Inimesed teiselt planeedilt rahu ja õnne müümas

Iisraeli joogalendajad terrorismi tõrjumasEestis tegutseb mingi hulk inimesi, kes nimetavad end Eesti ühiskonna arengu instituudiks. Juhtfiguur on Jaan Suurküla, tuntud või tundmatu transtsendentaalse meditatsiooni guru, kes suure osa oma elust on Rootsis veetnud.

Nüüd, massimärulite järellainetuses nägid nad oma võimalust rõõmusõnumiga lagedale tulla ja hakkasid usinalt ajalehtede toimetusi ründama. Imekombel polnud see sugugi SLÕhtuleht, mis ‘uudise’ avaldas, vaid Äripäev. Ja mitte ainult ei avaldanud Äripäev nende pressiteadet, vaid lasti ajakirjanikul kulutada oma kallist aega selle umbluu lähemaks uurimiseks.

Juba pealkiri Eksperdid: rüüstamisi oleks saanud ennetada on piisavalt pretensioonikas. Esiteks, miks nimetatakse neid ekspertideks. Teiseks, küllap oleks põhimõtteliselt võibolla olnud võimalik rüüstamisi ennetada, kuid nende ‘analüüs’, et terrorismi tegelik põhjus olla puuduliku koherentsuse, disharmoonia ja pingete olemasolus ühiskonnakihtide vahel on liiga üldsõnaline, et sellele mingeid konkreetseid tegevusplaane rajada.

Nende lahendus Veeda võitmatuse tehnoloogia on muidugi puhtakujuline umbluu, mida on üritatud uputada mitmekordse sõna ‘teadus’ ja ‘teaduslik’ kasutamisega ning vehklemisega mõningate nimede ja kvantfüüsikale lähedalseisvate mõistetega.

Milles siis seisneb see väidetavalt teaduslik ja tõhus terrorismi ennetamine? TM-keskuse kodulehel on lugeda tõlge John Hagelini tekstist. Siit loeme:

Julgeoleku kontekstis on ulatuslikud teaduslikud tööd juba kindlaks teinud, et kui treenitud grupid praktiseerivad koos joogalendu ja seeläbi elavdavad ning stimuleerivad kollektiivselt ühendvälja nii indiviidi kui ka kollektiivse teadvuse tasemel, siis ühtsuse, positiivsuse ja koherentsi lained levivad läbi sotsiaalse keskkonna, kutsudes esile olulisi, teaduslikult demonstreeritavaid muutusi ühiskonna käitumises kui tervikus.

Et tuleks palgata teatud hulk inimesi, kes on selgeks õppinud ristis jalgadega hüplemise, siis saabub õnn ja rahu meie õuele?

Tegelikult on mõttel jumet. Kujutan ette, kui pronkssõduri ees oleks olnud sadakond hüplejat, siis oleks ka kõige paadunum ja pahatahtlikum provokaator naeru kätte kõngenud.
See mõjuks nagu Monty Pythoni tõsieluline lugu maailma naljakamast naljast, mida sõjaliselt edukalt kasutati.

Samasse rubriiki kuulub ka Postimehe teade selle kohta, et Venemaal tegi sõjaveteran Ansipile vaimude väljaajamist.

Selge on see, et ebakindlus ühiskonnas meelitab ligi igat masti šarlatane, kes üritavad oma maailma parimaid ja tõhusamaid lahendusi pakkuda. Kahjuks näitab aga Sniffexi afäär, et meie riigi otsustajate seas on piisavalt lihtsa- ja kergemeelsied, kes on valmis sellistele ilmselgetele petuskeemidele lahkelt maksumaksja raha kulutama. Ja pole need mediteerijad siin Eestis sugugi esimest korda oma õnne valemit müümas. Värskelt taasiseseisvunud Eesti segastes tingimustes üritati samuti õnne ja rõõmu maale tuua. Psühhiaatrite vabavormiliste meenutuste kohaselt suurendas see tollal oluliselt nende patsientuuri.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga