Kus lõpeb mõistus, algab paanika – Steri kiirgustehase juhtum

Kiirgusoht puudub. Foto: Liis Treimann.SL Õhtuleht raporteerib Saue valla Alliku küla elanike meeleolusid seoses gammakiirgust ärakasutava steriliseerimistehasega.

Mõned näited:

Ma kardan, et siin tuleb nagu Tšernobõl. Varsti ei osta siia enam keegi maja ega maad.

Radioaktiivset isotoopi koobalt-60 saaks seal hinnangu järgi olema suurusjärgus sadakond grammi. Võrdlus Tšernobõli tuumajaamaga on täiesti kohatu. Ioniseeriv gammakiirgus ei jäta ümbrusele jääkkiirgust nii nagu peale laelambi kustutamist ei kiirga seinad-põrandad.

Surve kinnisvara hindadele on muidugi oht reaalset raha kaotada, aga seda enam võiksid kohalikud tegeleda adekvaatse teavitustööga, et väärinfole tuginev hirm ei kahjustaks ka kohalike materiaalseid huve.

Minu arvates seda tehast siia vaja küll ei ole, see ju kiirgab.

Kiirgab mida? Gammakiirgust kiirgab vaid see sadakond grammi koobalt-60 ja see on gammakiirgust neelava vee ja betooni sees ja seda on elanikele korduvalt selgitatud.

Tehas ise ei kiirga mitte midagi (soojust vast ikka, aga seda kiirgab ka elusa inimese keha).

põhiliselt kardetakse, et reostub puurkaev, mis külaelanikke veega varustab.

Kuidas see reostumine välja peaks nägema? Süsteemid on ju mitmekordselt isoleeritud ja seda on elanikele korduvalt selgitatud.

Saue valla ajaleht andis välja Steri-eri, kus on asjad kenasti lahti seletatud. Lehte saab mitu korda lugeda, kui kohe aru ei saa ja kui koosolekul tunded üle pea voogavad.

See on meie ja meie laste hävitamine.

Lapsed on alati selline kõva emotsionaalne argument, millele vastu vaidlejat saab kergesti südametuks julmuriks tituleerida. Aga kuidas see hävitamine välja peaks nägema?

Jumal teab, kas meid järgmine aasta kedagi ongi enam, kui see tehas tööle hakkab

Küsi siis järgi! Aga mis inimestega juhtuma peaks? Euroopas on selliseid tehaseid mitu, neis töötavad inimesed ja kas on olnud märgata mingit anomaalset suremist?

See on hirmuäratav ettevõtte. Kõige hullem on, et meie elukvaliteet langeb ja siia ei ostetagi enam maju, arendajad kaovad ära.

Materiaalne kaotus võib tõesti reaalne olla, aga seegi põhineb vaid irratsionaalsel hirmul, mil tegeliku reaalsusega mingit pistmist pole. Kordan, et elanike endi huvides oleks seista hea adekvaatse teabe levitamine, sest hirmu külvates lõikavad nad küll vaid iseenda sõrme.

Hirmul on suured silmad. Hirm varjutab teadmised. Parem karta kui kahetseda. Hirm nähtamatu ees. Veel utsitab takka õilsameelne vastatandumine valitsejatele, raha võimule ja sellisel juhul ei veena mitte ükski ratsionaalne argument, kuna raha ja võim on ju nii võimsad, et muudavad isegi loodusseadusi endale kasulikus suunas.

Hakka või ise vandenõusid välja mõtlema – keegi kohalikest utsitab teisi üles, et tehasele survet avaldada. Ajendiks rahahimu – kas tehaselt vaikimise eest välja pressida või kinnisvara hindade langemisel odavalt see kokku osta, paanika likvideerida ja siis kinnisvara taas rahaks teha.

Ja minister Jaanus Tamkivi mängib mängu kaasa.

Gammakiirgust kasutatakse tänapäeval edukalt ka toiduainete steriliseerimisel, mis tagab pikema säilivusaja, suurema toiduohutuse ning võimaluse transportida pikkade vahemaade taha. Gammasteriliseerimist võib pidada isegi ohutumaks kui keemilist, kuna ei jää mingeid jääkaineid toiduaine pinnale, mis pesemisega loodust reostama hakkaksid. Samuti ei ulati kemikaal igale poole kõiki patogeene hävitama, seevastu gammakiirgus on väga hea läbimisvõimega ja teeb oma töö põhjalikult. Kemikaalide vastu võib kujuneda resistentsus, gammakiirguse osas pole sellist asja täheldatud.

Lisalugemist toidu kiiritamisest:
http://www.acsh.org/publications/pubID.198/pub_detail.asp
http://www.iaea.org/programmes/nafa/d5/public/foodirradiation.pdf

8 Replies to “Kus lõpeb mõistus, algab paanika – Steri kiirgustehase juhtum”

 1. Kardetavalt on need Alliku inimesed seal lihtsalt hingepõhjani solvunud. Solvunud, et neile sinna ehitati vaikselt ja midagi selgitamata selline eriskummaline ettevõte. Siis tavamõistes eriskummaline.
  Ja selle üüratu solvumise pärast ei kuulagi (või ei kuule) nad enam ühtegi teaduslikku ega mõistuspärast põhjendust, miks on see Steri tegelikult OK.
  Mõnes mõttes on see Steri juhtum hea õppetund kõigile ettevõtjatele ja kohalikele omavalitsustele – sa ei saa teha selliseid asju vaikselt, tagaselja. Arvatavasti kirub kodanik Pikani ennast maapõhja, et varem inimestele selgitustööd ei teinud. Sest praegu suureneb tema kahjum iga päevaga, mis see tehas seisab. Laen tahab ju tagasi maksmist.

 2. klassikaline pr-ämber. pr-teoorias on suhted kogukonnaga (community relations) väga oluline komponent, seda on sitaks uuritud ja selleks on vhead metoodikad olemas.

  konkreetsel juhul siis kas tehaseehitajad ei teinud korralikku analüüsi ja jätsid selle tracki lihtsalt kahe silma vahele või olid nii naglad, et mõtlesid et wtf mis kommuuniti – teeme mis tahame ja keegi ei krooksu.

  inimesed on ikka inimesed, keskeltläbi mitte väga kirkad kriidid, ja sellega tuleb lihtsalt arvestada.

  järgmist tehast tehes alustavad mehed ilmselt aegsasti ökopromoga, kus tuleb välja, kui tore-tore ja ökoloogiliselt korrektne nende tehas on ja mis kasu sellest tehasest kommuunitile tõuseb.

 3. Muidu kopterite hermeetilisuse ja enneaegsete sünnituste koha pealt suud pruukiv keemikust peaminister on aga vait ja laseb lollusel riigis ruulida. Muidu loll vihastab ja ei annagi enam pärast 20K hääli.

  No ei ole selgrooga poliitikuid, ei ole.

 4. Üldine arusaam raadioaktiivsusest ja ioniseerivast kiirgusest on masendavalt puudulik. Tavakodanik arvab millegipärast, et ioniseeriv kiirgus muudab mitteraadioaktiivse aine samuti raadioaktiivseks, vist seetõttu, et kohad nagu Tšernobõl ja Hiroshima/Nagasaki on siiani raadioaktiivsed. Seda siis muidugi tänu raadioaktiivsete isotoopide olemasolule tolmuosakeste näol.

  Muidugi, mis siin imestada, kui leidub inimesi, kes kardavad mikrolaineahjus valmistatud sööki, kuna see on “kiiritatud”. Üritan küll seletada, et tavaline ahi küpsetab toitu samuti läbi EM-kiirguse, lihtsalt lühemal lainepikkusel ja kiirgus muutub ioniseerivaks hoopis EM-spektris nähtavast valgusest ülespoole liikudes, aga pilk klaasistub ära ja vastus on umbes selline: “Ei tea, ikka on ebaloomulik”.

  Mobiilidest ja kõrgepingeliinidest ei tasu vist rääkidagi.

 5. Olen Steri saaga juures mõelnud, et loodetavasti on selle kisa taga kellegi ärihuvid. Vastasel juhul oleksime sunnitud järeldama, et meie rahvas on suisa uskumatult rumal.

 6. See on nüüd küll nädalavanune uudis, aga siiski tasub ajaloo huvides kirja panna — EPL avaldas Marek Strandbergi artikli, mis hoiatab, et Steri tehast võivad rahvusvahelised terroristid ära kasutada räpaste pommide tootmiseks.

 7. Eesti Päevaleht 7. august 2008:
  Hoolimata Steri pankrotist käib Sauel ohtlik kiiritamine edasi

  Nohjah, pealkiri näitab kirjutaja pädevust, aga uudis ise:

  “AS Steri ei ole juhtkonna hinnangul jätkuvalt tegutsev majandusüksus ning on alustanud pankrotiavalduse ettevalmistamist maksejõuetuse väljakuulutamiseks,” selgitas 2007. aasta majandusaruandes AS-i Steri juhatuse liige Jaanus Pikani. Steri omanike taotlust pankrotimenetluse algatamise kohta arutab Pärnu maakohus juba 10. septembril.

  Ei ole pankrotti (veel), ei ole ohtlikku kiiritamist (kui just ise vastavasse kambrisse pikaajaliselt elama ei asu)…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga