James Randi: Behe, jalgpallišamanism, püramiid, vihmapalve, Sam Harris, LAV, Salem, Beyerstein

James Randi, JREFJames Randi juuni viimases nädalakirjas järgmised teemad:

* Esikreatsionist (kreatsionism – peenema nimega intelligentne disain (ID) või tark kavandamine on religioosne usk, et maailma ja eluslooduse liigid lõi mõistuslik tegelane, keda-mida mõnikord ka jumalaks kutsutakse. ID on kreatsionismi uuem ja peenem vorm. Nad ei nimeta jumalat nimepidi ja üritavad oma ‘uurimusi’ muu hulgas ka eelretsenseeritavates teadusajakirjades avaldada) Michael Behe on maha saanud uue darvinismi sarjava raamatuga. Richard Dawkins on võtnud vaevaks seda raamatut arvustada.

* Mõni Norra jalgpallimeeskond loodab, et šamaani vägi aitab neid võidule. Oygardi meeskond kaotas sellele vaatamata ühe matši 5-0 ja teise 6-0. Aga vabandused on muidugi varrukast võtta nagu igal trikimeistril. Peab vist ikka vanade meetodite juurde tagasi minema ja rohkem trenni tegema.

* Maailmas on olemas ajakiri Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (eCAM, Tõenduspõhine täiend- ja alternatiivmeditsiin, isegi PubMedis listitud) ning nad on avaldanud põhjaliku uurimistöö püramiidi mõjust rottidel.

* Mõned poliitikud üritavad vihmajumalaid oma populaarsusvankri ette rakendada, seekord siis Georgia osariigis, mis sarnaselt Austraaliale kannatab kuivuse käes. Aga olgu Austraalia eeskuju neile hoiatuseks – inimesed on ehk liiga innukad ja nii võib kuivusest hoopis üleujutus saada.

* Sam Harris vastab kriitilistele märkustele.
“… Ma pole kunagi öelnud, et ma usun meeltevälisesse tajusse, reinkarnatsiooni jne. Olen võtnud seisukoha, et nende asjade kohta näib olevat andmeid, mida peaks hindama.”

Pikemalt saab Sam Harrise vastuseid tema kohta käivale kriitikale lugeda Sam Harrise kodulehelt.

James Randi saatis Sam Harrisele valiku oma raamatutest, kus ta on neid teemasid käsitlenud ilmselt sama põhjalikult ja kriitiliselt nagu Sam Harris religiooniküsimuste puhul. Loodetavasti on tal aega neid raamatuid lugeda.

* Lõuna-Aafriklased reageerivad Randi kriitilistele märkustele nende riigi kohta. Vähemalt ei õpetata Lõuna-Aafrika koolides loomislugu nagu mõnes USA osariigis ning poliitikud võivad vabalt end ateistiks nimetada ja ikkagi valituks saada. Seega pole see LAV sugugi vähem ratsionaalne kui muud riigid.

* Salem revisited
JREF juht Jeff Wagg räägib oma lapsepõlvest Salemis. Pole need nõiad seal sugugi alati laianud nagu praegusel ajal kombeks. Salem oli oluline sadamalinn ja varem tõsteti seda linna ajaloo aspekti rohkem esile.

* Järelehüüd Barry Beyersteinile…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga