Amway pannakse Britis kinni? Vol 2

Pyramid Scheme AlertSelle aasta 5. juulil kirjutasin Briti ajakirjandusele viidates, et seal riigis tuleb arutamisele kohtuasi, kus võidakse otsustada Amway äri keelustamine Ühendatud Kuningriikides.

Teema on edasi arenenud ja Briti kohtus kuulatakse asjaosalisi üle. Valitsusagentuurid, mis seisavad hea äripraktika aususe eest, süüdistavad Amwayd äriseadustiku rikkumises, kuna müüakse täitumatut unistust rikkaks saada. Peale Amway tegevuse uurimist on ametnikud arusaamisel, et Amway sulgemine teeniks avalikku huvi.

Valitsuse uuring väidab, et vaid 10% Amwayga liitunutest teenivad mingisugust kasumit ja vähem kui üks kümnest müüb mingit Amway toodet. Amway peamine tegevus on värvata uusi liitujaid, et saada neilt liitumistasu ja müüa neile marketingitööriistu.

Amway värbab uusi liitujaid sellega, et lubatakse märkimisväärseid rahalisi preemiaid või “kerget raha”. Aga need lubadused on ametniku sõnul illusoorsed ja võrreldavad “unistuse müügiga”.

Uurimus tuvastas, et vaid 6% värvatutest ostavad kodukaupu, et need edasi müüa. Enamus toodetest on ülehinnatud juba hulgiostul, rääkimata siis jaehinnast.

Edasimüüjaid ärgitatakse ostma mitmesuguseid juhendeid, kuidas uusi agente värvata. Neis näidatakse luksuslikku elu, kuid on illusoorsed.

Veel kajastab uurimus, et 71% liitunutest ei saanud aastatel 2005-2006 Amwayst mittemingisugust sissetulekut ja 90% kaotasid raha. Vaid 101 liitunut jagasid 75% kõigist boonustest.

Hr Mark Cunningham ütles, et Amway toimib surmaval skeemil, kui kutsub uut liitunut oma võrku värbama pereliikmeid, sõpru ja kolleege, et ise trepiastet mööda üles sammuda.

* 39 000 registreerunut
* 27 000 polnud mingit sissetulekut
* 11 410 oli mingi sissetulek
* 7 492 teenisid keskmiselt 13,53 naela (300 kr) aastas
* 37 inimest teenisid rohkem kui 25 000 naela (550 000 kr) aastas
* 14 aastat kulub, et jõuda 20 tipptegija hulka
* 26 aastat süsteemis olnud tippteenija Trevor Lowe teenis aastas 116 000 naela (2 552 000 kr)

Allikas: Times Online

Eesti meediakanalid korjasid selle teema ka üles:
Eesti Päevalehe Ärileht
Delfi
Postimees

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga