Aspartaam on tervisele ohutu

Aspartaami struktuur. Pilt Wikipediast.Aegajalt hirmutatakse inimesi mitmesuguste ohtudega. Mõnedel on mingi tõepõhi taga, teistel sugugi mitte. Mõnel ohul on vähemalt teoreetiliselt mingi toimemehhanism, mille kaudu ohtlik olla, teisel sugugi mitte. Mõnda ohuhirmu on teaduslikult põhjalikult uuritud ning jõutud järeldusele, et hirmul pole alust – ei võimaliku toimemehhanismi osas ega ka põhimõttel “me ei tea veel kuidas, aga mõjub”.

Mõned näited.

Vaktsiinid
On oletatud, et osad vaktsiinid põhjustavad lastel autismi ja muid tervisehädasid. Üheks põhjustajaks on peetud osades vaktsiinides sisalduvat säilitusainet thiomersal (ka thimerosal), mille koostises on elavhõbe, mis ladestuvat organismis ja sedakaudu põhjustavat häireid närvisüsteemi arengus.

Teiseks pahalaseks on peetud nn kolmikvaktsiini (MMR – Measles – leetrid, Mumps, Rubella – punetised), milles ei ole kunagi organismis mitteladestuvat etüülelavhõbedat olnud.

Uuringud on aga näidanud, et neil hirmudel pole mittemingisugust alust.

Küll aga on põhjendamata hirmu ajel vaktsineerimistest loobumised kaasa toonud nende haiguste puhanguid, milles kannatavad eelkõige madalama sotsiaalse turvalisusega lapsed.

Kõrgepingeliinid
Arvati, et kõrgepingeliinide läheduses elamine põhjustab lastel verevähki ning täiskasvanutel ka muid vähivorme. Mõne ääretult kehvasti läbi viidud uuringute suurejoonelise presenteerimise tulemusena läks lahti üleüldine paanika ja algatati rahvaliikumisi kõrgepingeliinide vastu. Vastavatele korralikele uuringutele kulutati miljardeid dollareid, inimeste kinnisvara väärtus langes tänu panikööride aktiivsele lobitööle.

Kuigi juba paanika algusaegadel öeldi teadlaste poolt, et pole olemas sellist mehhanismi, mille kaudu madalsageduslik elektromagnetlainetus võiks mõjutada bioloogilisi protsesse, läks vaja aastakümneid ja miljardeid dollareid, et algusest peale ebapädev teooria ümber lükata.

See ei veena muidugi põliseid vastalisi ja oma vaenunooled sihitakse teiste nähtamatute pihta – mobiilimastide kiirgus ja wifi-lained. Omamoodi paralleel on ka meie Eesti kiirgustehase ümber käiv kaera-jaan.

Aspartaam
Aspartaami (E951) kohta väidetakse, et see põhjustavat ajukasvajaid ja muid hädasid, aspartaami vahepealne laguprodukt metanool tekitavat mürgistust (kuigi paljude tavaliste puuviljamahlade omistamise käigus tekib rohkem metanooli kui aspartaami puhul).

Teatakse seda, et väga harva esineva geneetilise seisundi – fenüülketonuuria korral on aspartaam vastunäidustatud, kuna üks aspartaami laguprodukt on fenüülalaniin – oluline aminohape, mida leidub väga paljudes toitudes.

Kuivõrd inimesed söövad ja joovad üldiselt iga päev ja mitu korda, siis teostatakse ka uuringuid nii toiduainete kui lisaainete ohutuse kohta ning jagatakse toidusoovitusi ja määratakse soovituslikke koguseid eri ainetele. Aspartaami puhul on soovituslik päevane piirnorm USA-s 50 mg keha kilogrammi kohta päevas. Maailma toiduorganisatsiooni (FAO) soovitus on 40 mg päevas keha kilogrammi kohta. Suhkruasendajate teema puudutab eriti diabeetikuid ning seetõttu on vastavad uuringud igati teretulnud.

USA, Briti ja Hollandi teadlased on valmis saanud järjekordse põhjaliku ülevaateuuringu aspartaami kohta, kus tõdetakse taaskord, et aspartaami kohta ei ole selliseid andmeid, mis kinnitaksid selle vähki tekitavat mõju. Samuti pole andmeid, mis kinnitaksid aspartaami kahjulikku mõju närvisüsteemile, õppimisvõimele või käitumisele. Ja seda isegi soovitusliku päevakoguse piirnormi mitmekordsel ületamisel.

Uuringu abstrakt:

Aspartame is a methyl ester of a dipeptide used as a synthetic nonnutritive sweetener in over 90 countries worldwide in over 6000 products. The purpose of this investigation was to review the scientific literature on the absorption and metabolism, the current consumption levels worldwide, the toxicology, and recent epidemiological studies on aspartame.

Current use levels of aspartame, even by high users in special subgroups, remains well below the U.S. Food and Drug Administration and European Food Safety Authority established acceptable daily intake levels of 50 and 40 mg/kg bw/day, respectively. Consumption of large doses of aspartame in a single bolus dose will have an effect on some biochemical parameters, including plasma amino acid levels and brain neurotransmitter levels. The rise in plasma levels of phenylalanine and aspartic acid following administration of aspartame at doses less than or equal to 50 mg/kg bw do not exceed those observed postprandially.

Acute, subacute and chronic toxicity studies with aspartame, and its decomposition products, conducted in mice, rats, hamsters and dogs have consistently found no adverse effect of aspartame with doses up to at least 4000 mg/kg bw/day.

Critical review of all carcinogenicity studies conducted on aspartame found no credible evidence that aspartame is carcinogenic.

The data from the extensive investigations into the possibility of neurotoxic effects of aspartame, in general, do not support the hypothesis that aspartame in the human diet will affect nervous system function, learning or behavior.

Epidemiological studies on aspartame include several case-control studies and one well-conducted prospective epidemiological study with a large cohort, in which the consumption of aspartame was measured. The studies provide no evidence to support an association between aspartame and cancer in any tissue.

The weight of existing evidence is that aspartame is safe at current levels of consumption as a nonnutritive sweetener.

Allikas: Critical Reviews in Toxicology, Volume 37, Issue 8 September 2007 , pages 629 – 727.

Kas sellised uuringud suudavad veenda neid, kes kahtlustavad valitsusi meie mürgitamises aspartaamiga ja kiiritamises igat masti kiirgustega?

50 Replies to “Aspartaam on tervisele ohutu”

  1. Lehekülg Postimehes
    Sisaldab allpool toodud teksti. Huvitav, kust nad võtavad, et just täiskõhutunde ajurakud hävivad?

    Huvitav, mida sisaldas vene ajal apteegis müügil olnud suhkruasendajast tehtud shokolaaditaoline tahvel?

    =================================

    meedik
    13.09.2007 23:09
    Kes lükkas ümber uurimuse, et ASPARTAAM hävitab närvirakke, mis tekitavad täiskõhu tunde???
    Uskuge jah, et ei ole kahjulik ja ei tekita vähki. :) Seda ta võibolla tõesti ei põhjusta o t s e s e l t, aga ikkagi… Vältides suhkru söömist, asendades selle Aspartaamiga, võid ennast varsti tabada tõsiasjalt, et sinu kõht ei saa mitte kunagi täis. Sealt tee ülekaalulisusele on juba lühike.
    Kui juba suhkrut millegagi asendada, siis MEEGA. See ei tõsta veresuhkru taset ja sisaldab hulgaliselt mineraale ja vitamiine, mida meile väga oleks vaja.

  2. to meedik

    Nii tekivadki väärarusaamad ja linnalegendid. Mille põhjal Sa väidad, et MESI EI TÕSTA VERESUHKRU TASET? Soovitan Sul võtta ja lugeda uuesti üle diabeeti puudutavad konspektid, kuna selliseid väiteid oma patsientidele tõe pähe esitades võid neile tõsist kahju tekitada.

    Lugupidamisega teine meedik.

  3. Pealiskaudsel vaatamisel ilmutab kõiki klassikalisi põrandaaluste konspiratsioonifilmide žanri kohustuslikke stiilielemente. Mitte-pealiskaudselt pole hetkel aega vaadata.

  4. St. minu arvates on see meelevaldne ja muudab foorumi jälgimise raskemaks. Miks krt peaks aspartaami pealkirja all kõrgepingeliinidest rääkima?

  5. Kulla skeptikud ja KUU ON JUUSTUST!

    Õgige aga keemiat ja toppige seda näaost sisse, küll AEG PARANDAB HAAVAD või õigemini KÜLL AEG NÄITAB kellel on tõde. Aspartaam on KEELATUD kasutada mõnes riigis ja seda riik nagu JAAPAN!

    Olge oma sketilisisue suhtes ka skeptilised – sellised sinisilmsed ullikesed!

  6. Unustasin lisamast peamist infot!

    Aspartaam on tehniline nimi sellistele brändidele, nagu NutraSweet, Equal, Spoonful ja Equal-Measure, milledest meil on vast enam tuntud esimene. Aspartaam leiutati juhuslikult 1965 aastal James Schlatteri (G.D.Searle Company keemik) poolt, kui nimetatud teadlane katsetas mädapaisete vastast ravimit. Aspartaam lubati kuivainetes kasutusse 1981 ja süsihappegaasiga karastusjookides 1983. Ametlikult lubati aspartaam kuivainetesse lisandina kasutusse juba 26 juulil 1974, kuid arstide ja tarbijakaitse juristide vastuväited ning samuti G.D. Searle uuringupraktika läbiviimise puudulikkus sundisid USA Toidu ja Ravimite Assotsiatsiooni (FDA) aspartaami kasutusloa väljaandmise peatama 5 detsembril 1974. 1985 aastal ostis kurikuulus Monsanto monopol G.D. Searle ja asutas Searle Pharmaceuticals ja The NutraSweet Company kahe eraldioleva üksusena.

    Aspartaam on turul olevatest toidule lisatavatest ainetest kõige ohtlikum. Aspartaami arvele on USA Toidu ja Ravimite Assotsiatsiooni (FDA) poolt kantud ligemale 75% kõigist registreeritud tervisekahjustustest. Paljud neist kahjustustest on lõppenud surmaga, nagu nähtub 1994 aasta Tervise ja Inimeste Teenistuse Osakonna raportist. Mõningad neist sümptomitest oleksid: peavalu/migreen, peapööritus, iiveldus, lihaste spasmid, kangestumised, kehakaalu suurenemine, sügelemine, depressioon, ärrituvus, kurnatus, unetus, nägemise probleemid, kuulmise kaotamine, südame kloppimine, raskused hingamisel, ärevushood, kõnehäired, maitsemeele kaotamine, mälukaotus, liigestevalu ja palju muud.
    Järgnevad kroonilised haigused ägenesid aspartaami manustamisega: ajukasvajad, multiskleroos, kroonilise väsimuse sündroom, Parkinsoni ja Alzheimeri tõbi, lümfoom, sünnidefektid, suhkruhaigus ja mõned teised.
    Aspartaam koosneb kolmest kemikaalist: aspartaadist, fenüülalaniinist ja metanoolist. Seega saab aspartaami liigitada vaid keemiliste mürkainete hulka.
    Vaatleme lähedalt aspartaami koostisaineid:
    Aspartaat (aspartaat hape) – 40% koostisest – samuti sisaldub aspartaadis glütamaat hape. Mõlemad ained põhjustavad tõsiseid neuroloogilisi häireid ja tervet müriaadi muid sümptoome.

    Liiga palju glütamaati või aspartaati tapab teatud aju neuronid ja laseb ajurakkudesse üleliia kaltsiumit. Taoline sissetung käivitab ajurakke tapvate vabade radikaalide tekkimise. Aspartaat on aminohape. Kui seda tarvitada ilma seoseta teiste valkudega, siis tõstab ta märgatavalt nii aspartaadi kui ka glütamaadi taset vereplasmas. See on ajule väga ohtlik.
    Loomulik barjäär, mis kaitseb aju üleliigse glütamaadi ja aspartaadi eest, aga ka teiste mürkide eest, ei ole välja arenenud lapsepõlves, ei kaitse täiesti aju erinevaid piirkondi; on kahjustatud paljude krooniliste ja ägedate haigusjuhtude poolt; lubab suurel kogusel aspartaadil ja glütamaadil ajju tungida isegi terve aju korral. 75% vastava piirkonna ajurakkudest on hävitatud enne kui mingid välised sümptomid ilmnevad. Selle tagajärjel võivad ilmneda sellised haigused, nagu multiskleroos, Alzheimeri tõbi, Parkinsoni tõbi, hüpoklükeemia, AIDSi dementsus, ajukahjustused ja neuroendokriinsed hälbed.

  7. Aeg on näidanud, et suured tähed ei muuda juttu ei tõesemaks, ega usaldusväärsemaks.

    Kas mulle tundub vaid, või on tõesti valitsus hakanud joogivette LSD-d lisama?

  8. Unustasin selgituseks lisada, et Dr.Ussirohu informatsioon pärineb tõenäoliselt samadelt inimestelt, kes usuvad, et AIDSi põhjuseks ei ole HIV, ning et vaktsiinid põhjustavad leukeemiat, poliot (lastehalvatus), hepatiiti ja paljusid muid haigusi (whale.to lehelt).

  9. Kes lubab mingil skeptikul mingit mõga ajada?Tahab siin musta valgeks teha. Huvitav, kui palju keemiatehas talle selle éest maksab? Tegelikult ongi ta keemiatehase omanik. Inimesed ärge laske end tappa.

  10. Hmm huvitav leht http://www.skeptik.ee , ühesõnaga ametliku info häälekandaja, kuid kui kõik söögid joogid ja muud mis euronormides on siis miks inimesed haigestuvad haigustesse ? kust tulevad väärarengud? jne , ei pea olema just kõrge IQ-ga et näha et tänapäeva ühiskonna suund on allamäge…. ja midagi on kuskil valesti…

  11. ei pea olema just kõrge IQ-ga et näha et tänapäeva ühiskonna suund on allamäge…. ja midagi on kuskil valesti…

    ei pea jah selleks kõrge IQ olema. küll aga peab IQ piisavalt kõrge olema, taipamaks selle põhjusi.

  12. Kahju, et on inimesi, kes Internetis sellist infot jagavad nagu siin kirjas on. Seda, et vaktsineerimine on inimesele kahjulik ja väga plajudel juhtudel ka surmav saab tõestada sadade faktidega.
    Siin artiklis tuleb välja, et UURINGUD ei ole näidanud vatsineerimise kahjulikkus inimese organismile. Miks siis enamus juhtudel ei viida vaktsiini uuringuid lõpuni, nende tulemuste avalikustamisest rääkimata?!
    http://74.125.77.132/search?q=.....lr=lang_et

  13. Kerdi ütles:

    Kahju, et on inimesi, kes Internetis sellist infot jagavad nagu siin kirjas on.

    Miks? Kas ei ole siis kasulik, kui inimesed Internetist infot saavad?

  14. Kerdi ütles:

    Muidugi on kasulik kui inimesed saavad Internetist ÕIGET informatsiooni, mitte mingit pläma.

    Just sellepärast me ei kirjutagi, et “Seda, et vaktsineerimine on inimesele kahjulik ja väga plajudel juhtudel ka surma”. See ei vasta tõele.

  15. Juhtum iridoloogiga:

    “She looked at Kyle’s eyes and told him he had to stop using artificial sweeteners.”

    “Fine, Mom. No harm there. But that’s just semi-pointless advice from a new-age practitioner.”

    “But Kyle got all better! He stopped drinking sodas with artificial sweeteners and took the medicine Pat prescribed for him and he’s all better!”

  16. Aspartaam on mürk. Palun inimesi siiralt allikaid uurida ja kaasa mõelda, ei räägi seda selleks, et pahameelt tekitada, vaid et kõik inimesed õnnelikumad ja tervemad oleksid.

  17. Karl ütles:

    Palun inimesi siiralt allikaid uurida

    Palun siiralt allikatele viidata. Muidu jääb mulje, et tahate õnne ja tervist ainult endale hoida ja teiste eest peita — mõni ehk ongi nõus lihtsalt palumise peale uskuma, aga skeptik.ee lugejaskonnast moodustavad nad minu arust veidi väiksema protsendi kui ühiskonnast üldiselt.

  18. Aspartaam ei sisene vereringesse aspartaamina, sest seede-ensüümid (esteraasid ja peptidaasid) lagundavad aspartaami kiiresti täielikult selle osadeks: kaheks aminohappeks (fenüülalaniin ja aspartaamhape) ning metanooliks. Neid komponente tarbivad inimesed palju suuremates kogustes näiteks piimaga, lihaga, kuivatatud ubadega, puu- ja koogiviljadega. Keha töötleb aspartaami komponente samamoodi, kui ta oleks need komponendid saanud muudest toitudest.
    http://andevidencelibrary.com/topic.cfm?cat=4089
    http://www.aspartame.org/aspar.....ommon.html

  19. Teadmiseks teile, puuviljamahlades leidub jah metanooli, kuid unustatakse ära see, et metanooli vastumürki(etanooli) leidub sellistes looduslikes toodetes mitmeid kordi rohkem..
    Väita, et aspartaam on ohutu, on lihtsalt ignorantsus ega mitte midagi muud. Ei saa usaldada ainult kõike seda, mis on ametlik.

  20. Matu ütles:

    Ei saa usaldada ainult kõike seda, mis on ametlik.

    Tõsi. Aga see usaldamatus peab olema kuidagi põhjendatud. Pole mõistlik vaikimisi umbusaldada kõike, mis juhtub ametlik olema.

  21. Ei ole ma keemik ega bioloogik. Olen lihtsalt loogik. Inimkond on tõsiselt haige. Aadik Levin (seenior arst):” Ameerika inimesed on ennast haigeks söönud, toidulisandeid tuleb nagu seeni peale vihma. Inimene käib rohkem apteegis kui toidupoes. Peale 2000 aastat on igal kolmandal lapsel juba diabeet.?”
    Hiljutine soome statistika näitab et üha enam lapsi sünnib juba alergikutena. Räägitakse igal pool elu läheb aina paremaks, lähebki Monsatol ja ülejäänud raha ahnuritel, kes ei hooli loodusest, nii öelda demokraatlikest orjadest ehk Meist, jne.
    Sünteetika ja loodus. Võiks seal vahet ka teha natuke. Kui see ohutu sünteetiline suhkruasendaja on mingi 1000 korda magusam kui tavaline suhkur…………??? Seda on odavam toota. Ei ole vaja isegi mingeid uuringud. Loogikat on vaja. Kellel on kellel mitte :)

  22. Ei ole ma keemik ega bioloogik. Olen lihtsalt loogik. Inimkond on tõsiselt haige. Aadik Levin (seenior arst):” Ameerika inimesed on ennast haigeks söönud, toidulisandeid tuleb nagu seeni peale vihma. Inimene käib rohkem apteegis kui toidupoes. Peale 2000 aastat on igal kolmandal lapsel juba diabeet.?”
    Hiljutine soome statistika näitab et üha enam lapsi sünnib juba alergikutena. Räägitakse igal pool elu läheb aina paremaks, lähebki Monsatol ja ülejäänud raha ahnuritel, kes ei hooli loodusest, nii öelda demokraatlikest orjadest ehk Meist, jne.
    Sünteetika ja loodus. Võiks seal vahet ka teha natuke. Kui see ohutu sünteetiline suhkruasendaja on mingi 1000 korda magusam kui tavaline suhkur…………??? Seda on odavam toota. Ei ole vaja isegi mingeid uuringud. Loogikat on vaja. Kellel on kellel mitte :)
    Skeptikutele skeptilist skeptikat.

  23. Vaadates artikli kirjutamise aega ja tänast kuupäeva ning lisaks lugedes värskeid uuringuid sellest mis artiklis kirjutati, siis tekibki täiesti lootusetuse tunne – keda kuradit siis uskuda?
    Hoolimatu tegevus (ka oma kõhutundest tekkinud arvamuse avalikustamine) nii ühtelt poolt kui ka teiselt poolt, tekitavad alati segadust. Inimesed ei saa olla kõiges spetsialistid, et aru saada millal on õige ja millal mitte… Miks küll ei saa olla aus ning rääkida vaid tõtt ning kui ei tea tõtt, siis olla VAIT?

  24. Skeptoid pakub sel teemal huvitavat lugemist täna:

    Hot on the heels of a study correlating aspartame to lymphoma, a 2011 study linking diet sodas to “increased kidney decline” has been making the rounds. I am not sure why it took until early 2013 for it to start popping up on the various blog sites.

    The way that the conspiracy sites tell it, the study was damning and demonstrated that aspartame will pretty much kill your kidneys.
    Some headlines:

    • “Diet Soda, Aspartame Shown to Destroy Kidney Function”
    • “Aspartame alert: Diet soda destroys kidney function”
    • “Aspartame and Kidney Damage”

    But what does the study actually say and how does it fit into the larger body of evidence?

  25. @Kerdi:

    Kerdi, millise info alusel otsustad, et siinse lehe info on”pläma” võrreldes interneti (konkretiseerimata öeldult, seega mistahes lehekülg internetist peale Skeptik.ee) infoga?

    @Harri, Sa nimetad loogiliseks seda, et kui mingi asi on suhkrust magusam siis järelikult ka kahjulik???

  26. OK. Ütleme siis ei ole loogika. Vahet pole kuida kutsun. Milleks on seda aspartaami vaja? Kes selle leiutasid. Monsado keemikud. Nagu nad ka GMO-ga tegelevad. Kõik tuleb enamvähem ühest august. Mina saan aru kõik on üks kasumi teema. Suured firmajuhid ei pruugigi üldse midagi tada. Neil on firma ja ütlevad tehke rahast veel rohkem raha. See kuidas nüüd ülejäänud alluvad seda teevad on omaette teema. Rahvineeritud suhkur ei ole iseenesest meile üldse kasulik. Tekitab hapet. Lihtsaim näide. Hammas on ju tegelt tugev oma olemuselt. Aga suhkur tekitab tugevat hapet suus mingi bakterite teema. Ja nii tugevat et hakkab hambaid lõhkuma.

  27. @Harry:

    Mina kaldun ka kahtlema aspartaami ohutuses (loengus lisaainetest toidus saadud info põhjal, mida pidas Eesti spetsialist kes tegeleb vastava kontrolliga toidukaupade üle). Temagi faktiliselt ei toonud välja, et on tõestatud aspartaami kahjulikkus, kuid väitis,et siiski on leitud seoseid selle aine ja teatud haiguste vahel jne.). Kuid uskumatu nagu ma olen, võtan seda infot aluseks igaksjuhuks hoiduda aspartaamist, mitte aga faktina, et see on vaieldamatult haiguste allikas.

    Mis aga puutub küsimusse, milleks seda vaja on? Kas see pole ilmne, nendele kes loomulikku suhkrut vms. ei tohi tarbida tervislikel põhjustel.

  28. Siim Kala ütles:

    Mis aga puutub küsimusse, milleks seda vaja on? Kas see pole ilmne, nendele kes loomulikku suhkrut vms. ei tohi tarbida tervislikel põhjustel.

    See oleks hea point, kui aspartaami ei lisataks paljudele toodetele, mille peamisel tarbijaskonnal taolisi tervislikke põhjuseid ei esine. Ma arvan, et suuremaks teguriks aspartaami populaarsuse juures on asjaolu, et aspartaam on suhkrust märksa odavam magusti.

  29. Mart K. ütles:

    See oleks hea point, kui aspartaami ei lisataks paljudele toodetele, mille peamisel tarbijaskonnal taolisi tervislikke põhjuseid ei esine.

    Aspartaami lisatakse peaasjalikult toodetele, mille sihtgrupil on tervislik faktor ei taha suhkrut.

  30. dig ütles:

    Aspartaami lisatakse peaasjalikult toodetele, mille sihtgrupil on tervislik faktor ei taha suhkrut.

    Elukaaslane rääkis pärast Kanadas käimist, et seal peab väga hoolega etikette lugema, kui ei taha aspartaami tarbida, kuna lisatavat seda isegi pudeldatud mageveele ja muudele toodetele, mille peale ei oska tullagi. Mul on raske uskuda, et Kanadas on suhkrut mittetahtvate elanike osakaal oluliselt suurem kui siin…

  31. @Mart K.:
    Ameerikate kontekstis on situatsioon niipalju teistsugune, et sealmail on palju inimesi hoiakuga hea toit on magus. Seega näevad traditsioonilised retseptid ette suhkru kasutamist lugematutes kohtades, kuhu siinmail tavaliselt suhkrut ei pandaks — ja aja jooksul on mõnedes neist suhkur aspartaamiga asendunud.

    Üks Iirimaise toiduturu veidrusi on ka, et peavoolu-konservkurgid on suhkruga (või, nagu näha lisatud pildilt, nisust ja maisist tehtud glükoosi-fruktoosisiirupiga) ja päriselt hapude kurkide saamiseks tuleb minna Poola toidupoodi, kus müüakse veel hapukapsapelmeene, Tabasco-tomatimahla ja delikatessrupskeid.

  32. Naljaga pooleks.

    Aspartaam on täiesti ohutu ja pangast saab täiesti ohutult laenu ja elamegi ju väga ilusas dream landis :) :) :)

  33. kõrgepingeliinide all hakkavad mul liigestes valud. aspartaamist hakkab paha. mind see “teadlaste” lohutus ei aita et “pole kahjulik”

  34. @kass:
    Kas tegu ei või olla psühhosomaatikaga? Maakeeli siis enese haigeks mõtlemisega. Kui aega ja huvi on, tasuks ju proovida pimekatset, kas tunned kõrgepingeliini lähedust ka liini nägemata ja sellest teadmata. Või kas suudad teha vahet aspartaami, suhkru ja sahhariiniga magustatud jookidel.

  35. USAs oli enne aspartaami meeletu suhkru ületarbimine. Liigne suhkur põhjustab aga.veresoonte põletikku. Pikaajaline veresoonte põletik põhjustab aga ülekaalulisust sest inimene vajab pideval kolesteroolirikkaid toiduaineid kuna kolesterool ravib veresoonte põletikku.
    Kuna tänapäeva toitudes on vähe seda õiget kolesterooli. siis ladestuvad ülejäägid rasvadesse ja tekib ülekaalulisus.

    Tarbige päevas seda õiget sügavkülmutatud seapekki ning te kolesteroolivajadus kaob. Kõik muud lihad.,singid,piimad jne on headest ravadest. vabastatud kuna need rasvad vähendavad säilivust.

    Puhas minu loogiline arvamus!

    Tänapäeval peab USAs suhkruga Cocat või muid limonaade tikutulega taga otsima sest need on turult eemaldatud ning kõlbavad turustamiseks vaid arenguriikides kus suhkrutootjate lobi on veel Nõuka ajast saadik väga tugev.

  36. dig on laisk ja viriseb ainult kõige viimase kahtlase faktiväite üle. Tegelikult on neid rohkem.

    Suhkur ütles:

    Tänapäeval peab USAs suhkruga Cocat või muid limonaade tikutulega taga otsima sest need on turult eemaldatud ning kõlbavad turustamiseks vaid arenguriikides kus suhkrutootjate lobi on veel Nõuka ajast saadik väga tugev.

    Is sugar a government subsidized commodity?

    Yes, and for good, if not universally accepted reasons. Maintenance and protection of a domestic sugar industry has long been viewed as an important, strategic goal by many countries, largely because sugar is an indispensable part of everyday life.

    Allikas: Indiana Sugars — Sweetener Facts.

    Niipalju siis teooriast, et USAs on suhkrutootjate lobby nõrk.

  37. Artili sõnum on selge: kõik mis valitsus heaks kiidab on kasulik ja ohutu. Ma olen nii õnnelik et meil on nii tore valitsus ja kompetentsed spetsialistid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga