Ionic Detox jalavann SLÕhtulehes

SLÕhtuleht 1. märts 2008, fragment esikaanestSLÕhtuleht on hakkama saanud tubli teoga!

Astroloogia ja muu libateaduse vahele on sattunud ilusalongides ja spaades levitatava Ionic-Detox jalavanni imeomaduste müüti kummutav lugu Udupeen detox-jalavann on pettus, autor Kaire Kenk.

Loos on kasutatud minu siin küljel avaldatud eksperimendi tulemusi ja pilte, lisaks mõni sõna kommentaariks ka juurde küsitud.

Kairet ajendas lugu ette võtma teenuse jõudmine üsna isiklikku sfääri:

Kui koduse spordiklubi uksele ilmus silt “mürke väljutav jalavann – 300 krooni”, tundsin, et ei saa enam vaikida.


Ma ise olen salongipidajatega leebe:

Ilmselt on salongipidajate näol tegemist heausklike inimestega, […] Ega nemadki ei pruugi ju füüsikas ja keemias eriti kodus olla. See on petuskeem, millest on selle loojad teadlikud, ning levitavad pettust teenuse heausklikele ostjatele.

Ajaleheartikli tarbeks on infokilde veidi paljuvõitu, kuid selle saab vist taganttorkiva kiiruse kaela ajada. Näiteks on üsna irrelevantne, kas pinge on 15 või 12 volti ja kas veele lisatav sool on puhas NaCl või leidub seal alla protsendi jagu teisi soolasid. Samuti pole dramaatilise efekti saavutamiseks ilmtingimata vaja vaskelektroodi – piisab kahest raudelektroodist (naelast, poldist, kruvist, mutrist).

Kogu see detox idee on algusest peale kahtlane:

See, nagu eralduksid mürgid jalataldade kaudu, on lausa bioloogiliselt võimatu. Ühest ingliskeelsest artiklist lugesin, et isegi üks elukutseline arst oli selle vanni läbi teinud ja lasknud vannivett laboratoorselt analüüsida. Selgus, et mitte ühtegi inimese kehast higi, uriini jms. eralduvat jääkainet, millest kõige tuntum on urea, see vannivesi ei sisaldanud,

Viitan siin Ben Goldacre’i detox eksperimendile Rusty results.

SLÕhtulehe artiklis saavad tootearendajad tasuta nõuannet, kuidas dramaatilist efekti veelgi suurendada:

tuleks ehitada selline seade, kus oleks kaks vaskelektroodi ja üks raudelektrood ning võimalus taimeriga ümberlülitusi teha. Programm oleks selline, et algul tekitavad kaks vaskelektroodi vette heleda siniroheka värvuse, siis lisandub sellele valge hõljum, seejärel lülitub üks vask välja ja asemele asub raudelektrood, mis muudab vee mürkroheliseks ja sogaseks. Vahepeal lülitub polaarsus ringi ja ajab vette raudelektroodilt eralduvaid musti tükke. Ja kogu selle protsessi juurde võiks rääkida juttu, kuidas pahad mürkained ja halvad mõtted su kehast jalataldade kaudu heade ioonide abil välja meelitatakse. Mõelda vaid, kui kogu see silmanähtav soga kõik su sisse oleks jäänud! Hea, et lahti sai.

Artikli lõpus saab mainitud ka Päästeameti häbiväärne nõiavits Sniffex.

SLÕhtuleht 1. märts 2008, kesklehekülg

Detox teemast lisalugemist skeptik.ee rubriigist detox.

29 Replies to “Ionic Detox jalavann SLÕhtulehes”

  1. Hea, et selline artikkel ilmus. Meil ka naised töö juures rääkisid, et linna ilusalongis pidavat selline imeline jalavann olema. Tundsime veel väheke kadedust, et meil maal ei ole mitte midagi ;)

  2. Ja ei tea kuidas need ained küll läbi naha saavad imbuda ? Ja mismoodi see vann need ained kogu kehast kokku kogub ? Ja lõpetuseks , kui meie kehas oleks tõesti nii palju sodi , et terve selline väike vann prahti täis läheb , siis kuidas on võimalik , et me taolise mürgikogusega ära ei ole surnud ?

    Tegelt ma ei ole isegi kuulnud sellisest jalavannist.Hakkaks ka mingeid teenuseid pakkuma , näiteks energeetiliselt laetud jänesepabulaid , mis siis söömise korral meie aura kehi parandavad ja karma negatiivsust alandavad ? Muidugi kutsuks seda mingi teise sõnaga kui jänesepabulad :D Vaimex2000 hüperenergia pallikesed äkki ?

  3. See on lihtsalt imekspandav, kui aldis on inimesed taolist pläma, nagu seesinane jalavann, uskuma. Arvatavasti on neist enamik ikkagi koolis ka käinud või arvate teisiti? Siis peaksid nad ju ka võlureid, päkapikke ja muud taolist uskuma.

  4. Põhimõtteliselt on ju olemas igasugu raviseadeldisi ja ka sarnase toimega jala vanni võiks ju kuidagi teha. Ja kui inimesed räägivad, et toimib, siis usub Voland ka, mis sest et tuttavatel oli platseeboefekt vms ja kõik pläma.

  5. härra thorondor/mait loeb nüüd oma jutu üle.

    “Põhimõtteliselt on ju olemas igasugu raviseadeldisi”

    kahtlemata sulatõsi!

    “sarnase toimega jalavanni võiks ju kuidagi teha”

    tuleb taas ülistada tõde ja autori samariitlikku suhtumist tervishoidu – sellise vanni peaks TÕESTI valmis ehitama.

    aga mis oli kogu selle jutu mõte? jõudsime välja platseeboefektini. aga peaasi, et TOIMIB! missiis, et platseebona ja mis siis, et ainult nende puhul, kes seda räägivad. aga ülejäänud?
    ____

    tegelikult on lihstalt huvitav jälgida, milline para-ringkaitse toimib parameeste seas. ennastsalgavalt tormatakse kaitsma vendi-õdesid, kelle tegevusest puudub isegi ettekujutus – peaasi, et tegu oleks “peavooluteadusest erinevaga” sest sellele tuleb igal võimalusel käru keerata.

  6. Peaks mainima , et see artikkel on kirjutatud ilma fakte kontrollimata. need mürkained imenduvad kehast 4-6 h jooksul peale jalavannis käiku higistades ,urineerides ja maksa kaudu ! pealegi , ei oska skeptik seda korralikult hinnata ,kuna pole ise seda kasutanudki . tean inimesi , kes on saanud abi sellega oma unehäiretes ja jalavaludes jne . Absoluutselt mööda pandud teema ja mul on kahju inimestest , kes seda usuvad .

  7. See artikkel ju põhinebki faktidel. Eksperimendil, mille käigus selgus, et vee sogaseks minemine toimub sõltumata sellest, kas sinna on mõni kehaosa asetatud või pole.

    Väide, nagu eralduksid protseduuri käigus vette mürkaineid, pärineb Postimehes ilmunud reportaažist:

    Protseduuri ajal muutub vannivesi sogaseks, see on märk sellest, et jääkained tulevad organismist välja.

    Vannivesi laetakse ioonidega ja luuakse inimkehale sarnane energiaväli. Ioniseeritud vesi neeldub rakkudesse ja tasakaalustab need, eemaldades ebavajalikud ained. Jääkaineid eemaldub vannivette protseduuri ajal, aga ka neerude, seedeelundite, maksa ja naha kaudu 4-6 tunni kestel pärast protseduuri.

    Vahepeal suunan pilgu vanni ja ehmun – vesi on muutunud pruuniks ja sellesse on tekkinud sade. Leinatamm räägib, et on eri inimestel näinud vannis üsna erinevaid tulemusi – kellel muutub vesi lausa sültjaks, suitsetajatel tekivad vette mustad tükid, rohutarvitajatel muutub vesi roheliseks.

    Ühel naisel olevat vette moodustunud kogunisti teravad metallilaadsed tükid. Vees nähtust ei tasuvat aga ilusalongi juhataja sõnul heituda, pigem tuleb tunda heameelt, et see kõik kehast välja tuli.

    http://www.tarbija24.ee/200607.....267495.php

    Üks detox vannide maaletooja ja edasimüüja Iluks Kaubandus räägib sellist juttu:

    Protseduuri kestel ilmub vees mõningane hulk anorgaanilisi jääkaineid, kuid enamus toksiine eemaldub 4 – 6 tunni jooksul peale protseduuri neerude ja naha kaudu.

    http://www.iluks.ee/ionix_detox.htm

    Kui inimesel neerud enam mürkaineid ei väljuta, siis on asi väga tõsine ja kibinal-kabinal arsti juurde, kes vajadusel määrab regulaarsed dialüüsid.

    Mina jälle tean inimesi, kelle unehäired leevendusid, kui nad alustasid regulaarsete jalutuskäikudega.

  8. Ohh, Kätlin, see on nii tüüpiline ja usule omane – uute faktide ilmnemisel ei tohi mingil juhul lasta oma usku mõjutada! Samuti on ka piiblis kirjutatu ühtäkki vaid sümboolne ja metafoorne, jumal, millest räägime aga mitte jumal vaid tema kujutis jne. Ühesõnaga arendatakse asi paratamatult olukorda, kus usutav ei oleks falsifitseeritav. Kulla inimesed, kui natikegi veebis surfate, võite tuvastada huvitava fakti – sellest 4-6 tunnist pärast protseduuri hakati rääkima alles siis, kui see soga elektrolüüsi tulemuseks ja teps mitte kehamürkideks tõestatud sai! Enne seda oli see muidugi protseduuri tulemuslikkuse ainukeseks näitajaks ja tõestajaks. Aga ega äri saa puhtpalja pettuse paljastamise tõttu seisma jääda ja nii tekkiski 4-6 tunni (teatud variatsioonides aga ka 4-6 päeva) jutt. Aga pläma jääb plämaks ja pettus pettuseks.

  9. Woo-wool vist vesi ahjus… Siiri Leinatamm on asunud paravägesid koondama (nagu ühele õigele soolapuhumisele kohane, on asi taaskord tripperist kopsuvähini – migreen, seljavalud, hormoonid, kaalulangetus, uneprobleemid, kõndimiskergus, päästab isegi operatsioonist, kuulmishäiretest):
    .
    Kallid vikerkaaresillal kulgejad!
    >
    > Olen aasta aega kasutanud oma väikeses salongis ajakirjanduse hamba alla
    > sattunud Ionic Detox aparaati.
    > Tutvustav jutuke on attachmendis. Klientidele on ta abiks olnud väga väga
    > mitmel moel, sest iga inimene on nagu omaette maailm.
    > Järjesttehtud jalavannid on täiesti erinevad ja toimivad inimesipidi erinevalt
    > ( lahti saadud migreenist, seljavaludest, hormoonid paika, keegi kaotas iga
    > seansiga 1kg , une paranemine , kõndimine kergeks jne.jne.) Ise pääsesin
    > operatsioonist, ultraheli olevat olnud pärast seansse nagu teise inimese oma.
    > Algusest alates olen kõik seansid 10-minuthaaval (seanss 0,5h) kirja pannud,
    > samuti ka tulemused. Sensitiivsete ja kurtide inimeste tunnetus on märgatavalt
    > üksikasjalikum. Mõni ei tunne midagi nagu ikka ega seepärast tulemused
    > tulemata jää. Käinud ka joogad, taimetoitlased, valgustöötegijad, massöörid,
    > kaks 91-aastast daami jne
    >
    > Kas oleks huvilisi teie seas, kes tuleksid kohale oma nägemisvõime, pendli või
    > mistahes meele või atribuudiga,
    > et koos selle imeasjaga tutvuda. See oleks põnev nii mulle kui teile.
    >
    > Andke palun endast teada, siis leiame ühise aja kohtumiseks. Kutsuksin ka paar
    > arsti, kellest lugu pean.
    > Niisama kaklemine ei mind huvita, nii et intrigaanid võivad rahulikult suu
    > vett täis võtta.
    >
    > Jään ootama!
    >
    > Teie Siiri Leinatamm

  10. Samast: “Enamus mürkained viiakse kehast välja neerude, seedeelundite, maksa ja naha kaudu (higistamine) 4-6 tunni kestel. Protseduuri ajal võib lausa oma silmaga näha jalavannivees osa eemaldunud anorgaanilistest jääkainetest.”

  11. Veel samast: “Meie kehas omab iga rakk elektrilist laengut. …blah-blah-blah… Tähendab — rakkude laeng on muutunud ning rakufunktsioonid ei saa närvi- ja seedesüsteemis normaalselt toimida.”

    Ok, ma tunnistan ausalt, et minu koolibioloogia tundidest on tükk-tükk-tükk maad möödas. Ega suurt ei mäleta ka…. Samas, mingil põhjusel hakkas minu bullshit-alarm selle asja peale eriti kõvasti tööle. Et nagu me istume pideva pinge all, kuid saastatuse mõjul muutub minu rakkude + laeng – laenguks ja seetõttu kiireneb vananemisprotsess ja tulevad lisakilud?!?!?

  12. keharakkude kohta julgen avaldada arvamust, et kogurakk on elektriliselt neutraalne – selles leidub üldjuhul võrdsel hulgal nii + kui – ioone, aga märkide vahet ehk elektrokeemilisi protsesse kasutatakse osavalt mitmes protsessis ära nii ainete transpordis (ioonkanalid) kui ka info edastamisel (närvirakud), ja küllap paljudes muudes olukordades ka. Vabad radikaalid tapavad sissetungijaid..

    Peaks ikka biokeemia kursuse läbi tegema. Vähemalt sissejuhataval tasemelgi…
    :-)

  13. Oluline on , mis toimub seanssidel inimestega, mitte naeltega. Igas riigis ja igal rahvusel on oma skeptikud, muudkui tõestatakse ja lükatakse ümber suuri ja väiksemaid avastusi – leiutisi. Ma ikkagi julgen lennukiga sõitma minna, kuigi see jääb mulle arusaamatuks, kuidas see plekklind õhus püsib. Kodus katsetama ei hakka. Naelad vees lähevad rooste ilma soola ja jalgadeta ka. Võiksin pikalt rääkida oma mätta otsast kogemuste põhjal, aga tundub sigade ja pärlite loo moodi. Kuid kõik inimesed saavad aru kui ma ütlen, et mulle meeldib see ime , kuidas kliendid selle jalavanni abiga saavad muredest lahti. Kes tuli, et liigeseprobleemid leebemaks saada, üllatuseks sai ka kroonilistest peavaludest lahti. Kes tuli seedetrakti jonnakuse pärast, sai boonusena lahti ka ebameeldivast seenhaigusest. Kes pääses seljavaludest, hormonaalprobleemidest, energiavaegusest, unepuudusest jne.jne. Ise pääsesin operatsioonist. Olen kõikide seansid 10-minuti täpsusega üles kirjutanud. Ei määrdu isegi järjestikku tehtud seanssidel veed ühtemoodi.. Kõik inimesed on erinevad aga õnnestav on näha , kui nad saavad abi, et naeratus tuleb näole.Vahest küsitakse viimasel seansil, kas ma võin teile kalli teha. Teate, mis tunne see on? Inimlik siiras tänu – mida ma väga loodan , et keegi ei suuda mitte ii-al-gi rahanumbrisse panna. Mulle tegelikult päris meeldib lennukiga sõita. Ja üldse meeldib terve ja rõõmus olla. Ja see, et ma teie meelest rumalate tüdrukute reas seisan, mind haigemaks ei tee.

  14. Oluline on, et naeltega ja ilma inimeseta saadakse täpselt sama tulemus kui koos inimesega.

    Ja tõestamine ja ümberlükkamine on ju ometi eluterve protsess? Teaduseks vast isegi kutsutakse? Tänu teadusele on suudetud ehitada ka sellised plekklinnud, mis õhus püsivad.

  15. Siiri: Ma ikkagi julgen lennukiga sõitma minna, kuigi see jääb mulle arusaamatuks, kuidas see plekklind õhus püsib.
    ___

    tjah, seda küll aga see on vähemalt kinnitust leidnud fakt, et ta 99,9% juhtudest tõesti õhus püsib.

  16. Ühest küljest on teada jah, et ükski lennuk pole taevasse püsima jäänud. Teisest küljest võib statistikat lugedes leida, et juhuslikult valitud lennutunni jooksul inimese surmasaamise tõenäosus on umbes 0,0023%. Ehk teistpidi — tõenäosus, et üks juhuslikult valitud neljatunnine reis tervena kohale jõuab, on mitte ainult 99,9%, vaid lausa 99,99%. Ja liinilendudel veel suurem.

  17. celtic: No see 99,9% on ilmselgelt ülespuhutud number.
    ___

    tahad sa väita, et iga tuhande õhkutõusu kohta on üks allakukkumine?

  18. PS! vabandust, tahtsin öelda: “tahad sa väita, et iga tuhande õhkutõusu kohta on rohkem, kui üks allakukkumine?”

  19. Kui sa Siirike ütleks, et sinu imevannikene laiendab jalgade veresooni ja lõdvestab lihaseid – ja seetõttu kaovad ka muud hädad vähemalt mõneks ajaks, siis oleks kõik ok. Aga kuna sa valetad mürkide kohta, mis läbi naha kõik välja tulevad jne jne, siis oled sa lihtsalt … no ütleme viisakalt – luiskaja. Kui seda teadlikult teed, siis pettur. Kuigi seda peetakse vist lausa JOKK pettuseks. Niiet katsu ise oma sead enne pärliteks detoksida, kui hämama tuled.

  20. Ei osanud mujale panna, aga veidi siinsega seostub teade ajalehes Oma saar, mida Postimehe Tarbija24 vahendab:

    Saaremaa spaadest koondatud haiglas tööd ei saa

    “Meil on vaja kvalifitseeritud kaadrit, arste ja teatud kategooria medõdesid, kuid neid pole ka spaades,” nentis sihtasutuse Kuressaare Haigla juhatuse esimees Viktor Sarapuu

    Ühest küljest siis töjõupuudus ja teisel pool tööpuudus, mis paraku kokku ei klapi. Kvalifitseeritud meditsiinitöötajaks, kes haiglas tööd saaks, on tunduvalt raksem saada. Selleks on vaja õppida. Pikemalt ja süstemaatilisemalt kui töö salongis või spaas eeldab.

  21. kurat eile sain select kataloogi,detox jalaplaastrid,vabastavad keha mürgist kuna mürk pidi jalgadesse kogunema.ex nad seetõttu niimoodi haisevadki et mürki täis.ma senini arvasin ikka et et jalad haisevad kuna on tagumikust välja kasvanud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga