Umbluu preemia 2013 nominendid

Käes on aeg mõelda selle üle, keda sel aastal Umbluu preemiaga pjedestaalile tõsta. Kes on selle aasta jooksul kõige enam kündnud uhhuu-põldu ja laotanud viljatut sõnnikut meie ajudesse, külvanud teadmatust, edendanud ignorantsi ja teinud muud sarnast, mida Umbluu preemiaga pärjata võiks?

On see kohalik Zeitgeist liikumine oma Ulmefilmi ja telegram.ee saidiga (või on alkeemia.ee hullem selles mõttes, et seda tsiteeritakse sagedamini nt Postimehe Naine24 portaalis?); või hoopis Erki Nool homoseksuaalsuse raviideedega; või ajakiri “Psühholoogia Sinule”, mis ähmastab piire päris psühholoogia ja umbluuteenuste vahel; või siis Mihkel Oja oma mitmete tegemistega (chemtrail, mobiilihirm, kauglugevate elektriarvestite vastane tegevus ja muu selline; nimetaks veel ära ka Tarmo Koppeli, aga ilmselt peab ta veel feimi koguma, et Viljo Viljasoo mõõt välja kanda; või siis “energoman” Kalju Paldis, kel pikk ja hoogne umbluu-karjäär selja taga ja küllap ka ees, kui söömatus ära ei võta; ehk hoopis Kaia-Liisa Reinut, kes Universuse asju ajab, umbluud usinalt meinstriimib ja üldhariduslikus koolimajas Sisemise Tarkuse Päevi korraldab; ei tasu unustada ka Annely Sootsi.

Palun esitage oma kandidaate või andke hääl siin nimetatutele. Umbluu preemia 2013 kuulutatakse välja 31. aprillil.

120 Replies to “Umbluu preemia 2013 nominendid”

  1. Kalju Paldis oleks päris sobiv, tema “tarkuse

    Kalju Paldis oleks sobiv, tema juhiste jälgimne viib inimese varem või hiljem mullatoidule.

    2

  2. M ütles:

    Ma tõstaks hoopis knopkainglit esile:)

    Knopkaingel on paroodia. Tore oleks muidugi kui sellele shedöövrile rohkem tähelepanu juhitaks aga pendli andmine talle näitaks nagu, et me ei saand pihta sellele, et see paroodia on.
    Samas, ausalt öelda, kui võrrelda näiteks Aigar Säde leheküljega… siis on tõesti raske aru saada kumb neist paroodia on. Reaalsus on vahel vähemalt sama veider kui väljamõeldis.

  3. Maaleht ja Igor Mang oleks küll õige kandidaat viltusele pendlile. On küll auväärses eas inimene ja mitmete prominentide sõber aga tegelikult üks paras külahull, keda soliidsed väljaanded asja eest teist taga promovad ja ullikesed usuvad.

  4. eln ütles:

    Maaleht ja Igor Mang oleks küll õige kandidaat viltusele pendlile. On küll auväärses eas inimene ja mitmete prominentide sõber aga tegelikult üks paras külahull, keda soliidsed väljaanded asja eest teist taga promovad ja ullikesed usuvad.

    Mang ajab oma soravat juttu. Sel aastal, ega ka eelmisel, ma ei raisanud aega sellega tutvumisele. Üleelmisel aastal lugesin mingi prognoosi läbi – sellest piisas. Külahull pole süüdi. Tema juttu vahendavad meediakanalid… DELFI-s justkui polegi märganud…
    Maalehes märkasin. Äkki oli veel kuskil?
    Tsirkust ja leiba?

  5. äkki oleks vaja kahte auhinnakategooriat?

    Viltune Pendel “tõsisele tegijale” aumärgiks ja näiteks Auguga Lusikas telegrammitaolistele häbimärgiks.

  6. @Klõbistaja:

    Kuidas Te ei tea meie esoteerika au ja uhkuse ülevaid mõtteavaldusi? Vabandan ette ja taha, aga ma olen naine, seega loen vahel ka naiste lehekülgi ja avastasin sealt mõni aeg tagasi alljärgneva, mis oli šokeeriv:

    Astroloog Igor Mang peab end Kristuse vereliini pärijaks, ajakiri Naised 03.01.2013 http://naistemaailm.ee/inimese.....3%A4rijaks

    “Ma olen pärit keskaegsest Merovingide dünastiast. Olin seal üks preester. Olen läinud meditatsiooniga tagasi oma eelmisse ellu ja tean üht-teist, mis seal toimus,” kõneleb Mang.

  7. eln ütles:

    [Igor Mang on] külahull, keda soliidsed väljaanded asja eest teist taga promovad…

    Ei promo asja eest, teist taga, vaid sellepärast, et ta müüb. Röögatult. Maaleht trükib Mangi “ennustustega” numbreid targu oluliselt rohkem kui tavanumbreid, kuna nende järele on lõputu nõudlus.

  8. Ma arvan, et inimestesl on liiga palju vaba aega, et selliste asjadega tegeleda. Mis see peaks kedagi üldse torkima, kuidas teine maailma näeb ja väljendab. Kelle asi see peaks olema? Muidugi, kui asi ei lähe vigastute tekitamiseks aga skeptik ise tegeleb täpselt samaväärse umbluuga. Kritiseerida ja arvustada valdkondi, mille kohta 20 sõna wikipediast lugeda ja siis teaduslikult debunkida? No hallo, võiks olla siiras huvi, mitte siiras ärapanemise soov. Muidu ei maksaks tegeleda selliste valdkondadega, minge tööle ja elu läheb edasi. Ei pea oma eluenergiat ärapanemisele kulutama. Ehk siis minu poolt saab auhinna skeptik.ee

  9. “@latikas:

    “Mis see peaks kedagi üldse torkima, kuidas teine maailma näeb ja väljendab. Kelle asi see peaks olema?”

    Kui inimesed kuritarvitavad teiste teadmatust omakasu eesmärgil siis nende mitte-torkimine on äärmiselt ebainimlik tegevus. See peaks kõigi asi olema.

  10. @latikas:
    Skeptik.ee lugejad vist on tõesti üsnagi tugeva kriitikameelega.
    Näen siin siiski siirast huvi, mitte lamedat ärapanemist.
    Igasuguseid totruseid (vandenõuteooriaid) on neetult palju.
    Ja muud jama.
    Kas palvetamine ravib? Loll küsimus? Aga mõnede arvates…
    Püramiidis elutsemine teeb terveks? Kindel see. :))

  11. latikas ütles:

    Ma arvan, et inimestesl on liiga palju vaba aega, et selliste asjadega tegeleda.

    Väga tore, et Sul on arvamus. Vaatame nüüd, mida selle arvamusega peale hakata saab.

    latikas ütles:

    Mis see peaks kedagi üldse torkima, kuidas teine maailma näeb ja väljendab.

    Kas Sul on liiga palju vaba aega, et väljendada arvamust selle kohta, et arvamuste kohta arvamust väljendama ei peaks?

    (See küsimus on ülaltsiteeritud arvamuse praktiline rakendus.)

  12. Klõbistaja ütles:

    Kas palvetamine ravib?

    Selle kohta on BMJ oma 2001. aasta jõulunumbris avaldanud ühe minu lemmik-teadusartikli, kus esitatakse tõendid, et tagantjärele eestpalvetamine aitab surma ära hoida ja lühendab haigusperioodi.

    Objective: To determine whether remote, retroactive intercessory prayer, said for a group of patients with a bloodstream infection, has an effect on outcomes.

    Design: Double blind, parallel group, randomised controlled trial of a retroactive intervention.

    Setting: University hospital.

    Subjects: All 3393 adult patients whose bloodstream infection was detected at the hospital in 1990-6.

    Intervention: In July 2000 patients were randomised to a control group and an intervention group. A remote, retroactive intercessory prayer was said for the well being and full recovery of the intervention group.

    Main outcome measures: Mortality in hospital, length of stay in hospital, and duration of fever.

    Results: Mortality was 28.1% (475/1691) in the intervention group and 30.2% (514/1702) in the control group (P for difference=0.4). Length of stay in hospital and duration of fever were significantly shorter in the intervention group than in the control group (P=0.01 and P=0.04, respectively).

    Conclusions: Remote, retroactive intercessory prayer said for a group is associated with a shorter stay in hospital and shorter duration of fever in patients with a bloodstream infection and should be considered for use in clinical practice.

  13. @latikas:

    Mis see peaks kedagi üldse torkima, kuidas teine maailma näeb ja väljendab. Kelle asi see peaks olema?

    Aga skeptik ei olegi puudutanud neid, kes vaikselt oma koduses ringis tegutsevad ja ei ole omakasu peal väljas. Vanad õpetused räägivad nimelt, et kui võimetega isik hakkab omi võimeid enda hüvanguks kasutama, siis ta kaotab need. Kui selline ravitseja asub tõsiste tervisehädade kallale, siis peaks see tegu olema kriminaalkorras karistatav kui eluohtlik tegevus, aga, meie seadused on teada. Puuduvad ka selle nn. ravi hindamise kriteeriumid. Sisuliselt on tegu siin pettusega ja seda peaksid kõik, kes selleks võimelised, paljastama.
    Tõsi on võimalik ravida ka vanarahva tarkusi kasutades – näit. külmetuse ajal ravimtaimeteesid juua ei ole pettus.

    Kritiseerida ja arvustada valdkondi, mille kohta 20 sõna wikipediast lugeda ja siis teaduslikult debunkida? No hallo, võiks olla siiras huvi, mitte siiras ärapanemise soov.

    Elus on kohtutud ka esoteerikutega, aga lihtsatele küsimustele vastuseid nende käest ei ole saanud. Probleemiks on, et meil kipuvad õpetajaks hakkama need, kes ise ei ole nende poolt õpetatavat seisundit saavutanud (nt. kundalini äratamine ja selle valitsemine!). Lubatakse maad ja ilmad kokku, aga tulemused on olematud, aga raha kulub hulgim igasuguste uhhuude pakutava ostmisele. New Age’ga on keeruline võidelda, kuna see sarnaneb tuhandepealise lohega, lööd ühe pea maha kasvab 3 asemele.

    Kokkuvõttes võib öelda, et teie süüdistused on alusetud! Ja ainuke, kellele skeptikud liiga tegid oli “rahvavaenlane” nr. 1: Aarma, tänu kellele sain mina õige teeotsa oma arenguks kätte, mitte ei kobanud lõputult esoteerilises pimeduses.

  14. O cookievaba Kameelion ütles:

    Tõsi on võimalik ravida ka vanarahva tarkusi kasutades – näit. külmetuse ajal ravimtaimeteesid juua ei ole pettus.

    Fun fact: kuivatatud pärnaõisi ei ole Iirimaal apteegist saada ja neid tuleb Poolast imporditud toidu poest osta. GP, kelle käest nõu küsisin, ütles, et ta pole kunagi kuulnud, et pärnapuu õitest mingisugust teed teha võiks.

    Selle moraal on siis, et erinevates maanurkades on erinevad vanarahvad.

  15. @dig:

    GP, kelle käest nõu küsisin, ütles, et ta pole kunagi kuulnud, et pärnapuu õitest mingisugust teed teha võiks.

    Kurb kuulda! Pärnaõieteed on hea juua, kui nina tilgub nagu mahlakask ja tilkade püüdmiseks on nina alla aretatud paberist kotike. Lonks teed on sellepeale tõeline õndsus.

    Selle moraal on siis, et erinevates maanurkades on erinevad vanarahvad.

    … ja erinevad kasutatavad ravimtaimed. Aga igalt poolt on midagi kasulikku leida! Hi, hi, hi.

  16. O cookievaba Kameelion ütles:

    Tõsi on võimalik ravida ka vanarahva tarkusi kasutades – näit. külmetuse ajal ravimtaimeteesid juua ei ole pettus.

    Kas seda on, muide, uuritud? Et kontrollrühmale sarnase maitse ja temperatuuriga, aga ravimtaimetu platseebojook ning jälgitakse, kas raviefekt põhineb kõvasti ärakeedetud ravimtaime sisaldusel (khm… :) ) või üksnes sooja vedeliku manustamisel? Ravimtaimede müügilube antakse hästi tõestatud meditsiinilise kasutuse alusel, is tähendab, et uuringuid ei tehta, aga kogemusest on teada, et asjakohane kasutamine ohtlik ei ole.

  17. Tagasi teema juurde.

    Nagu ei saa[vat] ideed patentida, nii ei saa Viltust Pendlit anda vist ideele, aga kuidagi tuleks märkida kõikvõimalike skeptikakriitikute erakordset valmidust kõike uskuda, koguni nii kangesti, et uskumine omistatakse ka teadusele, mis ometi küsib ju hoopis „Miks?”, mis on täiesti kohatu jälle uskumismaailmas. Välja on mõeldud koguniste mõiste „teadusreligioon” ja sageli jahutakse, kuidas uhhuu võivat kõigutada „teaduse alustalasid” (uskudes need olevat teadusesse uskumise, hihii).

    Sellist arvamust esineb ka siin ülalpool kommentaarides mitu korda (et skeptik.ee või MV isiklikult levitavat „teadususku”) ning päris vaba ei olnud sellest ka kuulus teoloogiaartikkel skeptik.ee teemal.

  18. @Andres Valdre:

    Kas seda on, muide, uuritud? …. et uuringuid ei tehta, aga kogemusest on teada, et asjakohane kasutamine ohtlik ei ole.

    Ei tea sellisetest uuringutest midagi! Külmetus on iseparanev seisund, kuid piinarikas, tee tekitab mõnusa olemise, leevendades seda “mahlakase” piina.

  19. @Andres Valdre:
    mu arust tehakse küll uuringuid: Ain Raal
    Kui te kunagi taimeteed joonud olete, siis peaksite olema märganud ka vahet võrreldes palja vee joomisega: nö taimeleotis ergutab neerude tööd rohkem ja väljub organismist kiiremini.

  20. O cookievaba Kameelion ütles:

    Pärnaõieteed on hea juua, kui nina tilgub nagu mahlakask ja tilkade püüdmiseks on nina alla aretatud paberist kotike

    Olin just eelmine nädal vääääga tugeva nohuga võitlemas. Tegin pulli pärast katseid kõikvõimalike teedega. Ei suutnud tuvastada mingisugust toimelist vahet kummeli, pärnaõie, miski erispets Bulgaariast toodud gripitee ning kõige harilikuma liptoni kotitee vahel. Ühtviisi mõneks tunniks kergemaks tegid kõik. Muidugi tegu polnud kaugeltki double-blind testiga kuid üks tilluke (anekdootiline) andmepunkt ikka :)

  21. @Kalle Last:
    Allika “Tervise Teejuht” 1989 järgi soovitatakse pärnaõieteed manustada koos tableti aspiriiniga just (algava) nohu puhul, lubatakse haigusprotsessi edasist peatumist, nii et see enam hullemaks ei lähe (ja võib päris kaduda)
    Olen proovinud ja tulemusi on olnud küll, nagu mul meeles on.
    (mõni meedik ei soovita tänapäeval vähemalt kõrge palavikuga haigel aspiriini, kui liiga tugevat koormust organismile, üldse võtta. Ütleb et tänapäeval manustatakse paratsetamooli. Aga noh, ma olen vanakooli inimene :)

  22. Amherstis tegutseva Political Economy Research Institute’i teadurid väljendavad skeptitsismi uurimustöö suhtes, kus püüti uurida, kui suur riigivõlg on liiga suur. Osutub, et Püha Arvuti on käitunud mitte just kõige prohvetlikumal viisil.

    Herndon, Ash and Pollin replicate Reinhart and Rogoff and find that coding errors, selective exclusion of available data, and unconventional weighting of summary statistics lead to serious errors that inaccurately represent the relationship between public debt and GDP growth among 20 advanced economies in the post-war period. They find that when properly calculated, the average real GDP growth rate for countries carrying a public-debt-to-GDP ratio of over 90 percent is actually 2.2 percent, not -0:1 percent as published in Reinhart and Rogo ff. That is, contrary to RR, average GDP growth at public debt/GDP ratios over 90 percent is not dramatically different than when debt/GDP ratios are lower.
    The authors also show how the relationship between public debt and GDP growth varies significantly by time period and country. Overall, the evidence we review contradicts Reinhart and Rogoff ’s claim to have identified an important stylized fact, that public debt loads greater than 90 percent of GDP consistently reduce GDP growth.

    Mida uued tulemused kasinusmeetmetele tähendavad, mine võta kinni, aga masinusmeetmetele nad vististi kasuks ei tule.

  23. Minu vaieldamatu sümpaatia kuulub Mihkel Ojale ja chemtrailide vastasele võitlusele. Nõuab ikka pühendumist ja visadust, et iga pilveviirg üles pildistada ja keemiaks kuulutada, samas aga suuta täiesti puhtalt mööda vaadata arukatest argumentidest erinevatest lennukõrgustest, temperatuurikõikumistest jms.
    Arenevad ka kibekiiresti – algul grupp fb-s, nüüd juba MTÜ ja koduleht .
    Ja sellised huvitavad ideed. Parim neist vast ühismeditatsiooni korraldamine Eestimaa kohale omalaadse “Bermuda kolmnurga” moodustamiseks, kus lennukid ei lendaks (nn. palveväeosa moodustamine). Rääkimata sellest, et üks juhatuse liige Peeter Liiv on omamüüdavale koralliliivale, pruunvetikale ja muule sodile kleepinud juurde reklaami :”Profülaktika chemtraili vastu”.
    Umbluu mis umbluu.

  24. @lissandra:

    Samas osa neist teeb asja veendumusega.

    Mõnikord – rõhutan, et järgmine ei ole seotud eelmisega – võib väga tugev veendumus olla ebanormaalselt tugev ehk mõtlemishäire ning mu arust ei ole ebanormaalse mõtlemise eest ilus auhinda anda. Selline teguviis ei erineks mõtlemis- ja käitumishäirete ning muude tervisehäirete ekspluateerimisest meelelahutuses, st oleks midagi sarnast nagu habemega naise või kääbuste näitamine raha eest laadal.

  25. Mitte, et habemega naise näitamises midagi halba oleks, aga tal peab siis valehabe olema. Samamoodi ei ole ilus naerda inimese üle, kes loll on, vaid ikka ainult säärase üle, kes hästi lolli mängida oskab. :-P

  26. Minu arust on siin põhimõtteline viga. Skeptik üritab väljanaerda neid kes püüavad tõele lähemale liikuda. See on fakt. Vägisi jääb tunne, et missiooniks on inimesi pigem taandarengu poole suunata ning propageerida ainult mainstream meediat, briti teadlasi, E-aineid, GMO-d ja farmaatsia firmasid, selle asemel et lugupidavalt suhtuda inimestesse kes uurivad palju erinevaid infoallikaid ning kes tahavad süüa puhast toitu, elada puhtas keskkonnas ja looduslikult tervist ravida ja lõpuks ka tunnevad huvi inimese olemuse ja päritolu vastu.

    Mis puudutab näiteks ulmefilmi ja selle peateemat 9/11, siis pole siin mitte ÜHTEGI inimest kes suudaks tõestada, et ametlik versioon on õige. Milleks siis lahmida??
    Enamus teemadest on 50/50. Aga kui arvestada kui suurt rolli mängib maailmas võim ja raha, kipub asi pigem 30/70 poole ja “vandenõu” kasuks… On see nii ebaloogiline inimloomusest seda oodata? Mida pöörasem on tõde seda kergem on seda varjata. Milleks pilgata neid kes töötavad tõe kallal või püüdlevad selle poole? See kes on petis, see ju niikuinii kaua vastu ei pea ja kukub mingi aeg ise ära.

    Suht tühikargamine on see kõik ja ainuke tõde on vist see, et keegi ei tea tõde algusest lõpuni, igal ühel oma fragment, oma mätas, oma muinasjutt…

    Skeptik oma pendliga keskendub liiga palju usutavusele mitte aga tõele endale.
    Muide vene selgeltnägijaid on keegi vaadanud? Sellega on kaks varianti: kas üleloomulikud võimed eksisteerivad või siis on tegemist vandenõuga, ehk väga mahukas ja suur kokkumäng. Dilemma?

  27. @v2ino:
    Loed tõeks mingit telesaadet? Aga tee ise katseid. Proovi mõttejõul kasvõi tolmukübet liigutada. Ei õnnestu ju. Kogu see parajura on kergeusklike vaatajate püüdmiseks.

    Tõeotsimise eelduseks on head teadmised. Sageli on halenaljakas vandenõuteoreetikute täielik võhiklikkus paljudes küsimustes. Ere näide on nt see chemtrail…

    Aga raha võim? See on keerulisem. Kes maksab, see tellib ka muusika?

  28. @Klõbistaja:

    Ei loe absoluutseks tõeks ühtegi telesaadet, ei uudiseid ega ka vene selgeltnägijaid, ega ka telegram-i, kuigi kõiki jälgin, kasvõi meelelahutuse pärast. Aga arvan, et igas asjas on terake tõtt. Kui sa kirjutad 100 leheküljelise raamatu lauslollust ja väljamõeldist siis on suur tõenäosus, et paar lehekülge läheb ikka kogemata täppi.
    Kui sa ütled KOGU parajura, siis võiks ettevaatlik olla sõnadega.
    Minu jaoks näiteks kaotab usaldusväärsust inimeste jutu suhtes üldistamine ja see kui teed maha asja millega pole ise tutvunud ning lähtud sellest, et “üks vandenõu on vale, kõik on vale.” Nii on väga kerge inimesi ju õnge otsa võtta ja neile ükskõik mida ette sööta ja tema kohe usub, lähtuvalt oma maailmavaatelisest hoiakust, ükskõik on see esoteeriline, vandenõuteoreetiline või teaduslik….

    See mis puudutab chemtrailse, siis esiteks see polegi ju nii väga saladus enam, teiseks kui inimesed üritavad intervjueerida näiteks usa erinevaid senateid ja kongresmene väga viisakalt sellel teemal, on tulemus sama nagu siim kallas vastas reformierakonna rahastusküsimusele äripäeva reporteri poolt. Kui on ilmselgelt näha, et inimesed teavad midagi ja selgelt põgenevad vastuse eest ja keerutavad, annab see mõtteainet piisavalt. Selleks ei pea hea psühholoog olema. Samuti on tehtud pinnaseproove jne. Fakt on see et pihustatakse, iseasi aga mida, mis määral ja mis eesmärkidel.

    Raha ja võimu osas muusika tellimine on üpris täpne – raha ja võim teeb seaduseid ja meediat. Kas need inimesed heatahtlikud on, on iseasi. Nende eesmärk on inimmassid endast võimalikult sõltuma panna, et saaks ise aina rohkem võimu ja ressursse. Kui ma oleks ise nende asemel, käituksin tõenäoliselt samuti.

    Osade väga kõrgel olevate inimeste jaoks on see kõik puhas mäng ja kindlasti on neid kes katsetavad kui kaugele minna annab ja kui lolliks inimesi on võimalik teha. Osade jaoks on see väljakutse ja eneseteostus. On saladusi mida mainstream meedia ei avalda, see on ju selgemast selgem, samuti on võimalik musta rääkida valgeks, jättes ainult ühe sõna uudistes mainimata…

  29. @v2ino:

    selle asemel et lugupidavalt suhtuda inimestesse kes uurivad palju erinevaid infoallikaid ning kes tahavad süüa puhast toitu, elada puhtas keskkonnas ja looduslikult tervist ravida ja lõpuks ka tunnevad huvi inimese olemuse ja päritolu vastu.

    See kõik on ilus unistus. Teostatav on see osaliselt oma talus, kusagil paksude metsade vahel. Muide, erinevad New Age infoallikad tegelevad samasuguse ajupesuga nagu peavoolumeedia. Enamik raha eest tegutsevatest ravitsejatest ei oma mingeid võimeid, on oht, et nad võivad teha oma patsientide tervisele otsest kahju. Kuidas saab nende vastu mitte sõna võtta? Kui erinevad nn. õpetajad lubavad raha eest asju, mida selliselt ei ole võimalik saavutada, kas siis peab vait olema. Tundub, et nende poolt antud raja järgimine lõpetab inimese arengu. Kas te kontrollite erinevat infot mitmest allikast, soovitavalt poolt ja vastu?

    Inimese olemus ja päritolu?

    Sumeri mütoloogia (ühed vanemad säilinud kirjalikud allikad) järgi loodi inimesed orjadeks. Punkt! Mingeid jumala asemikke, inimeste näol, ei eksisteeri.

    Milline on olnud inimkonna areng? Ikka kurjuse poole. New Age on sarnaselt kristlusega unustanud oma õpetustes eetilise külje, kuid ilma eetikata ei toimu mingit arengut. Sellised on iidsed humanistlikud seadused! Osa nende seisukohtadest on kokku varastatud erinevatest usunditest, kuid muudetud algsega võrreldes tundmatuseni. Lihtsam oleks usaldada inimesele omast “talupojatarkust”, olles kahe jalaga maa peal!

  30. v2ino ütles:

    Nii on väga kerge inimesi ju õnge otsa võtta ja neile ükskõik mida ette sööta ja tema kohe usub, lähtuvalt oma maailmavaatelisest hoiakust, ükskõik on see esoteeriline, vandenõuteoreetiline või teaduslik….

    Jahaa, „teadusreligioon” jälle platsis ;) (noogutab elutargalt)

  31. O cookievaba Kameelion ütles:

    Sumeri mütoloogia (ühed vanemad säilinud kirjalikud allikad) järgi loodi inimesed orjadeks. Punkt! Mingeid jumala asemikke, inimeste näol, ei eksisteeri.

    Olen sellega päri ja jõuame sellega sinnani, et kas see orjus on paratamatu inimese olemus või on see siiski selleks, et sellest välja rabeleda või hoopis oma orjusest teadlikuks saada? Jumala asemikud… Loomulikult ei tasu võtta tõsiselt kedagi kes nimetab ennast jumala asemikuks. Samuti polnud seda ka Jeesus, uskudes siiski ta olemasolu kuid siiski teisel ajastul…

    Kes siis lõi inimesed orjadeks? Vaevalt et see kõikvõimas jumal oli, tõenäolisemalt oli tegemist pigem nendega kes taevas siiani ringi lendavad ja vanadel aegadel ise on “jumalaid” inimestele mängimas käinud.

    Talupoja tarkuse ja matslikuse vaheline piir on väga õrn. Kui mõistus ei võta, parem ära hakkagi kaugemale mõtlema ja jää oma liistude juurde… Olen sellega samuti osaliselt päri, kuid lõpuks see puudutab ikka ainult sinu enda heaolu. Kõikide probleemide põhjus on lõpuks ju rumaluses ja tahtmatuses kaugemale mõelda kui sinu enda ninaesine. Inimene ei pea mõtlema metafüüsikaliselt, aga sellest mis tema enda riigis ja maailmas üleüldiselt toimub, võiks ju natuke aimu olla, sest oled selles ju osaline, kui päris dzunglis ei ela.

    Täielikult nõus, et petiseid peab torkima, aga miks arvata, et näiteks telegram või ulmefilm ei tee seda sama?
    Millest järeldada, et tegemist on pettusega? Kus on teaduslik fakt sellele, või näiteks sellele, et 9/11 lennukid lendasid tornidesse, kui kõik asitõendid koheselt likvideeriti ja juurdlus oli praktiliselt olematu.

    Ja lõpuks probleem millele ma üritasin ka varem viidata on see, et mulle tundub, et skeptik.ee püüab oma liistude juurest välja rebida puhtalt igavusest või selleks, et pilkamisega poolehoidjaid võita. See puudutab rohkem vandenõu ja poliitika maastiku, millest ei tea nii üks kui teine ju lõpliku tõde. Milles see mõte siis on? Asi asja pärast? Me ju keegi ei tea kuhu viib püramiidi tipp ja mis toimub tagatubades ja nende tagatubade tagatubades…

    Skeptik ja vandenõuteoreetik istuvad tegelikult täpselt samal pulgal, mis asub madalamal tõdedest. Üks vähemalt rabeleb, et pääseda lähemale, teine on lootuse kaotanud või puudub huvi…

  32. @v2ino:

    kas see orjus on paratamatu inimese olemus või on see siiski selleks, et sellest välja rabeleda või hoopis oma orjusest teadlikuks saada?

    Oleks kena oma orjusest teadlikuks saada ja siis orjaseisusest samm-sammult välja hakata ronima. Antiikne humanism näiteks Konfuciuse suu läbi võiks abiks olla.

    Jumala asemikud… Loomulikult ei tasu võtta tõsiselt kedagi kes nimetab ennast jumala asemikuks.

    Juudid peavad ennast jumala väljavalituteks, seda on uskuma hakanud ka kristlased ja vabamüürlased. Suur esoteerikute autoriteet David Icke pidas ennast jumala pojaks. http://en.wikipedia.org/wiki/David_Icke In March 1991 he held a press conference to announce that he was a “Son of the Godhead” …

    tõenäolisemalt oli tegemist pigem nendega kes taevas siiani ringi lendavad ja vanadel aegadel ise on “jumalaid” inimestele mängimas käinud.

    Vatikani kõrge tegelane lubas ju UFO-naute katoliiklusse pöörama hakata.

    Talupoja tarkuse ja matslikuse vaheline piir on väga õrn.

    Eestis on valitsevaks saanud matslikkus. Kurb!

    Kõikide probleemide põhjus on lõpuks ju rumaluses ja tahtmatuses kaugemale mõelda kui sinu enda ninaesine

    Teil on õigus! Kuidas sellist mõtlemisvõimetut, sisuliselt surnut äratada? Kas ei mõju sellise tegelase väljavihastamine mõtlema sundivalt? Viisaka rääkimise puhul sõidab selline sinust lihtsalt üle, nii et pilpad järel.

    sellest mis tema enda riigis ja maailmas üleüldiselt toimub, võiks ju natuke aimu olla, sest oled selles ju osaline

    Kui inimene ei taha mõelda, siis ta ei saa ka aru. Suletud ring.

    et näiteks telegram või ulmefilm ei tee seda sama?

    Telegramm oleks tõsiseltvõetavam, kui nad ei ripuks Infowars’i tissi otsas, vaid otsiksid asjalikumaid allikaid lisaks. Paljud nende uudised on pärit ka peavoolumeediast. Minu jaoks on vastuvõetamatu kanalduste edastamine. Lihtsam on vanadest allikatest lugeda asjalikke tekste, mis on hulga õpetlikumad. Ulmefilmi ei ole viitsinud vaadata.

    et 9/11 lennukid lendasid tornidesse, kui kõik asitõendid koheselt likvideeriti ja juurdlus oli praktiliselt olematu.

    Teadlased tõestasid lennuki kütusest tekkinud plahvatuse mõjul sellise majade kokkuvarisemise võimatuse piisavalt ära. See oli kontrollitud lõhkamine, mis majad alla tõi.

    See puudutab rohkem vandenõu ja poliitika maastiku, millest ei tea nii üks kui teine ju lõpliku tõde. … Me ju keegi ei tea kuhu viib püramiidi tipp ja mis toimub tagatubades ja nende tagatubade tagatubades…

    Infot lekib ju pidevalt, tuleb üritada eraldada tõeterakesed valeraasukestest. Plaanid on ammu avalikud, ainult teostus jätab soovida. 3 riiki on hävitatud, ühes käib sõda, viiendat plaanitakse vist lähitulevikus rünnata. See pidi olema lõpetatud 2012 aasta septembriks, aga… Hi, hi,…

  33. Õndsastisündinud prohveti Trey Parkeri väitel on ka konspiratsiooniteooriate õhutamine konspiratsioon, et kodanikele jääks mulje, nagu suudaks riik jälgida ja juhtida kõike. ;)

  34. @dig:

    Ma ei viitsi, aga tulekahjusid on pilvelõhkujates ikka ette tulnud. Näiteks Mandarin Oriental Hotel Fire, mis põles nagu tõrvik https://www.google.ee/search?q=mandarin+oriental+hotel+fire&hl=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2f54UamkJe_B0gWBjID4Bw&sqi=2&ved=0CEwQsAQ&biw=1330&bih=803

    Miks ei ole see WTC kombel tuhaks pudenenud? Sellise põlengu peale peaks metallosad vist lausa sulametallina ära voolama? Põlenud majamürakas seisab ikka paigal.

    Majad võivad ka ümber kukkuda kehva kinnituse tõttu! Hi, hi, hi http://www.archdaily.com/27245.....-shanghai/

    Kontrollitud õhkamise puhul pudeneb maja tõesti tolmuks ja maja jäänused meenutavad kaksiktornide kokkukukkumise järgset platsi. Siin on puust ja punaseks, kuidas see käib: Las Gladiolas Housing Complex – Controlled Demolition, Inc. http://www.youtube.com/watch?v=Buseb-Gqyes

    Kas on piisav?

  35. O cookievaba…

    Veidi võiks ikka asja rohkem uurida, kui vaid kallutatud konspitaatorite lougudest. Põhjalik selgitus võtaks muidugi rohkem ruumi. Lühiskeem on aga lihtne. Jah, muidugi on pilvelõhkujates olnud põlenguid ka varem. Esiteks ei ole neis ükski aga olnud siiamaani sellise kuumusega, mis tekib 767 kütusepaakide täie lennukikütuse põlemine. Veel olulisem aga – WTC-le sai saatuslikuks tema erakordne konstruktsioon. Tavaliselt on pilvelõhkujatel välispind vaid fassaadiks, kandvad detailid on sisemine metallstruktuur (nagu nt. Empire State Building). WTC-l aga oli vastupidi – kandvaks osaks oli fassaadi metallsõrestik. Seda peeti omal ajal revolutsiooniliseks ja see andis võimaluse teha igal korrusel suuri vabu pindu. Vahelagesid aga kandsid tornkraana noka laadse struktuuriga talad, mis on kerged ja ülimalt tugevad, aga ühe väikese puudusega – nad on äärmiselt haavatavad suure kuumuse suhtes. Selleks olid nad kaetud vahulaadse kuumuskindla materjaliga, mis aga laias ulatuses lennukite sisse lennates taladelt maha lendas, paljastades talad lennukikütuse põlemisel tekkivale põrgukuumusele. Terase struktuur nõrgenes, talad paindusid ja vajusid neid seintele toetavatelt eenditelt maha. Üks korrus kukkus peale järgmisele, see löök murdis lahti järgmise korruse, mis kukkus peale järgmisele, siis järgmisele jne. Empire State Building või Chrysler Building või muu poleks suurt köhinudki, kuna nende konstruktsioon, nagu kirjeldasin, on täiesti erinev. Nii et tegelikult on olemas väga lihtne ja loogiline seletus sellele kõigele. Kui aga keegi seda uskuda ei taha, siis on see, muidugi, nende inimõigus. Nagu ka homöopaadi külastus, ingliteraapia või kvantripatsite ost. Ise elasin, muide, rünnakute ajal Washingtonis ja jälgisin kogu seda tohuvapohu nö. esireast…

  36. Tarvo Kruus ütles:

    WTC-l aga oli vastupidi – kandvaks osaks oli fassaadi metallsõrestik.

    WTC-l oli ka see häda, et kolme korruse kõrgusi metallelemente hoidis koos üksnes Maa raskusjõud, sest sügaval rahuajal projekteerimisel jäi arvestamata ebatõenäoline võimalus, et elemendid peaks üksteise külge kinnitama ka puhuks, kui need peaksid hakkama üksteisest eemalduma näiteks püstsuunas. St need ei olnud projekteeritud taluma kokkupõrget suure reisilennukiga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga