Tervise Arengu Instituut (TAI) toetab rahaliselt posimist

Skeptik.ee kommenteerija nimega tavainimene viitas dokumendile, milles on kirjas 7.aprillil Põlva kultuuri- ja huvikeskuses toimuva tervisekonverentsi kava:

[…]
12.00 – 12.20 Eluedu valitseja – Dr. Viljo Viljasoo, Eesti Maaülikool
12.20 – 12.50 Müstiline Tantra: võti õnneliku suhte ja seksuaaleluni – Moses Maimon, Bhairava joogakool
12.50 – 13.10 Maagiline Matrix – terviklik tervendamine- Arvo Soomets, Maagilise Matrixi õpetaja.
13.10 –13.20 Meie keha räägib. Kokkuvõtted ettekannetest – Viigi Viil,arst, kinesioloog
13.20 – 14.00 LÕUNA PAUS
14.00 – 16.00 töötoad lektorite juhtimisel
1. Viljo Viljasoo
2. Moses Maimon
3. Arvo Soomets
4. Viigi Viil

Korraldajad: Põlvamaa Tervisenõukogu
Rahastajad: Tervise Arengu Instituut, ESF programm “Tervislikke valikuid toatavad meetmed 2010-2011;
Põlva Maavalitsus; MTÜ Partnerlus, Leader

Ürituse kuulutus Põlvamaa kodulehel

Viljo Viljasoo ei ole teadupärast tervisespetsialist, vaid peamiselt esineb ta püramiidimüstika ja pendli väe jutlustajana, mitte oma doktoritöö teemal piima jahutussüsteemide vallas. Viide Maaülikoolile müstika teemadel teeb koolile häbi, sest Maaülikool ei tegele püramiidide “energia” ega pildamise uurimisega, see on ainult Viljo Viljasoo isiklik luul, et need valdkonnad kuidagi teadusega seotud on.

Tegelikult arvan, et Maaülikooli juhtkond peaks kooli maine hoidmiseks sekkuma ja instrueerima oma töötajaid selles, et nad oma eralõbusid ei kaunistaks kooli auväärse nimega, kui sel puudub igasugune seos.

Moses Maimon pole samuti tervisespetsialist. Ajakirjanduse vahendusel on ta tuttavaks saanud kui tantra õpetaja, kes suhte- ja seksiteemalisi tasulisi kursuseid korraldab. Ja nüüd siis saab maksumaksja raha toel endale sellise kena foorumi ja märke CV-sse, et kutsuti osalema Põlvamaa tervisekonverentsile, mida sponsoreeris lausa Euroopa Sotsiaalfond ja Tervise Arengu Instituut — järelikult on tema tegevus väga tervist arendav.

Arvo Soomets on keskpärast sorti udumeister oma maagilise maatriksiga. Jutt ja mõtted on seal nii segased, et sisukat sisu leiab ehk hea fantaasia korral, mis ilmselt iseloomustabki adekvaatselt tema vaimset seisundit, aga kindel on see, et tervisespetsialist, kellel oleks pädevust inimestele maksumaksja toel tervisetarkust õpetada, pole temagi. Kvantripatsi müügimees on ta ehk küll, aga tervisega pole sellelgi jubinal mingit pistmist.

Viigi Viil on registri järgi päris arst, erialalt pediaater ja töökohaks märgitud OÜ Hekardi Kuressaares. Guugeldades tema nimega saame teada, et ta on klassikaline crank magnet ehk inimene, kes korjab endasse mitmeid libateadusi — NLP, kinesioloogia (mitte segi ajada päris teadusega inimese liikumisest), energeetiline psühholoogia, metameditsiin, tervendav puudutus…

Teate, ma pole enda jaoks veel sobivaid sõnu leidnud, kuidas väljendada tunnet, kui selgub, et päris õppinud arst on posijaks hakanud ja pole neid kahte valdkonda selgelt eristanud. Selline juhtum on minumeelest selgelt ohtlikum kui külanõid oma loitsudega. Pealtnäha ontlik ja haritud inimene, arstikutse kenasti omandatud, registris kirjas ja puha, aga samas on oma ajusse üles korjanud mida eriskummalisemaid arusaamu ja promob neid kui arstiteaduse saavutusi, mis tegelikult aga tõendus- ja teaduspõhise meditsiini seisukohalt isegi minusugusele mittemeedikule täiesti absurdsed tunduvad. Ma imestan selle üle, kuidas saab ühe inimese sisse mahtuda nii vastandlikud arusaamad nagu tõenduspõhine meditsiin ja nt “kinesioloogia”.

Helistasin Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunikule Maris Jakobsonile ja teavitasin selle toimuva ürituse sisust ja esinejatest. Ürituse kontaktisikuks TAI poolt on Põlva Maavalitsuse peaspetsialist Ene Mattus (Tervishoitöötajate registris kui erakorralise meditsiini õde) ja Tallinnast TAI peakorterist otseselt neid asju ei otsustata.

Põlvamaa Tervisenõukogu sekretär Ene Mattus on üks neist, kelle lubakirja, soovituse, kaasaaitamise, toel jne on see terviseedenduse nime all toimuv libameditsiiniliste asendustegevuste reklaamüritus saanud ka muud toetust ning otsest raha.

ESF nende toetajate-rahastajate seas tähistab Euroopa Sotsiaalfondi, seega kogu Euroopa maksumaksjad on pandud kohalikke susservussereid rahaliselt toetama. Meil haldab neid rahasid Sotsiaalministeerium.

Terviseedendus paistab olevat üks võlusõnadest, mille varjus on libameedikud õppinud end usutavaks tegema. Siinne viimatine näide puudutas metameditsiini, mille konverentsi toetuseks andis raha Hasartmängumaksu Nõukogu. Neilgi oli jutu järgi tegu “terviseedendusliku konverentsiga”, kuigi tervise edendamise asemel on see ühe mitteteadusliku meditsiinisarnase tegevuse kaubamärgi reklaamüritus.

Meie ühine rahakott on valveta jäetud ja kratid on kohe kallal.

Loe veel:

45 Replies to “Tervise Arengu Instituut (TAI) toetab rahaliselt posimist”

  1. TAI hõlma all on siiski ka muid piiripealseid tegevusi ette võetud, nt
    Olen terve ja endaga rahul – olen töövõimelisem ja parem!
    Toimumisaeg: 10.- 11. märts 2011

    Koolituse on kokku pannud ja viivad läbi
    Psühholoog Sirje Agan ja treener Hanna Roosi

    Sirje Agan on psühholoog ja pereterapeut.
    Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli psühholoogia eriala ning läbinud mag. õppe andragoogikas Tallinna Ülikoolis. Ta on töötanud pikka aega psühholoogi, pereterapeudi ja õppejõuna.

    Hanna Roosi on Shin Do ja Pilatese treener, õppinud sensei Kazuko Kuratomi, Heli Randoja ja Kelly Mc Kinnoni käe all. Ta on töötanud ka 10 aastat massöörina ja täiendanud oma oskusi Reiki, refleksoloogia, idameditsiini ja kinesioloogia vallas ning peab oluliseks holistilist lähenemist.

    Koolituse maht: 16 tundi
    Maksumus: 98 eurot
    Koolituse toimumiskoht: Tervise Arengu Instituut, Hiiu 42, Tallinn.

  2. Veel TAI varasalvest:
    Psühholoogiliselt keeruliste olukordade analüüs ja lahendamine
    Toimumisaeg: 3. – 4. mai 2011

    Grupis on võimalik uurida lähemalt oma tööst tulenevaid pingeid ning stressiga toimetuleku mehhanisme. Tulemuseks on suurem teadlikkus ja sisemine tasakaal, mis loob eeldused uuele lähenemisele ja loovatele
    lahendustele.

    Käsitlemist leiavad teemad:
    · Emotsionaalne intelligentsus (iseenda ja tunnete juhtimine; tähenduse ja fookuse muutmine; tunnete, mõtete ja uskumuste jõu kasutamine)
    · Suhtlemisoskused (eneseväljendamine, enesekehtestamine, mõistmine ja psühholoogiline nõustamine)
    · Stressi juhtimine (lõdvestumise tehnikad, hingamise, kujutlusjõu ja taotluste kasutamine)

    Töö toimub väikeses grupis (kuni 16 osalejat)

    Koolitajad:
    Sirje Agan ja Tiia Lõoke
    Mõlemad on lõpetanud psühholoogia eriala Tartu Ülikoolis ja omavad tänaseks päevaks pika-ajalist töökogemust psühholoogi ja koolitajana. Sirje on pereterapeut ja Tiia gestalt-terapeut ning vabastava hingamise terapeut.

    Sirje Agan ja Tiia Lõoke toimetavad koolitusfirmas Voog

    Tiia Lõoke endast:

    Olen läbinud 3-aastase hingamisterapeutide väljaõppe Binnie A. Dansby juures (Source Process and Breathwork) ja täiendanud end mitmetel teistel vabastava hingamise meetodil põhinevatel enesearengu koolitustel (Leonard Orr, Lena K.Tuulse, Dan Brule, Colin P.Sisson).

    Lisaks olen õppinud ja praktiseerinud reikit, india tantsu, Tai Chi’d, joogat. Olen õppinud budismi ja meditatsiooni mitmesugustes keskustes Inglismaal ja Soomes, sh olen tõlkinud mitu budismi käsitlevat raamatut (Kamalashila “Mõtlus”, Sangharakshita “Vabaduse maitse”, “Kaheksaosaline tee”).

    Olen osalenud isikliku arengu alastel koolitustel nii eestis kui välismaal: Anthony Robbinsi NLP-põhine koolitus, Brandon Bay Rännaku-meetod, B.Hellingeri pere- ja organisatsioonikonstellatsioonide kursused Marta Thorheimi ja Tiiu Viluga. Olen saanud Anni Sennovi poolt loodud Auratransformaatori väljaõppe.

    Auratransformatsioon… vau!

  3. See teeb päris kurvaks. Kui me vaevleme arstide ja õdede vähesuse ja suure töökoormusega, meditsiinitöötajatel napib aega oma töö raames inimestele pühenduda, siis samal ajal liiguvad sellised tegelased mööda Eestit nagu rändtsirkus, ja osa arstegi kulutab oma ajast o keegisa sellisele kahtlase väärtusega tegevusele. Kindlasti pakub see neile emotsinaalset rahuldust ja toob ka sisse. Võimalik, et ka kuulajad jäävad rahule ja nende meel saab lahutatud (mõistusest ja kehast). Ainult et pikemas perspektiivis on sellsiel tegevusel kahjulikud tagajärjed sotsiaalministeeriumile ja kogu meie sotsiaal- ja meditsiinisüsteemile, sest keegi peab hiljem hakkama ravima neid, kes õigel ajal õiget ravi ei saanud ja toetama neid, kes suure hurraaga ja heauskselt oma vara igasuguste imevidinate ja imemeetodite peale ära on raisanud.

    Kui me nõuame kohalikelt omavalitsustelt, et nad kulutaksid oma eelarveressursse otstarbekalt ja elanike huvides, siis ootaks, et ka riiklik sektor teeb sama ning asetab vastutavatele kohtadele tööle inimesed, kes võimelised reaalsusel ja sooovmõtlemisel ning teaduspõhisel lähenemisel ja filosoofilis-emotsionaalsetel mõttekonstruktsioonidel vahet tegema.

    Kas anname RAHA LASTELE või auratransformaatoritele? Muide, miks ei ole veel kuulda olnud aurakondensaatoritest? Ma suudan ette kujutada päris mitut head rakendust aurakondensaatorile….

  4. “Maagiline maatriks” paistab küll olevat mingi klassikaline sharlataanlus kuubis – peale segase sisu viitavad sellele ka kodulehe retoorika, turundamisviisid ja hinnad. Väga inetu lugu, et ilmselgetel petistel lastakse riigi poolt rahastatud üritusel endale reklaami teha.

  5. Viljo Viljasoo, Moses Maimon, Viigi Viil… On need ikka inimeste pärisnimed? Ei juhtu just tihti, et eesnimi ja perenimi niivõrd sarnased on.

  6. Diplomi olemasolu ei tähenda, et ta ei võiks posida. On muidugi iseäranis kahetsusväärne, et diplomiga inimene posib.

  7. @gaal:
    Kui sa tähelepanelikult lugesid, siis ütlesin minagi, et Viigi Viil on päris arst, kel vastav haridus ja töökoht. Samas “kinesioloogia”, NLP, metameditsiin ja muud sellised, mida ta täiendavas korras õppinud on, liigituvad päris hästi posimiseks. Neid valdkondi ei õpetata päris ülikoolide päris õppekavade järgi neil puudub teaduslik alus ja tõendatud terapeutiline toime.

  8. gaal ütles:

    OK, käi temaga kohtumas ära, siis võib edasi rääkida.

    Kui posimise pärisuses veendumine nõuab tingimata isiklikku kontakti, nagu oleks sõnadega selgeks teha võimatu (sest muidu saaks ju siin ka asju selgemaks rääkida), siis pole ju mingit mõtet hilisemal edasirääkimisel, mis?

  9. Iseenesest on muidugi täiesti mõeldav ja võimalik, et olles küll mitmetel libameditsiinilistel kursustel käinud, võib kujuneda neist asjust kriitiline arusaam ning edaspidi siis seda kogemust arstikutse seisukohast vahendada ja kaasinimesi hoiatada neis peituvate ohtude eest.

    Võib ju täitsa juhtuda, et kokkutulnud inimesed kuulavad Viljo Viljasoo püramiidijuttu, Moses Maimoni tantraulma, Arvo Soometsa kvanthäma ja siis tuleb Viigi Viil ja selgitab kokkutulnuile lihtsas, arusaadavas, aga samas teaduslikult korrektses keeles, miks eelnevasse juttu suure skepsisega peaks suhtuma.

    Kas tõesti võib selliseid imesid juhtuda, kui inimene on üle 10 aasta tõsimeeli NLP-le, kinesioloogiale takka kiitnud, teistelegi pajatanud ja ka praktiseerinud?

    @gaal: too esimene FB link ei avane. Mingi video?

  10. Ma julgesin videolingi avada. Ei midagi erilist – mingi para-kassi-kooli promo. Pööritati magnetiga kompassi j.m.s.

  11. Skeptikud. Käige enne kohapeal ära . Ja alles siis võtke sõna. Ilma osalemata jääb teis samasugune mulje nagu tavalisest soolapuhujast. Kes kisab palju, aga tegelikult asjast ei tea mitte midagi.
    Olete kuskilt lugenud, kelleltki kuulnud jne.

    Avatust ja positiivset meelt.

  12. Ei maksa lahmida valimatult kui teemast midagi ei tea! Moses Maimon (on reaalselt eksisteeriv isik ja ise tunnen) õpetab hatha jogat ja meditatsiooni. Hatha jooga üks osa on tantra jooga (mille olemusest inimesed enamasti valesti aru saavad, see pole valimatu ke…e). Hatha joga on väga effektiivne füsioteraapia vorm, teaduslikult põhjendatud, meditatsiooni kasulikkusest saab ka artikleid leida kui huvi on. Suhtuge palun rahulikult asjadesse millest teil endil aimu pole. Lihtsalt niisama lahmimine ei tee teile au.

  13. Suhtun väga rahulikult ning ootan täielikus rahus ja sisemises tasakaalus viiteid, mis kinnitaksid eelmainit teaduslikku põhjendatust.

  14. Kehakultuuri kasulikkuse kohta leiab ilmselt andmeid küll. Miks kehakultuuri järsku ‘võimlemise’ asemel ‘hatha joogaks’ peaks nimetama, on omaette küsimus (võtame arvesse ka fakti, et nagu sellisel puhul ikka kombeks, erinevad hatha jooga kaasaegses läänemaailmas ja hatha jooga vanas Indias üksteisest nagu siga ja kägu).

  15. Kui rääkida mingi võimlemisviisi eriliselt suurest kasust, siis peaks see kasu mu meelest ületama kasu, mida saadakse muudest levinud võimlemistest. Selle vastu, et ennast liigutada on kasulik, ei vaidle muidugi keegi.

  16. Jooga kohta ei ütle ühtegi paha sõna – vähemalt selle kui kehaliste harjutuste süsteemi, millega olen tuttav. Ei näe mingit põhjust, miks sellest ei võiks rääkida tervisekonverentsil aga “Maagiline maatriks” ei anna mulle küll hingerahu.
    Huvitav oleks teada, mille kohta EAS ütleks, et kuulge see on küll jama. Millised referentsid peavad olema, et kvalifitseeruda? Mõni artikkel naisteajakirjades või Õhtulehes tundub vist piisavat….

  17. Jooga kohta ei ütle ühtegi paha sõna – vähemalt selle kui kehaliste harjutuste süsteemi, millega olen tuttav. Ei näe mingit põhjust, miks sellest ei võiks rääkida tervisekonverentsil

    Jah ja ei. Kui meil on hulk süsteeme, mille kasu on umbes võrdne, siis just ühe eelistamine konverentsi korraldajate poolt ei ole kõige õigem. See on nagu konkureerivate ravimite hulgast just ühe üleskiitmine.

  18. Joogaga seoses meenus Daniel O’Briani lõbus artikkel “Viis olukorda, mis on häbeliku mehe jaoks katastroofilised”.

    # 3. Yoga Class/The Gym in General

    Yoga is just a disaster. Not a lot of people know this, but it was invented by the Israeli military as a way to torture war prisoners in uniquely humiliating ways. /…/ Yoga utilizes a code of language that every participant except you understands. The instructor will say something like “Feel the energy bubbling at your center,” or “Now go ahead and expand your heart chakra,” and you’ll think it’s nonsense until you look around and realize that absolutely everyone else is expanding the shit out of their heart chakras. You’ve got your leg in the air and you’re desperately trying not to fall down while simultaneously trying to “breathe through your core,” as if that means anything…

  19. Kriku ütles:

    Jah ja ei. Kui meil on hulk süsteeme, mille kasu on umbes võrdne, siis just ühe eelistamine konverentsi korraldajate poolt ei ole kõige õigem. See on nagu konkureerivate ravimite hulgast just ühe üleskiitmine.

    Ot, sa Kriku kujutad ette, et nad peaksid sisuliselt ühepäevase ürituse korral püüdma kajastada kõiki kehalise aktiivsuse vorme, süsteeme jne. Hulluks oled läinud või?
    Loomulikult tuleb teha valik ja nende valik oli selline. Mõnel teisel üritusel räägitakse teistest meetoditest, süsteemidest.

  20. Tänan küsimast, ei ole. 1-päevasesse üritusse mahuks kindlasti üldhariv ettekanne näiteks sellest, millised kehalise aktiivsuse vormid kellele sobivad ja mispärast. Juhul kui hakatakse rääkima, et kõik tehku joogat, siis ei ole see päris õige. Ma ei väida, et seal tingimata nii peaks minema, aga kerge kahtlus on küll.

  21. Lemps ütles:

    ….. Ilma osalemata jääb teis samasugune mulje nagu tavalisest soolapuhujast. Kes kisab palju, aga tegelikult asjast ei tea mitte midagi…….

    Tore, kui inimene tunnistab otsesõnu, et soolapuhujad ei tea asjast midagi.
    Ning ajavad ainult mullikesi.

    Oleks selliseid ausaid inimesi ainult rohkem.

  22. “Maagilise maatriksi” referentsid ajakirjanduses:
    Võsa petsi saade,
    Naistelehe artikkel, kus keegi tädi pajatab põhiliselt oma eelmisest elust

  23. Ma lugesin teie FB-s, et jutt antud teema ümber libises platseebole.
    Mul on selline lihtsakoeline küsimus, ehk keegi võtaks vaevaks vastata. Mis asi on platseebo efekt? Kui see efekt on olemas, siis miks seda ei võiks kasutada? Kas see ei aitaks näiteks ravikulusid vähendada? Ok, pettus, aga niipalju kui mina aru saan, toimib ju tervistavalt. Mis selle taga siis on? Kui ainuüksi usk ravimi tegelikkusesse ja toimesse tekitab tervistumise efekti, siis minu lihtne mõistus ei näe põhjust, miks seda mitte ära kasutada.

    Ma ei oota siinkohal tavaskeptilist arvamust vaid ma siiralt loodan, et teie seltskonnas on mõni tõeline ekspert, meedik näiteks, kes seletaks mulle midagi lahti kah.

  24. Kahetsusväärne on sellist juttu lugeda= krattideks tituleerija kuulub ise ju sülgepritsivate netikrattide kogukonda. Suhtun neisse ammugi eelarvamusega, ( see mul endal 3-s kommentaar elus..), kuid hing ei jääks enne rahule, kui seda kirja ei kirjutaks. Tõesti , tõesti on olemas ja eksisteerivad mitmed erinevate eluvalkondade esindajad ja harud: sealhulgas tavameditsiin ja alternatiivne meditsiin. Kui üks ei aita, siis oodatakse teiselt enamat. Kas te kommenteerijad ka teate, millised terviseprobleemid ja haigused vallutavad meid aina enam? Palun tutvuge Eesti tervisenäitajatega ja tervist toetava /ennetava tegevusega Eestis ja kogu maailmas. (s.h. idamaad …)
    Skeptikud ja sildistajad, kes elavadki igasuguste petmiste ja pettuste hirmus – kas see ei pea mitte paika, et varas ise kardab varast kõige enam? Te ei ole ju üldse teemaga kursis ning kuuldes/lugedes teie jaoks võõrast nime/teemat, on kohe aju alarmis? MIks te kardate uut ja midagi teistmoodi? ( teie mõistes soolapuhujaid) Miks te siis ei karda üliedukate ravimifirmade , kes tohutut raha koguvad, valmistatud ravimitest mingeid ohte? Kahju, et teie kogukond “kriitikuid” ei suuda mõista, et nii nagu on erinevates kaalukategooriates/juukse ja silmavärviga inimesi – nii on ka mõttemaailmad(loe vaimne tervis) erinev ning kõik ei suudagi mõelda nende tasemel. ( loe: ei ole arenenud sinnamaale) Mina ka ei ole, kuid ma ei mõista hukka ei neid ega ka teid. Lihtsalt ma ei pritsi oma arvamust nagu tatti esimesele ettejuhtuvale tegijale näkku….Võta siis teadmiseks- kriku, martin vällik, naabrimees, ell ja teised… : kõik teie psüühilised probleemid saavadki alguse SINU mõtlemisest. Minu vaimne tervis ei pea vajalikuks neti teel kedagi maha teha ega laimata enne, kui olen ise kohapeal käinud ja ennast asjadega kurssi viinud. Pikk TEE teil veel minna! HEAD VAIMSET ARENEMIST! Mine õue ja tee endale midagi head kasvõi värske õhuga sapiseid ajusid loputades?

  25. Ingmar ütles:

    ma ei pritsi oma arvamust nagu tatti esimesele ettejuhtuvale tegijale näkku

    Ma arvan, et siin ei käi arvamust avaldamas just palju selliseid, kellel oleks kombeks võõraid inimesi oma kehavedelikega kasta; selles mõttes kohatu võrdlus.

    Muidu on jutt õige — tuleb olla uudishimulik, ei tohi karta, ennast peab arendama. Kuidas kartmatult ennast arendades selliste järeldusteni jõutakse nagu kommenteerija “tervisesõber”, on aga juba raskem mõista.

  26. tervisesõber ütles:

    Skeptikud ja sildistajad, kes elavadki igasuguste petmiste ja pettuste hirmus – kas see ei pea mitte paika, et varas ise kardab varast kõige enam? Te ei ole ju üldse teemaga kursis ning kuuldes/lugedes teie jaoks võõrast nime/teemat, on kohe aju alarmis?

    Äkki meil on röögatusuured mandelkehad ja imetillukesed eesmised vöökäärud? Siis saaksime väita, et see on füsioloogiline iseärasus; Darwin on meid loonud kõige uue ja arusaamatu ees kabuhirmu tundma!

  27. Osalesin eilsel konverentsil.
    Siinses arutelus on jäetud tähelepanuta esimene osa….ehk siis põhiloengud : Kunstiakadeemia professor David Vseviov,pereterapeut Pille Murrik,maavalitsuse poolt isik,kes tõi välja statistika Põlvamaa kohta.Keskendutud on ainult osale päevakavast.
    Moderaatorina tegutsenud arst(kes on ennast kurssi viinud ka aternatiivmeetoditega)juhtis korduvalt tähelepanu vastuoludele ja ohtudele ja kutsus ta üles oma tervise eest seismisel jääma kaine mõistuse juurde.Tekkis mõte,mis haagib ka Pille Murriku ettekandega…lapsele tuleb tutvustada ohte…hea on seda teha koos,järelvave all.

    Seega ei saanud aru,et tegu oleks maksumaksja raha kulutamisega “posimise” propageerimisele.
    PS loen ennast ka pigem skeptikuks,just seepärast osalesingi.

  28. Naabrimees ütles:

    Mis asi on platseebo efekt? Kui see efekt on olemas, siis miks seda ei võiks kasutada? Kas see ei aitaks näiteks ravikulusid vähendada?

    Minu teada kasutataksegi; vahel harva, aga võib-olla isegi mitte nii harva. Selline mulje on mul paarist sel teemal kuulatud ettekandest jäänud. Kulud kuludeks, aga küllalt nõrkade vaevustega patsient saab platseebo abil hädast lahti ilma kõrvalmõjudeta.

  29. @osaleja:
    Tänan selle kommentaari eest, aga palun räägi ka sellest, mida Viljasoo, Soomets ja Maimon rääkisid ja millest koosnesid pealelõunased töötoad.

    David Vseviovi või Pille Murriku kohta pole ma ju mitte midagi kobisenud (jäetud tähelepanuta, nagu Sa ütlesid) ja nende esinemisi pole vaja õigustada. Või arvad, et paari huvitava ja asjaliku esinemine õigustab igasugust neile järgnevat umbluud?

  30. Seda just ütlesingi,et tekkis tajutav eristumine…esimene osa ja teine ning moderaator juhtis sellele ka pidevat tähelepanu.

    Ega 15-20 minutiga eriti palju ei räägi…
    mis jäi meelde Viljasoost-enamusele vist keeruline ja arusaamatu.Näitas katkendit filmist,kui keeruline on aju…

    Maimon tutvustas lühidalt,mis tantra tähendab.Tõlkimine võttis omajagu aega.Jõudis muidugi ka tantristliku seksi juurde….aga nagu kommentaar tuli..seks on alati olnud ja Põlvamaa vähese iibe juures ehk tähtiski teema.

    Soometsa ettekannet kommenteeriks Vseviovi toodud näitega ajaloost rahval on vaja tsirkust ja leiba.:) Slaidid olid OK, aga sellise ambitsioonika soovi…kõik ja kohe maatriksiga korda…..lõpetas küsimus saalist ja moderaatoripoolne kokkuvõte.

    Töötubade kohta oskan ainult kommenteerida Viigi Viili oma,seal osalesin.( kuna endal tihti õlapinged)
    Seletas ja näitas lihastesse tekkivaid pingeid ja lihtsaid eneseabi võtteid,liigutusi,massaazi.Minu arust asjalik ja saab kasutada.Seletas,et teinud mingeid rühiprojekte aastaid .

    @Martin Vällik:

  31. nojah,

    Programm “Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011”

    Seminar Tartumaa koolide huvijuhtidele, noorsootöötajatele ja koostööpartneritele. Toilas SPA konverentsikeskus 9.-10. mail 2011

    Toetavad ESF, Haigekassa, Tartumaa MV

    09.05 esineb Viigi Viil “Kuidas hoida ennast ja teisi läbipõlemisest”.

  32. @Ahto:
    Et sa ei oska ennast hoida näitab seegi, et kohe tõttad siia lehele nojahhima:) Noorsootöötajatel peaks ikka rohkem seda empaatiat ja suhtlemisvaldmidust olema, kui pelgalt arvuti taga….

  33. Viigi Viil – arst-kinesioloog – loenguhoos:
    Viigi Viil värvide mõjust kehale ja meelele

    Viigi Viil, kuidas jõudsite arst-kinesioloogina värvide-temaatikani ning kas ja kuidas on see aidanud teid teie töös?

    Kuidas jõudsin? :) Hea küsimus…üks asi viis teiseni. Kuna kinesioloogias otsime stressi vallandumisel päästikuid ( et mis käivitab protsessi), siis paljudel juhtudel on see värv.

    Näide: keegi läks kunagi kallimast lahku ja viimasel korral, kui asju klaariti, oli partneril seljas roheline pluus. Edaspidi on võimalik, et roheline toob sama emotsiooni uuesti välja….

    Lisaks esineb ka akadeemilises meditsiinis, näiteks toitumissoovitustes väide – mida intensiivsemalt on üks puuvili värvunud, seda rohkem antioksüdante ta sisaldab ja seda kasulikumalt toimib oksüdatiivse stressi puhul. Nahahaiguste ravis on oluline näiteks valgusravi jne.

    29. novembril algusega kell 19:00 Dorpati keskuses. 7 eurot.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga