Kas Vahur Kersna on lihtsameelne ja/või kergeusklik? Vol 2

püramiidTäna oli taas Pealtnägija. Muidu ju täitsa huvitavad, intrigeerivad ja mõtlemapanevad lood, aga taas suutis lugupeetud ja korduvalt kõrgelt tunnustatud saatejuht Vahur Kersna näidata end lihtsameelsemast ja kergeusklikumast küljest ning anda hoogu alusetutele müütidele ja punuda intriigi sinna, kus seda olemas pole. Umbes nagu vaielda selle üle, kas nähtamatu roosa ükssarviku spiraalsel sarvel on neli või kolm koma seitsekümmend kaks tiiru.

Lugu siis püramiididest ja nende väidetavatest imelistest või mõnikord lausa ohtlikest mõjudest inimesele ja asjadele.

Näidati meile pehmelt öeldes kirju elukäiguga Tõnu Raidmat, kes oma aedlinna aeda püramiidikujulise ehitise on teinud, seal ennast turgutab ning raha ees teistelgi ‘miinusioonseid s-polaarseid’ energiaid laadida laseb.

Tõnu jutt sisaldas vähemalt ühte konkreetset väidet – mingil eluhetkel diagnoositi tal eesnäärmevähk, aga püramiid olla selle ära parandanud. Arst olla ka imestanud.

Selle peale jääb üle vaid küsida, et miks need kuramuse arstid siis lõppude lõpuks ei arvesta selle tõhusa ning kemoteraapiast tunduvalt ohutuma vähiravi viisiga?

Külastati ka ettevõtjat Karl Muinastit (massöör ja aroomiterapeut). Tal püramiid kodus ja ‘laeb’ selle all vett. Tema sai püramiidinakkuse Gunnar Aarmalt.

Selline jutt Vesivärava kodulehel:

Püramiidiravi
Cheopsi püramiidi täpne mudel asetatuna täpselt pőhja-lőuna suunas kiirgab, genereerib ja akumuleerib teatud kindlaid energiavälju.

Püramiidi asetatud toiduained säilivad hästi, vesi selgineb, metalli pealispinnalt kaob oksüüdikiht. Püramiidis inimesed lőőgastuvad suurepäraselt, meeled muutuvad teravamaks, on kergem keskenduda, mőtiskleda, mediteerida. Kaovad valud, haavad ja vigastused paranevad püramiidis sees kolm korda kiiremini. Peavalu, migreen, hambavalu, liigesevalu kaob ca’ 20 minutiga. Ajal, mil inimene viibib püramiidis, seiskub tema jaoks aeg, ta ei vanane!

Vägagi konkreetsed väited, mida testida annaks…

Veel käidi perekond Aru juures. Nemad lausa elavad püramiidikujulises majas, mis asub püramiidikülas, kuhu võid Sinagi vaimset-taimset kõrgemat vibratsiooni laadima minna. Kas siis püsielanikuks hakkamise teel või sütelkõnni ja ‘vabastava hingamise’ abil. Nende vaimseid püüdlusi ja taset iseloomustas muu hulgas ka rahvusvaheliselt tuntud tõsiste pedofiiliasüüdistustega ning tuhka puistava trikimehe (nüüdseks küll üsna seniilse ja liikumisvõimetu) Sai Baba portree kodualtaril.

Aegajalt vilksas läbi Maaülikooli dotsent dr (tehn) Viljo Viljasoo, keda teatud ringkonnad üheks vägevamaks nõiaks peavad. Tema püramidiootliku stiiliga tasub tutvust teha ja teen seda edaspidi, kuid kunagi küsisin Maaülikooli inimestelt, et kas Maaülikoolis on tõsimeeli teostatud mingeid teaduslikke uurimusi püramiidide toime kohta, aga sain eitava vastuse.

Ahjaa, Muinast tegi Kersnale pisikese katse – pakkus kohvi, millest üks oli püramiidi all ‘laetud’, mis pidi olema aromaatsem ja maitsvam. Seda, et saatejuht neid peeni nüansse ei tabanud, põhjendas ta oma meelte nüridusega, mitte aga sellega, et äkki püramiid ei mõjugi väidetaval moel.

16. mai Pealtnägija kordus on reedel 18. mail kell 22:50 ja laupäeval 19. mail kell 11:15.

35 Replies to “Kas Vahur Kersna on lihtsameelne ja/või kergeusklik? Vol 2”

  1. Selle saidi aadress võiks siiski olla lahmija.ee.
    Tõsine skeptik püüaks ärapanemisest hoiduda ja rohkem argumenteerida.
    Ma ei arva midagi Sai Baba imevõimetest ega tea tema pedofiiliakalduvustest, aga viimastega esimest kummutada – tule taevas appi.

  2. umbluust

    * Mis võiks olla väärikas auhind? Pajuvits.Või punane maakera?
    * Millal auhind välja kuulutada?
    30.juuni kui asutati Tartu Ülikool? Või kui loodi Teaduste Akadeemia?
    * Kellele? Ajalehtedele tervikuna
    * Pos. auhind võiks ka olla.
    Noorteadlasele, kes kirjutab teadusest ajakirjanduses. Selleks oleks vaja raha.

  3. Ee.. Saibabaga ei kummutatud midagi, see oli niiöelda “character witness” info mõttes ilmselt ? Mööngem, et inimesed, kes Sai Babad nii tõsiselt võtavad, et ta pildi altarile asetavad… Nende väiteid tuleks tõsisemalt kontrollida, ütleme nii.

  4. Aitäh! Väga vajalik sait ja väga vajalik info.
    Eesti riik on igasuguste pseudoteaduste suhtes ikka väga leebe ja meie rahvas nende ees kaitsetu.
    Minu meelest on selle põhjuseks way to much humanitarians ja way too few engineers.
    Praegu aetakse nii tüdrukute kui poiste pead luulet ja muud pahna täis ning asjalike teadmiste jaoks napib tunde. Näe, tahetakse veel usuõpetust ka õppekavasse tuua. See kõik annab tulemuseks hulga inimesi, kel asjalikkusega probleeme. Humanitaaria ja reaalia osakaal peaks olema tänasega võrreldes lausa radikaalselt muudetud reaalainete kasuks.

    Jõudu sulle!

  5. Einoh, kirjandust ja ajalugu ja kultuurilugu peaks ikka ka teadma… Ega reaalainete osakaalu tõstmine idiootsuse vastu aita… Viimasel ajal hakkab mulle üha enam tunduma, et eugeenikas on siiski iva sees :P

  6. duhh,
    ehk täpsustaksid oma etteheidet või avaksid oma isiklikke tagamaid, miks just see perekond Aru või Sai Baba asi sulle silma jäi? Näita siis eeskuju ja püüa ise olla see ‘tõeline skeptik’.


    Ray D. Noper ütles päris tabavalt. Muidugi ei kummuta üks asjaolu teist, inimestel võib kodus olla altar kasvõi naaberlinna põiktänava majahoidjale, aga ära sa tule ütlema, et see inimese kohta midagi ei räägi, tema iseloomust või maailmatajust lugu ei pajata. Ja kui panna ritta see kodualtar, püramiidmaja, Gunnar Aarma, ‘vabastav hingamine’, vaimsed otsingud, jutustused mingitest tabamatutest energiatest, siis paraku jääb vägisi mulje otsivast inimloomusest, mis paraku hingerahu ja õnnetunde nimel on valmis end reaalsusest välja lõikama ja ignoreerima tõsiasju, mis kujutluspildiga kokku ei kõla.


    Seda nimetatakse tõsiuskliku sündroomiks.

  7. Aga miks siis ikkagi miskit seal hallitama ei lähe ja näiteks käärinud moosid käärimise lõpetavad jne ? Teadlasena oled sa ju järgiproovinud, nii et sinu vastuväited toetuvad faktidele. Ehk selgitad ?

  8. Miks sa nii kindlalt väidad, et seal “miskit hallitama ei lähe” ja “käärinud moosid käärimise lõpetavad”? Oled sa proovinud? Ja ma mõtlen korralikku teaduslikku katset, kus võtad kaks või enam leivaviilu ja mõned neist paned püramiidi alla, mõned mitte. Siis vaatad milline millal hallitama hakkab.

    Inimesed, kes on tõesti objektiivselt selliseid katseid teinud pole erinevusi märganud.

  9. lugeja

    Kes ja milliste katsetega on kindlaks tehtud, et käärinud moos lõpetab püramiidi all käärimise või et asjad hallitama ei lähe?

    Olematuse olematust ei saa tõestada, küll aga peaks olema võimalik positiivseid väiteid testida.

  10. Teadlased ju selleks ongi et tõestada, miks asjad on nii nagu nad on. Väide et olematuse olematust ei saa tõestada justkui eeldaks, et ongi mingit tõed, mis kehtivad, samas pole neid võimalik tõestada. Samas joriseda nende peale saavad kõik. Isegi siis kui need toimivad.

  11. hea lugeja,
    pole ju mõtet otsida vastust küsimusele, et MIKS püramiidi all asjad hallitama ei lähe, kui meil pole kindlaid vaatlusandmeid selle kohta, et KAS püramiidialune tõesti on selline fungitsiidne keskkond võrreldes sama ruumi teiste piirkondadega.

    Kui sul on kindlaid andmeid selle kohta, et väidetav efekt on olemas, siis saaksime edasi arutleda. Seni aga võiks targutada kasvõi smurfide suhetest Pöial-Liisidega :-)

  12. Mai,

    teadlaste asi on uurida, kuidas asjad on, kas on, ja alles siis – miks nad nii on. Asi, millele sina viitad pole esimesest staadiumist kaugemale jõudnud (ehk siis – KAS on). On tõepoolest selle va püramiidiga igatsugu katseid tehtud, et uurida neile omistatud omaduste paikapidavust. Paraku, paraku – ei ole tuvasttatud sellist fenomeni. Teadlaste ega skeptikute asi ei ole tegelikult tõestada, et miski väide paika ei pea. Tõestus peab ikka olema väitja enda kanda. Nii on see vähemalt tõenditel baseeruvate teaduslike väidete puhul. Soolapuhujate peamine argumentatsioon on aga tavaliselt peapeale pööratud – mina väidan, et homöopaatia, püramiid, reiki jne. toimib või siis olen meedium/pildaja/ravitseja/ennustaja, teie tõestage, palun, kui soovite. Niikaua laske mul aga raha teenida ja aktsepteeritagu minu väiteid. Ja, nagu elu näidanud on, paraku ka veel pikka aega pärast petu (või ekslikkuse) tõestamist (Sylvia Brown, Jasmuheen, Uri Geller, Peter Popoff jne. jne. jne.).

  13. Vaata, ma astun sulle praegu varba peale. Kohe meelega ja väga kõvasti ja sa tunned seda. Kuidas sa seda seletad, seda et sa seda tunned ? Ja see et sa seda avalikult ei tunnista, seda mida tunned, sest sa ei suuda seda seletada ja seda pole ju olemas, räägib juba ebaaususest ja eetika puudusest :) Jaksu sulle! Ära oma elu siis väga keeruliseks ela :)

  14. Vabandus, lugeja, kellele see viimane mõeldud oli? Kelle varvastest Sa räägid? Kui minu omadest, siis tänan huvi tundmast – need on päris terved :-)

    Kui aga soovid oma unistusi ka tegelikult täide viia, siis suudad ehk nii aus ja eetline olla ning ei ütle ära kohtumisest reaalses elus, või esinemisest oma nime all?

  15. seda on ju väegade lihtne katsetada, Mai. Teeme 10 katset a nt. 10 sekundit. Mul on silmad kinni ja pooltel juhtudel sa astud mulle varba peale ja pooltel mitte. Minu asi on siis ära arvata, millal astusid ja millal mitte. Simple! Ja nüüd teeme sinuga järgmise 10-osalise katse. Võtame kaks tassi kohvi ja hoiame üht püramiidi alla ja teist nt. kupli all (et nende omadused ikka sarnastena säiliksid, et üks nt. lihtsalt õhu käes rohkem ära ei jahtuks). Sinu ülesanne oleks siis ära arvata, kumb on kumb. Ja nii kümme korda. Kui sul see õnnestub, siis võiksin sind ju ka näiteks miljoni dollari juurde vahendada. Tundub ahvatlev, mis? Pool mulle?

  16. “… ehk täpsustaksid oma etteheidet või avaksid oma isiklikke tagamaid, miks just see perekond Aru või Sai Baba asi sulle silma jäi?”
    Perekond Arust ei tea ma midagi peale eile TVs nähtu.
    Öelda tahtsin ma seda, et Sai Baba pedofiiliat poleks pidanud märkim sõltumata sellest, kas tal miskid imevõimed on või ei. Perekond Aru ilmselt ammutab oma infot allikast, kus kirjeldatakse tema imetegusid ja mitte midagi muud, skeptikud aga leiavad hõlpsamini kompromiteerivat materjali. Nii et teema “pedofiili pilt” tema “altaril” pole asjakohane.
    Sama, mis haakristi ärakeelamine – tollel on kah mitu tähendust.
    Seesama “isiklikke tagamaid” milles te mind kahtlustate viitab kah kalduvusele isiku kaudu tema arvamusi kahtluse alla seada, või mis?
    Ja olgu öeldud, et ma olen pigem skeptik ja üldse mitte millegi pimesi uskuja.

    Ahjaa – keegi tšehh sai mäletamist mööda kunagi patendi püramiidiga žiletiterade teritamise või teravana hoidmise peale. Mu meelest tehti isegi katseid. Kui rohkem aega on, püüan netist otsida (kuigi see oli vist küll juba netieelsel ajal).

  17. Ja veel, Mai. Sinu reakstioonist on näha, et varba peale on astutud siiski sinule, või õigemini sinu usule või soovmõtlemisele. Ja paistab, et tõepoolest valusasti. Ja astujaks ei olnud ei see lehekülg, ega kirjutaja, vaid REAALSUS. Kuidagi tobe on uskuda, et tõde on see, mis on lihtsalt meeldivam.

  18. Duhh,
    kuidagi vastuolulised on sinu steitmendid. See teine lõik küll mitte kuidagi kohe skeptilist maailmapilti ei kinnita:

    “Ja olgu öeldud, et ma olen pigem skeptik ja üldse mitte millegi pimesi uskuja.

    Ahjaa – keegi tšehh sai mäletamist mööda kunagi patendi püramiidiga žiletiterade teritamise või teravana hoidmise peale. Mu meelest tehti isegi katseid. Kui rohkem aega on, püüan netist otsida (kuigi see oli vist küll juba netieelsel ajal).”

    “Perekond Aru ilmselt ammutab oma infot allikast, kus kirjeldatakse tema imetegusid ja mitte midagi muud, skeptikud aga leiavad hõlpsamini kompromiteerivat materjali…”

    siin ei ole sa teaduslikust või skeptilisest maailmavaatest küll eriti aru saanud. Skeptikud uurivad justnimelt väiteid mõlemalt poolt ja üritavad neid omavahel nö. kaaluda. Usklikud on need, keda vastaspool ei huvita või siis tegelevad mõtlemisega, mida nimetetatakse confirmation bias – väärtust omavad vaid need tõendid, mis mingit väidet kinnitavad.

  19. paraku kadus mu kommentaarist tühi rida ära. See “teine lõik” puudutas ikka nimelt seda tshehhi väidet ja patenti, mitte perekond Aru ja allikaid…

    Ja veel – Mai-ks nimetasin anonüümset inimest, kes paigutus nime “lugeja” alla, lihtsalt, kuna ainus nimena identifitseeritav sõna selles aadressireas on MAI (tegemist on 17. Mai postitusega). Nii et jäägugi siis tore inimene, lugeja Mai! :)

  20. duhh,
    loe täpsemalt. On ikka vahe, kui öelda ‘tõsiste pedofiiliasüüdistustega’ või ‘pedofiili’. Ja aru ma ei saa, miks sellest vaikima peaks või miks just Sina sellesisulise etteheite teed.

    Minumeelest näitab see asjaolu lihtsalt seda, et kui erinevalt eri inimesed maailma asjadest aru võivad saada. Ühele inkarneerunud jumal, teisele tavapärane mustkunstnik ja seksmaniakk, mis on paljude niinimetatud vaimsete gurude tavapärane olemus.

    Ja kui juurde panna nende jutt püramiididest, siis saamegi üsna iseloomuliku pildi inimestest, keda pigem huvitab ‘vaimne otsing’ ja seisund, kus ‘vaimsed’ vibratsioonid koherentselt üksteisega resoneerivad, mitte aga tõepärane ja teaduslik arusaam maailma toimimisest.

    Loomulikult, see on nende võõrandamatu õigus, aga võibolla poleks Kersna pidanud seda kodualtarit pildile võtma või poleks majarahvas pidanud saatejuhti sinna nii intiimsesse kohta lubama. Või kui jäetaks sellistel puhkudel kõrvale pretsensioonid ilgelt teaduslikud olla ja tegeledagi isiklike ‘vaimsete’ asjadega, siis andku aga minna.

    Mis aga patentidesse puutub, siis asjaolu, et mingi asi on patenteeritud, ei tähenda, et see asi ka täpselt sellisel moel töötaks.

  21. Ha haa haa, Duhh,

    tuli mullegi see va zhileti lugu meelde ja proovisin meenutada, kus see küll oli ja siis ühtäkki meenus – see oli kunagi ammu-ammu saates Myth Busters ja sai completely and utterly BUSTED!

  22. Näed siin olevast viitest leiate ka selle Tshehhi väited jne…
    “…
    Ooh ooh! I remember this one.

    You make a small pyramid and keep the razor blade inside it and stays sharp.

    I remember reading in one of my many mystery books that soldiers in the trenches in the First and Second World Wars used to do this.

    But the legend appears to have started with a Czech Engineer, Karel Dribal, in the mid 1960s (isn’t the Internet great!).

    Short history of pyramidology (http://www.bbc.co.uk/history/a.....y_05.shtml)

    I think this is just one of those faddy ideas that came and went.

    Lets face it, it’s easily testable and if it was in any way true I think we’d have heard about it. I believe the proper term for this is pyramidiocy”

  23. Ma siis ütlen veel kord selgelt välja, mille üle ma porisen:
    ei ole asjakohane kellegi väidetavaid imetegusid ega vaateid püüda halvustada või kahtluse alla seada kõnealuse isiku muude omaduste kaudu, olgu see siis kokutamine, p.kahtlus, krim. korras karistatus, kuulumine mingisse organisatsiooni vms. Jääks tollesama arvamuse/tõekspidamise juurde ja urgitseks ainult ja ainult selles, onju?!
    Ja muide – lugege hoolega veel kord: ma ei väitnud, et püramiid žiletiteri teritab. Ma tõin fakti, et selline patent saadi. Teie fakt oli see, et Mythbusters selle ümber lükkas. Tore. Mitte ei hakatud näiteks Karel Dribali vanaema joomaharjumusi arutama.
    Progress!

  24. duhh,
    ma siiski ei ole Sinuga lõpuni nõus :-)

    Näiteks kui arutleda pealkirja üle “Kas Vahur Kersna on lihtsameelne ja/või kergeusklik?”, siis vastusele jõuame lähemale siis, kui tema jälgida tema tegevust pikaajalisemalt, mitte aga iga juhtumit või tema poolt kajastatud umbluuteemat eraldi vaadates.

    Kui inimene juhtuks üks või paar korda umbluusse ebakriitiliselt suhtuma, siis ei hakkaks see silma ja ei huvitaks eriti. Kui aga pikema aja jooksul joonistub välja nagu süstemaatilisem huvi selliste teemade vastu, siis pole midagi imestada, kui see mõnede kodanike kriitilist tähelepanu pälvib.

    Mäletate seda poltergeisti juhtumit? Pandi ju lausa kaamerad üles, et kolli püüda, kulutati ilgemalt (maksumaksja) raha, aga jäeti sujuvalt kõrvale igasugused sellise püüdmise juures vajalikud turva- ja konspiratsioonimeetmed ja loomulikult ei leitud mitte essugi. Justnagu meelega korraldati asjad sedasi, et jääks kõlama ‘midagi salapärast ju ometigi toimub’. Aga see on pettus, valetamine, kehv ajakirjandus.

    Kuidas see perekond Aru puudutab? Aga sedasi, et inimeste tegevus ei ole isoleeritud nähtus nagu teaduslikud katsed seda tihtipeale on. Inimestel on oma arengukäik, rännud; nendest saame aimu erinevate detailide kaudu. Selles saates meile neid detaile näidati ja oleks mitteaus, kui neid märganuna neile tähelepanu ei pööraks. Iseasi on muidugi see, et kindlasti ei märganud ma kõiki võimalikke detaile, mis ka tähendust võivad omada. Need detailid annavad aimu, mida inimene oluliseks peab, kuidas mõtleb, millisesse niiöelda vaimsesse ruumi ta end asetab.

    Aga olgu, kunagi võtan selle dr (tehn) Viljo Viljasoo ette.

  25. Ja, nagu elu näidanud on, paraku ka veel pikka aega pärast petu (või ekslikkuse) tõestamist (Sylvia Brown, Jasmuheen, Uri Geller, Peter Popoff jne. jne. jne.).

    —–

    et kust tead uri gelleri kohta – või kas on olnud mingit juttu petust või ekslikkusest…? pole ise kuulnud.

    et kuidas ikkagi nonde painduvate lusikatega oli?

  26. Loomulikult on olnud juttu Uri Gelleri petturlusest! Petturlus seisneb selles, et ta valetab endal olevat talle endalegi arusaamatuid imevõimeid, kuid tegelikult teeb trikke, mis mustkunstnikele igati tavapärased on.

    Kui sa ei tea, kuidas lusikad painduvad, siis on ehk abi ühest Fry-Laurie sketšist.

  27. duhh,
    igatahes tänan Sind diskussiooni algatamise eest ja ootan Sind ikka tagasi nii poolt kui vastu väitlema.

    Aga Sinu etteheide, mida Sa oma blogis väljendad, justkui oleksid muud argumendid otsa saanud ja seepärast Sinu arvates isiklikuks läksin, ei pea minumeelest vähemalt seekord paika.

    Võime muidugi jääda erinevatele arvamustele ja seegi on tore :-)

  28. Tere!
    Igasuguste “pseudo”asjade paljastamine on äärmiselt tänuväärne tegevus. Te võiksite uurida võtta ka näiteks Wellness süsteemi.
    Kuid siiski jääb mulle mulje, et skeptiku maailm on üsna vaene, kuna skeptik välistab enese jaoks igasuguste imede olemasolu. Kurb. Paljud inimesed lihtsalt ei saa elada niivõrd must-valges maailmas.
    Tänan.

  29. Liisa,
    mina ei usu neid “psühhoanalüüse”, kus üritatakse skeptikute ilmapilti kuidagi vaese või kitsana näidata.
    .
    Minumeelest on asi hoopis vastupidi – meil lihtsalt pole vaja oma elu huvitavamaks ja värvilisemaks muutmiseks mingeid olematusi välja mõelda, kuna meile on jõudnud kohale lihtne tõsiasi, et maailm on iseenesest palju huvitavam kui ükskõik milline inimene oma ükskõik millistes unenägudes, muinasjuttudes, paranoiades eales oskab ette kujutada.
    .
    Aga mis Su ettepanekusse seoses Wellness süsteemiga puutub, siis ehk oskad mõne algatava viite või eestipõhise näite anda. Või miks ka mitte iseoma kogemusest pajatada.

  30. Kunagi veel stagna ajal tegin minagi katseid nö isetehtud papist püramiidiga. Sai otsitud väidetavalt õiged (vähendatud kordades) mõõdud ja pandud natuke korralikuma kompassiga nõutud ilmakaarte järgi aknalauale paika. Püramiidikese all oli karbike (taas papist) ja selle peale asetasin ROOSTES žiletitera- kui ise ei oleks näinud, siis ka ei usuks- ma arvan, et umbes 2 nädalaga muutus see žilett, mitte teravamaks vaid just nimelt HALJAKS! Kas oli siis mõju püramiidil või aknast aegajalt paistev hommikune päike või mõlemad koos, aga nii see oli. Päikest.

  31. Margus Aru nime on skeptik.ee-s aegajalt ikka nimetatud.

    Delfi piirkonnauudiste osas saame kuulda, kuidas tal ja tema püramiidikülal nüüd ka läheb:

    “Ma ei ütleks,” lausub proua Kersti, “et arendaja [Margus Aru] ja külarahva suhted nüüd päriselt korras oleks. Aga me suhtleme jälle, arutame ühiselt asju. Seegi on suur samm edasi.”

    Püramiidide keskel on taas positiivne energia

    Lahtiste uste päev

    Püramiidide küla lahtiste uste päev toimub küla keskuses pühapäeval, 3. juunil algusega kell 12.00. Kavas meditatsioon, spordivõistlused, kontsert. Täpsem info http://www.tahevarav.ee.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga