Amway/Quixtar on illegaalne püramiidskeem, mitte jaemüügifirma

Pyramid Scheme AlertAmeerika Ühendriikides on kaalumisel kohtuasi, milles süüdistatakse Amway/Quixtar võrkturundusettevõtmist keelatud püramiidskeemi ehitamises.

Riiklik Kaubanduskomisjon (FTC) on sarnase süüdistuse alusel sulgenud mitmeid võrkturundus-skeeme, nt Equninox, SkyBiz.

1979. aastal otsustas kohus, et Amway ei ole illegaalne püramiidskeem, kuna Amway tegelased väitsid, et peamine tulu tuleb tarbekaupade müügist, mitte uute distribuutorite värbamisest ja nende ‘investeeringutest’.

Tänaseks on aga selgunud nii Amway/Quixtar enda finantsraportitest kui vahikoerte analüüsidest, et 99% distribuutoritest ei teeni mingit kasumit ja see tuleneb mitte värvatute isiklikust küündimatusest ja läbikukkumisest, vaid mitmetasandilisest värbamissüsteemist ja jaemüügi puudumisest.

Selle teabe alusel soovitakse 1979. aasta kohtujuhtum taasavada ja otsus üle vaadata.

FTC on teiste juhtumitega seoses öelnud, et kui suurem osa rahast, mis makstakse ülaliinile, saadakse alaliinidelt, mitte jaeklientidelt, siis on need maksed de facto värbamistasu. Sellisel juhul ei seisne ‘äriidee’ mitte jaekaupade müügis, vaid lõputus värbamisketis. Selline värbamiskett on aga loomu poolest pettus, kuna ei taga välja lubatud tulu peale mõnele püramiidi tipus olevale.

Allikas: http://www.pyramidschemealert.org/PSAMain/news/AmwaySuedasPyramidScheme.html

Pöördumine kohtu poole on täies pikkuses casewatch.org lehel:
http://www.casewatch.org/civil/amway/class_action_complaint.shtml
Lühidalt mõned süüdistused:
* Quixtar on ebaseaduslik püramiidskeem, kuna enamus müügist toimub distribuutorite vahel, mitte aga jaeklientidele.
* Kostja värbab uusi distribuutoreid valede ja eksitavate väidetega.
* Quixtari tooteid on raske müüa mitteliitunutele, kuna need maksavad tunduvalt rohkem kui vastavad tooted poodides.
* Madalaimal tasemel olevaid liitunuid juhendatakse mitte kulutama aega toodete tutvustamisele ja müümisele, vaid kaupade tarbimisele ja uute distribuutorite värbamisele.
* Enamus Quixtari toodetest tarbitakse distribuutorite endi poolt ja iga kasum kulutatakse müügijuhendite peale.
* Quixtaril on ebaõiglane kaebuste lahendamise poliitika, mis võimaldab keelduda kahjude hüvitamisest enamusele distribuutoritest, kui vastavad probleemid tekivad.

Kas ja millal see asi kohtus arutlusele tuleb, pole veel teada.

77 Replies to “Amway/Quixtar on illegaalne püramiidskeem, mitte jaemüügifirma”

  1. Amway ei ole püramiidskeem, seda saab wikipeediast lugeda ja see otsus tehti kohtus peale kõnealust kohtuasja.
    Amway käive on 7 miljardit aastas. Amwayl on 3AAA+ sertifikaat, milline on ainult üheksal firmal maailmas, st nende käive on olnud ligi viiekümne aasta jooksul ainult tõusev, neil ei ole mingeid kohustusi teiste finantsasutuste ees. Kohtuasju on kõigil, küsimus on selles kes võidab. Ülaliinid ei teeni teiste pealt kasu, vaid teenivad püsitulu oma loodud strukuuride käibest protsendina. Valmis struktuurid antakse emafirmale tagasi frantsiisina. Alaliinid saavad ülemistest rohkem tulu, kui loovad rohkem struktuure. Struktuuride rahajaotus on korraldatud alt ülespoole, ehk esimesena makstakse tasud välja alumistele inimestele aktiivse töö faasis, seal on väga huvitav arvutusskeem. Inimesed ei ole nendes struktuurides üksinda oma äri ehitajad vaid seda tehakse meeskonnana. Koolitused ja materjalid maksavad võrreldes muude ärikoolitustega väga vähe ja on äärmiselt vajalikud kiireks äriehitamiseks. Eestis teenib püsitulu juba kenake arv inimesi, enamus on neist suundunud Skandinaavia ja Venemaa turule. Mina kuulun ka nende inimeste hulka ja mind väga huvitab, et minu alaliinid saaksid ka püsitulule,sest see tähendab mulle märkimsväärseid preemiaid. Nõnda motiveeritakse ülaliine alaliinidele abi pakkuma, seda koolitajana vastavalt oma kogemusele. Selles äris muudetakse mõtlemist investeerimispõhiseks ja selleks on vaja pisut nn ajupesu, et hakata uskuma paremasse tulevikku. Uskudes vaesusesse seda äri ehitada ei saa. Nagu ükskõik mis äri. Selles äris on loomulikult kiiremad ja edukamad juba äritaustaga inimesed, kuid see on võimalus igaühe jaoks just seetõttu, et käibeks on tarbekaup, mitte nt kinnisvara. Müügiartikkel on ainult äriplaan, mitte tooted. Tooted on teisejärgulised, kuid vajalikud rahavoo loomiseks, neid ei müüda vaid tarbitakse ise. Mõned siiski müüvad ja jäävadki müüma, müües seda äri taas ehitada ei saa. Edu nii poolt kui vastu inimestele.

  2. Kulla AMWAY ärimehed ja ajuloputajad.Palun lõpetage see krediidireitingu kohta valetamine (reiting AAA-ainult 9 ettevõtet maailmas).Ennem kui sellist jama kirjutada ja suust välja ajada,võiks ikka natuke asja kohta ka midagi uurida.Ainuüksi Eestis omavad krediidireitingut AAA 3,4% ettevõtetest.Vastavad ettevõtted kes taolist krediidireitingut omavad,saavad Krediidiinfo AS-ist tellida ka vastava tunnistuse (nn.sertifikaadi).Vastav reiting omistatakse eelneva aasta majandusandmete põhjal,mis määratakse majandus-,finants-ja maksekommete koondhindena.Nii et lõpetage palun see reitingutega manipuleerimine.

  3. Siis on hästi kui eesti on edukas. Ega amway ärimehed ja ajuloputajad tahagi muud tõestada, kui et ei tee midagi kohutavat. Loomulikult räägivad mõned hirmsale mustamisele vastukaaluks asjadest, mida koolitustel kuulnud ja võibolla mitte täpselt järele uurinud. Samas on seegi täiesti mittevajalik reageering, kuigi arusaadavam kui nende oma, kes seda äri lähemalt ei tunne. Siinkohal peame siiski märkima, et reitingu annabki eesti firmadele Krediidiinfo AS, lisades oma raportitele lõppu, et ei vastuta info usaldusväärsuse eest, kuna kasutab avalikke allikaid. See kes annab AAA krediidireitingu Alticorile (Amway ja Quickstari emafirmale tema tegevusaja ehk 48 aasta vältel) jäägu suurele skeptikule ja väiksematele väljauurimiseks:) Väike vihje- Krediidiinfo AS see ei olee…

  4. Amway on maailma suurim investeerimispõhine võrkturundusäri. Olen selles äris päris edukas ja mulle meeldivad inimesed, kes selle vastu on. See on väga humoorikas arvata, et tegu on seebiäriga. Koolitusi ja Cd-sid on vaja, et inimeste vaeseksolemise paratamatusmõtlemine muuta vastupidiseks, muidu ei saa seda äri teha. Ma ei tea midagi ilusamat, kui aidata muuta inimeste mõtlemist nende enda hüvanguks. Tundugu see siis ajupesuna või jumalakummardamisega. See, et tarbekaup on käibeallkas (mitte majad või laevad) teeb investeerimise võimalikuks kõigile inimestele. Ostetakse oma perele tarvilik igapäevane tarbekaup lihtsalt ühest konkreetsest kaubamajast, ja jagatakse marketingitulu äri ehitamise aktiivses faasis. Kui on saadud teatud tasemele, müüakse oma loodud kasvav struktuur frantsiisina emafirmale tagasi ja jäädakse püsitulule oma struktuuri mingil ajahetkel fikseeritud käibest. Siis võid teha sama asja uuesti, sest sul on see juba selge. Teed nii kaua kui rahavooga rahule jääd. Edasine kasv on järgmiste sama motivatsiooniga inimeste kätes, kes alaliinis edasi tegutsevad. Et kõik õigesti korralduks, selleks on CD-d raamatud ja koolitused. Copy-paste, copy-paste- nii see äri käib. Motivatsiooniks on vaja pisut ajupesu, sest kahjuks inimesed usuvad vaesusesse. See mõtlemine keeratakse teistpidi, need kes on valmis muutuma saavad sellest väga suurt tulu. Minul läks viis kuud, et mitte enam tööle minna. Äri kasvab nii siin kui Skandinaavias. Ja kes seda ei usu, see käigu tööl edasi ja veetku oma perega loetud tunde päevas. Kui oli mingi unistus kunagi, siis parem kui see meelest läheb, muidu on mõru maik suus, et see ei teostu. Las Savisaar mängib teie rahaga Robin Hood´i. Mina vaatan ise keda toetan. Kõik on mõtlemises kinni.

  5. Mulle jääb üks asi arusaamatuks – kui kõik teenivad, siis kust see raha tuleb? Lihtsalt tekib õhust? Kui aga vanad olijad teenivad uute arvelt ja selleks, et uued hakkaksid teenima, peavad nad omale omakorda alluvad astmed hankima, on tegu ju püramiidiskeemiga.

    Ei saa aru.

  6. “Müügiartikkel on ainult äriplaan, mitte tooted. Tooted on teisejärgulised, kuid vajalikud rahavoo loomiseks, neid ei müüda vaid tarbitakse ise. Mõned siiski müüvad ja jäävadki müüma, müües seda äri taas ehitada ei saa. Edu nii poolt kui vastu inimestele.”

    Kusjuures, miski siin ei klapi. Teoreetiliselt peaks ju käive just tulema müügi pealt. Amway müüb ju mingit kummalist ninnu-nännut ja nagu teenib siis selle pealt. Samas, näe inimene ise ütleb, et müües üles ehitada ei saa. Miskit siin jutus ei klapi- välja arvatud juhul, kui müügi osa on Amway äriplaanis tõesti ebaoluline ja oluline on lollidelt ratsa rikkaks saajatelt raha välja petmine. Või kuidas?

  7. kulla amwaylased, kas te ise ka endale aru annate, et teie sõbrad ei taha teiega enam suhelda, sest teie jaoks pole enam muud teemat olemas, kui ÜÜRATU rikkus jne…EESTI ON SELLISE ÄRI JAOKS LIIGA VÄIKE!!! ja pealegi on see ebasaduslik, missest et 7 aastat juba räägitakse et kohe kohe läheb ametlikuks…lollid et usute seda. Matke minu pärast palju pappi et tellida core sd-sid iga kuu, millest tuhkagi kasu pole, mingit kordi kallimaid kaupu, mille kohta ma paha sõna ei ütle ja kui te saate kunagi nii rikkaks et kuus teenite üle 2000 euro, siis andke teada ka teistele sellest. Täielik raha võssa viskamine, eriti Eesti väiksust rõhutades.

    Amway asjatundja

  8. Ma arvan,et igaühel on tahtmine investeerida ja unistada.Aga igaüks ei oska seda teha.Seepärast nad ilguvadki teiste kallal,kes vähemalt üritavadki.Tarbides ise Amway tooteid pean neid parimateks,mida Eestis saada on.Nad on allergiavabad,pesevad,puhastavad hästi kõikvõimalikke pindu;samuti kreemid,sampoonid on tasemel.Neile,kes seda proovidagi ei taha ostku edasi pesupulbreid,mis jäävad pesusse (kuivanult riided tolmavad) ja pesku edasi nõudepesuvahendiga,mis tekitab peapõõritust.Ja muuseas Amway toodete hinnad võrreldes Eesti jaevõrgus saada oleva kodukeemia hindadega on lausa odavad,sest need on kõik kontsentraadid,nende pakendid lagunevad keskonnas-järelikult on meie tervisele ohutud.Soovitan neil,kes Amway vastaseid artikleid kirjutavad ise proovida näiteks Glisterit (sisaldab 27 looduslikku ürti,mille lahuse abil on terve mu pere lahti saanud angiinist,nohust,silmapõletikest,igasugustest vinnidest ja haavadest,sügelevatest sääsehammustustest ja suuprobleemidest,samuti kõrvetistest….).Ja seda ainult 150 krooni eest aastas.Kui te ei usu ,proovige.Ja öelge,miks eestlane on tüüpiliselt loll,kes ei süvene asja headesse omadustesse,vaid hakkab kohe poriga pilduma?

  9. tegelikult ma küll eriti ei usu, et amway ise oma tooted research&development’i käigus välja töötab. võin mürki võtta, et üks kahest: kui kraam ise toodetakse, kasutatakse juba olemasolevaid standardretsepte või siis lastakse mõnes spetsialiseerunud vabrikus osa kraami amway taarasse villida, müües neid “oma” toodetena.

    mõlemal juhul pole vahet, mida ostad. s.t. vahe kindlasti on – mujalt võib odavamalt saada. ja kui isegi hinnad enam-vähem samad on, on kah vaks vahet, keda rikastada – kas amway parasiit-jutlustajaid või inimesi, kes tõepoolest oma töö ja vaevaga need tooted välja töötanud on.

    KUI amway kaup sedavõrd hea on, müüks nad oma kaupa avatud turul sest kui eesmärk, nagu nad isegi tunnistavad, on rahateenimine, siis on nad selleks VÄGA vale tee valinud! vaid idioot müüb oma imehead ja konkurentidest paremat toodet üksnes piiratud ulatusega võrkturustuse kaudu. juba paljalt see majandusliku idiootsuse ilming peaks “usklikele” vihje andma, et miskit on mäda, et peab olema mingi muu äärmiselt mõjuv põhjus, miks geniaalsed tootearendajad ja turundusmehed ei müü oma toodangut (eks ikka rahateenimise eesmärgil) avatud turul.

    i rest my case.

  10. keegi võiks ka vanast, heast herbalife’ist kirjutada.

    ajaloohuviliste rõõmuks oleks ilmselt ka kerge pilguheid 10-15a tagusesse püramiid-sertifikaatide ostu-müügi legendi, mis nii mõnelegi kavalpeale terve hulga ullikeste abiga arvestatava nutsu kokku tõi. seda enam, et ega see lollilõks veel täiesti välja surnud polegi…

    wink-wink, martin ;-)

  11. “…mille lahuse abil on terve mu pere lahti saanud angiinist, nohust, silmapõletikest, igasugustest vinnidest ja haavadest, sügelevatest sääsehammustustest ja suuprobleemidest, samuti kõrvetistest….)”
    See nii pull, kuidas woo woo oma elu elama hakkab. Nüüd on siis Amway lisaks võrkturustusele ja äriskeemile osutunud ka üliuniversaalseks woo-woo-tervisevahendiks, konkurendiks homöopaatiale, reikile, detoxile, EMF-ile jne. Kui juba kräppi uskuda, siis ikka uskuda juba nii et maa must! Huvitav (ja kahju), et tegelikus, tõenduspõhises meditsiinis ei eksisteeri nii universaalse toimega ravimeetodeid ega -vahendeid, mis ravivad kõike tripperist kopsuvähini… :(

  12. Ahh jaa, veel – angiinist, nohust, silmapõletikest, igasugustest vinnidest ja haavadest, sügelevatest sääsehammustustest ja suuprobleemidest, samuti kõrvetistest olen nii mina kui minu pere kui tegelikult ka vist enamik inimesi kui peresid maailmas lahti saanud niikuinii, ilma igasuguste lahusteta. Aga kui neist on lahti saadud lahust kasutades, siis muidugi on lahus see, mis neist vabastas…!!!

  13. Lõige : Janson´ilt -) vaid idioot müüb oma imehead ja konkurentidest paremat toodet üksnes piiratud ulatusega võrkturustuse kaudu.
    Kas mitte VIP istekohad ei ole piiratud, kas mitte hea elu ei ole piiratud vaid hall mass tarbib ühte ja sama, teeb ühte ja sama. Kõik inimesed, ärid jne maailmas kes/mis kuuluvad VIPide hulka on piiratud.
    Ma loodan, et saad poindile pihta. Väga paljud inimesed ei teagi mida nad suust välja ajavad, sest on raske hinnata seda milles puudub kogemus. Nii nagu rikkurite lapsed ei kujuta ette nälga, valu, vaeva et end elus hoida ei tea inimesed tihti mida räägivad. Kui ei proovi ei saa ka teada, on ammu teada-tuntud tõde.

  14. Tarvo Kruus
    rõõm näha, et su mõte kuhugi suunas liigub. Sulle ja ka teistele teadmiseks oli “vanal venealaj” pesuseep, aga mis tehti selle veega mis üle jäi? Ilmselt paljud ei tea, et selle sama seebi vett kasutasid aednikud ja muud lillehuvilised VÄETISENA. Kas pole samuti mitte universaalne:)
    Meditsiin ei saa aga endale ju lubada sellist üldist rohtu mis võtaks käik hädad küljest. Neil jäevad ju suured summad saamata. Nii nagu uute ravimitegagi. Teada olevad ravimatud haigused, neile on raudselt ravi välja töödatud aga kuna inimesed on ostetavad ja müüdavad, siis müüvad paljud teadlased/doktorid, kes iganes neid ravimeid välja töötavad oma ravimid heas usus maha, andes allkirja lepingule, et neil pole sellele ravimile mingeid õigusi ja nad ei tea sellest mitte midagi. Niisiis Küsime endiselt miks meditsiin ei taha universaalseid rohtusid?? Sest et haigetest inimestest on neile rohkem kasu.
    Nt arvuti: miks töödatakse välja viiruseid? Et inimesed ikka uusi ja uusi ja uusi viirusetõrje programme tarbiksid.
    Siiski on hea meel kui kas või niigi palju inimestel juba aju liigub, et küsimused tekivad :) palju õnne!!

  15. Eva vatras:

    Meditsiin ei saa aga endale ju lubada sellist üldist rohtu mis võtaks käik hädad küljest. Neil jäevad ju suured summad saamata.

    Ah siis sellepärast surigi Henry Ford traagilises õnnetuses noore mehena kahtlastel asjaoludel, et vankritööstus ei saanud lubada universaalset masinat, mis inimesi igale poole liigutaks!

    Ah siis sellepärast läkski John D. Rockefeller kerjusena tundmatusse hauda, et hakkepuidutööstus ei saanud lubada universaalset kütust, mida kõlbaks nii laevades, petroolilampides kui masinates kasutada!

    Ah siis sellepärast läksidki Thomas Edisoni ärid põhja, et gaasilambitööstus ei saanud lubada universaalset valgustamismasinat, mis ka ilma gaasisüütajateta põleda võis!

  16. Eva vatras tagasi:

    Lõige : Janson´ilt -) vaid idioot müüb oma imehead ja konkurentidest paremat toodet üksnes piiratud ulatusega võrkturustuse kaudu.
    Kas mitte VIP istekohad ei ole piiratud, …

    Kes noid siis võrkturustuse kaudu müüb?

  17. Kommenteeriks ka Eva kommentaarist ühte osa:

    Nt arvuti: miks töödatakse välja viiruseid? Et inimesed ikka uusi ja uusi ja uusi viirusetõrje programme tarbiksid.

    See on üldiselt müüt. Täiesti võimalik et mõni arvutiviirus on sel põhjusel loodud aga 99,9% viirustest kindlasti mitte sest:
    1) enamuse viiruste loomise põhjused on väga selged ja need on hoopis teised (levinuim on lihtsalt raha teenimine spammi levitamise kaudu)
    2) viirustõrje firmad üritavad muuhulgas tuvastada kohta kust viirus alguse sai. Ja kui mingis punktis hakkab tunduma et see koht on kahtlaselt seotud mõne konkurendi töötajaga… no siis nad kahtlemata mitmekordistavad oma pingutused algse levitaja teada saamiseks ;-) Nii et päris arvestatav tõenäosus vahele jääda.
    3) Sel ei tasu lihtsalt majanduslikult ära. Oluliselt lihtsam viis oma viirusetõrje programmi müüki suurendada on oma viirusetõrje programmi parandada kui viirusi luua.

  18. Võrkturustusel on mitmeid eeliseid:
    1) võimaldab luua eksklusiivset imagot
    2) võimaldab turustada toodet “varjatumalt” mis võimaldab vältida näiteks tarbijakaitset, igasugu muid reguleerivaid ja maksustavad ametkondi, võrdlevaid tooteteste, ajakirjandust jne.
    Eelis 1 sobib väga hästi juhul kui tahetakse igati rõhuda toote paremust konkurentide ees, selles mõttes on Eva jutus väike point sees küll. Aga ma usun et eelis 2 on reaalses elus oluliselt levinum põhjus võrkturustuse kasuks otsustamisel ja paraku on see ka võrkturustuse maine täiesti põhja viinud mistõttu väga konkurentsivõimelisi tooteid ei tasu enam võrkturusega turustada.

  19. Niisiis Küsime endiselt miks meditsiin ei taha universaalseid rohtusid??

    Pigem tasuks küsida, miks medfirmade bossid igasugu jõledate tõbede kätte tahavad kärvata. Rohud neil ju on :D

  20. Eva. ütles:

    Kas mitte VIP istekohad ei ole piiratud, kas mitte hea elu ei ole piiratud vaid hall mass tarbib ühte ja sama, teeb ühte ja sama. Kõik inimesed, ärid jne maailmas kes/mis kuuluvad VIPide hulka on piiratud..

    Robert B. Cialdini “Mõjutamise psühholoogia” peatükk 7 Nappus.
    Nappuse Printsiip – võimalused tunduvad meile väärtuslikumad, kui nad on meile vähem kättesaadavad.

  21. Wau. Poleks arvanud, et mu kirjutis teile ka niipalju korda läheb :D
    Põhimõtteliselt on asi lihtne, meie siin oleme väiksed mõttetud inimesed kelle eest niikuinii otsustatakse kõik asjad ära, vahet pole kas meile meeldib või mitte Amway, Oriflame, Fairi, juuste kamminime, Vabaduse väljaku ausammas jne.
    See, mis on tegelikult tõde ei jõua meieni paraku. Me võime võtta endale omaks ühe või teise tõe ja seda uskuda. Nt mõnu usub jumalat, teine totaalselt eitab, kolmas ütleb, et on teda näinud. Aga asjad olid ja jäävad ikkagi nii, et halli massi arvamus ei lähe kellelegi korda, ja suuri otsuseid tehakse meie käest küsimatta. Enamusele teadmata on meie elud juba ette ära planeeritud(teiste inimeste poolt) paljusid see ei puuduta.
    Kõik sündmused mis maailmas toimuvad on palju plaanipärasemad kui tunduvad. Varemgi riike mahamüüdud/vahetatud/jagatud nende enite arvamust küsimata.
    Mind huvitab aga enam see, et paljud neidt kes siin Amwayd nii hoogsalt kritiseerivad, et kui suur on nende tegelik kokkupuude asjaga.
    Mina võin öelda, et mul on kokkupuudet olnud väga mitmete võrkturundustega, see ei tähenda, et mulle need kõik nüüd meeldima peaksid, aga ma ei loobi ka soppa teiste pihta. (Kuigi mulle ei sobi Oriflame silmakosmeetika, ei pasunda ma netis ringi, et see p**k on.)

  22. Põhimõtteliselt on asi lihtne, meie siin oleme väiksed mõttetud inimesed kelle eest niikuinii otsustatakse kõik asjad ära, vahet pole kas meile meeldib või mitte Amway, Oriflame, Fairi, juuste kamminime, Vabaduse väljaku ausammas jne.

    Teeme nii, et igaüks räägib ikka enda eest.

  23. Martin millises valdkonnas sa siis oled Herbalife, GNLD vaevalt, et Oriflame või Avon.

    Vaata ma tea, mis kes kus räägib ma ütlen ainult, et mul on olnud kokkupuude. Eks uuri siis välja mida kus räägitakse. Ma pole öelnud, et ma sellega tegelen, mulle lihtsalt ei meeldi ühepoolne kriitika. Ja tundub, et siinsetele inimestele ei meeldi ka teistsuguse mõttelaadiga inimesed, nagu igalpool mujal elus tuleb karjaga kaasa kaagutada, et end turvaliselt tunda.

    Minul on täitsa kama kes millega tegeleb kuskil, iga ühe oma valik aga ei meeldi inimesed kes arvavad, et nende asi on õudsalt kes millega tegeleb, etiti ei meeldi nad siis kui õpetama kukuvad. Mina üritan olla lihtsalt neutraalne ja mõista mõlemat poolt, selgitada end/ oma vaateid, üritada aru saada miks on keegi teinud just selle või tolle valiku, sry kui teisiti paistab.

    Samuti arvan ma ka, et ega teistel polegi eriti asja kritiseerida, kui ainult neil kellele see kahjulik on e konkurentidele ehk siis teistele võrkturundustele.

    Ja vat Krikust ei saa aru, mis mõttes enda eest? Kelle eest ma siis rääkisin?

  24. Samuti arvan ma ka, et ega teistel polegi eriti asja kritiseerida, kui ainult neil kellele see kahjulik on e konkurentidele ehk siis teistele võrkturundustele.

    See, et tarbijad võivad üksteist võimalike pettuste eest hoiatada, ei mahu pähe?

    Ja vat Krikust ei saa aru, mis mõttes enda eest? Kelle eest ma siis rääkisin?

    Ei tea, kasutatud “meie”-vormist võib järeldada, et mitte ainult enda eest.

  25. Eva. ütles:

    See, mis on tegelikult tõde ei jõua meieni paraku.

    Mina arvan, et tõde jõuab meieni kogu aeg, ainult suur hulk inimesi on nii laisad, rumalad ja mugavad, et tõde neile lihtsalt ei sobi, nad tahaksid “lihtsamat” tõde, millest arusaamiseks ei peaks 20 aastat raamatuid uurima. Nemad tahaksid , et tõde mahuks kogu oma suuruses 7 min reklaamipausi või ühte ajaleheveergu.

    Aga asjad olid ja jäävad ikkagi nii, et halli massi arvamus ei lähe kellelegi korda, ja suuri otsuseid tehakse meie käest küsimatta. Enamusele teadmata on meie elud juba ette ära planeeritud(teiste inimeste poolt) paljusid see ei puuduta.

    Vot selline mõtlemine on juba ohtlik – et inimene arvab, et ainuke asi millele ta siin pretendeerida saab on tema “15 minutes.”

    Aga kui sa arvad, et võrkturundus on selline süütu asi, siis loe läbi teema
    https://skeptik.ee/index.php/2008/04/25/juri-vorkturundajad-kutuselisandimuujad-lubavad-rikkust/
    pööra tähelepanu Kapslikasutaja kirjutistele – need on ilmekas näide kuidas erinevate mõjutusvahenditega inimesi ära kasutatakse. Milline ilus libe jutt! Milline oskuslik manipuleerimine faktidega, mida ei saa tegelikult kontrollida.

  26. Tonda sa tundud päris asjalik.
    Mul endal on väga keeruline avaldada oma arvamust nii kriitilises keskkonnas.
    See kõik mida ma tahaksin öelda on tihtipeale liiga suur et siia paarile reale ära mahutada, tihti liiga palju et jõuaks ära kirjutada ja spontaanset mõtet meenutada.. ei tule eriti välja just sama mõte.
    Ehk ma ütlen siis lihtsamalt las iga inimene elab ise oma elu ja otsustab oma valikute üle ise ning ei ole mõtet seda järjepidevalt kritiseerida. Elu on niigi lühike.
    Ja arvatavasti ma ei üritagi enam oma seisukohti seletada. Kõik oskavad minu ütluste kallal närida, nagu näljased koerad aga minu küsimustele ei vastata.
    Eks ma siis kordan seda, paljudel teil endil on kokkupuude Amwayga et te seda kritiseerite. Või kritiseerite selle nime all hoopis kõiki võrkturundusi.
    Tuleviku ära kolib niikuinii internetti ning millalgi on eksklusiivsed reaalajas reaalselt toimivad poed.

  27. Eva. ütles:

    Martin millises valdkonnas sa siis oled Herbalife, GNLD vaevalt, et Oriflame või Avon.

    Vabandust, ei saanud aru.

    Vaata ma tea, mis kes kus räägib ma ütlen ainult, et mul on olnud kokkupuude. Eks uuri siis välja mida kus räägitakse.

    Vat mul on ka olnud kokkupuude ja olen uurinud, mida räägitakse.

    Ma pole öelnud, et ma sellega tegelen, mulle lihtsalt ei meeldi ühepoolne kriitika.

    Ja mulle ei meeldi ühepoolne kiidulaul ja ajupesu.

    Ja tundub, et siinsetele inimestele ei meeldi ka teistsuguse mõttelaadiga inimesed, nagu igalpool mujal elus tuleb karjaga kaasa kaagutada, et end turvaliselt tunda.

    Mulle isiklikult meeldivad inimesed väga ja seepärast olen oma “missiooniks” võtnud muu hulgas ka selle, et hoiatada oma kaaskodanikke neid varitsevatest ohtudest, mida libekeelsed ja “ausate silmadega” tegelased neile kaela üritavad määrida.

    Minul on täitsa kama kes millega tegeleb kuskil, iga ühe oma valik aga ei meeldi inimesed kes arvavad, et nende asi on õudsalt kes millega tegeleb, etiti ei meeldi nad siis kui õpetama kukuvad. Mina üritan olla lihtsalt neutraalne ja mõista mõlemat poolt, selgitada end/ oma vaateid, üritada aru saada miks on keegi teinud just selle või tolle valiku, sry kui teisiti paistab.

    Kui sul kama, siis mida sa siin sõneled? Äkki polegi kama? Ahjaa, sul on ju “kokkupuude” :-)

    Samuti arvan ma ka, et ega teistel polegi eriti asja kritiseerida, kui ainult neil kellele see kahjulik on e konkurentidele ehk siis teistele võrkturundustele.
    […]

    Oi-oi, miks meil küll tarbijakaitse ja näiteks kasvõi ravimiamet on? Miks meil küll kodanikeühendustel lastakse olla ja ajakirjanikud, need kurja juured, kritiseerivad veelgi avalikumalt kui siinne koduleht iial suudab. Ja vaata Savisaart – see kritiseerib IRL-i ja Reformi!

    Loll õpib heal juhul enda vigadest, targemale on kasuks ka teiste kogemused. Ja ma ei saa öelda, et mina just alati nende targemate hulka kuuluksin ;-)

  28. Eks ma siis kordan seda, paljudel teil endil on kokkupuude Amwayga et te seda kritiseerite.

    Mul pole näiteks ka natsirezhiimiga mingit kokkupuudet. Aga ikkagi ma pean seda väga halvaks asjaks.

  29. Eva kirjutas: Nt mõnu usub jumalat, teine totaalselt eitab, kolmas ütleb, et on teda näinud. Aga asjad olid ja jäävad ikkagi nii, et halli massi arvamus ei lähe kellelegi korda, ja suuri otsuseid tehakse meie käest küsimatta.

    Suur otsus, kas jumal on olemas või ei, tehakse kellegi teise poolt, “meie” käest küsimata?

  30. Kulla Martin Vällik ära nüüd lend tõuse. Kas sul hakkavad vastuväited mu maailmavaadete vastu otsa saama, et alandama, halvustama hakkad, pealegi nii sind reedab tugevalt su närvi minemine.
    Tüüpiline ummikusse sattunud inimese käitumine.

  31. Lugupeetud Eva, pole Teid keegi halvustanud või alandanud. Küll aga võib Teie suhtumist lehekülge, millel olete otsustanud esineda, lugeda välja faktist, et Te eirate igas oma postituses õigekirjareegleid. Mul lugejana oleks hea meel, kui Te leiaksite hetke aega oma postituste enne avaldamist “Eelvaade” nuppu kasutades üle lugemiseks.

  32. Eesti Päevaleht räägib loo kohalikust Amwayst, mida olemas pole:

    Võimude hammas ei hakka ebaseaduslikule turundusskeemile peale
    Erik Rand

    Lisaks igakuisele kohustuslikule tellimisnormile Poolas asuvast laost, kulub naisel raha ka kolm korda aastas Venemaal Sankt-Peterburgis toimuvale koolitusreisil. Ühe sõidu maksumus on Maimu sõnul umbes 3500 krooni.

    „Peterburis käimine on „oluline“, et saada süsteemis punkte, mis oletuslikult kasvatavad võimalust rikastuda,“ rääkis Maimu, kellele jääb arusaamatuks, miks ja kuidas ei suuda võimud mitte midagi säärase ulatusliku illegaalse kaubandusvõrgu nagu Amway vastu ette võtta.

  33. Ahjaa, pikantne on selle juures see, et Tallinna Ülikool eitab, et Amway nende ruumes asju ajab või nad ei tea, mis nende ruumides toimub:

    Infot nagu toimuksid Amway kogunemised pealinna ülikoolis on laekunud mitmelt erinevalt allikalt, ent Tallinna Ülikool kinnitab, et nad ei korralda ega soodusta oma ruumides mingisugust ebaseaduslikku ega kahtlast tegevust.

    „Lõpuni ei saa aga iialgi kindel olla, et ürituste korraldajad näiteks ei peta või ei valeta ürituse sisu kohta. Kui nii peaks minema, siis kaotab isik usalduse ja talle ruume enam ei rendita,“ ütles ülikooli kommunikatsioonijuht Priit Põiklik.

  34. muide need amway omad on hullemad kui gnld sest nad tahavad raha saada selle pasa eest,ja seal õpetatakse inimestega tutvusi looma ja siis uut sõpra”väga huvitavale koolitusele kutsuma”,kui tüüp vedu ei võta saadetakse uus tuttav pesse.ttüs tegutseid vist kah kunagi olid koosolekud,nad sellepärast üürivad ülikoolide saale,et jätta asjale mulje nagu mingid teadlased soovitaksid seda.siis tegutesesid ttüs veel kunagi ka need kütuse lisandi müüjad.

  35. Nuh, oli mul üks klient, kes soovis saada tiba hambaravi. Peale seanssi küsis, et kas ma glisteri hambapastat kah kasutan? Ma pold sellest kuulnudki. Kuidas? Olete hambaarst ja pole kuulnudki??? Ja kui hea see pidi olema!!!
    Nohjah. Kas see klient ei kasutanud ise seda hambapastat(pilt oli kole), või oli see jutt puha pask. Mina kaldun arvama, et viimane. Lugesin pasta koostist ja laiutasin käsi: no iga jumala hambapasta koostis. Ja kui veel lugeda muude toodete slaavi keelest tõlgitud reklaame… Suuloputusvedelik ja gün. vigade leevendaja 2 in 1 …. No tule taevas appi… Täna võtsin jälle netist ühe glisteri hambapasta reklaami välja

    Samuti pasta on ka toidulisandiks, mis võimaldab parandada peaaju mälufunktsiooni mikroelementide sisalduse tõttu. Pasta üheks suureks vooruseks on see, et koostises puuduvad abrasiivkomponendid, mis nõrgestavad nägemist ning viivad negatiivsetele tagajärgedele, nagu vähi uusmoodustised.

    Halleluuja Ma pole tükk aega oma abilist nii toredalt naermas näinud. Sestap tänan amwayd ilusa hetke eest

  36. Kõik ülikoolid rendivad oma ruume välja, see on täiesti normaalne. Iseasi on muidugi see, kui ülikoolile valetatakse tegevuse kohta, milleks ruum üürile võeti.
    Näiteks, 07.07 alates kl 19 on broneerimissüsteemi andmetel renditud ruumi Täiendkoolituseks.

  37. Kusjuures helistasin ja kirjutasin selle teate ülespanijale ja avaldasin soovi kohale minna. Lubati ühendust võtta. Teate ülespanija tõesti ka andis tagasisidet, kuid otsustusvägi polnud sugugi mitte tema käes ja kangemad otsustajad pole minuga mingil moel ühendusse asunud.

    Ja Tallinna Ülikooli kella seitsmeks ega ka muuks kellaajaks ma kohale ei läinud.

    Raskesti kättesaadavat mängimine on üks igivana taktika enda huvitavaks tegemisel.

  38. Kriku.
    Olen ma ainus kes siin lehel õigekirja eirab???
    Ma arvan, et sinu pinnuks on miskit muud.
    Anna ise head eeskuju oma õigekirjaga, küll siis teised ka millalgi järgi jõuavad.

    Aga minu meelest on see kogu lugu väga kaugel skeptismist ja väga tasakaalust väljas.
    Pigem käib üks kõva materdamine ühe asja pihta, arutleks kenasti plusse miinuseid. Kindlasti on AmWay (ja ka teised võrgud) midagi head pakkunud.
    Ja järjekordselt viskan ma oma küsimuse vastus püüdma, millele ma siiane pole vastust saanud.
    MILLE POOLEST ERINEB AMWAY JA GNLD NII VÄGA?? (Kaasaarvatud Herbalife, Avon, Oriflame jm taolised) ma ei ole nende kohta nagu mitte midagi leidnud. Milleks materdada ainult ühte.
    Siis tõstataks ma küsimuse, et kas tegu ei ole siiski kellegi omakasupüüdlikusega?

  39. @Eva. – ega Amway, Herbalife ja muud üksteisest tõesti mõnes mõttes kuigipalju ei erine – ühed võrkturundused kõik. Herbalife asjadest on skeptik.ee lehel siiski olnud juttu: Herbalife tapab inimesi

    Veel on siin rubriik Võrkturundus, kus on lisaks Amwayle ka muid sarnaseid vaadeldud.

    Aga sel pole siinse arutelu koha peal palju tähtsust, kuna mismoodi peaks GNLD-st või Herbalifest rääkimine Amwayd paremas valguses näitama?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga