Märtsi planeetide seis ja leiud ajakirjandusest

  • Planeetide seis on märtsis vaatamisväärne. Õhtu jooksul on võimalik ära näha Merkuur, Veenus, Jupiter, Marss, Saturn – kõik klassikalised ja palja silmaga vaadeldavad planeedid, mida tunti juba iidsetel aegadel ja osati eristada taevavõlvil kinni seisvatest tähtedest.

    Kohe peale päikeseloojangut tuleb loojangu suunast horisondi kohalt otsida Merkuuri, abiks binokkel, kuna taevas on seal suunas veel hele. Kõrgemal on näha hele Veenus, mida võib üritada tabada juba enne Päikese täielikku loojumist, ja veel kõrgemal Jupiter.

    Klõpsa pildile, näed suuremalt.

    Kuigi planeet Marss ronib Lõvi jalgade vahel üle horisondi juba kella kuueks õhtul, muutub ta seda silmatorkavamaks, mida pimedamaks muutub taevas. Või siis oodata umbes südaööni ja vaadelda Marssi koos Saturniga, kes selleks ajaks mõlemad kagusuunas kõrgust on kogunud.

    Klõpsa pildile, näed suuremalt.

    Pildid on tehtud tasuta planetaariumiprogrammiga Stellarium.

    Olgu etteruttavalt veel näidatud planeetide seis 21. detsembril 2012:

    planeedid seisuga 21. detsember 2012

    Kuidas tundub – kas joonduvad kõik planeedid ühele joonele ja raskuskese nihkub Päikesest välja?

  • Hingamisterapeut ja ekstaatiline algallikas
    Liisa Kaal, Femme.ee
    Muu hulgas täiesti legitiimne ja sisuline küsimus:

    Palun nüüd kõigil posijail ja soolapuhujail ning nende pooldajail mulle ära seletada, mida head teeb hingamisterapeut.

  • Ametlik statistika – vaktsineerimine paneb haigestuma
    Celtic kohtus numbritega ja need ajasid ta segadusse. Kui kellelgi meist on soovi asja asjalikul moel ja korrektselt üle seletada, siis oleksin mina ja tuhanded teised tõe otsijad tänulikud.
  • Mees, kes hoidis ära kolmanda maailmasõja
    Aadu Hiietamm, Õhtuleht

    Kell 00.15 [1983. aasta 26. septembril] hakkas ootamatult huilgama sireen. Kosmosest baseeruvalt hoiatussüsteemilt tuli teade, et USA idarannikult on NSVLi poole saadetud mandritevaheline tuumarakett.
    […]
    Olnuks see tõepoolest tuumarakett, jäänuks tuumaplahvatuseni kusagil Venemaal 25 minutit.
    […]
    Kuus kuud kestnud juurdlus selgitas, et luuresatelliit pidas USA tuumarakettide stardiks kõrgetest pilvedest peegeldunud päikesekiirt.
    […]
    Tänavu 24. veebruaril sai sõjaväepensionär Stanislav Petrov Baden-Badenis Saksa ekspresidendilt Roman Herzogilt maailma päästmise eest maineka Saksa meediaauhinna.

Täna polegi midagi rohkemat öelda, aga küllap teie usinad käed toimetavad siia uusi lugusid.

170 Replies to “Märtsi planeetide seis ja leiud ajakirjandusest”

  1. Celticu postituse täienduseks võiks lisada ühe teise jutulõnga.

    Täspustuseks: 2012. a alguseks on mõned laborid Eestis (nt Quattromed, Kliinikumi ühendlabor) võtnud kasutusele korrektse läkaköha seroloogilise diagnooosimise meetodi, mis põhineb spetsiifiliste PT IgG tüüpi antikehade tiitri kvantitatiivsel määramisel vereseerumist.

  2. Kõnealune lõim algab emaga, kes väljendab muret, et tema lapsel tuvastati teadmata analüüside teel (mida ei ole vist tark segamini ajada diagnoosimisega) läkaköha, aga ta ei paista läkastavalt köhivat ja on läkaköha vastu vaktsineeritud. See kompott on ema arvates mittekonsistentne ja võib vihjata raviveale:

    olen šokis.sain täna teda analüüsitulemused-lapsel läkaköha!Ta on mul vaktsineeritud nagu kord ja kohus,ei ta köhi üldse (ainult köhatab)kuigi läkaköha puhul peaks laps tugevalt köhima isegi kuni oksendamiseni ning öösiti.Aru ma ei saa-äkki on midagi sassi läinud arstidel?kas kellegil äkki kokkupuuteid selle haigusega?

    Kui ma nüüd õigesti aru saan, siis seletaks seda kompotti kenasti hüpotees, et vaktsineeritud laps sai läkaköha-nakkuse, tema immuunsüsteem reageeris sellele edukalt — traditsioonilisi haigusnähte ei ilmnenud — ja selle tulemusena siginesid verre antikehad, mida mainitud veretest tuvastada võis.

    M, igaks juhuks küsin üle, ega vaktsineerimise tulemusena tekkivad antikehad kõnealuses testis valepositiivset tulemust põhjustada ei saa?

  3. Jah, see “ametlik statistika” jäi sotsiaalmeedias silma. Kiiruga vastasin nii:

    Väike vihje tekstülesande lahendamiseks. Võta Eestis vaksineeritud inimeste arvust haigestunute protsent ja võrdle seda mittevaksineeritud inimeste arvust haigestunute protsendiga.
    Yesterday at 7:06pm · Like

    Tegin põgusa arvutuse 2005 aasta läkaköha kohta. Vaksineeritutest haigestus 0.0016% ja mittevaksineeritutest haigestus 0.0023%
    Yesterday at 7:22pm · Like

    Väga põhjalikku uurimistööd ei teinud ja andmed võtsin antud artiklist ja wikipeediast.

  4. dig ütles:

    M, igaks juhuks küsin üle, ega vaktsineerimise tulemusena tekkivad antikehad kõnealuses testis valepositiivset tulemust põhjustada ei saa?

    Jah. nii ongi.

  5. Eile olla ära surnud tuntud pimbitembumees Andrew Breitbart. (Esmainfo põhjal südameataki kätte1.) Täna avaneb vandenõuteooria-vaatlejatel suurepäraline võimalus jälgida vandenõuteooriaid sündimas, koorumas ja potsatamas. Buzzfeed on teinud valiku.

    ____________
    1 Viagra asjassesegatuse kahtlustamiseks pole mingit alust, seega võib sellest vabalt spekuleerida.

  6. Täna 3. märtsi varahommikul (kell 2-6) on taevas huvitav taevakehade asend – kuusnurk.

    Selle tippudeks on: Jupiteri ja Veenuse ühendus, Kuu, Marss, Saturn, Pluuto, ning Neptuuni ja Päikse ühendus. Ainult Merkuur ja Uraan jäävad sellest kuusnurgast välja. Tippude vahele tekib ka hulk vastandusi: Kuu ja Pluuto, Marss ja Päike, Saturn ja Veenus.

    Milline astroloogiline mõju on kuusnurgal, seda kahjuks ei oska ütelda, aga väga tähelepanuväärne seis on küll.

    Kuusnurk on iidne India mandala, kosmogramm, taeva märk.

  7. Huffington Post räägib, et Delaware osariigis asuva Wilmingtoni linna volikogu on vastu võtnud inimese mõistet täpsustava resolutsiooni.

    “[E]ach ‘egg person’ and each ‘sperm person’ should be deemed equal in the eyes of the government and be subject to the same laws and regulations as any other dependent minor and be protected against abuse, neglect or abandonment by the parent or guardian,” says the resolution. “[L]aws should be enacted by all legislative bodies in the United States to promote equal representation, and should potentially include laws in defense of ‘personhood,’ forbidding every man from destroying his semen.”

  8. McGill hõikab maha, et McGill’i ja Stanfordi neuroloogid on meeldiva muusika taga peituva matemaatika mõistmisel edusamme teinud.

    Whether it’s Bach or Brubeck, a new study shows that composers repeat rhythmic patterns in their works in such a way that the part is a copy of the larger whole. A research team led by neuroscientists Drs. Daniel Levitin and Vinod Menon, from McGill and Stanford Universities, respectively, analyzed the scores of close to 2,000 musical compositions written by more than 40 composers over the last 400 years in a large variety of Western musical genres.

    The researchers found that all the musical compositions they studied shared the same “fractal” quality, where the part is a more limited repetition of the whole. That is the larger temporal structure of well-formed musical pieces is composed of repeating motifs of their own short-term temporal structure. At the same time, researchers also discovered that each composer had his or her own highly individual rhythmic signature. “This was one of the most unanticipated and exciting findings of our research,” asserts Levitin. “Mozart’s notated rhythms were the least predictable, Beethoven’s were the most, and Monteverdi and Joplin had nearly identical, overlapping rhythm distributions. But they each have their own distinctive rhythmic signature that you can capture. Our findings also suggest that rhythm may play an even greater role than pitch in conveying a composer’s distinctive style.”

  9. Õhtuleht teeb ülevaate vandenõuteooriatest
    Kommentaatoritel on ka loomulikult hulk teooriaid :

    See on ammu teada, et kuul tuul ei puhu ja kivimid, mis väidetavalt toodi sealt on maapealse päritoluga.
    Kui teadus hakkas arenema ja saadi paremaid analüüse võtta kadusid Nasast 40 kasti kuu ga seotud materjale.
    Hea on muidugi see, et tegelased, kes filmisid ja olid selle valega seotud on kõik hävitatud kaasaarvatud nende perekonnad ja sugulased, see on õppetunniks järgmistele , kes teevad koostööd suurte petistega.
    Günter, 10:24, 3. märts 2012
    Teadmiseks, et fluor on alumiiniumi tootmise jääkprodukt, millega ei ole midagi teha ja kuna see sobib ideaalselt inimeste mentaalseks sandistamiseks, siis kasutavad illuminaadid seda kõikjal kus võimalik.

  10. Nagu lugeja kindlasti hästi mäletab, harrastas Gandalf suitsurõngaste puhumist. LiveScience kirjutab selle kunsti praktilistest rakendustest.

    Vortex guns capable of firing doughnut-shaped rings of air have sat around as toys or oddball gadgets for years. Now a U.S. lab has added an extra kick with electrically charged rings that could clear out smoke-filled hallways for firefighters, or deliver clingy shots of tear gas or pepper spray without the need for accuracy.

  11. Mis fluori puutub, siis sellel on nii kurje kui kuulsaid rakendusi. Üks kurikuulsamaid on muidugi uraanheksafluoriid, mis leiab kasutamist uraani rikkamaks tsentrifuugimise kontekstis. Igapäevasemates kontekstides leiavad C—F sideme põnevad omadused kasutamist lugematutes fluoropolümeerides — mõned on head panni peale panemiseks, teised hingavates spordiriietes — ja nii mõneski sünteetilises raviva toimega kemikaalis.

    Nagu vandenõuteoorialt oodatagi, on jama ka jutt sellest, kuidas fluori ei tekiks, kui alumiiniumi poleks tarvis toota. Pärismaailmas võib näiteks ExportersIndia.com’i veebilehel näha pikka nimekirja kapitalistlikest notsudest, kes India ja teiste Aasia riikide maapõuest väärtusliku fluorimaagi üles tuhnivad ja kalli raha eest välismaale maha parseldavad.

  12. Austria ajakirjanik Hans Weiss teab, et kontsernid on häbematud ja arstid nende käsilased, mistõttu tohtreid ei või usaldada. Teadmise on maakeelde vahendanud Äripäeva kirjastus; ajaleht Äripäev on autorit ka usutleda võtnud. Weissi vastused Äripäeva küsimustele algavad nendinguga, et ta ei ole kogu valdkonnas enam pädev, kuna ei tegele enam selle teemaga.

    Kui korrumpeerunud on Teie arvates Euroopa ravimi- ja meditsiinivaldkond ning kuidas Te lühidalt selle tööstusharu sees toimuva kokku võtaksite, millised jõujooned valitsevad ning kas see on nende aastate jooksul, mis Te meditsiiniajakirjanikuna olete tegelenud ka muutunud?

    Ma ei ole päris kursis hetkeseisuga, sest sellest ajast saadik, kui ma oma raamatu avaldasin, olen tegelenud teiste teemadega. Aga ma ei usu, et midagi väga palju muutunud oleks. Ma olen märganud, et Euroopas saavad ravimikontsernid erinevalt USAst veel palju häbematumalt ja takistamatult oma turundusplaane läbi viia, kuna Euroopas ei ole poliitikud praktiliselt üldse huvitatud ravimikontsernide kontrollimisest ning karistamisest. Riigid suures osas ei sekku ning annavad ravimikontsernidele vabad käed.

    Kui Weissi jutt aga tõele vastab, on asi muidugi üpris tõsine.

    [K]ui minna, nii nagu mina seda tegin, ühele kinnisele ravimikongressile, kus tuleb ühe nädalavahetuse eest tasuda 4000 eurot, siis kui niipalju raha maksta, ei küsi keegi, kes te olete. Olete lihtsalt osa sellest kinnisest kogukonnast. Nii pääsesin ligi kõikvõimalikule siseinfole, ostsin väga suure raha eest ka uuringutulemusi, ning see võimaldas mulle heita pilk sellele, kuidas farmaatsiatööstus tegelikult toimib.

    Paljukiidetud uuringud ja neile tehtavad kulutused on pigem kõrvalise tähtsusega, seda öeldakse omavahel kongressidel ka väga selgesti välja: „Me oleme marketingist ja mitte uuringutest lähtuv tööstusharu.“ Turundusmeetmete juurde kuuluvad muu hulgas ka arstide mõjutamine, otsesed ja kaudsed altkäemaksud jne jne. Selleks annavad kontsernid välja 3 kuni 4 korda rohkem raha kui uuringute jaoks. Ning sellega teenivad nad ka suurt raha. Kui vaadata suurte kontsernide kasuminumbreid, siis selliseid ei leia ühestki teisest tööstusharust.

  13. NZ Herald News räägib Uus-Meremaa vähikirikust.

    The Napier Equippers Church may have to answer to the Advertising Standards Authority if the organisation deems its sign stating “Jesus Heals Cancer” falls within its jurisdiction.

    The Tamatea church erected the billboard last week to the disgust of the local Condin family, whose three-year-old son is undergoing treatment for leukaemia. On Monday the church added a tally to the sign to symbolise the six people it claimed to have seen healed of cancer.

    Esindatud on ka bürokraat, kes osutab, et mõistlikud inimesed ignoreerivad kirikute ekstravagantseid lubadusi ja ei kuku auku.

    Consumer NZ chief executive Sue Chetwin said from a consumer’s position the billboard “falls between the cracks”, as a church does not come under the Fair Trading Act.

    But she was hesitant to advocate a type of control system, despite acknowledging the billboard could be hurtful.

    “Do we want regulations for this sort of thing? A sensible person would probably ignore it.”

    Juhtumit analüüsib Steven Novella.

    There has been a fair bit of research into intercessory prayer. The results are essentially negative. More studies are negative than positive, and the positive ones have critical flaws (although they seem to get more media attention). If there were a clinically significant effect from intercessory prayer the existing studies would have shown a more consistent and clearly positive signal. What we have is most consistent with no effect. The evidence is incompatible with the claim that “Jesus heals cancer.”

    If we were talking about a medical product or service I think it is clear that no legitimate regulatory body would allow the claim of curing cancer based upon existing evidence. It would be considered false advertising or even medical malpractice. But in this situation we are not dealing with a practitioner or commercial product, but a church putting up a billboard on their own property.

    Mustvalge maailmapildiga kuulus skeptik nõuab loomulikult jama otsekohest mahavõtmist ja süüdlaste karmi karistamist, soovitatavalt tuleriidal.

    In my opinion I think free speech and religious freedom take precedence in this case. The pastor is not telling his flock to throw away their medicine. He is not selling a product. Also it should be clear that this is a church making a statement of faith. Further, the Condins and anyone else are free to publicly criticize the church and point out that their faith-based claims are without evidence. I just don’t see a role for government regulation in restricting such faith-based statements. The claim that “Jesus heals” is very common in the Christian community. Adding the word “cancer” after that does not change the fundamental nature of the claim.

  14. isand Weiss kostis:

    Ma olen märganud, et Euroopas saavad ravimikontsernid erinevalt USAst veel palju häbematumalt ja takistamatult oma turundusplaane läbi viia, kuna Euroopas ei ole poliitikud praktiliselt üldse huvitatud ravimikontsernide kontrollimisest ning karistamisest.

    Küllap siis sellepärast ongi Euroopas retseptiravimite reklaam mittearstide seas keelatud erinevalt USAst, kus seda igal õhtul telerist näha võib: Euroopa ravimikontsernid nagu Smacksoglichklein rakendavad lihtsalt turundusplaani, mis ravimeid vaka all hoiab, et nii hinda kõrgemaks ajada. FiercePharma pajatab, kuivõrd edukas säärane turundusplaan on. Kindlasti ravimikontserne esindava ajakirja Nature Reviews Drug Discovery kolumnist on lausa virisenud, et väljakujunenud hinnagradient võib põhjustada Euroopa ravimitootjate mahajäämust innovatsiooni vallas.

  15. Õhtuleht teatab, et ees seisab nii suur puhkepäev, et isegi raha istub paigal ja mõtiskleb oma pattude üle.

    Teisel ülestõusmispühal, 9. aprillil, ei toimu pankadevahelisi ja rahvusvahelisi arveldusi eurodes, sest püha tõttu on euroala arveldussüsteemides puhkepäev.

    Veider, et pangad ei palka lisaks kristlikele arvutitele moslemitest või budistidest arvuteid.

  16. Russia Today hõiskab, et NASA on ära kaotanud laptopi, mis sisaldab ISS’i juhtimiseks vajalikke käsusõnu.

    A laptop with the algorithm used to control the ISS was one of 48 gizmos and gadgets that NASA either reported lost or stolen between April 2009 and April 2011, the agency’s inspector general, Paul Martin, tells the House Committee on Science, Space and Technology. Although the incidents date back to nearly three years ago, Martin has only now informed Congress of the accidents. They are discussed in a written statement he authored and published this week under the title “NASA Cybersecurity: An Examination of the Agency’s Information Security.”
    For the Cliff Notes version, we’ve got you covered. Information security at NASA: not so good.

    Mine siis võta kinni, miks TASS ei ole teatanud, et NASA Kuul käimist võltsis.

  17. BBC räägib nõiajahist Londonis.

    A couple have been found guilty of murdering a teenager they had accused of using witchcraft.

    During the trial, jurors heard Kristy was in such pain after three days of attacks by Bikubi and Bamu, who used knives, sticks, metal bars and a hammer and chisel, that he “begged to die”, before slipping under the water.

    Kristy had been killed while he and his siblings were visiting Bikubi and Bamu for Christmas, the court was told.

    During the stay, Bikubi turned on them, accusing them of bringing “kindoki” – or witchcraft – into his home.

    Enne surma ja pärast põhjalikku piinamist olevat Kristy üles tunnistanud, et ta tegelikult sorts on.

    Kristy had refused to admit to sorcery and witchcraft and his punishments, in a “deliverance” ceremony, became more horrendous until he admitted to being a sorcerer.

    Tähelepanelik vaatleja paneb loomulikult tähele killukest faktiliselt küsitavat poliitilist korrektsust, kus poliitiline tegelane väidab otsesõnu, et kultuure, kus lapsnõidu taga kiusatakse, ei ole olemas:

    Met Det Supt Terry Sharpe said: “Child abuse in any form, including that based on a belief in witchcraft or spirit possession, is a horrific crime which is condemned by people of all cultures, communities and faith, and is never acceptable in any circumstances.”

  18. Telegraph hoiatab, et nõiakütid võivad ringi kõndida ka päise päeva ajal ja tähelepandamatult.

    Yet experts believe what is being reported it only the tip of the iceberg and the reality is that even where communities are aware of abuse going on, such as children being beaten, starved, burnt, blindfolded or having chilli rubbed in their eyes, they are content to ignore it.

    Anyway, kust sihuke nõiavärk üldse pärit on?

    Witchcraft, with its close links to Christian churches in Africa, is seen by extremists of a natural extension to the religion, and has followed African Communities here. Whilst the practise is centuries old, the accusing of children of witchcraft is thought to be a modern phenomena, first becoming common in the mid-1990s.

    Until then, it was believed that children could receive witchcraft but they would be have its full power until they reached adulthood. That has changed, and increasingly relatives believe that the children are ‘possessed’ and the torture is carried out as a form of exorcism.

    With the rise in the UK of unregulated churches preaching fundamentalist views and endorsing witchcraft, has come an increase in the kind of horrific cases the Old Bailey has just heard.

    Kas ma juba mainisin, et nõiaküttide pesi võib leiduda täiesti süütutes ja tähelepandamatutes kohtades?

    “Dozens of rogue churches don’t want to change their practices. Small churches can be hidden away in a living room or a garage.”

  19. Washington Post tutvustab raamatut, mis uurib Scramble for Africa ja HIV’i plahvatusliku leviku vahelisi võimalisi seoseid.

    We now know where the epidemic began: a small patch of dense forest in southeastern Cameroon. We know when: within a couple of decades on either side of 1900. We have a good idea of how: A hunter caught an infected chimpanzee for food, allowing the virus to pass from the chimp’s blood into the hunter’s body, probably through a cut during butchering.

    For decades nobody knew the reasons behind the birth of the AIDS epidemic. But it is now clear that the epidemic’s birth and crucial early growth happened during Africa’s colonial era, amid massive intrusion of new people and technology into a land where ancient ways still prevailed. European powers engaged in a feverish race for wealth and glory blazed routes up muddy rivers and into dense forests that had been traveled only sporadically by humans before.

    The most disruptive of these intruders were thousands of African porters. Forced into service by European colonial powers, they cut paths through the exact area that researchers have now identified as the birthplace of the AIDS epidemic. It was here, in a single moment of transmission from chimp to human, that a strain of virus called HIV-1 group M first appeared.

  20. Novaator räägib, kuidas Itaalia teadlased kombineerisid kahe traditsioonilise Itaalia leiutise — raadioside ja pasta — parimaid omadusi.

    Itaalia ja Rootsi teadlased võivad olla leidnud lahenduse sagedusalade ülekoormatuse probleemile, andes raadiolainetele spiraalmakaroni kuju, mis võimaldab teoreetiliselt edastada ja vastu võtta lõpmatut hulka raadiokanaleid. Selle demonstreerimiseks saatsid nad kaks väändunud raadiolainet üle Veneetsia laguuni vete.

    Lisaks maakeral edastatavate infokoguste suurendamisele võib uuest avastusest olla abi ka kaugete kosmoseobjektide paremaks mõistmiseks. Näiteks mustad augud on pidevas pöörlemises, mis paneb neist mööduvad raadiolained selle järgi väänduma. Tamburini sõnul aitaks Linnutee keskmes asuvast ülisuure massiga mustast august lähtuva kiirguse analüüsimine astronoomidel koguda olulist infot augu pöörlemise kohta.

  21. Novaator räägib ka, et William Gibsoni välja mõeldud Intrusion Countermeasure Electronics on leiutamisel.

    Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlased uurivad võimalust luua arvutipilv, mis suudaks iseseisvalt tuvastada küberründe, selle kõrvaldada ja kahju likvideerida. Seejuures ei katkestaks süsteem samal ajal oma tavapärast tööd, kirjutas Network World.

    “Just nagu inimesel on hoiatussüsteem, mis suudab tuvastada, kas keha toimib normaalselt, on edukas küberrünne meie hüpoteesi järgi süsteemi normaalses toimimises avastatav anomaalia,” selgitas ta. “Jälgides “normaalse” pilvandmetöötluse süsteemi tööd, selgitame me välja süsteemi kaitsmist vajavad osad, mis loodetavasti võimaldab muuta kogu arvutipilve rünnete suhtes turvaliseks.”

  22. Forte vahendab Daily Telegraphi artiklis “Saage tuttavaks: inimeste varaseim teadaolev eellane!”.

    505 miljoni aasta tagant pärinevates kivististes talletunud tillukeste vingerdavate loomade säilmed on kõige varajasem tõend algelise seljakeelikuga eluvormi olemasolust /—/

    Selgroogsete eelkäijana on äsjatuvastatud olendi näol usutavasti tegu kõigi keelikloomade hõimkonda kuuluvate loomade, sh kalade, lindude, roomajate, kahepaiksete ja imetajate kauge esivanemaga.

    Avastus tähendab, et viie sentimeetri pikkusest elukast liiginimega Pikaia gracilens põlvnevad sedavõrd erilaadsed loomad nagu maod, luiged ja inimesed, osutasid teadlased.

    Kommentaariumis annavad tooni kreatsionistid ja need inimesed, kes teadlaseid alati vereimejateks peavad (kui avastatakse midagi, mis nende veendumusi kinnitab, leiavad, et rahva raha raisatakse iseenesestmõistetavate asjade mõttetuks uurimiseks; kui avastatakse midagi, mis veendumusi kõigutab, süüdistatakse uurijaid altkäemaksu eest ärimeeste või ideoloogide soovitud tulemuste tootmises).

  23. Mart K. ütles:

    Kommentaariumis annavad tooni kreatsionistid ja need inimesed, kes teadlaseid alati vereimejateks peavad …

    Ehk ka mitmesugused trollid? Näiteks see tegelane, kes eesti keeles isand Hovindi tarkust kuulutab, on tõenäoliselt lihtsalt trollimas.

  24. Orac vahendab, et järjekordne Burzynski patsient on ära surnud.

    Her parents later found her passed out on the bathroom floor and took her to Singapore General Hospital (SGH).

    My purpose in writing this is not to gloat. Really, it’s not. Rather, it’s simply to point out that the evidence that Dr. Burzynski likely doesn’t do any better than conventional therapy is actually out there, hidden in plain site. It’s there in the stories of patients like Brynlin Sanders and Isabelle Tan. It’s also there in the lack of reliable evidence showing that Dr. Burzynski can save patients with cancer that conventional cancer doctors cannot. Pointing this out at every opportunity is essential, because the Burzynski publicity machine continues unabated, drawing the desperate and unwary into its gaping maw.

  25. Forte räägib lõbusa seltskonnamängu Tibu-tibu, kes on süüdi? järjekordsest episoodist.

    Juba sada aastat ihuüksi Titanicu uputamise ränkrasket vastutust kandnud jäämäele võidakse süü nüüd osaliselt andeks anda, kuna teadlased on kindlaks teinud veel ühe patuoina — Maa loodusliku kaaslase Kuu.

    Ehkki reisilaeva õnnetu lõpu põhjustas kokkuvõttes siiski kokkupõrge röögatu jäätorniga, paigutasid selle takistuse laeva teele kolm kuud varem aset leidnud, Kuuga seotud ebatavalised sündmused, väidab värske uurimuse põhjal The Telegraph.

    Uurijad avastasid, et uskumatult haruldane kombinatsioon hulgast astronoomilistest teguritest, nende hulgas Kuu suurim lähenemine Maale viimase 1400 aasta jooksul, olid 1912. aasta jaanuaris toimunud ebatavaliselt tugeva tõusu põhjuseks.

    Algajatele mängijatele olgu meelde tuletatud, et mängu eesmärgiks on üles leida ettekujutatav olevus, keda võib ette kujutada pahatahtliku krati või deemonina. Iga kord, kui midagi untsu läheb, peab too deemon läheduses pesitsema; mängu eesmärk on välja selgitada, kelle või mille sisse ta seekord pugenud on. Kuna deemonid tegutsevad alati üksinda, järeldub sellest, et Kuu pealt deemon leiti, automaatselt, et jäämäe sees deemonit olla ei saanud.

  26. Slate uurib, missugused loomad peale inimeste homoseksofoobiat üles näitavad.

    We’ve heard that many species of nonhuman animals engage in gay sex, which calls into question the first part of Cameron’s statement. But what about the practice of shunning gays—can animals be homophobic too?

    Not as far as we know. Homosexual behavior has been documented in hundreds of animal species, but the same does not hold for gay-bashing. For starters, few animals are exclusively gay. Two female Japanese macaques might have playful sex with each other on Tuesday, then mate with males on Wednesday. Pairs of male elephants sometimes form years-long companionships that include sexual activity, while their heterosexual couplings tend to be one-night stands. For these and many other species, sexual preferences seem to be fluid rather than binary: Gay sex doesn’t make them gay, and straight sex doesn’t make them straight. In these cases, the concept of homophobia simply doesn’t apply.

    Still, it’s possible that a social grouping of animals would ostracize a member for engaging in even a single act of gay sex. Indeed, members of nonhuman species have been known to shun members of their social groups on account of certain specific behaviors. A 1995 study described a young adult chimpanzee that refused to grunt submissively and seemed to bully females; eight other males assaulted him and exiled him from the group for three months. It’s not inconceivable that unwanted sexual advances, homosexual or otherwise, might warrant the same harsh treatment; it simply hasn’t been documented.

  27. Postimehes on hulka ninatarku streigi teemal sõna võtnud. Enamik pakub huvi üksnes poliitilisest küljest, aga keegi Margus Margit Sutrop teoretiseerib kardinatagustest jõududest — ja kukub seega skeptikute huvi alla.

    Õpetajate ja neid toetavate ametiühingute streik on õigustatud siis, kui see ei ole manipuleeritud, kuid praegu Eestis tekkinud olukorras võivad protestimeeleavaldused kontrolli alt väljuda, arvas Tartu Ülikooli Eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop.

  28. Fox News teatab, et FBI on omavärviliseks pööranud kuulsa vandenõu LulzSec suurnina, kes nimetargana paljude anonüümikute nimed ametivõimudele avaldanud on.

    Law enforcement agents on two continents swooped in on top members of the infamous computer hacking group LulzSec early this morning, and acting largely on evidence gathered by the organization’s brazen leader — who sources say has been secretly working for the government for months — arrested three and charged two more with conspiracy.

    Charges against four of the five were based on a conspiracy case filed in New York federal court, FoxNews.com has learned. An indictment charging the suspects, who include two men from Great Britain, two from Ireland and an American in Chicago, is expected to be unsealed Tuesday morning in the Southern District of New York.

    “This is devastating to the organization,” said an FBI official involved with the investigation. “We’re chopping off the head of LulzSec.”

  29. Fox’i kvaliteet on muidugi teada — viiest arreteeritust, kes Foxi andmeil “kahel kontinendil” asusid, asus ainult üks kontinendil. Ülejäänud neli elasid saarte peal.

  30. Nature teatab, et Illinoisis nähti Elvist Higgsi bosonit.

    A hint of the Higgs boson, the missing piece in the standard model of particle physics, has been found in data collected by the Tevatron, the now-shuttered US particle collider at Fermilab in Batavia, Illinois.

    While not statistically significant, the indications announced on 7 March at the Moriond conference in La Thuile, Italy, are consistent with 2011 reports of a possible standard model Higgs particle with a mass of around 125 GeV from experiments at the Large Hadron Collider at CERN near Geneva, Switzerland.

    Researchers on the Tevatron see an excess of events produced in the machine’s proton–antiproton collisions that could be caused by a Higgs with a mass between 117 and 131 GeV. The excess had a statistical significance of 2.6 sigma, meaning there is about a 0.5% probability that the result is due to chance.

  31. OLGE VALVEL: Maad tabab väga tugev päikesetorm! hoiatab Õhtuleht

    Maale on teel tugev päikesetorm, mis ekspertide sõnul mõjutab elektrivõrkude toimimist, satelliitide tööd ja lennuliiklust.

    Viimase viie aasta suurim torm vallandub neljapäeval, vahendab BBC. Ilmaspetsialistide sõnul põhjustasid tormi päikeseplahvatused, mis selle nädala esimeses pooles toimusid.

    Päikesetorm tähendab aga, et mõnes piirkonnas, eriti madalamatel laiuskraadidel, on selge taeva korral võimalik näha virmalisi.

    Torm mõjutab enim polaarpiirkondi ja sealset lennuliiklust soovitatakse kärpida või neid piirkondi sootuks vältida.

    Briti ilmaeksperdi Joseph Kunchesi sõnul on seal tormiga kaasnevat kõige tõenäolisem näha neljapäeva öösel. “See tabab meid niiöelda otse vastu nina,” räägib Kunches. “Viimase 24 tunni jooksul on ilm kosmoses väga huvitavaks muutunud,” räägib mees. Torm kestab reede hommikuni.

    Kaadrid päikese sellest piirkonnast, kus plahvatused toimusid, näitavad suuri päikeselaikude kogumeid, mis tähendab, et sinna on kogunenud suurel hulgal magnetenergiat.

    Väide, et päikesetormid Maal toimuvad mõjutavad, pole võetud õhust: 1972. aastal jäi ühe sellise tormi tõttu telefonivõrguta terve Illinoisi osariik USAs.

  32. Naistepäeval sookvootidest ja korrast nagu Norras pajatamas Marianne Mikko Delfis: Marianne Mikko: Sookvoodid, sookollid, pudru ja kapsad

    Eurovolinik Viviane Redingi ettepanek, et vähemalt 40% börsiettevõtete nõukogudest peaks moodustama naised, on tekitanud suure tormi ka Eesti pisikeses teeklaasis.

    „Milline nõme mõte sekkuda turumajandusse! Igavene sotsialist! Täitsa lolliks läinud Brüsseli-tibi!“ kuuleme me.

    Rahu, ainult, rahu, härrased. Katsume aru saada, mida ikkagi tahab Euroopa Komisjoni volinik, Luxemburgist pärit konservatiiv Viviane Reding. Kohe hakatuseks teeme selgeks ka selle, et pr Reding pole kunagi mingi kvoodi-lemb olnud. Ent 2012. aasta kevadel tuli ta välja siiski selge ettepanekuga: Euroopa Liidu konkurentsivõime tõstmiseks on vajalik, et börsiettevõtete nõukogudes poleks mehi rohkem kui 60%.
    Põhimõte pole Euroopas uus, selle maaletoojaks ja esimeseks rakendajaks oli Norra. Kuus aastat tagasi oli Norra börsiettevõtete nõukogudesse nö evolutsiooni teel jõudnud 19% naisi, pärast kvoodisüsteemi kehtestamist oli naisi nõukogudes 40%. Samal ajal ettevõtete tegevjuhtide suhtes kvoote ei kehtestatud.

    Mis muutus Norra ettevõtetes? Nad muutusid kasumlikumaks, innovatiivsemaks ja konkurentsivõimelisemaks. Tõusis organisatsiooni töökultuur ja maad võttis vastastikune lugupidamine. Sõnaga: majandus elavnes ja Norra võitis!

  33. Väike My ütles:

    Otseselt pole küll vist filtreeritud vee süü aga:

    http://www.tarbija24.ee/767106…..e-tervise/

    Artikkel kirjutab:

    Helvi-Helene lasi talle paigaldatud veefiltri paari päeva pärast ära viia ja soovis raha tagasi, kuid Saluste keeldub seda tegemast ka pärast tarbijakaitseameti vastavat otsust ja Aqyalife lisamist musta nimekirja.

    Saluste põhjendab raha tagastamisest loobumist sellega, et seade kaotas kasutatuna osa oma väärtusest.

    Paneme nüüd tähele põnevat demagoogiavõtet: ebaeetilise udu ajamisega vahele jäänud müügimees üritab kauba tagasivõtmist freimida kui uut ostu-müügitehingut, kus vana naine tahab müüa kasutatud veefiltrit ning vana müügimees on nõus hinna üle uuesti tingima. Peavoolu-maailmas on loomulikult tegemist vana tehingu tühistamisega või õngetõmmatud ohvrile kompensatsiooni maksmisega ning ettekäänded tagasimakstava raha kinnipidamiseks või edasi kauplemiseks on uus ebaeetiline udu.

  34. ABC news teatab, et Los Angeleses kinni peetud 71-aastane vanamees, kes üritas kohaliku riigi sisse smugeldada paarikümmet tuhandet võltsitud erektsioonitabletti.

    A former South Korean law enforcement officer accused of bringing nearly 40,000 phony erectile dysfunction pills into the U.S. has been released on a $10,000 bond.

    He was arrested Wednesday at his Los Angeles apartment on charges of trafficking in counterfeit goods.

    Ju siis on see ka ilma ACTA’ta seadusevastane.

  35. Telegraph räägib, kuidas levinud beetablokaatoril propranoloolil on ka rassismivastane toime.

    Volunteers given the beta-blocker, used to treat chest pains and lower heart rates, scored lower on a standard psychological test of “implicit” racist attitudes.

    They appeared to be less racially prejudiced at a subconscious level than another group treated with a “dummy” placebo pill.

    Scientists believe the discovery can be explained by the fact that racism is fundamentally founded on fear.

    The scientists wrote: “The main finding of our study is that propranolol significantly reduced implicit but not explicit racial bias.”

    Despite the study’s small size and limitations, the researchers believe it raises important ethical and philosophical questions.

    Mõnevõrra lihtsustatult öeldes seisneb beetablokaatorite toime adrenaliini mõju nõrgendamises, mis toob kaasa südame löögisageduse ja vererõhu vähenemise, aga pidurdab ka keha stressireaktsiooniga seotud funktsioone — nagu fight-or-flight response. Teada on juhtumeid, kus pillimehed beetablokaatori abil käte värinat alla suruvad (aga mõned muusikaspetsialistid kurdavad, et nii saadud kvaliteetne muusika olevat emotsionaalselt tuimavõitu) ning juhtumeid, kus laskesportlased beetablokaatori abil käte värinat alla suruvad (aga mõned dopinguspetsialistid kurdavad, et nii saadud kvaliteetsed augud märklehes olevat ebaausad). Oletatavasti on see, et kõnealune uuring leidis propranolooli ainult alateadlikku rassismi vastu tõhusa olevat, tingitud sellest, et teadlik rassism ei sõltu otseselt füsioloogilisest ressist, vaid teadlikest eelarvamustest.

    Hüpotees, et rassismi olemas ei ole, ei vääri vist rohkem vaatlemist. Kas kohus võiks vihakuritegude ärahoidmiseks neonatsidele ette kirjutada vihavastaste rohtude võtmist (või suitsetamist), on huvitav ja paljude tahkudega eetilis-filosoofiline küsimus.

  36. Mäletatavasti on kopiraitistidel veider komme regulaarselt väita, et selleks, et loovisikud raha saaksid, tuleb iga filmi- või raamatu- või mänguteemalise liigutuse eest kellelegi — soovitatavalt suurfirmale — maksta. (Meenutagem näiteks naistepäeva puhul Tühja Teemasse üles riputatud Mamy Blue klippi, mis loetud tundide järel jälle ära kadus, kuna keegi Web Sheriff, üks SOFA Entertainment ja teine SOFA Entertainment sedalaadi ideedest kantud virina esitasid.)

    Gama Sutra tutvustab kõnealuse hüpoteesi järjekordset kontranäidet. Seekord on suurfirma Valve tulu mängu Team Fortress 2 serveerimisest kaksteist korda kasvanud lihtsalt seetõttu, et nad otsustasid oma mängu lubada ka neid mängijaid, kes mängimise eest ei maksa.

    “The trouble is, when you’re a AAA box game, the only people who can earn you new revenue are the people who haven’t bought your game. This drives you to build new content to attract new people,” Ludwig said, “There’s a fundamental tension between building the game to satisfy existing players and attract new players.”

    Salajaseks koostisosaks oli sõltuvuse kultiveerimine:

    In order to make a successful free-to-play game, Valve needed to make sure that its players were constantly coming back to Team Fortress 2 and checking back in. Part of its strategy entailed engaging its player community in as many different ways as possible.

    Samuti rakendati vana head võtet — loovisikutest mängijate ideede ekspluateerimist ilma neile selle eest punast pennigi maksmata.

    Ludwig showed TF2’s Sniper-focused update as an example. Each content update started with a teaser trailer that hinted at several possible new items or features, and Valve developers would monitor the community reaction in the forums to determine which aspects caught the players’ attention. “We found people in the forums talking about how cool it would be if the Pyro could light the sniper’s arrows on fire. To be honest, we hadn’t considered it, but we were able to implement it by the time the update shipped,” Ludwig said.

    Tõsi küll, võib arvata, et mängijad, kes lobisesid ideedest kui lahe oleks … vormis, nende ideede realiseerumise üle väga ei kurvasta. Ei tea, kas selle põhjuseks on, et Ideelise Omandi(tm) proponendid pole neile veel piisavalt selgitustööd teinud või näiteks hoopis see, et neid õnnestavad edukalt ideede protsess per se ja resultaatidega mängimine, mitte saamata punased pennid?

  37. ExtremeTech kirjutab masinast, kes arvutimänge välja mõtleb.

    A PhD student at Imperial College London has created a computer AI, called Angelina, that can create computer games autonomously.

    In a process called “cooperative co-evolution,” which is an emerging field of evolutionary computation, each aspect of the game is broken down into “species” — level layout, enemy behavior, and power-ups are all species. Angelina takes a random selection of species and throws them together to create a game.

    Loovisikust arvutil on piisavalt kujutlusvõimet, et elektroonilises vaimusilmas näha inimest, kes mängukandidaati agarasti mängib, ning selle kujutluse põhjal ära arvata, mida inimene põnevaks või ülemäära keeruliseks peab.

    Now, the evolutionary part: Angelina simulates a human playing through this random game 400 times. Levels that are too hard to complete are softened. Maps that are completely impossible are thrown out entirely. Power-ups are added, removed, and tweaked. Enemy behavior is changed. After each of these changes, another 400 iterations are played. Each time, Angelina breeds together fun designs, while bad designs are left out of the gene pool. The end result, which you can experience for yourself on the Games By Angelina website, is surprisingly good. Some of the games require you to visit multiple locations to pick up the right items, in order, to finish the level; not bad, for an evolutionary algorithm.

    Kahjuks diskrimineerivad omandiõigust puudutavad seadused ikka veel mittekorporatiivseid virtuaalisikuid, mistõttu oleks Angelina’le ka parima tahtmise korral võimatu punaseid penne — olgu või virtuaalseid — maksta.

  38. Discovery edastab uudiseid militaarrindelt, kus tutvustatakse järjekordset robootika militaarrakendust. Seekord on USA Merevägi juurutamas roboteid, kes loobivad laiali granaate, mis kustutavad tulekahjusid.

    March 8, 2012 — Fire has proven deadly for sailors throughout the centuries of naval warfare. The U.S. Navy wants to counter that ancient foe with a humanoid robot capable of throwing extinguisher grenades as it nimbly moves about the narrow passages and ladderways of modern warships.

    Tähelepanelik lugeja paneb loomulikult tähele, et säherdune militaarrakendus oleks igati jõukohane ka Asimovi kolme robootika seadust järgivatele masinatele, kellel Esimene Seadus otsese jõu kasutamise või kasutamata jätmise ära keelab.

  39. PhysOrg heidab valgust uudsetele valgusdioodidele, kes muundavad elektrienergiat valgusenergiaks 230% kasuteguriga.

    (PhysOrg.com) — For the first time, researchers have demonstrated that an LED can emit more optical power than the electrical power it consumes. Although scientifically intriguing, the results won’t immediately result in ultra-efficient commercial LEDs since the demonstration works only for LEDs with very low input power that produce very small amounts of light.

    In their experiments, the researchers reduced the LED’s input power to just 30 picowatts and measured an output of 69 picowatts of light – an efficiency of 230%. The physical mechanisms worked the same as with any LED: when excited by the applied voltage, electrons and holes have a certain probability of generating photons. The researchers didn’t try to increase this probability, as some previous research has focused on, but instead took advantage of small amounts of excess heat to emit more power than consumed. This heat arises from vibrations in the device’s atomic lattice, which occur due to entropy.

    Nagu hea tava ette näeb, on avastuse teinud teadlased oma tööst kokku pannud ka teadusartikli: Thermoelectrically Pumped Light-Emitting Diodes Operating above Unity Efficiency

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.