Alternatiivsed ravimeetodid vähendavad naiste fertiilsust

Pilt Daily Mail kodulehelt.Pealkiri võib olla veidi eksitav, kuna ei teata veel, mis on põhjus ja mis tagajärg, aga uuring näitas, et naised, kes kasutavad fertiilsusravi ajal täiend- ja alternatiivseid raviviise (CAM), rasestuvad 20% väiksema tõenäosusega kui need naised, kes ei kasuta.

Selge pole aga see, kas madalama prognoosiga naised kasutavad rohkem CAM-meetodeid või on neil meetoditel mingi bioloogiline mõju, mis raskendab rasestumist. Seega ei saa veel otseselt järeldada, et alternatiivsete meetodite kasutamine iseenesest vähendaks naiste võimalust rasestuda, kuid edasised plaanitavad uuringud peaksid sellesse selgust tooma.

Selle uuringu käigus uuriti 818 Taani naise psühholoogilist ja meditsiinilist profiili aasta jooksul alates fertiilsusravi algusest. Selgus, et need naised, kes kasutavad fertiilsusravile lisaks alternatiivseid meetodeid, on rohkem stressis ja murelikud. See võib olla põhjustatud sellest, et nende naiste varasemad üritused rasestuda on ebaõnnestunud ja kasutavad seepärast lisaks mida iganes, et eesmärgile lähemale jõuda.

Täiendmeditsiini professor Edzard Ernst lisab, et see uuring ei näita küll täiendmeditsiini efektiivsust fertiilsusravil, kuid alternatiivmeditsiini meetodite kasutamine võib olla arstidele oluline marker selleks, et need patsiendid vajavad rohkem tähelepanu.

Paljud naised kasutavad fertiilsusravi ajal nt akupunktuuri ehk nõelravi, et maandada stressi, kuid pole olemas tõendusmaterjali, mis kinnitaks selle meetodi efektiivsust viljastumisel.

Uuringu üks läbiviija Dr Jacky Boivin räägib, et naised, kes kasutasid fertiilsusravi ajal näiteks refleksoloogiat või toidulisandeid, olid õnnetumad kui need, kes sellised meetodeid ei kasutanud. Psühholoogilised meetodid stressi maandamisel on küll efektiivsemad kui alternatiivsed meetodid, kuid tihti häbenevad naised oma arsti käest nende järele küsida, kuna kardetakse häbimärgistamist.

Uudis Cardiffi Ülikooli kodulehel.
Uudis BBC uudisportaalis.
Uudis ajalehes Daily Mail.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga