Loodusuurija David Attenborough saab kreatsionistidelt vihakirju

Paljude suurepäraste loodusfilmide autor Sir David Attenborough on andnud teada, et talle kirjutavad vihased usklikud, kes heidavad talle ette, et ta oma ülipopulaarsetes loodusfilmides ei jäta jumalale mingit kohta ega kiida seda. Usklikud kirjutavad talle, et ta veel põleb põrgus ja soovivad talle head teed.

Küsimusele, miks ta ei tunnusta jumalat, lisas Attenborough, et usklikud pajatavad talle lugusid kaunitest asjadest nagu näiteks koolibrid. Kuid loodusmees vastab neile:

Ma mõtlen näiteks väikesele lapsele Ida-Aafrikas, kelle silmamunas uuristab ussike. See uss ei saagi muul moel elada, kui silmades uuristades. Mul on raske sellist asja ühildada jumaliku ja kõikhea loojaga.

Attenborough sõnas veel, et see oleks hirmus, kui kreatsionismi õpetataks koolides kõrvuti evolutsiooniga kui alternatiivset vaatenurka. See oleks tema meelest sama, kui öelda, et kaks pluss kaks on neli, aga kui sa tahad sellesse uskuda, siis võib ka viis olla. Evolutsioon pole teooria, vaid fakt.

Attenborough õppis kolmekümnendatel Wyggestoni poistekoolis ja teda hämmastasid kristliku usu avaldumisvormid.

Mul pole elu sees tulnud mõttessegi, et jumalasse uskuda — ja mul polnud ka millegi vastu mässata, mu vanemad ei rääkinud neist asjust. Aga ma mäletan, kuidas kooli direktor jumalateenistust andis, ta oli kreeka ja ladina kultuuride spetsialist ja väga tark mees… ja ma mõtlesin, et tegelikult ta ju ei saa kõike seda uskuda, ega ju? Kui uskumatu!

Allikas: The Guardian

Sarnasel teemal skeptik.ee-s:
Usufanaatikud üritavad tegelikkust moonutada ehk valetavad

12 Replies to “Loodusuurija David Attenborough saab kreatsionistidelt vihakirju”

  1. Vahest jumal on nagu teadlane, kes meiega eksperimenteerib ja vaatab ,mis saab ja juhtub, uurib statistikat jne. Ei pea ju eeldama, et ta peaks tingimata olema nagu hea lasteaia tädi.
    Toredate loodusfilmide autorit ähvardada on muidugi nõme.

  2. Üks usklik väitis mulle,et veeuputuse jälgi on leitud kõikjalt maailmast.Kui ma küsisin,et kust see vesi küll tuli,atmosfääris seda ju pole,siis sain vastuse,et MAA ON JU SEEST VEDEL!Ma ei julgenud seepeale naermagi hakata.

  3. valdek ütles:

    Üks usklik väitis mulle,et veeuputuse jälgi on leitud kõikjalt maailmast.Kui ma küsisin,et kust see vesi küll tuli,atmosfääris seda ju pole,siis sain vastuse,et MAA ON JU SEEST VEDEL!Ma ei julgenud seepeale naermagi hakata.

    Kas see oli sul suuline vestlus või on see kuskil Internetis kirjas?

  4. Eelmise sajandi kuuekümnendatel väitis üks NL kosmonaut, et tema, lennates maa orbiidil, ei kohanud Jumalat. Järelikult Jumalat pole olemas.
    Ma usun, et sekti liikme ja tolle kosmonaudi intellektuaalsed tasemed on võrreldavad.

  5. Nõukogude Armees sai nähtud erinevaid inimese,sealhulgas moslemeid.Oli ka ateist Sharipov,kes oli suht tegija,kuid päris normaalne sell.Oma rahvuskaaslastega ta läbi ei saanud ja ma panin seda vähe imeks.Uurisin,et miks.Ta ütles,et musulmanid on lollid.Hiljem rääkisin ka teise osapoolega(vist uzbekid).Need ütlesid,et Sharipov on siin küll kõva vend,kuid kodumaal on ta mittekeegi.Teine huvitav juhus mis meenub puudutab üht juudipoissi.Ta saadeti meie polku mujalt,ning ta värises kui haavaleht.Miks,seda mõistsin aastaid hiljem.Kuna ta oli tõmmu,siis küsiti ta käest pidevalt päritolu kohta.Aus vastus kutsus islamistides esile hammaste kiristamist ja ähvardusi.Kutt kandis sellest staabiülemale(JUUT) ette ja rohkem ma teda ei näinud.Läks poole valvekorra pealt.

  6. Jumala ja kurjuse kohapealt – mõni päev tagasi vaatasin filmi “God on Trial”. Sisu: saksa koonduslaagris korraldasid juudid Jumala üle kohtuprotsessi, süüdistades teda juutidega sõlmitud lepingu rikkumises ja neile kannatuste põhjustamises. Film lõppes sellega et Jumal mõisteti süüdi ja palvetati edasi. :)
    Rohkem infot: http://www.imdb.com/title/tt1173494/

  7. Ajal, mil elekter oli veel uus ja tundmatu, juhtunud säärane lugu. Hakkajad noored hankisid generaatori ning sättisid selle oja peale üles. Vedasid ka akude laadimiseks traate jne. Kord, aga said nad pereema käest kõva peapesu: “Mida te poisid sinna aida taha maha valasite? Isal lõi põie lõhki, nüüd ootab teie pärast ahju peal surma! “Progress metsatalus sai tugeva tagasilöögi osaliseks.Nende inimeste elud, aga võttis mõni aasta hiljem hoopiski Nõukogude võim.

  8. Härra auks nimetati äsja Filipiinidelt avastatud loomasööja taimeliik Nepenthes attenboroughii:

    See taim on seni teada olevaist loomtoidulistest taimedest kõige suurem. Ta kasutab looma kinni püüdmiseks lehtedest moodustunud lõksu, mitte kärbsepaberit meenutavat kleepivat ainet, mida kasutab putukate püüdmiseks ka näiteks Eestis esinev huulhein.

    Vahendab Novaator Siim Sepp

  9. Täna õhtul ETV-s:
    28. detsember 2009 kell 21:50

    Darwin ja evolutsioonipuu

    Charles Darwini 200. sünniaastapäevale pühendatud dokumentaalfilmis räägib David Attenborough evolutsiooniteooria sünnist. Tänu Darwinile hakkasid inimesed maailma teistmoodi nägema. Me mõistame nüüd, miks on nii palju liike ja miks nad on jaotatud nii, nagu nad on.

    Mis kõige tähtsam, Darwin näitas, et inimene ei seisa loodusest eraldi ega ole selle valitseja, vaid allub loodusseadustele ja -protsessidele nagu kõik loomad maakeral.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga