skeptik.ee — riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija

Veidi sabakergitust ja tehtule tagasivaatamist, kuid lootusrikka pilguga tuleviku suunas. Nimelt tunnustab sihtasutus Archimedes teaduse populariseerijaid juba aastast 2006 ning 2009. aastal sai tunnustuse osaliseks ka skeptik.ee.

Nüüdseks on välja töötatud ka vastavad tunnusmärgid, mida veebikülgedel kasutada võib ja ilmselt võiks ühe neist püsivalt ka skeptik.ee kodukale välja panna.

Olen kohanud siin esindatava skeptika suhtes skeptilisust, mis on muidugi normaalne, kuid kutsun skeptikuskeptikuid üles siin kommentaarides esitama sisulisi küsimusi, millele püüan nii mina kui ka teised vastuseid pakkuda, sest ega skeptika ei ole kellegi poolt monopoliseeritud mõtteviis, mille harrastamiseks peab kusagilt lubakirja küsima.

Pakun lähtepunktiks ühe lõigu Postimehe arvamustoimetaja Marti Aaviku aasta alguses ilmunud artiklist “Tähed ennustavad suurt jama“:

Enda kohta võiks aga teada, et on olemas mõttestambid, mis enamasti teenivad meid päris hästi, aidates näiteks langetada igapäevaseid otsuseid kiiresti ja suurema ajuragistamiseta. Aga needsamad stambid võivad meid mõnes olukorras ka päris rappa viia. Suur jagu levinud petuskeemidest ongi loodud parasiteerima tüüpiliste mõttevigade peal.

Kas petjad ise aru saavad, miks ja mismoodi nende pettus toimib, on seejuures ebaoluline. Vaevalt et keerits­uss mõistab, millist kahju tema elutegevus karu tervisele põhjustab. Aga kui karuotid oskaksid nakatumist vältida või parasiite tõrjuda, oleks nende elukvaliteet parem.

5 Replies to “skeptik.ee — riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija”

  1. No see laserteraapia.ee on ju ometi Eesti Laserteraapia Liidu liige, see peab ikka õige asi olema.
    Kummalisel kombel on küll Laserteraapia Liidu kontaktiks laserteraapia.ee domeeniga mailiaadressid ja liikmeteks vaid Laserteraapia OÜ.
    ;-)

  2. @toivo:
    Toivo, akupunktuurist oled kuulnud? Teatame siis juba figuurisõpradest ja kõigist toidulisanditest ja kõigest muust ka, mis kaalust alla lubab… Mismõttes see laserteraapia siis kahtlasem on, kui kõik muu???? Daaa… Uuri akupunktuuri kohta, äkki saad targemaks :)

  3. @dig:

    Kusjuures see mitmeosaline sari on üllitatud kellegi kirjanik-ajaloolase Robert Imrie fläšši aluseks võttes, kelle lemmikmõte on, et hiina meditsiinile pani aluse Hippokrates.
    Selline “tõsiteaduslik” lähenemine siis.

    Võtame sellest fläšist ühe suvalise lause:

    No mention of „qi“ Ten Rhijn treated „winds“.

    Niisiis, 17 sajandil Hiinas käinud Wilhelm Ten Rhijni akupunktuurialases kirjutises ei olevat sõnagi qi-st, tõstatab Robert Imrie küsimuse. Kuna R.I.-l pole aimugi mõiste qi ajaloolisest arengust, siis otse loomulikult ta ei tea, et enne, kui mõiste qi kinnistus ja seda kõigepealt filosoofias, siis meditsiinis kasutatigi mitte qi– d vaid tuuli.

    PS ja millegipärast on ta sellest fläšist ka oma näopildi ära kaotanud.

    Ah jaa, Hippokrates laenas oma teooria babüloonia astroloogidelt, muide. Aga imelik tegelikult, et ajaloolane ei tea või ei taha teada, et paljud sarnased teooriad on tekkinud ja arenenud maailma eri paigus paralleelselt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga