Vilja Kiisler tabab naelapead

Delfis on lugeda Vilja Kiisleri lugu mingi populaarse guru Robin Sharma — munk-kes-müüs-maha-oma-Ferrari — kultusraamatust uute harjumuste kujundamisest.

Räägib Vilja Kiisler:

Loll lääne inimene on selles mõttes igat sorti õhumüüjatele kerge saak. Ta on pidevalt hädas ja mures, ta vajab pidevalt abi, aga ei tea isegi täpselt, millist. Ta tahab, et keegi ütleks talle, mis on õige ja hea, kus on õnn — ning kinnitaks talle, et ka tema võib selle kätte saada. Ta ei viitsi ise tarkuse teed käia, aga võtab hea meelega vastu selle suupäraseks tehtud, arusaadavas vormis esitatud kokkuvõtte.

Ja retsept, kuidas selliselt inimeselt raha kätte saada:

  1. pakutav peab olema “suur” ja ihaldusväärne — õnn, ei midagi rohkem ega vähem;
  2. selle saavutamine peab olema jõukohane absoluutselt igaühele;
  3. vajalikud teadmised peavad mahtuma tunni-kahe jooksul läbi loetavasse raamatusse;
  4. tegutsemisjuhendid peavad olema esitatud formaadis, mis on lääne inimesele arusaadav: lihtsalt, lühidalt, põhilist nagu idioodile pidevalt üle korrates;
  5. teadmiste (raamatute, loengute jne) eest tuleb küsida head raha, sest lääne inimene usub ainult sellesse, mille eest ta on pappi välja käinud.

Ja lõpus tõdetakse:

Selles mõttes on ei erine “gurude” pakutav “vaimutoit” mitte mingil viisil välismaistest võlutilkadest, mida võrkturundajate lõksu langenud tädikesed särasilmi sisse võtavad ja kiidavad: aitab nii kurbuse, koeranaela kui ka vähi vastu.

Tore lugu!

Kuidas Robin Sharma Eestis käies välja nägi, saab näha TV3 uudisloost.

12 Replies to “Vilja Kiisler tabab naelapead”

  1. Pole selle Sharma raamatut lugend ega koolitusel käinud aga nendele kahele artiklile toetudes oletan, et sisuliselt on tegemist motivatsioonikoolituse ühe variandiga?
    Ehk siis paneks ta ühte ritta paljukirutud Kiyosaki ja Vainuga näiteks.
    Tegelikult, inimene kes maksab need tuhanded ära ja läheb koolitusele, võtab tunniks aja maha, vaatab enda elu ja tegevust korraks mingi teise nurga alt ja teeb mingid järeldused. Sõltub küll koolitajast mis nurga alt täpselt aga lõpptulemus on sama – sisuliselt astub klient niiöelda oravatattast korraks maha ja mõtleb järele oma elu üle. Ja tulemus võib olla tõesti neid tuhandeid väärt, veidi õnne võib tõesti niimoodi leida.
    Ainuke asi et sama tulemuse võib saavutada ka sellega kui selline rattast maha astumise ja vahekokkuvõtete tegemise tund aeg-ajalt ise endale organiseerida. Aga inimestele, kelle aeg on nii kallis et ise seda tundi ei leia, tasub igati ära see tund nende koolituse tuhandete eest osta. ;-)

  2. Eelmine kommenteerija (Santa) meeldib mulle hullupööra juba seetõttu, et alustab: pole selle Sharma raamatut lugenud ega koolitusel käinud… ja siis kukub targutama, üleüldse mulle imponeerivad inimesed, kes on võimelised mitte millestki pikalt-laialt vahutama, minu mäletamist mööda nimetatakse seda demagoogiaks.
    Muide, mina pole ka seda lugenud ning seetõttu ei saa Sharma teemal üldse sõna võtta, kuigi tahaks.

  3. pidasin silmas meeldimist tema publikule.
    kõigil gurudel on oma publik, kellele tarkusi rääkida. muidu poleks ju mõtet.

  4. Vana Villem, minu post ei väitnud absoluutselt midagi Sharma kohta kelle raamatut ma pole lugenud ega koolitusel käinud. Minu post sisaldas küsimust kas Sharma koolitus oli samuti motivatsioonikoolitus ja väitis midagi motivatsioonikoolituste kohta üldiselt.
    Vahutamise osas ei vaidle vastu, mulle jah meeldib ilgelt teooriat panna ;-)

  5. huvitav. mina olen aru saanud ,et lääne inimene on just väga erudeeritud ja puha. ja ei usu igast umbluud. et see on rohkem vähem haritud mitte-lääneinimeste teema.
    aga nüüd mul on kõik sassis ;)

  6. Keegi peab ju süüdi olema, et lääne inimene loll on. Kes nad lolliks tegi?

    Lääne inimene ei ole lollim ega lollimaks tehtud kui “ida inimene” Igal pool on imedesse uskujaid ja mitte uskujaid. Indias on pühamehi ja prohveteid iga nurga peal, mitte vähem kui new-age usukuulutajaid või horoskoobi-usklikke. Inimene on kord juba nii ehitatud, et usub vanemate nõuandeid. Kes võttis nõuannet kuulda ning ilma arutlemata tiigri eest ära jooksis, oli evolutsioonis eelisseisus. Ehitajaks oli aga looduslik valik, mitte spagetikoletis või vägede jehoova.
    Nii et, kui Ants soovib, võib ta evolutsiooni teha süüdlaseks :D

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga