Katoliku kirik: abort.ee ei ole kiriklik asutus

Edastan katoliku.ee tehnilise nõustaja Hannes Heinsari teate:

Lugupeetud Martin Vällik!

Olen Hannes Heinsar www.katoliku.ee kodulehe tehniline nõustaja.
Minuga võttis äsja ühendust Maria Madise Elukultuuri Instituudist, kes teavitas mulle, et katoliku.ee kodulehel asuvate viidete juures võib jääda ekslik mulje, et portaal abort.ee on seotud Katoliku Kirikuga Eestis ja et teie kodulehel on see seos ära märgitud. Võin ütelda, et see viide sai pandud kodulehele minu poolt oma-algatuslikult, abort.ee portaali meeskonna teadmata ja Katoliku Kiriku esindajaga konsulteerimata. Olen selle viite eemaldanud, kui eksliku.

Lugupidamisega
Hannes Heinsar

Koopia kirjast apostellikule administraatorile.

Palun vabandust, kui ma oma eelmise teatega kellelegi põhjendamatuid kannatusi tekitasin.

9 Replies to “Katoliku kirik: abort.ee ei ole kiriklik asutus”

  1. Stalin olevat kunagi küsinud, et kus on Paavsti tankid. Selle vastuse põhjal võib oletada, et kui nad tekivad, siis tankistid on.
    Katoliku kirikus on Preisi kord ja mida Piibel valetamisest räägib, seda on kõik ilmselt vähem või rohkem kuulnud.

  2. Ei ole kindel, kas see on parim koht meie suhete klaarimiseks (märkasin, et reeglite järgi pole see kohane), aga niisuguse isikliku, avaliku vihjamise/väite juures, kus olen ka täisnimega ära toodud, ei jää muud üle.
    Tanki juhiks olemisega saan äkki isegi hakkama, aga mille alusel hakata siin rääkima valetamisest. Ütelda, et “katoliiklane, järelikult valetab” on sama õige, kui ütelda, et kõik latiinod on head armukesed või et prillidega inimesed on tarkuse kogumisest pimestatud. Pole küll tõestusi käepärast, aga arvan, et need viimased väited ei vaja kellegi jaoks ümberlükkamist.
    Ilma igasuguse konkreetsuse ja vastuväiteta on see ainult eesnimega kommentaar vastutustundetu ja laim.

  3. Minu isiklik tagasihoidlik arvamus, mis on kujunenud Jüri varasemate seisukohavõttude põhjal, on, et neid ei tasu liigselt südamesse võtta. :-)

    Aga kui Sa juba siin oled, võiksid selgitada, kuidas tavaline protseduur veebilehtede tollesse nimekirja lisamiseks välja näeb?

  4. Tänan taustainfo eest!
    Ja nagu ütleb kõnekäänd, “netikommentaariumis ei selgu tõde!”

    Lühidalt.
    Praegu on põhimõtte, et see nimekiri oleks võimalikult ülevaatlik.
    Aluseks on Apostelliku Administratuuri iga-aastane kalender ja muude kohta kehtib see, mis samal lehel kirjas on, need on reeglina eksplitsiitselt religioossed ettevõtmised.
    Tervest viidete kogust rääkides, aga ütleks, et viide ei pea tingimata olema konfessionaalne (st katoliku kirikuga seotud), olulisem on sisu, et see midagi kas armastusest või usust, lootusest, hoolivusest edasi annaks või kannaks endas selle kodulehe külastajale vajalikku infot.
    Ja ka muidugi korrektselt lahterdatud ja nüüd saavad ka viited rangemalt kontrollitud!
    Info võimalike viidete kohta tuleb nii ettepanekute, kui nö. juhuslike leidude kaudu.

  5. Katoliiklik abordivastasus on taaskord näidanud oma looduslike tõsiasjadega mittearvestavat põhimõttelist lollust.

    Meilgi kajastati uudist:
    Üheksa-aastane tüdruk jäi vägistamise tagajärjel rasedaks

    Brasiilias Pernambuco osariigis Alagoinhas vägistas kasuisa üheksa-aastase tüdruku, kes jäi rasedaks.
    […]
    Lapsele tehakse abort ning ta saab psühholoogilist ravi.

    See viimane asjaolu on pannud katoliku kirikut taas oma armastavat palet näitama.

    MSNBC vahendab:
    Abordi teostanud ülikooli kliiniku direktor ütles, et tüdruku emakas on liiga väike, et kanda ühteainsatki last, rääkimata kaksikutest. Rasedus on 36-kilosele lapsele tõsine oht.

    Piiskopkonna jurist aga ütles, et tüdruk oleks pidanud kaksikud lõpuni kandma ja keisrilõike abil lapsed ilmale tooma.
    “See on jumala seadus: ära tapa. Meie võtame seda kui mõrva.”

    Selline suhtumine on vägistamisohvri suhtes muidugi ääretut ligimesearmastust näitav. Oled vägistatu ja siis mõrvar veel takkaotsa. Lahedad sellid need katoliiklased.

  6. Brasiilia katoliku kirik on jätkanud oma armu jagamist – ekskommunikeerib kõik, kes 9-aastase vägistamisohvri abistamisega seotud olid – arstid, kes aborti läbi viisid ja tüdruku ema.

    Arm seisneb ilmselt siis selles, et tüdrukut ennast ei ekskommunikeeritud, kuna ta liiga noor on.

    BBC

    Brasiilias, kus katoliku kirikul on üsna suur mõjujõud, tähendab ekskomminikeerimine ilmselt päris palju. Samas pole uudistest läbi käinud teadet, et lapsevägistajast kasuisa ekskommunikeeritud oleks. Põhjusi võib olla kaks – ta pole katoliiklane (Brasiilias kahtlane), teda polegi ekskommunikeeritud. Ilmselt siis taas näide katoliku kiriku suurest armust.

    Brasiilia tervishoiuminister aga hakkab kirikule vastu, kaitseb arste ja ütleb, et selle religiooni positsioon on ekstremistlik, radikaalne ja ebaadekvaatne.

    Kirikutegelane aga ütleb, et jumala seadus on inimeste seadustest üle.

    Reuters

  7. Brasiilia president Luiz Inacio Lula da Silva, ise katoliiklane, kritiseeris kirikut konservatiivse suhtumise pärast. President kaitses arste ja ütles, et arstid tegid oma tööd ja päästsid 9-aastase tüdruku elu:

    Selles juhtumis oli arstidel rohkem õigus kui kirikul.

    BBC

  8. Vatikan ütles nüüd ka sõna sekka:

    Juhtum on kurb, aga tõeline probleem seisneb selles, et eostatud kaksikud olid süütud persoonid, kel oli õigus elule ja keda poleks tohtinud elimineerida. Elu peab alati kaitsma ja Brasiilia katoliku kiriku ründamine ei ole õigustatud.

    BBC

    Nojahaga, kaitstigi ju 9-aastase tüdruku elu…

  9. Brasiilias, kus katoliku kirikul on üsna suur mõjujõud, tähendab ekskomminikeerimine ilmselt päris palju. Samas pole uudistest läbi käinud teadet, et lapsevägistajast kasuisa ekskommunikeeritud oleks. Põhjusi võib olla kaks – ta pole katoliiklane (Brasiilias kahtlane), teda polegi ekskommunikeeritud. Ilmselt siis taas näide katoliku kiriku suurest armust.

    Nimekiri tegudest, mille eest ekskommunikeerida võidakse, on ammendav ja selles ei esine ei tapmise ega vägistamise lihtkoosseisu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga