Herbalife tapab inimesi

Beckham Herbalife’i särgisSee uudis sai kenasti emakeeles kajastatud Delfi teaduse ja looduse peatükis. Püüan veidi tausta laiendada.

Teadusajakiri Journal of Hepatology avaldas kaks artiklit – üks Iisraeli, teine Šveitsi teadlastelt – kus kirjeldatakse maksakahjustuste juhtumeid, mille puhul on üsna kindlalt tuvastatud seos Herbalife toodete tarbimisega.

Iisraelis vajasid kaks patsienti kiiret maksasiirdamist, kuid üks suri opijärgsetesse komplikatsioonidesse. Eriti karm on tõsiasi, et kolm patsienti, kel Herbalife toodete tarbimisest tingitud maksapõletik välja raviti, jätkasid Herbalife toodete tarbimist kuni uue hepatiidihoo tekkimiseni.

Šveitslaste uuringu abstrakt.
Iisraeli uuringu abstrakt.

Ajakirja juhtkirjas räägib toimetaja C.P. Day täiend- ja alternatiivmeditsiini (CAM) buumist, kus ainuüksi väidetavalt kaalu alandavatele toodetele kulutati aastal 1999 33 miljardit dollarit ja seda tihtipeale ilma oma raviarstiga konsulteerimata. Ühest otsast võib küll tervitada inimeste huvi tõusu oma tervise suhtes isegi siis, kui mingit reaalset kasu neist toodetest eriti pole.

Küll aga on rida probleeme:

* Koguneb aina enam teateid toidulisandite ja ravimtaimede kahjulikest mõjudest, eriti maksakahjustustest. Seega pole need tooted sugugi kahjutud nagu üritatakse meid veenda.

* Enamuses Lääne riikides sh Euroopa Liidus ja USA-s käsitletakse toidulisandeid ja CAM tooteid kui toidukaupu ja on vabastatud muidu ravimitele kehtestatud rangetest kvaliteedi- ja tõestatud toimenõuetest.

* Tarbijad ostavad neid tooteid anonüümsetelt internetikülgedelt ilma oma arstiga konsulteerimata.

* Enamus tooted on kehvasti ja ebatäielikult kirjeldatud. Toodetel ei ole küljes selgeid etikette, kust oleks lugeda nende koostis.

* Tootjad väidavad, et võimalikud tervist edendavad toimed ilmnevad peale toote pikaajalist kasutamist, samas pole sellised väited kinnitatud mitte ühegi kliinilise uuringuga. Seega on nende toodete kallis hind räiges vastuolus toodete tõestamata toimega.

* Tihtipeale on arstide teadmised toidulisanditest ja nende ohtudest hämarad ja puudulikud.

* Tooteid esitletakse sellisel moel, et inimeste ootused tõusevad põhjendamatult kõrgele. Peab rõhutama, et tootekirjeldused võrgukülgedel on pigem reklaam kui toote ja selle mõju teaduslik kirjeldus.

Loomulikult ei vasta need kaks uuringut kõigile küsimustele, vaid tõstavad hulga uusi. Põhjus-tagajärje seos sai küll üsna kindlalt välja selgitatud, aga mis on haigestumise põhjus, jääb esialgu selguseta. Patsiendid manustasid 3-17 erinevat Herbalife toodet, aga milline neist võib olla see peasüüdlane, on teadmata. Selles osas ei aidanud uurijaid ka Herbalife, kes keeldus andmast selgeid vastuseid nende toodete koostise kohta. Selline vastutustundetu käitumine ettevõtte poolt ei ole millegagi õigustatud ja võib neile saatuslikuks saada.

Kas on põhjus toodetes esinevates mürkides või mikrobioloogilises saastumises või patsiendide immuunsüsteemi spetsiifikas või tootmises kasutatavates kemikaalides (algmaterjali saastatus kaitsevahenditest, raskemetallidest, säilitusainetest…), on ja jääb esialgu segaseks.

Iseküsimus on ka asjaolu, et miks selliseid kahjustusi on raporteeritud vaid Šveitsis ja Iisraelis, kui Herbalife tooteid müüakse enam kui 60 riigis. Kas võib asi olla alaraporteerimises või on piiratud hulk saastunud tooted sattunud vaid Iisraeli ja Šveitsi?
———————–

Üks Eesti Herbalife’i “sõltumatu konsultant” Küllike Villa vastab tarbija küsimusele:

Kas Herbalife´i toodetel on halbu kõrvalmõjusid?

järgmiselt:

Ei ole. Herbalife´i tooted on usaldusväärsed ja kasutamisel efektiivsed. 26 aasta jooksul on kasutatud miljardeid komplekte Herbalife´i toodangut, mingeid halbu kõrvalmõjusid pole täheldatud.

Allikas: herba.ee

27 Replies to “Herbalife tapab inimesi”

  1. Tegu on äriga, milles osalejad jahivad sinu raha toodete ja teenustega, mille efektiivsus ja ohutus on teaduslikult kinnitamata või on uuringud näidanud, et tegu on paremal juhul kasutute, kehvemal juhul ohtlike teenuste ja toodetega (nt Herbalife)

    Jätkakem nimekirja reklaamile mittevastava efektiivsusega või suisa kahjulikest toodetest ja teenustest:
    2) Ariel jt.pesupulbrid
    3) kõik, ma rõhutan: kõik õhuvärskendajad
    4) toiduvärvid
    5)

  2. vice versa nimekirja viiendal kohal peaks olema vesi. Veemüük on suur äri ja kõik vett kunagi joonud inimesed on surnud või surevad varsti. Hullem veel — vett joonud inimeste lapsed sünnivad veest sõltuvatena; kui nad vett ei saa, surevad võõrutusnähtudesse. Ja erinevalt heroiinisõltlastena sündinud lastest ei ole veesõltlastest laste jaoks teada ühtki toimivat raviviisi :-(

    Ja kõigest sellest hoolimata reklaamitakse vett iga päev.

  3. Kuigi suhtun ka ise ettevaatusega kõikidesse nn imerohtudesse, tarbisin pool aastat Soomes töötades nn Herbalife-kokteile jogurtiga.
    Päevas sõin korralikult hiiglasuure pannitäie (ka praetud toitu, mida ei soovitatud). Ja mulle mõjus küll HL nagu energiapomm. Isegi peojärgset pohmelli ei täheldanud.
    Samas olen põdenud B-hepatiiti ja doonorina ei saa enam siiani kasulik olla.
    Kindlasti oleksin kahjulikku mõju märganud, kuna maks niikuinii kahjustunud.

    Aga ca 10 kg võtsin alla küll. Mis aga poole aasta istuva töö järel jälle kenasti tagasi tuli :)

    Ettevaatlikuks teeb nn uudis aga siiski.

  4. huvitav-huvitav, kuidas küll Herbalife firma on saanud tegutseda üle 28 aasta ja ikka pole veel kinni pandud, kas siin ei ole tegemist mingi laimujutuga? muidugi on hea tagaselja laimujuttu puhuda, kui firmaesindajad kaugel ja keegi laimajaid peatama-karistama ei tule… eesti turule ei lubata enne ametlikult mitte ühtegi toidulisandit, kui neid pole terviseakitse ametis uuritud ja ametlikult registreeritud. ebatervislike ja lausa surmavate toodete müük on keelatud ja kriminaalselt karistatav, toidulisandite edasimüüjaid ju kinni pole pandud. päris kurb on siin näha, kui lühinägelikud mõned inimesed on

  5. Tiugu, palun tähele panna, et käesolev artikkel refereerib ingliskeelset meditsiiniajakirja.

    Ka pärisravimitega juhtub aeg-ajalt, et avastatakse ohtlikke kõrvaltoimeid pärast müügile jõudmist ning siis korjatakse ravimid müügilt ära. Ka Herbalife’ist palju kauem tegutsenud tootjad võivad vahel niimoodi suuri kahjusid kanda.

    Herbalife’i puhul on aga toode erinevalt pärisravimitest selline, mida tegelikult kellelgi võtta vaja ei ole. Mistõttu võiks öelda, et risk on mõttetum.

  6. Siin kriitikana toodud paar näidet surmast haiguse tõttu ja millele eelnes Herbalife tarvitamine on niivõrd otsitud ja ebaadekvaatsed, et muudavad naeruväärseks kogu selle “ärapanemise” millega Herbalife siin kostitatakse. Ka muu kriitika on otsitud ja ise elementaarset kriitikat mitte kannatav.
    Teema jätkuks peaks keegi siia viitsima üle panna statistika mis näitab mitu miljonit inimest sureb aastas “tänu” ametliku meditsiini “jõupingustustele”…
    Ise tulin just selle tutvustuselt. Langesin selle tutvustuse ohvriks pahaaimamatult kui ostukeskuses pakuti tasuta rasva% mõõtmist.
    Pole oma valikut teinud aga lihtsalt selle keemia(nende sõnul ainuke tervislik keemia. Loodus olevat ebatäiuslik ja ei suutvat tagada inimesele tervisliku toitu!?) sissesöömine ei kutsu liituma sellega kuigi teada-tuntud inimeste positiivsed resultaadid panid mõtlema. Ehk proovin seda mõned kuud…

  7. @Banaanikaru
    Ütlesid: “Ka muu kriitika on otsitud ja ise elementaarset kriitikat mitte kannatav.”

    Palun natuke elementaarset kriitikat.

    Ütlesid: “eema jätkuks peaks keegi siia viitsima üle panna statistika mis näitab mitu miljonit inimest sureb aastas “tänu” ametliku meditsiini “jõupingustustele”…”

    See huvitaks mindki.

  8. Herbalifi puhul on tegu muidugi eelkõige äriga kus inimestele üritatkse selgeks teha, et tavatoidust nad kõiki vajalikke aineid kätte ei saa, mis on muidugi suht jura. Peale selle on Herbalife tooted suhteliselt soolase hinnaga. Enda kogemustest võin öelda, et kasutasin Herbalife Formula1 (toitainete kompleks) ja Formula3 (sojavalgu vadak) tooteid aasta aega kaalu juurde võtmise, mitte langetamise, eesmärgil. Koos seedeensüümidest lisandiga mul see ka õnnestus ja võiks öelda, et isegi teatud mõttes päästis mu elu. Siis kuulsin nendest maksakahjustus võimalustest artiklite kaudu ja lõpetasin igaks juhuks võtmise. Seega minu puhul oli siis pigem tegu postiivse tulemusega. Ei oska öelda mis oleks veel pikemal tarvitamisel toimunud.

    Üks aga on suhteliselt kindel, et pidev vitamiinide tarbimine tablettide kujul kahjustab maksa. On lihtne jälgida kuidas enamuse multivitamiinide söömisel uriin tumekollaseks muutub, mis näitab, et maks ja neerud näevad vaeva, et sisse võetud ained kiirelt väljutada.

  9. Tean üht inimest Norras, kes ostab Herbalife toodangut suurtes kogustes ja söödab seda oma hobustele toidulisandina. Ta on päris fanatt. Kulutused on suured. Kogu raha matab hobustesse. Kui ma temast viimasel korral kuulsin, siis oli üks ta setukatest tõepoolest 100000 NOKi võitnud! Mind huvitab aga, kuipalju Herbalife meie riigile makse maksab? See on ju sularahaga äri. Kas pole seal maksupetuskeemiga tegemist olukorras, kus ettevõtted on tulumaksuvabad?

  10. lucid kirjutas:

    On lihtne jälgida kuidas enamuse multivitamiinide söömisel uriin tumekollaseks muutub, mis näitab, et maks ja neerud näevad vaeva, et sisse võetud ained kiirelt väljutada.

    Üldjuhul näitab tumekollane uriin lihtsalt eeskätt ebapiisavat vedeliku manustamist.

  11. dig ütles:

    Üldjuhul näitab tumekollane uriin lihtsalt eeskätt ebapiisavat vedeliku manustamist.

    Üldjuhul muidugi. Uriin on konsentreeritud hommikuti ja muudel perioodidel kui vähem juuakse, aga multivitamiinides on tihti vitamiin B2 kuni kümnekordsetes annustes päevasest vajatud kogusest, sellest ka kollane värv. Teised vees mittelahustuvad vitamiinid ei anna endast märku uriinivärvuse muutusega, see ei tähenda, et neid sama moodi ei üledoseerita nagu vitamiin B2’te.

  12. B2 ei tee nüüd küll tumekollaseks vaid helekuldkollaseks :-) minu suutis kunagi küll esimese laksuga ära ehmata sest polnud sellest “kõrvalnähust” aimugi…

  13. hehee. herbalife teema on isegi olemas…
    Minu kogemus sellega on, et lasin ühes kaubanduskeskuses oma rasvaprotsenti mõõta /need, kes ei taha kaalust alla võtta tekitavad sellise asja pakkujates-tädikestes tavaliselt segadust, aga see polnud küll mu eesmärk/.
    Igatahes pärast anti leheke millele oli kirjutatud, et Shapeworks Breakfasti hommikusöögikontseptsioon aitab neid ja teisi (antud juhul vist olematuid) probleeme lahendada. See osutus peale guugeldamist tegelikult mingiks Herbalife variandiks kus pakutakse hommikusöögiks… mingit pulbrit. Tõesti väga ‘õige’ hommikusöök :)
    Analoogselt Wellness klubi uksetagakäijatega, kes minumeelest sama asja pakkusid /nagu ma pärast teada sain/ ja minu kui näljase tudengi ‘proovihommikueinele’ meelitasid, mis oli üsna jube. Õnneks suurem osa inimesi suhtus sellesse pulber+tee=tervislik hommikusöök asja üsna skeptiliselt.

    Huumorit oli lehekesel veelgi :
    inimese organism vajab 114 toiteelementi päeva jooksul – seda ei osatud mulle kuidagi lahti seletada, et mis see toiteelement on. Tädi ühmas, et vitamiinid vist. Herbalife kodulehelt leiab ka selle numbri aga kuskilt mujalt küll mitte.

    inimorganismi koosnemine 100 triljonist rakust võib siiski tõele vastata…

  14. Kas üldse leidub veel toodet või teenust, mis isehakanud kriitikute küüsi poleks sattunud?

    Isegi värske õun on mürgitatud ja vorsti sees on laibajahu.
    Tänaval kõndimine tekitab vähki ja kooliprogrammid toodavad laisku tunnitasu taotlejaid.

    Kõik, mis on leiutatud või mingilgi moel loodud inimeste elu kergemkas, paremaks,tervislikumaks tegemiseks, tehakse maha.

    See, et 40 miljonit inimest üle maailma Herbalife`i tooteid igal hommikul kasutab ja järjest paremini end tunneb.. ega see siin veel argument pole.
    Juhindume ikka sellest, et artiklis on selgelt kirjas ” mille puhul on ÜSNA KINDLALT tuvastatud seos Herbalife toodete tarbimisega.

    Kas see on siis teadusliku artikli usaldusväärne sõnastus??

    Kõrge hind?? Hmm, kui mul on valida, kas maksan 3.- hommikul saia viilu ja vorsti eest või 20.- toitva, tasakaalustatud kokteili eest, siis maksangi rohkem!! Sest tervis on hindamatu.

  15. Sirje ütles:

    Kõik, mis on leiutatud või mingilgi moel loodud inimeste elu kergemkas, paremaks,tervislikumaks tegemiseks, tehakse maha.

    Kas asja pärast või niisama?

    Kas kriitikuid tuleks ka maha teha? Ja jälle, kas asja pärast või niisama?

  16. dig ütles:

    Ja jälle, kas asja pärast või niisama?

    Ma sain aru, et neljakümne miljoni pärast. See on kümme korda rohkem kui Armeenia õigeusklikke kiriklasi. Nii palju usklikke ei saa ju ometi eksida. Ülejäänud kuus miljardit ja mõnisada miljonit, kes veel igal hommikul ei tarbi ja järjest paremini end ja soolapuhujaid tunneb, need ei lähe arvesse – neid on liiga vähe. Isiklikult loeksin hindamatu tervise vältimatuks koostisosaks ka tervet mõistust, millest Sirje paistab olema ilma jäetud. Nii et on, kuhu raha veel kulutada.

  17. Herbalife on kummaline nähtus. Kuskil 15 aastat tagasi, kindlasti ka enne ja hiljem, oli palju tööpakkumiskuulutusi, kus otsiti kodanikke, keda huvitab suhtlemine, edasiõppimine, vaimsus; kes on aktiivsed jne. Aga millega tegemist oli, seda ei teatud. Kui kohale sammusid, tuli varsti välja, et tegemist on Herbalifega seotud firmaga. Sissejuhatuseks võis kuulata emotsionaalset loengut sellest, kui õnnelikud ollakse, sest tegeletakse tervislike ainete söömisega. Sissejuhatuseks võidi tööotsijale anda mingisuguse paki, mida ta pidi umbes tuhande krooni eest maha müüma. No that krooni oli tol ajal ka palju suurem raha kui nüüd. Ei tea, kuidas see paljudel õnnestus. Ka oli vaja värvata uusi kliente, kes Sinu edestatud lisandipakke edasi müüvad. Eriti edukad pidid olema need, kes on aktiivsed ja käivad palju välismaal; on abielus, tegutsedes kahekesi. Nad pidid kiiresti püstirikkaks saama. Töö pidi olema seetõttu eriti huvitav, et kliente värvates ja neile ankeetküsitlusi pakkudes on huvitav suhelda. Ka lisandipakke maha müües on taas põnevaid suhtlemsivõimalusi. Värbajad käisid pidevalt loenguid kuulamas, mis ei olenud vist õnneks ainult herbalifeteemalised.
    Herbalifega seotud liikumisest sai paljude jaoks elusisu, kinnisidee, kui mitte ütelda ususekt.
    Nähtavasti mitmed Herbalifega seotud firmad ajasid asju soliidsemalt ning mitte nii pealetükkivalt. Ja eks suhtumis oli erinevaid.

  18. Sirje ütles:

    See, et 40 miljonit inimest üle maailma Herbalife`i tooteid igal hommikul kasutab ja järjest paremini end tunneb.. ega see siin veel argument pole.

    see, et sada triljonit kärbest üle maailma iga päev sitaga maiustab ja end järjest paremini tunneb…ega see kah mingi argument pole.

  19. jason ütles:

    Sirje ütles:

    See, et 40 miljonit inimest üle maailma Herbalife`i tooteid igal hommikul kasutab ja järjest paremini end tunneb.. ega see siin veel argument pole.

    see, et sada triljonit kärbest üle maailma iga päev sitaga maiustab ja end järjest paremini tunneb…ega see kah mingi argument pole.

    Kuidas võtta. Kui näiteks suu kaudu, siis on inimesi, kes peavad argumendiks uriini tervistava mõju kohta, et miljonitesse ulatuv hulk väidab ennast pärast selle joomist igal hommikul järjest paremini tundvat. Kärbseid pole vajagi.

    Artiklist on lugeda (minu rõhutus), et …

    Iisraelis vajasid kaks patsienti kiiret maksasiirdamist, kuid üks suri opijärgsetesse komplikatsioonidesse. Eriti karm on tõsiasi, et kolm patsienti, kel Herbalife toodete tarbimisest tingitud maksapõletik välja raviti, jätkasid Herbalife toodete tarbimist kuni uue hepatiidihoo tekkimiseni.

    Ei saa öelda, et nad ennast nüüd paremini ei tunneks. Üks habemega rahvajutt teab rääkida ravitsejast, kelle käest küsiti patsiendi tervisliku seisundi kohta. See vastas: “Aigel akkas kergem, enam es henga…”

  20. Paljudude õpetuste ja tradistioonide algne iva on üsna põhjendatud, aga kui mingi kitsas mõte saab fanaatiliseks elusisuks, muutub see justkui maniakaalseks sektiks.
    Näiteks kütmine või lõkke süütamine on vajaduse korral head tegemised, aga kui need saavad elusisuks igas hetkes, on probleeme palju.
    Mõni astroloog seletab kommenteerib kõike ettejäävat planeetidde seisuga, ja see mõjub ühekülgselt.
    Urmas Sisask olevat muusikakeskkooli kirjandustunnis hakanud ükskõik missuguse teema puhul kirjutama asronoomiast, mille tõttu polevat ta keskkooli oodatud ajal lõpetanud.
    Kahtlemisest võib samuti saada elusisu.

  21. @Kreete:
    Et proovin järgi, suren maha (või püüan maksakahjustusega kuidagi hakkama saada) ja siis tean tõdeda, et raisk, kehvasti läks.

    Kas sa katuselt allahüppamist oled proovinud? Ega enne ju ei tea, kui proovinud pole, kui kõrgelt hüpates just sina ellu veel jääd.

  22. Miks ei ole Herbalife toodetel kindlat hinnakirja; ostes jääb mulje nagu tahetakse kogu su raha kätte saada…see on ebameeldiv, sest sa ei tea kunagi, palju müüjale peale maksad…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga