Astroloogi mure: teadlased-kuu-uurijad vägistasid Kuu (video)

Kuu-uurija KAGUYATeadlased on taas rohkem huvi tundmas meie loodusliku kaaslase Kuu vastu. Ameeriklased ja Hiinlased on võtnud isegi plaani sinna uuesti inimene saata ja ameeriklased kavatsevad rajada Kuule baasi, kust edasi Marsile liikumist sättida.

Kaguya missioon oli aga jaapanlaste panus inimkonna teadmistele Kuu kohta. Lisaks ohtrale teadlastele vajalikule teabele püüdsid Kaguya kõrge lahutusvõimega videokaamerad kinni ka hingematvalt kauneid kaadreid, millest üks näide siin (soovitan vaadata HD versiooni üle ekraani):

Iga asi saab kord otsa ja Kaguya lõpust andis ERR meile teada sellisel moel:

Jaapani Kuu-uurija põrkas vastu Kuud
Jaapani Kuu-uurimisjaama Kaguya töö on lõppenud. Maapealne juhtimiskeskus suunas enam kui poolteist aastat meie looduslikku kaaslast uurinud kosmoselaeva vastu Kuu pinda, kus see purunes. Kaguya, mis oli tuntud ka Selenena, kaardistas Kuu pinda ning gravitatsiooni- ja magnetvälja.

Samuti tegi ta Kuu pinnast üksikasjalikke videoülesvõtteid. Andmete analüüsist loodetakse pikapeale välja lugeda uut infot Kuu tekke ja kujunemisloo kohta.

Vastu Kuud purunedes tekitas see Maa pealt nähtava valgussähvatuse, mida tõepoolest ka nähti ja pildile püüti. Lisaks saavad teadlased uurida põrkega välja heidetud pinnasetolmu ja võrrelda seda 2006. aastal Kuuga kokku põrganud SMART-1 poolt tekitatuga.

Selline on siis üks lõik astronoomide tööalalt, aga kuidas astroloogid, need ajas paartuhat aastat maha jäänud tegelased siia puutuvad? Astroloogid, kes on peale astronoomia ehk täheteaduse tekkimist suutnud inimkonda rikastada sellega, et on ilmekalt illustreerinud inimliku lihtsameelsuse kolossaalsust?

Astroloog Satya Harvey mõtiskleb oma Examiner.com kolumnis:

Paljudes traditsioonides, sh astroloogias, tähistab Kuu naiselikkust. See on yin, intuitiivne, emotsioonid. Fertiilsed naised on Kuuga seotud oma menstruaaltsükliga ja kõik olendid, kaasaarvatud Maa ise, on mõjutatud loodeliste tõmbejõududega.

Tahtlikult midagi Kuu peale kukutada, lihtsalt selleks, et vaadata, mis juhtub, on nagu koolipoisi huvi lõigata lahti konn, et vaadata, mis ta hüppama paneb. See on näide vasakajulise ratsionaalse teadusliku lähenemise domineerimisest intuitiivse üle.

Kas teadlased rääkisid Kuuga? Ütlesid talle, mida nad kavatsevad? Küsisid luba? Väljendasid talle oma austust?

Kui me oleme ühendatud eluvõrgustikku, siis teame, et mida me teeme ühele osale, teeme kõigile. Teadmiste hankimine läbi hävingu on tühi võit.

Arvan, et miljardite aastate elukogemusega Kuul oli selle pooleteise aastaga küllalt aega aru saada, mis eesmärkidega see sell tema ümber tiirutab, ega ta muidu poleks ju lubanud noorukesel poisil endale nii lähedale tulla. Austust sai avaldatud sedasi, et vastupidiselt meteoriitidele, kes otsejoones sisse põrutavad, ootas Kaguya-san kannatlikult ja sobitas mitmekülgset tutvust, uuris siit küljest ja sealt küljest ning alles lõpus heitis end ürgnaise ootavasse rüppe.

10 Replies to “Astroloogi mure: teadlased-kuu-uurijad vägistasid Kuu (video)”

 1. Inimkond on pool miljonit aastat vana. Meie oleme esimesed, kes võivad filmi vaadata, kuidas Kuu peal Maa tõuseb. Rõõmustagem.

 2. Kui lugupeet astroloog oleks viitsinud kodutöö ära teha, oleks ta avastanud, et Kaguya oli ju samuti naissoost, printsess Kaguya kui täpne olla.

  Seega, kui selles konfliktis oli mingi metafüüsiline point, võiks hoopis oletada, et tegemist oli naiste kätšiga.

 3. Mina küll usun (jälle see paha sõna) et teadlased oma uurimisobjekti austavalt suhtuvad ja mitte ei ole nagu laps, kes kärbsel jalad ära rebib, et vaadata mis juhtub. Juba see nimevalik Kaguya viitab sellele, et neil on teada ka mütoloogiline vaade asjale.

  Aga lugedes seda Bambuselõikaja lugu ei jää üle muud kui käed taeva poole tõsta ja õhata: “miks küll on inimesel igatsus üleloomulike, seletamatute, teispoolsete kogemuste järele, igatsus püha-tunde järele?!” Mõnel rohkem mõnele vähem. On see rudiment kiviajast või alus millelegi tulevikus väljaarenevale? Lihtsalt juhuslik produkt evolutsiooni teel. Nagu seljakeelik.

  Teadlased on sellepoolest heas olukorras, et nemad saavad seletamatuid nähtusi (ei pea siin paranähtusi silmas) uurida. Küllap uue tähtsa avastuse eelaimus on mõneti sarnane püha-tundele. Parandage. Kuid tänapäeva teadus on arenenud niivõrd kaugele, et tavalisel inimesel ei ole seal mitte midagi ära teha. Neile jääb kas religioon, omaenda personaalne para-maailm või narkootikumid. Kindlasti on variante veel, aga milliseid?

 4. anu ütles:

  Teadlased on sellepoolest heas olukorras, et nemad saavad seletamatuid nähtusi (ei pea siin paranähtusi silmas) uurida.

  Kas esinevad siis nähtused ja paranähtused või?

 5. Salvey, siinses kontekstis on paranähtused astroloogia, pildamine jne (tead ise küll). Siinses kontekstis jagunevad nähtused küll nii, et on reaalselt esinevad, seletamatud või seletatud nähtused JA inimeste uskumustes esinevad nähtused.
  Või mida sa õieti selle küsimusega mõtlesid?

 6. @anu – Astroloogiat ja pildamist võib minumeelest parateadusteks, mitte paranähtusteks nimetada. Nähtus oleks midagi mis on reaalselt uuritav, mõõdetav. Kuid loomulikult on see minu arvamus. Ja aitäh selgituse eest, sain nüüd aru, mida sa mõtlesid.

 7. Geeks Are Sexy on välja töötanud uue ja tänapäevasema horoskoopia, kus vanade ja ammu unustatud karvaste ning suleliste asemel figureerivad uued elukamärgid nagu Tulnukas, Robot, Ninja ja Võlur.

  Kuna ilma kontravärsita ei saa ka uus astroloogia läbi, on abivalmis PZ Myers ära tõestanud, et tegemist on jamaga.

  I skimmed over that diagram and thought that all the choices were cool and geeky, except…well, this is just me, and you can feel differently…I thought the one I liked least and that was most boring was astronaut. And guess what, I was born in 1957, and therefore I fall under the sign of the Astronaut. Boo! Astrology is bunk! I was most hoping for Undead Alien Pirate, which would have required my mother to be pregnant for 5 years, and then stretch out labor from 1962 to 1965, which I admit would have been a bit cruel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga