James Randi: miljoni dollari väljakutse lõpetatakse

James Randi, JREFJames Randi teatab selle nädala uudiskirjas, et miljoni dollari väljakutse kontrollitud tingimustes paranormaalse võime demontreerimise eest lõpetatakse aastal 2010, et selle rahaga midagi produktiivsemat ette võtta.

Randi miljoni dollari väljakutse sai alguse 1998. aastal, kuid sellele on eelnenud mitmed muud vastavad rahalised autasud, sh ajakirja Scientific American autasu, mille üks komitee liikmetest oli kuulus mustkunstnik Harry Houdini.

Enamus väljakutsele vastajatest on olnud ausameelsed, kuid enesepettuses elulevad isikud, kel on raskusi isegi oma erioskuse või -võime kirjeldamisega, saati siis arusaamaga, mis asi on teaduslikult pädev kontrollkatse.

Kümme aastat on piisavalt pikk ooteaeg. Kaks aastat on veel aega oma müstiline võime rahaks teha, peale seda jääb JREF-il rohkem aega tegeleda kasulikemate asjadega kui aidata tuisupeadel end selgelt väljendada.

Aga sellest pole hullu – sarnaseid väljakutseid jääb maailma alles veel püris mitu tükki. Ka skeptik.ee-l on 10 000 krooni välja käia. Veidi suuremale rahale võib järgi minna Soome.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga