Umbluu-preemia 2008

PRESSITEADE

Päästeameti eridemineerijad võitsid Umbluu-preemia

MTÜ Eesti Skeptik (www.skeptik.ee) kuulutas täna välja esimese Umbluu-preemia pseudoteadust edendava tegevuse eest. See läheb Päästeameti eridemineerijatele võluvitsa SniffEx kasutamise ja kaitsmise eest. Valiku tegemisel võeti arvesse nii korduvat meediakajastust, potentsiaalset ohtu seadme kasutajale ja ümbritsevale kui ka rahvusvahelist mõju. Sniffexi selge edumaa kõrval väärivad kindlasti äramärkimist ka Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli tegevus homöopaatia ja muude nn alternatiivsete raviviiside õpetamisel ning meedia poolelt Postimehe Tarbija24, mis varustab tarbijaid infoga uudsetest tervislikest tehnikavidinatest.

Preemiaga kaasneb pühendusega Viltune Pendel, mille üleandmine toimub 31. aprillil. Umbluu-preemia antakse Eestis välja esmakordselt, eeskujuks muuhulgas James Randi Haridusfondi Lendava Sea Auhind (http://www.randi.org/pigasus/index.html) ja Soome skeptikute Huuhaa-auhind (http://www.skepsis.fi/palkinto/). Eestis on varem paaril korral välja antud meediale mõeldud Üraja auhinda.

* Umbluu-preemia Viltune Pendel: Päästeametile SniffExi kasutamise ja kaitsmise eest

Sniffex on nõiavits, mis erineb rahvapärasest pajuvitsast vaid materjali, hinna ja rituaalsete liigutuste poolest. Legend räägib, et Sniffex suudab lõhkeianet tuvastada 90% kindlusega. Eesti rahvas sai Sniffexiga tutvuda USA presidendi G. W. Bushi visiidi ajal ja tõepoolest — asi töötas, kuna ükski pommi ei plahvatanud.

SniffExi tootjaks on börsipettusega silma jäänud ettevõte, kelle aparaat ei suuda testide põhjal reageerida isegi mööda sõitnud sõjaväe lõhkeaineautole. Päästeameti kinnitusel on 70 tuhat krooni maksnud SniffExi puhul aga tegemist vajaliku seadmega:

Päästeameti demineerijatele ei soeta tehnikat juhuslikult, kõik ostud on põhjendatud ning äärmiselt vajalikud inimeste julgeoleku tagamiseks. Demineerimiskeskusel ei ole mittevajalikke töövahendeid, kõigil keskuse käsustuses olevatel töövahenditel on oma kindel otstarve meie kõigi turvalisuse huvides. Samuti on kõiki töövahendeid soetamise eel testitud.

Preemiasaaja tegevus väärib esiletõstmist nii potentsiaalse ohu kui rahvusvahelise mõõtme poolest – pilt pildajast Eesti Panga ees on prominentselt väljas Sniffexi-pettusest rääkivas ajaveebis ning seadmemüüja toob Eesti riigiameti ostu esile kui kinnitust seadme toimimises.

Sellise enesekindluse ja pühendumuse eest otsustas MTÜ Eesti Skeptik autasustada Päästeametit 2007. aasta Umbluu preemiaga, milleks on pühendusega Viltune Pendel.

* Auväärne äramärkimine: Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli homöopaatiat, refleksoloogiat ja muud alternatiivmeditsiini tutvustavate kursuste eest

Kust mujalt peaksid lapseootel inimestega tegelevad ämmaemandad ja meditsiiniõed teada saama, et vaktsineerimine on kahjulik ning vesilahuste vesilahused kordades tõhusamad kui randomiseeritud
topeltpimedate kliiniliste testidega kontrollitud “Big Pharma” kemikaalid?

Nõuab suurt hingejõudu ja pühendumust, et hoida elus traditsiooni, millel puudub nii teaduslik põhjendus kui kliiniline toime.

Kuna kõik on kõigega seotud, siis auhinnaks mudime iseenese jalataldu nendest kohtadest, mis ajutegevust soodustavad.

* Auväärne äramärkimine: Postimehe lisa Tarbija24 magnetravi, detox-jalavannide jt tehniliste tervisevahendite propageerimise eest

Nimetatud toodetel ja teenustel poleks minekut, kui puuduks rahvast kõige üldisemal tasemel harivat ajakirjandust, mille kaudu uudishimulikud ajakirjanikud oma leidudest teada annavad. Antud juhul
oli meile endalegi üllatuseks, et paljudele ehk ootuspärane SLÕhtuleht ja Delfi ei kvalifitseerunud, kuna on ilmutanud artikleid Ionic-Detox jalavannide võimalikust pettusest, paljastanud nõidade udujutte,
märkinud ära nõelravi ja homöopaatia toimimatuse, rahustanud mobiilikasutajaid, et need ei tekita ajukasvajaid. Küll aga väärib Umbluu preemia raames tähelepanu Postimehe tarbijalisa Tarbija24, mis
jätkuvalt avaldab ajakirjandusena paistvaid kriitikavabasid toote- ja teenusetutvustusi.

Selliste uue ulja ilma tarkuste vahendamise eest saadame Tarbija24 toimetusele ergastava koguse positiivseid vibratsioone.

————————

meediakontaktid:

MTÜ Eesti Skeptik:
Martin Vällik – martin.vllk@gmail.com – 50 89 328

Auhinna kuulutas välja Sihtasutuse Archimedes poolt korraldatud teadusmeedia konverentsil “Teadus – tumm või tummine?”:

Peeter Marvet – pets@tehnokratt.net – 56 565 565 – skype: petskratt

14 Replies to “Umbluu-preemia 2008”

 1. Ma ei ole ammu siin lehel käinud, aga seda rõõmustavam oli teade, et Umbluu on välja antud. Kahju on sellest, – nagu üks kommenteerija tõdes -, et peaauhinna saajaks on märgitud kogu süütu kollektiiv. Tarbetuid vidinaid hangivad ülemused. Oleks hea ka kedagi personaalselt meeles pidada. Paide Anna? Kivi Karla, pendlikõigutaja Veeliks (Jalakas?), oma pargis edukalt energiat müüv mõisaproua jne. Kandidaate jätkub. Huvilistele annan teada, et ilmutan septembris Soome vanglate peapsühhiaatri Hannu Lauerma raamatu Usko, toivo ja huijaus eestikeelse tõlke arvatavasti pealkirjaga Usk, lootus ja ohtlik bluff. Loodan saada teosele tähelepanu ka sellel leheküljel. Kas alati käiakse koos Kukus?

 2. Tere, Kulle,
  personaalselt on raske kedagi välja tuua, kuna eri allikatest on teada, et sniffexisse uskujaid on seal asutuses igal tasemel – ka otseselt lõhkeainetega tegelevate inimeste seas. Seega demineerijate äramärkimine on minumeelest õigustatud. Ja midagi pole parata – ühe rumala otsuse maine laotub kogu meeskonnale, kuniks keegi ei ütle personaalselt välja, et just tema isiklikult selle asja taga on. Praegu on meile pressiesindaja teateid vahendanud ja tema esindab kogu ametit.

  Aga loomulikult on kriitika valikukriteeriumite osas teretulnud, samuti ootame ettepanekuid uute nominentide nimetamiseks. Sniffexi ja Päästeameti osas sai määravaks loo mitmekülgsus – mõju ühiskonnas, rahvusvaheline mõõde, maksumaksja raha, kajastatus meedias… Kui sul, Kulle, mahti on, ehk vahendad siinse uudise ka Soome kolleegidele.

  Uudis sellest raamatust on rõõmustav ja suurima heameelega tutvustame seda ka siin küljel :)

 3. @kulle – ringkaitse on kollektiivne nähtus; ka minul on kahju tublide päästeametnike kallal norida – aga paraku on süsteemne ja riiklikult toetatud umbluu suurema mõjuga kui mõisaproua ime-äri.

 4. Ja 31. aprilli valisid garanteerimaks, et ühelgi auhninnasaajal ei olekski võimalust oma pendlit välja nõuda? Kardad, et liiga palju tahtjaid? :D

 5. Tahtsin veel lisada, et ei teeks paha, kui antaks väja ka plussmärgiline auhind teaduslikkuse ja kriitilise mõtlemise edendamise eest, soomlastel on Sokrates-palkinto. Võib-olla tuleb mõni tähtpäev, mil seda oleks sobiv teha (1.sept.?). Kindlasti äratab see tähelepanu nii nagu ka eile välja antud auhind. Kujutan ette, et viimase ümber hakkab veel igat sorti mõttevahetust olema ja mitte ainult siinsel foorumil. Avalikku tähelepanu aga oleks skeptikute tegevusele väga vaja. Muidu jääb see ühte moodi mõtlevate inimese kõlakojaks nagu keegi kommenteerija mõni aeg tagasi teatas, tõsi küll väga robustses vormis.

 6. Eesti Päevaleht ei ole rahul, et preemiast ilma jäi, ja kirjutab:

  Bioloogid leiavad, et justnimelt käed – mitte silmad – paljastavad inimese tõelise iseloomu.

 7. Hämmastav on ikka see üleüldine harimatuse tase. Riigiametites peaksid töötama loogiliselt võttes natukenegi rohkem haritud inimesed, aga kus sa sellega…. Teaduslik kirjaoskus, küsimisjulgus, ja rumaluse kummardamine on ikka tase. Huvitav, kes isiklikult oli selle vidina ostu otsustamise taga ja kes selle inimese ära lollitas?

 8. Raivo Hein miks sa arvad et riigiametites peax rohkem haritud inimesed olema? Millel see sinu loogika põhineb? Või on see pigem “soov-unelm?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga