Kreatsionistid trügivad Euroopa koolidesse

Dinosaurused ja inimesed elasid ühel ajal, ütlevad noore maa kreatsionistid.

Evolutsioon on vale, aga seda õpetatakse koolides kui fakti ja see juhib meid vales suunas,

ütles taksojuht peale jumalateenistust.

Aga õnneks on meil inimesed nagu Ken Ham, kes rebivad evolutsiooni ribadeks.


Seni peamiselt USA nähtuseks olev kreatsionism otsib kohta ka Euroopas. Selle ebateadusliku ideoloogia ühtedeks kandjateks on evangelikaalsed kristlased, kes peavad Piiblit tõeliseks ajalooallikaks ka Maa kujunemisel. Evangelikaalsed liikumised kasvavad Saksamaal, Poolas, Itaalias ning isegi Suurbritannias, mis on Charles Darwini sünnimaa ja kus avaldati ta klassikaline teos 1859. aastal.

Darwini kaitsjad aga võitlevad vastu. 2007. aasta oktoobris mõistis Euroopa Nõukogu hukka igasugused katsed tuua kreatsionismi Euroopa koolidesse. Piiblipõhised teooriad ja religioossed dogmad ohustavad hariduse aluseid, öeldakse dokumendis.

Koolid on kreatsionistide peamiseks märklauaks ja võitluse keskpunktiks. Mõnedes Suurbritannia koolides on Answers in Genesis suutnud end kooliprogrammi teadusklassi suruda.

Me käime koolides 10-20 korda aastas ja me ärgitame õpilasi kahtlema selles, mida neile evolutsiooni kohta õpetatakse. Kooli raamatukogule jätame kastitäie raamatuid,

ütles Answers in Genesis Briti esindaja Monty White.

Ka teised organisatasioonid ei maga. Rühm nimega Tõde Teaduses saatis koolidele tuhandeid DVD-sis, milles väidetakse, et inimkond on “targa kavandamise” (Intelligentse Disaini) mitte aga darvinistliku evolutsiooni tulemus.

Briti eripäraks on sajakonna islamikooli olemasolu, kus õpetatakse islami versiooni loomisloost. Valitsus pelgavat, et evolutsiooniteooria on islamivastane ning ei soovi konflikti. Türgi päritolu Harun Yahya on Euroopa koolidesse saatnud 600-leheküljelise Loomise Atlase (The Atlas of Creation).

Euroopa Nõukogu raporti autor Anne Brasseur ütles, et asi on muret tekitav. Näiteks keelati Itaalia koolides Berlusconi peaministriks olemise ajal mõneks ajaks evolutsiooniteooria õpetamine, Saksamaal lubas haridusminister kreatsionismi hetkeks bioloogiatunni kavva.

Selline religiooni ja teaduse vastasseis on Euroopas üsna värske nähtus. Selline lõhe ja vastandus on imporditud Ameerikast,

teatas Briti kristlikult orienteeritud uurimisrühma Ekklesia kaasdirektor Simon Barrow.

USAst voolab Euroopasse palju poliitilisi, moraalseid ja finantsilisi ressursse, et siin pesi punuda.

See on kurb, et lapsi tüssatakse nende teist järku müütidega,

ütles Richard Dawkins, raamatu The God Delusion autor.

Evolutsiooniteooria on on üks võimsamaid teadusliku mõtlemise tulemusi ja tõendid selle paikapidavuse kohta on ülekaalukad,

lisas Dawkins.

Aga Monty White, kes usub, et maakera vanus on vahemikus 6000 -12 000 aastat, rõõmustab Ken Hami ootuses, et kreatsionistlik liikumine on tõusuteel. Rohkem on inimesi, kes sellest räägivad ja nad moodustavad gruppe üle riigi.

Allikas: AP

15 Replies to “Kreatsionistid trügivad Euroopa koolidesse”

  1. Seda on lihtsalt kurb vaadata. Kui inimesed enam ei küsi küsimusi ega uuri asju ise, mis on teaduse põhilised meetodid, vaid usuvad seda mida keegi piisavalt mõjuvõimas isik neile räägib, on mõtlev inimene hukule määratud. Tagasi keskaega kus haritus oli valitute privileeg.

  2. Tihti pole evolutsiooni pooldajad karvavõrdki paremad. Pimesi lahmitakse, et evolutsiooniteooria on täiuslik ning midagi muud ei saa olemas olla. Uurige miks Darwin üldse sellist asja kirjutama hakkas.

  3. Pole küll kuulnud, et bioloogid ja muud evolutsioonile lähedalseisvad isikud evolutsiooniteooriat täiuslikuks peaksid.
    Jumal olla täiuslik, aga seda pole keegi näinud ja teadlased sellega eriti ei tegele.

  4. mõttetute vihjete tegemise asemel võiks kõiketeadev thorondor meile lihstalt rääkida, miks darwin “sellist asja kirjutama hakkas”

  5. Aga haritus ongi vaid käputäie privileeg. Lihtrahvas on ju lihtsalt lambad, kelle peal annab katseid teha.

    Haritus kui selline on rariteet ning igaüks pole sellest isegi teadlik mitte.

  6. Asja arenedes hakatakse tuleriitadel põletama kreatsionismis kahtlejaid, kuigi ma ei tea ühtki teooriat, mis oleks parem teistest, kas teie teate.

  7. Voland, pole ikka vaja usuvõitlejate meetodeid teistele kaela määrida, tuleriidad on meie kandis tuntud ikka ristikiriku arsenalist

    aga valesid tuleb ikka üritada paljastada, mõni hakkab veel uskuma ja kus usk pikuti ees logeleb, on väga raske midagi mõistlikku asemele sättida

  8. Minu hinnangu kohaselt on Eesti õpilane kreatsionismi, aga ka saientismi ees üsna kaitsetu. Vähemalt seni kui koolis ei õpita/õpetata pisutki (loodus)teaduse olemust (positivistid, Popper, Kuhn, Feyerabend) ja religiooni ja teaduse suhteid (võimalus konfliktiks, sõltumatuseks, dialoogiks, sünteesiks – Barbouri skeem).

  9. Kas EL mitte ei keelanud ära selle jama? Et koolides ei tohi seda õpetada..

    Aga niisama külastused vist ei lähe sinna alla.

    Evolutsioon ei ole täiuslik (kuigi jah, olen ka mina kuulnud selliseid väiteid), aga selle kohta on olemas tõendid.. Erinevalt “jumal lõi” või “tulnukad tõid” teooriate kohta…

  10. No alles hiljuti ju käis elav arutelu selle üle, kas EL konstitutsiooni sisse kirjutada kristlust puudutavad pügalad… no et ametlik usk jne. Meil oli selle teema promojaks Mart Laar.

    Jumal tänatud, et asi katki jäi…

  11. Paari viimase kommentaari kohta.

    Elu tekke probleem ei kuulu evolutsiooniteooria alla. Aga seda, et elu on kosmilist päritolu, on ühe võimalusena enamasti arvestatud. Mis aga puutub jumala loometegevusse, siis on tegemist maailmavaatelise uskumusega, mis enamikes variantides ei ütle midagi selle kohta, kuidas elu ja looduse areng kulgeb (see on loodusteaduste küsimus).

    Mis puutub Euroopa Põhiseadusliku lepingu teksti, siis küsimuse all oli, kas selle preambulas peab olema viide Euroopa kristlikele juurtele (mitte ametlikule usule). Minu andmetel jäi variant: «innustudes Euroopa kultuuri-, religiooni- ja humanistlikust pärandist, mille tänini toimivad väärtused on kinnitanud ühiskonna ellu inimese ja tema puutumatute ja võõrandamatute õiguste keskse rolli ning seaduste austamise».

  12. Suurbritannias, Darwini kodumaal, on evolutsiooni õpetamisega kohati päris keeruline.

    Channel 4 uudislugu räägib muu hulgas usukoolidest, kus evolutsiooni ei mainitagi ja loomislugu õpetatakse kui teadust. Üks evangelikaalse kooli asutaja räägib, et kui neid sunnitakse koolis õpetama ainult darvinismi ja ei lubata alternatiivsetest teooriatest rääkida, siis piiratakse nende sõnavabadust.

    Enda küsimusele, kas see on halb, et kooli lõpetanud lapsed ei oska isegi kirjutada sõna evolutsioon ega ole kuulnud Darwinist, vastab juudikogukonna esindaja, et ei ole.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga