Lugusid Eesti ajakirjandusest (novembri keskpaik)

57 Replies to “Lugusid Eesti ajakirjandusest (novembri keskpaik)”

  1. Martin kirjutas:

    Evelin Ilvese poputamine tasus ära. Perenaine räägib ravimisest, aga kas selliseks tegevuseks mingi vastav haridus ja tegevusluba ei pea olema?

    Kas peaks? Minu arust mitte. Mida järgmisena? Hakkame emale nõudma karistust, kui too oma lapsele köhasiirupit manustab, kuna ravib last?

  2. “Inimesel on katastroofide puhul suur vajadus leida üles süüdlane.”

    Estonia uurimine kuulub bürokraatia klassikasse. Politsei keeldus süüdistuste esitamisest kuni uurimiskomisjon polnud aruandega valmis saanud, aga kui aruanne valmis, hõigati, et nüüd on kõik selge ja uurimine lõpetati.

    Justkui Estonia merekõlbulikkust tõendavad võltsitud dokumendid oleksid ise kuidagi tekkinud, niiöelda õhust ja armastusest.

    Ja Kaali meteoriit oligi tulnukate kosmoselaev? Või Atlantise huku põhjus?

    Eks see naeruväärne kommentaar näitab, et pole eriti kuskilt kinni hakata. “Ilias” Vahemere topograafiaga kokku ju ei sobi, samas Läänemere ja Põhja-Jäämerega sobib päris hästi. Ja oleks siis asi ainult pinnamoes – kohanimedki kattuvad. Ei pea siin silmas ainult paari enam-vähem sama nimega linna, vaid linnade kirjeldused ja nimed klapivad, sobivad ka nt linnu läbivate jõgede nimed ja iseärasused.

    Võrdluse mõttes esinevad “Iliase” paigutamisel Vahemere piirkonda samasugused ebakõlad kui keskaegsete inglise rüütlilugude paigutamisel Kirde-Ameerikasse. Uusasukad on endaga küll vanad kohanimed kaasa toonud, ent maastiku ja muu kirjeldused lugudega ei kattu. Tuues lood tagasi Briti saartele nihkuvad detailid paika.

  3. P. H. pajatas:

    “Ilias” Vahemere topograafiaga kokku ju ei sobi, samas Läänemere ja Põhja-Jäämerega sobib päris hästi. Ja oleks siis asi ainult pinnamoes – kohanimedki kattuvad. Ei pea siin silmas ainult paari enam-vähem sama nimega linna, vaid linnade kirjeldused ja nimed klapivad, sobivad ka nt linnu läbivate jõgede nimed ja iseärasused.

    Ja oleks, et Sa siis detailidest räägiksid. Ilma pole ju kuskilt kinni hakata.

  4. Igaks juhuks ütleks kohe siin kah ette ära – enne kui mölised, loe ja tutvu teosega. Ehk siis lugege seda Vinci raamatut ja olles sellega tutvunud, alles siis võtke sõna.

  5. igaksu juhuks ütleks kohe siin ära, et ka celtic võiks enne mölisemist veel mõned aastad õppida, uurida, lugeda, areneda, tutvuda.

    praeguse momendini on sinu näol tegu klassikalise paranoidse skisofreenia juhtumiga, kes igal ajal ja igast vähegi võimalikust kohast aina vandenõusid, pettusi, varjamisi ja valskusi leiab. muidu ehk polekski selles midagi erilist aga juhtumi teeb koomiliseks see, et vastukaaluks on sul esitada vaid absoluutselt anekdootlikud väited, mida ükski tõsimeelne inimene üldjuhul kommenteerimagi ei vaevu. nii, et ära siis imesta kui su “suurejoonelised” sõnavõtud väljaspool paraweebi vastukajata jäävad :-D

    head evolutsioneerumist!

  6. Igaks juhuks ütleks ka selle kohe ära, et Jasoni peas on kõik segi nagu pudru ja kapsad, lisaks ei suuda ta eristada üksikindiviidi grupitasemest. See, et keegi on sulle haiget teinud ja sundinud sind lugema erinevaid para asju, ei tähenda, et sa selle maailmavalu, mis sinus tekkinud, kohe peaksid kõigile projitseerima, kes sinu arvamusega ei nõustu. Teinekord näiteks ei tee paha ka ise tuua välja neid tõendeid oma sõnade kohta, mida sa teistelt nõuad. Oh, mis? Sul polegi neid? No mida sa mölised siis…

  7. oih…ja kesse kuri inimene siis sinu arvates mulle haiget on teinud ning mind krt teab, mida lugema sundinud on? :-D ma arvan, et sa võiks oma luuludest mõne parema selgituse leida. sellised uinamuinad jätavad sinust veidi odava mulje….mitte, et sa millalgi varem vähem odavat muljet jätnud oleks. eriti arvestades su privaatseid sõnavõtte “enesekehtestamise” teemadel ;-)

    ja siis…möödaminnes tahaksin juba mustmiljonendat korda teada, millistele minu sõnavõttudele ma tõendeid peaks esitama?
    ole lõpuks ometi vähemalt niigi kõva mees, et kui sa muud ei suudagi öelda, ütle siiis lõppude lõpuks vähemalt sedagi, millised mu sõnad seni tõestuseta on ja kui šamaanitsemisest hetk aega üle jääb, siis loetle möödaminnes üles ka mõned korrad, mil sa oma üleolevaid, priiskavaid, ülbitsevaid, kõiketeadvaid ja põhjapanevaid sõni tõestanud oled? nii palju kui ma sinuga vaielda olen viitsinud (langegu taevane viha mu kaela selle ajaraiskamise eest), on kogu se argumentatsioon põhinenud üksnes ja ainult sellele, mida sa mu naisele paraweebi privaatsüõnumis postitasid. jutt käib siis sellest juhtumist, mil andsid teada, et kogu su jamaajamine käib üksnes mingi lollaka enesekehtestamise ümber. no tere tali. kehtesta end kuskil nurga taga :-D kui sul aru raasugi peas pole (nagu sa siiani kõigis suhtluskanalites ülevoolavalt demonstreerinud oled), ei ole ilmselt ükski ajusid omav kodanik su arvamusest eriti huvitatud.

    niisiis, mine tagasi paraweebi pubekate kummitusejutte ja valvur-matide paranoiateooriad kommenteerima ning tunne end seal delete-nuppu omades kõva meha ja jumalana. usun, et ma ei liialda, kui ütlen, et siin pole su luululistest sõnavõttudest eriti keegi huvitatud.

  8. oli minu naise kohta öeldud aga sina ütlesid seda? ja ütlesid ENDa kohta. täpsemalt SOOVITASID tal keskenduda rohkem enesekehtestamisele, et omada rohkem sõnaõigust nagu sina :-D

    sinul võib enesekehtestamisega muidugi teatud ringkondades kõik korras olla aga …tead…eks see tõsiasi kõneleb muidugi iseenese eest…

  9. Üks välismaine uudis ka:

    SPLC Wins $2.5 Million Verdict Against Imperial Klans of America

    The Southern Poverty Law Center today won a crushing jury verdict against one of the nation’s largest Klan groups for its role in the brutal beating of a teenager at a county fair in rural Kentucky.
    The $2.5 million verdict will likely cripple the Imperial Klans of America, which has 16 chapters in eight states.
    […]
    The SPLC argued in court that the Edwards and the IKA incited the racial hatred that led to the attack at the Meade County Fair in Brandenburg in July 2006.

  10. 1. Üldiselt jama, üksikute mööndustega.
    2. Kõnealune veebileht ajab puhast pseudoteadust.
    3. Hapnikurikka gaasi mõõdukas sissehingamine võib subjektiivset enesetunnet mõnevõrra parandada.

  11. 4. Osoon jälle on mürgine: looduslikult tekkiv osoon vallandab astmaepisoode; kontsentreeritud osooni sissehingamine võib bronhe või kopse kahjustada ning mitmel viisil — sealhulgas südameseiskumise läbi — surma põhjustada. (Veebileht patrab “ionoseeritud hapnikust”; monatomaarne hapnik ei ole standardtingimustel stabiilne, kuid mõnede lihtsate meetoditega on võimalik õhuhapnikku ioniseerida — standardtingimustel moodustub seepeale eeskätt osoon.)

  12. Arko Olesk: propagandasõda kliima ümber
    Postimees, 17. november

    Akadeemik Endel Lippmaa viimatised jõulised sõnavõtud on kliimamuutuste teema Eestis taas huvipunkti tõstnud, ent paraku tammub debatt aina sama, mitte eriti konstruktiivse paiga peal. Kuna valdav või vähemalt kõige häälekam osa meie loodusteadlastest on seisukohal, et täheldatud kliimamuutused on seletatavad looduslike teguritega ega ole inimkonna tekitatud, näib Eesti olevat maailmas küllalt eriomasel positsioonil, kus arvamusliidrite seas domineerivad skeptilised hääled.

  13. Ärielust peab ikka tõde kuulda saama:

    Taiji – metsa peegeldus linnapildis, Aive Antsov

    Looa alguse osal pole nagu häda miskit, aga tagapool hakkab tulema:

    Vanasti oli Shaolini templites, kus Tao meistrid õpetasid keisri jaoks eliitsõdureid, käsivõitluse ja ka relvadega võitluse harjutamine nii realistlik, et vigastusi tuli tihti ette. Kuid mungad-sõdurid oskasid vigastusi kätega ravida, kasutades oma sisemise chi energiat.

    Kuna võitluskunst on seotud tugevalt chi juhtima õppimisega, on selle kunsti harrastajad keskmiselt tunduvalt tervemad. „Paljud meie õpilased on kiiresti vabanenud peavaludest, seljavalust, liigesehädadest, gripist,” vestab Leino. „Loomulikult vajavad suuremad tervisehädad spetsiaalseid harjutusi, aga hea tervis tuleb küllalt ruttu, kui teha õigeid asju ja õigesti.”

  14. See, et füüsiline treenitus selja- ja liigesevalude arvu kahandab, on täiesti usutav. Kloostris elades on gripiviirust ka raske kätte saada.

    chi-jutt on muidugi jama.

  15. Seda küll, paljud jamad, mis inimestel küljes on, leevenduksid, kui end regulaarselt liigutataks. Või ei tuleks üldse külge, kui liigutamisharjumus nö veres.

    Kui omaenda heaolutunnet chi-ks nimetada, siis saab seda chi-d või qi-d nö suunata küll. Aga miks mängida semantilist mängu sõnade tähenduste ja asjade nimetuste üle?

  16. The Government’s new science minister has raised eyebrows after he says he believes he has a ‘sixth sense’ to predict the future, it was revealed today.

    Lord Drayson said he was one of the humans with a ‘capability’ that experts did not fully understand.

    Although the peer does not claim his powers of foresight are paranormal, the comments may raise a few eyebrows among the community he represents.

    http://www.dailymail.co.uk/new.....l?ITO=1490

  17. Kust peaks ajalehe toimetaja-uudiste tõlkija aru saama, et tegu pole mitte probleemiga “elektrikiirguse” asjus, vaid kõrvadevahelise olukorra väljendusega? Uudis on laekunud Norra uudisteportaalist, ilmselt tundus inimlikult huvitav teema – inimene ööbib telgiga rõdul – ja nii sest lugu saigi.

    Loomulikult on idee elektriallergiast veider, kuid tõsiasi on ka see, et need inimesed kannatavad reaalsest millegi all ja küllap tundub elektri ja mobiilikiirguse süüdistamine kuidagimoodi lohutav. Vähemalt saab konkreetsele patuoinale sõrmega näidata.

  18. Kust peaks ajalehe toimetaja-uudiste tõlkija aru saama, et tegu pole mitte probleemiga “elektrikiirguse” asjus, vaid kõrvadevahelise olukorra väljendusega?

    Üldhariduse küsimus puhtal kujul.

  19. Uudiseid alternatiivpealinnast Pärnust:

    Soolveekamber viib valu ja ärevuse

    on tegu 30-protsendilise sooja soolveega
    […]
    Vannivees on lahustatud inglissool ehk magneesiumsulfaat.

    Udujutt ja mõningase mõtteka sisuga jutt sõbralikult käsikäes.

    Küllap vastab tõele see:

    Karlstadi ülikooli teadur Anette Kjellgren märgib, et floating tagab tervislikul viisil väga sügava lõdvestuse ning leevendab tõhusalt stressi ja valu.

    Kahtlane see tundub, aga noh, lehes ju kirjutatakse, järelikult peab tõsi olema:

    Uuringutes on leitud, et magneesium imendub läbi naha ja suurendab veres magneesiumisisaldust.

    Peamine häda selliste lugude juures on siiski see, et sedalaadi protseduuridel puudub spetsiifiline näidustus. “Maandab pingeid ja vähendab stressi” ning selle turjal ratsutatakse teinekord vägagi kaugele ja omistatakse maandatud stressist tulenevad head tulemused oma imeprotseduuri külge, kuigi sama efekti võib saada lausa tasuta näiteks õues lund visates ja pärast sauna võttes.

  20. See Forte homöopaatia artikkel on vähemalt sellisel kujul küll seal täiesti sobimatu. See on lihtsalt reklaam, aga mitte artikkel teadusrubriigis.

  21. Veel teateid para piirimail parapealinnast Pärnust:

    Siidine kehahooldus annab kuningliku enesetunde, Postimehe Tarbija24

    No peaaegu ollakse õigel rajal:

    Massaaž lõõgastab ja vähendab stressi.

    Aga ikka peab mingit muinasjuttu ka juurde ajama:

    Tänapäeval paljudes salongides pakutav ayurveda-massaaž tähendab seda, et massöör avab kliendi energiakanalid, liikudes silitavate liigutustega mööda keha meridiaane ja mõjutades teatud punkte.

    Niisama palju, kui inimene energiat ära annab, peab ta seda kosmosest tagasi saama, ja selleks on vaja, et energiakanalid oleksid avatud.

    Siidihoolduse puhul liigub massöör pindastega inimese kehal vastupäeva, sest siidi ja pärleid seostatakse idamaises filosoofias Kuu ja selle rahustava toimega. Kuld aga on näiteks seotud Päikese ja energia juurdeandmisega, siis liigutakse päripäeva.

    Aga sellised lood tekivad ilmselt tagasimaksuna kirjutajale tehtud tasuta hoolduse peale.

  22. Soomes kahtlustatakse loomakaitsjad mitme tuhande kana tapmises

    Edela-Soomes Närpiös asuvat kanafarmi ründamises kahtlustatakse äärmuslikke loomakaitsjad, kelle tegevuse tõttu sai hukka mitu tuhat sulelist.

    Rüüstajad lõhkusid kanamune, hävitasid erinevaid elektroonilisi seadmeid, mistõttu katkes hoone ventilatsioonisüsteemi töö, vahendas YLE.

    Hinnanguliselt lämbus seetõttu õhupuuduse kätte 5000 kuni 26 000 kana.

    Sissetungijad sodisid hoone seinale initsiaalid EVR, mis on ilmselt viide Soome Loomade Vabastusrindele.

    Loomakaitsjad, minu eesel.

  23. Loomakaitsjad, minu eesel

    See on kogu aeg nii lõppenud. Need “vabastatud” rebased ei ole võimelised looduses elama ja nälgivad/külmuvad paari päevaga surnuks. Kusjuures “heategijad” teavad seda ise väga hästi.

    Nii et ei midagi ennekuulmatut vaid üks sarnane lugu pikas reas.
    Kui nad oleks kanad humaanselt metsa lasknud, mis siis oleks juhtunud?

  24. Delfi vahendab Põhjaranniku lugu
    “Appi, politsei! Mul on roheline mehike supipotis!”

    “Keetsin parajasti suppi, kui lahtisest õhuaknast ronis sisse üks roheline mehike ja hüppas supipotti. Mida ma nüüd teen?” küsis üks murelik vanamemm, helistades politsei lühinumbril 110. Korrapidajapuldis olnud juhtimiskeskuse vanemkonstaabel Ivo Tamm ei mõelnud pikalt: “No kui ta kõike ära ei söönud, siis laske hea maitsta!”.

    “On ka UFO-teateid, kuid neid on aastas mõni üksik,” sõnas Mesi.

    Abikõnede vastuvõtjad, nagu ka psühholoogid, teavad, et mõnedele inimestele mõjub aktiveerivalt täiskuu. “See on täiesti nii,” kinnitab Ivo Tamm.

    Selle kohta oleks muidugi huvitav vastavat statistikat näha, kuna vastasel korral kipun arvama, et tegu on valikulise mäletamisega, ses nonevent ehk “miskit juhtus, aga ei olnud täiskuu” ei jää meelde.

    [üks tädike] kaebas, et naabrid teda kiiritavad ja kas politsei ei saaks midagi ette võtta. “Soovitasin tal siis poodi minna ja fooliumi osta. Ütlesin, et see kaitseb kiirituse eest.”

    Kui tädike tagasi helistas ja kurtis, et nende külapoes fooliumi ei müüda, soovitas Tamm osta šokolaadi, mis ju fooliumisse pakitud. “Ta helistas tagasi ja oli väga tänulik, ütles, et šokolaadiümbris aitas.”

  25. Hobustesalviga on jah lugu nii, et ilmselt see töötab, aga võimalikud riskid & kõrvaltoimed on vähem läbi uuritud. Asjakohane oleks ilmselt mingi viide vet. ja med. ravimite kliinilise testimise protseduuride erinevustele. Tõenäoliselt aktsepteeritakse vet. ravimite puhul ka mingit kõrgemat riskitaset. Aga sellest võiks kirjutada keegi, kes midagi asjast teab ka, mitte mina :)

  26. Veterinaarrravimite registreerimise kohta kehtivate nõuetega ma kursis ei ole, küll aga on nimetatud hobusesalv põhjustanud pikaajalisel kasutusel inimestel tõsiseid nahakahjustusi. Pole midagi parata, hobuse nahk on palju paksem kui inimesel ja hobisesalvid on paksunahalistele.

  27. tegelt on nii et hobune on küll suur,aga igasuguste rohtude suhtes tundlikum kui inimene.mingit ravimifirmade vandenõud seal pole,ja ega keegi jõua seda nii suures koguses omale peale määrida et midagi juhtub,kui just allergiat pole.tavaliselt pannakse ikka hüppeliigesele,ei usu et keegi kogu jala kokku määrib,samas öeldi et tegu pole ravimiga,vaid spordisalvi-kreemiga,mida kasutatakse pärast treeningut.kunagi oli kanal2 es juttu et koera kirburohi kassidele ei sobinud ja osa suri isegi ära,et oli liiga kange,eks nende loomade ravimitegagi peab ette vaatama.

  28. liisa ütles:

    tegelt on nii et hobune on küll suur,aga igasuguste rohtude suhtes tundlikum kui inimene.

    See väga kindlas toonis väide kipub küll “saunas-naised rääkisid” agentuurist olema.
    Üldine farmakoloogia seaduspärasus on küll selline, et ravimi mõju sõltub tema annusest kehakaalu kilogrammi kohta. Eri liikide imetajad reageerivad üsna sarnaselt sama ravimi samale annusele kehakaalu kg kohta.
    Hobusele ikka hobuseannused.
    Aga et inimene jõuab endale kohe kindlasti nii palju hobusesalvi peale määrida, et nahk enam vastu ei pea, olen ise kahjuks näinud.

  29. Riskitase riskitasemeks, aga vähetähtis pole ka see, et hobune elab 20, heal juhul 25 aastat — tänapäevane inimene aga võiks kolm-neli korda kauem vastu pidada. See aga tähendab, et näiteks aeglaselt mõjuvad probleemid — nagu kantserogeensus — on ka sama aktsepteeritava riskitaseme puhul hobuse jaoks väiksem probleem kui inimese jaoks.

  30. Kriku ei saa märkimata jätta, et tõenäoliselt kasutavad antud salvi aktiivsemalt inimesed, kellel nii ehk naa on 20 aasta ringis elada jäänud…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga