Uuring: tervisehäired mobiilimastidest on usk

mobiilimast, pilt BBC koduleheltTäna tehti teatavaks väga põhjaliku uuringu tulemused. Uuriti väidetavat seost paljude inimeste kehva enesetunde ja mobiilimastidest saadetava elektromagnetkiirguse vahel. Paljud inimesed nimelt väidavad, et nad on elektrosensitiivsed ehk nende halvenenud tervislik seisund ja enesetunne on suuresti tingitud elektromagnetlainetusest, mida mobiiltelefonid ja mobiilimastid (ja nüüd ka wifi-seadmed) välja saadavad.

Inimeste sümptoomid on reaalsed – nad tunnevad peapööritust, peavalu, väsimust, ärevust, ängi jne. Tihti ei oska arstid nende süpmtomitega patsientidele midagi tarka ja lohutavat öelda. Nii otsitakse seletust tihtipeale millest iganes. Mõni aeg tagasi väideti põhjustajaks magnettorme, nüüd siis kõrgenenud elektromagnetkiirguse fooni ehk elektosudu.

Seda oletatavat seost piitsutavad takka igasuguste huvitavate ja kallite vidinate müüjad, kes kannatajatele ülikallist elektromagnetlainetust ekraniseerivat värvi (1200 kr/l) või traatvõrku müüvad.

Tiheda konkurentsi tingimustes valis vastav komitee uuringu läbiviijaks Essexi Ülikooli. Kasutati provokatsiooni meetodit ehk katsealuseid inimesi kiiritati mobiilimasti saatjatega ning tähendati üles nende reaktsioonid.

Kui katse oli avatud ehk katsealune teadis, et nüüd on saatja sees, siis tundis ta selgelt oma enesetunde kehvenemist ja tal hakkas kohe parem, kui saatja välja lülitati. Aga kui katse topeltpimendati ehk ei katsealune ega teda jälgiv uurija ei teadnud, kas saatja oli sees või väljas, siis oli sümptomite esinemine juhuslik.

Uurijatel ei jäänud muud üle, kui järeldada, et inimesed tunnevad reaalselt halvenenud enesetunnet, kuid selle põhjus ei ole seotud elektromagnetlainetusega. Põhjused on peidus inimeste peades.

Uuringu metoodikaga saab tutvuda Essexi Ülikooli vastaval kodulehel:
http://www.essex.ac.uk/psychology/EHS/pages/tetra_design1.htm
Seal on kirjas vist kõik oluline teave – kes rahastas, kuidas tagati sõltumatus, uuringu metoodika, inimeste valikukriteeriumid, mida üldse tähendab ‘teaduslik uuring’ jne.

Uuringu aruanne koos tabelite ja muu sellisega on siin:
http://www.badscience.net/wp-content/uploads/2007/07/eltitietal_ehp_revised.pdf

Olgu siinkohal ära toodud uuringu abstrakt:

Background: Individuals with Idiopathic Environmental Illness with attribution to electromagnetic fields (IEI-EMF) believe they suffer negative health effects when exposed to electromagnetic fields from everyday objects, such as mobile phone base stations.

Objectives: This study utilized both open provocation and double-blind tests to determine if sensitive and control individuals experience more negative health effects when exposed to base station-like signals compared to sham.

Methods: 56 self-reported sensitive and 120 control participants were tested in an open provocation test. Of these, 12 sensitive and 6 controls withdrew after the first session. The remainder completed a series of double-blind tests. Subjective measures of well-being and symptoms, as well as physiological measures of blood volume pulse, heart rate and skin conductance were obtained.

Results: During the open provocation, sensitive individuals reported lower levels of well-being in both the Global System for Mobile Communication (GSM) and Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) compared to sham exposure, while controls reported more symptoms during the UMTS exposure. During doubleblind tests the GSM signal did not have any effect on either group. Sensitive participants did report elevated levels of arousal during the UMTS condition, while number or severity of symptoms experienced did not increase. Physiological measures did not differ across the three exposure conditions for either group.

Conclusions: Short-term exposure to a typical GSM base station-like signal did not affect well-being or physiological functions in sensitive or control individuals. Sensitive individuals reported elevated levels of arousal when exposed to a UMTS signal. Further analysis, however, indicated that this difference was likely to be due to the effect of order of exposure rather than the exposure itself.

BBC oli esimeste seas, kes tulemuste põhjal uudise välja lasi:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6914492.stm

One Reply to “Uuring: tervisehäired mobiilimastidest on usk”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga