Umbluu preemia 2015 Delfile Alkeemia neelamise eest

alkeemia-ee
Ekraanitõmmis alkeemia.delfi.ee lehest

2015. aasta Umbluu preemia läheb uudisteportaalile Delfi selle eest, et oma hõlma alla võeti umbluu-uudistega silma paistnud alkeemia.ee. Sellise teoga ähmastub piir pärismaailma ning nägemuste vahel, levitatakse väärteavet võimsama pumbaga, luuakse muljet, et tõde on suhteline ja subjektiivne kaemus on sama tõhus maailma tõsiasjade seletamisel nagu teaduslikud uurimused, külvatakse usaldamatust kohtades, kus tõenduspõhine koostöö võib päästa tervise ja elu. Toimetus on sellise teoga unustanud oma vastutuse pakkuda lugejatele tõepärast teavet või selle vastutuse just umbluuteemadel puhkeasendisse pööranud. Uuriva, kriitilise pilguga ja lugejaid teeniva ajakirjanduse asemel ollakse umbluuruuporiks.

Siiski on pakkuda vähemalt üks tõend Delfi südametunnistuse riismetest – peale lugejate protesti kõrvaldati Delfi portaalist alkeemia.ee lugu “Viis vähifakti, mida tavameditsiin püüab agressiivselt müüdiks tembeldada” (pdf, viide nommeraadio.ee baasi, kuna mujalt on eestikeelne artikkel kadunud).

Üks lugeja kommentaar selle artikli ja vastutuse kohta:

Vähki lähedalt näinud inimesena tean, kui meeleheitel ja õlekõrsi rabav võib diagnoosi saanud inimene olla. Paraku tean ka, et kõikvõimalikud alternatiivravid ja posijad selle haiguse juures ei aita. Seega on Delfis avaldatud artikkel parimal juhul küüniline vähihaigete mõnitamine, halvimal juhul kuritegelik. Kas kodanikud Hunt, Peek ja Oidra ikka on valmis vastutama, kui nende paskvilli järgi end ravima hakkav tõbine sureb?

Väärinfo eriti tervisealase libateabe suuremahuline levitamine võib kriitilistes oludes kaasa tuua ja on toonud fataalseid tagajärgi. Pehmed umbluuteemad valmistavad meele ette kangema kraami jaoks ja kui elus juhtub ette tulema äärmuslik olukord (nt raske haigus) ja on vaja teha kiire ning konkreetne otsus, siis selmet tõenduspõhise tegevusega kohe pihta hakata, kaotatakse aega vääruskumuste rägastikust läbiraiumisele ja pahatihti ei jõutagi päris asja kallale.

Delfi puhul peab teisegi asja ära mainima, mis samuti Umbluu preemia saamist õigustab. Enne alkeemia.ee ülevõtmist ja praegugi on skeptikameelsete kriitilise pilgu ja sõna alla sattunud Delfi Naistekas, mis sarnaselt alkeemia.ee-le vahendab liigagi tihti sisult õõnsaid teemasid, nt mittetoimivaid dieedinõuandeid, müstilistest toksiinidest puhastamist, kristallide imeväge ja muud sarnast; mõlemad striimivad peavoolu ka telegram.ee lugusid. Naisteka puhul aga lisandub seksistlik naisi halvustav hoiak nagu naised ei vääriks adekvaatset teavet või pole nad suutelised asjust aru saama, et kõlbab neile lihtsustatud ja tõele sarnasena näiv jutt küll. Või peetakse naisi ebaõiglaselt ja eelarvamuslikult udujutule vastuvõtlikumaks?

Veidi tausta

2014. aasta augustis-septembris sai teatavaks, et uudisteportaal Delfi, mis kuulub Ekspress Grupi ühisesse perre, on oma hõlma alla võtnud seni iseseisvalt tegutsenud portaali alkeemia.ee, mis omasõnul ei vastuta millegi eest:

Toimetus ei vastuta portaali sisu õigsuse eest ega anna sellele hinnanguid.
Kõikide nõuannete, teenuste ja toodete kasutamine on külastaja enda vastutusel

Alkeemia.ee toimetajad ja eestvedajad on Kaia-Kaire Hunt (metameditsiin, EFT), Ingrid Peek (2011. aasta Umbluu preemia osaline) ja Katrin Oidra (astroloog ja taro kaartide panija); Delfi.ee vastutavad isikud on peatoimetaja Urmo Soonvald ja vastutav väljaandja Mari-Liis Rüütsalu, mõlemad on kantud juhatuse liikmetena ka AS Delfi B-kaardile.

Virtuaalse preemiaga kaasneb füüsiline rändnöökhind Viltune Pendel:

Saajaga võetakse ühendust ja lepitakse kokku üleandmise aeg ja koht.

Teine kandidaat, mida skeptik.ee lugejad preemia nominendina sageli nimetasid, on värske ajakiri “Mida Arstid Sulle Ei Räägi”. Veel nimetati mitmeid umbluumaailmas tegutsevaid tuntud üksikisikuid. Võibolla järgmisel aastal, aga nõudlus ühe peavoolumeedia väljaande äramärkimise järgi on täitsa olemas, sest piire hägustavad kõik ja vähe (kui üldse) on neid meediaväljaandeid, mis on võtnud kindlalt väljendatud seisukoha umbluud mitte toetada või sellele aktiivselt vastu astuda. Muret nagu tuntakse, aga tegusid on vähe ja need ei paista üldpildis kuigi hästi välja.

2 Replies to “Umbluu preemia 2015 Delfile Alkeemia neelamise eest”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga