Veebruaris laulame hümni ja teisi lugusid ajakirjandusest

Ütlesin: “ei laula hümni kolmandat salmi”.

Kui aega on, siis võib ju ka kommentaare vaadata ja saab selgeks, et eesti rahvas ei ole sugugi usuleige. Kui juba vaikimise deklareerimine sellise padurahe suutis teha, siis hõõgub see jumal kusagil tuha all päris kenasti edasi ja piisab väikesest puhangust, et leegid hetkeks välja lööks. Muidugi on ka hulk teisi ja mittereligioosseid põhjendusi, miks mu vaikimine või siis selle vaikimisega kapist väljatulemine üks rumal mõte on, aga las nad siis olla.

153 Replies to “Veebruaris laulame hümni ja teisi lugusid ajakirjandusest”

  1. dig ütles:

    Vanad roomlased ütlesid selle kohta Nosce te ipsum!

    Aga täpselt. Viimases Vikerkaares võib lugeda M. Foucault’ “Subjekti hermeneutikat”, kus räägitakse kui oluline oli vanadele kreeklastele (roomlased olid filosoofiliselt halvas mõttes kreeka filosoofiasse mandunud vorm) epimeleia ehk enesehoole. See hõlmas mitmeid vaimuhügieenilisi harjutusi, mis on väga sarnased sellele, mida sooritatakse erinevates religioossetes traditsioonides. Ja ei olegi jumala mõistet vaja igale poole külge pookida (nagu ka budism ja taoism nt seda ei tee), tähtis on, et inimesele oleks oluline see “tunne iseennast”.

  2. Toomas Pauli andmed on vananenud. Mullune uurimus kummutas Libet’ jt klassikalise eksperimendi järeldused:

    [R]esearch by a European team has found evidence that the brain activity recorded by Libet and other’s is due to something else, and thus, as they write in their paper published in the Proceedings of the National Academy of Sciences, that people really do make decisions in their conscious mind.

    To come to this conclusion, the team looked at how the brain responds to other decision forcing stimuli, such as what to make of visual input. In such instances, earlier research has shown that the brain amasses neural activity in preparation for a response, giving us something to choose from. Thus the response unfolds as the data is turned into imagery our brains can understand and we then interpret what we see based on what we’ve learned in the past. The researchers suggest that choosing to move an arm or leg or finger, works the same way. Our brain gets a hint that we are contemplating making a movement, so it gets ready. And it’s only when a critical mass occurs that decision making actually takes place.

    To test this theory, the team built a computer model of what they called a neural accumulator, then watched as it behaved in a way that looked like it was building up to a potential action. Next, they repeated the original experiment conducted by Libet et al but added another element, a click noise. Each volunteer was asked to make a decision right away if they heard the click while they were mulling over their choices. The thinking was that for those who had built up a neural response already and were near the threshold, a faster response should come about, and in looking at the EEG data and comparing them to clicks, that’s exactly what they found. This, the team says, proves that it was still the conscious mind making the decision; the subconscious was just doing background work to get ready.

    Ja veel värskemat kraami:

    A new theory of brain function by Peter Ulric Tse, a professor of cognitive neuroscience at Dartmouth College, suggests that free will is real and has a biophysical basis in the microscopic workings of our brain cells. /—/

    Recent neurophysiological breakthroughs reveal that neurons evaluate information they receive, which can change the way that other neurons will evaluate information and “fire” in the future. Tse’s research shows that such informational causation cannot change the physical basis of current information, but it can change the neuronal basis of future mental events. This gets around the standard argument against free will that is based on the impossibility of self-causation.

  3. dig ütles:

    snape ütles:

    Toomas Paul: vaba tahe on luul

    Tühjad targutused, täiesti ilma sisuta. Pseudofilosoofia.

    Täiesti asjakohatuna meenub umbes 1992 või 1993 1. aprilli vist Õhtulehe lõpus olnud lahtiütlus: „Lugupeetud lehelugeja! Kõik tänases ajalehes ilmunu ei pruugi olla tõsi.”

    Midagi sihukest võiks olla ka arvamuslugudel, kus austatud kirikhärrad võtavad sõna teaduse teemal, jagades imetlevatele lehelugejatele oma väidete kinnituseks või vastaspoole mahategemiseks teaduse praeguse taseme pähe kas vähemalt pool sajandit vanu arusaamu või suisa seniolemata avastusi.

  4. Realistidele hingelist tuge: harvardlane kasutab habemenuga:

    Aga miks pooldada metafüüsilist naturalismi?
    Esimene ajend pärineb Ockhamilt: me peaksime postuleerima vaid neid entiteete, mida on seletamiseks vaja. Teaduslikud seletused eeldavad väga paljude füüsikaliste asjade olemasolu. Vaatamata sellele, mida väidavad religioonid ning teised müstitsismi vormid, ei seleta jumalate ja vaimude postuleerimine mitte midagi. Seega ei peaks me neid postuleerima.

    Mäletan ühe tuttava filosoofi ütlust kaasaja filosoofia kohta: töötegemisel peab olema tööjärg ees, oletatavate igaveste asjade kallal puremine leiba lauale enam naljalt ei too.
    Järelikult tuleb reaalsuse olemus redutseerida parasjagu kasutatava meetodi tajumisvõimekusele.

  5. @snape:

    vanadele kreeklastele (roomlased olid filosoofiliselt halvas mõttes kreeka filosoofiasse mandunud vorm)

    Kas seda ammu teada fakti peab M. Foucault teostest otsima? Roomlastel oli ainuke väärtuslik saavutus – rooma õigus, ülejäänu nad lihtsalt võtsid üle elik virutasid kreeklastelt ja teistelt naabritelt, muutes seda vastavalt oma vajadustele. Kahju, et sellised patoloogilised varganäod lõid kokkuvarastatud materjalist kristluse.

    epimeleia ehk enesehoole. See hõlmas mitmeid vaimuhügieenilisi harjutusi, mis on väga sarnased sellele, mida sooritatakse erinevates religioossetes traditsioonides

    Oleks kena, kui Te ka viite paneksite, kuskohas nende harjutuste kohta lugeda saab!

  6. The Columbus Dispatch räägib, et Ohios on paljastatud uudne petuskeem, mis seisnes kaamerate tänavatele ülespanemises, lubatud kiiruse ületamise automaatses tuvastamises ja selles kahtlustavatelt $105 sissekasseerimises.

    CINCINNATI — A southwestern Ohio judge yesterday ordered a halt to a speeding-ticket blitz in a village that installed traffic cameras, saying it’s “a scam” against motorists.

    But business owners and motorists charged in their lawsuit here against the village that the cameras were hurting Elmwood Place’s image and businesses, and said they were put into use without following Ohio law for public notice on new ordinances. They also said it’s unconstitutionally difficult to challenge the citations, and Ruehlman agreed in granting a permanent injunction against enforcement of the village ordinance that created an “automated speed enforcement program.”

    Village Police Chief William Peskin said Elmwood Place will appeal the ruling. But in the meantime, it is halting use of the cameras.

  7. @snape:

    Omale osta Vikerkaart ei kavatse, kuna mu kodu seinad ei ole kummist aga raamatukogusse ka minna ei viitsi. Hi, hi, hi. Mind huvitab paari sõnaga, millega on tegu, siis oskan ma edasi otsida. Termin vaimuhügieenilised harjutused võib tähendada mida iganes.

  8. Seda hr. Paul’i jama ei saagi paremini iseloomustada, kui seda tegi Jung: • mulk 12.03.2013 04:17

    “Faktide saatus, kuivõrd see ka imelik pole, sõltub kellegi arvamusest, sest ühiskond, kes kellegi autoriteedile järgneb, ei tarvitse näha fakte nende eheduses. Kuid kas meist igaüks peab autoriteedile järgnema? Ja mis – kes üldse on autoriteet? Kujutab ta endast midagi hinnalist, tähtsat? Oh ei. Läbi ajaloo me näeme, et ühiskonna autoriteet viib inimesi sagedamini mingisse ideoloogilise vale sohu, mitte tõe juurde. Ühiskonna autoriteet – see on mingi kogum ühiskondlikke müüte, mida igaüht kannab kellegi omakasu huvi. Löö see “tugi” müüdi alt ja müüt laguneb. ” Karl Jung

  9. @snape:

    Kuidas oleks ilusa, südamest tuleva vabandusega digi ees selle “teadusmatsi” pärast?

    Kirik ja teoloogia on vist kristlik ajakiri? Seal lükatakse üheselt ümber hr. Paul’i väide Neuroteaduse uuemad eksperimendid toetavad seisukohta, et meie aju järgib meie tegevust määrates loodusseadusi ….. ja seda juba 13 aprillil 2012:

    Vabadus – kas ainult illusioon? Evangeelne teoloogia dialoogis tänapäeva aju-uuringutega http://kjt.ee/2012/04/vabadus-.....ringutega/

    Juba mõnda aega kuuleb paljudes avalikes diskussioonides väidet, et vabadus on illusioon, et tegelikkuses oleme nii meie, inimesed, kui ka kõik teised elusolendid täielikult determineeritud ja seda oma aju poolt. Sageli esitatakse seda väidet tõestatud fakti pähe.
    ………………………
    Teine Libeti eksperimentide oluline tulemus seisneb selles, et katsealused võisid kogetud tegutsemisimpulsi (urge/wanting) veel enne käeliigutuse tegemist peatada, see tähendab „veto“ peale panna (nii Libet ajakirjas Consciousness and Cognition 12/2003, lk 321–331). Sellisel juhul valitseb teadlik ja tahtlik otsus selgelt valmisolekupotentsiaali üle ning allutab selle ilmselgelt endale. Seepärast Libeti eksperimendid mitte ei kinnita determinismi, vaid pigem räägivad selle vastu.

  10. O cookievaba Kameelion ütles:

    Kuidas oleks ilusa, südamest tuleva vabandusega digi ees selle “teadusmatsi” pärast?

    Ma ei kuulu Raua ega Pauli parteisse, mõlemal on tugev (mõtlemis)haare. Vabandused? Võtsin kasutada siinsamas foorumis heakskiidetud kõnepruuki (mäletad ju – nimetada uhuutajaid uhuutajadeks), pöörasin selle relva lihtsalt tagurpidi – nimetasin teadusmatslust teadusmatsluseks.

    Toomas Paul, teoloog…
    Et natuke teistmoodi vastata, tsiteerin tükati oma koolivenda Nõo Reaalgümnaasiumist, “kultuurieugeenikut” ja muideks väga lahtise reaalteadusliku peaga Mihkel Kunnust, nimelt tema artiklit Toomas Pauli kohta
    :

    TP viitab nii järjepidevalt ja valdavalt (loodus)teadlastele, et teda on korduvalt nimetatud usu kaotanud vaimulikuks.
    /../
    Paistab, et see sobib üsna täpselt iseloomustama ka TP suhtumist teadusesse — ta kõnnib kaugemale kaasa kui Teadlane ((loodus)seaduse)jõuga kohustada saab. Ja Teadlasel hakkab häbi.
    /../
    Rõhutan igaks juhuks veelgi üle TP kindlasti ei põlasta teadust, vastupidi, ta uurib seda süvenenult ja miski pole temast kaugemal kui igasugused para- ja pseudoteadlased, pendlivõngutajad ja imeravitsejad, hingestatud ullikesed, kes peavad end ainuüksi seetõttu Olemist Sügavamalt Tunnetavaks Hingeks, et ei tea, mis on elekter. TP lihtsalt tuletab meelde, et püüd tuletada ainelisusest absoluuti päädib paratamatult totrusega.

  11. @snape:

    Vabandused? mäletad ju – nimetada uhuutajaid uhuutajateks

    Kuidas kutsuda valetavaid tõpraid? Nii parategelased, ravitsejad (enamus) kui ka kiriklased valetavad silmi pilgutamata. See on siis Teie arust normaalne, et kasutatakse ära inimeste teadmatust ja nende hädasolekut. Lisaks peaks kiriklastele valetamine keelatud olema … kas ma eksin. Kristlik moraal ja eetika???? Irw, irw, irw.
    ………………….

    Teie koolivend – Ei, veel kord Ei! Ta paistab olevat tubli kristlane, võiks sõna võtta teemadel, mida ta valdab. Tänu pealiskaudsusele ei saa teda tõsiselt võtta. Tema teadmised räägivad iseenda eest. Heaks näiteks: Edasi loodusesse. Kaupo Vipp “Globaalpohmelus” http://mihkelkunnus.blogspot.c.....-results=7

    Seepärast on ka täiesti tobedad ja pinnapealsed need karmipilgulised lapsused, et õhtumaades olevat praegu just sotsialismi kriis. Kui odavat energiat on piisavalt, võib vabalt kogu rahva kurguni hüvedesse sotsialismitada nagu näiteks Gadaffi aegses Liibüas. Või nagu õhtumaades paljus siiani oli.

    Kes juhivad Euroopa Liitu? Sotsialistliku taustaga poliitikud. Majandust juhitakse sotsialismile kohaselt. Ainult pime ja rumal inimene ei ole sellest aru saanud. Maailmas on panganduskriis ja pankurid on oma süüd tunnistanud, et nemad 2008.a. majanduskrahhi esile kutsusid.

    Pärl Teie koolivennalt: Kui naftat sai üha kiiremini ammutada, siis said majanduskasvule orienteeritud ühiskonnakorraldus ka üha levida ja tööstusriikides majandus rahus kasvada. Aga kui nafta ammutamise kiirus enam kasvada ei saanud, siis läks nägelemiseks ja teki enda poole kiskumiseks (sest tekk enam ei kasvanud, aga kasvule orienteeritus eeldab, et teki serv üha liigub edasi positiivses suunas). Turg on lihtsalt üks nägelusvahend. Nagu sõda ja muu poliitikagi.

  12. Postimees edastab esiküljel suitsu-uudiseid Itaaliast, kus juhtunud on … suured? sündmused?

    Täna kella 19.42 paiku kohaliku aja järgi (Eestis kell 20.42) Vatikanis Püha Peetruse väljakul Sixtuse kabelile paigaldatud korstnast tõusma hakanud must suits andis märku, et uus kirikupea jäi täna toimunud hääletusvoorus roomakatoliku kirikule valimata.

  13. Postimees toob meieni teadusvaniseid Marsilt.

    USA kosmosekulguri Curiosity Marsi-missioonil kogutud pinnaseproovid sisaldasid muu hulgas vesinikku, süsinikku ja hapnikku, mis on elu ehituskivid, teatas Ühendriikide kosmoseagentuur NASA teisipäeval.

    «Selle missiooni fundamentaalne küsimus on see, kas Mars võis toetada elamiskõlblikku keskkonda,» ütles NASA Marsi-programmi juhtivteadlane Michael Meyer. «Lähtudes sellest, mida me praegu teame, on vastus jah.»

    See ongi kogu artikkel. Hoolikal lugemisel saame kokku kolm lauset.

  14. Lugejaid, kellele meeldib mõelda puhtaid mõtteid stiilis “paavst pesemas”, rõõmustab The Independent värskete paljastustega õkva Roomast.

    A day ahead of the papal conclave, faces at the scandal-struck Vatican were even redder than usual after it emerged that the Holy See had purchased a €23 million (£21 million) share of a Rome apartment block that houses Europe’s biggest gay sauna.

  15. Me saime ka millegi natuke koomilisega (mitteskandaalsega – irw, irw, irw) jala valgeks välismaa pressis: Uudis 69 aastat tagasi laenutatud ja nüüd tagastatud raamatust on vallutanud välismeedia http://www.maaleht.ee/archive/.....d=65815050

    Uudis on ilmunud mitmetes USA, Kanada, Suurbritannia, Austraalia, Ukraina väljaannetes ning isegi Liibanoni väljaandes Naharnet. Estonian man returns book 69 years late, says library was damaged during WWII aerial bombings http://www.nydailynews.com/new.....z2NQWy2LIR

  16. CBS News tutvustab Colorado kohtuniku kava uimastavaid aineid massimõrvas süüdistatava peal katsetada.

    If Holmes, 25, pleads not guilty by reason of insanity, he would be examined by doctors at the state mental hospital and could be given “truth serum” under a court order issued Monday to help determine whether he is legally insane.

    Holmes faces multiple counts of murder and attempted murder in the July 20, 2012 attack that killed 12 and injured 70 during a midnight premiere of “The Dark Knight Rises” in the Denver suburb of Aurora.

    Arapahoe County District Judge William Sylvester said Holmes could be required to submit to a “narcoanalytic interview,” a decades-old process in which patients are given drugs to lower their inhibition. Academic studies showed that the technique involved the use of sodium amytal and pentothal, sometimes called truth serum.

  17. No nii, maailma sai järjekordse paavsti võrra rikkamaks – Pope Francis http://en.wikipedia.org/wiki/Jorge_Bergoglio

    Jorge Mario Bergoglio, SJ (born December 17, 1936) is the current pope of the Roman Catholic Church, elected on March 13, 2013, and taking the regnal name of Francis., after St. Francis of Assisi [1]

    Selle peale võiks kuulata ilusat laulukest. Deep Purple – A Gypsy’s Kiss http://www.youtube.com/watch?v=8xuBw63xj00

  18. Ameeriklased usuvad üha vähem organiseeritult. Alates 1930. aastatest, mil kogudustesse kuulumist mõõdetud on, pole see veel kunagi nii madal olnud. Üks viiest ameeriklasest ei seosta end ühegi usuühendusega, vahenda Phys.org.

    An analysis of the results suggests the following:

    • Liberals are far more likely to claim “no religion” (40 percent) than conservatives (9 percent).
    • Men are more likely than women to claim “no religion” (24 percent of men versus 16 percent of women).
    • More whites claimed “no religion” (21 percent) compared to African Americans (17 percent) and Mexican Americans (14 percent).
    • More than one-third of 18-to-24-year-olds claimed “no religion” compared to just 7 percent of those 75 and older.
    • Residents of the Midwestern and Southern states were least likely to claim “no religion” compared to respondents in the Western, Mountain and Northeastern states. But Midwesterners and Southerners are catching up, [US Berkeley sociologist Mike] Hout said.
    • Educational differences among those claiming “no religion” are small compared to other demographic differences.
    • About one-third of Americans identify with a conservative Protestant denomination, one-quarter are Catholics (although 35 percent were raised Catholic) and 1.5 percent are Jewish.

  19. Martin! Mis ajast NASA libauudiseid toodab? Jumalaeitaja purustab müüte päikesest http://eestielu.delfi.ee/eesti.....d=65818674

    Levib ka libauudis, mis omistab NASA teadlastele väite, et seoses päikesega on avastatud portaalid, mille kaudu on võimalik käia läbi teiste dimensioonide ja kohtuda tulnukatega. Ulme ja teadus on ära segatud ja tõlgendajad ei saa enam millestki aru – inimese fantaasia on ju piiritu.

    Hidden Portals in Earth’s Magnetic Field – leiab NASA artiklina 07.02.12 http://www.nasa.gov/mission_pa.....rtals.html

    NASA is planning a mission called “MMS,” short for Magnetospheric Multiscale Mission, due to launch in 2014, to study the phenomenon. Bristling with energetic particle detectors and magnetic sensors, the four spacecraft of MMS will spread out in Earth’s magnetosphere and surround the portals to observe how they work.
    ………………….
    It’s a shortcut worthy of the best portals of fiction, only this time the portals are real. And with the new “signposts” we know how to find them.

    The work of Scudder and colleagues is described in complete detail in the June 1 issue of the Physical Review Letters.

  20. @salvey:
    veebruaris (MV) Jumalast vaikis
    märtsis päikesegi õhku laskis
    mis saab küll aprillis, ei tea –
    kuid kindlasti – leida on veel mõned vead
    ja siis – aasta lõpuks on elu ehk hea.

  21. On uskumatu, et mõni teoloog hindab tõde ja jagab seda teistega; kuid nagu alati, teda ei kuulata. Piinlik. Huvitav, kas inimesed ei oska enam lugeda ja on kaotanud võime loetust aru saada? Kogu see info on ju kergelt netist leitav.
    “Muistne Egiptuse tekst kirjeldab Jeesuse viimast söömaaega koos Pontius Pilatusega” http://forte.delfi.ee/archive/.....d=65819314. Toon välja Teoloogi väited, mis kinnitavad, et kristlus on ajupesuks kasutatav muinasjutt.

    • teoloog 14.03.2013 15:02; 14.03.2013 16:00
    täpsustaks paari asja. nimelt:
    1. jeesuse olemasolu kohta ei eksisteeri ühtegi ajaloolaste ja teadlaste poolt kinnitatud materjali ega fakti. ükski uurimus pole tema olemasolu kinnitanud. tollal olid igasugused jutlustajad väga levinud ning teadaolevalt oli tollal jeesuse nime kandnud tuntud jutlustajaid u 4, kuid nad ei sobi kokku uue testamendi teoloogiaga. ……..

    niiet nendesse tõlgete tõlgete tõlgetesse, mis tehti sajandeid hiljem, tasub suhtuda terve ja põhjendatud skepsisega. Seda enam et varakristluse põhimõtetest pole säilitatud ega kasutusel ühtegi. mis on ju kah veider eks?
    ……………
    sõbrake…see, et piibel on teiste kultuuride ürikute ja ‘muinasjuttude’ tõlgete baasil kokku kirjutatud plagiaat on ammuilma tõestatud ;)

    • ja veel teoloogilt 14.03.2013 15:14
    minu 3 kõrgem on TÜ teoloogia 5a + kodutöö ja mitte zeitgeist :)))

  22. Mart Soidro kirjutab Sirbis avaõigusliku meedia ja kirikute nõukogu soojadest suhetest: “Jumalat ei ole kodus”.

    Usuleige inimesena pole ma kuigi varmas lugema kristlikke väljaandeid ega kuulama näiteks Pereraadiot. Küll aga teritan kohe kõrva, kui avalik-õiguslikust raadiojaamast kostub „samasisulist muusikat”. /—/

    Uurisin edasi ja avastasin Delfi uudise 11. septembrist 2010: „Eesti Kirikute Nõukogu maksis ERRile Vikerraadio hommikupalvuse ja saate „Kirikuelu” tootmiseks ja levitamiseks 180 000 krooni”. Leping hõlmas ajaperioodi jaanuarist detsembrini, seega toetati neid saateid kuus 15 000 krooniga. „Kirikute nõukogult saadav raha katab Vikerraadios hommikupalvuse, saate „Kirikuelu”, samuti jumalateenistuste ülekannete kulud,” täpsustas ERRi pressiesindaja Anneli Tõevere-Kaur. /—/

    Jumalasõna kuuleme nii lipuheiskamisel, jumalateenistusel kui paraadil, nendest üritustest on ETV-l ka otseülekanne. Ühismeedias on ERRi uudistejuht Urmet Kook välja pakkunud, et ka 23. veebruari riiklike teenetemärkide üleandmisest võiks teha ühe toreda telesaate. Miks mitte. Aga eelmises Sirbis ilmunud Toomas Pauli artikli „Vaba tahe on luul” taustal ei maksaks päris ära unustada riigi teadus-, kultuuri- ja spordipreemiate ning Wiedemanni keeleauhinna saajaid. 27. veebruaril oli neile ETVs hilisõhtusel ajal küll pühendatud kolmveerandtunnine saade „Väärtus elutööle”, kuid miks ei võiks jumalateenistuse kõrval näidata otseülekannet ka teaduste akadeemias toimuvalt „preemiajagamiselt”, nagu ERRi uudisteportaal üritust on nimetanud. Praegu pidi toimetaja Rutt Ernits kobama pimeduses või kirjutama kuulmise järgi: „Viidemanni keeleauhinda Valve-Liivi Kingisepale kätte andes ütles haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, et auhind on meie rahvale ja riigile olemuslikult tähtis.”

    „Me tajume keelt oma identiteedi osana,” rõhutas Aaviksoo” („Teaduspreemia laureaat: teadus vajab arenguks rahva ja riigi toetust”, ERR, 24. II).

    Võta nüüd kinni, kas kirjaveakurat lipsas sisse seetõttu, et see oli jumala tahtmine või ei olnud teda parasjagu kodus.

  23. Guardian kirjutab Austraalias levivast tuuleturbiini-sündroomist. Sydney Ülikooli epidemioloogid on asja uurinud ja avastanud, et tõbi on nakkav — ta levib suulisel teel.

    Sickness being attributed to wind turbines is more likely to have been caused by people getting alarmed at the health warnings circulated by activists, an Australian study has found.

    Complaints of illness were far more prevalent in communities targeted by anti-windfarm groups, said the report’s author, Simon Chapman, professor of public health at Sydney University. His report concludes that illnesses being blamed on windfarms are more than likely caused by the psychological effect of suggestions that the turbines make people ill, rather than by the turbines themselves.

    The study shows that the majority of complaints (68%) have come from residents near five windfarms that have been heavily targeted by opponent groups. The report says more than 80% of complaints about health and noise began after 2009 when the groups “began to add health concerns to their wider opposition”.

  24. Mis on selle kristliku ajuloputuse mõte, mis läks lahti paavsti tagasiastumisega? Tekitada noortes huvi liituda mõne kirikuga, tegelikult selle ainsa ja õigega? Miks vaadati paavsti valimisi? Inimesed on teadlikud ennustustest, Fatima ennustas ju paavsti hukkamist, see on ka avaldatud! Miks valiti just see paavst? Pike ennustustes on plaanis hävitada kristlased, kes ei pöördu õige usu poole; samuti nihilistid ja ateistid, loomulikult ka kõik isemõtlejad. Võibolla see paavst on võimeline andma käsu, et seda teha, oma õnnistuse?

    Aastaid on luterlust välja suretatud, asendades selle pikkamisi katoliku õpetusega: piibel on ühine (jehoovatunnistajatel on ainukesena luterlik piibel), mõlemad peavad inimest patuseks mitte-kellekski, kes peab elama vaesuses ja kannatama, et peale surma pääseda Delfi kommentaatorit tsiteerides luksuslikku paradiisi, kiriklased on võtnud omale õiguse patte andeks anda, ilma et patune siiralt kahetseks oma tegu. Pattudest vabanemiseks piisab ju pominast “Ma vabandan” Irw, irw,irw. Luterluses pettumise põhjus on kokkuvõtlikult toodud välja:
    • eering 15.03.2013 21:58
    Mina olen endine luterlane. See, et luterlased katoliku kirikut tahavad väliselt järgi ahvida ongi see, mis luterlusest eemale tõukab. Mul oli veel põhjus luterlusest lahkumiseks – luteri kiriku ülbus ja laiskus, ükskõiksus ja külmus rahva suhtes. Pealegi luterlaste sisepinged, eelkõige luteri kiriku töötajate seas….

    Kas tõesti tõmbab inimesi katoliiklusse see kuld ja kard, mida katoliku kirikud täis on? Kui kogu see varandus maha müüa, oleks vaesus maailmast hoobiga kadunud. Milleks see kõik?

    Vastsed Eesti katoliiklased on endised luterlased http://www.epl.ee/archive/article.php?id=65822946

    Ehkki eestlaste hulgas on tulihingelisi katoliiklasi vähe, tuntakse Altnurme sõnul katoliku kiriku vastu huvi. Seda näitas kas või paavsti valimiste jälgimine. Altnurme arvab, et põhjuseks on katoliku kiriku väline stiil, traditsioonid ja konservatiivne hoiak. „Roomakatoliku kirik jätab tugevama mulje,” sõnas ta.

    Kuidas võiks välja näha kahe vaenutseva usurühmituse mõõduvõtmine? Nii nagu keskajal, relvadega?

    Rääkides uue paavsti mõjust Eesti katoliku kirikule on huvitav, et Franciscus I kuulub jesuiitide hulka, Eestis on aga jäme ots Opus Dei liikmete käes: nende hulka kuulub Eesti apostellik administraator Phillipe Jourdan. Ajalooliselt on Opus Dei ja jesuiidid nii Eestis kui ka mujal maailmas pigem vaenujalal olnud.

  25. O cookievaba Kameelion ütles:

    Kuidas võiks välja näha kahe vaenutseva usurühmituse mõõduvõtmine?

    Selle kohta on RationalWiki’s vanade araablaste vanasõna:

    Me and my brother against my cousins, me and my cousins against the village, me and my village against the tribe, me and my tribe against the rest of the world.

    Ilmselgelt käib vaenutegevus kiriku sees teistmoodi kui kirikute vahel ja sama pühakirjaga kirikute vahel teistmoodi kui erinevate pühakirjadega kirikute vahel ja nii edasi.

  26. @dig:

    Ilmselgelt käib vaenutegevus kiriku sees teistmoodi kui kirikute vahel ja sama pühakirjaga kirikute vahel teistmoodi kui erinevate pühakirjadega kirikute vahel ja nii edasi.

    Kahjuks Te eksite, luterlased on samasugused ketserid, nagu muude uskude järgijad. The Secret History of the Jesuits (link allpool). Ch. 8 Pope John XXIII removes the mask

    Judging by the way it treats “heretics”, it is no wonder that the Vatican systematically condemns all attempts to come to terms between “Christian” States and those who are officially atheistic. “Non est pax impilis”—”No peace for the wicked”!

    Esimesena peaksid löögi alla sattuma jehoova tunnistajad. Küsimus on selles, kes on järgmine? Millal jõuab järg ateistide kätte? Tõsiselt rääkides on kardetavasti oodata veresauna, kus likvideeritakse kõik mitte-katoliiklased, kes pole nõus katoliiklusega liituma ja muutuma vaikseteks, alandlikeks orjadeks. Ajaloo allikatele tuginedes on see rohkem kui võimalik. Niikaua kui eksisteerivad Venemaa ja Iraan, on veel natuke hingetõmbeaega. Nüüd kõik elu nautima, kuniks seda veel on. 1000 aastane kristlik rahuriik saab olema üks jälk moodustis; zombide kuningriik.

    Hr. Paul väljendas oma Vaba tahe on luul jesuiitidega sarnast seisukohta, kui ta väitis: «Vaba tahe» ja tahtevabadus on samasugune fluidum nagu «südametunnistus» resp. «südametunnistuse vabadus».

    The Secret History of the Jesuits http://www.spirituallysmart.co.....s_1975.pdf

    Ch. 8 Pope John XXIII removes the mask

    The encyclical letter “Quanta cura” and the “Syllabus” are explicit: Anathema on the one who says: every man is free to embrace or profess the religion his judgment considers to be right”. (“Syllabus”, article XV)

    “… It is madness to think that the freedom of conscience and worship are mere rights to every man.” (“Encyclical letter “Quanta cura”)

    Selline suhtumine peaks ettevaatlikuks tegema, kahju, et planeedil Maa puudub selline riik, kus ateistid rahulikult elada saaksid. Hi, hi, hi.

  27. Pink News toob meieni geiuudiseid Moskvast, kus kohalikud õigeusklikud nõuavad kohtu kaudu, et Alaska jänkidelt tagasi võetaks, kuna muidu võib sealseid õigeusklikke ähvardada oht, et keegi teine õnnelikku abiellu astub.

    It emerged this week that Pchyolki, a religious group which began campaigning against LGBT rights in 2008, had made the claim in a Moscow arbitrage court in January.

    They argued that the relatively high number of Orthodox Christians living in Alaska, some 50,000 people out of the state’s 730,000 total population, needed to be protected from same-sex marriage, as they “would never accept sin for normal behavior”.

    Nagu pseudoseaduslastele kohane, toodi mängu ka kuld.

    They also argue that the original trade between the US and Russia in 1867 is invalid, as the US paid for Alaska by cheque rather than by “golden coin”, as was instructed in their contract.

  28. Postimehes: Kas uue paavstiga kaasneb kasinus?

    Ta ei ole mingi erak: suur lugemus mitmes keeles, hariduselt keemik. Samas hoiab ta sellesse kristluse tiiba, mis hoolib vaestest – nagu ka Franciscus Assisist, kelle nime ta edaspidi kanda otsustas. Kardinal Bergogliona einestas ta ühes vaestega, pesi aidsihaigete jalgu, elas talle pakutud piiskopi-härrastemaja asemel tillukeses korteris, ning käis tööl bussiga.

    hmm… saan aru juhul, kui oli tegemist nii haigete tüüpidega, kes ise enam võimelised pesemiseks ei olnud, kuid sel juhul ei vajanud ju pesu mitte ainult jalad, vaid ka muud kohad, mis siis tuli kellelgi teisel pesta. Või oli siis pesul puht tseremoniaalne iseloom, mis on vist tõenäolisem, aga tundub IMHO nõmedana.
    Aga mis mina ka tean.

  29. salvey ütles:

    hmm… saan aru juhul, kui oli tegemist nii haigete tüüpidega, kes ise enam võimelised pesemiseks ei olnud,

    Ei, haigete inimeste jalgade pesemine on mõnedes ristiusu vormides rituaalne alandlikkuse väljendus.

  30. Oskab keegi öelda, kust pärineb see totakas idee, et kõik inimesed on patused? Tahaks vastavat viidet piiblile.

  31. @O cookievaba Kameelion:
    Näiteks Pauluse kirjast roomlastele 3:23:

    3.19 Aga me teame, et mida iganes käsk ütleb, seda ta ütleb neile, kes on käsu all, et iga suu suletaks ja kogu maailm oleks süüalune Jumala ees;
    3.20 sellepärast et käsu tegudest ei mõisteta õigeks ühtki liha tema ees; sest käsu kaudu tuleb patu tundmine.
    3.21 Aga nüüd on Jumala õigus, millest käsk ja prohvetid tunnistavad, ilmutatud ilma käsuta,
    3.22 see Jumala õigus, mis tuleb Jeesuse Kristuse usu kaudu kõikidele, kes usuvad; sest siin ei ole ühtki vahet;
    3.23 sest kõik on pattu teinud ja on Jumala aust ilma
    3.24 ning mõistetakse õigeks täiesti muidu, Tema armust, lunastuse läbi, mis on Kristuses Jeesuses,
    3.25 Kelle Jumal on seadnud lepitusvahendiks usu kaudu Tema veres, Oma õiguse osutamiseks enne tehtud pattude arvestamata jätmise pärast
    3.26 tol ajal, kui Jumal seda sallis, et osutada Oma õigust praegusel ajal ning näidata, et Tema on õige ja teeb õigeks selle, kes on Jeesuse usust.

    Kui Sul veel teoloogilisi küsimusi peaks olema, tule nendega ikka ateisti jutule, seat uskmatute päralt on Google. Raamen!

  32. @dig:

    digikene kullakene! Paulus on tarkade meeste meelest Jeesuse humanistliku õpetuse rikkuja ja tema luulutused tuleks piiblist üldse välja visata kui pahn, praht, prügi. Mis on patt?

    Ma küsisin sellepärast, et kommentaariumides lehvitatakse Markusega: 2:16-17, kus on öeldud:

    16 Ja kui variseride kirjatundjad nägid, et Jeesus sööb koos patuste ja tölneritega, ütlesid nad tema jüngritele: „Mis, kas ta sööb koos tölnerite ja patustega!”
    17 Seda kuuldes ütles Jeesus neile: „Ei vaja arsti terved, vaid haiged. Ma ei ole tulnud kutsuma õigeid, vaid patuseid.

    Kas sellest peab aru saama, et ükski nn. õige ei olegi kristlusse oodatud, ainult patukotid? Kes on õige???? Kas õiged peavad oma eksistentsi lõpetama näiteks põrgus, kui patused paradiisis laaberdavad?

    Veel üks põhimõtteline vastuolu: Messias on Rahuvürst Jesaja 9:5, aga Jeesus lubab Luuka 12:49 tuld ja sõda, riidu ja vihkamist. Kena rahu armastav vürstikene, kelle nimel plaanitakse 10 Ristisõda! Opus Dei arvatavasti arvutitega küberruumis, jesuiitide plaanidele pole ma veel pihta saanud.

    Their kingdom come — Inside the secret world of Opus Dei http://www.american-buddha.com.....me.toc.htm
    35. Hopeless Dialogue
    A FORMER HIGH-RANKING OPUS DEI MEMBER IN SPAIN BELIEVES THAT the next Crusade — the Tenth Crusade — will be a cybernetic one, not fought with bombs or bullets, or even Middle Eastern oil, but with the latest computer technology and electronic communications.

    Siin lehel on kusagil lasu all see kilomeetripikkune võrdlus käsuõpetuse ja paganlike usundite nõuete vahel. Järsku jätkaks vestlust usu teemas, kus oleks ka 2 loomislugu ja 2 veeuputust. Paistab, et usu teemad meeldivad inimestele, igatahes katkuvad üksteise karvu erinevates kommentaariumides. Usklikud sarnanevad islami-terroristidega, anna ainult võim kätte, siis on ateistide kõri kallal, närivad või hammastega läbi.

  33. O cookievaba Kameelion ütles:

    Kas sellest peab aru saama, et ükski nn. õige ei olegi kristlusse oodatud, ainult patukotid?

    Sellest peab nii aru saama, nagu kõnealuses koguduses on kombeks aru saada. Naaberkoguduse moodi arusaamine on ketserlus.

  34. @dig:

    Nii ongi! Hurraa, kestvad kiiduavaldused!!!

    Patususe teema kristluses on huvitav, sest oma väiteid põhjendavad nad VT ütlustega. Samal ajal kirevad tavausklikud, et VT ei kehti, selle sisu teadma ei pea ja neil on mingisugune uus leping jumalaga. Põhjus paistab olevat lihtne: kui usklikud ise loeksid, siis saaksid nad aru kristluse ebaloogilisusest. Messiat puudutavaid ennustusi on ikka väga räigelt vägistatud. Paavstide jt. kiriklaste vägitegudest on hea raamat “Pappide peegel”, netis saksakeelsena (katkendid sellest Tabuleksikon / Jürgen Graupmann). http://www.vanaraamat.ee/Teatm.....1-t52.html

    Miks naine on kõige kurja juur? VT kirjutati ju patriarhide ajal, mees oli sel ajal jumala näo järgi tehtud, tema ei saanud ju süüdi olla. Sumeri/Babyloonia originaalis seda lugu sellisel vägivaldsel kujul ei eksisteeri. Inanna valib oma Dumuzi, teine kosilane elab rõõmsalt edasi. Ju oli juutidele vähe/palju liiast selline vaba suhtumine seksuaalsusesse. The Marriage of Inanna & Dumuzi http://www.reweaving.org/inanna2.html

    Aga ikkagi, mis on patt? Kas pedofiilidest kiriklased on õiged tegelased pattu defineerima? Nende suhtumine tundub väga silmakirjalikuna – Vatikani eksortsist: pedofiil pole saatana valduses http://kristlikmottevora.blogs.....-pole.html

    Ja Vatikani peaeksortisti töö on kuradi välja ajamine, kui keegi on kurjast vaimust vaevatud. Ta on teinud seda üle 70 000 korra.
    ……..
    “Neile (pedofiilidele) ei ole vaja kurjade vaimude väljaajamist, inimesi tuleb muuta, tuleb muuta Jumalas, see on see, mida nad vajavad. Nad peavad tunnistama, et nad vajavad tõsist meeleparandust, see on see, mida nad vajavad. Need ei ole kurjast vaimust vaevatud.”

  35. O cookievaba Kameelion ütles:

    Oskab keegi öelda, kust pärineb see totakas idee, et kõik inimesed on patused? Tahaks vastavat viidet piiblile.

    Kui Sa piiblisalmi tingimata ei nõua, siis pärispatu idee sai kristlaste seas püsivalt populaarseks püha Augustinus’e mõlgutuste läbi, aga tänapäevastes agressiivsemates vormides on süüdi keskaegne kverulant Jehan Cauvin, kelle juurutatud — ja puritaanide tegevuse läbi läänepoolkeral tugeva positsiooni omandandu — kalvinismi esimeseks tipuks viiest on inimeste täieliku korrumpeerumise doktriin. Teopeedia kirjutab:

    The doctrine of total inability teaches that people are not by nature inclined to love God with their whole heart, mind, or strength, as he requires, but rather all are inclined to serve their own interests and to reject the rule of God. Even religion and philanthropy are destructive to the extent that these originate from a human imagination, passions, and will.

    Total depravity does not mean, however, that people are as bad as possible. Rather, it means that even the good which a person may intend is faulty in its premise, false in its motive, and weak in its implementation; and there is no mere refinement of natural capacities that can correct this condition. Although total depravity is easily confused with philosophical cynicism, the doctrine teaches optimism concerning God’s love for what he has made and God’s ability to accomplish the ultimate good that he intends for his creation. In particular, in the process of salvation, it is argued that God overcomes man’s inability with his divine grace and enables men and women to choose to follow him, though the precise means of this overcoming varies between the theological systems.

    Biblical evidence for the doctrine

    A number of passages are put forth to support the doctrine, including (quotations are from the ESV except where noted):

    * Genesis 6:5: “The LORD saw that the wickedness of man was great in the earth, and that every intention of the thoughts of his heart was only evil continually.”
    * Jeremiah 13:23 (NIV): “Can the Ethiopian change his skin or the leopard its spots? Neither can you do good who are accustomed to doing evil.”
    * John 6:44a: “No one can come to me unless the Father who sent me draws him.”
    * Romans 3:10-11: “None is righteous, no, not one; no one understands; no one seeks for God.”
    * Romans 8:7-9: “For the mind that is set on the flesh is hostile to God, for it does not submit to God’s law; indeed, it cannot. Those who are in the flesh cannot please God. You, however, are not in the flesh but in the Spirit, if in fact the Spirit of God dwells in you. Anyone who does not have the Spirit of Christ does not belong to him.”
    * Ephesians 2:3b: “[We] were by nature children of wrath, like the rest of mankind.”
    * 1 Corinthians 2:14: “The natural person does not accept the things of the Spirit of God, for they are folly to him, and he is not able to understand them because they are spiritually discerned.

  36. @dig:

    tänapäevastes agressiivsemates vormides on süüdi keskaegne kverulant Jehan Cauvin, kelle juurutatud — ja puritaanide tegevuse läbi läänepoolkeral tugeva positsiooni omandandu

    See seisukoht paistab üha kõvemaid toone võtvat, kuna Teie poolt viidatud Eesti templirüütlid on kristliku taustaga. Kas ma eksin, kui ütlen välja ketserliku mõtte: praegused sõjad on kaasaegsed ristisõjad? Kas patud antakse teiseusuliste tapmise eest ka andeks, nii nagu 12-13 sajandil?

    Hr. Laigna on noorte usklike seas ülipopulaarne, kuid tema intervjuu teeb murelikuks, sest ta õigustab kiriku poolt keskajal läbi viidud ürgkurjust, mis peaks Mäejutluse järgi kategooriliselt keelatud olema: http://rahvuslane.blogspot.com.....gnaga.html

    … Meile tundub see hirmus kohutavana, kuidas keskaja kirik täitis oma kohust kultuuri ja riigi säilitamiseks – kõik need kiljumised tuleriitade, inkvisitsiooni ja muu sellise üle. Mina leian, et kirik täitis oma kohust ja ta hoidis ära need nähtused, mida tänapäeval lausa õhutatakse -ja tulemus on kogu Euroopa kokkuvarisemine. Euroopa on hukkuv kontinent. See on täielikus allakäigus, mandumises, täielikult kaotanud oma sisemise jõu. Ja see on toimunud selle tõttu, et hereesiad on pääsenud võimule. … Kogu see suur sallivuse jutt on ääretult silmakirjalik, valelik ja need sallivuse apologeedid on ise nii tigedad, nii sallimatud teiste suhtes, et see sallivuse kisa õige ruttu muutub vihakarjeteks. “Poo risti, tapa ära, kes ei mõtle nii nagu meie — sest meie oleme sallivad!”. Paraku püsib maailma sallimatusel. Ja sallivuse piiriks on elu ohustatus.

    On tõenäoline, et inimesed ei taha ega suuda aru saada, et Pauluse poolt loodud kristlus ongi see valeõpetus, mille eest ennustustes hoiatatakse. Millal hakatakse teisitimõtlejaid ja vähemuste esindajaid avalikult hukkama? Kuulutatakse normaalsed inimesed ketseriteks, ja tulebki lusikas nurka visata.

    Tänapäeva hullumeelsesse maailma sobivad need sõnad ideaalselt, oleks vaid nendest arusaajaid: Bertrand Russell’s Message to the Future http://www.youtube.com/watch?f.....8h-xEuLfm8

  37. O cookievaba Kameelion ütles:

    “Poo risti, tapa ära, kes ei mõtle nii nagu meie — sest meie oleme sallivad!”.

    Ja

    Millal hakatakse teisitimõtlejaid ja vähemuste esindajaid avalikult hukkama?

    Minuarust on need 2 lauset üsna sarnased. Ehk siis ma soovitan veidi ohjeldada ennast, sa kasutad antud juhul täpselt sama stiili nagu see keda sa kritiseerid. Seda võib vist straw-maniks nimetada.

  38. @Santa:

    “Poo risti, tapa ära, kes ei mõtle nii nagu meie — sest meie oleme sallivad!”.

    Seda ei öelnud mina, ma ainult tsiteerisin allikat.

    Millal hakatakse teisitimõtlejaid ja vähemuste esindajaid avalikult hukkama?

    See lause väljendab muret ja hirmu. Me oleme läbi ajaloo näinud kuritegusid, mida pandi toime jumala nimi suus. Hirm on, kuna leidub inimesi, kes võimule saades võivad ohtlikuks muutuda. Islamis on näha, kuidas usujuhid manipuleerivad usklike massiga, miks ei või seda siis kristlastega teha. 2004 külastas Eestit vastik templirüütlist mõrvar Breivik, kes kohtus siin oma mõttekaaslastega. Kellega? See on siiani suur saladus. Kohtuotsus on selle värdja kohta ju olemas, nüüd võiks avaldada ka materjalid kohtumiste kohta Eestis.

    Toodud kommentaarid on ühed värvikamad, kuid vaenulikkust kohtab ka lihtsamalt esitatuna: HOMSES EKSPRESSIS: Eesti kaitsejõude juhivad templirüütlid http://www.ekspress.ee/archive.....d=65850286

    • Ei oska kommenteerida…TEMPLARITE…TEEMAL…
    20.03.2013 21:23
    Kuid mis on FAKT … on see, et IGA KRISTLANE… on … SÓDUR … SIINSES MAAILMAS … & PERMANENTSES … LAHINGUS … KURJUSE-JÓUDUDEGA …(Saatan…& Deemonid). Iga KRISTLASE … ehk SÓDURI … úlemused … asuvad … TAEVAS… !!!

    • Kaitseväe Juhataja…TUBLI…KRISTLASEST…ORDU-VEND…!!!
    22.03.2013 09:58
    ATEISTID … siin jälle … VINGUVAD …& HÄDALDAVAD … Selle asemel, et meie kallist … USU-VENDA…hr. Terrast … & co.-d… MAHA TEHA …, peaksid ATEISTID …vaatama seda, et nad EI ELA IGAVESTI … SIIN MAAMUNAL. Ja kui nad EI AUSTA … oma LOOJAT…, siis pole neil midagi HEAD LOOTA … peale surma. Ja siin keegi Allan Alajaan 01:50…kirjutas, et eestlased…on kóige ATEISTLIKUM…rahvas maailmas. See on SUUR HÄBI-ASI…ja eestlased peaksid hoopis…MURET TUNDMA…ja mitte KIITLEMA…, et nad on ATEISTID…Kóik…ATEISTID…on SAATANA…& DEEMONITE…SULASED…& PÓRGU…KANDIDAADID…!!!

  39. @Santa:

    Või mina maadlen õlgmehikesega?

    Väidetakse küll, et jesuiitidel pole vabamüürlusega midagi pistmist, kuid meeldetuletuseks üks faktikene. Illuminaatide asutajaks oli Johann Adam Weishaupt, kes sai jesuiitliku kasvatuse http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Weishaupt
    Weishaupt began his formal education at age seven[1] at a Jesuit school. He later enrolled at the University of Ingolstadt and graduated in 1768[9] at age 20 with a doctorate of law.[10] In 1772[11] he became a professor of law.

    Paistab, et me oleme teel (patuste ja silmakirjalike kristlaste poolt loodavasse) 1000 aastasesse rahuriiki, mis peaks algama miljonite teisitimõtlejate ja teiseusuliste füüsilise hävitamisega. Islamiusulisi juba hävitatakse, ilma nende surmade üle arvet pidamata. Ja meie luterlastest papikesed õnnistavad neid mõrtsukate sõjakäike, rikkudes Jeesuse käsku, kus keelati mitte ainult tappa, vaid ka teisest inimesest halvasti mõelda. On hakatud ettevalmistusi tegema selle jubeda jumalariigi plaani elluviimiseks. Seal pole kohta mõtlemisvõimelistel, normaalsetel inimestel.

    Meie templirüütlid peaksid juhinduma alltoodust (vähemasti on jäänud selline mulje): Hävitades vabadust vabaduse nimel: paavst Leo XIII hoiatus liberalismi eest Shane Carlo Pezzutti – 28.02.2013 http://www.decivitate.ee/?news_id=1561

    Paavst Leo XIII ütleb: “Jumala igavene seadus on inimliku vabaduse ainus standard ja mõõdupuu mitte ainult iga üksiku inimese, vaid ka kogukonna ja ühiskonna jaoks…” Inimühiskonnas ei seisne tõeline vabadus selles, et igaüks teeb, mida tahab, kuna see lõpeks anarhias ja tooks kaasa pidevad tülid ning revolutsiooni. Tõeline vabadus inimühiskonnas seisneb ebatäiuslike inimeste kuuletumises Jumala igavesele seadusele ja tsiviilseadustele selleks, et leida õnne nii siin kui hiljem.

    Jumal on inimese Looja, Kujundaja ja Insener. Tema igavene seadus on nagu hea käitumise skeem või “käsiraamat”. Tema seadus juhib meid õnne poole vabaduse õige kasutamise kaudu. Ilma Tema seaduseta ei saa me olla õnnelikud, rahul ega tõeliselt vabad.

    Seejärel meenutab paavst seadusandjaile, et ka tsiviil- ja inimlikud seadused peavad vastama Jumala igavesele seadusele, kuna seaduse eesmärk on juhtida inimest hea ja tõeseni, milleks on Jumal. See on seadusandjate ja poliitiliste juhtide tõsine kohus ja vastutus.

    Teist leevendatud liberalismi tüüpi kaitsevad kiriku ja riigi lahutajad. Nemad usuvad, et inimesed peavad küll lähtuma Jumala igavesest seadusest, ent riik peab siiski sellest igavesest seadusest vaba olema. See pole aga loogiline, ütleb paavst, kuna nii riik kui üksikisik on Jumala ja tema igavese seaduse alamad. Kristus peab olema nii indiviidi kui ka ühiskonna kuningas.

  40. Keda huvitab info erinevate müsteeriumi usundite kohta, siis pakun välja igivana, aga ülevaatliku käsitluse – asjalik on müsteeriumiusundeid puudutav osa, vabamüürlust puudutav osa jätab soovida, kuna seal käib selle arutu ülistamine. Neist on lausa kahju! Irw, irw, irw.:

    Philosophical history of free-masonry and other secret societies; or, The secret societies of all ages considered in their relations with, and influence on, the moral, social, and intellectual progress of man (1854) http://www.themasonictrowel.co.....eb0033.pdf

    Ilmutusermt 2:17 on juttu valge kivikese ja uue nime saamisest. Selle originaalallikas on siin:

    Chapter vi The Cabiria of Samothrace

    The candidate was baptized, and, as in the Christian church, received a new name. This new or baptismal name was engraved, together with a mystic token or sign, upon a small white stone, which, thus, prepared, was presented to the initiated.

    NB! Hr. Mangi pildi nägemine tekitab lausa allergiat, kuna teda jätkub igale poole läbi aasta: küll ennustab, küll viib läbi erinevaid riitusi. Ka ärritab tema keskaja vaimustus. Liites sellele hr. Laigna väljaütlemised ja viimse seose meie templirüütlitega, tekitab see põhjendatud hirmutunde. Mis saab siis, kui kristlased võimule saavad?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga