Oktoober ajakirjanduses ja taevas

vikerkaar

  • Homöopaatia ravib inimest terviklikult
    Delfi, algselt ajakiri Elukiri

    Tema [Anu Hermlini] sõnul on meil ka arste, kes vaikselt soovitavad patsiendil homöopaadi poole pöörduda, aga nad ei räägi sellest kõva häälega, sest see pole Eestis akadeemilise meditsiini ringkondades hea toon.

  • Laps ja homöopaatia

    Üks kõige vähem silmatorkavam, kuid laste puhul väga oluline on see, et need preparaadid maitsevad hästi. Siinkohal tuleb ära märkida asjaolu, et kuigi homöopaatilised ravimid on ohutud, tuleb neisse siiski suhtuda kui ravimitesse ning hoida lastele kättesaamatus kohas.

  • Kaarel Kressa: Facebook kui välkkiire info pudelikael
    Kaarel Kressa, EPL

    Ent kuigi sektikesi on loodud aegade algusest peale, pidid juhid varem kurja vaeva nägema, et sektiliikmeid ilmaliku maailma infovoolust eraldada. Kui tänapäeva inimene võtab omaks veendumuse, et fluoriidiga hambapasta on surmavalt mürgine, et lennufirmad pumpavad masside kontrollimiseks taevasse psühhoaktiivseid kemikaale või et kõik tänaval kohatud punased autod jälitavad teda, leiab ta Facebookist silmapilkselt salga ja on vastuväidete kuulamisest edaspidi vabastatud. Inforuum koosneb nüüd erineva suurusega mullikestest, mille vahel liikumine muutub järjest raskemaks.

  • Koomast ärganud arst: taevas on reaalne

    “Ei ole teaduslikku seletust tõsiasjale, et kui mu keha oli koomas, oli mu mõistus, minu teadlik sisemine mina elus ja terve. Kui minu ajukoore neuronid olid neid rünnanud bakterite poolt täielikult toimetuks muudetud, rändas mu ajust vaba teadvus universumi teise, suuremasse dimensiooni – dimensiooni, mille eksisteerimisest ma ei olnud kunagi unistanud ning mida mu vana, koomaeelne mina oleks pidanud lihtsalt võimatuks.”

  • Eestis kasvab huvi kristlike koolide vastu

    Arvan, et mida universaal-sekulaarsemaks meie munitsipaalkoolid muutuvad, seda rohkem hakkab tekkima eri usuliste gruppide ja kirikute rajatavaid erakoole. Alternatiiv on, et need usulised rühmitused hakkavad valjemalt nõudma oma usuliste vajadustega arvestamist tavakoolis. Mujal maailmas koolide ruumiprogrammi kuuluvad universaalsed kabelid või palve- ja vaikustoad hakkavad olema ka meie tulevikukoolis tavapärased. See näitab ühiskonna küpsust ja sallivust. Esimesed selliste küsimuste tekkimise kogemused on mõnel Eesti koolijuhil juba olemas.

  • Positivistlik psühholoogia on negativistlik nähtus!
    Madis Masing

    Minnes õppima akadeemilist psühholoogiat lootsin leida teaduslike uuringute tulemustele tuginevaid analüüse ja järeldusi, prognoose, küsimusi ja argumenteeritud vastuseid. Lootsin leida inimesi, kes teenivad tõtt ja otsivad lahendusi. Ülikoolide psühholoogia instituutidest lootsin leida küpseid ja tarku inimesi, kes on empaatilised ja hoolivad, sest teist inimest on võimalik juhendada vaid nii kaugele, kui ise ollakse käinud. Lootsin leida teadlasi, kes tegutsevad selle nimel, et meie ühiskond saaks inimlikumaks, õnnelikumaks, tervemaks ja targemaks ning väheneksid rumalusest ja toorusest tingitud kannatused, nagu vägivald, stress, depressioon, nälg, hirmud jms.
    Kui Tallinnas põrkasin kokku kõrkusega, siis Tartus ollakse vähemalt siirad.

  • Pealelend. Jüri Allik
    Marek Strandberg, Sirp

    MS: Madis Masing kirjeldab oma kogemust ülikoolis psühholoogia õppimisest üsna kriitiliselt. Missugune on tema kokkupuude Tartu ülikoolis õpetatava psühholoogiaga?
    JA: Madis Masing visati edasijõudmatuse tõttu ülikoolist välja. Kui ma õigesti mäletan, siis ei olnud ta võimeline sooritama isegi paari eksamit.

  • Teaduse piirivalvest
    Marek Strandberg, Sirp

    Küsimus on laiem ja seotud sellega, kuidas toime tulla suure hulga blufi ja silmamoondustega, mida alusetute „teaduse”-liidetega meie ette tuuakse. Paraku ei oska ma soovitada muud teed kui aina rohkem võtta sõna kõikvõimaliku ebateaduse vastu ja mitte loota selle peale, et valgustusvajadust pole ühtäkki enam vaja. Lamp tuleb alati siis põlema panna, kui saabub pimedusehetk.

    Martin Vällik on üks neist, kes veebisaidil skeptik.ee on aastaid korraldanud terve skeptitsmi ja piiri sättimist teaduse ja ebateaduse vahele. Küsimus pole mitte võitluses, vaid ikka ja ennekõike teaduse meetodi loomuse ja tähenduse piisavas selgitamises, sest kindlasti ei ole teadus dogmaatiline usk, vaid võimalus teadmine mitteteadmisest välja sõeluda.

  • 147 Replies to “Oktoober ajakirjanduses ja taevas”

    1. Space.com räägib, et USA föderaalregulaatorite arvates on meteoriite õige antiikesemeteks pidada.

      The Bureau of Land Management, under the U.S. Department of the Interior, has issued Instruction Memorandum No. 2012-182. It establishes policy governing the collection of meteorites found on public lands.

      The document goes on to note that “recent media attention has increased … confusion about the legality of and limits to casual and commercial collection. Courts have long established that meteorites belong to the owner of the surface estate. Therefore, meteorites found on public lands are part of the BLM’s surface estate, belong to the federal government, and must be managed as natural resources in accordance with the FLPMA of 1976.”

      Tõepoolest, meteoriidid on ajaloolise tähtsusega kaevandamise objekt. Nii egiptlased kui asteegid tegid meteoriitrauast nuge (ja ka Euroopa raua-ajastu alguses mängisid niklist ja rauast koosnevad meteoriidid ilmselt olulist rolli), Wired aga on äsja kirjutanud Venemaal asuvast Popigai meteoriidikraatrist tükkis triljonite teemandikaraatidega, mida sealt tööstuslikult kaevandatakse.

    2. Guardiani teatel püüavad tundmatuks jääda soovivad aktivistid distantseeruda tuntuks jääda soovivast WikiLeaks’ist.

      The computer hacker collective Anonymous has distanced itself from WikiLeaks, claiming the whistleblowers’ site has become too focused on the personal tribulations of its founder, Julian Assange.

      A statement posted on the Anonymous Twitter account, AnonymousIRC, described WikiLeaks as “the one man Julian Assange show” after the website began asking users to pay for access to millions of leaked documents.

    3. Aeg on vabastada eestlased orjamüüdist: kas ajalooõpikud tuleks ümber kirjutada?
      Eks uusi ja kaasaegsemaid õpikuid kirjutatakse ikka; mul endal üpris ükskõik, kas mu kauged esivanemad on kivikalmesse maetud või tolleaegse lihtrahva kombel. Tublid oli ikka, jäid ju ellu läbi katku-näljahäda -Põhjasõja ja jumal teab mille veel. Antud artikli kommentaarid on huvitav lugemine küll, mu arust.
      Mõisa aja kohta võib aga vanu ilukirjandusteoseid ka lugeda, neid ei saa keegi enam ringi kirjutada
      Minu esimesed “triibulised” – Eduard Vilde

    4. New York Times räägib, et Iraani riiklik uudisteagentuur Fars on ebapiisava skeptitsismiga suhtunud Ameerika peenima uudistelätte The Onion artiklisse, mis väitis, et Ameerika valgenahalised maal elavad valijad eelistavad Ahmadinejadi Obamale.

      Last Updated: Saturday, 6:13 p.m. Apparently unaware of the unwritten rules of both ethical journalism and satire, an Iranian news agency published an edited copy of a report from The Onion on Friday, without crediting the original or acknowledging that it was fiction.

      Sibulased ei olnud muidugi suu peale kukkunud:

      The Onion responded by upping the satirical ante, referring to Fars as “our Iranian subsidiary,” in an update to the original article, and providing its readers with a link to a copy of the copied article.

      Fars koristas oma versiooni artiklist hiljem ära, aga teised Iraani uudistekanalid olid selle juba üles korjanud:

      Mr. Sadeghi-Boroujerdi notes that report has now been removed by Fars, but was picked up by at least two other Iranian news sites, Hayat and Mehr.

      (Mehri nupp on praeguseks kadunud, Hayati oma kenas pärsia keeles veel alles. Kes toda keelt ei loe, võib eelistada Google Translate’i tõlget ühes Lääne-Vyryjynay osariigi olematu talumehe Svydrsky Dale kommentaariga.)

    5. Postimees kirjutab kahtlasest intsidentsist Rootsimaalt.

      Rootsi Faluni koolikokal keelati ise leiva küpsetamine ja rikkaliku köögiviljavaliku pakkumine, sest seda peetakse ebaõiglaseks, et teistel koolilastel pole juurdepääsu nii maitsvale söögile.

      Dalarnas Tidningar räägib, et tegemist on jamaga.

      I lördagens tidning berättade vi om att det var slut med hembakat och 15 sorters grönsaker för Vikaeleverna. Skolmåltidsbiträdet Annica Eriksson hade fått budet att det skulle vara lika utbud på alla skolor i Falun, att det nybakade brödet skulle ersättas med köpebröd och att grönsaksbordet halveras.

      Efter mötet var de överens om att Annica Ericsson får fortsätta att baka bröd och göra många sallader, bara grönsakerna är anpassade efter säsong.

      Seekord ei toimetanud nuppu IKH.

    6. ERR teatab, et Eesti Kristlike Demokraatide pankrott on välja kuulutatud.

      Võsu tõdes mõne nädala eest ERR-i uudisteportaalile antud intervjuus, et erakonnal on võlakohustusi ca 300 000 euro eest. See summa jäi üles pärast 2007. aasta valimiskampaaniat.

      Harju maakohus langetas pankrotiotsuse võlausaldajate 13. märtsil esitatud pankrotiavalduse põhjal – selle esitas üks firmadest, kes andis 2007. aastal erakonnale laenu. Võlausaldaja ACG Int OÜ esindaja, advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Karin Madisson ütles märtsis Postimehele, et pankrotiavaldus anti sisse põhjendusel, et kui laen anti rohkem kui neli aastat tagasi, siis erakonna viimane tagasimakse toimus 2009. aastal.

      Idee, et erakond võiks võla liikmemaksude ja annetuste toel tagasi maksta, on Postimehe teatel naeruväärne.

      Erakonna aruandest selgub, et liikmemaksu tasuti 21 korral, kokku 100,07 euro eest. Enamik liikmemaksu summasid jäi alla 10 euro, Kersti Remmel tasus liikmemaksu 38,34 eurot.

      Annetusi tehti kolmandas kvartalis EKD-le kuus korda kokku 60,74 euro eest. Suurima summa 30 eurot annetas Tarmo Teekel.

      Sellegipoolest on saadaval halvasti varjatud vandenõuteooria.

      Hetkel on selgusetu, kelle huvides pankrott välja kuulutati ja kas see otsus jääb kehtima,” ütles kristlike demokraatide esimees Peeter Võsu.

      Kui pankroti väljakuulutamist nõudis võlausaldaja, ju ta siis võlausaldaja huvides välja kuulutati.

    7. New York Times räägib, et Gallupi teadlased on esmaspäevasid põhjalikult uurinud ja välja selgitanud, et need ei ole teisipäevadest ega kolmapäevadest sinisemad.

      Mood was evaluated with several adjectives measuring positive or negative feelings. Spanish-only speakers were queried in Spanish. Interviewers spoke to people in every state on cellphones and land lines. The data unequivocally showed that Mondays are as pleasant to Americans as the three days that follow, and only a trifle less joyful than Fridays. Perhaps no surprise, people generally felt good on the weekend — though for retirees, the distinction between weekend and weekdays was only modest.

      Likewise, day-of-the-week mood was gender-blind. Over all, women assessed their daily moods more negatively than men did, but relative changes from day to day were similar for both sexes.

      And yet still, the belief in blue Mondays persists.

      Artikkel lahkab seepeale küsimust, miks inimeste usk nende kogemuste kohta kogemuste endiga kooskõlas pole.

    8. Mustpeade maja jaoks küsiti topeltallkirju
      Teatavasti väidetakse meil (Eestimaal) sagedasti, et eestikeeles pole sõnal “neeger” mingit halvustavat varjundit, sõnal “must” aga küll, nii et neegrile tuleb seda siis sobival võimalusel selgitada.
      Mustpeade maja saaga kohta lugedes tuli pähe mõte, kas see ka päriselt nii ikka on – on ju siin iidamast-aadamast olemas uhke mustpeade vennaskond, kes nüüd oma majagi tagasi taotleb, neegerpeade vennaskonda asutada ei ole aga kellelgi pähe tulnud.

    9. Medical Xpress vahendab teadet rottidest, kelle peal selgitati välja, miks muudetakse meelt.

      The human brain likes to make predictions about how the world works. Imagine, for example, that you move to a new town. At first, you don’t know where to go for dinner. But after weeks of trying different restaurants, you pick a favorite, a little Thai place that makes the best green curry. Several months later, however, you notice the curry isn’t as spicy and the vegetables seem undercooked. At first you give your favorite place the benefit of the doubt. But after a few more so-so dinners, you suddenly realize that something must have changed—perhaps the owner hired a new chef—and your notion that this is the best place around is no longer valid. So you begin searching for a new favorite restaurant.

      Neuroscientists have long been interested in this adaptability, particularly in the moment when an individual discards an old belief and begins to formulate a new one. “You go from being confident in your model of the world to being uncertain and then abandoning the model altogether,” says Alla Karpova, a group leader at the Howard Hughes Medical Institute’s Janelia Farm Research Campus. She and her colleagues wondered what goes on in the brain when this happens. In rats, they found that the rejection of an old belief correlates with abrupt changes in activity in the medial prefrontal cortex, a brain region involved in cognitive functions such as reward anticipation and decision-making. The team’s research is published in the October 5, 2012, issue of Science.

      To examine this moment of transition in rats, the researchers designed a experiment that allowed them to differentiate between changes in brain activity due to a change in sensory input from those due to a change in the animal’s internal state—its belief. The key, Karpova says, was to use a task with stochastic reward, so that if the animal completes the task once without receiving a reward, that is not enough to conclude that the reward probability has changed. Instead, the results of multiple trials must be combined to reach that conclusion.

    10. Tuftsi ülikooli häälekandjas kirjutab Phil Primack, miks teadus inimesi ei veena ja vaeb, kuidas olukorda muuta.

      Nearby, hominid skulls, ancient tools, and maps of early migrations spell out humanity’s deep past. Surely, such a mix of strong visuals and clear explanations brings the theory of evolution to life for young minds, right? “You’d be surprised,” says a guide who has answered countless questions since the collection, called the Hall of Human Origins, opened two years ago. “I’ve heard visitors call evolution a secular conspiracy to eliminate God. They tell me that they bring their kids here to show them how ridiculous the other side is.”

      The facts of evolution may be written in stone and bone and DNA, but close to half the American public “accepts a biblical creationist account of the origins of life,” according to the Pew Research Center for People & the Press. Evolution is just one front in a broader conflict between science and individual belief. Climate change is another: according to a 2009 Pew survey, about half of Americans doubt that human activity contributes to global warming, despite strong scientific evidence that it does. Smart and caring parents, swayed by a purported though discredited link between vaccines and autism, are refusing to immunize their children. Other issues are also returning to the hot-button table, among them fluoridation of public drinking water.

      While doubters of evolution are often linked to the political or religious right, the rejection of science knows no social, economic, or ideological bounds. /—/

      As a society, we are indeed a contradictory lot. We welcome, even demand, medical and other advances from our scientists, yet we choose not to believe those same experts when their research rebuts notions we hold dear. This denial of science is certainly grist for psychology journals. But does it really matter? /—/

      [Evolutionary developmental biologist and author Sean B.] Carroll’s most formidable advantage in the fight against science denialism may be his sense of what makes people tick. Humans, he says, are creatures of stories: “It’s why we read books and go to the movies and hang out at the water cooler.” In fact, he says, the power of stories—even wrong or misguided ones—is such that “people who refuse to get vaccines are maybe not to be blamed. There’s no one regulating how much truth and how much bullshit is out there.” Instead of bemoaning the situation, he says, the scientific community must counter the b.s. with reliable, compelling stories of its own. And with that in mind, he aims “to produce inspiring, content-rich films about great science and great scientists.” The Hughes Institute, historically low-profile and focused on research, is getting into the film business.

    11. Phys.org teatab mudeldusuurimusest, mis keskendus küsimusele, miks ja kuidas radikaalsed vaated tõrjuvad reeglina kõrvale mõõdukad vaated.

      We live in a world of extremes, where being fervently for or against an issue often becomes the dominant social ideology – until an opposing belief that is equally extreme emerges to challenge the first one, eventually becoming the new social paradigm. /—/

      The model of ideological revolution begins with a community consisting of four types of individuals: those that currently hold an extreme opinion A, those that hold the opposing extreme opinion B, those that hold neither A nor B (the moderates), and those that hold A indefinitely and never change their minds (the A zealots).

      To run the model, two individuals are randomly selected to interact with each other, with one randomly chosen to be the speaker and the other the listener. If the speaker is an A or B and the listener is a B or A, respectively, the speaker changes the listener’s beliefs to AB. If the listener is an AB, then the listener becomes an A if the speaker is an A, and becomes a B if the speaker is a B. Moderate speakers cannot change a listener’s beliefs; only extremists rally others toward their cause.

      Running this basic model, the researchers found that the proportion of zealots strongly affects the outcome. When zealots are below a critical value, the system remains similar to how it started. But above a critical value, the zealots quickly convert the entire population to A.

    12. The Daily Mail kuulutab hukku kliimasoojenemise hüpoteesile senisel kujul. Pealiskaudsel vaatlusel jääb mulje, et seekord põhjendatakse hukukuulutust päris arvudega.

      The figures, which have triggered debate among climate scientists, reveal that from the beginning of 1997 until August 2012, there was no discernible rise in aggregate global temperatures.

      This means that the ‘plateau’ or ‘pause’ in global warming has now lasted for about the same time as the previous period when temperatures rose, 1980 to 1996. Before that, temperatures had been stable or declining for about 40 years.

      The new data, compiled from more than 3,000 measuring points on land and sea, was issued quietly on the internet, without any media fanfare, and, until today, it has not been reported.

      This stands in sharp contrast to the release of the previous figures six months ago, which went only to the end of 2010 – a very warm year.

      Ending the data then means it is possible to show a slight warming trend since 1997, but 2011 and the first eight months of 2012 were much cooler, and thus this trend is erased.

      Nendin, et minu arusaamine statistikast ja kliimast on nii võhiklik, et ma ei oska viidatud teksti põhjal pakkuda, kas tegu on DM-i tüüpilise hädapasundamise ja poliitilise vahuga või on sel viimaks alust.

    13. dig ütles:

      @salvey:
      Mustpeade vennaskond on vanem kui sõna ‘must’ halvustav tähendus eesti keeles.

      Küllap see nii on, kuid vaevalt Sul sellekohast allikaviidet varnast võtta on.

    14. NAOJ toob meieni uudiseid kosmilise tiirlemise alalt: viimaste mõõtmiste andmeil pöörleb Linnutee oma keskme ümber märksa kiiremini kui seni arvatud.

      A research team, led by Associate Professor Mareki Honma from the National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ), has succeeded in precisely determining the astronomical yardstick for the Galaxy based upon the precise distance measurements with VERA from NAOJ and other advanced radio telescopes. The new findings are that the distance from the sun to the Galactic center is 26,100 light-years, and that the Galactic rotation velocity in the solar system is 240km/s.

      Saadaval on ka ilusad värvilised pildid.

    15. Raw Story vahendab uurimust, mida tähelepanuhäirega lapsed neile antavatest stimulantidest arvavad. Mõnedel andmetel ei ole seda varem laste käest küsitud.

      Children with hyperactivity problems do not feel that Ritalin and other drugs they are given turn them into zombies or robots, but say they feel the medication helps them control their behaviour, according to a study that has asked for their views, in what is claimed as a first.

      Dosing children with stimulants to control angry, aggressive or overly-impulsive behaviour has excited controversy for many years. Critics say medication is the wrong way to go and that ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) is an extreme form of normal behaviour that needs understanding and psychological therapy rather than drugs.

      But, said biomedical ethicist Dr Ilina Singh from Kings College London, author of the research, nobody has asked the children themselves.

    16. dig ütles:

      Seekord ei toimetanud nuppu IKH.

      Tolle fännidele on aga pakkuda uus lugu: Video: papist jalgratas võib muuta transpordiharjumusi. Põhjaliku kriitika on postitanud kommentaator HeH:

      ajakirjaniku “kodutöö” on tõesti tegemata. Väga lohakalt ja valesti tõlgitud. Minul oleks häbi :-)
      See selleks.

      Jalgratas on valmistatud pea-aegu üleni papist (almost entirely).

      “Töötasin mitu aastat, et nõrgad kohad eemladada” jätab mulje, et üritati ratta konstruktsioonist “nõrgad kohad eemaldada”, tegelikult aga töötas leiutaja sellega, et eemaldada lainepapi nõrgad kohad. Põhimõtteliselt leiutas mees uut tüüpi lainepapi.

      Pappi töödeldakse orgaaniliste vahenditega, et tagada vee ja tulekindlus ning kaetakse viimaks lakikihiga.

      Täielik nonsens on tõlgitud lause “Gafini sõnul hoidis ta jalgratta läbilõiget veepaagis mitu kuud ning katse näitas, et see oli tugevnenud”

      Vees hoidis ta siiski oma leiutatud ja töödeldud lainepapi ristlõikes tükki (et vesi ka sisemusse pääseks) ja see mitte ei tugevnenud vaid säilitas oma tugevusomadused.

      Edasi leiame artiklist “Gafni sõnul on tal mõned eksklusiivsed pappjalgrattad, mille väärtus on tuhandeid dollareid. Masstootmise jalgratas hakkab maksma umbes 20 dollarit.”

      Ma ei tea, kust ajakirjanik seda võttis, aga originaalartikkel ütleb, et kuigi jalgratta entusiastist leiutajal endal on kodus päris mitu tipptasemel jalgratast, mille hind on tuhandeid dollareid, ei hakka tema jalgratas maksma rohkem kui 20 USD.

      Artikkel ise siin:

      http://www.huffingtonpost.com/....._ref=green

      PS ! Ja siis kurdetakse, et meie õpilaste keeloskuse ja lugemistase on nõrk !

    17. Science Now on maha hõiganud viienda doktoriväitekirja koreograafilise esitamise võistluse auhinnad.

      Explaining a scientific Ph.D. thesis to nonscientists is never easy, even with words. Liddicoat’s is titled “Evolution of nanostructural architecture in 7000 series aluminium alloys during strengthening by age-hardening and severe plastic deformation.” But after 6 months of preparation, and the help of dozens of friends, he turned his Ph.D. into a burlesque artwork. The performance employs juggling, clowning, and a big dance number—representing the crystal lattices that he studies with atomic microscopy.

      Auhindu oli päris mitmes kategoorias. Lugejate lemmikuks sai tants sellest, kuidas deuteerium volframi kristallvõrre takerdub.

    18. Ennast toidupolitseinikuks tituleeriv keemik Ene Lill levitab Maalehes midagi, mis pealiskaudsel vaatlusel meenutab vägagi “keemiahüsteeriat”.

      [E]simest korda ostsin oma lapsele fantajoogi . Ma pole üheksa aastat isegi nende poole vaadanud, kuigi kraanikausi torupuhastajaks pidi vahutav ja väga happeline vedelik hästi sobima, aga teate küll – kui ostad, toetad tootmist. Mida ma aga lähemalt uurides nägin: paar fantalist on kohe täitsa päris mahlast ja suhkrust ja muust kõlblikust valmistatud mullijoogid. Ka säilitusaine oli neis kahjutu. Laps vaatas mind uskumatu näoga: mis sul nüüd hakkas, mida sa mulle ostsid?

      Paljude limonaadide viga on mürgine säilitaja E 211 – naatriumbensoaat, mis „võib põhjustada ja süvendada allergilisi reaktsioone ning astmat, tekitada peavalu ning maoärritust“. No missugune ema seda oma lapsele soovib? /—/

      Sama tootja võib valmistada nii täiesti söödavat, kahjulike ainete vabu, kui kemikaalidest kubisevaid tooteid. Kõik peab ikka alati hoolega läbi lugema.

    19. Mart K. viitas:

      Ennast toidupolitseinikuks tituleeriv keemik Ene Lill levitab Maalehes midagi, mis pealiskaudsel vaatlusel meenutab vägagi “keemiahüsteeriat”.

      [E]simest korda ostsin oma lapsele fantajoogi . Ma pole üheksa aastat isegi nende poole vaadanud, kuigi kraanikausi torupuhastajaks pidi vahutav ja väga happeline vedelik hästi sobima, aga teate küll – kui ostad, toetad tootmist.

      Väidetavasti sai Fanta alguse sellest, et enne sõda oli Saksamaal väga populaarne jook Coca-Cola, mida Saksamaal turundati Saksa joogina (nõnda et sõja lõpupoole olevat sakslased ameeriklastelt imestusega küsinud, kas ka nemad teavad Coca-Colat – Coca-Colast sõjaeelsel ja -aegsel Saksamaal on peatükk H-G Wohlfrommi ja G Wohlfrommi raamatus „„Und Morgen gibt es Hitlerwetter”: Alltägliches und Kurioses aus dem Dritten Reich”, 2006, ISBN 3821856297), aga sõja ajal sai USAst imporditud kontsentraat otsa ning üks saksa apteeker segas apteegis leiduvatest ainetest kokku uuelaadse ersatsjoogi, millele pani fantastilise nime Fanta.

      Wohlfrommide raamatus on muide foto, kuidas Saksa sõdurid marsivad 1939 Poola, Coca-Cola auto kõrval. Poola Wikipedia nõnda varajast aastat ei tunnista ja väidab, et Coca-Cola jõudis Poola alles 1957.

    20. Kui keemiku väide, et happe-Fanta toru-ummistusi lahti söövitab, tõele vastab, on see küll õnnistus. Torusiili liiter maksab limonaadist ikka märksa rohkem…

    21. @Mart K.:

      et happe-Fanta toru-ummistusi lahti söövitab, tõele vastab, on see küll õnnistus.

      Fanta kohta ei tea, aga Coca-Colat on kasutatud isegi mingis USA tõsielu koristussaates. Muide mõjus.

    22. Ise kirjutasin:

      The Daily Mail kuulutab hukku kliimasoojenemise hüpoteesile senisel kujul.

      Meteoroloog Paul Huttner kirjutab, miks Daily Mailis ilmunud jutt jama on.

      The conservative British tabloid The Daily Mail inked a piece Saturday claiming “Global warming stopped 16 years ago” and implied that the British Met Office “quietly released” the usual updated data in an attempt to hide the data.

      A few of you have asked for my assessment of the DM story. I’ll try and be brief and keep with the UK theme.

      Pure rubbish.

      First the Daily Mail article (which I hesitate to even reprint in this space), then the Brithsh Met Office reply, then my own take.

    23. Skeptical Science’i mees Dana Nuccitelli kirjutab samal teemal The Guardianis.

      The British newspaper The Dail Mail and its writer David Rose are notorious for publishing misleading (at best) climate-related articles, as we have discussed previously here, for example. They have recently struck again, claiming that according to a “quietly released” Met Office report, global warming stopped 16 years ago (a myth which Skeptical Science debunks here and here). This assertion is entirely fabricated, as the Met Office explained by publishing David Rose’s inquiry and the Met Office’s responses.

      “Firstly, the Met Office has not issued a report on this issue. We can only assume the article is referring to the completion of work to update the HadCRUT4 global temperature dataset compiled by ourselves and the University of East Anglia’s Climate Research Unit.

      We announced that this work was going on in March and it was finished this week. You can see the HadCRUT4 website here.”

      Rose’s factually challenged article was predictably reproduced uncritically by the usual climate denial blogs and referenced by Fox News, perhaps in an attempt to distract from this year’s record-breaking Arctic sea ice minimum. However, virtually every point made in the article was factually incorrect

    24. Phil Plait räägib, et Alfa Kentauri ümber tiirleb Maa mõõtmetes planeet. Kahjuks ei ole leitud planeet Maa moodi — ta tiirleb kohalikule tähele üsna lähedal ja on seetõttu kuumavõitu.

      The planet orbits close in to Alpha Cen B, and is technically called Alpha Centauri Bb – planets have lower case letters assigned to them, starting at b. Its mass is only 1.13 times the Earth’s mass, making this one of the lower mass planets yet found! But don’t get your hopes up of visiting it – its period is only 3.24 days, meaning it must be only about 6 million kilometers (less than 4 million miles) from its star. Even though Alpha Cen B is a bit cooler than the Sun, this still means the planet is baking hot, far too hot to sustain any kind of life as we know it, or even liquid water.

      Still. Holy crap! A planet for Alpha Cen. Wow.

    25. Lõuna-Korea teadlastel õnnestus hiljuti laboris magnetväljadega vähirakkude apoptoosi esile kutsuda; teatab teiste allikate hulgas Belfast Telegraph.

      In laboratory experiments, bowel cancer cells were exposed to the nanoparticles and placed between two magnets. The cells were designed to light up green to signal that apoptopic clustering was taking place.

      More than half the exposed cells were destroyed by magnetic activation, whereas no untreated cells were affected. In another experiment, magnetically-induced apoptosis in zebra fish caused the creatures to grow abnormal tails.

      Uudise on kaaperdanud mitmed vandenõu-usklikud tõekuulutajad, kes esitlevad seda kui “peatselt kinnimätsitavat” avastust, mis, kui ei mätsitaks, põrmustaks kolli nimiega Big Pharma.

      Soon Censored? Korean Scientists Successfully Kill Cancer with Magnets /—/

      The study is to be published in the journal Nature Materials. One must wonder how this form of therapy—one that does not, as of yet, line the pockets of Big Pharma—will develop in the world of traditional medicine. Drug manufacturers (literally) bank on perpetual sickness, and cancer drugs have shown time and again to worsen tumors.

      But regardless of any potential alternative treatments, big pharma will continue to push these dangerous ‘solutions’ on the public. Even while numerous cancer-fighting foods like turmeric, ginger, garlic, papaya leaf extract, berries, and many more exist, the pharmaceutical industry and mainstream medicine won’t recognize these as solutions.

    26. WingNutDaily vahendab uut ja ‘uvitavat umbluud.

      A psychiatrist and forensic profiler who decoded O.J. Simpson’s “suicide note,” deciphered the JonBenet Ramsey ransom note and worked on the Natalee Holloway murder case now has analyzed the United Nations speech by Barack Obama and says the president confessed he’s ineligible for the Oval Office and told Americans they must use the Constitution to solve the problem.

      He uses a unique psycholinguistic technique he calls “ThoughtPrint Decoding” to “read between the lines” of people’s statements – called “the cutting-edge of forensic science” by expert investigators.

      He’s not exactly new to the field, already having identified killers by studying ransom notes, emails, letters and police interviews to spot secret confessions. He decoded O.J.’s “suicide note” to confirm Simpson had committed a double murder. He deciphered the JonBenet ransom note from Boulder, Colo., to identify the child’s killer. He decrypted letters from BTK to predict that he was about to kill again – the only profiler to do so. He studied statements by Joran van der Sloot and Deepak Kalpoe to tie them to the slaying of Holloway. He showed how Casey Anthony secretly confessed to killing her daughter in 200 letters written to a jail mate. He even decoded Bill Clinton’s Lewinsky confession on TV, revealing the awful pain which led to Clinton’s self-sabotaging behavior.

      Isand Hodges väidab, et tema tehnika teeb kõnede seest pattude ülestunnistuse leidmise sama lihtsaks kui piibli tõlgendamise.

      “Deep down a guilty person cannot stop looking at his misdeed, his crime. Obama’s brilliant unconscious constantly comprehends his guilt and is incessantly moved to confess. Remember, the deeper mind speaks symbolically in a narrative language using key images. It is much like reading a parable,” he said.

      “The first thing Obama does in his U.N. address is make reference to his foreign birth – exactly as he did in his 2009 Inauguration Day speech when his opening sentence introduced the word ‘borne’ and thus the question, ‘Where was I born?’” Hodges concludes.

    27. BBC teatel on loomingulisus ja vaimuhaigus tihedalt seotud.

      Creativity is often part of a mental illness, with writers particularly susceptible, according to a study of more than a million people.

      Writers had a higher risk of anxiety and bipolar disorders, schizophrenia, unipolar depression, and substance abuse, the Swedish researchers at the Karolinska Institute found.

      They were almost twice as likely as the general population to kill themselves.

    28. dig ütles:

      BBC teatel on loomingulisus ja vaimuhaigus tihedalt seotud.

      Sama uudis ilmus eilses Fortes.

      Loomingulistel elualadel töötavatele inimestele osutatakse elanikkonna keskmisega võrreldes sagedamini vaimse tervisega seotud meditsiiniteenuseid; eriti hoomatav on seos loomingulise kirjatöö ja skisofreenia vahel.

      Karolinska instituudi uurijate läbi viidud, ülerootsilisest registrist pärinevaid ulatuslikke andmeid hõlmav selleteemaline uurimus on valdkonnas seni põhjalikem, vahendab Medical Xpress.

    29. Tänane Forte seevastu vahendab “uudist” osavast Hiina kunksmehest.

      Video 84-aastasest mehest, kes näib objekte liigutavat oma “sisemise energia” jõul, on Hiinas plahvatuslikult levima hakanud. Lisaks nüsib taat videos oma kõhtu lihakirvega nii, et haavu ei jää. /—/

      Enda väitel suudab ta oma sisemist qid “kanaldades” mitmesuguseid asju distantsilt liigutada ja isegi purustada.

      Ebamaise võime tõestamiseks sooritas ätt võttegrupi kaamerate ees mitmeid trikke nagu telliste ja veekausi liigutamine ning isegi klaaspudeli lõhkumine.

      Video, milles kätega sugestiivselt viiplev papi nõiduslikke kunsttükke teeb, ringleb netis juba kaks aastat, kuid (Oddity Centrali väitel) pole seni keegi suutnud selgitada, kuidas taoline nähtus võimalik on.

    30. Vastne füüsikaprofessor jahib tumeaine osakesi Tartu Postimehes
      Martin Pau intrervjuu Martti Raidaliga.

      Füüsikud tõdevad, et me ei tunne suuremat osa universumis olevast massist – tumedast ainest. Hiljuti kõneleski teleris üks vanahärra, teenekas arst, et jumala uskumine on talle lihtne, sest universumi kogumassi moodustavast ainest tunneme ju vaid nelja protsendi omadusi. Huvitav lähenemine, aga kuidas paistab see teile?

      Elus ja elutut eristab teadvus ning usk on osa elusolemisest. Objektiivselt võttes on teada tumeaine ja tumeenergia suuremastaabiline käitumine galaktikate ja universumi tasemel. Ega seal midagi sellist elusat küll ausalt öeldes vastu ei vaata.

      Nähtamatut mõistuslikku jõudu selles tumeaines on füüsikutel raske kahtlustada?

      Loodusteadused seda praegu ei toeta. Loodusteaduste järgi peab mõistuse kandjail olema mingi struktuur. See, et me ei tea paljusid asju, on aga elementaarne. Füüsikas on klassikaline olukord: me teame, et me ei tea.

      Kuidas siis füüsikud saavad ikkagi väita, et me teame universumi kogumassi moodustavast ainest vaid just nelja protsendi omadusi, mitte neljateistkümne või neljakümne?

      See tuleb universumi suure skaala vaatlustest. Universumi üldised omadused on teada, neist omadustest saab välja arvutada, millised komponendid seal sees on. Me räägime kõigest, mis on näha: galaktikad, galaktikaparved, superparved.

      Tulemus ongi, et olemasolevat mateeriat, millest meie tehtud oleme, on neli protsenti.

      Selle aine alla liigituvad kõik planeedid ja ka näiteks meteoriidid, mis on Maale langenud?

      Täpselt nii. Aga tumeaine on hajusalt kogunenud pilvedesse, mis on struktuurita, pehmed. Maa ja Päike sõidavad kogu aeg selle pilve sees, aga me ei tea, mis pilv see on, miks ta on ja millised on tema omadused.

    31. Jah, muidugi, Martin, ja selle vastu suurt keegi (peale tõsiste vuuvuude) ei vaidlegi. Isegi hokikepi(mis käsitleb paleoklimatoloogiat)kriitikud mitte.

    32. See on kõik ammu juba teada ja pole teps mitte PZ Meyers-i algatus ega leiutis. Muidugi ei ole temperatuuritõus lineaarne ja pidev. Asi, millest artiklid alaguse said, oli faktis, et alates 97. aastast (jah, küll tänu 1998. aasta super-el-nino-le), ehk siis 16 aastat, on temperatuuritõusu lineaarne trend sisuliselt nullis olukorras, kus CO2 tootmine on jätkunud “business as usual” trajektooril. Esialgu oli väiteks, et oodatud on kuni 8 aastased tõusutrendipausid, siis 10 ja lõpuks, et 15-aastased. Selle platoo pikkus ongi küsimuseks. Ja IPCC ennustatud 0,2 kraadi kümnendi kohta (mis põhineb kliima sensitiivsushinnangutel) ei paista kuskilt. Kui jätta isegi 1998 kõrvale, siis sel sajandil (12 aastat) on temperatuurid selgelt platool või isegi languses. Peamised skeptikute vaidluspunktid ongi seotud tollesama “sensitivity”-tega, mis omakorda seotud “feedback”-idega, kliimamudelite ennustamisvõimega ja muutuste tagajärgede ulatusega. Igal juhul ei ole asjakohane Fortele sobimatu pealkiri “konservatiivse kõmulehe jampsuudis”. Küsimuseks on alust igal juhul ja hoolimata vigadest (näiteks väide, et trend on 0-s, kui tegelikult on 0,05 kraadi kümnendi koht plussis) on Rose-i artikkel siiski vähem eksitav kui Nuccitelli oma. Huvitav ja tehniline arutelu nende kahe üle on näiteks siin

      Ennast ei pea ma ei ühe ega teise poole selgeks toetajaks, pigem ehk agnostikuks või “lukewarmer”-iks. Üritan lihtsalt skeptilise meelega jälgida, mis toimumas ja olen aru saanud, et see on kaugelt mitmetahulisem teema kui alguses arvasin. Samas aga olen seda teemat vägagi tähelepanelikult jälginud viimased 6 aastat ja tean piisavalt hästi, et kliimasoojenemise kui sellise üle arutlema-vaidlema hakkamine (eriti vell nullist) ei ole eriti produktiivne tegevus. Seetõttu lõpetan seekord selle teemaga.

    33. Tarvo Kruus ütles:

      Asi, millest artiklid alaguse said, oli faktis, et alates 97. aastast (jah, küll tänu 1998. aasta super-el-nino-le), ehk siis 16 aastat, on temperatuuritõusu lineaarne trend sisuliselt nullis olukorras, kus CO2 tootmine on jätkunud “business as usual” trajektooril.

      Pardonnez moi, eesti keel kipub meelest ära minema. Kas siia on kirjutatud “Jah, see on tore pikk tõusev kõver küll, aga vaatame nüüd seda viimast trepiastet üksinda — siis on kohe selge, et tegemist on kauakestva langustrendiga” ?

    34. Zen Faulkes kirjutab, kuidas ideoloogia eelretsenseeritud teadusesse imbub, klassikalise näite varal. Nimelt ilmus 1990. aastal ajakirja Canadian Journal of Physics kaoseteooria-erinumbris artikkel, mida on raske nimetada millekski muuks kui jauramiseks. Autor väitis mh, et töötavate emade lastest pooled kannatavad ränkade psühholoogiliste häirete all ning et elutarkus on ühiskonnateaduste vallas teaduslikust meetodist etem riist tõe väljaselgitamiseks.

      I was in graduate school in the early 1990s when the story broke. The Canadian Journal of Physics had published a set of papers on chaos. Chaos theory was big at the time, following James Gleick’s best-seller Chaos (1987). Among the regular sort of papers one would expect to find in a journal of physics was one very unusual short paper.

      First, it was labelled “Sociology.”

      Second, it contained exactly two citations. And one reference was to a dictionary for a definition.

      Third, the paper was outlandish. It was an almost unimaginable broadside attack on feminism, blaming it for most all of society’s ills. Almost as an aside, it incidentally insulted almost all social science at the same time. To give you a little sampling, this paper claimed:

      • Women should not be in the work force, because they are“nurturers.”
      • Half the children of working mothers suffered “serious psychological damage.”
      • Surveys and controlled experiments in social science distort findings, and “wisdom” is a superior method of obtaining knowledge in the social sciences.
      • Abstinence until marriage would improve things, which should be vigorously promoted through television advertising campaigns. /—/

      The details of exactly how this happened were a little more complicated. Freeman organized a conference on chaos theory, and was assembling papers that had been presented at a conference for publication in the Canadian Journal of Physics. Apparently, the deal was that the journal would publish all the papers Freeman compiled, provided that they were presented at the conference, and that they were peer-reviewed.

      Freeman lied about presenting the paper at the conference.

      Somehow, Freeman managed to get back a positive review. The mind boggles, but he did.

      The paper was published, and the excrement collided with the rotary cooling device.

    35. Postimees trollib Eesti toonide üle.

      Postimehe lugejad jagasid oma kogemusi välismaalt Eestisse tagasi kolimisega. Valdavalt olid kogemused negatiivsed: kodumaal ootasid tulijaid vihased näod, ülbe suhtumine, ebasõbralikkus ning tööandjad, kes ei pidanud välismaal töötamise kogemust miskikski.

      «Kohe lennujaamas sain bussijuhi käest sõimata, et miks ma bussipiletit ette ei ostnud ja kas ma ei näe, et buss on täis,» kirjutab üks tagasi tulnud inimene. «Esimestel kuudel sain korduvalt pahandada kojamehe käest, kellele hommikul sõbralikult ja naeratades «jõudu tööle» soovisin.»

      Ei tea, kas “valdavalt” võiks enda taga peita statistilise valimi representatiivsuse probleeme?

    36. dig ütles:

      Ei tea, kas “valdavalt” võiks enda taga peita statistilise valimi representatiivsuse probleeme?

      Tõelise skeptikuna Sa muidugi ei lase end ära hirmutada siinkohal ja kolid ikkagi ükskord tagasi?

      Ma ei tea, ma ise sellist otsest ebasõbralikkust nö tänavasuhtluses pole eriti täheldama juhtunud küll.

    37. salvey ütles:

      Ma ei tea, ma ise sellist otsest ebasõbralikkust nö tänavasuhtluses pole eriti täheldama juhtunud küll.

      Ka siin võib statistilise valimiga probleeme olla. :)

      Immigrandil kipub tänavasuhtlust kohalikest rohkem üles kerkima näiteks sellepärast, et immigrandil on rohkem tarvis teed küsida. Ja Dublini rahvas on üllatavalt abivalmis teed näitama.

    38. Salvei.

      Kõigepealt infokilluke igivana uudise kohta. Aeg on vabastada eestlased orjamüüdist: kas ajalooõpikud tuleks ümber kirjutada?

      Hea käsitlus eestlaste ajaloolise mälu kohta on ära toodud: Eestlaste ajalooteadvus 18..19. sajandil http://www.ra.ee/public/TUNA/A.....k20-36.pdf

      Hoopis ebamäärasemalt ja napimalt teatakse vesta mandri Kalevipoja võitlustest. Temaga seotud muistendite põhjalik uurija August Annist pole neist suutnud leida mingit ajaloopära, mispuhul ta järeldab: Polnudki ju need rahvajutud enam mingi ülimuskihi või sõjasangarite psüühi kajastused, vaid ainult maa ligi surutud orirahva omad, kelle poliitiline meel pea täitsa atrofeeritud ja kelle elutingimused juba lihtsalt ei lubanudki avaldada paindumatu eneseteostuse heroismi..6

      Siia see koer maetud ongi. Eestlastel puudus oma valitsev ülemkiht, kes oleks vajanud ja kandnud tõelist, lineaarset ajaloolist traditsiooni. Võib siis öelda, et pärimused sündinud asjadest folkloriseeruvad rahvasuus mõne põlvkonna vältel, mistõttu nende varal tegelikku ajalookäiku pole võimalik rekonstrueerida. Eestlaste teadmised omaenda ajaloost olid 18. sajandil peaaegu olematud või siis andsid mingi ebamäärase pildi peamiselt vaid rahvast tabanud suurtest õnnetustest.
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

      Kusagil netis olid kunagi 19 sajandi alguse eestlastest orjade müügikuulutused, ei leia neid praegu, aga kõnekes on: Roseni deklaratsioon http://et.wikipedia.org/wiki/Roseni_deklaratsioon

      Rosen väitis:
      talupoeg on juba maa vallutamisest alates pärisori;
      mõisnik võib teda kohelda oma äranägemisel;
      nii talupoeg kui tema varandus kuuluvad mõisnikule;
      mõisnikul on õigus talupoega pärandada ja müüa;
      talupoegade koormised pole seadusega piiratud.

    39. That’s Mathematics! rõõmustab, et väärt-teadusajakiri Advances in Pure Mathematics on trükki lubanud arvuti koostatud teadusartikli.

      This mathematical tour de force was entitled “Independent, Negative, Canonically Turing Arrows of Equations and Problems in Applied Formal PDE”, and I quote here its intriguing abstract:

      Let ρ=A. Is it possible to extend isomorphisms? We show that D′ is stochastically orthogonal and trivially affine. In [10], the main result was the construction of p-Cardano, compactly Erdős, Weyl functions. This could shed important light on a conjecture of Conway-d’Alembert.

      Artikli ülevaataja pakkus ka veidi kriitikat:

      (1) For the abstract, I consider that the author can’t introduce the main idea and work of this topic specifically. We can’t catch the main thought from this abstract. So I suggest that the author can reorganize the descriptions and give the keywords of this paper.
      (2) In this paper, we may find that there are so many mathematical expressions and notations. But the author doesn’t give any introduction for them. I consider that for these new expressions and notations, the author can indicate the factual meanings of them.
      (3) In part 2, the author gives the main results. On theorem 2.4, I consider that the author should give the corresponding proof.
      (4) Also, for proposition 3.3 and 3.4, the author has better to show the specific proving processes.
      (5) The format of this paper is not very standard. Please follow the format requirements of this journal strictly.

      Mis edasi?

      However, in spite of this good news, there is a mundane difficulty which will apparently prevent the article’s publication. As an open access journal, APM naturally imposes a “processing charge” on its authors, which for this paper would amount to US$500.00.

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga