Katoliku kirik maksab 500 miljonit dollarit seksuaalse ahistamise eest

Altaripoiss. Pilt internetist500 miljonit dollarit ehk umbes 5 700 000 000 (viis koma seitse miljardit) krooni.
Ja seda ainuüksi Ameerika Ühendriikides Los Angelese peapiiskopkonnas!

Los Angeles Times kirjutab, et üle nelja aasta on kestnud nõupidamised jõudmaks kokkuleppele Los Angelese peapiiskopkonna, keda süüdistatakse selles, et see ei suutnud kaitsta lapsi preestrite poolt korda saadetud seksuaalse ahistamiste eest, ja umbes 500 ohvri vahel. Kui nüüd kiiremas korras kokkuleppele ei jõuta, läheb juhtum kohtusse, kus peavad tunnistajatena üles astuma ka kõrged vaimulikud sh kardinal Roger M. Mahoney, et aru anda, kas ja mida, kui üldse, on nad ette võtnud, et lapsi kaitsta.

Toetudes eelmistele kokkulepetele ja kohtupraktikale, kus igale ohvrile on välja mõõdetud 1 miljon kuni 5,9 miljonit dollarit, võib Los Angelese piiskopkonnale 500 miljoni dollarine kahjunõue igati reaalne olla.

Seda pole vaja karta, et LA peapiiskpkond pankrotistuks nagu San Diego piiskop ähvardas. Times analüüsis, et Los Angelese peapiiskopkonnal on 1600 kinnisvaraobjekti koguväärtusega 4 miljardit dollarit.

Lisakisma on kirikute ja kindlustusfirmade vahel. Kirik pahandab kindlustusfirmadega, et need ei taha kahjutasusid enda maksta võtta, aga kindlustusfirmad süüdistavad kirikutegelasi olulise teabe varjamises, mis vabastab kindlustajad lepingute kohaselt kahjutasude maksmisest kiriku eest. Nimelt teadsid kõrged kirikuametnikud, sh kardinal Mahoney, et nende ridades on pedofiilsete kalduvustega preestreid, kes jätkasid oma sugukõlvatut tegevust juhtkonna teadmisel, aga kindlistusfirmasid nendest riskidest ei teavitatud.

Ohvrite tugiorganisatsioonid süüdistavad samuti kirikutegelasi igat moodi takistuste tegemises, et juhtumeid ausalt uurida. Tugiorganisatsiooni juht Mary Grant ütles, et kardinal Mahoney teeks mida iganes, et mitte leida end kohtu tunnistajapingist, et varjata neid kuritegusid ning seda, mida tema ja teised kirikuametnikud teadsid ja mida nad ei teinud, et kaitsta lapsi kiskjate eest.

Kardinal Mahoney esindaja Tod Tamberg aga ütleb, et enamus juhtumitest toimusid enne seda kui Mahoney 1985. aastal Los Angelesse tuli. Sel ajal oli seal 2000 preestrit ning esimene kaebus Hagenbachi kohta laekus alles aastal 2002. Peapiiskopkond on väga kõvasti tööd teinud, et juhtumid kohtuväliselt lahendada, kuid juhtumite arv ning Los Angelese seaduste keerukus on suurem kui muudes USA piirkondades. Praegu polevat teada isegi see, kui mitu juhtumit täpselt ikkagi lahendada tuleks.

“Keerukad kõnelused nõuavad palju aega, eriti kui sa oled Katoliku kirik väga piiratud ressurssidega,” ütles esindaja Tamberg.

Vandemeeste valimine algab 17. juulil, kuid vaatlejad arvavad, et kokkulepe ohvrite ja peapiiskopkonna vahel saavutatakse enne kohtuistungi algust või selle algfaasis.

Posted in usk

3 Replies to “Katoliku kirik maksab 500 miljonit dollarit seksuaalse ahistamise eest”

  1. teen julge eelduse, et “kõnemees” oli originaalis “spokesperson/man”, mis tõlgitakse eesti keelde esindaja, pressiesindaja või eestkõneleja.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga