Kiropraktikud on haledad nannipunnid

kiropraktikaKas just kõik, aga Uus-Meremaa ja Suurbritannia kiropraktikud igal juhul.

Asi selles, et niinimetatud alternatiivsete terviseteenuste pakkujate meetodid on teadusuuringute põhjal osutunud ebaefektiivseteks ja teinekord lausa ohtlikeks. Neid teadusuuringute tulemusi on mitmed autorid oma artiklites ja raamatutes tutvustanud. Selle asemel, et muuta oma dogmaatilisi praktikaid, hinnata ümber oma tegevust, võtta konstruktiivset kriitikat kuulda ja arendada oma tegevust tõenduspõhises suunas, valisid need kiropraktikud hoopis kriitikute vaigistamise tee ja püüavad selleks kasutada kohtute abi. Kui tuttav!

Briti autor Simon Singh ütles oma ja prof Edzard Ernsti raamatut Trick or Treatment? Alternative medicine on trial tutvustavas The Guardiani artiklis (ajalehe kodulehelt võeti artikkel maha), et kiropraktikud on teadlikult reklaaminud oma libateenuseid selliste haiguste ravis nagu astma ja kõrvanakkused.

Selline “laim” ei meeldinud libatohtritele, keda millegipärast hellitlevalt “doktoriteks” nimetatakse ja kel on mitmeid kõrge kursiga patsiente, ning peale põhjalikku arutelu otsustati Simon Singhi vastu kohtuasi algatada.

Uus-Meremaa kiropraktikutele ei meeldi aga professor David Colquhoun, kes julges teaduslikule tõendusmaterjalile toetudes kahelda kiropraktika efektiivsuses ja kiropraktikute poolt kasutatava tiitli “doktor” kasutamise õiguspärasuses, ega Uus-Meremaa meditsiiniajakiri, kus Colquhouni ja Andrew Gibley artiklid avaldati (Doctor Who? Deception by chiropractors).

David Colquhouni kokkuvõte:

Enamuse alternatiivmeditsiini vormide, sh kiropraktika ja akupunktuuri kohta on nüüd olemas tõendusmaterjal. Praegusel ajal on piisavalt põhjust uskuda, et need vormid on kunstipärased platseebod ja parimal juhul mitte paremad kui tavapärased ravivõtted. Käes on aeg, et ülikoolid ja valitsused arvestaksid tõenditega ja lõpetaksid jutud regulatsioonidest ja tunnustamistest.

Tõepoolest “valelikult väita, et toode on suuteline parandama haigust, riket või väärarengut” on Euroopas ebaseaduslik.

Õigustamatute tervisealaste väidete tegemine on eriliselt julm ja ebaõiglane äripraktika. Siin on vaja süüdistajat, mitte aga riiklikku tunnustamist.

———————————–
Pikemalt ja ohtrate viidetega: Holfordwatch.info
Doctors take Simon Singh to court, The Telegraph, 16. august

Eesti riik on samuti alustanud libatohtrite tunnustamist:
Homöopaadi kutsestandard

skeptik.ee: Kiropraktika. Teel peavoolu või sohu.

28 Replies to “Kiropraktikud on haledad nannipunnid”

  1. Sa vist pole ise kiropraktiku poolt ravi saanud? Väga kerge on hukka mõista millest ise ei tea suurt midagi. Loomulikult see jutt astmast ja kõrvanakkusest on jama, aga et sellepärast, et keegi seda väitis ei saa tembeldada kogu kiropraktikat bluffiks. See on sama hea kui öelda, et kuna mingi autojuht sõitis paar inimest surnuks ja väitis, et autod on sama head kui lehmad, siis kõik autod on jamad ja autosõit on vale.

  2. kindlasti leiab paar kiropraktikut, kes kellegi terveks on ravinud ja kindlasti leiab maailmast ka paar lehma, kes mõńe autoõnnetuse ära on hoidnud.

    küsimus tekib aga sellele kohale, kas olemasolev positiivne tõendusmaterjal ületab elementaarseimagi statistikaläve, et äramärkimist leida? muidu võiks ju tagantjäreletarkuse raames leida, et ka teerulli alla jäämine on äärmiselt tervendav kuna ma võin mürki võtta, et maailmas leidub VÄHEMAÖT üks teerulli alla jäänud inimene, kes nimetet õnnetusjuhtumine järgneva kümne aasta vältel on mõnes vähivormist paranenud. mis oleks siis loogiline järeldus? kõik vähighaiged lähima tee-ehituse äärde järjekorda?

  3. See teema on vaieldav. Valdav osa Läänemaailma hädadest on nn. “psühhosomaatilised” ja teine osa on vähesest liikuvusest.

    Mul sõbrad Iirimaal ja seal müttab ringi ka üks kiropraktik, ainult et ta kahe jalaga maa peal ja saadab abi otsijad esimese asjana arsti juurde. Aga kui on ilmselge, et probleemide põhjuseks on stress ja vähene liikuvus, siis on tollest kondiväänamisest abi küll. Sisuliselt on kiropraktika natuke etem kui tavaline massaaž.

    Vähki see jura ei ravi, aga kui inimene on aastaid elanud stiilis voodist autosse, autost arvuti taha, arvuti tagant autosse, autost diivanile , diivanilt voodisse, siis on küll kiropraktiku juurest tulles tunne, nagu oleks 10 aastat noorem. Sama efekti saavutab ka muidugi Türgi massaaži või lihtlabase spordiga, aga see selleks.

    Tegelikult mul tekkis küsimus, aga miks meil kiroteoreetikuid ei ole ? Et hästi palju möla, aga käsi külge ei pane :D

  4. Jason ütles:

    ma võin mürki võtta, et maailmas leidub VÄHEMAÖT üks teerulli alla jäänud inimene

    Ma tean ühte, kelle pommiplahvatus Parkinsonist, amfetamiinisõltuvusest ja muudest jamadest ka momendiks terveks ravis. See oli Adolf Hitler. Ja lõpuks võttis ta ka mürki :D

  5. “…kindlasti leiab paar kiropraktikut, kes kellegi terveks on ravinud ja kindlasti leiab maailmast ka paar lehma, kes mõńe autoõnnetuse ära on hoidnud.”

    Oot, sa tahad öelda et 99% kiropraktikutest on siis petturid? Ja seda on kasutatud aastatuhandeid, sest inimesed on lollid ja ei saa aru et kiropraktikud nad järjekindlalt halvatuks väänavad? Äkki on hoopis niipidi, et kindlasti leiab palju kiropraktikuid, kes on kellegi halvatuks väänanud aga enamus annavad siiski reaalset abi inimestele? Muidu oleks see ravimeetod ammu hüljatud tema ebefektiivsuse ja koguni kahjulikkuse tõttu?

  6. yxmees ütles:

    Oot, sa tahad öelda et 99% kiropraktikutest on siis petturid? Ja seda on kasutatud aastatuhandeid, sest inimesed on lollid ja ei saa aru et kiropraktikud nad järjekindlalt halvatuks väänavad?

    ma täpsustaks, et kiropraktika mõeldi välja alles 120a tagasi.

  7. Nannipunn-nannipunn!! Kiropraktik on nannipunn!

    Seekordne kiropraktikust nannipunn on Kanada teadusminister (!!!) Gary Goodyear, kes vastas küsimusele “Kas usute evolutsiooni” sedasi:

    Ma ei vasta sellele küsimusele. Ma olen kristlane ja ma ei arva, et esitada küsimusi minu religiooni kohta oleks kohane.

    Noh et evolutsioon on religioosne küsimus, arvab TEADUSminister.

    Oma teadusalase kogemuse kohta on tal öelda järgmist:

    Loomulikult eeldab mu taust (kiropraktika), et olen lugenud raamatuid lihaste füsioloogiast ja närvikeemiast.

    Sellised väljaütlemised just ei suurenda ministri usaldusväärsust Kanada teadlaste seas, millega on seoses baasuuringute eelarvelõigetega niigi probleeme.

    Allikas: Minister won’t confirm belief in evolution

    Kanadas oli ka minister, kes uskus ufonautide külaskäike. Aga meil on minister, kes usub pendlikõikumist, ja üks teine minister, kes neurolingvistilist programmeerimist heaks asjaks peab.

  8. Ma ei vasta sellele küsimusele. Ma olen kristlane ja ma ei arva, et esitada küsimusi minu religiooni kohta oleks kohane.

    mina jällegi arvan, et sittagi ta seda evolutsiooni usub – kummaline vastus oli aga tingitud sellest, et ta lihtsalt ei julgenud seda avalikult tunnistada.

    Kanadas oli ka minister, kes uskus ufonautide külaskäike. Aga meil on minister, kes usub pendlikõikumist, ja üks teine minister, kes neurolingvistilist programmeerimist heaks asjaks peab.

    need on sellised teemad, mille kohta võiks öelda “üldteada tõsiasjad.” muidugimõista vale arvamus aga paraku masendav enamus inimesi ei tea seda ning arvavad, et tegu on täiesti tavaliste ja toimivate/eksisteerivate nähtustega. nii, et üldjuhul ei ruttaks ma neisse uskujaid otsesõnul hukka mõistma vaid lihtsalt teavitama….ehkki….ministritelt kui eeldatavalt üle keskmise küündiva intelligentsiga kodanikelt võiks küll rohkem teadmisi oodata.

  9. Esitan täiesti sihilikult oma võhikuarvamuse NLP-st, enne kui süveneda jõuan. Jasoni viidat artiklit lugedes tundus suht süütu nämmutamisena. Mu uhhuu-hoiatustuli tegi paar väikest vilgatust, aga üldiselt paistab see asi olevat rohkem hingeminevate sõnadega kindlustundetekitamine kui kõigeteadmisele pretendeeriv päris pseudo. Asja nime ja sisu vahel pole küll mingit seost, aga võib-olla tuleb NLP psühhoteraapiavõttena isegi arvesse. Veel kord, võhikuarvamus.

  10. njah, ega see nlp peagi uhhuu olema. võib ju iseenesest täitsa toimida. ei tea, pole katsetanud aga pole ka midagi positiivset kuulnud.

  11. NLP on uhhuu sellepärast, et esitab grandioosseid kuid hägusaid hüpoteese psühholoogiliste ja neuroloogiliste protsesside kohta, mis ei tugine mitte millelgi ning mis osutuvad testimisel valeks.

  12. Briti kiropraktikute kohtuasi Simon Singhi vastu läbis esimese kohtuastme. Kohtuniku otsuse kohaselt on Singhi lause “Briti kiropraktikute ühendus soosib peturavi” (BCA promotes bogus treatment) fakt, mitte kommentaar. Selles tulenevalt saab Singhi kohtu alla anda laimu levitamises ja kohtuniku tõlgenduse kohaselt peab Singh tõestama kiropraktikute pahatahtlikkust, mitte ainult ravi toimimatust, kuna sõna ‘bogus’ just viitab teadlikule petmisele.

    Loe ka siit.

  13. Guardian kirjutab, et Suurbritannias soovitab mõjukas institutsioon kroonilist seljavalu hakata ravima (ja ravi haigekassa poolt kinni maksma) muu hulgas nõelravi ja kiropraktikaga.

    Advice issued by the National Institute for Clinical Excellence (Nice) recommends that the millions of people who develop persistent non-specific low back pain receive up to nine sessions of spinal manipulation or 10 sessions of ­acupuncture over 12 weeks.

    It will cost the NHS £24.4m to provide acupuncture and another £16m for ­manipulative therapy. But £33.6m will be saved by stopping the practice of injecting therapeutic substances into people’s backs and £13.2m from reducing the number of sufferers sent for an MRI scan or X-ray.

    Professor Steve Field, chairman of the Royal College of General Practitioners, welcomed the guidelines. “This is good news for GPs and patients. Most GPs deal with patients with backache every day of the week,” he said. “I welcome the endorsement of some complementary therapies for which there is a clearer ­evidence base.”

    But some opponents of alternative ­medicine criticised Nice. Edzard Ernst, professor of complementary ­medicine at Exeter University, said Nice had ­”overestimated the benefit and under-estimated the risks of chiropractic spinal manipulation”.

  14. New Scientist selgitab, kuidas Inglise laimuseadused ohustavad ingliskeelsete skeptiliste artiklite autoreid kogu maailmas:

    The nature of English libel law also means that threats can readily be made against any English-language publication, no matter where it is written or produced. As long as there has been “publication” within England, even to a handful of subscribers or internet viewers, and as long as the claimant can establish that they have a reputation in England, then the English courts may decide to hear the case regardless of the nationality or location of the claimant and the defendant.
    What’s more, if the claimant wins, the judgment can be enforced in other jurisdictions. This so-called “libel tourism” has become a cause for international concern. The state of New York has gone so far as to legislate to prevent English libel judgments being enforced there.

  15. Richard Dawkins on algatanud petitsiooni Simon Singhi toetuseks:
    http://richarddawkins.net/arti.....rd-Dawkins

    Sain selle kohta maili aga see oli inglisekeelne ja pikk. Saatsin edasi skeptik.ee-le.
    Mitmete riikide skeptikud on petitsiooni toetanud, ehk võiks ka meie kodumaine ühendus seda teha.
    Asi pole ju ainult sõnavabaduses vaid kohus sekkub teadusesse ja teadusest kirjutamisse. Tulevikus on võimalik igasugune diskussioon lämmatada kohtuasjaga.

  16. Briti kiropraktikud võtsid tagasi oma kaebuse teadusajakirjaniku Simon Singhi vastu, kirjutab BBC.

    Aga pole hullu – Simon Singh ajab oma asja edasi ja küsib kiropraktikutelt välja need kulud, mis tal enda kaitsmiseks kulunud on. Lisaks algatas see kohtujuhtum laiaulatusliku kampaania Briti laiumuseaduste muutmiseks ja seegi kogub aina hoogu juurde. Näib, et kõik parlamendiparteid on seda algatust pooldamas, kuigi on ka vastuhääli kostmas.

    TimesOnline: Science writer Simon Singh wins bitter libel battle

  17. Martin Vällik ütles:

    Briti kiropraktikud võtsid tagasi oma kaebuse teadusajakirjaniku Simon Singhi vastu, kirjutab BBC.

    Ju neil oli siis niivõrd mitteõigus, et nüüd peavad pretsedenti kartma.

  18. dig ütles:

    Martin Vällik ütles:

    Briti kiropraktikud võtsid tagasi oma kaebuse teadusajakirjaniku Simon Singhi vastu, kirjutab BBC.

    Ju neil oli siis niivõrd mitteõigus, et nüüd peavad pretsedenti kartma.

    ma arvan, et tõsiuskliku skeptikuna peaksid suutma oma “ju” hüpoteesi kas tõendada või siis sellist üleüldse mitte õhku paiskama, kui sa just hale nannipunn olla ei taha – muhhahhaaa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga