Kas Maa ikka on kera?

Millalgi tundus uskumatuna, et leidub inimesi, kes väidavad tõsimeeli, et meie koduplaneet Maa pole mitte kera, nagu koolis õpetatakse ja mille kohta on hulgaliselt tõendeid, vaid hoopis lame nagu pannkook või mõni muu tasandiline keha. Kusagil välismaal ehk veel võib ju leiduda veidrikke, kes mingil arusaamatul põhjusel soovivad end just sellisel moel nähtavaks teha, aga Eesti on ju haritud inimeste riik, lausa maailma parim, siin ju ometi selliste veidrustega püünele ei püüelda. Egaju?

Valesti arvasin. Umbluu preemiaga pärjatud Hando Tõnumaa Telegrami portaalist just selle totruse siia tõi. Lamemaalusega tuleb kaasa hulk muid veidraid uskumusi, sest kuidagi peab ju maailmas silmaga nähtavat seletama. Teisalt peaks seesama oma silm nägema ka neid nähtusi, mis oleksid lameda maa “teooriaga” kooskõlas. Näiteks mis juhtub merel seilava laevaga, kui see vaatlejast eemaldub. Just seda läksin 2017. aasta märtsikuus Püünsi sadamasse jälgima.

Laevaliiklus on seal tihe – Tallinna ja Helsingi vahel sõitvad laevad on seal kenasti vaadeldavad päris pikalt, ja nagu selgus – isegi nii pikalt, et laev kadus kuhugi ära. Kuhu ta kadus ja mis järelduse saab teha planeedi Maa kuju kohta, võite otsustada alloleva pildirea järgi.

Pildistatud kaameraga Canon EOS 760D, objektiiviks on 700 mm fookuskaugusega teleskoop Meade 102 APO. Esimene foto 1/1600 s @ISO 200, teine ja kolmas 1/2000 s @ISO 100, merehorisondiga pildid 1/400 s, ISO100. Kuupäev on 23. märts 2017, kellaaeg 16.32 – 16.42 ja 17.11 – 17.29.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.