James Randi: teadus ebausu vastu

James Randi, JREFMustkunstnik ja pettuste vastu võitleja James Randi vahendab meile selle nädala uudiskirjas järgmist:

* Umbes 5000 Charles Darwini isiklikku kirja pandi internetti
http://www.darwinproject.ac.uk/content/view/66/35/
Darwini sisemised ja välimised võitlused, kahtlused ja lõpuks veendumus, et evolutsioon on olemasolevate faktide põhjal täitsa toimekas.

* Homöopaatia kõrbeb Britis
Umbes aasta tagasi kirjutasid paljud Briti teadlased avaliku kirja meditsiiniüldsusele ja haigekassadele (NHS), kus kutsuti üles loobuma ebateaduslike meetodite rahastamisest. Eriti puudutas see Briti ühiskonnas kuningliku pere poolt au sees hoitud ja populaarset homöopaatiat.

Algatajatel on rõõm tõdeda, et homöopaatia rahastamist on tunduvalt vähendatud. Londoni kuninglik homöopaatiahaigla on tõsistes rahalistes raskustes, et kaalutakse selle sulgemist või ümberprofileerimist.

* Leebe Tuul (Gentle Wind) trügib koolidesse
Üks õpetaja kasutab kahtlasi meetodeid õpilaste ‘rahustamiseks’. Leebe Tuul on tuntud kui ajupesu harrastav sekt, mis ajuvabade ning kasutute vidinate müügi ja eneseabikursuste abil meeleheitel inimestelt raha välja petab.

* Kõrgtehnoloogilised ja ülikallid pildamisvahendid
Kui meie siin oleme esialgu pääsenud vaid ehk ühe Sniffex pildamisantenniga, siis paraku leidub maailmas meie päästeametnikest veel lihtsameelsemaid tegelasi. Ja pole see Sniffex ainus, nagu ühes siinseski jutus kirjutatud sai.

Quadro Tracker, MOLE, Alpha 6, Scandec, Atsuk, ADE 100… Heal lapsel mitu nime, aga ühtmoodi kasutud ja kallid lelud on need kõik.

* Ametlikult tunnustatud šarlatanlus
Holistlik õendus pakub näiteks selliseid teenuseid nagu kõrvaküünlaga kõrva ‘puhastamine’, astroloogiline nõustamine, bioenergeetiline sünkroniseerimine, kanaldamine, homöopaatia, käte pealepanemine, makrobiootika, magnetteraapia, neurolingvistiline programmeerimine, eelmistesse eludesse tagasiminek, palve, šamanistlik tervenemine…

* Robert (Bob) Park valedetektori vastu
Ameerika Teaduste Akadeemia hindas polügraafi ja tõdes, et kuna see meetod annab liiga tihti valepositiivseid tulemusi, ei saa seda usaldusväärselt kasutada. Selle aparaadi abil on alusetult hävitanud inimeste karjääre, kuid ühtki spiooni pole paljastanud.

* Kriitikat telestaar Oprah Winfrey pihta,
kuna ta kiitis ebateaduslikku ja ohtlike väidetega piktud reklaamfilmi The Secret.

* numeroloogiast

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga