Saientoloogia kirik on kuritegelik jõuk

Saientoloog Tom Cruise. Pilt internetistAssosiated Press annab meile Brüsselist teada, et Belgia süüdistaja soovitab USA päritolu Saientoloogia Kirik kohtu ette vedada ja esitada süüdistus pettuses ja väljapressimises. Saientoloogia Kirikut on uuritud 10 aastat ja selle peaks nimetama kuritegelikuks organisatsiooniks.

Saientoloogid aga lubavad vastu võidelda. Hetkel on kaalumisel süüdistuse esitamine 12 inimesele.

Uuriv süüdistaja Jean-Claude Van Espen järeldab veel, et saientoloogide Euroopa peakorter Brüsselis on harrastanud ebaseaduslikku meditsiinilist tegevust, rikkunud privaatsust puudutavaid seadusi ja kasutanud ebaseaduslikke ärilepinguid.

Lisaks kõigele ootab saientolooge süüdistus selle kohta, et nende kirik on kuritegelik organisatsioon.

Kas süüdistus ka tegelikult esitatakse, selgub kahe-kolme kuu jooksul tehtavast kohtu vastavasisulisest otsusest.

Saientoloogid aga ütlevad, et nende 10 aasta jooksul on süüdistaja üritanud meedia kaudu nende mainet rikkuda ja loonud nende suhtes sallimatuse ja ahistamise õhkkonna. Samuti olla neid juba enne kohut süüdlaseks tehtud.

Saientoloogid on Belgias tegutsenud juba kolm aastakümmet, aga neile pole antud usuorganisatsiooni staatust. Belgia vastav parlamendikomitee raport aastast 1997 nimetab saientoloogiat sektiks ning algatati nende rahaasjade ning tegevuste nagu näiteks uute liikmete värbamisel kasutatavate personaalsustestide uurimist.

Politsei on teinud haaranguid saientoloogiaga seotud firmades, et uurida nende rahade liikumist.

USA välisministeerium on aga Belgiat, Saksamaad ja teisi riike kritiseerinud selle eest, et need on saientoloogiat sektiks või kultuseks nimetanud ja selle tegevust piiranud. Nt Saksamaa peab saientoloogiat äriliseks ettevõtmiseks, mis kasutab ära inimeste haavatavust.

Allikas:
http://ap.google.com/article/ALeqM5gDbHIiu78StkRGSY4VEMRVqtlfXA

19 Replies to “Saientoloogia kirik on kuritegelik jõuk”

  1. Mormooni kirik ja Jehoova tunnistajad on samuti äriettevõtted biljoniliste aastakäivetega. Ka ostavad ususektid sarnaselt korporatsioonidega üles ettevõtteid igalt erialalt.

  2. Saientoloogia inimvaenulikkusest on tänapäeval õnneks palju materjali leida, aga ikka leidub kergeusklikke, kes libekeelsele ja glamuursele ajupesule silma pilgutavad.

    Londoni politsei tundub olevat saientoloogiameelne, kuna saivad hubbardistidelt kingitusi, USA maksuameti kohta arvatakse ka, et see tegi saientoloogidega mingi diili, mille peale äriettevõte usuorganisatsiooniks sai ja vastava maksuvabastuse pälvis. Milles diil täpsemalt seisnes, ei tea, aga asi liigub kohtu poole või juba on seal, et see diil konstitutsioonivastaseks kuulutada, kuna rikub religioonide võrdse kohtlemise printsiipi.

    Vahepeal oli kahtlus, et ka google on saientoloogidega mestis, kuna blokeeris ühe tuntud saientoloogia kriitiku xenutv youtube’i kasutaja. Asi siiski lahenes normaalselt.

    Asjale võib muidugi läheneda ka huumorivõtmes. Naer läbi pisarate, aga see raipeõgijast “kirik” väärib igakülgset nahutamist:

    Saientoloogia tegutseb ka mitmete variorganisatsioonide kaudu (front groups), mõned neist:
    * Applied Scholastics
    * Narconon (uimastisõltuvusest vabastamise programm)
    * inimõiguste eest võitlev Citizens Commission on Human Rights
    * BRIDGE PUBLICATIONS
    * FOUNDATION FOR THE ADVANCEMENT IN SCIENCE AND EDUCATION – (FASE)
    * FOUNDATION FOR RELIGIOUS TOLERANCE
    * Free Speech & Religious Freedom Committee
    * INTERNATIONAL ACADEMY OF DETOXIFICATION SPECIALISTS
    * NATIONAL PARENTS ASSOCIATION
    * Religious Freedom Watch (RFW)
    * WISE – World Institute of Scientology Enterprises

    ja kümned muud. Mõned nimed on küll sellised leitud, et ei tekiks kahtlustki, et need hea ja õiglase asja eest ei seisaks.

    Osad pürivad riikide ja omavalitsuste külje alla, et raha saada. Näiteks Narconon võib hakata üritama ka Eestis narko- ja alkoholivõõrutusteenust pakkuma. Kui Saku suurhalli ees oli saientoloogide kollane telk, siis käis tollane linnaosavalitseja Kalle Klandor neid isiklikult tervitamas. Õnneks erilist edu sel tuuril polnud.

  3. Ha, Pealtnägijas oli ka jupike saientoloogide kollasest telgist ja nagu korralikele saientoloogidele kohane, peab kriitilise kajastuse väljendajaid vähemalt üritama kottida, seega informeeriti ETV-d, et ajakirjanikud ei mõista ‘kuulsa filosoofi ja humanisti’ Hubbardi ideid ja on jätnud vaatajale asjast vale mulje.

    Saientoloogia ei ole mitte sugugi ulme, sest miljonid inimesed 156 maast kasutavad saientoloogia põhimõtteid oma elus. Gruppide, kirikute ja saientoloogia organisatsioonide hulk, mida on hetkel üle 4200, suureneb iga nädalaga. See näitab samuti L. Ron Habbardi materjalide tõlke vajadust veel enamatesse keeltesse. Oleks see teadus ainult väljamõeldis, siis vaevalt saaks saientoloogia liikumine järjest rohkem pooldajaid ja vaevalt tekitaks ta mittenõusolevate inimeste ja gruppide etteheiteid. Nad teavad, et saientoloogia põhimõtted töötavad ja on efektiivsed, vastasel korral, miks nad muidu nendele tõdedele nii tulihingeliselt vastu vaidlevad?

    http://www.etv.ee/index.php?0536611

    Juskui oleks sarnast teksti juba korduvalt lugenud… kas mitte homöopaadid, jeesuseusklikud, ufo-entusiastid, vandenõuteoreetikud, tondipüüdjad, nõidurid, vaimlejad ja muud reaalsusega mitte päris sinapeal inimesed samasugust apologeetilist mulli ei aja?

    Pressinõukogu saatis taotleja pikalt. Viisakalt, muidugi.

    Pressinõukogu juhib tähelepanu, et ajakirjanikel on õigus avaldada kriitilisi seisukohti erinevate ideoloogiate suhtes.

  4. Martin kirjutas:

    USA maksuameti kohta arvatakse ka, et see tegi saientoloogidega mingi diili, mille peale äriettevõte usuorganisatsiooniks sai ja vastava maksuvabastuse pälvis. Milles diil täpsemalt seisnes, ei tea

    Diil oli väga lihtne: IRS tunnistab saientoloogid kirikuks, saientoloogid võtavad oma paar tuhat jaburat IRS’i ja selle ametnike vastu suunatud kohtuasja tagasi, et IRS päris tööd edasi teha saaks.

    http://www.factnet.org/headlines/give-away.htm

  5. Saientoloogia ei ole mitte sugugi ulme, sest miljonid inimesed 156 maast kasutavad saientoloogia põhimõtteid oma elus.

    Uskumatul kombel on saientoloogiakirik, kiireimini kasvav kirik maailmas, kasvanud kaheksalt miljonilt liikmelt 1970. aastal kaheksale miljonile liikmele 1980. aastal, seejärel rekordilisele kaheksale miljonile liikmele 1990. aastal — ja seejärel vastu kõiki ootusi kaheksale miljonile liikmele 2000. aastal.

    Usutavam ja tõepärasem versioon räägib, et saientolooge on ~50 000 ringis.

  6. Jah, seda küll, aga arvatavasti sisaldas diil veel mõnda muudki asjaolu, mille sisu teadmata. Aga võibolla on sellised kahtlused asja põnevamaks tegemise pärast välja öeldud. Küll aga on nüüd hääli, mis sellise diili konstitutsioonile vastavuse uurimist nõuavad.

  7. Pikk ja põhjalik lugu saientoloogiast:
    Scientology’s Crushing Defeat
    A previously unpublished saga of an $8 million check
    by Tony Ortega

    Lugu valmis aastaks 2002, kuid lehe ootamatu kinnipaneku tõttu saab see avalikuks alles nüüd. Samuti on olukord tunduvalt muutunud – Tom Cruise on end avalikult saientoloogiaga täis teinud ja võrgustik tingnimega Anonymous on kuulutanud sõja saientoloogiale, mis on loonud õhkkonna, et saientoloogiast võib jälle suht vabalt ja kiusamist kartmata ka kriitiliselt käsitleda.

    Lugu räägib saientoloogia häbiväärsest lüüasaamisest kohtus, mille lõppedes nad maksid reaalselt välja üle 8 miljoni dollari. Arvatakse, et maksti seepärast, et vältida veel suuremat hävingut, kui lugu oleks kohtus edasi kudenud.

    Loo peakangelane on Lawrence Wollersheim (factnet.org pidaja), endine saientoloog, kes närvivapustuse ajel kirikust lahkus ja kes kuulutati SP-ks (suppressive person), keda kiusati seejärel majanduslikult, koormati kohtulugudega, ahistati igal võimalikul moel (fair game).

    Kajastamist leiab ka lugu USA maksuametiga (IRS). Häda hakkas sellest, et IRS võttis saientoloogia kirikult ära maksusoodustuse nagu kirikutel üldiselt on. Seepeale immutasid saientoloogid end IRS-i ja teistesse valitsusstruktuuridesse, varastasid dokumente, nuhkisid IRS töötajate järele. FBI astus 1977 saientoloogide kontorisse sisse, 11 saientoloogi pisteti pokri.

    Peale Hubbardi surma 1986 võitlus jätkus. IRS-i vastu algatati üle 2000 kohtuasja, ikka selleks, et saada kirikutele ja mtü-dele omane maksuvabastus tagasi. Saientoloogia kirik jäi kohtu silmis olemuselt siiski äriettevõtteks. Aga 1993 maksuamet murdus ja andis peaaegu kõigile saientoloogide organisatsioonidele, mida on eri nimede all sadu, maksuvabastuse. Nagu mujal mainitud, on see otsus siiski taas kohtukojas.

    Mainigem vahepeal ka kurja juure nime. Peale Hubbardit on saientoloogide peamees David Miscavige.

    Kümned ja sajad organisatsioonid, mis püüavad end näidata kui mittesaientoloogilised (nagu pro-life püüab end näidata kui mittereligioosne), alluvad tegelikkuses rangele hierarhilisele struktuurile, mille otsas istub Miscavige, kes hoiab käes Hubbardi teoseid ja juhiseid, mida sõnasõnaliselt järgima peab. Kes saientoloogide juures tööle asub, sõlmib miljardiaastase töölepingu.

  8. Saientoloogid on asunud järjekordsele pealetungile. Seekord väidetavate autoriõiguste rikkumise pärast Youtube keskkonnas.

    American Rights Counsel LLC nimeline ettevõte on saatnud Youtubele avalduse üle 4000 saientoloogia suhtes kriitilise video mahavõtmiseks, sh mitmete uudiskanalite uudislõigud, mille õiguste esindamist vaevalt keegi neile andnud on. Raskusi on ka sellenimelise firma ülesleidmisega.

    http://www.indybay.org/newsite.....533627.php

  9. Martin, huvitav oleks teada kui palju saientoloogia Eestis tegutseb, kas on koole mis kasutavad Study Techi, kas tegutseb Narconon ja muud variorganisatsioonid.

    Ja kui nad on Eestis siis oleks huvitav näha kas ka Eestis hakkavad Anonüümsed protesteerima ;)

  10. http://www.postimees.ee/260508.....332787.php

    Siseministeeriumi usuasjade osakonna nõuniku Ringo Ringvee hinnangul saientoloogid Eestis seni kanda kinnitada pole suutnud, pigem võib neid kokku lugeda ühe käe sõrmedel.

    Kolme aasta tagune nn kollase telgi tuur, kus saientoloogiat rahvale tutvustati, ei olnud Ringvee sõnul kuigi edukas.

    «Neil oli palju ebaõnne. Enamik vabatahtlikke olid pärit väljaspoolt Eestit, eestikeelsed trükised olid vigased – puht tehnilist ebaõnne oli palju,» märkis Ringvee. «Tean, et umbes 15 aasta eest olid mõned konsultatsioonifirmad Eestis saientoloogidega seotud, aga nende kirikut Eestis pole.» (PM)

  11. Paulette Cooper räägib oma loo seoses saientoloogiaga:
    NEW YORK – PAULETTE COOPER EXPOSES FOR THE WORLD THE DARKEST SECRETS OF SCIENTOLOGY AND CATS

    Ta sõber pööras saientoloogiks, ta ülemus pööras saientoloogiks, ta ise uuris saientoloogiat ja avaldas 1971. aastal raamatu The Scandal of Scientology (e-raamat) ja siis algas 15 aastat “vaba saagi” (ingl fair game) jahtimist.

    Vapper naine pidas vastu. Ja kiidab Anonymous gruppi nende vapustavalt tõhusa töö eest, mida nad saientoloogia paljastamisel ja naeruvääristamisel teinud on.

    Praegu kirjutab Paulette kassidest ja koertest. Need ei ahista ega kaeba kohtusse.

    Saientoloogia on ohtlik nii üksikinimesele kui demokraatiale, sõnavabadusele ja inimõigustele laiemalt.

  12. Years ago one of my friends told me he joined Scientology so he could screw a lot of women—and he did. The funny thing is that he’s now a lawyer so he’s probably still screwing people.

    Päris hea.

  13. @Linne

    Martin, huvitav oleks teada kui palju saientoloogia Eestis tegutseb, kas on koole mis kasutavad Study Techi, kas tegutseb Narconon ja muud variorganisatsioonid.

    Narconon on Eestis täiesti olemas. Olen näinud puhtaks saanud Kopli narkomaane, kellel on sellest organisatsioonist väidetavalt abi olnud.

  14. kodumaised uurimused ja katsetused saientoloogia teemadel:

    dianeetilise praktika katsetused
    Autor isotamm

    Tekst on pikk, aga kokkuvõttest lühike väljavõte:

    Ehk Hubbard tegelikult tahtiski algusest peale, et keegi peale tema imelisest avastusest midagi ei mõikaks, kodus järgi tegema ei hakkaks. Miks see nii võib olla, saab peamiselt tuleneda dianeetika tegeliku kasutatavuse seisukorrast. Oleks dianeetika reaalselt rakendatav, ei peaks sellega tegelema asumine olema ususamm. Üks religioosset elu valima tõukavaid jõude on soov ja lootus sellest abi ja õnne leida. Sama saab otsida ka mõnest muust (näiteks teaduslikust) allikast nagu tervisesport või psühholoogi kabinet. Kui psühholoogi külastamine või saientoloogia kirikuga ühinemine on selles mõttes sarnased, et mõlemal on omad meetodid, millega inimene õnne poole aidata. Kuid erinevus seisneb meetodi arendamises. Pseudoteaduses nagu dianeetika arendatakse meetodit lekkekohtade hädapärase kinnimätsimisega. Hubbard ja tema käsilased pole teinud dianeetikat kasutatavaks teraapiavormiks. Sinna, kus väljamõeldised läbi paistavad, lisatakse ports uusi väljamõeldisi. Interpreteerides Brian Brushwoodi sõnu – kui see ei aidanud, siis teeme nii kaua, kuni aitab. {http://videosift.com/video/Brian-Brushwood-Scams-Sasquatch-and-the-Supernatural 1:19:15 – 1:20:04} Esiteks pole meil üsna tõenäoliselt nii palju aega, et dianeetika meie kätes tööle hakkaks ja teiseks ei soovi me ka saientoloogia kirikuga ühineda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga