Maailma lõpp aastal 2012 ja teisi lugusid jaanuari ajakirjanduses (+video suguhaigustest)

  • 2012. aastal oodatakse maailma lõppu. Kuidas see võiks tulla?
    Delfi

    9. Mesilaste hukkumine

    Üle kolmandiku USA mesilasperedest hukkus 2008. aasta talvel. Sündroom, mille puhul kõik töömesilased tarus äkki surevad ja ellu jääb vaid mesilasema, on levinud ka Euroopa riikidesse Prantsusmaale, Belgiasse, Itaaliasse, Portugali ja Hispaaniasse.

  • Rootsis suri seagrippi seitsmeaastane poiss

    Rootsi tervishoiuametnike kinnitusel on tegemist seagripi uue puhanguga, viirustüvesse H1N1 nakatunuid on praeguseks kokku 65. Eelmisel talvel suri seagrippi oma 30 rootslast, vahendab BNS.

  • Aitab soolapuhumisest! Rooma Klubi visioon ehk kuidas asjad tegelikult saavad olema.
    Eesti Ekspress

    „Rooma Klubi on mõttekoda, mõtlejate ring, kes vaatavad tulevikku – minevikku vaadatakse vaid niipalju, kui tuleviku jaoks vaja. Üks aasta on meie jaoks väiksem kui silmapilk. Tegeleme pigem prognoosidega aastakümneteks,” ütles Ekspress.ee-ga rääkima soostunud Rooma Klubi Eesti haru asepresident Hardo Aasmäe.

  • Teisipäeva hommikul on ilus päikesevarjutus
    Mati Soomre, Maaleht

    Suure faasiga osaline varjutus on Eestis näha – kui aga selget taevast oleks! Varjutus algab päikesetõusu ajal ja lõpeb pärast keskpäeva.

  • 2010: juhtiv moraaliekspert jäi vahele vassimisega
    Delfi Forte

    Paljud vastava ala eriteadlased on nõudnud, et Harvardi ülikool juurdluse tulemused avaldaks, rõhutades, et need võivad mõjutada kõiki teadustöid, mis Hauseri töid aluseks võtnud on. Seni pole Harvard seda teinud.

  • 2010: avastati arseenipõhine eluvorm?
    Delfi Forte

    Niipea, kui enneolematu avastus avalikuks tehti, tabas seda aga teadusringkondade äge kriitika.

    Biokeemikud ründasid loendamatutes blogides uurimuse metodoloogiat ja algupärase uuringu järeldusi, mis omakorda tõi kaasa artiklitetormi tavameedias.

  • Kas alternatiivmeditsiin võib olla lastele ohtlik?
    PM Tarbija24

    Üha enam lapsevanemaid otsustab laste ravimisel täiend- ja alternatiivmeditsiini kasuks, arvates, et looduslikud vahendid on kahjutud ja ohutud, kuid värske uurimuse kohaselt on paljudel sellistel rohtudel tugevad ja vahel isegi surmavad kõrvaltoimed.

  • Suguhaigustest tuleb ikka aegajalt rääkida. Propagandafilm aastast 1973:

  • Allikas: Armed with Science

355 Replies to “Maailma lõpp aastal 2012 ja teisi lugusid jaanuari ajakirjanduses (+video suguhaigustest)”

  1. Delfi reklaamib häbematult vana habemikku:

    Endine Miss Estonia ja saate “Eesti talent” kohtunik Kristiina Heinmets-Aigro usub vaid oma onu Igor Mangi personaalsetesse horoskoopidesse, sest need on nii mõnigi kord täppi läinud.

  2. Eesti Päevaleht vahendab edusamme alkoholismi ravis:

    Nalmefeeni nime kandva ravimi eesmärk on talitseda alkoholi tarbimise iha ehk mitte joomise lõpetamine vaid selle piiramine, kirjutab Helsingin Sanomat.

    Ravimifirma hinnangul võiks patsientide soovi alustada ravi suurendada asjaolu, et nende ravimi puhul ei ole täiskarskus ainuvõimalus alkoholismiga võitlemiseks.

  3. Postimees vahendab Jürgen Ligit propageerimas tehtud kulutuste nimelist loogikaviga:

    Tema kinnitusel riikide poliitikud eurotsoonist lahkumisele ei mõtle, kuna selle alla on pandud väga palju usaldust, samuti on riikide majandused selle alla suunanud väga palju raha.

    Tegelikult on eurost loobumine riikidele ebaotstarbekas muudel põhjustel. Tehtud kulutuste loogikaviga on rahandusspetsialistide seas üldtuntud ja enamasti oskavad rahandusministrid sellest hoiduda, mistõttu on kaunis kummaline, kui Ligi oma kolleegidest nii kehvasti arvab.

  4. dig ütles:

    Tegelikult on eurost loobumine riikidele ebaotstarbekas muudel põhjustel.

    Kuidas keegi ka ei käituks, heaoluühiskonnas ei saa tal halvasti minna?
    See peaks olema peamine eurot ohtu seadev mõttemall. Euro vajalikkuse põhjendused peaksid olema samad, mis enne euro tekitamist. Nüüd veel lisaks see, et ta juba olemas on.

  5. Teadlased: seletamatu viha jumala vastu on üldinimlik
    Delfi Forte

    Viha jumala vastu langeb tihti kokku surmade, haiguste, õnnetusjuhtumite ja loodusõnnetustega. Ometi ei piirdu vastav raev ainult üldtraumaatiliste olukordadega. See võib samamoodi esile kerkida pettumuste kogemisel isiklikus elus, nurjumiste või valuliste isikutevaheliste suhete korral. Mõned inimesed tajuvad, et jumal on selliste sündmuste eest vastutav, ning vihastavad, kui aduvad jumala kavatsusi julmade või hoolimatutena. Nad võivad arvata, et jumal on nad maha jätnud, neid reetnud või nende suhtes ebaõiglaselt käitunud, ütleb Exline.

    Exline märgib, et viha jumala vastu võib olla raske endale tunnistada. Paljud inimesed häbenevad selliseid tundeid ega taha neid möönda, ütleb ta. Eelkõige usuvad just religioosselt eriti pühendunud inimesed sellisel puhul, et nad peaksid keskenduma vaid usuelu positiivsele küljele.

    Tunnistan, et mina pole enda puhul täheldanud viha jumala vastu. Vähemalt ei meenu või olen sellised mälestused aktiivsest mälust tõrjunud. Tühja peale pole ju mõtet vihastada.

    Lennuõnnetuse puhul võiks abstraktset viha väljendada nt gravitatsiooni, vähi puhul geenide, isikliku elu pettumuste korral hormoonide suhtes, kui üldse on vaja kellegi/millegi peale vihastada.

  6. Martin Vällik ütles:

    Tunnistan, et mina pole enda puhul täheldanud viha jumala vastu. Vähemalt ei meenu või olen sellised mälestused aktiivsest mälust tõrjunud. Tühja peale pole ju mõtet vihastada.
    Lennuõnnetuse puhul võiks abstraktset viha väljendada nt gravitatsiooni, vähi puhul geenide, isikliku elu pettumuste korral hormoonide suhtes, kui üldse on vaja kellegi/millegi peale vihastada.

    No ju ikka on vaja vihastada, milleks meile muidu emotsioonid, kui me neid ei kasuta. Ehkki sama võib öelda ka religioossustaju kohta.

    Artikkel sedastab:

    …inimesed, kes jumalat ei usu, võivad ometi tema vastu viha südames kanda…

    See tekitab küsimuse, et kas see “viha jumala vastu” on ikka iga vihastaja jaoks sama asi. Näiteks, kas viha jumala vastu on sama, mis viha kõikide asjade algpõhjuse vastu? Õnnetusehetkel on täiesti põhjendatud needmine, et oh poleks mind siia ilma sündinud, või et oh poleks mu vanemad kunagi kohtunud. Seda tagajärg-põhjus-rida loogilise lähtepunktini tagasi järgides jõuame millenigi, mida pole võimalik vaatlusandmete puudumisel küll täiesti täpselt kirjeldada, aga mida võib ometi vihata. Suure Paugu või kvargi-gluuonisupi või Emand Kaose needmine on sisuliselt aga sama ratsionaalne kui jumalasiunamine — kasu on neist ühepalju.

    Võib-olla peaks ka ohkamise, et kui midagi oleks teisti, oleks elu parem, lahterdada maagiliseks mõtlemiseks… Ja siis juba unistamise ja lootmise ka. “Lõuad pidada ja edasi teenida” pole aga eriti motiveeriv loosung tegelikkusest nauditava läbirühmamise innustamiseks.

  7. See on üks religioossuse avaldamise vorm. Puuslikele anti omal ajal rahe, põua või muu õnnetuse eest lihtsalt peksa. Kui asi väga hull oli, võidi ka järve uputada. Tõenäoliselt isegi tulepuudeks teha.

  8. Ahistamises süüdistatav kirikuisa taandus ametist

    Eesti Karismaatilise Episkopaalkiriku peavikaar isa Heigo Ritsbek esitas lahkumisavaldused kõigilt oma ametikohtadelt pärast seda, kui noor katoliiklane Olivia Elise Luggenberg süüdistas teda avalikult enda ahistamises.

    «Ma esitasin lahkumisavaldused. Ma olen kõikidelt kohtadelt lahkunud – Metodisti seminar, Rocca al Mare kool, kõik kirikute nõukogu esindatused… mulle ei ole midagi jäänud,» ütles Heigo Ritsbek Postimees.ee’le. «Vaimuliku amet on mul peatatud, nii et teenistusi ma ka ei saa teha,» lisas ta. Ritsbek kuulus ka Eesti Kirikute nõukogusse ja oli Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär, ka sellelt kohalt lahkus ta omal soovil.

  9. Kriku ütles:

    See on üks religioossuse avaldamise vorm. Puuslikele anti omal ajal /…/ lihtsalt peksa.

    Sa ei võrdsusta ometi tõsifilosoofide igipaleust (algpõhjust) ja/või juhtivat teaduslikku kosmogeneesiteooriat (Suurt Pauku) omaaegsete puuslikega?

    Tegelikult, miks ka mitte.

  10. Delfi peab vajalikuks teavitada avalikkust piiskopi ja pedofiili kirjavahetuse asjaoludest.

    Roger Vangheluwe, kes astus eelmisel aastal tagasi Brügge piiskopi kohalt, olles enne üles tunnistanud oma noore sugulase seksuaalse kuritarvitamise, saatis õnnitluse vanglast vabanenud pedofiilile.

    Samuti teatatakse alternatiivmeditsiinilisest dekapitatsioonist Riia lähistel Biķernieki metsas.

    Esmaspäeval vahistasid Läti politsei Riia regionaalvalitsuse töötajad grupi isikuid, keda süüdistatakse loomade rituaalses tapmises, mille organiseerija oli naine, kes üritas sel viisil oma tervist parandada.

  11. @Mart O.:
    Jah, seda väärarusaama, et lumi sulades raskemaks muutub ehk katustele suurema raskusjõuga mõjuma hakkab, on viimasel ajal kuulda keskmisest sagedamini.

    Loomulikult ei muutu sulalume mass kuhugi. Muutub lume tihedus ehk nt kuupmeetri mass muutub suuremaks, aga kui lund juurde ei saja, siis katusel olev lumekiht muutub küll madalamaks ja tihedamaks, aga sugugi mitte raskemaks. Raskemaks muutumiseks läheks vaja nt vihmasadu.

    Mis muidugi ei tähenda, et katustelt lund ei peaks maha lükkama. Meie jäime ühe katusega hiljaks ja tulemus on selline:

  12. Riigikohus tühistas võlgnikule häbiposti panemise eest määratud valuraha

    Harju maakohus jättis hagi rahuldamata, kuid ringkonnakohus otsustas mehe hagi rahuldada ning mõistis CKE Inkassolt välja hüvitisena 100 000 krooni. Kohus leidis, et väidetavate võlgnike ja nendega seotud isikute paigutamine avalikku häbiposti ei ole õiguskaitsevahendina aktsepteeritav. Selle otsuse kaebas riigikohtusse CKE Inkasso.

    Vaidlus käis peamiselt selle üle, kas inkassofirma on avaldanud võlgniku kohta faktiväiteid või on ta nende esitamise viisi ja konteksti kaudu avaldanud mehe kohta ka negatiivse väärtushinnangu. Riigikohus leidis, et tegelikkusele vastava faktiväite avaldamine iseenesest ei ole õigusvastane, isegi kui see kahjustab isiku mainet.

  13. NASA teadlased peavad “2012” tobedaimaks ulmefilmiks üldse!

    Halvimate filmide esikolmiku moodustasid aga Roland Emmerichi “2012” (2009), Michael Bay “Armageddon” (1998) ja Roger Spottiswoode’i “The 6th Day” (2000, “Kuues päev”).

    Teadlaste lemmikuks osutus Andrew Niccoli stsenaristi-režissööridebüüt “Gattaca” (1997), kiidetud, aga suhteliselt vähe tuntud põnevik mehest, kes tahab reisida ilmaruumi ja püüab petta spetsialiste, kes teevad ta geneetilise sobivuse kindlaks. Ta elab nimelt tulevikuühiskonnas, kus inimese rolli elus määrab tema geenide uurimine.

    Teisel kohale tuli Steven Spielbergi “Jurassic Park” (“Juuraaegne park”, 1993).

  14. Külmad talved võivad saada normiks

    Kui ilm muutub külmemaks, siis kuidas see läheb kokku jutuga globaalsest soojenemisest?

    Kui me vaatame pikka ajaperspektiivi, sajand või rohkem, siis alates 19. sajandi keskpaigast on keskmine temperatuur tõusnud. Soojenemise tendents on olemas ja viimased külmemad aastad ei väära seda sugugi. Võib-olla ka mitte paarkümmend jahedamat aastat.

    Mis puutub soojenemisse, mis iseloomustab viimaseid aastakümneid, ehk kasvuhoonegaaside kontsentratsiooni (süsihappegaaside kontsentratsioon on tugevalt kasvanud), siis see on vaidlusteema.

    Mingi aja jooksul hakkas domineerima mingisugune arvamus, aga väga tõenäoline on see, et kõiki tegureid ei ole suudetud õigesti hinnata. Süsihappegaas on üks tegur, mis mõjub, aga on veel palju teisi ja võimsamaid tegureid – näiteks päikese aktiivsus.

    Seda asja uuritakse, ja mitmedki seisukohad, mida IPCC (Valitsustevaheline Kliimamuutuste Nõukogu – toim) aruandes on esitatud, võivad lähiajal muutuda. Teadusele on iseloomulik, et mõningaid asju hinnatakse ümber.

    Eestlased tunduvad olevat globaalse soojenemise inimmõju osas skeptilised.

    Paljud meie teadlased on sedasama meelt. Mina ennast nii targaks ei pea, et oskaks midagi kindlat öelda. Kahjuks on selle küsimuse juures lisaks teadlaste arvamusele ka muud huvid ja huvigrupid, mis samuti teadlaste otsuseid mõjutavad. Seda on väga tugevasti politiseeritud.

  15. Möödunud kevadel sõditi aktiivselt vilkuva risti üle keset Mojave kõrbe. Sellel aastal pälvib tähelepanu hiigelsuur rist San Diegos asuva Soledad’i mäe otsas. Kirjutab Los Angeles Times:

    The 43-foot cross atop public land on Mt. Soledad in San Diego is an unconstitutional “government endorsement of religion,” a federal appeals court ruled Tuesday, the latest twist in a two-decade legal struggle.

    But the U.S. 9th Circuit Court of Appeals did not order the cross removed, as the Jewish War Veterans and other litigants, backed by the American Civil Liberties Union, had hoped.

    Instead, a three-judge panel sent the case back to a federal trial judge for “further proceedings” on the issue of whether the cross can be modified to “pass constitutional muster” as a war memorial, wrote Judge M. Margaret McKeown.

    Mäletatavasti on ka eesti lastekirjanduses seesugust stseeni kirjeldatud. See käis umbes nii:

    Näritud rist!

    Närimata rist!

    Näritud rist!

    Kuna Luts huumorit armastas, olid tema tõlgenduses vaidlejad ühed sarvikud mõlemad.

  16. Kriku ütles:

    Puuslikele anti omal ajal rahe, põua või muu õnnetuse eest lihtsalt peksa. Kui asi väga hull oli, võidi ka järve uputada.

    Saladuskatte all olgu ära märgitud, et puust tehtud puusliku järve uputamine ei ole just lihtne töö. Iseäranis siis, kui põud tõesti hull on ja järve enam ei olegi.

  17. Arab News räägib blogimislitsentsidest Saudi Araabias.

    JEDDAH: Online newspapers, blogs and forums will now need to register with the Ministry of Information and Culture for licenses to operate, according to new regulations that the ministry announced Saturday it is to introduce.

    The regulations also specify punishments in case of violations. These include the obligatory publishing of corrections, fines and bans for various time periods, including total bans. Applicants for licenses need to be Saudi, no less than 20 years of age, have high school certificates in the least and documents testifying to their good behavior. Online newspapers also need to employ editors in chief who have been approved by the Ministry of Information and Culture.

  18. Nakkusarst soovitab gripi vastu vaktsineerida

    Vaktsineeritud inimene on alati tervem kui mittevaktsineeritud inimene.

    Noor ja terve inimene, kes põeb kõiki haigusi püstijalu, arvestagu aga seda, et teda ümbritsevad inimesed ei ole kõik noored ja terved. Kui te oma lapsi või vanaemasid nakatate, võivad nad surra. Rasedad kuuluvad tüsistuste riskirühma. Vaktsineerimata meditsiinitöötaja ei ole arenenud riigis mõeldav.

  19. Martin Vällik ütles:

    @Mart O.:
    Jah, seda väärarusaama, et lumi sulades raskemaks muutub ehk katustele suurema raskusjõuga mõjuma hakkab, on viimasel ajal kuulda keskmisest sagedamini.

    Olen aastaid küsinud kõrgharidusega inimestelt lihtsat koolifüüsika asja, miks tolm hõljub, ja vastuseid üles tähendanud. Vastuseid on kaheksat liiki, mu vaieldamatu lemmik on ühest Brežnevi-aegsest eneseabiraamatust ühe 5. klassi referaadi kaudu eestikeelsesse internetti levinud väide, nagu kergitaksid tolmuosakesi neile kinnitunud õhust kergemate gaaside (vingugaasi ja lämmastikoksiidi) molekulid. (Kui see nii oleks, kirjutaks sellest ka ingliskeelne internet – inglise keelt kõneleb umbes kaks tuhat korda rohkem inimesi kui eesti keelt – ja vaadake ise, mida leiab Google, kui sealt otsida sõnu „dust” ja „carbon monoxide”.) Tüüpiline vastuküsimine tüüpilisele väitele, et tolm olevat õhust kergem, on, et aga miks siis sadestub tolm põrandale, mitte lakke? ;)

  20. @ Andres Valdre

    Just paar päeva tagasi küsisin oma kõrgharidust omava naise käest, et mitu planeeti on päikesesüsteemis ning mis nende nimed on.
    10 ja nimed Veenus, Maa, Jupiter ning Mars. See oligi kõik. Et tegelegu ma ise oma hobiga – astronoomiaga.

    Vesteldes mõne oma kõrgharidust omava sõbraga, proovin jututeema viia mõnele kvantfüüsika teemale – äkki on midagi uut kuulnud. Isegi ei teata/mäletata, et elektronid tiirlevad ümber nukleoni ning tuum koosneb neutronitest ja prootonitest, mis omakorda kolmest kvargist. Rääkimata siis kvarke koos hoidvatest osakestest, gluuonidest.

    Kui keegi küsiks minult, keskharidust omavalt isikult, et mis on Saagimi rinnahoidja number või et kes on praegune Kanal2 ilmatüdruku staar, siis peab küsija pettuma lootuses, et keskmine eestlane teab selliseid asju.

  21. Poliitkorrektsed kunstisolkijad tööhoos:

    Mark Twaini „Huckleberry Finn” puhastati USA-s „neegritest”

    USA kirjaniku Mark Twaini klassikalise romaani „Huckleberry Finn” tekstist eemaldatakse rassiliselt tundlikud väljendid. 1884. aastal ilmunud raamat on kümnete USA koolide õppekavast välja võetud, sest seal esineb 217 korda sõna „neeger”. Kaks Twaini uurijat kavatsevad nüüd välja anda „puhastatud” versiooni.

    Uues väljaandes asendatakse „n-sõna” sõnaga „ori” ning välja jäetakse ka sõna „injun”, mis on halvustav väljend Ameerika põliselanike kohta, teatab “Daily Mail”.

    Õpetlased teatasid, et uus versioon on katse viia rassiteema käsitlus raamatus rohkem kooskõlla 21. sajandi väärtustega.

  22. Maiade ettekuulutused ja viljaringid eile ETV-s

    Maiade ettekuulutused ja viljaringid
    Läbi aegade hämaruse on meieni jõudnud iidse maiade tsivilisatsiooni tarkus ja ettekuulutused. Nad olid kindlad, et aeg on tsükliline ja iga 5125 aasta järel algab uus ajastu, mis toob inimkonnale ning planeedile kaasa suuri muutusi. See aeg on nüüd kätte jõudmas: 21. detsember 2012. Samal ajal on tekitanud Inglismaal uudishimu ja ärevust üleöö tekkinud suured joonised põldudel, kus on viimasel ajal täheldatud üha enam maiade kujundeid. Kas nende ettekuulutustel ja viljaringidel võib olla side? Kes teeb neid piktogramme, mis ühendavad mineviku, oleviku ja tuleviku ning mis võib olla nende sõnum? Viljaringe peeti vempudeks, kuni ühe suvise ööni 2007…

    Vististi oli filmi point midagi sellist, et 2012 tabab inimkonda muuhulgas evolutsiooniline nihe, misjärel kõik tükk maad paremateks inimesteks muutuvad.
    No paari aastaga võib juhtuda ja juhtubki igaühega eraldi võttes terve hulk igasugu sündmusi: paljud lõpetavad kooli, mõni murrab jalaluu, mõni saab võitu raskest haigusest, see on kindel nagu aamen kirikus nö. Ja loomulikult oleme me pea-aegu et kõik paari aasta pärast mõnevõrra targemad kui praegu, sest vähemalt elukogemust on juurde tulnud.( Kahjuks tabab mõnd õnnetut selle aja jooksul muidugi ka insult või Alzeimer vms.) Aga seda äkiliseks evolutsiooni-nihkeks nimetada, oleks küll kuidas öeldagi, tugev liialdus? Mis globaalses plaanis juhtub, on raskem ennustada, aga ikka on kusagil mõni maavärin, viljaikaldus, üleujutus, põud, lennuk kukub alla, mõni diktaator võidakse kukutada ja kusagil sõditakse. (Näe, ennustamine paistab päris lihtne kunst olema:)
    Lõpuks on võimatu isegi seda 100% välistada, et tulnukad kohale ei ilmu.
    Aga mõned pildid viljapõldudel nägid päris humoorikad välja:)
    Nii et kui nende päritolu peaks tõesti maaväline olema, siis on tegemist ka päris tugevat huumori- soont omavate olenditega. Päris lõbus film oli lõpp-kokku-võttes:)

  23. Kriku ütles:

    USA kirjaniku Mark Twaini klassikalise romaani „Huckleberry Finn” tekstist eemaldatakse rassiliselt tundlikud väljendid. 1884. aastal ilmunud raamat on kümnete USA koolide õppekavast välja võetud, sest seal esineb 217 korda sõna „neeger”. Kaks Twaini uurijat kavatsevad nüüd välja anda „puhastatud” versiooni.

    Tuleb välja, et suur ameerika kirjanik Mark Twain ei osanud piisavalt ameerikalikku juttu kirjutada ja selle täiendavaks amerikaniseerimiseks on amerikaniiti tarvis.

  24. Seapõrn lubab: suur lumi kaob veebruaris

    Lääne- ja Raplamaal võib mets- ja koduseapõrnade järgi veebruaris lume kahanemist loota, aga üle Eesti samad märgid seda ei näita.
    Läänemaa jahindusbioloog Kalev Sootalu rääkis eelmises Maalehes, et tema sel sügisel kütitud metssea põrn näitas hoopis teist pilti kui aasta tagasi. Nimelt oli 2009. aasta sügisel lastud sea põrn ühtlaselt lai terves pikkuses, kuid nüüd oli lai vaid põrna esimene kolmandik.
    “Pärast seda läks põrn veel korraks sutsu laiemaks ja siis oli lõpuni pikalt peenike,” kirjeldas Sootalu. Ta oletas, et kusagil jaanuaris tuleb veel kõva külma, kuid pärast seda läheb ilm soojemaks ja ehk sulab lumigi ära.
    Möödunud nädalavahetusel Pärnumaal metsameeste õppepäeval rääkis Vardi erametsaseltsi juht Taavi Ehrpais, et Märjamaal on kodusea põrn näidanud samasugust pilti, nagu Kalev Sootalu kirjeldas.
    Seepeale mainis keegi sealsamas juturingis, et ka Pärnumaal on samasugust põrna nähtud.
    Igal pool eri moodi
    Kas tõesti võiks lumeuputusest pääsemist loota juba veebruaris?
    Sama mõttekäiku toetab Internetis jahimeeste foorumis keegi Tormis, kes on detsembri keskel kirjutanud, et laskis suure metssea, kelle põrna järgi läheb talv jaanuaris pehmemaks ja veebruar-märts on juba klassikaline pehme talv.
    “No mida see pehme tähendab, kas ka musta maad?” küsivad foorumikaaslased. “Ausalt, ma ei tea,” kirjutab Tormis. “Aga põrna algus oli paks ja lai, sellesama kolmandiku pealt läheb õhemaks ja kitsamaks.”
    Võrumaa Jahimeeste Seltsi esimees Mati Kivistik põrnadest ei räägi, kuid ütleb, et kährikud ja metssead on ikkagi olnud väga suurte rasvavarudega. Sama seltsi aseesimees Toomas Kaun vahendab juba aastaid seapõrnasid uurinud Arvi Laanejõe juttu: “Põrn näitab, et sademeid on palju talve esimesel poolel, talve keskel on kaks niinimetatud õhemat perioodi.”
    Samamoodi näitas kahte “lohku”, pehmemat või ehk ka sulaperioodi talve keskel Kauna enda kütitud metssea põrn.
    Põrn ei näita lume hulka
    RMK jahimajandusosakonna juhataja asetäitja Jaan Mitt ütleb oma Ida-Virumaalt kütitud metssea põrna järgi aga, et see oli täiesti ühtlane, näitas ühtlaselt kulgevat keskmist talve.
    “Sead võivad rasvas olla küll, aga see alati ei näita talve karmust,” lisab Mitt. “Tänapäeval on nii palju lisasöötmist, et rasvakiht võib sõltuda ka lisatoidust.”
    Pärnumaal Lõpel elav Maalehe ilmatark Ilmar Tiismaa on aastaid ka seapõrnasid jälginud ja tema põrnatähelepanekud on 70% täppi läinud.
    “Juba vana Želnin rääkis, et seapõrnad ei ole Eesti eri piirkondades ühesugused, Lõuna-Eestis, kus külma rohkem, võivad need olla paksemad,” ütleb Tiismaa kõigepealt.
    Ta rõhutab, et seapõrna järgi saab vaadata talvekülma, aga mitte lume hulka. Ilmar Tiismaa tänavune mitme põrna järgi tehtud tähelepanek on,…

  25. et talv on veebruari keskpaigani suhteliselt külm.

    Talve jooksul on üks või koguni kaks külmalainet. Jaanuaris võib tulla üle 25 kraadi külma ja pärast seda pehmem periood.

    “Kuigi Soomaa mees (Indrek Hein – toim) ütleb, et saartel võib temperatuur nulli minna, on minu arvates veebruaris keskmine talv või alla selle ja suur sula tuleb märtsis,” ütleb Tiismaa.

  26. salvey ütles:

    Vististi oli filmi point midagi sellist, et 2012 tabab inimkonda muuhulgas evolutsiooniline nihe, misjärel kõik tükk maad paremateks inimesteks muutuvad.

    Mingi mälestus Švejki lugemisest:

    Härra oli vastu tahtmist nii hea

    Toda härrat tabas küll füüsiline nihe.

    Aga skeptikute rõõmuks oleks uhvokad võinud selle viimase-lihtsa kujutise nii valmis meisterdada, et traktorirajad mõnedest tallatud osadest eemale oleksid jäänud.

  27. Andres Valdre ütles:

    Aga miks uuritakse ainult põrnu, võiks ju proovida ühendada ka muude elundite morfoloogilist varieerumist muude loodusnähtustega! :)

    Võibolla seetõttu, et põrnad kuju poolest üksteisest kõige rohkem erineda võivad? (ma ei tea, kas see on nii)

  28. Andres Valdre ütles:

    Aga miks uuritakse ainult põrnu, võiks ju proovida ühendada ka muude elundite morfoloogilist varieerumist muude loodusnähtustega! :)

    AFAIU sellepärast, et põrn on kõige paremini säiliv osa sisikonnast. Päris lihaks teda meie (ehk saksa) köögis ei loeta, nii et midagi targemat temaga väljaspool näljahäda peale hakata ei ole, aga ta kestab kauem kui kopsud või neerud. Samamoodi kasutatakse ennustamiseks ka muid raskesti kasutatavaid söögilooma osiseid nagu vurriluud. Mõnede lõunapoolsemate rahvaste kommetes on wishbone traditsioonil sama põhjus.

    Kui vanad mehed, kellel midagi targemat teha polnud, oleksid osanud sea kiunu kinni püüda ja pütti pista, ennustaksid nad selle pealt ka.

  29. Kui loom tapeti ennustamise eesmärgil, siis uuritigi kõikvõimalikke organeid. Tont seda teab, kuidas just põrn ilmaga seotuks sai.

  30. Ennustamise eesmärgil tapmine läks tasapisi moest välja kui alistatud maarahva jaoks liiga kulukas (ja/või ristiusuga ühildumatu). Rupskid aga olid “tasuta” saadaval iga kord, kui siga tapeti.

  31. Skeptik.ee asutaja: ajalehed võiksid lõpetada horoskoopide avaldamise

    Vällik nentis, et astroloogiast on tänapäeval saanud libateadus ja maitsetu meelelahutus. «Tihti toimib astroloogia väravana mitmete teiste «alternatiivsete» mõtteviiside juurde, kus hulk muid posijaid on valmis kergeusklikule inimesele diagnoosima olematuid haigusi, mida siis võidukalt ebateaduslike meetoditega hea raha eest ravitakse. Tõsine oht peitub siin selles, et mõnikord juhtub inimesel olema tõsisem tervisehäda ja seda alternatiivsel moel «ravides» jääb inimene ilma nii rahast kui ka elust.»

  32. Vaadates neid M.Välliku viimase poole aasta väljaütlemisi meedias, siis tekib küsimus, miks noor mees raiskab niipalju energiat mingitele asjadele, mis enamusele korda ei lähe ning terve mõistusega inimene ei viitsiks üldse sõnagi võtta neis asjades. Usk on igaühe enda personaalne asi.

    Arvestades, et M.Vällik on väidetavalt TU magistriharidusega, siis miks ta ei tee teadust või ei proovi teaduslikult kõiki neid väiteid kummutada. Seda lambajuttu ajada võib igaüks aga kui M.Vällik soovib väita, et väljaspool maad elu ei eksisteeri, siis palun tõestagu seda. Vastaseljuhul on tema väited päris naljakad, isegi “skeptiku” kohta.

    Ju Maiad tõesti olid siis libateadlsed. Tekib ainult küsimus, miks NASA kasutab Maiade kalendrit referentsina kosmose ja planeetide positsioonide fikseerimisel meie universumis?

    Martin Vällik, kas julged kommenteerida kui füüsikamagister? Või kosmos ja universum pole sinu ala, tegeled rohkem maapealsete käegakatustavate asjadega nagu aatom ja elektron.

  33. @Bastion:
    Ma ei ole veel magister, vaid esimese aasta magistrant Tallinna Ülikoolis (see info oli PM artiklis kenasti olemas). Loodusteaduste bakalaureusekraadi ma ise kuigi oluliseks ei oska pidada.

    Kuidas elu väljapool maad antud teemasse puutub või kus ma olen väitnud, et sellist asja pole?

    Maiasid pole ma kusagil libateadlasteks pidanud…

    Ühesõnaga võitled siin iseenda poolt loodud kollidega, omistad mulle arvamusi, mida mul ei ole ja mida ma pole väitnud, fakte valdad nõrgalt jne

    Lisaks palun ära kasuta võõrast e-kirja aadressi, eksole :)

  34. to salvey ütles:

    aga viljaringide kohta on sul suu vett täis.

    No ei oska tõesti muud kosta viljaringide kohta, kui et efektsed näevad välja küll, aga kui ma ise oleks arenenud tulnukas, siis ei kasutaks ma vähem arenenud tsivilisatsiooniga ühenduse võtmiseks viljaringe vaid mingit üheselt mõistetavamat viisi.
    Aga mis mina ka tean.

  35. Paistab, et sa tõesti ei tea. Viljaringid tekivad taluniku põllule ühe ööga, siis niidab talunik põllu paari tunniga lagedaks ja naljameeste filigraanne töö kaob ning vaesed vaevanägijad ei protestigi. Kus te loogika, skeptikud, keegi pole naljameestele ju peale sattunud ega neid veel paljastanud. Vaat paljastage teie, muidu uhhuulitate niisama, annaks teile või te enda peapreemia.

  36. “Õhtuleht” kirjutab toredast homoperest:

    Elton Johni kahenädalasel pisipojal Zacharyl on isiklik miljoni dollari korter, kus lapsehoidjad tema eest hoolitsevad.

    Teadupärast üritas kodanik John lapsendada ka Ukraina põnni Levi, kelle nüüdseks surnud ema põdes AIDS-i ja kelle isa istub kinnimajas. Plaanist ei tulnud midagi välja, aga John lubas poissi aidata sellegipoolest. Selles vallas ei kipu kahjuks siiski olema erilisi arenguid:

    Nüüd väidab Levi vanaema Briti lehes “The Mail On Sunday”, et superstaar on poisikese täiesti unustanud. Sellal kui Elton koos Davidiga Los Angeleses isarõõme naudib, on Lev endiselt kõleda tööstuslinna lastekodus. 57aastane Julia Agejeva kinnitab, et Elton pole 2009. aasta sügisest saadik endast märku andnud. “Ma pole lootust, et Elton täidab oma lubaduse Levi ja Artjomi aidata, maha matnud, aga nüüd, kui tal on vastne Ameerika beebi, kahtlen, et me temast kunagi midagi kuuleme.”

    Juliat häiris, et Elton soovinuks vaid Levi, kuid tema HIV-nakkusega venda mitte. Koos abikaasa ja 38aastase pojaga kolmetoalises korrusmajakorteris elav Julia on esitanud taotluse lapselaste adopteerimiseks. “Kui Elton on tõesti palganud advokaadi, et poistele kodu leida, aidaku mul neid lapsendada. Nad kuuluvad siia.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.