Abordivastane tappis naistearsti

George Tiller (1941-2009)Ameerika Ühendriikides, Kansase osariigis, Wichita linnas tappis ühe püstolilasuga pähe üks abordivastane mees tuntud naistearsti, kes osutas ka raseduse katkestamise teenust (USAs on sellel eristusel eriline tähendus).

Tapetu on 67-aastane George Tiller. Laskmine leidis aset pühapäeva hommikul kella 10 paiku kirikus, mille koguduse liige dr Tiller oli. Laskja ähvardas sündmuse pealtnägijaid ja põgenes autoga, kuid peeti paari tunni pärast politsei poolt kinni. Kahtlusalune Scott Roeder on ülekuulamisel.

See pole esimene kord, mil dr Tillerit rünnati. 1993. aastal, mil abordivastased dr Tilleri kliiniku juures protestisid, haavas üks osaleja arsti mõlemast käest. Lisaks on kliinikusse pomm visatud ja seal muul moel korduvalt vandaalitsetud, viimati mõne nädala eest. Veel kiusati teda pidevate laimukampaaniatega, plakatitega linnapildis ning ohtrate kohulugudega.

George Tiller oli kristlane, kuid ta heideti eelmisest kogudusest oma ametialase tegevuse pärast välja. Olles hiljem protestantliku luterliku kiriku liige, avaldasid abordivastased ka sellele kirikule survet, kui seekord tulemusteta. Seepeale hakati koguduse liikmetele saatma postkaarte piltidega, mida normaalsed inimesed soovi korral meditsiiniõpikutes näha võivad. Korraldati ka kisakoosolekuid kiriku akende all jumalateenistuse ajal.

Nii pro-life kui pro-choice organisatsioonid on tapmise hukka mõistnud, kuid osad abordivastased lisavad juurde, et “George Tiller oli massimõrvar, tema käed on verised.”

Avaldatakse arvamust, et see intsident raputab kõvasti Ameerika ühiskonda seoses suhtumisega raseduse katkestamisse. Teada on, et president Obama on valikuvabaduse pooldaja ning see intsident võib viia poliitilise võitluse abordiõiguste üle uuele tasemele.

Dr Tiller on kaheksas tapetud arst Ameerikas alates 1977. aastast, 17 puhul on tapmist üritatud.

Uut infot tuleb katkematu vooga juurde, aga mõned kohad, kust lisateavet jälgida:
The Wichita Eagle: Suspect in shooting death of abortion provider George Tiller may be charged today
Abortion foes fear backlash to Tiller’s murder
Suspect supported killing abortion providers, friends say
Mike Dunford: The Questionable Authority

Veel aborditeemast skeptik.ee lehel.

23 Replies to “Abordivastane tappis naistearsti”

 1. Njaa.
  Abordivastased peaks enam preventiivsusele rõhuma – kuna igast juba sündinust võib saada abordiarst, tuleks see võimalus välistada. Või hiljemalt kõrgkooli med alale astudes – siis läheb asi juba tõsiselt kahtlaseks.

 2. Delfi: USA abordiarst lasti Kansase kirikus maha

  1986. aastal plahvatas Tilleri kliinikus pomm, mis tekitas tõsiseid kahjusid. 19. augustil 1993 tulistas Shelley Shannon Tillerit mõlemasse kätte. Shannon mõisteti 11 aastaks vangi. Kogu suve kestnud meeleavalduste ajal 1991. aastal arreteeriti Tilleri kliiniku juures üle 2000 inimese.

  USA president Barack Obama väljendas Tilleri surma üle šokki ja pahameelt. „Ükskõik kui sügavad meie kui ameeriklaste erimeelsused erinevates küsimustes nagu abort ka ei oleks, ei saa neid lahendada õõvastavate vägivallaaktide abil,” ütles Obama.

 3. Uudis 1998. aasta SLÕhtulehest:

  Abordivastased tapsid tohtri

  USA abordivastase liikumise agressiivseimate liikmete tegevus on toonud kaasa inimohvreid 1993. aastast alates. Esimene aborte tegev arst hukati omakohtu korras 10. märtsil 1993. Tol päeval lasti USA-s Pensacolas abordikliiniku kõrval maha doktor David Gunn. Gunni tapmises mõisteti süüdi Michael Griffin, kellele määrati eluaegne vanglakaristus.

  19. augustil 1993 sai ühe USA abordikliiniku arst George Tiller kuulihaavu kliiniku parklast välja sõites. Laskjaks osutus Rachelle Shannon, kes mõisteti 11 aastaks vangi.

  29. juulil 1994 tapeti Pensacolas kaks abordikliinikus töötavat meest. 40-aastane Paul Hill, endine tuntud poliitik ja aktiivne abordivastane, mõisteti selles kuriteos süüdi ja surma.

  8. novembril 1994 sai aborte tegev arst Garson Romalis kodus hommikust süües kuuli jalga, laskja põgenes ja jäigi tabamata.

  30. detsembril 1994 avas John Salvi nimeline mees Bostonis relvast tule ühes abordikliinikus, lastes maha kaks kliiniku vastuvõtuosakonna töötajat. Veel viis kliiniku töötajat said haavata. Tapatöö sooritanud mees mõisteti eluks ajaks vangi armupalumise õiguseta. Kaks aastat hiljem tegi mees enesetapu.

  10. novembril 1995 lasti Ontario osariigis Hamiltonis maha aborte tegev doktor Hugh Short. Shorti tulistati läbi tema koduakna.

  16. jaanuaril 1997 sai Atlantas ühes abordikliinikus pommiplahvatuse tagajärjel haavata seitse inimest.
  28. oktoobril samal aastal tapeti oma kodus lasuga läbi klaasukse veel üks aborte tegev USA tohter.

  11. novembril 1997 sai aborte tegev arst Jack Fainman kodus olles raskeid kuulihaavu, läbi akna tulistanud laskja põgenes.
  Tänavu 29. jaanuaril plahvatas pomm Alaska osariigis Birminghamis ühes abordikliinikus. Töövälisel ajal kliinikus viibinud politseiohvitser hukkus, üks haigla meditsiinitöötaja sai raskelt vigastada.

 4. Elu24 rubriik Kurioosum:

  USAs lasti maha tuntud abordiarst

  Tiller on ka varem olnud abordivastaste märklauaks. Abordiarsti kliinikusse tehti 1985. aastal pommirünnak ning teda püüti tappa ka 1993. aastal.

  Tiller oli tuntud selle poolest, et ta pooldas niinimetatud hiliseid aborte pärast 20. rasedusnädalat.

  Kommentaaridest leiab muidugi igasuguseid “huvitavaid” mõtteavaldusi.

 5. Huvitav seltskond see abordivastaste koduterroristide jõuk:

  “I know that he believed in justifiable homicide,” said Regina Dinwiddie, a Kansas City abortion opponent who made headlines in 1995 when she was ordered by a federal judge to stop using a bullhorn within 500 feet of any abortion clinic. “I know he very strongly believed that abortion was murder and that you ought to defend the little ones, both born and unborn.”

  “Ma tean, et ta [George Tilleri mõrvas kahtlustatav Scott Roeder] pooldas õigustatud tapmist”, ütles Regina Dinwiddie, Kansase linna abordivastane, kelle nimi oli pealkirjades 1995. aastal, kui föderaalkohtunik keelas tal megafoni kasutamise 150 meetri raadiuses mistahes abordikliinikust. “Tean, et ta uskus kindlalt, et abort on mõrv ja sa pead pisikesi kaitsma, nii sündinuid kui sündimata.

 6. Ma ei tea millal ta penisonile oleks jäänud, kuid arvatavasti üsna pea. Põrgus peaks ta nagunii igavesti põlema ja tema tapmine praegu enam küll eriti elusid ei päästnud. Loogilisem oleks olnud mõni noorem abordiarst maha lüüa.
  P.S. Ma ei mõelnud seda tõsiselt .

 7. Milles seisneb hiline abort:
  http://www.slate.com/id/2219531/

  Kansase osariigis lubatakse parast 1. trimestrit aborte vaidetavalt ainult juhul, kui kaks arsti jouavad iseseisvalt jareldusele, et loote lopuni kandmine seaks naise elu ohtu. Yhesonaga selle arsti vastu protesteerijate maailmavaade on see, et parem surgu loode ja naine molemad, kui et havitada niigi hukule maaratud loode ja paasta naine.

 8. http://www.salon.com/mwt/broad.....index.html

  Asjalik artikkel sellest, miks on vahel vaja aborte teises ja kolmandas trimestris.

  Susan Hill, President of the National Women’s Health Foundation, who knew Dr. Tiller for over two decades and referred girls and women to his clinic, said in a phone interview, “We always sent the really tragic cases to Tiller.” Those included women diagnosed with cancer who needed abortions to qualify for chemotherapy, women who learned late in their pregnancies that their wanted babies had fatal illnesses, and rape victims so young they didn’t realize they were pregnant for months. “We sent him 11-year-olds, 12-year-olds who were way too far along for anybody [else] to see,” said Hill. “Eleven-year-olds don’t tell anybody. Sometimes they don’t even know they’ve had a period.”

 9. Varro Vooglaid ajab creepyt juttu abordi kohta http://www.syndikaat.ee/news.p.....8;lang=est

  Väike näide: (Mida teeb aga isa, kes on oma 15-aastase tütre verepilastuse tagajärjel lapseootele jätnud või täisealine meesterahvas, kelle poolsest vägistamisest on rasedaks jäänud 13-aastane tütarlaps? Läheb end politseisse üles andma ning jääb ootama kuni 5-aastast vangistust? Tõenäoliselt mitte. Pigem sunnib ta ühel või teisel moel ähvardamise teel tüdruku vaikima ning naistearsti vastuvõtule minema ja väljendama oma “vabatahtlikku” otsust teha abort. Seejuures võib tüdruk olla vägagi seda meelt, et ta ei soovi oma sündimata beebit tappa lasta ning vastupidine asjade käik teeb temast seega juba kahekordse ohvri – kusjuures kurjategijast isa või muu täisealine meesterahvas, kes on saanud hakkama jäleda teoga nii vägistamise kui tüdruku abordile sundimise näol, pääseb igasuguse karistuseta. Kui kehtiks alaealiste abordi vanemliku nõusoleku nõue, ei oleks selline asi võimalik. )

  ja tsiteerib Aivar Hallerit: Tahaks väga loota, et tsiteeritu väljendab veendumusi, mille nimel ollakse nõus ning astuma konkreetseid julgust nõudvaid samme. Seda lootust näivad toetavat mõne aasta eest Lastevanemate Liidu juhatuse nimel Aivar Halleri poolt öeldud ja Õpetajate Lehes avaldatud sõnad:

  “Kui seadus jätab võimaluse, et kujunemisjärgus ja elukogemuseta noor inimene saab langetada talle üle jõu käivaid (surma puudutavaid) otsuseid, on selle seaduse loojatel asjad lõpuni mõtlemata jäänud. Iga pere elus on paremaid ja halvemaid aegu ning tõsised probleemid tekivad tõenäoliselt just siis, kui üksteisest kaugenetakse. Tänane seadus soosib seda kaugenemist veelgi ja on seetõttu taunitav.” (Jutt käib seadusest, mis kehtis enne vanemliku nõusoleku kehtestamise “eksimust”.)

 10. Probleem on täiesti olemas ja autori poolt viidatud ÕK seisukoht hambaarsti küsimuses asjakohane. Samuti jääb üle vaid nõustuda tema kriitikaga RKSS §5 lg. 2 pihta, mida saab tõlgendada vanemate õigusena sundida last aborti tegema.

  Küsimus, kas ohu üle tulevase ema elule peaks otsustama arst või kohtunik, on igipõlise ekspertide-juristide vaidluse järjekordne ilming: eksperdid väidavad, et juristid ei oska teadmiste puudusel faktilisi asjaolusid hinnata ja juristid omakorda, et eksperdid ei suuda teha enda poolt tuvastatud faktilistest asjaoludest õiguskorra, moraali jne. seisukohast pädevaid järeldusi.

  Alaealise tütre vägistanud isa juhtumi seost vanemliku nõusolekuga on aga tõepoolest raske mõista.

 11. väike My ütles:

  Varro Vooglaid ajab creepyt juttu abordi kohta http://www.syndikaat.ee/news.p.....8;lang=est

  Väike näide: (Mida teeb aga isa, kes on oma 15-aastase tütre verepilastuse tagajärjel lapseootele jätnud või täisealine meesterahvas, kelle poolsest vägistamisest on rasedaks jäänud 13-aastane tütarlaps? Läheb end politseisse üles andma ning jääb ootama kuni 5-aastast vangistust? Tõenäoliselt mitte. Pigem sunnib ta ühel või teisel moel ähvardamise teel tüdruku vaikima ning naistearsti vastuvõtule minema ja väljendama oma “vabatahtlikku” otsust teha abort. Seejuures võib tüdruk olla vägagi seda meelt, et ta ei soovi oma sündimata beebit tappa lasta ning vastupidine asjade käik teeb temast seega juba kahekordse ohvri – kusjuures kurjategijast isa või muu täisealine meesterahvas, kes on saanud hakkama jäleda teoga nii vägistamise kui tüdruku abordile sundimise näol, pääseb igasuguse karistuseta. Kui kehtiks alaealiste abordi vanemliku nõusoleku nõue, ei oleks selline asi võimalik. )

  Huvitav, et Helsinki Ülikooli doktorant ja teadur kasutab taolist demagoogiat ja et ta veel sealjuures nii puusse paneb oma näitega.

  Sealjuures pole midagi imestada, kui emotsioonidel põhinevas pikas artiklis esineb loogikavigu, aga tavaliselt mitte ühes lõigus.

 12. Seda, kui palju neitsisid isand Roeder pärast surma endale saab, ei ole teada. Küll aga võib ennustada, et pärast süüdimõistmist üritavad mõned ajalehed teda pühakuks värvida ja tõstavad niimoodi riski, et mõni copycat välja ilmub :-(

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga