Uus aasta algas jaanuaris, kokkuvõte ja lugusid

2012. aasta sai läbi ja allpool lühike kokkuvõte skeptik.ee aastast.

Külastuste tipppäevad olid 5. juuni (Veenuse üleminek), 1. oktoober (miljon eurot) ja 19. november (planeetide seis).

Loetuimad lood 2012. aastal:

Valik populaarseid otsisõnasid: skeptik.ee, viljo viljasoo, aigar säde, elery tammemägi, maailmalõpp, clovis clotilde eesti päritolu, soolalamp, elver loho, jure biechonski, ruubiku kuubiku õpetus, 21.12.12, käejooned, gunnar aarma, saientoloogia, viigi viil, “petri krohn” site:ee, amway site:ee, lille lindmäe, maailma lõpp, revolutsioon majandusteaduses, pesupall, martin vällik, skeptik.ee poliitiliselt korrektne pseudo, neurolingvistiline programmeerimine, maailmalõpp 2012, adik levin, peeter liiv, aspartaam, kirna mõis, kalju paldis, toidutalumatuse test, homoöpaatia…

Visiite kokku 147 098 (u 400 päevas), lehevaatusi 286 846 (780 päevas), unikaalseid külastajaid 88 658 (päevas 240), need numbrid on võrreldes eelmise aastaga languses. Keskmiselt ollakse lehel 4 minutit.
Eelmine kokkuvõte on leida siit.

Kuivõrd oluliseks suhtluskanaliks on skeptik.ee puhul saanud ka Facebook, siis annan teada, et 6. jaanuari seisuga on 2150 inimest ‘Meeldib’ või ‘Like’ nuppu vajutanud. Kui palju seal sissekandeid ja kommentaare on, ei oska välja võtta, aga kohati on tegevus Facebookis aktiivsem ja ägedam kui siin koduküljel.

Sügisel toimus Tallinnas kolm reaalset kohtumist ja püüame sellesuunalist tegevust edasi ajada.

Vahepeal toimus MTÜ Eesti Skeptik üldkoosolek, kus otsustati, et juhatus on üheliikmeline ja juhatuse liikmeks on Martin Vällik. Elver soovis seoses muude tegevustega juhatusest kõrvale jääda.

Tõstan siia loo alla detsembri loo all olevad leiud jaanuari ajakirjandusest.

316 Replies to “Uus aasta algas jaanuaris, kokkuvõte ja lugusid”

  1. Kardemoni linna rahvas ja röövlid – ettevaatust! vahendab Killukesi Skandinaavia kohta vahendab Sofia Jupitheri

    /…/Siis algab etendus, ja mida me näeme? Pastelltoonides linn, kus kõik on rõõmsad ja punapõskedes tobude nägudega. Sõidetakse trammiga ja kavandatakse pidu – seda kõike kõrvulukustava marsimuusika taktis. Me saame teada, et kordnik on liiga leebe ja valitsev hoiak on: “Teisi kiusata ei tohi, ole sõbralik ja hea! [Eestikeelses versioonis:] Kes sest üle astub, seda ootab trahv/[norrakeelses versioonis:] muidu tee aga mida tahad!” Seda mantrat korratakse lõputult ning see sarnaneb hirmuäratavalt paremäärmusliku retoorikaga. (Rootsis öeldakse: “kanna enda eest hoolt ja saada teised kus seda ja teist”.)

    Ja lõpuks see juhtub! Nüüd ilmuvad välja röövlid, mässajad – need, kes kõik pea peale peaks pöörama, paigale loksunud ühiskonna tagurpidi pöörama ja meid naerma ajama. Arvasin mina. Aeglaselt kuid pöördumatult hakkan mõistma, et nad ei olegi mässajad, vandeseltslased lastega, need kes kirikus peeretavad ja lõunasöögiks jäätist mugivad. Need röövlid unistavad hoopis ühiskondlikus elus kaasalöömisest, ühiskonna osaks olemisest. Mul jääb suhu imelik maik /…/

    kui lugu ei meeldi, kirjutagu enda oma, mitte ärgu virisegu vana armsa klassika kallal, no tõepoolest :O
    Aga ilmas ongi igasugu naljakaid inimesi.

  2. salvey ütles:

    /…/Siis algab etendus, ja mida me näeme? Pastelltoonides linn, kus kõik on rõõmsad ja punapõskedes tobude nägudega.

    Kui talle Rootsi lasteetendus ei istu, vaadaku siis Korea animet või Leningradi tsirkust.

  3. targad lapsed, rumalad kirjanikud ja kõrgkultuur industrial lumehelbekese blogis räägitakse Peeter Sauteri uuest väidetavalt lasteraamatust (kaanel on nii kirjas) „Wanradt-Koelli katekismus ehk targa lapse rumal raamat”.

    Et siinse kirjatüki lugejat mitte kauem enam teadmatuses hoida ja anda lugejale teada, kui parafraseerida klassikuid, et mis seal raamatus kõike ette tuleb, siis ette tulevad oma vanemate kubemekarvu pügavad lapsed, metafoorilised viited anaalseksile, nokupuu, kakatordid, karvased pepud jne. jne. Pimeduses kobamise vähendamiseks olgu üks tibatillukene katkend ka, loodetavasti autor ei pahanda…

    “Mängi oma nokuga.”
    “Aga kas noku tahab minuga mängida?”
    Tahtis küll. Noku hüppas püsti, oli rõõmus ja tahtis mängida
    /../
    “Aga isa,” küsis Jaan, “minu noku rohkem ei jaksa. Kas sa annaksid mulle mängimiseks oma noku?”

    Järgmine piiride avardamine ilmselt kutsub lapse vanemate voodielus osa saama. Nojah, seksuaalkultuur ju osa kultuurist. Ja et raamatut ehib kulka märk, siis ilmselt tegemist elitaarse osaga kultuurimaastikust, mida Lang igati heaks kiidab ning soojalt soovitada julgeb.

    Ausalt, õudne hakkab

    tõepoolest hakkab.

  4. Physics Buzz kirjutab crank’idest, kes on suure hulga järgijaid ja rahastajaid magnetiseerinud oma uue vändateooriaga jalgratastel kasutamiseks.

    Just about all the cranks on the market are a straight line from the pedal to turning radius. However a company called Z-Torque claims that their cranks give cyclists more power just by changing the crank arms into a bent shape. The problem is that physics doesn’t work like the company claims it does.

    Kõnealune füüsika on nii lihtne, et seda tundis isegi tuntud kangispetsialist Archimedes.

  5. EPL: Mobiiltelefon – mõrvar või abimees?

    Milles on siis vaja kahelda? Kahtlused tekivad ikkagi nähtu või kogetu põhjal, ning hulk levinuimaid on koondatud kokku Devra Davise raamatus „Valeühendus. Tõde mobiiltelefonide kiirgusest, telefonitööstuse püüetest seda varjata ja võimalustest oma peret kaitsta”.
    Selle läbi lugenuna vaatasin oma mobiili hoopis teise, küllaltki kahtlustava pilguga.

  6. Devra Davis’e raamatu kohta on saadaval Lorne Trottier’i ülevaade.

    Disconnect is an alarmist and conspiratorial account of the issue of cell phones and health. The tag line on the jacket sets the tone: “The truth about cell phone radiation. What the industry has done to hide it, and how to protect your family“. Far from sticking to the facts, Disconnect totally misrepresents key findings of some of the most important cell phone studies. If you were expecting an objective review of the often confusing scientific data in this area, you should avoid this book.

    Jänenene, jänenene, jne.

  7. BBC esitleb küberkartulit Oktoobri Punane.

    A major cyber-attack that may have been stealing confidential documents since 2007 has been discovered by Russian researchers.

    Kaspersky Labs told the BBC the malware targeted government institutions such as embassies, nuclear research centres and oil and gas institutes.

    In a statement, Kaspersky Labs said: “The primary focus of this campaign targets countries in Eastern Europe, former USSR Republics, and countries in Central Asia, although victims can be found everywhere, including Western Europe and North America.

    “The main objective of the attackers was to gather sensitive documents from the compromised organisations, which included geopolitical intelligence, credentials to access classified computer systems, and data from personal mobile devices and network equipment.”

  8. Üks vaikselt nurgast kostuv piiksuv küsimus: „Kas skeptikud lõpetasid oma konsukriivse? konksupriivse? uups, konstruktiivse dialoogi uhhuunduse küsimuses. Kui küsida tohib, millised on tulemused? Kas ma võin oma lemmiksõna ka tulevikus kasutada? Või varitseb keegi sapöörilabidaga nurga taga?

    Muide eestlane on ikka ülipüüdlik ja tubli! Hurraaa!!! 5aastak 6 kuuga …. Tuleb välja, et ajalooga on EL juba pikaajalised probleemid. (pikk jutt, kuid olulise nokkisin välja!)

    Eesti-Vene piir, Setu küsimus ning Euroopa ajalugu Euroopa Nõukogu arutlusainetena Pariisis ja Strasbourgis 1994. ja 1995. aasta vahetusel. Mati Hint RiTo 26, 2012 VII Riigikogu liige, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor http://www.riigikogu.ee/rito/index.php?id=16229

    5.– 6. detsember 1994: Rahvusassamblees (Assemblée Nationale) kollokvium „Ajaloo õpetamine Euroopas” („The learning of history in Europe”).
    ………………….
    Tähtsaim oli ehk esimese õhtupooliku tööistung teemal „Ajaloo kasutamine ja väärkasutamine”, kus ülddiskussiooniks oli ette valmistatud olulisi ja tundlikke teemasid: eri rahvaste ajalugude erapoolikus, uute riikide ajalugu ja nende konflikt varasemate ajalugudega, ajalugu kui poliitika õigustus.
    ………………….
    Teisipäev, 6. detsember
    Metrooga Assemblée Nationale’i. Juta läheb Eiffeli torni, sest on päikseline päev. Konverentsil on kolmas ja neljas tööistung, mille põhjal tahetakse määratleda ajalooõpetuse sisu: kuidas tasakaalustada rahvuslikku, piirkondlikku, Euroopa ja maailma võimalikke vaatepunkte ajaloosündmustele? Kuidas valgustada tundlikke teemasid? Kuidas vastu seista ja reageerida valijate manipuleerimisele ajaloo abil? Mis on ajalooalane kirjaoskus?

    Pearaportöör Marc Ferro eksalteeritud kiirkõne pani mu pea valutama. Muidugi tuleb ka see teadlane Raspail’ bulvarilt, sotsialistlike sotsioloogide pesast. Muidugi on ka tema Venemaa ajaloo spetsialist ja tunneb eriti hästi menševike ja bolševike erinevusi. Tema arvab, et üks üldine ajalugu on võimalik kõigi jaoks (kas ehk marksismi meetodil?). Ta leiab õigustusi ka Stalinile ja arvab samas, et nii töölisklassil kui ka juutidel ja kodumaalt väljaaetud vähemustel peab olema õigus oma ajalooversioonile. (Kuidas see kõik mahuks ühte õigesse ajalukku?)

    Ferro sõimas mu peaaegu läbi. Kõik on süüdi, mitte venelased üksi. Ka kaardid Venemaa ajalooatlases ei tõesta midagi! Venemaale ja Stalinile ei tohi midagi rohkem ette heita kui teistele. Lluís Maria de Puig kommenteerib Ferrod ja temagi hoiatab rahvuslikke ajalugusid natsionalismi langemise eest.

  9. Medical Xpress vahendab autismiuurijate uusi avastusi.

    A new finding in neuroscience for the first time points to a developmental mechanism linking the disease-causing mutation in an autism-related disorder, Timothy syndrome, and observed defects in brain wiring, according to a study led by scientist Ricardo Dolmetsch and published online yesterday in Nature Neuroscience. These findings may be at the heart of the mechanisms underlying intellectual disability and many other brain disorders.
    The present study reveals that a mutation of the disease-causing gene throws a key process of neurodevelopment into reverse. That is, the mutation underlying Timothy syndrome causes shrinkage, rather than growth, of the wiring needed for the development of neural circuits that underlie cognition.

  10. O cookievaba Kameelion ütles:

    Üks vaikselt nurgast kostuv piiksuv küsimus: „Kas skeptikud lõpetasid oma konsukriivse? konksupriivse? uups, konstruktiivse dialoogi uhhuunduse küsimuses. Kui küsida tohib, millised on tulemused?

    Skeptikud on kroonilised prokrastinaatorid, kes ei lõpeta kunagi midagi ära. Täna võivad tõendid ju kinnitada, et nurga taga sapöörilabidaga mehikest ei varitse, aga kes teab — võib-olla ilmuvad homme uued tõendid.

  11. dig ütles:

    Skeptikud on kroonilised prokrastinaatorid, kes ei lõpeta kunagi midagi ära. Täna võivad tõendid ju kinnitada, et nurga taga sapöörilabidaga mehikest ei varitse, aga kes teab — võib-olla ilmuvad homme uued tõendid.

    Selline valvsus on vaid tervitatav, eriti kui seda rakendatakse refleksiivselt. Üks suur teoloog on kunagi öelnud, et kahtlus ise on Tõe element.

  12. snape ütles:

    Üks suur teoloog

    Bioloog saab suureks bioloogiks, kui ta teeb tähtsa avastuse, näiteks kirjeldab uut põnevat loomaliiki. Kuidas saab teoloog suureks teoloogiks?

  13. Postimehes kirjutavad karskusliiklejad, et on paha, kui pimedaks ajaks alkoholi varuvad inimesed käivad poes hilisõhtul — nad peaksid käima kaheksa paiku, et peredega koos poodlevad lapsed ikka näeksid, kuidas viina ostetakse.

    Eesti Tervise Fondi, arstide liidu ja Terve Eesti SA alkoholipoliitika rohelise raamatu täiendusettepanekute esitlusel märkis sihtasutuse tegevjuht Keit Fomotškin, et alkoholimüügi piirangut tuleks vähendada kahe tunni võrra ning keelustada alkoholi jaemüük kell 20.

    Mainimist leiab ka kummaline meem, et kui alkoholi müük osal päevast aastast keelatud on, arvavad inimesed, et ülejäänud tundidel päevadel on alkoholi tarbimine soosingu all.

  14. Postimees räägib, et telefonidele meeldib kehasoojus.

    IT-spetsialist Mait Tafenau rääkis tänases Terevisioonis, et külma ilmaga telefon küll töötab, kuid tarvitab selleks palju rohkem akut. «Tootjad ütlevad, et kõige paremini kestab aku 0-30 kraadi vahel. Nii et külma ilmaga väljas kõndides tuleks telefoni kasutamist vältida ja helistada pigem käed-vaba seadmega,» selgitas Tafenau ja nentis, et mida lähemal kehale külma ilmaga telefoni hoida, seda kauem aku kestab.

  15. Postimees kirjutab, et Inglismaa teadlased on avastanud uue meditsiiniaparaadi.

    Suurbritannia teadusuuringus leiti, et Nintendo Wii mängimine aitab lapsi, kellel on probleeme koordinatsioonihäiretega.

    Tasakaalumängude mängimine arvutikonsooliga võib omada positiivset mõju just lastele, kellel on arenemisjärgus koordinatsioonihäire (DCD), kirjutab dailymail.co.uk. Samuti võib mäng parandada laste sotsiaalset ja emotsionaalset käitumist, mis on haigusega seotud.

  16. Atlantic populariseerib kosmonautilise nutmise teadust.

    Astronauts can, certainly, tear up — they’re human, after all. But in zero gravity, the tears themselves can’t flow downward in the way they do on Earth. The moisture generated has nowhere to go. Tears, Feustel put it, “don’t fall off of your eye … they kind of stay there.” NASA spacewalk officer Allison Bollinger, who oversaw Feustel’s EVA, confirmed this assessment. “They actually kind of conglomerate around your eyeball,” she said.

    In other words, yep: There’s no crying in space.

    And now, courtesy of ISS Expedition 34, we know a little bit more about the brand-new phenomenon that is tears in heavens: Crying, without the crying part, actually kind of hurts. And that’s so even when the tears in question aren’t being formed by eye-stingingly errant chemical flakes. Chris Hadfield, current ISS denizen and prolific tweeter, replied to a student question on the subject with this description of space tears:

  17. @snape:

    Üks suur teoloog on kunagi öelnud, et kahtlus ise on Tõe element.

    Mis on tõde? Seda nagu polegi ju? Kõik pidavat ju suhteline olema. Aga teadus on tõeliselt imeline! Minu kõige kurjemad kahtlused said kinnituse: TOP 10: Nendes ametites on kõige rohkem psühhopaate http://majandus.delfi.ee/archi.....d=65522366

    Kümne ameti seas, kus leidub kõige rohkem psühhopaate, on nii firmajuhte, ajakirjanikke kui ka juriste.

    NB!!! 8 kohal on vaimulik.

    Kas ei peaks hakkama kaaluma Tartu Ülikooli usuteaduskonna tasuta õppe likvideerimist, kuna sealt saadavad teadmised on kahtlased ja teaduskonna lõpetajad omandavad ainult meister-valetaja kvalifikatsiooni.

  18. Businessweek pajatab järjekordsest liigist, kelle hoolimatud inimesed elukeskkonna hävitamise teel väljasuremise äärele viinud on. Tegemist on, nagu arvatagi võib, kubemetäiga.

    Pubic lice, the crab-shaped insects that have dwelled in human groins since the beginning of history, are disappearing. Doctors say bikini waxing may be the reason.

    Waning infestations of the bloodsuckers have been linked by doctors to pubic depilation, especially a technique popularized in the 1990s by a Manhattan salon run by seven Brazilian sisters. More than 80 percent of college students in the U.S. remove all or some of their pubic hair — part of a trend that’s increasing in western countries. In Australia, Sydney’s main sexual health clinic hasn’t seen a woman with pubic lice since 2008 and male cases have fallen 80 percent from about 100 a decade ago.

    Vaeseid elukaid on evolutsiooni survel nähtud kolima ebasoodsamatesse kasvupiirkondadesse.

    “In the case of fairly hirsute men, they will move up the hair of the stomach which connects to the pubes and sometimes get into chest hair,” he said. “In both men and women, they occasionally get into the axillary hair under the arms.”

  19. aga mina nägin täna ufot! juba päev otsa püüan selgusele jõuda, millega tegu võis olla.

    lühidalt siis, kuskil lõuna paiku vaatasin pilvitusse taevasse ja ots minu ees, teadmata kauguses ja kõrguses ilutses süsimust ümmargune objekt. ütleme et kui see oleks olnud käeulatuses, siis oleks ta läbimõõt olnud 1cm.

    seisis muudkui aga paigal. ei töllerdanud ringi, ei liikunud mingis suunas.

    esimene mõte oli, et helikopter. neid siin lendab pidevalt ringi. aga helikopter sellises kauguses oleks selgelt kuuldav olnud, millele ka kohe tõestus saabus – paremalt poolt lendas mööda mingi kopter umbes vastavs kauguses ja mürises väga ilusasti.

    hakkasin juba kahtlustavama pilguga seda junni vaatama, ise ikka edasi jalutades. ja siis äkki pani objekt ennast kinni. teisiti ei oskagi seletada. kui kujutate ette avatud püksilukku, siis just sedasi kaduski ära nagu oleks keegi selle kinni tõmmanud. või kujutage ette musta õhukest ketast ning pöörake seda oma silme ees 90 kraadi nii, et see teie poole oma serva pöörab.

    jõudsin teda kokku võibolla 2 minutit vahtida.

    ühesõnaga niimoodi kaduski. täiesti selgest, päikesepaistelisest taevast. ilma mingit jälge jätmata.

    loo kroon saabus aga mingi minut-kaks hiljem. hakkasin juba paanitsema, et mis see kurat siis oli. aga äkki tulid minust vasakult (põhja poolt) paaris kaks hävitajat. sealpool on umbes 10-15km kaugusel miramari merejalaväe lennuväli, kus igasugu ägedaid lennumasinaid kohata võib. loode poolt nad igatahes tulid ja sinnapoole suundusid, kus see mumm enne hulpis. võibolla olid ka mereväe lennukid, ega ma tea.

    kui need lennukid juhtumis tõesti mummu endisele asukohale lendasid ja ma kõike seda takkajärgi kaardilt vaatan, siis võiks oletada, et mumm võis algselt olla minust 3-5km kaugusel. mõõtudelt seega võibolla midagi korraliku kuumaõhupalli taolist. aga ma pole veel süsimusta õhupalli näinud ja õhupallid ei paki end ka tavaliselt õhus kokku.

    vot nisukesed lood

  20. mäh….kuni selle hetkeni, mil see lihtsalt haihtus, polnud mul eriti mingeid ufomõtteid. lihtsalt keskmiselt veider tundus. no ei tulnud pähegi, et võtaks ja filmiks kohe.

  21. dig ütles:

    Postimehes kirjutavad karskusliiklejad, et on paha…

    Tjahh, olgu nende eesmärgid, millised tahes, aga neil on üks hea trump varuks — kellaajalise alkoholimüügipiirangu kehtestamisele on järgnenud soovitud tulemused (mida on küll keeruline eristada majanduslanguse mõjudest, aga see praegu selleks), samas kui hirmsaid asju, mida kriitikud prognoosisid (nagu takso- ja korteriviina tagasitulek, solkpiiritusse suremuse hüppeline kasv jne), pole seni juhtunud.

    Ma ei ütle, et ma neile nüüd kaasa kiidan; enne tahaksin näha ekspertanalüüsi hüpoteesile, et kellaajapiirangu kahetunnine karmistamine samuti soovitud tulemusi annab ega soovimatuid kaasa ei too.

    Mis puutub Digi tähelepanekusse, et viinamüügikeelu keeramine varajasemasse õhtusse võib soodustada halva tarbimiseeskuju ülekandumist alaealistele — eks nad näe seda alkoholimüüki praegugi lähedalt. Mulle tegelikult meeldiks, kui tarbe-/toidukaup ja narkootikumid poleks Eestis müügil samas poes, aga ma ei tea, kas süsteemi muutmine oleks kokkuvõttes rentaabel.

  22. Mart K. ütles:

    Mulle tegelikult meeldiks, kui tarbe-/toidukaup ja narkootikumid poleks Eestis müügil samas poes, aga ma ei tea, kas süsteemi muutmine oleks kokkuvõttes rentaabel.

    Alkoholimüügi monopoliseerimine tooks poodide kaupa eraldamise kaasa küll.

    Aga see ei tähenda, et lastel jääksid nägemata õllepurkidega täidetud lapsevankrid tänavatel.

  23. Olen ükskord hommikul millalgi enne kümmet Maximas osteldes valjuhääldist kuulnud meeldetuletust, mille mõte oli, et tuleb veel pisut kannatust varuda, alkoholi praegu ei müüa.
    Natuke naljakas ja kurb ühteaegu. Ja ilmselt siis ka praktiline ja vajalik ülekordamine.

  24. Kui alkoholi pruukimine on lubatud tegevus, siis peab olema ka seda võimalik väärikalt ja ilma üleliigse vaevata hankida. Mõistetav oleks veel, kui kange alkohol oleks eradli poes aga õlled-veinid mida tavaliselt tarvitatakse terve pudel korraga ära ja sageli ka toidu kõrvale, peaks küll olema toidupoes saadaval.

  25. Mõtlesin ka seda, et õlu-vein peaks olema saadaval normaalsel poe lahtiolekuajal kl 22-ni nagu praegu, nii et normaalne inimene ei peaks hakkama rabelema, et saada näiteks pudel veini õhtuks. Pealegi kl 18-20 on poeskäigu tippaeg. Kui alkoholi müük lõpeks kell 20, siis lisaks tavalistele pealetööd poeskäijatele tunglevad seal ka alko huvilised nagu praegu enne 22.

  26. eln ütles:

    Kui alkoholi pruukimine on lubatud tegevus, siis peab olema ka seda võimalik väärikalt ja ilma üleliigse vaevata hankida.

    Just-just. Mitte nii, et alkoholi ostmiseks peab kunde kõigepealt valehabemete laenutusest rekvisiidi võtma ja selle ette panema.

  27. Michael Savage kirjutab WingNutDaily’s, mida ta gripivaktsiinist arvab.

    He acknowledged that many people calculate that the risk of a side effect is one in 1 million against the one-in-10,000 risk of being hospitalized or dying.

    “But I believe the risks outweigh any benefit,” Savage said.

    The vaccine, he pointed out, contains formaldehyde and thimerosal – an organic compound containing mercury, which impairs the neurological and immune systems – along with detergents, antibiotics and allergens that cause infertility.

    Someone may well say, Savage acknowledged,” Well, I took the shot and it didn’t kill me.”

    But when you’re older, he argued, “and you get ALS or Alzheimer’s disease or MS, or you watch your kid develop seizures, or your kid becomes autistic, God forbid, what are you going to say?”

    The relationship between the vaccine and any one person acquiring these diseases can’t be known for certain, he said, “But why increase the chances of inducing such illnesses in yourself and your children?”

  28. Hurriyet Daily News räägib Türgi valitsuse salakavalast plaanist eluteaduste populariseerimiseks — nimelt keelavad nad evolutsiooniteooria õpetamise ära.

    The Scientific and Technical Research Council of Turkey (TÜBİTAK) has put a stop to the publication and sale of all books in its archives that support the theory of evolution, daily Radikal has reported.

    The evolutionist books, previously available through TÜBİTAK’s Popular Science Publications’ List, will no longer be provided by the council.

    Kui uimastavaid substantse ära poleks keelatud, kas oleks professor Shulgin siis kirjutanud armastusromaani Phenethylamines i Have Known and Loved? Tuleb tunnistada, et keelustamine on igati tõenduspõhine populariseerimisviis.

  29. Maximas ei saa näiteks maksta kliendikaardile kogunenud rahaga alkoholi eest, sedasama boonust alkoholi ostes jällegi vist saab. Tuleb välja, et mingisugune pood eeldab sinus sõltlast ja üritab “kasvatada”.

  30. eln ütles:

    Maximas ei saa näiteks maksta kliendikaardile kogunenud rahaga alkoholi eest, sedasama boonust alkoholi ostes jällegi vist saab.

    See ei ole Maxima iseärasus, see on rahavoogude rehkendamise üsna loomulik tagajärg. Kliendikaardil ei ole ju “päris” raha, kliendikaardil on soodustus, mida pood jagab. Aktsiisiga maksustavate kaupadega ei saa triviaalselt niimoodi raamatut pidada, sest “tasuta” viinapudeli eest peab pood maksu ikkagi ära maksma.

    Iirimaal on üsna tavaline, et sedalaadi soodustused ei kehti alkoholile, tubakatoodetele ja loteriipiletitele.

  31. dig ütles:

    Bioloog saab suureks bioloogiks, kui ta teeb tähtsa avastuse, näiteks kirjeldab uut põnevat loomaliiki. Kuidas saab teoloog suureks teoloogiks?

    No näiteks mõjutades raskekaallase kombel filosoofilise mõtte arengut. Kõne all olev teoloog on Paul Tillich.

    O cookievaba Kameelion ütles:

    Kas ei peaks hakkama kaaluma Tartu Ülikooli usuteaduskonna tasuta õppe likvideerimist, kuna sealt saadavad teadmised on kahtlased ja teaduskonna lõpetajad omandavad ainult meister-valetaja kvalifikatsiooni.

    Jah. Kuid miks piirduda sellega? Mine oma mõtlemises loogilise lõpuni – kõik teoloogid tuleks põletada.

  32. Selveris jälle saab kaardile kogunenud summat kasutada kassas maksmiseks mille iganes eest.
    Aga üldiselt on need kliendikaardid kõik üks enda seeklite eest müümine.
    Teoreetiliselt on kaubandusettevõttel võimalik isikustatud klendikaardi omaniku ostukäitumise järgi arvata nii mõndagi ja seda infot ka müüa.

    @dig:

  33. snape ütles:

    Jah. Kuid miks piirduda sellega? Mine oma mõtlemises loogilise lõpuni – kõik teoloogid tuleks põletada.

    skeptik.ee rahvas, selgitage mulle võhikule, kas see retoorikavõte on Strawman või ad hominem?

  34. Snape, mul on südamest kahju, et Sa elad maailmas, kus inimese elusalt põletamine ja tema erahobide riiklik mitterahastamine üksteisest niivõrd eristamatud on.

  35. @snape:

    Mine oma mõtlemises loogilise lõpuni – kõik teoloogid tuleks põletada.

    Mõtlemises loogilise lõpuni???? Ega ma kristlane ei ole. Teisitimõtlejate grillimisega tegelesid Teie kallid kristlikust armastusest pungil usuvendadest mõttekaaslased: hävitades muistseid teadmisi, tarku inimesi, asendades selle harimatuse ja silmakirjalikkusega.

    Kui teoloogid peaksid mingi ime läbi uuesti täieliku võimu saama, siis on tõenäoline, et alustatakse uute grillipidudega keskväljakutel. Kas pole nii?

  36. http://www.epl.ee/news/arvamus.....d=65529908

    Noor filosoof kurdab, et ei leia erialast tööd. Olen ikka mõelnud, et miks ei ole filosoofilise konsultatsiooni firmasid. Inimesed on ju alailma kimpus elu mõtte jm filosoofiliste probleemidega ja siis lõpuks suures hädas satuvad umbluulaste lõugade vahele, kes väidavad lahendusi pakkuvat. Võiks ju aga olla mõni firma, kus valid spetsialisti, kes valdab sinu filosoofilist probleemi ja lähedki konsultatsioonile nagu käiakse psühholoogi juureski. Filosoofid peavad vist madalaks sellist nõustamist. Nali naljaks aga tegelikult, miks mitte?

  37. dig ütles:

    tema erahobide riiklik mitterahastamine üksteisest niivõrd eristamatud on

    Sa mõtled teoloogiat erahobi all? Kaldun miskipärast arvama, et see pole seda. Ja kuna loodus ei salli tühja kohta, siis ilmuks haritud teoloogi asemele harimatu, mis ei ole küll hea asjadekäik.

  38. Kas tegemist on hariduse ülejäägi või puudujäägiga, ma ei tea, aga lõbus on.

    Karm Elu Ise http://teadusuudised.blogspot.com/

    Raua omadused on head. Vasel ka. Tinast saab õngetina ja tina ka.
    Metallidel on ültised ja eetilised omadused. Mis ned on ma ei tea.
    Laama vajutab magmat nagu jalg paska.
    Metall pantakse 3 kihtimust sis onta iseki kulikindel.

  39. Martin Vällik ütles:

    Äkki hoopis slippery slope?

    See käib küll – kui naljatlevat utreerimist omatahtsi demagoogiavõtteks toppida. Ma teadsin küll, et sealt hakkab sügelema.
    Õlemehikest ei võta omaks. Muide, toosama Tillich on Einsteini “Religion and Science” sõnavõttu just sellelt võttelt tabanud:
    “Secondly I want to ask Einstein and every critic of theology to deal with theology in the same fairness which is demanded from everyone who deals, for instance, with physics — namely, to attack the most advanced and not some obsolete forms of a discipline. “

    Üritasin kunagi nt Dawkinsi puhul leida mõnda diskussiooni, mida ta oleks pidanud mõne vähegi jumekama teoloogiga. Ei leidnud – aina kreatsionistide ja dogmaatikute jada. Saab vaid järeldada, et Dawkinsis pole materjali sellel tasemel diskuteerimiseks. Rääkimata Bill Maheri filmist “Religolous”.
    See oleks sama kui teoloogid võtaks ette sugeda Kopernikuse-eelse mõtteviisiga füüsikuid või meedikuid, kes ei tunnista vereringet.

    Kui keegi leiab, et usuteadust peaks enam kuidagiviisi toetama, siis uurigu enne välja, mida seal õpetatakse. Dialoog saab toimuda teineteist tõepoolest mõista püüdes.

  40. salvey ütles:

    Sa mõtled teoloogiat erahobi all? Kaldun miskipärast arvama, et see pole seda. Ja kuna loodus ei salli tühja kohta, siis ilmuks haritud teoloogi asemele harimatu, mis ei ole küll hea asjadekäik.

    Missuguseid riske Sa näed, kui L. Ron Hubbard või Fred Phelps teoloogiat tegema hakkavad?

  41. dig ütles:

    Missuguseid riske Sa näed, kui L. Ron Hubbard või Fred Phelps teoloogiat tegema hakkavad?

    milliseid Sa siis ei näe?
    Saientoloogia kiriku tegevuse kohta näiteks olen dokfilmi näinud, sealt just head muljet ei jäänud, et mitte öelda – jäi väga halb mulje.

  42. @salvey:
    Kas saientoloogiakirik oleks viisakam, ilusam, parem jne., kui Hubbard oleks riikliku militaarkogemuse asemel saanud riikliku teoloogiahariduse nagu Jossif Vissarionovitš?

  43. @dig:
    Vaata, dig, meil on ju kirikud olemas,oled kindlasti näinud, sellised suured kivist majad ja mõned inimesed käivad seal ja tahavad oma tseremooniaid toimetada. (näide:MV on ise öelnud, et soovis kiriklikku laulatust) Ja kõige parem on ju, kui seda teeb keegi, kes räägib sealjuures seda juttu, mis on kõige kohasem taolisel puhul, seega seda ristiusuvärki ikka, ja kõik need altarimaalid ja ikoonid ja värgid, särgid seejuures. Ei saa ju ometi ilmalikku jutlustajat kantslisse panna või misiganes teise usu esindajat. Niimoodi ei tehta.

  44. @snape:

    Saab vaid järeldada, et Dawkinsis pole materjali sellel tasemel diskuteerimiseks. Rääkimata Bill Maheri filmist “Religolous”.

    Kas Dawkins on ainuke ateist? Kuidas oleks, kui Te tutvuksite tarkade meeste ütlustega kristliku usu – elik Pauluse luulutuste kohta: Historical views on Paul http://www.atheists-for-jesus.com/paul.php

    “My long-time view about Christianity is that it represents an amalgam of two seemingly immiscible parts–the religion of Jesus and the religion of Paul. Thomas Jefferson attempted to excise the Pauline parts of the New Testament. There wasn’t much left when he was done, but it was an inspiring document.” (Letter to Ken Schei [author of Christianity Betrayed and An Atheists for Jesus]) Carl Sagan (Scientist: Author)

    Thomas Jefferson
    “Paul was the first corrupter of the doctrines of Jesus.” (All references not listed here, can be found in Christianity Betrayed)

    siis uurigu enne välja, mida seal õpetatakse.

    Noh, eks tutvume siis: Usuteaduskonnas õpitavast lähemalt http://www.us.ut.ee/et/Sisseastumine/441448

    Teaduskonnas on esindatud kõik usuteaduse klassikalised valdkonnad: Vana Testamendi teadus, Uue Testamendi teadus, kirikulugu, süstemaatiline usuteadus, praktiline usuteadus (k.a religioonipedagoogika). Lisaks on Tartus pikk traditsioon võrdleval usuteadusel.

    Dialoog saab toimuda teineteist tõepoolest mõista püüdes.

    Jah, dialoog saab toimuda ainult sel juhul, kui kristlased tunnistavad, et nad on ligi 1700 aastat lihtsalt valetanud.

  45. @salvey:

    meil on ju kirikud olemas,oled kindlasti näinud, sellised suured kivist majad ja mõned inimesed käivad seal ja tahavad oma tseremooniaid toimetada.

    Aga kes neil keelab seda teha? Oma kulu ja kirjadega palun väga. Seda enam, et meil on palju rikkaid usklikke, ehk teeksid nemad kirikule annetusi, et kiriklased ei peaks käsi pikal riigi käest raha nuruma.

    Teil on vist meelest maha läinud, et Eestis puudub riigikirik. Põhiseadus § 40. Usk peaks olema igaühe eraasi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga