Ravimiamet: seade Bemer 3000 on ohutu elektriseade

Bemer 3000 hobuse seljas. Pilt Bemer PartnerKirjutasin Ravimiameti meditsiiniseadmete üle järelvalvet teostavale ametnikule järgmise kirja:

Tere, lugupeetud Ravimiamet!

Lugesin Teie soovitussõnu nn alternatiivsete seadmete ja vahendite kohta
http://www.sam.ee/7682
kus lõpus soovitate ühendust võtta, kui kahtlusi tekib.

Eesti internetimaatikul on lugeda magnet- ja valgusraviseadmest BEMER 3000, mida turustab OÜ Mirtalis. Vt www.bemer.ee

Ühest küljest tutvustatakse toodet kui peaaegu universaalset raviaparaati kõikide haiguste ravimisel: “Kõik haigused algavad energia defitsiidist rakus. BEMERi teraapia ravib põhjust mitte sümptomit.”

Teisalt aga ei leidnud Ravimiameti meditsiiniseadmete nimistust seda seadet ega ka teisi firma Mirtalis poolt turustatavatest meditsiiniseadmetest mitte poolt sõnagi, kui just hoiatussõnad ‘alternatiivsete seadmete’ kohta välja jätta.

Lugedes tähelepanelikult nii Teie hoiatussõnu kui ka Bemer 3000 tutvustust, leidsin paljugi kokkulangevat, et teha asjatundmatu järeldus, et seade Bemer 3000, mida reklaamitakse kui raviaparaati, on just üks nendest seadmetest, mille suhtes Te inimesi hoiatate.

Kas Ravimiametil on põhjust käsitleda OÜ Mirtalis poolt haldavat internetilehekülge kui eksitav reklaam ja rakendada seadustes ette nähtud meetmeid?

Lisaks reklaamile internetis korraldab OÜ Mirtalis potentsiaalsetele seadmete ostjatele ja kasutajatele seminare:
http://www.bemer.ee/index.php?avaleht=1&id=5&leht=3

Lugupidamisega,
x

Ravimiamet uuris nimetatud seadme kohta käivat dokumentatsiooni ning registreeringuid teistes EU liikmesriikides, kohtuti seadme müügiga tegelevate isikutega ja ainus kindel järeldus praegusel ajahetkel on see, et magnetseade Bemer 3000 on ohutu elektriseade.

Ja see on peaaegu ka kõik, mida üks korralik ametiasutus öelda saab. Kui ohutus on tagatud, siis pole põhjust seadet käibelt kõrvaldama hakata. Samas võib see arvamus uue teabe lisandumisel muutuda.

Kas seade ka müüjate poolt reklaamitud tervisele kasulikku mõju avaldab, Ravimiamet kinnitada ei saa. Tootja esindaja poolt esitatud rahulolevate kasutajate ütlustel põhinevad tunnistused ei kvalifitseeru korralikuks kliiniliseks uuringuks, mille põhjal saaks teha kaugeleulatuvaid järeldusi või soovitusi kliinilise praktika kohta.

Toote müüja lubas Ravimiametile, et nad korrigeerivad toodet reklaamivaid tekste ja lisavad juurde vajalikud hoiatused.

Mina nii korralik pole ja ütlen jätkuvalt, et magnetraviseade Bemer 3000 vastab mitmes punktis Ravimiameti hoiatussõnadele ‘alternatiivsete’ seadmete ja vahendite kohta. Lisaks ei ole piisavalt usaldusväärset tõendusmaterjali magnetravi tõhususe kohta vastavas teaduslikus kirjanduses, pigem tõdetakse, et tegu on toimimatu ja kasutu ettevõtmisega, mis tühjendab patsiendi rahakotti (vt viited eelmisest Bemer 3000 käivast artiklist).

Samas peab ära märkima, et püsimagneti ja pulsseeriva magnetvälja vahel on erinevus. Suurem osa uuringutest on tehtud püsimagnetite kohta ning nende toimimatus on leidnud kindlamat tõestust kui pulseeriva elektromagneti omadused. Üks osa probleemist on vastava ala madal usaldusväärsus, mis on tingitud igat masti magnetmeistrite posijalikest võtetest (mesmerism), teine osa probleemist on tootjate vähene või lausa puuduv huvi teadustööga tegeleda, kuna riistapuud näivad müüvat niigi.

Igaks juhuks kopipasteerin arhiivinduse mõttes bemer.ee kodulehelt nende endi teksti, enne kui nad midagi muudavad:

Teretulemast BEMER 3000 Eesti kodulehele!
Bemer 3000 toodete gruppi kuuluvad magnet- ja valgusravi aparaadid mis hõlmavad uusimaid saavutusi füüsika ja meditsiini valdkonnas. Nende väljatöötamine on oluline ja kauaoodatud panus elektromagnetväljade integreerimises klassikalise meditsiini valdkonnaga. Laiendades konventsionaalse magnetravi piire, avab BEMER 3000 arstiteaduses täiesti uusi võimalusi.

BEMER (Bio-elektro-magnetiline-energia-regulatsioon) 3000 erinevaid aparaate kasutatakse väga edukalt maailmas ja ka Eestis haiglates, kliinikutes, pere- ja hambaarstikabinettides, tippspordis, massaaži- ja ilusalongides, spaades, tervisekeskustes ja mitmelpool mujal. Mis eriti oluline- aparaat on tehtud niivõrd ohutuks ja lihtsalt kasutatavaks, et iga inimene võib BEMER 3000 iseseisvalt ka kodus kasutada. Loomulikult tuleb järgida kasutusjuhendit ja ohutusnõudeid. BEMER teraapiat võib kasutada paralleelselt kõikide ravimeetoditega.

BEMERi impulss mõjutab rakke molekulaarsel tasandil tõstes nende energiataset, hapniku omastamist ning kiirendades ainevahetust. Paranevad vereringenäitajad. See omakorda kiirendab paranemist ja taastumist haigustest ning vigastustest, tugevdab immuunsussüsteemi, paranevad üldine enesetunne ning sportlikud saavutused jne. Kõik haigused algavad energia defitsiidist rakus. BEMERi teraapia ravib põhjust mitte sümptomit. (skeptik.ee rõhutus)

BEMERi impuls, mille töötas välja Prof. Dr. Wolf A. Kafka 1998.a., on revolutsiooniline elektromagnetvälja teraapia edasiarendus mis töötab siinuselise, ristküliku, trapetsi kujulisena samuti tuntud kui saehamba kujuline impuls. See väga täpselt mõõdistatud impulsse andev elektromagnetväli on patenteeritud BEMER 3000 nimelise valemina. BEMERi tooted on saanud palju rahvusvahelisi auhindasid.

BEMER 3000 tooted on ohutud meditsiiniaparaadid kuuludes Klass IIa kategooriasse (Directive 93/42/EEC) ja on CE (CE 1275) märgistatud. Kvaliteedi standard DIN ISO 13485:2003. Tootja on INNOMED International AG.

Küll aga on kodanikel alati võimalik ise Ravimiametile teada anda kõigist intsidentidest või kogemustest, mis Bemer 3000 või muude seadmetega ette tulevad. Ka siis, kui inimene on patsiendina seadet kasutanud, aga lubatud tervendavat toimet pole täheldatud või on olukord lausa hullemaks läinud.

Ravimiameti tagasiside vorm nende kodulehel.
Telefon 737 4140
e-kiri sam@sam.ee

Veel üks kordamistvääriv viide kodulehele EBM-first (tõenduspõhine meditsiin esmajoones), kus vaadatakse otsa magnetteraapia kohta käivale tõendusmaterjalile.
“Raha, mis on kulutatud kallile ja tõendamata toimega magnetteraapiale, oleks paremini kasutatud tõenduspõhisele meditsiinile.”

* Rohkete viidetega artikkel Quackwatch kodulehel:
http://www.quackwatch.org/04ConsumerEducation/QA/magnet.html.
* Ülevaade magnetravi võtetest vähktõbe silmas pidades:
http://www.cancer.org/docroot/ETO/content/ETO_5_3X_Electromagnetic_Therapy.asp
* Üks konkreetne uurimus pulsseeriva magnetvälja võimalikust valu leevendavast efektist:
http://bja.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/aem129v1
* Lugu ühest konkreetsest pulsseeriva magnetväljaga seadmest, millel väideti olevat vähki raviv toime:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/csct.html

One Reply to “Ravimiamet: seade Bemer 3000 on ohutu elektriseade”

  1. Bemer 3000 oli aktiivse arutelu teema ühe teise kirjatüki all siinsamas lehel, aga ma ei leia seda üles. Seega postitan siia. Mul tekkis huvi teada saada, misasi see Bemer 3000 on ja millistel fenomenidel tema toime põhineb. Tegin väikese kiiruuringi internetis ja annan lühiülevaate (mis kindlasti ei pretendeeri teadusliku tõestusmaterjali auväärsele nimetusele ega üleüldse mitte millelegi peale selle, et inimesed natukene mõtleksid enne raha annetamist – meil on ka palju lastekodusid ja inimesi, kes päriselt vajavad abi, äkki annaks neile?).

    Esiteks tekitab minus umbusku juba see, kui väidetav suurfirma oma kodulehel reklaamib kaupa vigases eesti keeles. See pole kunagi hea märk usaldusväärsusest (võib tunduda hirmsa tähenärimisena, aga see ütleb üht-teist firma kohta küll, ausalt). Lugege ise:

    “BEMERi impuls, mille töötas välja Prof. Dr. Wolf A. Kafka 1998.a., on revolutsiooniline elektromagnetvälja teraapia edasiarendus mis töötab siinuselise, ristküliku, trapetsi kujulisena samuti tuntud kui saehamba kujuline impuls.”

    Näh, mina ei teadnudki, et elektromagnetväli on saehambakujuline… saati siis veel trapets…

    Teiseks – lugesin mina nende kodulehel olevaid tekste ja nagu tavaliselt, on tekstides viidatud erinevatele uuringutele (on antud kokkuvõte uuringutest), kuid uuringute tulemusi endid väljas ei ole. Tegelikult oleks ka vaid tulemustest vähe, vaja oleks korralikku uuringute läbiviimise kirjeldust, sest vastasel juhul puudub võimalus hinnata, kas tegemist on sulepeast väljaimetud jamaga või korrektselt läbiviidud protseduuriga, mida on võimalik korrata ja saada võrreldavaid tulemusi.

    Kolmandaks – hakkasin uurima teisi teadustöid, mis väidetavalt Bemer 3000 seadme tööpõhimõtet selgitavad ja kinnitavad meetodi toimivust. Ega ma neid kõiki läbi ei lapanud, aga ca paarkümmend vastet, mis ma internetist kas konkreetse artikliviite või sõnade “pulsating electromagnetic field health…” peale leidsin, rääkisid kõik (paari erandiga) pulseeriva elektromagnetvälja või elektriliste impulsside tõenäolisest positiivsest mõjust LUUKOE taastumisele (võimalik, et piesoelektrilise efekti kaudu, mis signaliseerib organismile vajadusest selles piirkonnas luustumis/mineraliseerumisprotsesse aktiviseerida) ja viidetest võimalikele rakendusvaldkondadele nt hambaravis, liigesevaevuste ravis ja luumurdude paranemise kiirendamisel. Valdav osa artiklitest pärines aga aastatest 1960-1970, mõned üksikud ka hilisemast ajast (viidates seejuures ikka neilesamadele 60-70ndate artiklitele).

    Neljandaks (nüüd läheb huvitavaks). Ma leidsin võistleva aparaadi kirjelduse ja reklaamtekstid. Seal oli kirjeldatud kahte erinevat seadet (klassikaline “võistlev toode” ja “meie parem toode”). Üks seade opereeris elektrivooluga (TENS, ilmselt midagi sellist, mida teleturus müüakse – paned kõhu peale ja siis tõmbled), see ei olnud hea. Selle seadme efekti peeti sarnaseks ja võrreldavaks tulemusega, mis saavutatakse keha töötlemisel tömbi esemega (blunt object) – ehk siis massaazhiga. Seejuures pidi väidetavalt keha voolutugevusega harjuma ja siis tuleb väljatugevust muudkui suurendada, see aga põhjustavat lõpuks nahaärritusi. See-eest pulseerival elektrivoolul selliseid negatiivseid omadusi ei ole. Selle masina nimi aga oli hoopis Alphastim 100, mitte BEMER 3000. Ja meetodit nimetatakse MET – mikrovoolu elektriline stimuleerimine (vabandust, ma ei oska seda eesti keelde panna kenasti). Voolu lastakse sulle keresse pulssidena, kaob valu, lihaste jäikus, ja RAKKUDES SUURENEB ATP TOODANG!. Kes ei tea, siis ATP on adenosiintrifosfaat – rakusisese ainevahetuse produkt, millest vabanebki energia, mille arvelt me sööme, seedime, magame ja mõtleme. Ühtlasi pidavat tõhustuma aminohapete transport ja valgusüntees. Kuidas see võimalik on – ega seda pole seletatud, sul on vaja ainult uskuda. Aga hoopis huvitavaks läheb nüüd.

    Mäletate gaussmeetri-müüjaid? Noh, ALPHASTIM 100 autoritel igatahes asi meeles. Nad ütlevad, et elektromagnetväljadel pidavat aeg-ajalt olema vähkitekitav mõju. Aga see ei tohi teid heidutada! sest Alphastim 100 on nii vinge aparaat, et teeb vahet kasvajarakkude ja normaalsete rakkude vahel – kasvajarakkude arengut ta pidurdab, normaalsete rakkude arengut aga edendab. Kuidas ja mis moel see küll võimalik võiks olla, pole teada ja pole ka selgitatud. Lõpetuseks: Clearly, much additional work is required to define the role of MET. The results of research published to date strongly suggest that it will have a much more prominent role in the future of health care.

    Kogu jutt on klassikaline näide hämamisest ja justkui kopeeritud Ben Goldacre’i raamatust “Bad sience” (soovitan lugemiseks). Võite ise üles otsida alltoodud linkidest, kui mitme koha peal b..s.tt detektor piiksuma peaks hakkama.

    Mis seob seda seadet ja Bemer3000-et, lisaks klassikalistele taoliste imevigurite müügivõtetele – laiahaardelisus. Ma mainisin, et teadusartiklites oli juttu eelkõige luude parandamise kiirendamisest, aga nimetatud seadmed mõlemad lubavad paranemist artriidist, seljavaludest, haavade paranemine kiireneb, vähirakud hävivad või vähemalt nende areng on takistatu… Bemer 3000 läheb veel kaugemale – ravi alates kurnatusest, astmast ja nahalööbest, lõpetades unetuse, valude, luumurdude ja kõrgvererõhutõvega.

    Panen ka lingid: Alphastim 100: http://www.harborside.com/~aspenmed/page8.htm

    Bemer Clinics: http://www.bemerclinics.com.au/public/AFB.zip

    Lihtne talupojamõistus küsib ainult – miks meil ometi on nii palju haigusi, kui meil on Bemer3000? Ärge ütelge, et “tavamedistiini vandenõu” – Bemer 3000 reklaamib ennast vägagi tavameditsiinina, kõik on teaduslik ja tõestatud (väidetavalt, kahjuks pole ühtki vettpidavat tõendit peale ilusate graafikute). Arstid oleksid üliõnnelikud, kui saaksid lahti patsientidest, kes kiusavad neid küll oma kroonilise astma, küll seljavalude ja kurnatusega. Kahjuks ei ole poolest sajandist hoolimata meetod massidesse läinud. Miks ometi?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga