Ideomotoorne efekt – Sniffexi ja muu pildamise saladus

Pildaja suure riistaga. Foto: Thomas J. TurneyIdeomotoorne efekt kirjeldab sisendusjõu mõju tahtmatule ja alateadlikule motoorsele käitumisele. William Carpenter võttis 1852. aastal kasutusele termini “ideomotoorne aktsioon”, seletamaks nõiavitsa ja pendli liikumist veesoonte otsijate käes ja laudade ümberminekut meediumite seanssidel. Ka noolte liikumine Ouija laual on põhjustatud ideomotoorsest efektist.

Carpenter väitis, et mõistus võib tekitada lihaste liikumist ka sõltumatult tahtest või emotsioonidest. Me ei pruugi sellest küll teadlikud olla, aga sugestioonid võivad olla tekitatud teiste poolt või kujunenud vaatluste tulemusena. Need sisendused võivad avaldada mõju mõistusele ja mõjutad motoorset liikumist.

Ameerika psühholoogide William Jamesi ja Ray Hymani, prantslasest keemiku Michael Chevreuli ja inglise teadlase Michael Faraday teaduslikud testid on näidanud, et paljud nähtused, mis on omistatud vaimsetele ja paranormaalsetele jõududele või müstilistele energiatele, on tegelikult tingitud ideomotoorsest tegevusest. Testid tõestavad, et “ausad, intelligentsed inimesed võivad alateadlikult tekitada [ja tekitavadki] lihaste liikumist, mis on kooskõlas nende ootustega” (Hyman 1999). Testid näitavad ka, et käitumist suunavaid sugestioone võib tekitada vaevumärgatavate vihjete abil (Hyman 1977).

Noolte liikumine Ouija laual, vahendaja käeliigutused vahendatud suhtlemise puhul, käte ja jalgade liigutused rakenduslikus kinesioloogias ja hüpnootilise sugestiooni arvele pandud teatud käitumine on tegelikult tingitud ideomotoorsest efektist. Ray Human (1999) on demonstreerinud ideomotoorse liikumise ahvatlevat mõju meditsiinilises šarlatanluses. Selle rakenduslikeks näideteks võib pidada “Toftnessi kiirguse detektorit” (kasutatav kiropraktikas), “musti kaste”, mis leiavad kasutust meditsiinilises radiesteesias ja radioonikas (populaarne loodusravis, kus seda kasutatakse diagnoosimiseks ja ravimiseks vajaliku “energiat” püüdmiseks.) Hyman väidab ka, et sellised asjad nagu chi kung ja Deepak Chopra poolt harrastatavas ajurveda meditsiinis populaarne “pulsidiagnoos” on kõige paremini seletatavad ideomotoorse mõju kaudu ja ei vaja mingite müstiliste energiate nagu chi olemasolu.

Tõlgitud raamatust The Skeptics Dictionary, Robert Todd Carroll.

Loe veel:
teadus.ee: NÕIAVITSAD JA PENDLID. SISSEJUHATUS PILDAMISSE
Ray Hyman: How People Are Fooled by Ideomotor Action
Barrett L. Dorko: The Presence and Purpose of Ideomotor Movement

17 Replies to “Ideomotoorne efekt – Sniffexi ja muu pildamise saladus”

  1. “pulsidiagnoos” on kõige paremini seletatavad ideomotoorse mõju kaudu ja ei vaja mingite müstiliste energiate nagu chi olemasolu.

    Pulsidiagnoosi ei ole olemas. On pulsidiagnostika. Palpeeritakse pulsi täituvust mõlemal käel minu mäletamist mööd kolme sõrmega (eraldi). Chi e. qi’ga pole siin mingit tegemist.
    Ühesõnaga, enne kui midagi tõestama hakkate, tehke asi omale selgeks.

  2. Vice versa,
    tore oleks sul oma enda nõuannnet “enne kui midagi tõestama hakkate, tehke asi omale selgeks” järgida. Ütlesid: “Chi e. qi’ga pole siin mingit tegemist.”

    Siin kõige autoriteetsemast allikast Pulse Academy’st:
    “Pulse diagnostics is the health diagnosis method known from ancient times. It is founded on concepts of oriental philosophy and medicine (Traditional Chinesse Medicine) : YIN-YANG, WU-XING, ELEMENTS, Qi energy and etc.
    The purpose of oriental pulse diagnostics is to estimate the unbalance of Yin and Yang in human body, energy condition and to make out a diagnosis in form of deviation of various types of Qi energies from harmony.”

    http://pulse-academy.com/gloss.....nostic.htm

  3. sorry, “kõige autoriteetsemast allikast” on ehk antud kontekstis siiski eksitav väljend, parem oleks vist “hundi suust” :)

  4. Tõsi ta on, et Hiina maailmakäsitluse kesksemaid mõisteid on just chi (qi). Hiina filosoofia, meditsiin ja võitluskunstid ei saa ei üle ega ümber chi mõistest. Aga ma ei saa aru, miks kohaliku konnatiigi skeptikud sellest nii pöördesse lähevad? Vaadake, on ju hiinlased oma loodud maailmapildi toel sama edukalt arenenud, ei ole jäänud kiviaja tasemele. Nii meie, kui nende arengu ajaloos on tähelepanuväärseid leiutusi olnud. Lääne inimene on tublim tapariistade väljamõtleja…
    Pulsidiagnostika on imetlusväärne ja täiuslik haiguste diagnostika meetod. Pulsi täituvuse järgi antakse organile (organite süsteemile) hinnang. Tulemust seletatakse energiate tasakaalu teooriast lähtuvalt.
    Muide, hiinlastel on diagnostikameetodeid, mis on otseselt seotud chi abil diagnoosimisega ja mida tehakse ka distansi pealt, pulsidiagnostika selle alla ei kuulu.

  5. Hiina võitluskunstid võib küll rahulikult välja jätta, ei ole seal chi aga qi-ga mitte midagi tegemist.
    Shaolin jms on lihtsalt puhtalt füüsiline arendamine segatud mustkunstiga – http://shaolintricks.blogspot.com/
    Igasugu chi energy pallidega vastase ründamine ning enda maa külge kinni kasvatamine on ammuilma praktikas oma mõttetuse tõestanud.
    Distantsi pealt diagnoosimise nõiameistreid on meil siingi, neid ei ole vaja Hiinast importida :)

  6. Shaolin jms on lihtsalt puhtalt füüsiline arendamine segatud mustkunstiga
    Siis peaks ju olema võimalik sedasama korrata igas meie spordiklubi saalis, kus mehed muskleid pumpavad. Torkame mõne viie mõõgatera otsa ja kogume muudkui pappi vaatajatelt. On ju hea äriidee!

    ei ole seal chi aga qi-ga mitte midagi tegemist.
    Oled sa ise mõne hiina võitluskunsti liigiga tegelenud?

  7. ma ei oska sulle nüüd öelda….õhupall torgati viie hiinlaste odadest oluliselt teravama naela otsa – midagi ei juhtunud. fakiiri naelavoodis olen ka ise lebanud – midagi ei juhtunud.

    hiinlaste chi ega qi kohta ei oska midagi öelda aga japsid ajavad omad samasugused asjad ilma igasuguste müstiliste jõududeta ära ja just OMADEST kogemustest ja pikematest kokkupuudetest lähtuvalt võin öelda, et vähemalt sama hästi kui hiinmannidki. nii, et kui on võimalik ka ilma chi’ta, ei näe ma mingit põhjust, miks peaks sedasama tegema chi’ga ja, et see üldse olemas on :-)

  8. midagi ei juhtunud õhupalliga siis, kui see seati orale kohaga, kus kumm oluliselt paksem.
    Fakiirivoodi ohutus on ammugi tõestatud, aga onklid seal klippides iseendaga katset tehes unustasid millegipärast selja alla mõõgad panna.
    Ja kõik need tõestused peavad vett vaid siis, kui oleks tehtud inimkatseid. Meerikamaal treenitud selle ju peaks leiduma.

    kui on võimalik ka ilma chi’ta, ei näe ma mingit põhjust, miks peaks sedasama tegema chi’ga

    OMADEST kogemustest tean, et chi’ga võib ka su vanaema midagi taolist tegema panna.

    ega see mind vaesemaks ei tee
    ju ikka teeb, mis muidu keelel.

  9. kas sa püüad võrrelda inimese NAHKA õhupalliga ja teravaid naelu üsna ümaraotsaliste odadega? kas sa teed vahepeal nalja kah või?

    onklid unustasid panna jah mõõgad selja alla. kohutav iseenesest, kui kuuekümneaastased, lodevad vanatoid ei tihka end panna 1:1 samasse situatsiooni noorte, ülitreenitud meestega, kes samu trikke aastaid harjutanud on. oioioi…

    kas sinu vanaema on siis chi abil oma reumast vaevatud seljast hoolimata palja käega telliseid purustanud või viie oda otsas päikest võtnud? ma tahaks neid sinu OMI kogemusi veidike kaeda – võibolla koorub siit mingi uus 10K challenge välja? näiteks VV demonstreerib oma chi-oskusi, mille abil sooritab asju, mis ilma chi’ta võimatud on ;-) mis?

  10. Võitluskunstide harrastajatest niipalju, et need “chi” kasutajad ja traditsiooniliste kunstide harrastajad on pädevad ainult oma jüngrite keskel. Umbes nagu lusikapainutajad ja leviteerijad.
    Reaalsus tuleb aga kohe koju, kui kas kergemalt või raskemalt satutakse tõelise sportlase otsa, kes chi’st midagi ei tea ning usaldab jab’i ja paremsirget.
    Muidugi järgneb siis chi-hullude seletus (nagu ilmselt ka muude paravärkide juures), et tegemist polnud ikka selle ÕIGE praktiseerijaga ja 10 aastat kivi otsas mediteeriv hiina munk on ikka kohe täiesti teistsugune loom. Viimasel aga muidugi “ei ole midagi tarvis tõestada.”

  11. kas sa püüad võrrelda inimese NAHKA õhupalliga ja teravaid naelu üsna ümaraotsaliste odadega?

    Pean’d hoogu, neid katseid tegid kaks tarmukat onklit, mitte mina.

    onklid unustasid panna jah mõõgad selja alla. kohutav iseenesest, kui kuuekümneaastased, lodevad vanatoid ei tihka end panna 1:1 samasse situatsiooni noorte, ülitreenitud meestega, kes samu trikke aastaid harjutanud on. oioioi…

    Ja tola mängima on sobivad küll. Mida nad siis oma katsega tõestasid?

    kas sinu vanaema on siis chi abil oma reumast vaevatud seljast hoolimata palja käega telliseid purustanud või viie oda otsas päikest võtnud?

    Vanaemadele nn. tugevad alad ei sobi, küll aga pehmed, kus põhirõhk ei ole lihaste treeningul vaid lõdvestumisel. Lõdvestamine toob samamoodi esile võimed, mida meie imeks peame.

    Võitluskunstide harrastajatest niipalju, et need “chi” kasutajad ja traditsiooniliste kunstide harrastajad on pädevad ainult oma jüngrite keskel.

    Võta oma sõnad parem tagasi. Teed end ise tolaks.
    Ütle, kas meil klassikalise maadluse mehed käivad võistlustel mõõtu võtmas karatekatega? Muarust ei panda kokku isegi ühe ala kärbes ja raskekaallast. Või kuidas?

    nii ta kipub olema jah.

    Teine tark.

  12. vice versa arvas heaks küsida:

    Ütle, kas meil klassikalise maadluse mehed käivad võistlustel mõõtu võtmas karatekatega? Muarust ei panda kokku isegi ühe ala kärbes ja raskekaallast. Või kuidas?

    Võitlusalade mehed on omavahel tihtipeale omavahel mõõtu võtmas. Klassikaline maadlus ning judo ei olegi üksteisest nii kauged, kui arvata võib. Löögialadega sama lugu. MMA ringis saavad kokku nii taipoksija kui BJJ-kas. Kumbki oma eelistega. Chi-pallidega vanamees on muidugi klassika, vice versa arvates ta oleks ilmselt ka seda kutti võitnud, vanainimeste koreograafia üksikkava kategoorias.
    Kõik need teemad on juba mitmeid kordi selgeks vaieldud, lisalugemist siit filosoofiast:
    http://www.paranoid.pri.ee/vie.....#038;t=749
    ja siit kohalikest klounidest:
    http://www.paranoid.pri.ee/vie.....&t=29

  13. @ vice versa:
    Mulle jäi silma lause: Lääne inimesed on parimad tapariistade väljamõtlejad … see pole ehk päris nii, sest oma lühikeseksjäänud valitsemisaja jooksul jõudis just Hitler väljaarendada relvasüsteemid mis oli vähemalt kolm sammu kogu ülejäänud maailmast ees ja seda tänu sellele, et saatis on parimad pead tutvuma Tiibeti kloostrite arhiividega, saksamaal olid sõja lõpufaasis olemas nii tuumarelv, kopterid, ballistilised raketid, "möirgavad lehmad" kui "lendavad taldrikud" … ainult vähem kui sajamiljonlise rahvaga kogu ülejäänud maailma vastuei saa … samas ei tea me veel tänagi kogu TÕDE Teisest Maailmasõjast, sest need arhiivid salastati uuesti veel ma ei tea kui mitmekümneks aastaks …

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga