Mahetomat tapab! ja teisi lugusid eesti ajakirjandusest (oktoobri leiud)

Killer tomatoOsad lood on juba lisatud septembri kommentaaridesse, aga olgu eraldi teema avatud ka oktoobri kohta. Suur tänu kõigile!

Telemaastiku umbluud valitseb muidugi Selgeltnägijate tuleproov, kuid tunne ütleb, et seekordsed katsete korraldused on eelmisest aastast justnagu veidi paranenud. Omamoodi huvitava nüansi lisab muidugi nn loogikute osalemine samadel katsetel.

Järge ootab homöopaat Saima Tišleri etteaste teleriekraanil.

  • Mahetomat tapab!
    Rainer Kerge, Õhtuleht

    Kas keegi teab, mitu kilo peaks laps päevas sisse sööma Eesti tuntuima magusatootja transrasvast toodangut, et tal tekiks transrasvne tervisehäda?

  • MARI JÄRVELAID: Vaktsiin ka HIV vastu?
    Mari Järvelaid, meditsiiniteaduste doktor, Eesti Päevaleht

    Mis on vaktsiin? See on nakkustekitajast pärinev aine (kõnealusel juhul tehti katseid inimese immuunpuudulikkuse viiruse ümbrisest pärinevate osakestega), mis organismi viiduna kutsub esile immuunvastuse sellele nakkustekitajale. Sisaldades viiruse osakesi ajendab vaktsiin immuunvastuse tekke, kuid ei tekita ise nakkushaigust. Organismis käivitub vaktsiinile vastureaktsioon, mis annab meile võimaluse end nakkustekitaja eest kaitsta. Vaktsiini eesmärk on kas ennetada nakatumist või puuduliku immuunvastuse korral vähemalt aeglustada ja kergendada haiguse kulgu.

  • Euroopa toiduamet kahtleb probiootikumide toimes
    PM Tarbija24

    BBC andmetel vaatas amet läbi 180 probiootikumide kohta käivat väidet, kümme neist ei saanud tunnustust ja 170-l juhul olid tõendid ebapiisavad.

    Kas hakkab taas üks tervisealane mull lõhkema? Antioksüdantide pidu juba tuhmub.

  • Anu Hermlin: “Ilvesejaht” kaitseb suurtööstureid
    Anu Hermlin, refleksoloog, Delfi

    Ja mis sellest, et kõikide nende kantserogeenide sissesöömisest (transrasvad, toiduvärvid, säilitusained, maitsetugevdajad, emulgaatorid) on enamik Eesti lastest allergilised? Nende jaoks on ju ravimitööstusel ravimid!

    Mitu otsest viga või vigast eeldust neis kahes lauses leiate?

  • Pääsenu: vandenõu uskumiseks on vaja tõendeid
    Maiko Kalvet, Delfi

    15 aastat on pikk aeg. Ma ei usu, et mingeid uusi tõendeid võib veel välja tulla. Ainuke variant on see, et keegi hakkab rääkima. Et midagi tõestada, peab keegi hakkama rääkima midagi, mida ta varem rääkinud ei ole. Võib ka juhtuda, et keegi ei hakka rääkima, ja võib juhtuda, et keegi ei hakka rääkima sellepärast, et polegi midagi rääkida.

  • Aroomteraapiaga külmetuse ja depressiooni vastu
    Kaire Kenk, ajakiri Naised

    Üks eeterlik õli sisaldab keskmiselt sadat teadusele tuntud koostisosa, mis annavad õlile tervendava toime. Nii saab aroomteraapia abil ravida külmetushaigusi, stressi, unetust jne.

  • 2009. aasta pila-Nobelid jagatud
    Delfi Forte

    California allergoloog Donald Unger pälvis meditsiinipreemia, otsides vastust teisele ajatule küsimusele: kas sõrmenukkide ragistamine põhjustab tõesti liigesepõletikku, nagu ta ema teda hoiatanud oli? Lapsena uskus ta muidugi, et ema teab kõike, kuid teismelisena teaduse olemasolu avastanud, hakkas ta sellistes päritud tarkuseterades kahtlema.

    Et küsimus lahendada, võttis mees ette pikaajalise kontrollitud eksperimendi, see tähendab, hakkas kaks korda päevas ragistama oma vasema, aga mitte parema käe sõrmeliigeseid. Nii on ta toiminud juba üle 60 aasta, kuid kummalgi käel pole artriit välja löönud. “Ema, sa eksisid,” nendib ta praegu kahtlemata, pilk taevasse suunatud. Järgmiseks tahab mees ilmselt teada, kas brokkoli vastuvaidlematu söömine lapsepõlves oli ikka tingimata vajalik.

  • Avariisse sattunud Bendtner: jumal päästis mind surmasuust
    Postimees

    Bendtner usub, et pääses plekihunnikuks muutunud autost eluga vaid tänu jumalale. «Keegi hoolitses minu eest seal teel,» rääkis Bendtner. «Ma ei tea, mis või kes, aga seal oli keegi, kes mind aitas. Usun, et see lihtsalt polnud veel minu aeg siit ilmast lahkuda.»

    See on muidugi tore, et ta õnnetuses tõsisemat viga ei saanud, aga jumala teeb on imelikud — esmalt saadab ta teele teise auto, millele otsasõitu vältides ta teelt välja sõitis. Küllap oli seegi jumala poolt sätitud, et selles kohas olid väikesed puud, mitte aga suured puud või kivid. Jumala sosinat võib kahtlustada ka turvavööde leiutamises ning selle kinniolemises jne.

  • Päevaplaani põhipunkt: “Elu Sõna – Jesus Conference”
    20 aastat auru all

    Rääkida Eesti ärkamisest siis, kui igas vähegi mõistuslikus olendis igasugune religiooni teema okserefleksi tekitab, on muidugi huvitav ajastus, aga tegemist ju siiski “Elu sõna-ga”.

    Tartu rahvas, olge valvsad, Sõna lendab ringi! Hea seegi, et alla 13 keelatud.

  • Mart Saarma: oleme alles pika-pika matka alguses
    Kaarel Kressa, Eesti Päevaleht

    Ka aju toimimisest ei tea me peaaegu mitte midagi. Me ei tea, millel põhineb mälu, millel põhineb mõtlemine, me ei tea päriselt isegi seda, kuidas tekib meie ajus mingit objekti vaadates pilt, visuaalne kujutis. Me teame väga vähe ajurakkude surmapõhjustest. Me ei tea ühegi neurodegeneratiivse haiguse selget tekkepõhjust. Nagu öeldud, meil ei ole ka vahendeid nende raviks. Keerulisematest asjadest rääkimata.

108 Replies to “Mahetomat tapab! ja teisi lugusid eesti ajakirjandusest (oktoobri leiud)”

  1. Forte.ee vahendab AFP-d.

    Inimese vanima eellase luustik hämmastab teadlasi

    Maapinnalise eluviisiga emase ahvi 4,4 miljoni aasta vanusel luustikul ilmnevad inimevolutsiooni tundemärgid paremini kui ühelgi seni avastatud säilmel, selgub uuringust.

    Esmakordselt 1992. aastal Etioopia Afari piirkonnast avastatud ja 1994. aastal uue liigi staatuse pälvinud väikest kasvu olendi haprad luud on kõige varajasem teadaolev skelett esikloomaliste ehk primaatide sugupuu inimeste haru esindajalt, väidavad teadlased, vahendab uudisteagentuur AFP.

    Ladinakeelse nime Ardipithecus ramidus alusel hüüdnimega “Ardi” ristitud liigi uurimine täiendab meie arusaamist sellest, kuidas inimahvlastel — “suurte ahvide” sugukonnal, kuhu kuuluvad inimesed, šimpansid, gorillad ja orangutanid — võib olla üks ühine esivanem.

    Ardi avastamisest võttis osa kümme riiki. Ajakirja Science erinumber sisaldab 11 vastavateemalist uurimisaruannet.

    “See uus asitõend, mis meie seniste teadmiste põhjal seisab kõige lähemal viimasele ühisele esivanemale, aitab meil tõepoolest järeldada, milline too olend olla võis,” ütleb uurimuse koostamisel osalenud teadur Tom White California Berkeley ülikoolist.

    /…/ jne

  2. Elu24 kajastab tänavusi Ig Nobeli preemia auhindu.

    Ig Nobeli preemia pälvinud uurimused käsitlesid muuhulgas selliseid küsimusi:
    Miks rasedad naised ümber ei kuku? (füüsikapreemia)
    Kas sõrmede naksutamine* tekitab liigesepõletikku? (meditsiinipreemia)
    Kas ohtlikum on saada vastu pead tühja või täis pooleliitrise õllepudeliga? (rahupreemia)

    * artiklis millegipärast tõlgitud koputamiseks

  3. Tol ööl, kui Estonia uppus, isegi umbes samal ajal, sõitsin autoga. Torm oli tugev ning kahel korral pidin järsult pidurdama, et mitte alla ajada koera ja ühte kassi. Nad ei teinud autost väljagi! Panin seda mõnevõrra imeks. Arvan, et torm ajas nendegi meeled sassi. Hommikul kuulsin ka õnnetusest.

  4. Ig Nobelitest, vaatan, on kajastamata jäetud kaks väga vahvat auhinda. Ig Nobeli kirjanduspreemia läks Iiri liikluspolitseinikele, kes on väljastanud üle 50 trahvikviitungi riigi kõige sagedasemale liiklusrikkujale, poolakale nimega Prawo Jazdy (mis poola keeles tähendab “juhiluba”). Bioloogiapreemia sai rühm Kitasato ülikooli teadureid, kes näitasid, kuidas toiduvalmistamisel tekkivate köögijäätmete mahtu 90% kahandada — hiidpandade roojast eraldatud bakterite abiga.

    http://improbable.com/ig/winners/#ig2009

  5. Itaalia teadlane valmistas uue Torino surilina

    Garlaschelli kasutas oma katses keskajal kättesaadavaid materjale ja võtteid. Teadlane pani linase kanga üle vabatahtliku abilise ja hõõrus siis riiet hapet sisaldava pigmendiga. Seejärel vanutati pigmenti riiet ahjus soojendades ja pestes. Siis lisati riidele vereplekid ja põletusaugud.

    Surilina seekordseks teostajaks on Luigi Garlaschelli, seesama Luigi, keda oleme näinud koos Massimo Polidoroga mitmesuguseid asju tegemas.

  6. Publik.ee vahendab kultuuriuudiste rubriigis Guardiani:

    Robert Crumb nägi Jumalat

    Kõmuline USA koomiksijoonistaja Robert Crumb on pärast nelja tööaastat saanud valmis Vana Testamendi loomisloo, Moosese esimese raamatu.

    Robert Crumb’s Book of Genesis ilmub inglisekeelsena oktoobri keskel ja tõlgitakse paljudesse keeltesse, kirjutab Guardian.

    Ameerika koomiksimeister, kes elab põhiliselt Lõuna-Prantsusmaal, tunnistab, et töö Moosese esimese raamatuga oli puhas lõbu. Tal ei olnud vaja lugusid ega tegelasi karikeerida ega üle võlli väänata, sest lood olid ise juba sedavõrd väge täis.

    “Minu probleem oli, et kuidas Jumalat joonistada?” räägib Crumb, kes esialgu kavatses taevaisa kujutada kas mustanahalise naise või lihtsalt valgusena pilvede vahel, kust siis tulevad välja dialoogikastikesed, kui vaja midagi allapoole öelda.

    Siis aga nägi Crumb ühel ööl unes ootamatult Jumalat ennast!

    “Nägin murdosa sekundi vältel, milline ta on,” avaldab koomiksimeister. “Valge habemega ja täitsa minu isa nägu – väga mehine!”

    Robert Crumb on ise katoliiklike juurtega, kuid peab piiblilugusid müüdiks. Tal on olnud kaks abikaasat, mõlemad juudisoost. Praeguse naise, Aline Kominskyga kirjutab ta palju kahasse.

    Huvitav, miks on antud kontekstis oluline rõhutd, et Crumbi mõlemad nised on juudid?

  7. valdek ütles:

    Minuteada saab inimene erinevates kogustes haigustekitajaid ka looduslikul teel!

    Täiesti õigus. Väga paljud haigusetekitajad — sealhulgal kõik tänapäevased mikroobsed haigusetekitajad nagu stafülokokk, rõugeviirus ning HIV — on looduslikul teel saadud.

  8. See Saima Tišleri jutt Ringvaates on tüüpiline fearmongering, millega naiivse publiku käest raha välja meelitatakse.
    Ma olen tema tööd kõrvalt näinud, s.h. vastuvõtul käinud, ja sellist häbenematut soolapuhumist annab ikka otsida. Võib pigem väita, et homöopaatiliste ravimite tarvitamine on üks hüpohondria erijuhte – mõeldakse omale välja haigused, mida pole olemas või mis paraneks sooja teed juues ning ravitakse neid siis hoolega suhkrut lutsutades.
    Aga kuivõrd ma olen näinud kõrvalt ka suhteliselt pahasti lõppenud ‘ei ole antibiootikume vaja võtame esialgu terakesi’ lugusid, siis võiks ainuüksi selle jutu eest vist mingi ametliku protsessi käima tõmmata.

  9. Täiesti õigus. Väga paljud haigusetekitajad — sealhulgal kõik tänapäevased mikroobsed haigusetekitajad nagu stafülokokk, rõugeviirus ning HIV — on looduslikul teel saadud.

    Rõugeid ei tohiks enam looduslikul teel saadaval olla. Eestis minuteada ei vaktsineerita enam ammu ilma rõugete vastu. Iseasi on tuulerõuged.

  10. Mart O. ütles:

    Aga kuivõrd ma olen näinud kõrvalt ka suhteliselt pahasti lõppenud ‘ei ole antibiootikume vaja võtame esialgu terakesi’ lugusid, siis võiks ainuüksi selle jutu eest vist mingi ametliku protsessi käima tõmmata.

    Kui tegu on täiskasvanud inimesega, siis mina küll ei näe põhjust mingisugusteks ametlikeks protsessideks – igaüks vastutagu oma peaga omaenda tegude eest. Kõigil on võimalik lugeda ja tutvuda igasuguste ravimisviiside kasulikkuse/kahjulikkuse üle ja oma tervise osas ise otsuseid langetada.
    Ei tea, kas peaks ka “protsessi käima tõmbama” selle tohtri vastu, kes mulle lapsena hunnikus antibiootikume külmetuse peale välja kirjutas? Kui ema oleks selle mulle sisse söötnud, siis oleks tõeline antibiotsi resistentsus välja kujunenud ja sellega ka potentsiaalne bakteriaalsete haiguste kandja. Ometi rääkigiti juba toona, et liiga palju antibiootikume on halb igal juhul.
    Nii et oma pea peab ikka otsas olema.

  11. Kristen ütles:

    Mart O. ütles:
    Kui tegu on täiskasvanud inimesega, siis mina küll ei näe põhjust mingisugusteks ametlikeks protsessideks – igaüks vastutagu oma peaga omaenda tegude eest. Kõigil on võimalik lugeda ja tutvuda igasuguste ravimisviiside kasulikkuse/kahjulikkuse üle ja oma tervise osas ise otsuseid langetada.

    Jah, seda, et lapsed homöopaatide jutu liigse uskumise pärast pikema aja jooksul adekvaatsest ravist ilma jäävad, olen ma ka näinud. Muidu nagu polekski probleemi, täiskasvanud võivad tõesti teha mis tahavad (v.a. homöopaadi või vanaema või kelle iganes soovitusel oma antibiotsikuuri pooleli jätta, millega nad järjekordse resistentse tüve tekitavad, mis teistele inimestele külge hakkab ja väga kehvasti ravitav on. see palju hullem kui võtmine või võtmata jätmine.).

  12. Homöopaatiliste teenuste kasutamisega võiks olla nagu prostitutsiooniga — teenuse kasutaja ei kanna vastutust, aga teenust vahendada ei tohi. Kes homöopaatilisi teenuseid või ravimeid (või mis iganes teaduslikult põhjendamata tervishoiuasju) müüb, võiks seaduse silmis vitsaväärt olla.

    Arsti puhul meenutan taaskord arstieetika koodeksit:

    Oma tegevuses peab arst lähtuma teaduslikust meditsiinist ja mitte kasutama teaduslikult põhjendamata diagnoosimis- ja ravimeetodeid.

    See, kas naabrikutt naabrimutile haiguse peletamiseks mugutimassaaži teeb, on vast nende kahevaheline asi, aga kui õppinud arst nö “ära pöörab”, on see kogu arstkonna asi. Vähemalt teoreetiliselt.

    Lisaks asjaolu, et Tervishoiuameti andmetel ei ole Saima Tišleril perearsti nimistut. Samuti on OÜ Saima Tišleri Perearstikeskusel lõppenud tegevusluba selle aasta 3. märtsil. Ravimitena tohib Eestis müüa vaid Ravimiametis registreeritud ravimeid. Seega oleks põhjusi, mille tõttu protsess “käima tõmmata”, päris mitu.

  13. salvey ütles:

    Täiesti õigus. Väga paljud haigusetekitajad — sealhulgal kõik tänapäevased mikroobsed haigusetekitajad nagu stafülokokk, rõugeviirus ning HIV — on looduslikul teel saadud.

    Rõugeid ei tohiks enam looduslikul teel saadaval olla. Eestis minuteada ei vaktsineerita enam ammu ilma rõugete vastu. Iseasi on tuulerõuged.

    Jah, tänapäeval on kõik täiesti looduslikud rõugeviirused kenasti laborites hoiul.

  14. Kristen ütles:

    Mart O. ütles:

    Ei tea, kas peaks ka “protsessi käima tõmbama” selle tohtri vastu, kes mulle lapsena hunnikus antibiootikume külmetuse peale välja kirjutas? Kui ema oleks selle mulle sisse söötnud, siis oleks tõeline antibiotsi resistentsus välja kujunenud …

    Ei, miks?

    Korralikult läbiviidud antibiootikumikuuri puhul on see risk mõistlikult väike.

  15. Niisiis. Tudengipäevade korraldajad vastasid mu küsimuse peale (et miks neil Aigar Säde ja Irje Karjuse loengud on akadeemilises pikapäevarühmas) umbes midagi sellist, et kuna publikut on siis tehakse. Mitte just kõige kenam, aga sisuliselt nad enam-vähem vastasid mu küsimusele nii et pole nagu miskit vinguda.

    “Meie programm on väga mitmekülgne ja suunatud laiale sihtgrupile. On inimesi, kes võtavad osa filmiprogrammist, on neid, kes spordivõistlustest, on neid, kes kultuuriprogrammist, on neid, kes osalevad pea igal üritusel jne – ja on neid, kes tulevad kuulama ka allpool kõva kriitikat saanud
    loenguid. Eesmärk on pakkuda kõigile midagi ning programm ei saagi olla täielikult akadeemiline ning loenguid ei saa lugeda vaid pensionipõlve pidavad doktorikraadiga professorid. Loengusarjaga me sellist akadeemilisust ka ei taotlegi!

    Leia sinagi endale meie pakutavast programmist midagi ning võta osa just
    sealt, mis sind huvitab! Naudi oma tudengiperioodi ja võta selle jooksul
    tudengipäevadest maksimum!”

  16. Samasooliste pere jäi Viimsis toetusest ilma

    Ametkondlik homofoobia. Muudetakse kohalikke määrusi selleks, et inimesi kiusata.

    Lapsevanem esitas selle [tasuta lasteaia- ja koolitoitu ning ühistransporditeenuse] saamiseks vallale avalduse. Kuigi sama katuse all elava kahe lapse ema oli üks ja ühe lapse ema teine naine, tundus asi paljulubav, sest vallas elab teisigi vabaabielus inimesi, kes toetust said.

    Avalduse vastu võtnud sotsiaalnõunik konsulteeris juristiga ning paari tunni pärast sai lapsevanem teada, et tema perekonna mõiste alla ei mahu ja jääb toetusest ilma.

    Vanemad kaebasid seepeale õiguskantslerile, kes tegi vallale ettekirjutuse. Viimsi vald, saanud õiguskantslerilt ettekirjutuse, kutsus kokku volikogu ja muutis määruse, mille alusel toetusi määratakse.

    «See on omavalitsuse otsustada, kellele ta maksab ja kellele mitte,» selgitas Viimsi vallavanem Haldo Oravas. Ta kinnitas, et valla määrus ei defineeri, mis on perekond või mis ei ole, vaid kes on määruse mõistes sihtgrupp, kellele toetust makstakse. «Samamoodi maksame eakate tähtpäeva toetust 70. ja 75. sünnipäeval, mis ei tähenda, et diskrimineerime 60-aastaseid,» tõi vallajuht paralleeli.

  17. Viimsi vald ahistab lesbipaari lapsi
    Krister Kivi, Eesti Ekspress

    28. jaanuari hommikul helistaski S. (ta on energiline nooremapoolne blond naine) Viimsi vallavalitsusse ja uuris, kas selline soodustus laieneb ka neile peredele, kus lapsevanemad pole omavahel abielus.

    Valla sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Reet Aljas kinnitas telefonis, et see pole mingiks probleemiks – oluline on kooselamine ühe leibkonnana.

    Pikemalt ilmselt siis paberlehes.

  18. Viimsi lugu on muidugi täielik jama, kasvõi juba selle pärast, et kui üksi elaval lastega isikul on antud toetusele õigus, puudub igasugune loogika selle õiguse kadumises juhul, kui keegi veel samasse kohta elama asub.

  19. Mitte ainult sõbrad, vad ka muud vabatahtlikud:
    Leidsin just oma mailboxist kirja (Naiskodukaitse oma, kuhu ma ka ise kuulun):
    Kirja saatjale oli teate edastanud ta endine õpetaja.
    “Ma ei ole nii optimistlik, et ma väidaks, et NKK suudab ta kas või maa alt elusana välja tuua. Aga kui leidub inimesi, kes kell 14.00 ei pea olema tööl/loengus, siis olge palun head ja minge. Isegi kui te ise ei usu, et Jaaku sealt mõtet otsida on, siis minge ikka ja näidake, et NKK naised hoolivad oma kaaslinlastest ja võtke seda kui kogemuse omandamist.
    Üleskutse on järgmine:

    “Kuna senised otsingud pole tulemust andnud, loodame viimase vihje peale, mis meil hetkel on – selgeltnägijalt saadud info, kes on veendunud, et Jaak on elus ning asub kuskil Raadi endise sõjaväelinnaku alal….”
    Ma igatahes loodan et ta leitakse, kuigi eriti sellesse ei usu.
    NKK on vabatahtlik organisatsioon ja on metsast kadunud inimesi varemgi otsinud. Neile pole miskit ette heita. Hämmastav kui aktiivselt siiski otsimisega tegeldakse, ma ei mäleta varasemast sellist (meedia) kampaaniat.

  20. Viimsi kohta veel: ma sain probleemist valesti aru. Seal on kaks naist, ühel neist 2 last ja teisel 1 laps ning toetus on ette nähtud peredele, kus on vähemalt 3 last. Nii et kumbki nendest naistest ei saaks eraldi elades toetust.

    Silmatorkavalt ebaratsionaalne on see ikkagi – peaks olema inimeste endi asi, kuidas nad leibkondi moodustavad. Jättes lesbiteema kõrvale, oleks minu meelest põhjendamatu ka see, kui koos elavad õed, kellel on kahe peale kolm last, toetusest ilma jäetaks. Lugema peaks ikka see, et 2 tööealisel täiskasvanul on vähemalt 3 last kasvatada. Lesbiteema muidugi annab kogu vaidlusele moodsat vinti juurde ja tekitab tähelepanu, mida ülalnimetatud õed ilmselt ei pälviks.

  21. Tõnu ütles:

    Kui netiavarusi ajakirjanduseks pidada, siis siin on naljakas viide, küll mitte eestikeelne:
    http://conservapedia.com/Conse.....le_Project

    Kas teile tundub, et piibel on konservatiivne? Võibolla te eksite!
    Grupp kõlupäid tahab Piiblist kõik liberaalse välja rookida:D

    Just-just. Need on need tegelased, kes eelistavad piiblit lugeda algses inglise keeles, kuna aramea keelde ja tagasi tõlkimine vastikuid vigu sisse sokutas. Algses versioonis kõneles Jeesus teadupärast Texase aktsendiga.

    Aga tegelikult on mul teoloogiline küsimus ka. Kui preester kassikonservi lahti teeb ja Laekass välja ilmub, kas sellest saab siis järeldada, et Laekass eelistab konservatiivset maailmavaadet?

  22. Kas selle Viimsi juhtumi näitel võiks filosoofilisemalt arutleda sellest, kuidas erinevad ühiskonnad võivad sotsiaaltoetusi põhimõtteliselt erinevalt käsitleda? St kas sotsiaaltoetus peaks toetama ühiskonna poolt idealiseeritud nähtusi (nt heteroseksuaalne ja viljakas paar), mis on asjaosalistele välise abita raskevõitu, või on sotsiaaltoetuse mõte toetada eksisteerivaid nähtusi (kaks täiskasvanut ja kubu lapsi), mis on asjaosalistele välise abita raskevõitu. Huvitav, kuidas sellega ajalooliselt on olnud?

  23. Kogu minu lugupidamise juures, vähemalt siinesitatud vormis on sellest Viimsi juhtumist mingit homofoobiat välja lugema hakata lihtsalt rumal.
    Minu arvates on täiesti loomulik toetada paljulapselisi peresid lähtudes sellest määratlusest, et paljulapseline pere on see, kus kaks täiskasvanut kasvatavad kolme last.

    Miks antud juhtum selle alla ei tohiks minna? Sellepärast, et ei kasvata kaks inimest koos kolme last, vaid üks kooselu elav inimene kasvatab kahte last ja teine kasvatab ühte last. Kummalgi on õigus saada kas
    a) elatist lapse/laste teiselt vanemalt/vanematelt,
    b) üksikvanema toetust riigilt,
    või kõige kurvemal juhul
    c) toitjakaotuspensioni.
    Ja seda sõltumatult sellest, kas nad elavad koos või lahus.
    Loomulikult on väga kena, kui nende laste vanemad hakkavad koos elama. Aga ma ei näe küll kuidagi, miks peaks selline tore sündmus asetama lapsed olukorda, kus nad vajavad rohkem toetust, kui enne.

    Kui valla toetuste jagamise korra järgi võib tekkida mulje, et sellisele leibkonnale tuleks anda suure pere toetust, siis on minu arvates korra muutmine täiesti mõistlik tegu.

    Kusjuures see, et antud juhul on mõlemad kõnealused lapsevanemad emad ja lesbid, ei puutu absoluutselt asjasse. Täpselt samasugune oleks olukord siis, kui üks oleks naine ja teine mees. Tõsi, sel juhul oleks neil võimalus kaaluda lapsendamist, millega nad kaotaksid eeltoodud punktides näidatud toetused ja nende laste teised lihased vanemad kaotaksid oma lapsed. Antud juhul seda võimalust ei ole, aga seda võimalust ei saa neile anda ka Viimsi vallavalitsus.

  24. Paistab, et sensitiiv siin ei aidanud, Jaak endiselt üles leidmata.

    Tartu kunagise sõjaväelinnaku hiigelsuurele lagastatud territooriumile kogunes eile enam kui sada noort, et veel kord otsida kaks nädalat tagasi Tartu kesklinnas jäljetult kaduma jäänud ajalootudeng Jaaku.

    Eile säras viimastel päevadel vihmases ja sombuses Tartus päike. Silma järgi 150 kummikute, taskulampide ja peakatetega varustatud noort valgus endise Nõukogude sõjaväeosa territooriumile laiali, saatjaks maagi vihje – jälgige auke. “Sergei mainis, et ta tunnetab Jaaguga seoses auke. Siin on neid igasuguseid, nii tühjasid kui ka pilgeni täis õli ja vett,” räägib Kasvand. Hämardumise piiril, kella 18 ajal, jätkasid väiksemad grupid veel Raadi tühermaal ringimüttamist, kuid Jaaku ei leitud.

  25. Martin Vällik ütles:

    Nüüd tuleks Piibli esimest lauset lugeda selliselt: “Alguses lahutas Jumal taeva ja maa.”

    Mu maailmapilt varises sellega täiesti kokku…

    Niipalju kui minu väike pea Suure Paugu teooriatest jagab, on taeva ja maa eraldamine suhteliselt sobilik allegooria iseloomustamaks Suurt Pauku. :)

  26. Miks antud juhtum selle alla ei tohiks minna? Sellepärast, et ei kasvata kaks inimest koos kolme last, vaid üks kooselu elav inimene kasvatab kahte last ja teine kasvatab ühte last.

    Millel see väide põhineb?

    Ma saan muidugi aru, mida sa mõtled ja sinu jutus iva ei puudu – tuleb vahet teha, kas lapsed peaksid saama ülalpidamist või toitjakaotuspensioni 4 või 2 inimese käest või eest. Samas, kui tegu oli näiteks kunstliku viljastamisega või kui teine vanem ei ole teada, siis ju pole sellist olukorda?

    Artikkel muidugi ei paku piisavalt sellist teavet ja isikuandmete kaitsest lähtudes ilmselt ei saagi pakkuda.

  27. St kas sotsiaaltoetus peaks toetama ühiskonna poolt idealiseeritud nähtusi (nt heteroseksuaalne ja viljakas paar), mis on asjaosalistele välise abita raskevõitu, või on sotsiaaltoetuse mõte toetada eksisteerivaid nähtusi (kaks täiskasvanut ja kubu lapsi), mis on asjaosalistele välise abita raskevõitu. Huvitav, kuidas sellega ajalooliselt on olnud?

    See küsimus ei käi ainult toetuste, vaid üleüldse kogu õiguse kohta. Kas seadusandja peaks õigussuhete reguleerimise kõrval muuseas ütlema, kuidas on selles riigis soovitav elada või mitte? Kui peaks, siis mis ulatuses?

    Varasematel sajanditel ei tekkinud eriti sellist küsimust – oli selge, et võim ütleb, mis on peavool ja mis igasugused veidrad hälbed. Tänapäeval on suundumus aga selgelt sinnapoole, et inimeste eraelu kohta riik midagi ei ütle. Või kui ütleb, siis väga läbi oblikate.

  28. Kriku ütles:

    Miks antud juhtum selle alla ei tohiks minna? Sellepärast, et ei kasvata kaks inimest koos kolme last, vaid üks kooselu elav inimene kasvatab kahte last ja teine kasvatab ühte last.

    Millel see väide põhineb?

    Väide põhineb tõsiasjal, et lapsi kasvatavad nende vanemad. Mitte vanemate elukaaslased, kellel ei ole laste ees juriidiliselt mitte mingit kohustust. Lapsevanema elukaaslaselt ei saa nõuda lapse ülalpidamist, lapsevanema elukaaslasel ei takista mitte miski päevapealt lahkumist ja lapsega suhtlemise lõpetamist ilma KOV-i või keda iganes teavitamata. Lapse vanematel sellist õigust ei ole.

    Ma saan muidugi aru, mida sa mõtled ja sinu jutus iva ei puudu – tuleb vahet teha, kas lapsed peaksid saama ülalpidamist või toitjakaotuspensioni 4 või 2 inimese käest või eest. Samas, kui tegu oli näiteks kunstliku viljastamisega või kui teine vanem ei ole teada, siis ju pole sellist olukorda?

    Selliseks juhuks on olemas üksikvanema toetus, mis on muidugi väike (vist 600 krooni lapse pealt), aga siiski olemas. Oleks kaunis kummaline ja võibolla koguni diskrimineeriv, kui KOV otsustaks anda lisatoetust neile üksikvanematele, kes elavad koos teise üksikvanemaga, aga mitte neile, kes oma valikul või valiku puudumise tõttu või mis iganes põhjusel (pole kellegi asi) elavad ainult koos oma lastega.

    Artikkel muidugi ei paku piisavalt sellist teavet ja isikuandmete kaitsest lähtudes ilmselt ei saagi pakkuda.

    On olemas ka selline variant, kus teised vanemad on teada ja elus, kuid mingil põhjusel pole võimalik neilt elatist saada. See on muidugi tõsine juhus, aga vajab siiski üldisemat lahendust, mitte koos elavate üksikvanemate jaoks mõeldud lahendust.

    Kokkuvõttes ei näe ma küll mingit põhjust KOV-ile toetuste jagamise korras avastatud augu paikamist ette heita. Vähemalt siinesitatud info põhjal.

  29. Väide põhineb tõsiasjal, et lapsi kasvatavad nende vanemad. Mitte vanemate elukaaslased, kellel ei ole laste ees juriidiliselt mitte mingit kohustust.

    Ma ei saa aru, kuidas antud juhul juriidiline kohustus last kasvatada asjasse puutub. See, kes last kasvatab, on ju siiski fakti küsimus, mitte õiguslik hinnang.

    Selliseks juhuks on olemas üksikvanema toetus, mis on muidugi väike (vist 600 krooni lapse pealt), aga siiski olemas.

    Ma vabandan, et ei suuda hetkel sellesse teemasse süveneda – kas nimetatud üksikvanema toetus on oluliselt väiksem kui antud loos käsitletud toetuse rahaliselt hinnatav väärtus?

    Huvitav, kas kõnealused subjektid üksikvanema toetust saavad?

    Oleks kaunis kummaline ja võibolla koguni diskrimineeriv, kui KOV otsustaks anda lisatoetust neile üksikvanematele, kes elavad koos teise üksikvanemaga, aga mitte neile, kes oma valikul või valiku puudumise tõttu või mis iganes põhjusel (pole kellegi asi) elavad ainult koos oma lastega.

    Jah, oleks. Aga kujutlegem kaht perekonda: ühes saavad mõlemad vanemad palka 15 000 krooni ja neil on 3 last ja teises saab üks vanem niisama palju palka ja tal on 2 last. Esimeses peres tuleb leibkonna liikme kohta 6000 krooni ja teises peres 5000 krooni. Ometi saab esimene pere KOV poolt toetust ja teine ei saa. See on minu jaoks vähemalt niisama kummaline.

  30. dig ütles:

    Jah, tänapäeval on kõik täiesti looduslikud rõugeviirused kenasti laborites hoiul.
    Rõuged on ka neid raskelt põdenud inimeste seljaajupiirkonnas alles. Mõnel juhul, kui organismi vastupanuvõime langeb, võib see haigus ka avalduda uute villidena. Tegelt tahtsin ma öelda, et näiteks linna reovesi peaks olema eht homöopaatiline lahus, eriti, kui see hiljem merevees lahjenduse saab. Gangese vesi nääd ravib India inimesi.

  31. Kuidas üleilmseid müüte luua:

    Hiina meedia on ahvatlusse viidud Rootsis asuvast müstilisest lesbide linnast
    Originaal

    Hiinlased ajasid veidi sassi – see koht on tegelikult teatavasti Naissaar, mis kuulub Viimsi valla alla ja alles nüüd tuli asi avalikumaks, kui vallavalitsus keeldus ühele lesbipaarile toetust andmast. Ajalooliselt on Naissaarel hulk rootslasi elanud.

    Aga hiinlasi võib mõista – sealt vaadates pole Rootsi või Eesti kuigi eristuvad nagu meile võivad Shanghai ja Lanzhou ühe ja sama Hiinana paista.

  32. http://www.elu24.ee/?id=174215

    Eneseabiõpetaja, menuraamatu «Saladus» kaasautori James Arthur Ray vaimse puhastumise kursusel suri kaks inimest.
    Rayd võib selle eest kriminaalsüüdistus ees oodata, kirjutab abc.net.au.

    Kursusel osalenud 64 inimesest kaks hukkusid ning 21 vajasid haiglaravi. Arizonas Angel Valley Spiritual Retreat higistamistelgis olnutel täheldati põletusi, veepuudust, hingamise seiskumist ja kehatemperatuuri märgatavat tõusu. Üks kursusel osaleja on kriitilises seisus.

  33. Jutul oleks rohkem jumet, kui ta matemaatika ja füüsika asemel kõigist loodusteadustest räägiks.

    Aga jah, üleüldse on ülikoolis omajagu erialasid, mille stuudiumi seos teadustega on nõrk. Kindlasti kuulub nende hulka, õigusteaduskond, aga ma kahtlustan, et ka majandus (parandagu mind targemad, kui ma viimase osas eksima peaksin) ja veel mõned. See, kui õpitakse ära, mis on abstraktsiooniprintsiip ja mida sellele vastav võla- ja asjaõigustehingu eristamine reaalses elus tähendab, on kutseoskus, mida hallil ajal banausoseks kutsuti. Ma ei taha nii öeldes midagi alavääristada – kutseoskused võivad olla samuti keerulised ja nende omandamine võib nõuda suure hulga ausat tööd – aga see ei ole teadus. Selliseid stuudiume on mõttetu analüüsida samalt aluselt kui füüsikat või keemiat.

  34. “Vaimudega suhtlemist peavad paljud paraku hullumeelsuse märgiks.”
    Eve Heinla, Õhtuleht

    “Loomulikult leidub neid, kes midagi ei usu. Ja kuna spiritism on üsna uurimata ala, peetakse vaimudega suhtlemist ehk ka hullumeelsuse märgiks,” nendib Elmanovitš.

    Ei ole uurimata ala. Uuritud on juba sada aastat ja enamgi, aga kuivõrd positiivsete leidude seis on nõrk, siis pole süüdi mitte uurimatus, vaid valdkonna potentsiaalitus.

    “Meie võnked on aeglasemad, vaimude teadvusenergia võngete sagedustasand on palju kõrgem. Vaimud räägivad palju kiiremini kui meie. Suhtlemise tarvis peame oma teadvusvõnkeid kiirendama, nemad peavad vastavalt oma võnkeid aeglustama.”

    Võnked, muidugi võnked ja sagedustasandid, mis siis veel :-)

    Elmanovitš loetleb manala teele läinud kuulsusi, kellega on suhelnud: kõnelema on tulnud Grigori Kromanov, Valdo Pant, Velda Otsus, Juhan Viiding, Sulev Luik, Mikk Mikiver, Luule Viilma, Eduard Viiralt.

    “Igaüks nimetatutest loodab, et tema teated jõuavad avalikkuse ette. Nad räägivad sellest, et ei tohiks ennast piitsutada mineviku pärast, mida pole võimalik muuta. Olgu põhjus milles tahes, enesenärimine on iseenesele suurema kahju toomine, kui osatakse arvata. Positiivse hoiaku tähtsusest räägivad nad kõik, igaüks omal moel.”

    Ja ufonautide peamine soov inimkonna osas on see, et maailma rahvad rahus elaksid.

  35. See on nii nukker- milline potentsiaal, suhelda ammu surnud inimestega. Ning ainus, mida ta meieni toob, on soovitus end mitte närida?

    Kutsugu välja näiteks Homeros, las see dikteerib talle need ülejäänud eeposed, mis kahjuks aja jooksul kaduma on läinud- vot siis oleks ma talle väga tänulik. Ülejäänud inimkond ka. Kui ta sellega hakkama saaks, oleks ma nõus teda kasvõi elu lõpuni kätel kandma. Või no- ajalugu on huvitavaid küsimusi täis, valigu vabalt. Mida antiiksem aeg, seda rohkem küsimusi mul oleks- aga selle asemel tulevad ja räägivad, et pole vaja end piitsutada mineviku pärast…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga