Taastame lõhutud Vabadussõja monumendi

Mälestus langenud vabaduse eest võitlejatele. Pilt Eesti Ekspressi võrgulehelt.Soovin pöörata tähelepanu sellele, et ristiga samba vastane võitlus sisaldab positiivset ja traditsioone taastavat programmi, mille üheks punktiks on Edgar Johann Kuusiku poolt projekteeritud ja 1928. aastal valminud ning 1950. aastal lõhutud omapärane arhitektoon Kaitseväe kalmistul.

Väljavõte sambakampaania tekstist:

… taotleme:

4. Vabaduse väljakule plaanitava Vabadussõja võidusamba asemel 1950. aastal barbaarselt hävitatud Vabadussõja monumendi taastamist ning pidulikku avamist Kaitseväe kalmistul. Sinna on maetud sadu Vabadussõjas võidelnuid ning seal asub Vabadussõja juhtide memoriaal. Otsus taastada Kaitseväe kalmistu 1940. aasta seisus, koos monumendiga aastast 1928, võeti valitsuse poolt vastu juba 1995. aastal, kuid on senini täitmata.

Selle paiga ajaloost saab lugeda Juta Kivimäe ja Tõnu Virve artiklist Unustatud Gloria Victis.

Osadel andmetel on valitsus seda otsustanud juba aastal 1994, aga ehk oskavad Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu inimesed täpsemalt rääkida. Otsused vaprate esiisade mälestuse väärikaks austamiseks nende tegeliku puhkepaiga juures on juba ammu tehtud, kuid ikka peab mingit punnivinna linna keskele püsti upitama.

Allkirjakampaania ristiga samba püstitamise vastu Vabaduse väljakule ning Kaitseväe kalmistu memoriaali taastamise poolt asub aadressil
http://www.vabadusesammas.co.ee/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga