Inimkatsed raadiomastiga Lõuna-Aafrikas

iBursti roheline raadiomast Fourways Memorial Park'isMöödunud aasta 12. augustil püstitas traadita lairibavõrguoperaator iBurst  Lõuna-Aafrikasse Craigavoni maanurgas asuvale kalmistule 25-meetrise raadiomasti. Nagu sellistel puhkudel juba heaks tavaks saanud on, ilmus välja 47 kohalikku elanikku, kes teatasid, et torn põhjustab neis vastikuid terviserikkeid peavaludest ja unehäiretest kuni kuminani kõrvades. Keegi Tracey-Lee Dorny kurtis, et niisuguste hädade pärast peab ta ülepäeviti ema juures ööbima ning tema lemmikloomade nahale on ilmunud lööve. Keegi Dave McGregor pajatas, et tema naine ja üheksa-aastane poeg kannatavad iivelduse ja oksendamise käes. McGregor avaldas veel, et psühhosomaatilised mõjud välistas ta lihtsa katsega — nimelt öelnud ta pojale, et raadiomast töötab ainult ühel päeval nädalas, kuid see ei aidanud. Edasi, nagu sellistel puhkudel juba tavaks on saanud, eitas iBurst, et nende raadiomast terviserikete põhjustamiseks piisaval määral mikrolaineid kiirgab.

Kohalikud kodanikud ja iBursti esindajad said regulaarselt kokku ja arutasid oma erimeelsusi. Järjekordsel niisugusel koosolekul 16. novembril — nagu varemgi — kurtsid kannatajad terviserikete üle ja osundasid, et raadiomastist eemaldumisel need rikked kaovad. iBurst’i tegevjuht Jannie van Zyl kuulas kodanike kaebused ära ja lubas torni kaheks nädalaks välja lülitada. Kodanikud rõõmustasid. Aga sellega lugu ei lõpe, kaugel sellest.

2010. aasta jaanuaris avaldas iBurst dokumendid, millest nähtub, et kõnealune raadiomast oli tegelikult välja lülitatud juba oktoobri alguses, kuus nädalat enne novembrikoosolekut. Kuna kodanikud sellegipoolest veel novembriski samade tervisehädade all kaebasid, järeldasid iBursti spetsialistid, et raadiomasti tööst ei saa need hädad põhjustatud olla, ning mast lülitati kaks nädalat hiljem, 2. detsembril, uuesti sisse.

Karl Muller, kelle seisukohad traadita sidest ja terviseriketest on Johannesburgis mõningat huvi pälvinud, avaldas rahulolematust iBursti lähenemise üle: “Selle maa kõrgeim seadus on konstitutsioon. Meid ei tohi eksperimentideks kasutada ilma informeeritud nõusolekuta.”

Kohalike elanike palgatud advokaat Bismarck Olivier on teatanud, et tegelikult ei seisnenud kaasus ainult terviseküsimustes ning plaanitavas kohtuasjas arutatakse hoopis iBurst’i halba suhtumist osalusdemokraatiasse ning ilmselget keskkonnakaitsereeglite rikkumist masti püstitamisel.

Allikad:

17 Replies to “Inimkatsed raadiomastiga Lõuna-Aafrikas”

  1. Ilmselt ikka on tegu psühhosomaatikaga. Umbes nagu Eestis hakkasid lapsevanemad igasuguseid asju Saue kiiritustehase kaela ajama, kui tegelikult on teada, et kasutatavad kogused ja ümbritsevad kaitsevallid ei võimalda tehast muust foonist mitte mingil moel eristada. Aga ikka nähti punetava nahaga lapsi ja aeti see tehase süüks.

    Osade meelest on sedasi, et “kõik ju teavad, et igasugune kiirgus on ohtlik” ja eriti ohtlikud on need kiiritajad, mille abil keegi teine oletatavasti raha teenib.

  2. Ja siis on muidugi inimesi, kes kannavad mütsi all hõbepaberit, et äkki kiiritatakse.

    Huvitav, mida arvaks oma leiutise sellisest kasutamisest Faraday?

  3. Hello Africa, this is Estonia:

    On teada, et igasugune elektromagnetkiirgus häirib käbinäärme talitlust. See on üks peamisi põhjuseid, miks paljud inimesed peavalude ja unehäirete all kannatavad – naised rohkem, mehed vähem.

    Keegi Mihkel Oja taandab ennast vastutusest, nii igaks juhuks.

  4. Ainukene tegevus, mis ettekavatsetud ning tahtlikuks “inimkatseks” võiks kvalifitseeruda, tundub olevat masti salajane väljalülitamine. Äärmiselt inimvaenulik, salakaval ning amoraalne tegevus, millisest tuleks tulevikus kindlasti hoiduda, ma ütleks.

  5. Mida ütleks selle loo peale veendunud vandenõuteoreetik?
    Mastivastaste oma süü kui nad ei suuda ntx mõõteandmete põhjal tõestada vastupidist, keegi ei keela olla põhjendatult targem vastaspoolest ja kodutöö tasub põhimõtteliselt eelnevalt ära teha, kasvõi harjumuse kinnistamiseks.

  6. Rootsis oli 3G rajamise aegu selle sajandi algusaastail sama nali. Mastid pandi üles ja elanikud kaebasid suht varsti tervisehädade üle. Teemale pani punkti teade, et maste polnud veel sisse lülitatud… :)

    Caparol reklaamib Rootsis seinavärvi (sisevärv), mis kahjulikud kiirgused toast eemale hoiab. Kui mobiiltelefon sellises kodus üldse töötab, tahaks ma teada, mitu korda suurem võib selle tulemusel olla kiirgusfoon toas. Ilmselt loogika on sama nagu sellel, miks rootslased aknaid ainult seestpoolt pesevad – et näeks seest välja aga väljast sisse ei näeks. ;)

  7. uitlane ütles:

    Mida ütleks selle loo peale veendunud vandenõuteoreetik?

    Kõiksuguseid asju. Näiteks võib ta väita, et provaider värbas jõmmid päevad läbi pisikeste saatjatega protestijatel sabas käima, et nende haigusnähud ära ei kaoks.

    Aga vandenõuteoreetikut ei ole tingimata tarvis tõsiselt võtta.

    — — —

    dig tõstab veel esile, et kõnealusel erakalmistul on ööpäevaringne relvastatud valve. Võib-olla oli see üks faktoritest just selle koha valimiseks.

  8. dig tõstab veel esile, et kõnealusel erakalmistul on ööpäevaringne relvastatud valve. Võib-olla oli see üks faktoritest just selle koha valimiseks

    iBurst´i suhtumine osalusdemokraatiasse ja dig´i meeldetuletus, et “..kõnealusel erakalmistul on ööpäevaringne relvastatud valve” ei oma mingit seost! Ei oma mingit seost..

  9. Niisiis!
    Inimeste kommunikatsiooniprobleemide vältimiseks vaja kasutusele võtta uus termin:
    Platseebo-raadiolaine – elektromagnetlaine, hüpermadalsagedus lainealast kuni hüperkõrgsagedus lainealasse kuuluv termin, mis kahjustab inimmõistust ja tema füüsilist keha juhtudel, kui vaja saada teiste omasuguste liigikaaslste käest sissetulekut või lihtsalt olenematu tähelepanu kõrvale vähegi silmatorkavust.
    Jne.

  10. @ajeke:Jah, ja mina alustaksin ikkagi algusest – saagu valgus! ütles Jehoova ja lõi elektromagnetkiirguse lainepikkusega 380 kuni 760 nm. Mina soovitaksin kanda hõbepaberiga kaetud päikeseprille, et käbinääret mitte ärritada.

  11. Ka Eestis oli üks paneelika katusele paigutatud mobiilimast, mille peale mutid kisama pistsid. Kel läksid kassid hulluks, kellel andsid liigesed tunda, kellel kloppis süda.

    Pentsik oli neid muresid kuulda, arvestades, et arheoloogiliste kaevamiste pärast Eesti Energia poolne liini vedamine toppas ja mast seisis väljalülitatuna. : )

  12. KatrinV pani ette:

    Mina soovitaksin kanda hõbepaberiga kaetud päikeseprille, et käbinääret mitte ärritada.

    See on hea lahendus, kuid säästab ainult nähtavast kiirgusest, mis jääb teisele poole hõbepaberit. Mõistlikum ja tänapäevasele meditsiinile täiesti jõukohane – nagu soolatüüka eemaldamine – oleks vabastada kannatav inimene käbinäärmest. Kaovad peavalud ja unehäired, kaob isegi võimalus mõne muu kiirgusega käbinäärme talitlust kuidagi häirida. Pole nääret, pole probleemi, nagu ütles kõigi rahvaste jne jne jne Joosep Annihilaator.

  13. Natuke teemast mööda, aga siiski – lõpuks ometi on vahi alla võetud Jim McCormick, kes on Iraagi armeele tarninud 85 miljoni dollari eest imedetektorit ADE-651. Süüdistus, üllatus-üllatus, on pettus. Nii et kõik kristallvoodite ostjad ja mobiiltelefoniga vähiravijad, võtke seda arvesse ja pange kõrva taha.

    link

    link oli katki, parandasin. — dig 2010-01-30 11:29 EET

  14. Kristallvoodite müüjaid kaitseb paraku asjaolu, et kristallvoodite ostjad — isegi, kui nad ühel päeval pettusest aru saavad — kipuvad arvama, et kohtusse pöördumisega tunnistaksid nad oma lollust :( Ja see motiveerib neid kohut asjasse mitte segama. Pahapaha.

    McCormick’it ei võtnud ka Iraagi politsei kinni vaid keegi täiesti kõrvaline Briti politsei.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga