James Randi: peaminister, mobiilid, homöopaatia, Dawkins, The Secret, inglid

James Randi, JREFRandi selle nädala uudiskirjas on jutuks:

* Austraalia peaminister John Howard kutsus inimesi tõsimeeli palvetama, et hakkaks vihma sadama.

Kumb on hullem – kas see, et peaminister tegelikult ise ka usub, et selline asi võiks toimida, või see, et ta kogub valimistega seoses poliitilist profiiti?

Mingit loogikas selles jumalalt vihma küsimises muidugi ei ole. Miks peaks inimene arvama, et kui jumal ükskord juba nägi vaeva, et põud tekitada, siis peaks ta inimeste palvete peale oma meelt muutma?

Lõppu tsitaat Frank Zappa suust:

Mõned teadlased väidavad, et kuna vesinikku on nii palju, on see peamine universumi ehituskivi. Vaidlen vastu. Mina ütlen, et lollust on rohkem kui vesinikku ja see on ka peamine universumi ehituskivi.

* Lugeja Lõuna-Aafrikast:

… Pime usk sellesse [Jehoovatuunistaja poolt toodud] raamatusse või suvalisse raamatusse on sama, mis hüljata mõistuspärasus. Sa ei muutu pühaks ja targaks – usk teeb su võhiklikuks ja ohtlikuks.

* Kus on Debbie, kes väidab, et ta tunneb ära, kui ruumis on sisse lülitatud mobiiltelefon?
Norras tehti vastav katse, kas inimesed, kes väidavad, et nad tunnevad end mobiili tõttu halvasti, seda tegelikult just mobiiltelefoni tõttu tunnevad.
Ei, on uuringu järeldus, inimesed tunnevad end kehvast seepärast, et nad ootavad enda enesetunde kehvenemist.

* Professor Frank Odds loodab, et Londoni Kuningliku Homöopaatiahaigla avalik pöördumine toetuse saamiseks kukub läbi.

* Meedia puhub mulli seal, kus mingit sensatsiooni või müsteeriumit ei ole. Ajakirjanike oskamatus teha vahet teaduslikel ja pseudoteaduslikel väidetel annab tihti teenimatut tunnustust ja tähelepanu asjadele, mis teadlaste poolt juba ammu maha on jäetud. Näiteks niinimetatud paranormaalsed nähtused. Samal ajal ei vaevuta tutvustama neid asju, mis tegelikult teadlaste seas elevust tekitavad.

Ja näiteks taaskord homöopaatia. Paljud inimesed vannuvad selle nimel, et just homöopaatia on neid ravimatutest hädadest välja aidanud. Ja tihti on meedia neile inimestele innukalt kaasa hüüdmas. Samal ajal ei näita mitte ükski korralik kliiniline test, et homöopaatiast oleks rohkem kasu kui paltseebost.

* Keegi väitis, et Richard Dawkins olla astroloogiat toetanud. Vale puha!

* Saladus Saladusest
The Secret on njuueidslaste lemmikfilm What The Bleep kõrval. Seal räägivad self-help gurud, kuidas õnnelikuks, rikkaks ja terveks saada. Ühe filmis esinenud guru rikkuse tõelisele allikale on nüüd aga jälile saadud.

* Lõpetuseks üks inglitädi ja teade, et Randi on parasjagu Jaapanis sealseid miljonijahtijaid testimas.

One Reply to “James Randi: peaminister, mobiilid, homöopaatia, Dawkins, The Secret, inglid”

  1. mis moblasse puutub, ei oska öelda aga selle, kas toas on sisselülitatud telekas, võib vabalt ära tunda.

    enamgi veel:
    20a tagasi suutsin ma eksimatult oma toa telekat eristada. lugu oli selline, et tollal oli siin vaid kolm kanalit – etv, ktv ja ktv2. viimane neist oli vaadatav detsimeeterantenni ja vastava plokiga. meie majas asu see plokk antenniga vaid minu toas, kus siis mu vanamees aeg-ajalt käis ktv2 vaatamas. vahel juhtus, et mind polnud sellal kodus aga juba väravast sisnedes (umbes 20m majast) tundsin ma eksimatult ära oma toa teleka spetsiifilise “heli” ja teadsin, et vanamees vahib seda. ja nii oli eranditult alati.

    ei oskagi öelda, milles see seisnes. ise oleksin seda kirjelanud otsekui mingit infa- või ultraheli, mida oli tunda peas, mitte kõrvus. selline kerge surve, vibratsioon vmt.

    hiljem ma “unustasin” selle jälgimise ära ja meenus see alles nüüd, seda moblajuttu lugedes. tegelikult olen ka tänapäeval tähele pannud, et kui tulen koju ja naisel telekas mängib, tunnen selle tihti juba enne ukseni jõudmist ära. seejuures ei pea telekal loomulikult heli peal olema – ta mõnikord mängitab telekat niisama, heli välja lülitatud ja nikerdab seal kõrval oma läpakaga midagi. s.t. telekas on lihstalt mingiks “liikuvaks tapeediks”.

    muidugi – tänapäeva telekad ei ole enam nii “kuuldavad” kui veneaegsed. lcd- ja plasmaasjade kohta ei oska üldse öelda – pole kokkupuuteid.

    kindlasti pole see üleloomulik vaid täiesti seletatav nähtus. kuid ikkagi jääb hämmastavaks see, et selliseid “kuuljaid” olen kohanud elus vaid paari (kuigi omal ajal küsisin pidevalt paljudel) ja see, et oma teleka suutsin ma tuvastada NII kaugelt, läbi seina ja kinnise akna.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga