Kapivaktsiinivastase(?) minister Pevkuri kättemaks ja teisi lugusid veebruaris

Vaktsineerimise teema ebatäpne käsitlemine meedias on rõõmustanud vaktsiinivastaseid ja paranoilisi süsteemipõlgureid. Isegi minister Hanno Pevkur võttis pisikese revanši, kui peatas oma otsusega gripivaktsiini Pandemrix väljastamise Eestis. Mis sest, et seda niikuinii eriti ei kasutatud, mis sest, et narkolepsiasse haigestumise riski tõusu, mille üheks tõenäoliseks kaasteguriks peavad Soome uurijad vaktsineerimist vaktsiiniga Pandemrix, on täheldatud Soomes, Rootsis, Islandil, aga mitte Suurbritannias, Saksamaal, Kanadas ega mujal, kus on selle vaktsiiniga vaktsineerituid kordades rohkem.

Meenutus minevikust, mida minister Hanno Pevkur gripi ja vaktsiini kohta on arvanud: JUHTKIRI: Skeptik Pevkuri kuritegelik hoolimatus. Aga küllap ajendas praegust otsust tegema selgetele tõenditele põhinev arusaam, riskianalüüs ja muidugi hoolimine rahva tervise eest.

Veel kohalikke lugusid gripivaktsiini teemal:

Üks iseloomulik kommentaar Postimehe juurest:

Mnjah
01.02.2011 14:02
Mina teadsin seda juba pikka aega, aga noh suur osa lambaid muud meediat ei vaata peale Postimees, Eesti telekanalid ning muud ajalehed.

Kusjuures praegu üks tuntud arst leidis tõestuse, et autism on samuti suure riskiga ja peamine põhjus mis tekkis jsut peale H1N1 vaktsiini saamist lastel. Vanemad said aru, et midagi on paigast ära kui samal päeval või natuke hiljem tekkis osadel lastel krambid ning autism.

Seda üritatakse praegu Inglise meedias ja USA’s kinni mätsida. On üks juhtum kus lapsevanem sai piisavalt materjali oma lapse haigusloo kohta ning oli võimalik tõestada, et arstid olid teadlikud.

Igal juhul asi areneb, me ei räägi siin vaktsiinidest kui üldse, et miski pole kasulik vaid teatud hooaja ja paljude peale sündi korraga süstitavate vaktsiinide koosmõju võib halvasti lõppeda ja on ka nii läinud.

Teema täienduseks olgu viidatud ka Katrin Väljataga arvamus Eesti Päevalehes ja selle täiendatud versioon skeptik.ee-s.

Teised leiud veebruari meediast on siia kommentaaridesse lahkelt oodatud.

279 Replies to “Kapivaktsiinivastase(?) minister Pevkuri kättemaks ja teisi lugusid veebruaris”

  1. Jaapanlased asuvad megasuure võrguga kosmost koristama

    Viimasel ajal on kasvanud oht, et orbiidil olevad umbes 370 000 inimtekkelist jäänust võivad kontrollimatu ahelreaktsiooni tekitada, mille tagajärjel lähevad rivist välja satelliidid ja võivad kannatada saada kosmosesüstikud, kirjutab The Telegraph.

    Jaapanlased plaanivad kalavõrkudetootja abil luua mitu kilomeetrit pika metallvõrgu, mille abil loodetakse kosmiline prügi kokku koguda. See võrk viiakse satelliidi abil üles.

    Võrk laaditakse elektriga ja tekitatakse gravitatsioonile mitte alluv magnetväli. Koristusmissioon peaks kestma mitu nädalat.

    Asjatundjate sõnul vajab kosmoseprügi koristamist, kuna oht on kasvanud ja kui seda ei tehta, võibki õnnetus aset leida.

  2. Pealkiri on ebaõnnestunud nii sisuliselt kui keeleliselt. Esiteks ei ole selline FUD Pevkuri suhtes siiski õiglane ja teiseks tähendab “kapivaktsiinivastane” inimest, kes on vastu kapivaktsiini kasutamisele (ehk siis kapi vastu vaktsineerimisele). Võrdle näiteks keelendiga gripivaktsiinivastane.

    Teen ettepaneku selle asemel panna “Ajakirjanduse ülepingutused veebruaris” või midagi sarnast.

  3. Kriku ütles:

    Esiteks ei ole selline FUD Pevkuri suhtes siiski õiglane ja teiseks tähendab “kapivaktsiinivastane” inimest, kes on vastu kapivaktsiini kasutamisele (ehk siis kapi vastu vaktsineerimisele). Võrdle näiteks keelendiga gripivaktsiinivastane.

    Teine punkt ei tööta. Siin on tegemist klassikalise grammatilise kahetimõistetavusega, mille puhul korrektse tõlgendamise esimene samm on vaadata, kas mõlemad mõistetavused on tähenduslikud. Kuna nii kappide vaktsineerimine tõbede vastu kui inimeste vaktsineerimine kappide vastu on tähenduseta konstruktsioonid, on päris selge, et autor mõistab kapis redutavat vaktsiinivastast. (Et sõna kapp ka muid tähendusi evib, on muidugi omaette põnev teema.)

  4. M ütles:

    Kriku ütles:

    Teen ettepaneku selle asemel panna “Ajakirjanduse ülepingutused veebruaris” või midagi sarnast.

    Mina toetan Kriku ettepanekut.

    Sekundeerin samuti Krikule.

  5. Et seda teemaarendust mitte liiga pikalt edendada lasta, siis ütlen ära, et ma ei muuda pealkirja. Seekord sedasi, uuel kuul uutmoodi. Arvamused võtan kuulda ja püüan edaspidi arvestada.

  6. Aeg-ajalt on skeptiliste teemade seas üles kerkinud küsimus, kas posijaid kõlbab meditsiinijärelevalvele allutada. Vahelduseks kirjutab News Observer juhtumist Põhja-Carolinas, kus keegi linnakodanik joonistas linnavalitsusele põhjaliku 8-leheküljelise skeemi ettepanekust valgusfooride tööd paremini korraldada, mispeale linnavalitsus asus uurima, kas säärane kõrgekvaliteediline kirjatükk endast mitte ilma litsentsita insenerina töötamist ei kujuta.

    Cox and his North Raleigh neighbors are lobbying city and state officials to add traffic signals at two intersections as part of a planned widening of Falls of Neuse Road.

    After an engineering consultant hired by the city said that the signals were not needed, Cox and the North Raleigh Coalition of Homeowners’ Associations responded with a sophisticated analysis of their own.

    The eight-page document with maps, diagrams and traffic projections was offered to buttress their contention that signals will be needed at the Falls of Neuse at Coolmore Drive intersection and where the road meets Tabriz Point / Lake Villa Way.

    It did not persuade Kevin Lacy, chief traffic engineer for the state DOT, to change his mind about the project. Instead, Lacy called on a state licensing agency, the N.C. Board of Examiners for Engineers and Surveyors, to investigate Cox.

    Cox says Lacy is trying to squelch dissent.

    Kuidas linnavalitsuse ametnik aru sai, et seadus katki tehtud on?

    Cox has not been accused of claiming that he is an engineer. But Lacy says he filed the complaint because the report “appears to be engineering-level work” by someone who is not licensed as a professional engineer.

  7. Postimees kirjutab vanast uuest ettemaksupettusest.

    Põhja prefektuuri on pöördunud mitu inimest, kellelt on e-kirja teel palutud tasu eest luba kasutada plakatil nende fotot, mis on leitud mõnest sotsiaalvõrgustikust. Foto omanikule pakuti autoritasu 200 eurot iga foto eest.

    Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse politseikapten Rocco Otsa sõnul palusid kirjade saatjad pildi kasutamiseks nõusolekut andnud inimestelt kontaktandmeid, et posti teel edastada reisitšekid.

    «Tšeki saanud inimene pidi selle ise kohalikus pangas või rahavahetuspunktis sularahaks vahetama ning lubatud summast ülejäänu tagastama kirjas märgitud aadressile,» selgitas Ots.

    Kahjuks jätab artikkel mainimata järgmised olulised detailid:

    * 200-eurone “autoritasu” sotsiaalvõrgust leitud foto eest on ebarealistlik.

    * Võõrale inimesele tundmatu väärtpaberi vastu sularaha andmine ei ole kunagi hea mõte.

  8. Tuntud sürrealistlike filmide kanal WingNutDaily tutvustab uut seeriat lühimängufilme tehisabordi ja lastega kaubitsemise vahelistest seostest.

    Two months ago, a team of students with the pro-life group Live Action who previously documented apparent violations of law by Planned Parenthood announced it would zero in on the nation’s largest abortion business.

    The videos are now being released, revealing that Planned Parenthood staff members apparently not only overlooked evidence of reported sex trafficking involving minors, but explained to actors posing as a pimp and prostitute how to “get around” some of the legal requirements for abortions.

    The latest video, released today, was made at Planned Parenthood’s business in Richmond, Va., last month. It shows the “pimp” and “prostitute” explaining that they run a sex ring involving girls as young as 14 or 15.

    “We’re involved in sex work. There’s some other girls that, we kinda, we manage, and they kinda need help too,” the “pimp” explains.

    Mis esimesest filmist sai, on hästi informeeritud pimbivaatlejad kindlasti juba Media Matters’ist lugenud.

    Andrew Breitbart’i loomingulist tegevust on kajastanud ka The Daily Show:

    The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
    Lost in Race
    http://www.thedailyshow.com
    Daily Show Full Episodes Political Humor & Satire Blog</a> The Daily Show on Facebook

    Kas Jon Stewart on naljakam kui ettekujutus sellest, et keegi võib tõsiselt võtta stereotüüpilises filmineegrisutenöörikostüümis ringi kõndivat roosat meest, kes kõigile ettejuhtujatele pajatab, kuidas ta lapsi prostitutsioonile kallutab — mine võta kinni.

  9. * Võõrale inimesele tundmatu väärtpaberi vastu sularaha andmine ei ole kunagi hea mõte.

    Ei, siin on teine probleem. Need inimesed tehti nende endi teadmata (?) kaasosaliseks võltsitud maksevahendite levitamisel.

  10. Postimees vahendab huvitavaid avastusi sotsiaalkriminoloogia vallast Saaremaalt:

    Politsei uurib kriminaalmenetluse raames seoses Saaremaa kaubamajas toime pandud vargustega läbi videosalvestisi, kust kõik varguse juhtumid välja otsib, kirjutas Meie Maa.

    Meie Maa andmetel paistab ühelt turvakaamera salvestiselt, kuidas varas tegutseb poes vaid mõne meetri kaugusel kaupa valivaid kliente kartmata, eemaldades turvaelemendi, võttes endal jope seljast, pannes varastatud jope selga ja oma jope veel selle peale.

  11. Postimehe välisveerg on üllatunud, et maailmapolitseinik Obama peab kõnesid selle asemel, et helistada sinna, kuhu tarvis ning lasta Egiptuse satraap kohalt maha võtta:

    USA liider ei nõudnud otse Mubaraki lahkumist. Küll aga ärgitas ta riigipead endalt küsima, et kuidas jätta pärand maha nii, et Egiptus suudaks minna läbi sellest muudatuste perioodist, vahendas AFP.

    «Ma usun, et president Mubarak hoolib oma maast. Ta on uhke, kuid samas on ta ka patrioot,» rääkis Obama. «Ta peab kuulama Egiptuse rahvast ja langetama otsuse edasise tee osas, mis on korralik, kuid tähendusrikas ja tõsine.»

    Telefoniõigusel on Egiptuses sügav traditsioon. Hiljuti kirjutas Slashdot, et isegi Interneti sisse- ja väljalülitamine käib püramiidide maal telefonitsi.

  12. Mäletatavasti on uudiseks ikka see, kui mees hammustab koera ja mitte vastupidine. Nagu PZ Myers edastab, on ootamatult uudiseks saanud asjaolu, et keegi katoliku preester Thomas Euteneuer on toimetanud kurjade vaimude vastast seksimaagiat subjekti kallal, kes on nii naissoost kui ka täisealine.

    We also have some other accounts that suggest these events occurred multiple times.

    Father [reportedly] admitted to having ‘an inappropriate relationship’ with an employee in his letter of resignation [and] a second woman [apparently] came forward to say that Father had engaged in sexual activity with her — not intercourse, but close to it — while he was performing some type of exorcism prayer(s).

    Catholic prayers must be kinkier than I ever imagined. I admit it, I do have a somewhat dirty mind, but looking at that list of admissions, I am totally stumped about what Euteneuer actually did … which is actually amplifying my imagined creepiness of whatever it was. I’d speculate further except that there is a victim involved: as much as Euteneuer may deserve some contempt, the victim deserves some respect.

    Which brings me to the really weird part. Everything I’m reading about this situation contains these insistent declarations that the act involved an ADULT! WOMAN! Even the Catholic bishop’s statement about the case emphasizes this.

    Minu räpases peakeses assotsieerub see segane tegu millegipärast Helga ja herr Flicki paljude pikantsete seiklustega. Tõsi küll, see võrdlus ei pruugi päris täpne olla — võib osutuda, et erinevalt väikesest Ottost ei kasvatanudki Euteneuerit lapsepõlves trobikond nunnasid.

  13. Irish Times vahendab küsimust Armeenia Vatikani Raadiole: miks Rooma paavst ei või olla organidoonoriks?

    CAN THE Pope be an organ donor? The question was raised yesterday after Vatican Radio revealed the contents of a letter written by the Pope’s private secretary, Msgr George Gaenswein, stating that Pope Benedict’s 1970s issued organ donor card had become “de facto invalid with Cardinal Ratzinger’s election to the papacy”.

    This was no sooner said than various experts were offering to explain this particular invalidity. Church teaching argues that a pope’s body belongs to the entire church and therefore he must be buried intact, said some.

    Others argued if papal organs were donated, then they might become relics, de facto “parked” in other bodies, if the pope were eventually made a saint.

    Jah, küllap kaalub siiratud organitest patsiendile tõusta võiva tulu üles terviserisk, et lugematu hulk fanaatikuid on valmis ta keset tänavat lõhki lõikama, et hindamatud reliikviad kätte saada.

  14. Postimees üllitas jälle kord emand Randmaa ilmaennustuse-pastiši.

    Pikad tilad (jääpurikad) katuseräästas küünlakuul tähendasid ennevanasti head viljavoosi (saaki) tulemas. Teistpidi teati, et küünlapäeva sula ja maretapäeva põud on nälja ema. Mõlemad ilmanähtused vähendavad taliviljade saagi lootusi.

    Palju sõltub lume sulamise kiirusest.

    Kevadet veel õhus tunda ei ole, aga talve võimu kahanemist võib märgata. Kas Pärnumaa karud teist külge on keeranud, ei tea, ent päevad paistavad kukesammu võrra pikemad ja päikesel hakkab teine silm juba vett jooksma küll.

    Kummalisel kombel on kommentaariumis kolm tegelast, kes kiidavad väidetavat ennustust “ilusasti kirjutatuse” eest. Säärase halva maitse üle muidugi ei vaielda, aga kas see on siis kriteerium, mille järgi ilmaprognoose hindama peaks?

  15. Palun vabandust teemakohatuse pärast. Egiptuse saatus nagu muudki päevapoliitilised sündmused pole mööndavasti skeptik.ee asi arutada, kuid siiski võiks siinsetele lugejatele huvi pakkuda kahe sealse inimõiguste kaitsja silmapaistvalt asjalik analüüs. Loo moraal: ühe korraliku diktatuuri uppiajamiseks ei piisa ainult Suure Juhi mahavõtmisest.

  16. Postimehe välismajandusveerg: Kliima soojenemise eksperdid teenivad hiigelsummasid

    Süsiniku- ja kliimamuutuse ekspertide keskmine töötasu oli eelmisel aastal 79 000 dollarit (58 000 eurot) aastas ehk keskmiselt 4830 eurot kuus, näitab üleilmne palgauuring.

    Üleilmsel majanduslangusel oli suhteliselt väike mõju töötingimustele süsinikusektoris, tõdes üks palgauuringu läbiviijaid.

    Nagu arvata võib, on kommenteerimas hulka vandenõuteoreetikuid ja eiardeid.

  17. dig ütles:

    Postimees üllitas jälle kord emand Randmaa ilmaennustuse-pastiši.

    Esiletõstu väärib sihuke kommentaar kelleltki LD’lt:

    Postimees võiks pealkirja taha ka viite panna, et artikkel mõne soolapuhuja kirjutatud, siis tõsimeelsemad inimesed ei peaks aega raiskama mõtetustele. Mina oma heas usus tõega arvasin, et EMHI midagi prognoosib, a kus sa sellega.

  18. Kriku ütles:

    Palun vabandust teemakohatuse pärast. Egiptuse saatus nagu muudki päevapoliitilised sündmused pole mööndavasti skeptik.ee asi arutada, kuid siiski võiks siinsetele lugejatele huvi pakkuda kahe sealse inimõiguste kaitsja silmapaistvalt asjalik analüüs. Loo moraal: ühe korraliku diktatuuri uppiajamiseks ei piisa ainult Suure Juhi mahavõtmisest.

    Minu meelest ei ole see teemakohatu. Analüüs on ka huvitav, aga see on vaatluse alt välja jätnud küsimuse, missugused Mubaraki isiklikud ja poliitilised huvid asjas on. Kohatu võiks küll olla spekuleerida, kui palju hindamatuid artefakte lahkuv president suudab oma eralennukiga maalt välja kanda, aga kas on alust arvata, et Mubarak üldse hindab tema ametiajale järgnevat demokraatiat kõrgelt? Võib-olla kuulub ta hoopis parteisse/koolkonda, kelle arvates näiteks tsivilistide politeinike järele valvama panemine endast mundriau haavamist kujutab?

  19. Uudiseid umbluu-pealinnast Pärnust:
    Lahtiste uste päeval saab tutvuda Tiibeti ravivõtetega
    05.02.2011 09:03
    Iira Igasta, tegevtoimetaja

    10. veebruaril on lahtiste uste päev Pärnus Tiibeti ravikeskuses Gewa. Pärastlõunast alates on võimalik kuulata loenguid ja teha kaasa tasuta joogatund, teatas Andres Adamson Gewa keskusest.

    Räägitakse, kuidas leevendada selja- ja liigeseprobleeme Tiibeti ravikunsti väliste teraapiate abil, tutvustatakse Tiibeti astroloogiat ja seda, kuidas see käsitleb 2011. aastat.

    Ahoi, kas Pärnus skeptikuid on? Andke endast märku :)

  20. Tiina Jõgeda: Tere tulemast, kollane kass

    Üritus on toodud siseõuedest (Rotermanni kvartalist) ja parkidest (Kadriorust) pealinna peaväljakule, kus võetakse vastu ka vabariigi aastapäeva sõjaväeparaadi ning pidustusi finantseerib ja kureerib Tallinna linn. Vabaduse väljakul lüüakse lahti hiina turg, lennutatakse traditsioonilisi hiina soovilaternaid, süüakse hiina toitu.

    Kassi-, roti-, pühvli-, tiigri jne aasta vastuvõtmise rituaalid pole ammu enam lihtsalt feng shui huviliste väikese harda kogukonna lõbu, vaid sellest on saanud enesestmõistetav osa meie pealinna kultuurielust. Küllap ka ärimees Sõõrumaa pidas feng shuid tudeerides silmas võimalikke vestlusteemasid tulevaste Aasia äripartneritega!

  21. USA ajakiri kritiseerib Eestis tehtavaid ravimikatseid

    Kaks Ameerika nimekat uurivat ajakirjanikku maalivad üleilmse levikuga üldhuviajakirjas pildi Eestist kui maast, kus suured lääne farmaatsiafirmad teevad inimeste peal ravimikatseid, mida neil oma asukohamaal oleks palju keerulisem läbi viia.

    Tandemina tegutsevad Donald L. Barlett ja James B. Steele, kes paljude ajakirjandusauhindade hulgas on võitnud ka kaks Pulitzeri preemiat, alustavad ajakirja Vanity Fair jaanuarinumbris pikka lugu «Tapvad ravimid» viitega Tartule, märkides, et 100 000 elanikuga linna kutsutakse mõnikord Emajõe Ateenaks.

    Ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs, kelle väitel ravimitööstus teda ei armasta, nagu tema ei armasta ravimifirmade liialdatud reklaame ega mitmeid müügimeetodeid, kinnitas, et Eestile ei saa süüks panna ühtegi neist puudustest, millega uurivad ajakirjanikud oma loos välja tulevad. «Eesti ega ülejäänud Euroopa Liit ei ole koht, kus uuringuid oleks odav teha või kus nendeks luba saada oleks lihtne,» lausus ta. Kirjutisest nähtuv arvamus, et ainult USAs tehakse häid kliinilisi uuringuid, on Irsi sõnul vale.

  22. Wired kirjutab New Mexico esindajatekojas menetletavast teadushariduse vastu suunatud eelnõust.

    House Bill 302, as it’s called, states that public school teachers who want to teach “scientific weaknesses” about “controversial scientific topics” including evolution, climate change, human cloning and — ambiguously — “other scientific topics” may do so without fear of reprimand. The legislation was introduced to the New Mexico House of Representatives on Feb. 1 by Republican Rep. Thomas A. Anderson.

    Supporters of science education say this and other bills are designed to spook teachers who want to teach legitimate science and protect other teachers who may already be customizing their curricula with anti-science lesson plans.

    “These bills say, ‘Oh we’re just protecting the rights of teachers,’ which on the face of it isn’t wrong. But they draw big red circles around topics like evolution and climate change as topics to be wary about,” said Joshua Rosenau, a policy and projects director at the National Center for Science Education. “It suggests this kind of science is controversial, and would protect teachers who want to teach anti-evolution and climate-change-denying lessons in classrooms.”

  23. Calgary Herald vahendab lugusid laste sissekandmisest mormoonifundamentalistlikus kirikus.

    VANCOUVER — Water torture of babies is one way some members of the Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day instil fear of authority, a former member testified Wednesday.

    “It’s quite common,” Carolyn Blackmore Jessop told the constitutional reference case to determine whether Canada’s polygamy law is valid.

    “They spank the baby and when it cries, they hold the baby face up under the tap with running water. When they stop crying, they spank it again and the cycle is repeated until they are exhausted.”

    It’s typically done by fathers and it’s called “breaking in.”

  24. Postimees vahendab Kanal 2 uut lähenemist poliitikute valetamise probleemile.

    Keskerakonna poliitik Evelyn Sepp tunnistas Kanal 2 saate «Reporter» korraldatud valedetektori testis, et tema arvates vajab partei Edgar Savisaare asemele uut juhti.

  25. Guardian kirjutab, et Oxfordi teadlased on edukalt katsetanud kõigi teadaolevate gripitõugude vastu kaitsvat vaktsiini.

    Developed by a team led by Dr Sarah Gilbert at Oxford’s Jenner Institute, the vaccine targets proteins inside the flu virus that are common across all strains, instead of those that sit on the virus’s external coat, which are liable to mutate.

    If used widely a universal flu vaccine could prevent pandemics, such as the swine flu outbreaks of recent years, and end the need for a seasonal flu jab.

    “The problem with flu is that you’ve got lots of different strains and they keep changing,” said Adrian Hill, director of the Jenner Institute. “Occasionally one comes out of wildfowl or pigs and we’re not immune to it. We need new vaccines and we can’t make them fast enough.”

    While traditional vaccines prompt the body to create antibodies, Gilbert’s vaccine boosts the number of the body’s T-cells, another key part of the immune system. These can identify and destroy body cells that have been infected by a virus.

    In her trial, Gilbert vaccinated 11 healthy volunteers and then infected them, along with 11 non-vaccinated volunteers, with the Wisconsin strain of the H3N2 influenza A virus, which was first isolated in 2005. She monitored the volunteers’ symptoms twice a day, including runny noses, coughs and sore throats, and she calculated how much mucus everyone produced by weighing tissues they used. Though a small study, it was significant in that it was the first vaccine of its type to be tested on people.

    Gilbert said: “This is the first time anyone’s tested if you can boost somebody’s T-cell response to flu and, having done that, if it helps protect against getting flu. It’s the first time anybody’s done that in people.”

  26. Delfi: Rumeenia nõiaseadus: kui ennustus on vale, ootab nõida vangla

    Rumeenia kavatseb karmistada oma nõidu puudutavat seadusandlust. Kaalumisel olevate seadusepügalate järgi hakataks nõidadelt tegevusluba nõudma ning kehtestatataks trahv või isegi vanglakaristus juhuks, kui nõia ennustus valeks osutub.

    Seaduseelnõu hakati äsja arutama parlamendis. Nõiakunst on olnud Rumeenia kultuuri osa sajandeid, teatab Associated Press.

    1. jaanuaril muutis Rumeenia oma tööseadusandlust nii, et nõid tunnistati ametlikult elukutseks, mis mõnesid nõidu vihastas, sest nüüd tuleb hakata makse maksma.

    Sotsiaaldemokraatliku partei parlamendiliige Vasile Bleotu ütles teisipäeval, et seaduseelnõu kiideti senatis heaks, kuid sellele peavad oma kinnituse andma ka parlamendi rahandus ja töökomitee ning lõpuks alamkoja täiskoosseis.

    Seadus nõuab lisaks, et nõiad hakkaksid klientidele tšekke välja kirjutama ja keelab neil tegutseda koolide ja kirikute läheduses.

  27. Kaitsesüst viis eakalt mehelt tervise

    79-aastane mees käis mullu oktoobris pere­arsti juures gripivastast kaitsesüsti tegemas. Päev hiljem tekkisid tal valud ning tasakaalu- ja mäluhäired.

    Järgmisel päeval pärast vaktsineerimist halvenes mehe enesetunne ning ka mälu, ta kaotas korterivõtmed ja unustas rahakoti poeletile. Teisel päeval hakkas meest vaevama pea- ja kõhuvalu, valutasid ka kõik lihased ja liigesed.

    Neuroloog Ülla Linnamägi, kelle vastuvõtule 79-aastane patsient õige pea läheb, ei taha uskuda seost vaktsiini ja püsivate tervisehädade vahel. «Muidugi teeme uuringud ja vaatame,» ütleb ta. Neuroloogi sõnul võib vaktsiin lüüa immuunsüsteemi korraks rivist välja ning eakamad patsiendid on paratamatult enam ohustatud.

    Perearst Laidi-Astrid Reinet nendib, et kaitsesüstimine võib anda tagasilööke neil, kel organismi vastupanuvõime on nõrgem – lastel ja eakatel. «Kõrges vanuses inimene, kes ei kuulu suurde kollektiivi ja suhtleb vähem, ehk ei peakski ennast vaktsineerima. Pigem võiks manustada vitamiine ja teisi organismi üldtugevdavaid vahendeid,» soovitab ta.

  28. Vastsündinutele antakse tihti näidustamata ravimeid

    Kolmandik Eesti lastel kasutatud retseptiravimitest pole neile näidustatud ning vastsündinute puhul küündib see protsent 90ni, rääkis Tartu ülikooli mikrobioloogia instituudi doktorant Jana Lass Tartus toimuval meditsiinikonverentsil Kliinik 2011.

    Lassi sõnul pole 9 kuni 33 protsenti ambulatoorselt lastel kasutatavatest ravimitest neile ametlikult näidustatud ning koguni üle 50 protsendi lastel kasutatavatest ravimitest ei pruugi olla nende peal uuritud, vahendab uudised.err.ee.

    «Vastsündinute puhul on olukord eriti kriitiline: 80 kuni üle 90 protsendi ravimitest pole sihtrühmal uuritud ega ka neile näidustatud,» märkis ta haigekassa andmebaasi 2007. aasta infol tugineva uuringu tulemusi tutvustades.

  29. salvey:

    Kaitsesüst viis eakalt mehelt tervise

    Perearst Laidi-Astrid Reinet nendib, et kaitsesüstimine võib anda tagasilööke neil, kel organismi vastupanuvõime on nõrgem – lastel ja eakatel. «Kõrges vanuses inimene, kes ei kuulu suurde kollektiivi ja suhtleb vähem, ehk ei peakski ennast vaktsineerima. Pigem võiks manustada vitamiine ja teisi organismi üldtugevdavaid vahendeid,» soovitab ta.

    Kui see on kaasaegse teadusliku meditsiini seisukoht, siis peaks ta meedias palju sagedamini ja selgemini kõlama.
    Muidu luukakse mulje, et ennast [gripi vastu] vaktsineerimata jättev inimene on miski pimedusejünger ja [gripi vastu] vaktsineerimine on maailmapildliselt sama tähendusega, mis kristluses ristimisveega kastmine.
    Muide, käivad kõlakad, et ka ristimisvette on uputud.

  30. Pärimusmeditsiin – ravitarkused aastasadade tagant

    Lahemaa tervisekoolis õpetatakse esimest aastat eesti pärimusmeditsiini, õppija saab üldised laiapõhised teadmised aegadetagustest ravivõtetest.

    Sotsiaalministeerium ei toeta loodusravi kasutamist

    Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet ütles Tarbija24-le antud kommentaaris, et ministeerium ei toeta mitteakadeemilise meditsiini edendamist, õpetamist ja kasutamist.

  31. @ K_V
    Kas sa tõesti arvad, et enamus inimesi usub gripivaktsiinis olevat mingit imerohtu kõikide haiguste vastu?
    See on sama loll seisukoht, kui tüüpiliste vaktsiinivastaste arvamused.

    Nägid seda mida tahtsid näha.
    Kahe silma vahele jäi muidugi lause, et kõrges vanuses inimene, kes ei kuulu suurde kollektiivi ja suhtleb vähem, ehk ei peakski ennast vaktsineerima.

    —————————–

    Artikkel:
    Huvitav mida Kuu-vandenõulased arvavad?
    Erafirma lendab esmakordselt Kuu peale staapi ehitama.

  32. ütles:

    @ K_V
    Kas sa tõesti arvad, et enamus inimesi usub gripivaktsiinis olevat mingit imerohtu kõikide haiguste vastu?

    Jäi arusaamatuks, millise mõttetöö tulemusena mulle selline arvamus omistati.
    Kas kristlased usuvad siis, et ristimisvesi on imerohi kõikide haiguste vastu?
    Mina pidasin silmas, et sarnaselt ristimisega kristlaste juures nähakse gripi vastu vaktsineerimises ka grupikuuluvust kinnitavat toimingut. Et kui vaktsineerid, siis oled kaasaegselt ja teaduslikult mõtlev inimene. Kui ei, siis posijate kihutustöö õnnetu ohver. Et lisaks meditsiinilisele on vaktsineerimisel ka ideoloogiline külg.
    Võtke või loo pealkiri – “Kapivaktsiinivastase(?) minister Pevkuri kättemaks…”
    Imetore, kui vaktsineerimistesse mõistuspäraselt suhtutakse ja iga kord näidustustega arvestatakse.

  33. K_V ütles:

    Mina pidasin silmas, et sarnaselt ristimisega kristlaste juures nähakse gripi vastu vaktsineerimises ka grupikuuluvust kinnitavat toimingut.

    K_V ütles:

    Imetore, kui vaktsineerimistesse mõistuspäraselt suhtutakse ja iga kord näidustustega arvestatakse.

    Näidustustega arvestamine ei ole sootsiumi rida. Näidustustega arvestab arst, kes patsiendile nõu annab.

  34. dig ütles:

    Näidustustega arvestamine ei ole sootsiumi rida.

    Mis veel ei või sootsiumi asjaks saada, kui meedia kõigi küsimuste käsitlemisel järjest maniakaalsemaks muutub. Loodetavasti on sellel arengul ka piirid.

  35. K_V ütles:

    Jäi arusaamatuks, millise mõttetöö tulemusena mulle selline arvamus omistati.

    Sellega, et tõstad esile inimeste seisukohad, kellel puuduv pädevus antud teemal (vaktsiinid) süviti sõna võtta ja lood mittesobivaid näiteid.

    Kuid kui gruppidesse jagada (ideoloogia järgi), siis miks mitte kasutada sellist lahterdust::
    1. Isikud, kes keelduvad oma väljakujunenud primitiivsest maailmavaatest tänapäeva meditsiini hüvedest, kuid ei teadvusta endale sellega kaasnevaid ohtusid nii endale, kui ka tesitele. Levitavad pahatahtlikult haigusi, ise uskudes, et päästetakse maailma.
    2. Hall mass, kes käitub vastavalt sellele, mis meediakanal teda parajasti mõjutanud on.
    3. Iskud, kes kes keelduvad vaktsiinist või nõustuvad sellega, samas olles teadlikud riskidest nii endale,tead kui ka tesitele. Kui tegu on nteadäiteks töötajaga, kes puutub teiste inimestega kokku, siis vaktsineerib end või siis vähimagi haiguskahtluse puhul väldib tuleavast kontakti (haigusleht). Oskab oma tervist analüüsida ja tesitega arvestada.

  36. Mitmetes vanades ja uutes lugudes käsitatakse ohtliku teadmise teemat. Otse loomulikult on see ka üks Isaac Asimovi lemmikuist — ja paljude religioossete fundamentalistide seas levinud idee.

    Kuna hästi arenenud tehnoloogia peab maagiast eristamatu olema, on nõiad kaugelt maalt välja töötanud erilise arvu, mille üle mõtisklemine mitut sorti arvutisüsteemid lõputult eksistentsialismi üle juurdlema saadab. Rick Regan kirjutab:

    I stumbled upon a very strange bug in PHP; this statement sends it into an infinite loop:

    <?php $d = 2.2250738585072011e-308; ?>

    What’s Special About 2.2250738585072011e-308?
    2.2250738585072011e-308 represents the largest subnormal double-precision floating-point number; written as a hexadecimal floating-point constant, it’s 0x0.fffffffffffffp-1022. 2.2250738585072011e-308 is one of five 17-digit decimal values that convert (correctly) to 0x0.fffffffffffffp-1022:

    Saksamaal tegutsev numbrimaag Konstantin Preußer kinnitab, et samalaadse filosoofilise häda all kannatab ka samalaadset matemaatilist notatsiooni pruukiv Java. Kuna põhjus on kasutatavas aritmeetikas, kannatavad nende kummaliste arvude (ja mõnede nendesarnaste) all arvatavasti ka paljud teised põnevad arvutusmehhanismid.

    Kui arvutusi teeksid naisterahvad nagu vanal heal II ilmasõja ajal, ei saaks midagi niisugust juhtuda.

    It was 2003 and Erickson was interviewing sisters Shirley Blumberg Melvin and Doris Blumberg Polsky for her documentary, “Neighbor Ladies,” about a woman-owned real estate agency that helped to peacefully integrate a Philadelphia neighborhood. The twins, long-retired by then, reluctantly mentioned a different sort of job they’d held during World War II: Female “computers.”

    Computer, at that point, was a job title, not a machine. Long before the sisters were businesswomen, community activists, mothers or grandmothers, they were recruited by the U.S. military to do ballistics research. They worked six days a week, sometimes pulling double or triple shifts, along with dozens of other women.

    The weapons trajectories they calculated were passed out to soldiers in the field and bombardiers in the air. Some of their colleagues went on to program the earliest of general-purpose computers, the ENIAC.

  37. ütles:

    Jäi arusaamatuks, millise mõttetöö tulemusena mulle selline arvamus omistati.

    Sellega, et tõstad esile inimeste seisukohad, kellel puuduv pädevus antud teemal (vaktsiinid) süviti sõna võtta…

    Ainus inimene, kelle seisukoha esiletõstmist enda puhul tuvastasin:

    Perearst Laidi-Astrid Reinet nendib, et kaitsesüstimine võib anda tagasilööke…

    Tagantjärele tark muidugi.

    …ja lood mittesobivaid näiteid.

    Näiteks millised ja milleks mittesobivad?

    Kuid kui gruppidesse jagada (ideoloogia järgi), siis miks mitte kasutada sellist lahterdust::

    Miks mitte.

  38. Tehnoloogia ja piisavalt arenenud maagia vahelisi sidemeid loob ka katoliku kirik, kes on teinud järjekordse sammu George Lucas’e pihtimismasina suunas. Kirjutab ABC News:

    It seems as though the Catholic Church really really wants us to go to confession, so much so that apparently it has sanctioned a new iPhone app aimed at bringing some of the wandering sheep back into the fold.

    You can now wipe your slate clean with Confession: A Roman Catholic App, available through iTunes for $1.99.

    Kellel endal hästiklassifitseeritud pattu ei ole, sellele pakub masin välja sünteetilisi:

    So, how does the app work? It leads you through an “Examination of Conscience” to help you figure out what your real sins are — and not just by retreading your run of the mill 10 Commandments. The sinful suggestions the app offers are inventive and even age appropriate.

    Pattude originaalsuse hindamisest laulab Harvardi matemaatik Tom Lehrer:

  39. Perearst L-A R esitab päris mitmeid seisukohti, millel ei ole teaduslikkusega küll mingit pistmist. (Kas ebakompetentsust just meedia vahendusel demonstreerima ja levitama peab, jääb tema enda südametunnistusele…).

  40. Evelin Tamm, kasvatusteadlane: Kõik lapsed ei peaks lasteaias magama

    Pediaatria- ja kasvatusteadustealased uurimused on vahepeal nii mõndagi laste varajases kasvatuses muutnud, kuid meie lasteaedade teadetetahvlitel on siiamaani väljas iganenud päevakavad. Olen kasvatusteadlase, lasteaiaõpetaja ja lapsevanemana juba aastaid vaikides oodanud, et olukord ükskord ometi muutuma hakkaks, aga märke sellest ei ole kusagil. Lõunaajal lamavad lapsed liikumatult vaikima sunnituna paljudes Ida-Euroopa lasteaedades. Olgugi et lapse õiguste konventsiooni järgi kehtib nendele samasugune õigus vabadusele nagu täiskasvanutele. Minu vaatlused mitmetes Euroopa lasteaedades näitavad, et piir allasurutud ja vabade laste vahel läheb endiselt Berliinist Saksamaal.

  41. Tugev katse Darwini auhinda saada: Itaalia rattur püüdis endale ise vereülekannet teha

    Pühapäeval haiglasse viidud Itaalia jalgrattur Riccardo Ricco tunnistas paranedes oma raviarstile, et püüdis endale ise vereülekannet teha.

    Itaalia ajaleht Gazzetto dello Sport avaldas täna, et Ricco oli Modena Pavullo haiglasse jõudes šokiseisundis, väidetavalt oli üks tema neerudest üles öelnud. Pärast kosumist tunnistas Ricco oma raviarstile, et üritas endale ise vereülekannet teha, kasutades verd, mida ta 25 päeva oma külmkapis oli hoidnud.

  42. INTERMEEDIUM
    #comment-46573:

    Perearst Laidi-Astrid Reinet nendib, et kaitsesüstimine võib anda tagasilööke neil, kel organismi vastupanuvõime on nõrgem – lastel ja eakatel. «Kõrges vanuses inimene, kes ei kuulu suurde kollektiivi ja suhtleb vähem, ehk ei peakski ennast vaktsineerima.

    #comment-46575:

    Kui see on kaasaegse teadusliku meditsiini seisukoht, siis peaks ta meedias palju sagedamini ja selgemini kõlama.

    #comment-46582:

    Kahe silma vahele jäi muidugi lause, et kõrges vanuses inimene, kes ei kuulu suurde kollektiivi ja suhtleb vähem, ehk ei peakski ennast vaktsineerima.

    #comment-46595:

    Perearst L-A R esitab päris mitmeid seisukohti, millel ei ole teaduslikkusega küll mingit pistmist. (Kas ebakompetentsust just meedia vahendusel demonstreerima ja levitama peab, jääb tema enda südametunnistusele…).

    Nii palju segadust siis ühe eba-arsti(?) pärast.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga