Maaülikool selgitab Viljo Viljasoo juhtumit

Viljo Viljasoo (vt eraldi sissekannet Viljo Viljasoost skeptik.ee lehel) on pikaaegse praktikaga püramiidientusiast ja Eesti parahuvilised on paljude aastate vältel saanud tema suust kuulda nii püramiidide energiatest kui nõiapendli võimest määrata igasuguseid asju; tervisealased soovitused veel pealekauba. Nüüd on Viljo Viljasoo otsustanud tulla laiema avalikkuse ette, et omasõnul tegeleda “maailma päästmisega” ning abikäe on ulatanud Eesti Rahvusringhäälingu saade Pealtnägija (vt saadet 8. veebruarist).

Viljo Viljasoo ütles saates muu hulgas:

[…] hetkel on tippteadus seisukohal, et Päike ja Maa reastuvad ühele joonele, planeetide kombinatsioon reastub analoogiliselt. Massikese eraldub Päikese tsentrist sedavõrd, et nende pingete tõttu võib vallanduda päikeseplasma. […] Vallanduvad vulkaanid […] Plahvatavad tuumajaamad ja kogu tsivilisatsioonist jääb järgi ainult kümme protsenti.
Vt Novaator

Saates tutvustati Viljo Viljasood korduvalt kui Eesti Maaülikooli dotsenti ja tehnikateaduste doktorit, mis peaks justkui tema sõnadele autoriteetsemat kõla andma. Kuivõrd saates ei olnud kedagi dr Viljasoo poolt edastatud sõnumit tasakaalustamas, siis huvitas mind, et kuidas suhestub Maaülikool ühe oma õppejõu sedalaadse tegevusega.

Serva alt leiate Maaülikooli vastuse ja minu kirja.

Lugupeetud Martin Vällik

Täname Teid kirja ning järelepärimise eest!

Viljo Viljasoo oli kuni 30. septembrini 2011 Eesti Maaülikooli tehnikainstituudis seotud järgmiste õppeainete õpetamisega: tehnoloogia projekteerimise alused; tööohutuse psühholoogia; töökindluse alused; tööfüsioloogia ja –hügieen; töötehnoloogia; jahutus- ja soojendustehnoloogiad. Seega ei õpetata ega uurita Eesti Maaülikoolis püramiide või sellega seotud mõjusid, vaid see on dotsent Viljasoo tööväline huvi ja ei ole seotud Eesti Maaülikooli teadusuuringutega.

Saatelõik, millele Te oma kirjas viitate, ei kajastanud mitte Eesti Maaülikooli seisukohti, vaid tutvustas eraisiku Viljo Viljasoo hobiprojekti. Dotsent Viljasoo töösuhe on hetkel peatunud, kuna ta on alates 1. oktoobrist 2011 kuni 31.augustini 2012 palgata puhkusel. Seega esines ta telesaates kui eraisik, mitte kui Eesti Maaülikooli seiskohtade esindaja.

Parimate soovidega

Kairit Prits
Turundus- ja kommunikatsiooni osakonna juhataja kt
Eesti Maaülikool
731 3044
xyz
kairit.prits@emu.ee

Minu kiri, millele eelnev on vastuseks:

Subject: teadustöö Eesti Maaülikoolis

Tere, lugupeetud Andi Pärn,
pöördun Teie poole, et saada täpsustust dotsent Viljo Viljasoo püramiidialase teadustöö kohta Eesti Maaülikoolis.
Olen varemgi tähele pannud, et dr Viljo Viljasoo esineb mitmetel loengutel püramiidide väe tutvustamiseks ja praktiliseks kasutamiseks.
Ühes loengusarja kirjelduses on see sõnastatud järgmiselt:

Püramiidienergia olemus, geneesis, toime ja kasutamine.
Püramiidienergia liigitus, välis- ja siseenergia. Püramiidienergia biotroonika ja biootilisus. Bioorganismi tervisliku seisundi diagnostika Püramiidi välisenerga ja ravi siseenergia abil. Püramiid, kui värav energo-infovälja ja selle avamine Teie isiklikuks kasutamiseks.
http://www.teadlikareng.com/biotroonika.html
https://skeptik.ee/index.php/2011/02/13/viljo-viljasoo/

Ühtlasi on loengusarja autoriteetsuse kinnitamiseks juures teave, et dr Viljasoo on Maaülikooli õppejõud. Tsiteerin samast biotroonika kodulehelt:

“Maaülikooli õppejõud ja tehnikateaduste doktor V.Viljasoo on üks Eesti tuntumaid bioenergeetikuid, kes on üle 20 aasta pidanud loenguid erinevatel teemadel. Tehnikateadlasena püüab dr. Viljasoo kirjeldada bioenergeetika salapärast maailma täppisteaduste meetoditega.”

See, et ülikoolide õppejõud tegelevad rahvavalgustusliku tegevusega, on igati teretulnud, olen isegi osa saanud nt Jaak Jaaniste suurepärastest loengutest ja praktikumidest astronoomia vallas ning loengu pidaja seotus kõrgema õppeasutusega annab nagu kuulajale garantii, et jutt on autoriteetne, ülikoolis õpetatav ja teadustöö kuulatavat valdkonda toetav. Seega jääb mulje, nagu tegeletaks Maaülikoolis “bioenergeetikaga”, püramiidide energo-infovälja uurimisega ja muu sellisega.

Tänast kirja ajendas aga kirjutama 8. veebruaril ETV eetris olnud saade Pealtnägija, kus dr Viljasoo hoiatas inimesi tõsiselt 2012. aasta detsembris saabuva globaalse katastroofi eest ja viitas sealjuures “tippteadusele”, korduvalt teatas saatejuht, et dr Viljasoo näol on tegemist Maaülikooli dotsendiga ja teadlasega, mis peaks ta sõnadele autoriteetsuse kaalu lisama.

Saadet saate näha Pealtnägija arhiivist:
http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=125127
Asjassepuutuv lõik algab ajamärgil umbes 30:40.
Ülevaatlik nupuke koos lühida kommentaariga on koostatud Novaator.ee portaalis:
Püramiidi tipus? Põllumajandusekspert hirmutas maailmalõpuga

Kas tõesti uuritakse Maaülikoolis püramiidide “energo-infovälja”? Kas Maaülikoolis on tehtud teadusuuringuid, mis vihjavad, et 2012. aasta detsembris toimub globaalne katastroof nagu Maaülikooli dotsent tehnikadoktor Viljasoo väidab? Kas Maaülikoolis tehakse uuringuid, mis tõendaksid, et püramiidide asetamine pööningule ja/või voodi kohale parandab märgatavalt inimeste vastupanu haigustele? Kas neid teadmisi õpetab dr Viljasoo üliõpilastele Maaülikoolis ja ehk juhendab ta mõnd sellealast magistri- või doktoritööd?

Palun vabandust, kui nendele küsimustele vastamine ei puutu Teie haldusalasse, sellisel juhul palun, et Te need küsimused vastavale isikule või kolleegiumile edastaksite, sest võimalik globaalne katastroof puudutab meid kõiki ja kui selle kohta on teaduslikke andmeid, nagu Maaülikooli dotsent dr Viljo Viljasoo väidab, siis tuleks see teave avalikkuse ette tuua. Või kui Maaülikool kui teadus- ja õppeasutus dr Viljasoo tähelepanekuid ei jaga, siis oleks hea seda kinnitust kuulda-näha-lugeda saada.

Esindan MTÜ Eesti Skeptik juhatuse liikmena avalikkuse huve ja Teie (Eesti Maaülikooli) vastused leiavad kajastamist kodulehel www.skeptik.ee ja Facebookis http://www.facebook.com/skeptik.ee

Lugupidamisega,
Martin Vällik
MTÜ Eesti Skeptik
tel xyz

28 Replies to “Maaülikool selgitab Viljo Viljasoo juhtumit”

  1. See, et töösuhe peatus mitu kuud tagasi, ei takista üht õiget märterluse-huvilist muidugi koostamast peedistamisnarratiivi, mille järgi Kurjade Skeptikute Vandenõu ajas teadusketseri koerapiitsaga ülikoolist välja. Eks para-web’is saame näha, kui kaua säärase huvilise ilmumine aega võtab.

  2. Oimaivõi: “hetkel on tippteadus seisukohal, et Päike ja Maa reastuvad ühele joonele, planeetide kombinatsioon reastub analoogiliselt”
    – Maa ja Päike on ju alati ühel joonel
    – kui neid taevakehi peaks ka kolm või rohkem ühele joonele sattuma, pole selle ettenägemiseks vaja tippteadust, vaid täiesti tavalist astronoomi

  3. Valveateist Vällik möllab või loe püüab odavat kuulsust!

    Jõudu tuuleveskitega vehkimast!

    Aga mis muud ka teha on, pole lapsi – pole peret õhtud l’äbi jahvatatada netis, et miks kuu on kollane aga samas ei ole seal juustu!

  4. Martin Vällik ütles:

    Postimees noppis siinse teate üles:
    Maaülikool: maailmalõpust rääkinud õppejõud meid ei esindanud

    kopeerisin ühe kommentaari ka eelneva loo alt:

    rahvuslane

    19.02.2012 01:21
    Mina usun ja ainult padurumal ei usu. Kõik teadlased teavad seda, aga neil ei lubata rääkida, sest keelavad pangajuudid ja illuminaadid. Lugege rahvuslaste mayerjale netis ja muud mitteametlikku värki. Klikivalitsuse meedia loomulikult ei avalda midagi. Sellepärast kannab tark inimene ka fooliumist voodrit, et teab energijaväljadest ja kiiritamistest. Valitsejad aga ei hoiata, vaid veel pilkavad ja irvitavad avalikult telekas.

    IMHO tasub kõik kommentaarid läbi lugeda (näiteks rahvuslane on veel mitme sama särava mõtteavaldusega välja tulnud).
    On kommentaatoreid, kel VV-ga isiklik kokkupuude olnud õpingute jooksul ja kes oma kogemusi jagavad.
    Siis on ka veel kommentaatoreid, kes ütlevad, VV ja püramiidid (ja seega siis ka VV poolt ennustatud peatne maailmalõpp)neid ei suuremat või üldse ei huvitagi, kuid see eest ei salli nad skeptikuid. Üks jagab linki, kus skeptikuid vaata et terve õhtumaa allakäigus süüdistatakse.

  5. Arhiveerimise mõttes (PM muudab kommentaarid paari kuu pärast loetamatuks) kopeerin ka mõned kommentaarid, kus inimesed väidavad, et Viljasoo on kasutanud ülikooli auditooriumi oma “erahuvi” propageerimiseks:

    Kaugõppija
    19.02.2012 08:01
    Aasta oli siis 1996, kui Viljasoo oli minu õppejõud EMÜs, kahtlemata oli ta hea õppejõud, kuid ei “unustanud” ka tudengitele, st.kaugõppijatele, oma huvist rääkida ja pakkus täpselt Sinu sünniandmetele koostatud informatsiooni kosmilisest saatusest ELUKÕVERas koos seletustekstiga, muidugi raha eest. Hind oli päris kopsakas, aga paljud ostsid.

    endine üliõpilane
    19.02.2012 08:07
    Viljasoo ei esinda oma hobiga küll Maaülikooli… aga kõik tema endised-praegused üliüpilased on selle hobiga väga hästi kursis, sest ta kasutab väga suure osa oma mistahes aine loneguaegadest just sellele samale püramiidijurale.

  6. Kodanik padumarurahvuslane on veel kirjutanud:

    Aga skeptik.ee kombel sisuliselt eitada igasugust teaduse edasiarengut ja uute teadmiste lisandumist on samuti üdini jabur!

    Kurb, et ta ei ole minu lugematuid teadus-uudis-kommentaare lugenud ja eitab nende igasugust olemasolemist. :-(

  7. Veel üks meenutus ülikooliajast:

    Juri Frorip
    19.02.2012 17:05
    Nii nimetatud doktor Viljasoo oli ka minu õppejõud EMÜ-s. Kahjuks pean ausalt ütlema, et väga kahtlen tema teadus saavutustes ning üleüldse tema hariduse tasemes, sest olen osalenud tema Ergoonimika loengustes ning kuulasin juttu aiaukudest ja müstilistest jõududest. Tekkib üldse küsimus kuidas antud isik sai antud ala spetsialistiks, sest minu teada Nõukogude ajal oli ta külmutusseadmete spetsialist ja nüüd ühel hetkel Ergoniimika dotsent.
    Mul on väga kahju jälgida kuidas EMÜ ülikool hoiab oma ridades selliseid õppejõude, kes vabal ajal tegelevade UFOde jahtimisega ning loengute ajal õppetamise asemel jagavad oma hobi tegevust tudengitega. EMÜ vajab muutusi ja värsket verd.

  8. Vaadake, uurige natuke planeetide reastumist. See tõesti juhtub. Kui kõik planeedid on ühel joonel, siis nad tõmbavad oma gravitatsioonijõuga(Jupiteril on näiteks väga võimas gravitatsioonijõud tema massi kohta) päikese gravitatsioonikeskme paigast. See seletab asjaolu, millest ta rääkis. Olen ise väga skeptiline igasuguste asjade suhtes. Kuna mul on mõningaid eelteadmisi astronoomia vallas, siis oli tema jutt igati loogiline.

    Skeptikud, mis skeptikud. Usutakse vaid seda, mida nähekse. Asi on ju nii, et inimene näeb silmadega 5% maailmast, 95% näeb mõistusega. Ega oma mätta otsast ei näe kuigi kaugele. Suu võiks lahti teha siis, kui midagi jagatakse asjast. UFO-de uurimisest on asi kaugel.

    Viljasoo tahab öelda, et vaja on muuta mõtlemist (Ameerikalikult tarbimis) ahnuselt kaastundlikkumaks.

  9. Planetaariumiprogrammiga tehtud planeetide seis 21. detsembril 2012 on järgmine:

    Kuskohas see reastumine paistab? No oletame, et Jupiter, Maa Veenus ja Saturn moodustavad koos Päikesega mingit sorti rea (pigem nagu kaare), aga ühed on ühel pool ja teised teisel pool Päikest ja Marss on üldse reast väljas.

    Jupiter liigub ju kogu aeg oma orbiidil juba miljardeid aastaid ja teeb ühe täistiiru umbes 12 aastaga, moodustab oma teel eri planeetidega erisuguseid konfiguratsioone, sh reastumisi ja eriti ei paista, et pidevalt mingi eriline jama oleks ja pole ses detsembri “reastumises” samuti midagi erilist.

    Astronoomia algteadmistele on kindlasti abiks näiteks Newtoni seaduste tundmine, eriliselt oleks abiks gravitatsiooniseaduse tundmine ning arvutusoskus, et need jõud läbi arvutada, vektorid pildile joonistada ja vaadata, kes, kus ja kui palju kedagi või midagi mõjutab või teise mõju kompenseerib.

  10. Seersant ütles:

    Usutakse vaid seda, mida nähekse.

    Ma usun, et enamik skeptikuid usub ka nägemisspektrist välja jäävate sageduste olemasolu ning pisikuteooriat. Päris nii lihtne see uskumise-usk(u)matuse värk nüüd ka ei ole.

    Asi on ju nii, et inimene näeb silmadega 5% maailmast, 95% näeb mõistusega.

    Seda enam on ju põhjust kahelda sõelutud (“mõistusega nähtud”) teabe usaldusväärsuses, kas pole?

  11. Seersant ütles:

    Kui kõik planeedid on ühel joonel, siis nad tõmbavad oma gravitatsioonijõuga(Jupiteril on näiteks väga võimas gravitatsioonijõud tema massi kohta) päikese gravitatsioonikeskme paigast.

    Kuna mul on mõningaid eelteadmisi astronoomia vallas, siis oli tema jutt igati loogiline.

    Tahad Sa astronoomiateadliku inimesena selgitada, mida see päikese gravitatsioonikeskme paigast tõmbamine endast sisuliselt kujutab?

  12. Seersant ütles:

    Viljasoo tahab öelda, et vaja on muuta mõtlemist (Ameerikalikult tarbimis) ahnuselt kaastundlikkumaks

    Aga kuidas see aitaks planeetide reastumise mõju vastu?

  13. @Jason:
    mul on sedasorti arvamusavaldajate kohta olemas mõiste (ilmselt ka silt sildistamise mõttes) “kakand” – käib korra, laseb oma frustratsiooni (tihti ebakoherentse ja ebaloogilise) pahvakaga välja (ehk jätab endast hunniku ja haisu), aga edasisest arutelust ja täpsustustest osa ei võta (ehk teised peavad tema järelt tema jäetud prahihunnikuid metsa alt ja pargiveerest koristama).

    Võibolla sobiks mõni teine silt-sõna paremini, ootan ettepanekuid. “Kakand” ei ole päris sama mis “troll”.

  14. Nuh, tänapäeval on ju moes, et igasugu äärmuslastega diskussiooni ei laskuta. Et mitte päikesekeskmetõmbamise eitajatele ja planetalineafoobilisele vihkamisele kredibiilsust anda.

  15. Martin Vällik ütles:

    “Kakand” ei ole päris sama mis “troll”.

    Rääkimata sellest, et taoline terminikasutus üllaid vähilisi mustab. Aga ise ei oska midagi tarka pakkuda ka. Huupur? (vrd “huupi lahmima”; “tuupur”). Ei kõla nagu.

  16. Martin Vällik ütles:

    Hirmud maailmalõpu teemal võivad mõnel inimesel võimenduda ja enesetapule tõugata. Sedasi paistab olevat juhtunud Inglismaal, kus 16-aastane Isabel Taylor endalt elu võttis, kui uskus Viljasoo-suguste udujutte, et maailm saab 2012 otsa ja et märke selle lõpu lähenemisest on meie ümber palju.

    Kes tunneb, et pole säärase uudise lugemise järel piisavalt masendunud, võib proovida täiendavat masendust otsida Delfi kommentaaride lugemise teel.

  17. Viljo Viljasoo tegi 90te keskpaigas mulle tasuta elukõvera, kuna ta tundis mu ema. Selleks viis ema talle minu portreefoto, mida nähes Viljasoo äärepealt oleks infarkti saanud: “Tunnen nagu kevad oleks saabunud!”. Tahtsin elukõvera abil teada, kas saan kuulsaks. Viljasoo teatas, et kõver ei näita seda.
    MÖÖDA PANI! :D

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga