Aloe vera jook ja üldised soovitused tarbijale

Aloe vera tooteid kasutatakse rahvameditsiinis ja kosmeetikas ning nüüdsel ajal ka pudelisse pandud joogina, mis väidetavalt palju head peaks tegema.

Aaloe ekstrakti välispidise kasutamise positiivse toime kohta on mõningat kinnitust, et see võib kaasa aidata põletushaavade kiiremale paranemisele ja seespidise tarbimise korral olla toeks põletikulise soolehaiguse vaevuste leevendamisel, kuid aaloest tehtud toodete müüjate väited, mille põhjal klassifitseeruks aaloemahl lausa imeravimi staatusesse, ei ole millegagi põhjendatud. Näiteks psoriaasi puhul “toimis” platseebo isegi paremini kui aaloe geel.

Eestikeelne aaloe tooteid tutvustav ja müüv koduleht aloe-vera.ee väidab, et aloe vera mahl

  • puhastab organismi
  • Üldiselt on väited “organismi puhastamise” suunas suure tõenäosusega tunnusmärk selle kohta, et toodet puhutakse alusetult ehk tõenduspõhjata suuremaks, sest millest ja kuidas organism puhastuma peaks, kui maks ja neerud niiehknaa oma tööd teevad. “Aaloedialüüs” oleks muidugi suurepärane teaduslik läbimurre.

  • tugevdab immuunsüsteemi
  • See väide on samuti paljude “imetoodete” lemmik, sest immuunsüsteemi tugevuse muut on mõõdetamatu suurus ning selle taha saab rivistada igasuguseid haigusi nn külmetusest AIDSini.

  • aitab ennetada ja ravida mitmesuguseid haigusi
  • Seedehäired, väsimus, ekseem, liigesehädad (välismaised aaloe müüjad ei kohku tagasi nimetamast ka raskeid haigusi nagu vähk, AIDS, diabeet). Neil väidetel puudub igasugune tõenduspõhi.

  • suurendab ravimite positiivset mõju
  • Aaloe vera lateksil on lahtistav toime, kõrvalmõjudeks on kõhuvalud, pideval kasutamisel aga neeruhäired ning sõltuvus. Samuti peab silmas pidama, et võimalik käimasolev arsti poolt määratud ravikuur saab sel puhul hoopis häiritud, kuna allaneelatud medikament liigub kiiremini läbi seedekulgla ja ei jõua vajalikul määral imenduda.

  • asendab arsti poolt määratud ravimeid ja on neist tõhusam ning ohutum
  • See väide on lausa ohtlik. Kui teile on raviarsti poolt määratud mingi kuur, siis tuleb talle igal juhul öelda, et võtate või kavatsete võtta mingeid lisatooteid. Olgu siis aloe vera või midagi muud, sest paljud nn loodustooted omavad ravimitega tõsiseid koosmõjusid ja/või vähendavad ravimite mõju.

Peale ülalnimetatud mõne peaaegu tõendatud toime puudub tervisealastel väidetel alus. Pole selliseid uuringuid, mis kinnitaksid aloe vera sees- või välispidise tarvitamise müüjate poolt väidetud laialdasi positiivseid mõjusid. Tunnistajate ütlused paistavad olevat nende ainus “tõendusmaterjal” ja koos teiste tunnustega, mida libatoodete tuvastamisel arvesse võtta, võib teha järelduse, et tegu on müüja poolt alusetult üles haibitud tootega, mis ekspluateerib inimeste lootusi paremale tervisele ja kasseerib palju raha toote eest, millele on juurde valetatud omadusi, mida neil pole.

Inimene, kes on mingi toote soetamiseks suhteliselt palju raha kulutanud (1 liiter aaloe mahla maksab 400 krooni ringis), hakkab kognitiivse dissonantsi vältimiseks oma enesetunde kohenemist märkama isegi siis, kui selleks objektiivset alust pole. No kes soovib end rumalaks tunnistada, eriti kui on tegu suhteliselt kalli asjaga? Kui on kallis, siis ju peab toimima, onju? Mina küll nii lihtsameelne ja kergeusklik pole, et kasutu asja eest palju raha välja käiksin!

Lisaks raha kulutamisele kasutule asjale peitub selliste toodete üks oht selles, et kui inimene, kel on tõsine ja tegelik tervisehäda, lükkab oma arstileminekut edasi lootuses, et kohe-kohe hakkab tal parem, kuna tarvitab imejooki, mille mõju hakkab ilmnema 90 päeva pärast, mil organism on uuenenud. Kolm kuud adekvaatse ravi edasilükkamist võib mõne haiguse korral olla liiga pikk aeg, et siis enam midagi päästa.

SLÕhtuleht vahendas Rootsi toiduameti poolt tehtud analüüse, milles selgus, et Rootsis müüdavates aaloemahlades on 90-99% vett, 0,5-9% süsivesikuid (sorbitool, fruktoos), 0,1-0,4% rasvu. Vitamiine, valke ja mineraalaineid alla tuvastuspiiri.

Vee müümisel kalli hinnaga suudavad nendega rinda pista ehk vaid homöopaadid.

Samuti ei ole eriti veenev kohaliku vahendaja Tanel Linti selgitus:

Tänu sünergiaefektile saadakse mahlast kasu, hoolimata faktist, et erinevaid koostisosi on mahlas väikestes kogustes. Lühidalt öeldes, numbrid ei ole olulised, tervik on see, mis annab efekti.

Üldised soovitused, milliste toodete puhul tasub ettevaatlik olla

* Kui toote reklaamis väidetakse, et toode on looduslik ja seetõttu ohutu
Looduslikkus ei ole mingi garantii toimivuse või positiivse tomimise ega ohutuse kohta. Tubakas ja kanep on samuti 100% looduslikud, samuti ussilakk ja roheline kärbseseen.

* Kui toote reklaamis viidatakse toote või retsepti iidsusele või päritolule loodusrahvaste seast
Uskumuse vanus ei ole toimimise koha pealt oluline. Toimimist mõõdetakse tänapäeval kliiniliste uuringutega. Kuigi moodne farmakoloogia on saanud väga palju abi ja inspiratsiooni loodusest ning loodusrahvaste kogemusest, on need tooted enne laialdasemasse käibesse laskmist siiski põhjalike uuringutega üle kontrollitud.

* Kui toote tutvustuses kasutatakse teatud märksõnu
detoksifikatsioon, organismi puhastamine, immuunsüsteemi tugevdamine, energia, revolutsiooniline, imeline ning termineid, mis teistes kontekstides teaduslikud on.

* Kui toote reklaamis kasutatakse pikka nimekirja haigustest, mille puhul toode aitama peaks
Üldjuhul on see nimekiri sisutu, sest puuduvad vastavad uuringud, mis neid väiteid kinnitaksid. Kui päris ravimi puhul tohib haigusseisundeid nimetada ainult siis, kui see on vastavate kliiniliste uuringutega tõestatud ja ravimiametis kinnitatud, siis nn toidulisandite puhul sellist piirangut ei paista olevat. Väita võib mida iganes.

* Kui tootele väidetakse külge intelligentseid omadusi
Nt “Hävitab kahjulikke baktereid ja seeni”. Bakteritele ja seentele, keda on meie organismis ja organismil meie oma rakkude arvu mõttes suurusjärgu võrra rohkem, ei ole otsa ette kirjutatud, kas ja mis tingimustel ta kasulik või kahjulik on. Samuti puudub tootel lugemisoskus ja moraalitunnetus suutmaks teha vahet kahjulikel ja kasulikel bakteritel ja seentel.

* Kui toote tõhususe tõestuseks kasutatakse tunnistajate ütlusi
Mida emotsionaalsem on tunnistaja jutt, seda tugevam arvatakse tõestus olevat, aga väite tõepärasust ei tõestata mitte emotsioonidega, vaid kuiva ja igavana tunduvate kliiniliste uuringutega.

* Kui toodet müüakse võrkturunduse või käest-kätte meetodil
Kui toode oleks tõestatult tõhus, siis leiaks see tee avalikul moel kaubastamiseks, seda soovitaksid päris arstid, sellest kirjutaksid eelretsenseeritavad teadusajakirjad ja inimesed paraneksid ka tõeliselt.

Lisalugemist: Quackwatch

64 Replies to “Aloe vera jook ja üldised soovitused tarbijale”

  1. Sünergiaefekt ehk “te tõestasite, et meil pole õigus, aga me ütleme nüüd ühe uhke sõna, ja teeme näo, et teie tõestused ei loe”.
    Samamoodi kasutavad igast soolapuhujad väljendeid “energia”, “energiakanalid”, jms, mille tegelik tähendus on “üks absoluutselt kontekstist välja rebitud sõna, mida inimesed teadusega seostavad, ning millega oma usaldusväärsust tõsta”.

  2. Kui päris ravimi puhul tohib haigusseisundeid nimetada ainult siis, kui see on vastavate kliiniliste uuringutega tõestatud ja ravimiametis kinnitatud, siis nn toidulisandite puhul sellist piirangut ei paista olevat. Väita võib mida iganes.

    Tegelikult ei tohiks toidulisandi puhul väita, et toidulisandi abil saab ravida, ennetada või leevendada mõnda haigust või haigusseisundit (kui seda väidetakse, peaks preparaat vastama ravimitele kehtestatud reeglitele preparaadi tõhususe ja ohutuse tõendamise kohta), kuid praktikas ei toimu toidulisandite reklaamides väidetava üle vist küll mingit järelvalvet (peaks olema eelkõige Veterinaar- ja Toiduameti ülesanne, Ravimiamet toidulisanditega ei tegele).

    Mida on vaja toidulisandi turuletoomiseks (info VTA kodulehelt, siin mõned kohad boldi tõstetud):
    vastavalt Toiduseaduses toodule tuleb turuleviijal toidulisandi esmakordsel turuleviimisel sellest Veterinaar- ja Toiduametit teavitada hiljemalt turuleviimise päeval. Toiduseadus ütleb, et turuleviija edastab posti teel turuleviidava toidulisandi puhul kasutatava märgistuse näidise koos teatisega, mis sisaldab vähemalt järgmisi andmeid:
    1) turuleviija nimi, elu- või asukoht ja aadress ning sidevahendite numbrid;
    2) toidulisandi nimetus;
    3) toidulisandi turuleviimise kuupäev
    Vajadusel on VTA-l õigus nõuda lisadokumente.

    That’s all…

  3. Aga kui aus olla, siis on see jook ikka erikuradi hea maitsega ja ükski mitmetest sõpradest, kes seda joovad, ei ole hakanud rääkima energiaravist vmt. Ostavad hoopis maitse pärast.

  4. see 400-kroonine on mingi muu ‘energia’ jook, ma arvan, sellist pooleliitrises pudelis mingit aaloe-mögina karastusjooki müüakse täitsa harilikus poes – kaupsis, näiteks. sellise hariliku eksootilisemavõitu joogi hinnaga.

    aga üks, mis kindel – päikesepõletuse vastu aitab aaloe küll vägagi hästi. ilma energiate ja voodoo-ta :), lihtsalt jahutab maha naha, umbes nagu hapukoor, aga kiiremini.

  5. toivo küsis:

    hmm, kas kohvi on platseebo või mitte?

    See küsimus on valesti püstitatud. Ta eeldab, et ained jagunevad platseebodeks ja mitteplatseebodeks.

    Tegelikult ei ole ühelgi ainel platseebo-olemust; platseebo tähistab meditsiinilist rolli.

  6. Kui kirjutises viidatakse netisaidile Quackwatch, tasub ülimalt ettevaatlik olla.
    Quackery tähistab ravimist elavhõbedaga ja ometi, saatuse irooniana, ei ole osanud Barrett oma saidile muu paremat välja mõelda – quackery jätkub näiteks vaktsineerimise läbi, kust kuidagi Hg-d ei tahete emaldada, või siis amalgaamitamise läbi.
    Seesama Barrett, keda Vällik tsiteerib, on hariduselt psühhiaater. Tema kvalifikatsiooni taset iseloomustab hästi lause, kus ta väidab – alatoidetud inimestel on vähem hambauake. ja nii lükkab ta ümber dr. Price uuringuid, nii ühe reaga….

    Martin Välliku kvalifikatsioon ehk võimaldab tal hästi orienteeruda praegu TÄHISTAEVAS, kuid mitte kahjuks biokeemias.’
    Seda tõendab mõni aeg tagasi siin saidil refereeritud Cochraini aruanne, kus olla näidatud statistiliste manipulatsioonide abiga
    seda, et antioksüdandid suurendavat suremust.
    Samas kohe mitte ei suurenda vähiriski, kuigi rotikatsed seda väga veenvalt näitavad (itaallaste viimased uuringud ntx), aspartaami sisaldavate vedelike lürpimine.
    Eriti vahva on praegu seda tüüpi kergete Cola Light etc… kaasavõtmine randa. Seal see sodi soojeneb ja laguneb ilusti ära, formaldehüüdiks & co…. Saate mitu head ainet omale korraga makku ja olete õnnelikud.
    ja mis imelikud kriteeriumid siin on välja karanud?
    kas poleks lihtsam kohe ilusti välja öelda, nagu Ameerikas on:
    mis on hea BIg Pharmale, on hea ka meile kõigile.
    (nagu General Motorsiga kunagi oli ja selle Motorsi õnnistus Pliid sisaldavate kütuste näol peame meie nüüd veel aastakümneid nautima).

  7. Quackery tähistab ravimist elavhõbedaga

    No mis jutt see nüüd siis on? Vaata, palun kasvõi Wikipediast, kust see terminoloogia pärit on ja mida see tähendab:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Quackery

    quackery jätkub näiteks vaktsineerimise läbi, kust kuidagi Hg-d ei tahete emaldada

    See, kulla inime, on siin lehekülgedel ammu läbimämmutatud müüt. Piisab, kui veidi ringi vaatad…

    või siis amalgaamitamise läbi

    Huvitav, kus see amalgaamitamine tänapäeval toimub?

    Ülejäänu on aga lihtlabane ad hominem segundatud kõige levinuma konspiratsiooniteooriaga (Big Pharma)…

  8. See, et Cochrane andmebaasi süstemaatilised ülevaated või Quackwatchis arutletu ei lähe kellegi isiklike uskumustega kokku, ei kahanda ei nende väärtust:)

  9. Ja sellist parajuttu ajab sekeldaja, inime, kes omaenda tutvustamiseks räägib, et tema “põhiliseks uurimisobjektiks on inimeste uskumused, müüdid ja valed”… Oi aegu…

  10. Sekeldaja kirjutas:

    Quackery tähistab ravimist elavhõbedaga …

    Jama. ‘Quackery’ on ingliskeelne väljend igasuguse nurgatohterluse kohta. Patentravimid — mitmed neist elavhõbedasisaldusega — on loomulikult 19. sajandi prääksmeditsiini nurgakivi, aga midagi elavhõbeda-spetsiifilist selles mõistes ei ole ega polnud.

    quackery jätkub näiteks vaktsineerimise läbi, kust kuidagi Hg-d ei tahete emaldada, või siis amalgaamitamise läbi.

    Jama. Aga sellest jamast on siin juba varem kirjutatud, loodetavasti pole mõtet korrata.

  11. Tarvo Kruus kirjutas:

    Ja sellist parajuttu ajab sekeldaja, inime, kes omaenda tutvustamiseks räägib, et tema “põhiliseks uurimisobjektiks on inimeste uskumused, müüdid ja valed”… Oi aegu…

    Pole see esimene kord, kus kreatsionist end teadlaseks, vandenõuteoreetik poliitika-uurijaks või isehakanud prääkstohter pärismeditsiini ussiõliks hüüab. Ei jää ka viimaseks.

    Aga Sekeldajal on juba pikk ajalugu.

  12. Liitrise “erikuradi hea maitsega” karastusjoogi eest 400 krooni??? Natuke nagu liig…

    viimases Tarkade Klubis oli artikkel, kus räägiti sellest, kuidas katseliselt selgitati välja, et kalli hinnasildiga odav vein maitses testijatele paremini, kui sama vein odava hinnasildiga.

    ka kõnealuse”erikuradihea joogi” puhul paistab see toimivat.

  13. Ära sa märgi, isegi meie kohalik suurtootja A. Le Coq on pseudoteaduse soo serva peale jõudnud:

    Uue joogi koostisesse lisatud Aloe Vera aitab kehast välja viia toksilisi aineid, soodustab ainevahetust ning tugevdab immuunsussüsteemi.

    Tarbija24

  14. quackery on saanud oma nime eskulaapide järgi, kes
    väga armasid elavhõbedaga tohterdamist.
    (ntx süüfilise ravil).
    niipalju siis teie “kvalifikatsioonist…”

    loomulikult meeldiks Big Pharmale väga, et mõned teemad kuulutataks ükskord ometi “äraleierdatuteks”.
    kahjuks ei ole aga kordamiste arv mingi argument.
    tänagi on poed täis kantserogeense aine, aspartaamiga täis pikitud
    dieetkoola pudeleid ja tänase päevani on teatud grupp inimesi
    veendunud agressiivsete reklaamide mõjul selles, et see on väga tervislik, neid segusid lürpida.
    ja siin, ime küll, ei kohta ühtegi skeptikut õiendamas, ometi ületab aspartaamijookideg seotud probleemid järk ja enam Aloe Verade ja
    muude sarnaste toidulisandite tarbimisega seotud võimalikke kõrvalefekte.
    siis kukutakse hädaldama raha üle
    kui aga apteegis inimene laastatakse mõne nohu või köharohu hinna tõttu, siis oleme aga ilusti vakka.
    kuidagi variserlik on teie mure inimkonna käekäigu pärast?

  15. Aspartaamist on siin juttu olnud:
    Aspartaam on tervisele ohutu

    USA, Briti ja Hollandi teadlased on valmis saanud järjekordse põhjaliku ülevaateuuringu aspartaami kohta, kus tõdetakse taaskord, et aspartaami kohta ei ole selliseid andmeid, mis kinnitaksid selle vähki tekitavat mõju. Samuti pole andmeid, mis kinnitaksid aspartaami kahjulikku mõju närvisüsteemile, õppimisvõimele või käitumisele. Ja seda isegi soovitusliku päevakoguse piirnormi mitmekordsel ületamisel.

    Allikas: Critical Reviews in Toxicology

  16. Sekeldaja virises:

    tänagi on poed täis kantserogeense aine, aspartaamiga täis pikitud
    dieetkoola pudeleid ja tänase päevani on teatud grupp inimesi
    veendunud agressiivsete reklaamide mõjul selles, et see on väga tervislik, neid segusid lürpida.
    ja siin, ime küll, ei kohta ühtegi skeptikut õiendamas, ometi ületab aspartaamijookideg seotud probleemid järk ja enam Aloe Verade ja
    muude sarnaste toidulisandite tarbimisega seotud võimalikke kõrvalefekte.
    siis kukutakse hädaldama raha üle
    kui aga apteegis inimene laastatakse mõne nohu või köharohu hinna tõttu, siis oleme aga ilusti vakka.
    kuidagi variserlik on teie mure inimkonna käekäigu pärast?

    Sihuke ilus, ümmargune virin. Väidab aktiivselt, et “teatud grupp inimesi” ja “kukutakse hädaldama” ja “inimene laastatakse” — kõike kenasti umbisikulises tegumoes. Loetleb hulka sotsiaalseid pahesid, millest enamik ainult tervishoiu-vandenõuteoreetikute peas olemas on.

    Tõenäoliselt ei vasta keegi sellele “sisuliselt”, sest sisu, millele vastata, polegi. Aga Sekeldaja tunne on hea — kõik vaikivad, tähendab — tunnevad oma süüd. Jälle sai kurjade skeptikute sektile “ära” öelda, päev läks asja ette.

    Võib-olla loeb seda sotsiaalsete pahede loetelu mõni teinegi tervishoiu-vandenõuteoreetik, kes loogika puudumisest ei huvitu, kuid loetelust vaimustub. Siis on neid koos juba kaks, ja nad saavad koos tervishoiu-vandenõude üle teoretiseerida. Mõlemad leiavad teises tunnustust. Nii see underground kasvab.

    Aga reaalsus? Reaalsusega pole sellel kõigel enam suurt pistmist.

  17. Mis prääksmeditsiini ingliskeelsesse etümoloogiasse puutub, siis etymonline.com kirjutab:

    quack (n.)
    “medical charlatan,” 1638, short for quacksalver (1579), from Du. kwaksalver, lit. “hawker of salve,” from M.Du. quacken “to brag, boast,” lit. “to croak” (see quack (v.)) + zalf “salve.” Cf. Ger. Quacksalber, Dan. kvaksalver, Swed. kvacksalvare.

    Ei ole raske näha, kuidas vandenõuteoreetikud sellele hollandi sõnale quicksilver‘i-põhise vale-etümoloogia külge leiutada võisid.

  18. Vanasti inimesed ravisidki ju ennast loodusravimitega.Taruvaik, lasti ennast mesilasel nõelata, kibuvits,aroonia, jne,jne Aaloe oli nende kõrval ka väga tähtsal kohal mille mahla vaigistas põletushaavade valu. Väga kasulik taim inimesele. Kasvatan ise kodus ka aaloed.
    Ei ole mõtet plekkida tuhandeid mingitele imekreemidele. Võtke raamat ja harige ennast ning näete ise loodus pakub teile palju ravimeid tasuta ja neil ei ole maksa või neerusid hävitavat kõrvaltoimet.

  19. Mhmh, kõik on õige ja puha. Ainult et… ega nagu nende vanasti elanud inimeste keskmine eluiga ikka palju väiksem polnud kui tänapäeval?

  20. Vanasti inimesed ravisidki ju ennast loodusravimitega.Taruvaik, lasti ennast mesilasel nõelata, kibuvits,aroonia, jne,jne Aaloe oli nende kõrval ka väga tähtsal kohal

    Eriti vanasti see olla ei saanud, sest aaloe meil looduses ei kasva ning hakkas Euroopas levima alles 18. sajandil.

    Ei ole mõtet plekkida tuhandeid mingitele imekreemidele. Võtke raamat ja harige ennast ning näete ise loodus pakub teile palju ravimeid tasuta ja neil ei ole maksa või neerusid hävitavat kõrvaltoimet.

    Huvitav, mille poolest need “loodusest pärit ravimid” nii kategooriliselt erinevad inimeste poolt valmistatutest? Lõppude lõpuks on need ikka keemilised ühendid. Ainult selle vahega, et “looduslikke” taimi tarbides saab kaasa terve kompoti igasugustest ühenditest, millest kõik alati sugugi kasulikud ei ole, rääkimata ka sageli probleemiks olevast tühisest kogusest.

  21. Huvitav, mille poolest need “loodusest pärit ravimid” nii kategooriliselt erinevad inimeste poolt valmistatutest? Lõppude lõpuks on need ikka keemilised ühendid. Ainult selle vahega, et “looduslikke” taimi tarbides saab kaasa terve kompoti igasugustest ühenditest, millest kõik alati sugugi kasulikud ei ole, rääkimata ka sageli probleemiks olevast tühisest kogusest.

    *****************************
    Jah saab kindlasti aga nad ei avalda ikkagi nii drastilist mõju kui keemilised ja sünteetilised tooted.
    Toon näiteks allergikud, nad on otseselt inimtegevuse tagajärg. Nad ei kuulu enam loodusesse ning nad on määratud hukule ka nende järglased .Seega soovitan hästi järele mõelda et mitu korda päevas pesta ja millist toitu süüa “karistada” saavad teie lapsed mitte teie.
    Vaatasin dokfilmi neegritest kes jõid vett mingist august. Ääremärkusena lisati juurde et kui eurooplane peaks sealt kasvõi ühe lonksu võtma siis ta sureb. järelda ise edasi.

  22. ega nagu nende vanasti elanud inimeste keskmine eluiga ikka palju väiksem polnud kui tänapäeval?

    ka tänapäeva laipade eluiga on hulga pikem, teavad hauakaevajad kaevelda…

  23. Jah saab kindlasti aga nad ei avalda ikkagi nii drastilist mõju kui keemilised ja sünteetilised tooted.

    Palun täpsusta ikkagi, kuidas looduslikud keemilised ühendid, mis on sünteesitud taimede sees, ei avalda võrdväärset mõju keemiliste ühenditega, mis on sünteesitud laboris nt bakterite, taimekultuuride vms poolt või katseklaasis?

    Mismoodi keemiline ühend oma päritolust lähtuvalt teab, millal avaldada rohkem ja millal vähem mõju?

    Allergia on omaette teema.

    Vaatasin dokfilmi neegritest kes jõid vett mingist august. Ääremärkusena lisati juurde et kui eurooplane peaks sealt kasvõi ühe lonksu võtma siis ta sureb. järelda ise edasi.

    Vaevalt nende neegrite keskmine eluiga ka väga pikk oli. Igasuguseid nakkushaigusi levib neegrikülades alatasa. Kui nad ka selles augus leiduva bakteripopulatsiooniga harjunud on, siis algloomadest parasiite on nad ikkagi täis.

    Samas – kui eurooplane läheks sinna elama ja järkjärgult harjutaks end selle auguga, siis võiks temagi sealt peagi juua ilma igasuguste probleemideta. Immuunsüsteem õpib.

  24. Teadusemees küsis:

    Palun täpsusta ikkagi, kuidas looduslikud keemilised ühendid, mis on sünteesitud taimede sees, ei avalda võrdväärset mõju keemiliste ühenditega, mis on sünteesitud laboris nt bakterite, taimekultuuride vms poolt või katseklaasis?

    See on ju elementaarne! Teadlased ei loe keemiliste protsesside käigus õigeid loitsusid, mida ainult metsavaimud teavad.

  25. Shallalla kirjutas:

    Vaatasin dokfilmi neegritest kes jõid vett mingist august. Ääremärkusena lisati juurde et kui eurooplane peaks sealt kasvõi ühe lonksu võtma siis ta sureb. järelda ise edasi.

    Eurooplased tunnevad niisuguseid nõiduseid nagu “tuli”, “kastrul” ja “vee keetmine”. Tõsises hädas saab päikeselistes tingimustes isegi õkva päikesepaistega vett destilleerida.

  26. vice versa kirjutas:

    ka tänapäeva laipade eluiga on hulga pikem, teavad hauakaevajad kaevelda…

    Iseäranis Ameerikas, kus tänapäeval laipu rutiinselt palsameeritakse. Üks oluline sales point on, et palsameerimata laibad võiksid surma ja matusetseremoonia vahel niipalju laguneda, et nad matuste ajaks enam kenad ja elusarnased vaadata pole.

  27. ka tänapäeva laipade eluiga on hulga pikem, teavad hauakaevajad kaevelda…

    Vice Versa mõtles ilmselt seda teooriat, et toidutööstus on meid kurguni säilitusaineid täis toppinud.

    USA,s on see probleem üldtuntud ja palju räägitud. Kohalikud targad ajavad selle pigem ühiskonna kraesse.

    Tänapäeva maailm on küllaltki steriilne ja USA,s kuulub 8tunnine tööpäev ning 5 päevane töönädal paranormaalsete nähtuste hulka.

    Töötajad hoiavad ennast tablettidega püsti ning elavad kaasaegsetes tingimustes. Kui siis tervis üles ütleb, on vennikesel enne surma peotäis antibiootikume hinge all ning surma koht üldreeglina selline, kuhu baktereid ligi ei taheta lasta. 100% bakterivaba kohta maa peal ilmselt ei eksisteeri , aga kaasaegses eluasemes on neid kõvasti vähem, kui ilma kanalisatsioonita slummis või vabas looduses. Nii ongi enamus laipu surmaajaga võrreldes küllaltki heas vormis ja vandenõuteooriale uks lahti.

    Aga seda “Big Pharma,t” tasub natukene materdada küll. Nende poliitiline mõjuvõim on tänu rahakotile ikkagi talumatult suur. Meenutagem vaid, kuidas odavad ja tõhusad ravimid, näiteks analgiin meie apteekidest haihtusid. Ussiõli on üks asi ja teaduslikult tõestatud odav ravim, mida Xpõhjusel müüa ei lubata teine asi.

    Iraagis on üks ameeriklaste vihkamise põhjusi, et kohalikud haiglad saavad raha ainult tipptehnoloogia ostuks. Haiglale antakse uusim röntgeni või kompuutertomograafia varustus aga ei anta elementaarseid desinfitseerimisvahendeid, valuvaigisteid, jne. Ehk siis seda, mis ei maksa mitte midagi ja millega ” Big Pharma ” raha ei teeni. Aga mis on hädavajalik.

  28. Meenutagem vaid, kuidas odavad ja tõhusad ravimid, näiteks analgiin meie apteekidest haihtusid.

    Nojah, analgiin nüüd küll hea näide pole. Odavuselt on ta atsetüülsalitsüülhappe (e. aspiriini), ibuprofeeni ja paratsetamooliga samast hinnaklassist. Paljudes riikides on aga analgiini kasutamine lõpetatud potentsiaalselt eluohtliku ja ja väga halvasti ravitava kõrvaltoime – agranülotsütoosi tõttu, kuna olemas on ohutumad, sama tõhusad (ja lisaks ka samast hinnaklassist) alternatiivid. Vt. ka http://en.wikipedia.org/wiki/Metamizole

  29. Jüri kirjutas:

    ka tänapäeva laipade eluiga on hulga pikem, teavad hauakaevajad kaevelda…

    Vice Versa mõtles ilmselt seda teooriat, et toidutööstus on meid kurguni säilitusaineid täis toppinud.

    Ma tean. Aga see, mida ta ütles, oli põnevam, kui see, mida ta mõtles ;-)

    Tegelikult meeldib mulle veel see teooria, et kui hauakaevajad veel noored olid, oli rohi rohelisem, muld kergem, maa ei külmunud ka südatalvel ära ja laibad põrmustusid sini-sinise taeva all linnulaulu saatel kiiresti.

  30. Teemaväline.

    Kanal 2 näitab tuima järjekindlusega pidevalt öösiti dokumentaalfilmi “Prohvet” (Eesti 2004), mille kirjeldus on järgmine:

    “Dokumentaalne jutustus aasta eest manalateele läinud Priskilla Mändmetsast, keda avalikkus tundis prohvet Priskillana. Värvika taustaga daam kandideeris väga erinevatele kõrgetele ametikohtadele, esines igal võimalusel meedias ja edastas eesti rahvale apokalüptilisi prohvetlikke ettekuulutusi.

    Kes oli Priskilla aga tegelikult?”

    Alates 2005. aasta märtsist on seda kanal2.ee andmetel näidatud 61 korda – keskmiselt iga nädala-kahe tagant!

    Viide:
    http://kanal2.ee/?perform=sear.....#tulemused

    Ainuüksi 2008. aastal on seda olnud kaks korda jaanuaris (14; 23), kaks korda veebruaris (15; 23), kõigest korra märtsis (26), kaks korda aprillis (15;

    23), kaks korda mais (5; 14) ja korra juunis (10). Juuli esimene “seanss” on 14. juulil, 22. kuupäeval näidatakse dokfilm teist korda.

    Kanal 2 lehelt leiab ka küsimuse, miks seda nii tihti auditooriumile pakutakse:
    http://kanal2.ee/?perform=kysi.....s_id=28076

    Vastus:

    “Tänud ilusa kirja ja hea küsimuse eest, kuid vastus siiakirjutamiseks ei sobi kahjuks.”

    Ärilehe online-intervjuus küsiti kanali peadirektorilt Urmas Orult sama asja teises variandis. Oru vastus:

    “Selle kohta sobib kõige paremini poliitikute lemmikväljend JOKK. Rohkem ei kommenteeriks.”

    Müstiline.

  31. Puudub täielik mustvalge vaieldamatu peer reviewed teaduslik uurimus, et skeptikul on ajud. Järelikult on tegemist libainimesega, kes on eelarvamusliku demagoogia küüsis olev suvaliselt meelejärgi oleva loogiga promoja.

  32. Oskan Aloe Vera tooteid vaid kiita,kuna olen ostnud neid juba üle poole aasta.Nimelt minu isa on hädas oma liigeste valudega.Arstid soovitasid Glükosamiini ,kuid leevendust ei tulnud.Otsides abi tuttavalt leidsin Forever Freedomi, see tõesti toimib kadusid valud ja enesetunne läks paremaks.
    Soovitan tutvuda toodetega enne kui neid halvustada.

  33. Organismi puhastamise pärismaailmast selline suurepärane uudis:
    USAs töötati välja kaasaskantav tehisneer

    Neerud puhastavad organismi jääkainetest ja reguleerivad jätkuvalt vedeliku tootmist. Tavaliselt tähendab dialüüsiprotseduur patsiendile kolm korda nädalas ligi neljatunnist masinate küljes viibimist, kus verest filtreeritakse mürkained.

    Kaasaskantav dialüüsiaparaat ehk kunstlik neer AWAK toimib katkematult nii nagu päris neer ja aitab vältida mürkainete ladestumist organismi, kuna sellega ei kaasne organismist väljaspool toimuvat vereringet.

  34. Üldised soovitused, milliste toodete puhul tasub ettevaatlik olla

    lõpus on kirjutatud:

    ja inimesed paraneksid ka tõeliselt.

    vaat, mida tähendab “tõeliselt paranema”, kas seda, et on olemas veel võimalus ebatõeliselt paraneda või mängult paraneda.
    Et kui inimene ostab mingit võrkturunduse preparaati ja saab terveks, siis see ei loe?

    ja kui nüüd algusesse tagasi minna, siis:

    Looduslikkus ei ole mingi garantii toimivuse või positiivse tomimise ega ohutuse kohta. Tubakas ja kanep on samuti 100% looduslikud, samuti ussilakk ja roheline kärbseseen.

    Vaat see lause, et tubakas ja kanep…on puhas demagoogia.

    ja edasi:

    Kui toote reklaamis viidatakse toote või retsepti iidsusele või päritolule loodusrahvaste seast
    Uskumuse vanus ei ole toimimise koha pealt oluline.

    Ei müüda ju uskumust vaid toodet, millel on pikk kasutuspraktika. Normaalne inimene ei osta teist korda toodet, mis teda ei aita. Kas meie esivanemad on kõik idioodid olnud või? Ostavad ja kasutavad põlvest põlve midagi, millest pole mingit tolku.
    Demagoogia, ühesõnaga.

    Kui toote tutvustuses kasutatakse teatud märksõnu
    …ning termineid, mis teistes kontekstides teaduslikud on.

    ei saanud aru.

    Kui toote reklaamis kasutatakse pikka nimekirja haigustest, mille puhul toode aitama peaks
    Üldjuhul on see nimekiri sisutu, sest puuduvad vastavad uuringud, mis neid väiteid kinnitaksid. Kui päris ravimi puhul tohib haigusseisundeid nimetada ainult siis, kui see on vastavate kliiniliste uuringutega tõestatud ja ravimiametis kinnitatud, siis nn toidulisandite puhul sellist piirangut ei paista olevat. Väita võib mida iganes.

    Kas toode hakkab mõjuma alles siis, kui sellel on ametlik templiga paber antud või loevad inimkatsetused, sest mis muud need toidulisandid on, kui iidne loodusrahvaste katseeksituse teel leitud organismi tugevdav preparaat. No ja tõhusalt toetatud inimkehal on omadus haigusest võitu saada, elik vallandub eneseraviprotsess.

    * Kui tootele väidetakse külge intelligentseid omadusi
    Nt “Hävitab kahjulikke baktereid ja seeni”. Bakteritele ja seentele, keda on meie organismis ja organismil meie oma rakkude arvu mõttes suurusjärgu võrra rohkem, ei ole otsa ette kirjutatud, kas ja mis tingimustel ta kasulik või kahjulik on. Samuti puudub tootel lugemisoskus ja moraalitunnetus suutmaks teha vahet kahjulikel ja kasulikel bakteritel ja seentel.

    Eks ta ole. Põhiline, et ühe söömine ei paneks teist vohama (atibiootikum=seen)

    * Kui toote tõhususe tõestuseks kasutatakse tunnistajate ütlusi
    Mida emotsionaalsem on tunnistaja jutt, seda tugevam arvatakse tõestus olevat, aga väite tõepärasust ei tõestata mitte emotsioonidega, vaid kuiva ja igavana tunduvate kliiniliste uuringutega.

    Mulle ka ei meeldi see:Tuntud hambaarstid soovitavad…

  35. Ei hakka ükshaaval eelmist posti lahkama, aga kokkuvõtteks ütleks seda, et ükskõik kui pikkade põlvkondade jooksul on loodusrahvad mingeid taimi katse-eksituse meetodil ja tulemusi jälgides ravimiseks välja selekteerinud, on need siiski justnimelt looduslikud, mis tähendab seda, et mingit tegelikku kontrolli selle üle pole, mis selles näritavas taimejuures kasulik ja mis kahjulik on, ning kui suurtes kogustes need esinevad. Puukoor võib ju hiniini sisaldada küll, ja teatud tingimustes selle närimine ka ravib, kuid seda, millised kõrvalised keemilised ühendid sealsamas on, ei ole enam kontrollitav, ja igasuguseid kõrvalmõjusid ära hoida praktiliselt võimatu. Ent siiski on puhastatud ja tableti kujul tarvitatav hiniin, mille puhul on kõik võimalikud ebasoovitavad kõrvalmõjud viidud miinimumini, juba arstirohi, mitte loodusravim, ja loodusravimid on ju teadupärast hulga kasulikumad ja ohtutumad, sest nad on ju otse loodusest.

  36. vice versa kirjutas:

    vaat, mida tähendab “tõeliselt paranema”, kas seda, et on olemas veel võimalus ebatõeliselt paraneda või mängult paraneda.
    Et kui inimene ostab mingit võrkturunduse preparaati ja saab terveks, siis see ei loe?

    Ei müüda ju uskumust vaid toodet, millel on pikk kasutuspraktika. Normaalne inimene ei osta teist korda toodet, mis teda ei aita. Kas meie esivanemad on kõik idioodid olnud või? Ostavad ja kasutavad põlvest põlve midagi, millest pole mingit tolku.
    Demagoogia, ühesõnaga.

    Kas toode hakkab mõjuma alles siis, kui sellel on ametlik templiga paber antud või loevad inimkatsetused, sest mis muud need toidulisandid on, kui iidne loodusrahvaste katseeksituse teel leitud organismi tugevdav preparaat.

    Siit kumab läbi suhtmine, et igaüks võib enda peal “kõiksugu” ravumeid proovida ja neid, mis ei tööta, tulevikus mitte osta — ja eeldus, et igaüks suudab aru saada, missugune ravum töötab.

    Probleem on selles, et diagnostika on keeruline, teadus nõudlik ja inimesed mõlemal alal vähe koolitatud. Subjektiivselt on väga hõlbus mittetoimivale ravumile ravitoimet omistada; see võib juhtuda sellepärast, et subjekt ei mäleta tervekssaamise ajal, kuidas haigus kulges; see võib juhtuda ka sellepärast, mida teadlased platseeboefektiks hüüavad (ja päris-eksperimentides hoolega kontrollima on sunnitud); rääkimata iseparanemisest ja sellest efektist, et ärasurnud patsiendid ise kurtma ei tule, et ravum ei aidanud.

    Reaalses elus rakendatakse meditsiiniteadlasi uurima, missugused medikamendid tõepoolest aitavad ja missuguste haiguste vastu nad aitavad. Kui meditsiiniteadlased on selle välja uurinud, siis rakendatakse arste leidmaks vastavusi olemasolevate ravimite ja konkreetsete patsientide konkreetsete haiguste vahel. Nii teadlastel kui arstidel on põhjalik eriharidus ja neid treenitakse hoolikalt paljusid lihtlabaseid mõttevigu vältima.

    Patsientidel ei ole tavaliselt korralikku meditsiinilist haridust ja paljud neist ei mõista ka teadust. See aga tähendab, et niisugused patsiendid kipuvad ravumite toimet üle hindama — ja ussiõli-kaupmehed just selle peal elavadki. Lääne inimene ei taha pahatihti tunnistada, et ta arstist või teadlasest “lollim” on, peab erihariduse puudumist lolluse märgiks — ja jääb sedasi kergesti lolliks.

    Siis on veel see fenomen, et “toidulisandid” on enamikus maailmast kolikamber, kuhu visatakse kõik need asjad, mida keegi ravumina toota tahab, aga mida tal ravimiks kuulutada ei õnnestu. Toidulisandite reguleerimine on nõrk — pahatihti taotluslikult — ja toidulisandite pähe võib üldiselt müüa peaaegu mida iganes, kui sellel vahetuid ja kiireid negatiivseid kõrvalmõjusid ei ole. Aga see tähendab, et toidulisandite hulgast ei roogi keegi välja neid, mis ei toimi nii, nagu müüja väidab või vihjab. Pärisravimite kontrolli üks ülesandeid on ravimeid, mis ei toimi piisavalt hästi või mis on liiga ohtlikud, väljarookimine. Ja just niimoodi analgiiniga läkski, kui ohutumad alternatiivid kättesaadavaks muutusid.

  37. Stjuuv: Sa lähened loodusravimite küsimustele valest otsast.

    Loodusravimite-usu taga ei ole loogika, vaid maagiline mõtlemine. Hirm, et kõik, mida “tööstus” puudutab, on mürgine ja ohtlik — ja sellel baseeruv usk, et usu vältimiseks tuleb tarvitada medikamente, mida “keemikud” näpuga ega pipetiga katsunud pole.

    Just seda maagilist usku tuleks rünnata. Loogika abil ei saa teatavasti inimest seisukohalt, kuhu ta jõudis mitteloogilisel viisil, eemale vaielda. :-(

    Paradoksaalsel kombel on ainus ilmne Tõesti Aitav Lahendus(tm) usklike veenmine, et tööstus on sõbralik — mis omakorda kutsub vandenõuteoreetikutes esile Tugevaid Emotsioone(tm). Kui keegi paremaid abinõusid teab, oleks abiks neid mainida.

  38. Tean jah, et läksin veidi vale taktikaga peale, aga Vice Versa üritab ikka luua illusiooni, et kõik tema väited on loogilised ja kinnitatavad, mängin siis temaga kaasa. Samas, ka sellise arutelu lõpp on ette teada

  39. Stjuuv:

    Tean jah, et läksin veidi vale taktikaga peale, aga Vice Versa üritab ikka luua illusiooni, et kõik tema väited on loogilised ja kinnitatavad, mängin siis temaga kaasa.

    Aga siis ei tohiks Sa lasta tal ebameeldivaid argumente lihtsalt meelevaldsete “demagogia!”-hõigetega tõrjuda.

  40. Sellise kommentaari võib kirjutada ainult inimene, kes ei ole harjunud aruteludes osalemise või oma väidete argumenteerimisega.

  41. Vanasti ei olnud inimeste eluiga midagi nii palju lühem. Töö oli raskem ja elutingimused kehvemad. Tänapäeva inimesi vaadates, kes üldse terve on? Allergiad, vähid ja sada muud jama. Vanasti ei olnud inimesed nii haiged, maailm on täis keemiat ja muud jama, mida inimesed endale vabast tahtest sisse ajavad, kuna poe-tabletid on need kõige õigemad ja mitte nö soolapuhujate loodusravimid? Pigem kannatan peavalu käes kui võtan tableti mille kõrvaltoimete nimekiri on nii pikk ja hirmutav, et lihtsam oleks juba kohe pea maha lüüa. Muidugi, eks iga inimene ise otsustab, kui peab õigeks tabletide söömist siis lasku käija. Vabandan kui mõne endast välja ajasin, siis neid postitusi lugedes on mõned inimesed ikka väga ärritunud mulle tundub.

  42. Keskmine eluiga veel sajand tagasi oli Eestis 44 aastat, USAs 46 aastat…
    Vähi tekkerisk suureneb oluliselt seoses vanusega. Vanal “heal” ajal ei õnnestunud paljudel üldse nii vanaks eladagi, et neil oleks vähktõbi oleks jõudnud kujuneda.

  43. Keskmise eluea möödunud sajanditel veab muidugi alla imikute ja üldse laste suur suremus. Aga põhimõtteliselt muidugi oli ka täiskasvanute oodatud eluiga märkimisväärselt lühem.

    Suurem osa inimesi muide ei ela ka tänapäeval nii vanaks, et vähk neid võtaks ja surevad südame-veresoonkonna haigustesse (EL-is surmapõhjus nr. 1).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga