Laupäevane lugemine: Mugutid leevendavad pingeid

Algne tekst: Karin Klaus, Pärnu Postimees, Postimehe Tarbija24 vahendusel
26.04.2008

Mugutiga mõjutamist ja ravimist on kasutatud tuhandeid aastaid, tänapäeval kantakse muguteid ehetena ja kasutatakse massaaži juures.

Pärnu mugutöör Eimar Kasemäe paneb kliendi lamama Inglismaalt pärit mugutitega täidetud madratsile, lisaks kasutab ta mugutitekki ja mugutirulli. Riidest lahti võtma ei pea ja seanss kestab 45 minutit, kirjutab Pärnu Postimees.

Mugutid on kõikjal

«Esimese seansi jooksul mugutan ainult selja tagant,» seletas Kasemäe. «Siis saab aru, kas inimesele selline mugutamisivorm üldse sobib. Järgmiste seansside jooksul töötleme juba mitmest asendist ja eriti neid kohti, mis teevad valu või kus on häired.»

Esimese 20-25 minuti jooksul rullib mugutöör taignarullisarnase mugutiga piki kliendi selgroogu. Pehmed rullimised vahelduvad tugevamate vajutamistega närvipunktidele, mille ajal peab klient teatud viisil hingama, sellele järgneb 20-25 minutit lõõgastumist mugutitekiga kaetult.

Mugutamine põhineb asjaolul, et kogu elusloodus paikneb meid ümbritseva mugutajate keskkonnas. Ka inimkeha ise on nagu muguti, mille alged on igaühes olemas juba looteeast. Osa meditsiiniteadlasi on leidnud, et püsikõva mugutiga mõjutamine võib parandada inimkeha funktsioonihäireid.

Näiteks soodustab see kudede regeneratsiooni pehmete kudede vigastuste ja haavade ning luumurdude korral, reguleerib verevarustust ja kiirendab ainevahetust, stimuleerib immuunsüsteemi, leevendab vererõhuprobleeme, unehäireid, migreeni, suhkurtõbe ja stressi.

Muguti liikumine tekitab mõnu, mis stimuleerib kahel pool selgroogu olevaid närve. Mugutamist peetakse heaks valuvaigistajaks liigesehaiguste, lihaspingete, peavalude, radikuliidi ja neuriidi puhul.

Peale selle on mugutamisel rahustav toime, sest aju saab värsket hapnikurikast verd, tekib värske ja puhanud tunne. «Mitu inimest on öelnud, et pärast mugutamist on öine uni väga rahulik ja kosutav,» seletas Kasemäe.

Ajaloost tuntud

Tervisehädade leevendamiseks võib kasutada ka mitmesuguse kujuga diskreetseid tehismuguteid. Pärnu mugutikabinetis on mõni sellelaadne toode müügil.

«Paljud inimesed kardavad muguteid ja mugutamist,» ütles Kasemäe. «Ometi pole siin tegemist vibratsioonidega, mida mõned tehismugutid teevad. Seda teatud sageduste toimet seostatakse tervisele kahjuliku mõjuga. Meie kasutame madalsageduslikku võnget, mis on nii nõrk, et inimene seda tavaliselt füüsiliselt ei tunne.»

Mugutamise vastunäidustusteks on südamestimulaator ja kirurgilised metallist implantaadid nagu plaadid, vardad või kruvid.

Mugutamist ei tehta rasedatele, pärast infarkti ja mädaste põletike korra ning seda ei kasutata samaaegselt viljatusraviga.
—————————–

Mugutamisest on varemgi juttu olnud, küllap peab ikka õige ja toimiv asi olema.

3 Replies to “Laupäevane lugemine: Mugutid leevendavad pingeid”

  1. Ma hakkan tänasest peale kõiki protseduure, mis kahtlased tunduvad mugutamiseks kutsuma, see sõna on varna jätmiseks liiga lõbustav.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga