Tarkade Klubi teaduskohvik kliima soojenemisest

Tarkade Klubi, märts 2010Edastan Arko Oleski teate järgmise teaduskohviku kohta.

Mis kliima soojenemine, küsis sel talvel nii mõnigi, vaadates käredat pakast, laia lumesadu ja kõrgeid hangesid. Märtsikuu Tarkade Klubi teaduskohvik pealkirjaga “Mis selle kliimaga siis on?” võtab ette palju kõneldud ja vastakaid arvamusi tekitava kliimamuutuste teema. Kohvikuõhtu juhatavad oma ettekannetega sisse klimatoloog ja ekspoliitik Andres Tarand ning TÜ atmosfäärifüüsik Rein Rõõm.

Kõik huvilised on oodatud neil teemadel küsima, kuulama ja arutama 16. märtsil kell 18 galeriikohvikus aadressiga Toompuiestee 35 (roheliste klaasidega büroohoone Schnelli pargi vastas). Üritus on tasuta. Info ja eelmiste teaduskohvikute materjalid leiab aadressilt www.t-klubi.ee

4 Replies to “Tarkade Klubi teaduskohvik kliima soojenemisest”

 1. Selle vastas on aga EMHI-peamaja,miks seal ei korraldada kliimasoojenemise avaliku arutelu-loengut?.EHMI-peamajs on ka saal-suurem kui antud Toompuiestee kohvik.

 2. Kohe järgmisel päeval, 17. märtsil on ka huvitav loeng, aga teises kohas. Kui enne seda märtsikuu uudiste teema tekkima peaks, saab ehk sinnagi märkuse teha?

  Edastan mulle saabunud e-kirja. Sõnagi pole muudetud.

  Kuri silm ja kaetamine — see on peaaegu maagia. Või igatahes oli see asi, mida tegid nõiad, nii et peaaegu maagia ja toimiv võlukunst. Kõik algajad võlurid kuulama!

  TLÜ Keskaja Keskuse järgmine seminar toimub 17. märtsil ning selles üritab teoloogiadoktor Meelis Friedenthal keskaegselt ja varauusaegselt mõistetud tunnetusteooria järgi seletada, millise mehhanismi kaudu kuri silm toimib ning milliseid implikatsioone see endaga kaasa toob. Kõik asjast huvitatud on oodatud kuulama.

  Meelis Friedenthal (Tartu Ülikooli Raamatukogu) “Species intelligibilis ja kuri silm”

  Antiigist alates kohtab kõige eripalgelisemates kirjutistes aeg-ajalt ettekujutust “kurjast silmast” (fascinum). Usk kurja silma on ühel või teisel kujul säilinud mitmetes piirkondades tänapäevani. Antropoloogid on seda nähtust mitmekülgselt uurinud, kuid väga vähest tähelepanu on leidnud kurja silma ning platonistliku nägemisteooria ja aristotelesliku vormiteoorial põhinev seletus kurja silma toimemehhanismile. Ometigi on just sellel, 13. sajandil alguse saanud nn segateoorial väga suur seletusjõud nähtuse olemuse avamisel. Püüan seda vaadelda, toetudes peamiselt Roger Baconi ja Limogesi Petruse poolt toodud näidetele, aga ka hilisematele (16-17. saj) sellele teemale pühendatud töödele.

  Seminar toimub kolmapäeval, 17. märtsil kell 16.15 TLÜ Ajaloo
  Instituudis (Tallinn, Rüütli 6), ruumis nr 307. NB: alates eelmise aasta lõpust toimub sissepääs instituuti Rüütli 10 ukse kaudu.

  TLÜ Keskaja Keskuse ja tema seminaride kohta leiab teavet ka meie veebilehelt: http://www.tlu.ee/?LangID=1&CatID=4469

 3. See viimane loeng kõlab ka väga kutsuvalt. Meenuvad Enn Vetemaa imetoredad lood näkkidest ja luupainajatest. NG-s oli kah hiljuti üks doku, kus saadeti ilusale poisile sukuub külge – see aga ei taht’ tulla. Ma arvan, et keskaja-huvilisele väga põnev loeng, kuna, nagu ma aru saan, kasutatakse tolleaegseid teooriaid, mitte ei üritata väita, et kuri silm tegelikult kah olemas oleks, mujal kui inimese enda peas.

  Kuulge, mul on eluline ettepanek ehk küsimus – kas keegi saaks organiseerida lastehoidu, nii et ka väikelastega skeptikud saaksid loengutel osaleda?! Nali… aga natuke tõsi ka, kurvaks teeb kohe, et ei saa minna, läheks muidu kohe mõlemale. Vabandust, toppisin oma iskliku tragöödia siia ;)

 4. Tarkade Klubi Teaduskohvikusse!

  Mõned nädalad tagasi levis maailma meedias uudis, et geenipioneer Craig Venter on valmis teinud maailma esimese sünteetilise genoomiga elusolendi.

  Kas nüüd hakkavad uued elusolendid valmima laborites? Mis on uus paljutõotav teadusharu sünteetiline bioloogia? Tarkade Klubi teaduskohvikus räägib Tallinna Tehnikaülikooli professor Raivo Vilu bioloogiliste, keemiliste kui ka arvutis loodavate “kunstelu” vormidest.

  Teaduskohvik ootab huvilisi teisipäeval, 15. juunil kell 18 galeriikohvikus aadressiga Toompuiestee 35 (roheliste klaasidega büroohoone Schnelli pargi vastas). Üritus on tasuta. Info ja eelmiste teaduskohvikute materjalid leiab aadressilt http://www.t-klubi.ee.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga