Biofor päästab rakud. Tõesti?

Eesti Ekspressi parateaduste rubriik annab teada, et

Füsioteraapiaseade Biofor („Elukandja”) võib saada lahenduseks paljude meditsiiniliste probleemide ravis.

Seadme leiutaja Valeri Aljas teeb väikese sissevaate rakubioloogiasse, mis esmapilgul sisaldab mu asjatundmatule pilgule ka kehtivaid fakte, kuid edasi läheb fakti ja fiktsiooni eristamine päris peadmurdvaks tegevuseks, eriti mis puudutab aparaadi Biofor (atomaarse mola[e]kulaarse energia kvantgeneraator) väidetavat suutlikkust head teha.

Ussiõli müüjale omaselt on artikli lõpus tunnistajate ütlused kui kindel tõestus kindlast positiivsest toimest:

Naisel oli rinnas healoomuline kasvaja (Fibroadenom). Piirkonda töödeldi hommikuti ja õhtuti 15 minuti kaupa, võttes arvesse sapipõie meridiaani. Teisel päeval kasvaja vähenes, neljandal päeval aga kadus.

Meenutan aga taaskord Ravimiameti hoiatust “alternatiivsetest seadmetest”:

Vahel ilmub meedias artikleid, mis reklaamivad erinevaid alternatiivmeditsiini seadmeid või pakutakse neid kuskil müügiks. Tavaliselt on loetletud rida haigusi, mida tooted ravivad. Tihti jääb kõlama ka väide, et arsti konsultatsiooni, ravimeid või isegi operatsiooni ei ole vaja, sest pakutav seade teeb inimese väga suure tõenäosusega terveks. Näiteks võiks nimetada aparaate, mis lubatavad mõjutada kogu organismi diagnoosides või ravides haigusi kiirgustega, helidega või pannes organid võnkuma.

Tarbijatel palume sellise aparaadiga kokku puutudes olla tähelepanelikud. Kahtlust peaks äratama iga ebareaalselt kõlav väide. Järgnevalt lisame mõned punktid, mille ilmnedes peaks kahtlustama, et on tegemist nn. „imeaparaadiga“:

  • Lubatakse kiiret ja kerget paranemist;
  • Seadet reklaamitakse kui efektiivset vahendit laiale hulgale vaevustele, puudub konkreetne näidustus;
  • Kui lubatakse, et enam pole vaja ravimeid tarvitada, käia arsti juures jne;
  • Kui reklaamis kasutatakse sõnu nagu „imepärane“, „ainulaadne“, „salajane“ või „iidne“;
  • Kui toode on saadaval ainult ühest kohast, sageli kellegi koduselt aadressilt või postitellimuse teel;
  • Kui reklaamija kasutab dokumenteerimata juhtumeid, mis kõlavad liiga hästi, et olla tõesed;
  • Kui lubatakse ravi efektiivsust 90% või rohkem;
  • Kui lubatakse suurt diagnoosimise täpsust, üle 90%;
  • Kui lubatakse täielikku ohutust või kõrvaltoimete puudumist.

Lisalugemist:
* Eestlase imemasin tunnistati maailma parimaks leiutiseks, EPL Ärileht september 2006. Ei saa alahinnata ka Eesti Leiutajate Liidu panust kõneall oleva leiutise lükkamisel. Loo kommentaarides on näha ka veidi taustateavet.

* Biofori koduleht: http://biofor.blogspot.com/

* Samalt leiutajalt mobiilikiirguse eest kaitsev mikromoodul: http://micromodul-abm.blogspot.com/.

11 Replies to “Biofor päästab rakud. Tõesti?”

  1. “Naisel oli rinnas healoomuline kasvaja (Fibroadenom). Piirkonda töödeldi hommikuti ja õhtuti 15 minuti kaupa, võttes arvesse sapipõie meridiaani. Teisel päeval kasvaja vähenes, neljandal päeval aga kadus.”

    Kahjuks olen ma Valeri ja kompaniiga ka varem kokku puutunud ja ma arvan, et ma tean kuidas selle seadme toimet “testiti”…

    Nimelt Valeri naine on selgeltnägija. Ja seadme arendustöö käis nõnda: Valeri ehitas ja katsetas, naine oma võimetega ütles kas töötab või ei tööta.

    Eks see kasvaja eemaldamine käis ka nõnda, et tulemust ei kontrollinud mitte arst mammograafiga, vaid Valeri naine oma selgeltnägemise võimetega.

    Viimati Valeriga sel teemal suhtlesin oli ta nõus oma vidinat allutama ka teaduslikele testidele. Keelebarjääri tõttu ei saanud me testiprotokollis kokkuleppele ning samuti ei õnnestunud leida füüsikuid, kes testidele oma kraadi kaalu lisanuks.

    Valeri rääkis oma seadme kohta veel, et see muudab ka tubaka ja viina tervislikuks ja kehale kasulikuks kraamiks. Seadme skeemide järgi tundus seal miski antenn sees olevat, kuid mis sagedusel see asi töötas ei suutnud me aru saada.

  2. Leidur Aljas kirjutab:

    Millel siis põhineb seadme töö? Niiske ioniseerimise korral lagunevad vee (H2O) molekulid positiivseteks H+ (prooton, st vesiniku aatom ilma orbitaalse elektronita) ning negatiivseteks O2-ioonideks. Kogudes ainult vesiniku ioone (prootoneid), kannab Biofor need üle keha vajalikku piirkonda. Teaduslikult on tõestatud, et antioksüdantse energia kõige kontsentreeritumaks allikaks on vesinik.

    1. Vesi ei dissotsieeru sedasi. Vesi dissotsieerub H- ja OH-ioonideks.
    2. Jutt kehatust maagilisest prootonitranspordist on jama. (Muide, prootonkiirgus on iseenesest huvitav ioniseeriva kiirguse vorm; tema mõju organismile on ka huvitav.)
    3. “Antioksüdantne energia” ei ole teaduslik mõiste.

  3. tegelikult peaks see eelmisesse kasti käima, aga ma unustasin õigel ajal ära :-(

    Vee hapnikuks ja vesinikuks lammutamine on tõsiteaduslik tööstusprobleem. Teadaolevad võtted nõuavad selleks kaunis suurt kogust energiat — energia jäävus nõuab, et see energiakogus ei oleks mitte väiksem, kui paukgaasi plahvatusel vabaneb, aga AFAIK ei osata tollele teoreetilisele miinimumile veel kuigi hästi läheneda –, nii et kui isand Aljas suudaks vee odavalt laiali lammutada, peaks ta pigem energiatööstuses kui imeravitsemise-äris karjääri tegema.

  4. Isand Aljas kirjutab tagasi:

    Peamiseks energeetiliseks substraadiks on raku jaoks adenosiin-rifosfaathape (ATF). Ilma ATFita ei toimi ükski rakk.

    Tõepoolest.

    Samas täidab ATF ka reguleerivat funktsiooni. ATF teenib lähtetoorme rolli ka nukleiinhapete sünteesi jaoks, millest ehitatakse üles raku pärilik kromosoomne aparaat. Seega siis – kui ATFi pole, siis tähendab see, et pole energiat, regulatsiooni ega pärilikkust.

    Ja siin — ainult kolm lauset edasi — jõudsime välja maagilise mõtlemiseni. Kõnealune manööver näeb pseudoteaduses üldiselt välja niimoodi:

    1. X (kaltsium / päikeseenergia / hammasratta kuju / misiganes) on väga tähtis!
    2. Toode Y on X’iga seotud (koosneb puhtast kaltsiumist / pleegib päikese käes seistes ära / sisaldab hammasrattaid / misiganes)!
    3. Järelikult on imperatiivne, et kõik toote Y ostaksid.

    Rakk sünteesib ATFi erilistes moodustistes, mitokondrites. Mitokondrid täidavad seda funktsiooni ainult sel juhul, kui nende membraanidel on vesiniku ioone – prootoneid. Kui aga prootoneid ei ole, pole ka ATFi!

    Prootonivabad mitokondrid on juba absurd. Ja sellepärast on absurdne ka vihjata, et nende esinemine võiks haigusi põhjata.

  5. Tihti jääb kõlama ka väide, et arsti konsultatsiooni, ravimeid või isegi operatsiooni ei ole vaja, sest pakutav seade teeb inimese väga suure tõenäosusega terveks.

    Huvitav, kas inimeste tervise tahtlik ja sihipärane ohtu seadmine ei ole tõesti kriminaalkorras karistatav? Ja kui on, siis miks need paragrahvid ei laiene sellise jura propageerijatele?

  6. Eesti Ekspressi trükiväljaande vahel oli lisatrükis, mis sisaldas mingeid terviseteemalisi jutukesi. Mõni jutt oli vist asjalik ka, kuid Valeri Aljase Biofor hõivas terve lehekülje ning ei jäänud silma, et rubriigiks oleks märgitud “reklaam”.

    Kui kellelgi viimane Ekspress füüsilisel kujul käes, siis palun vaadake, mis üllitis see täpselt oli ja kes on selle toimetaja.

  7. TERVISEekspress, toimetaja Anne-Mari Alver

    Artiklit sisaldava lehekülje ülaservas seisab “ennetus”.
    Siiski 3/4, mitte terve lehekülg.

  8. Valeri strikes back! Ja hoidke alt – kõik mobiilikiirgus koondub tema mikrimiga tervistavaks kiireks – insener Aljase hüperbo-hüperboloid!

    Mitu Tartu inimest on teada andnud, et sealses teaduspargis (kus siis veel? vast ülikooli aula oleks sobivam koht) toimus täna MIKRIMi toodete esitlus.

    kaks teadusimet:
    – mobiil telefoni kiipi Micro Fa
    – arvuti mikromoodulit ABM

    Toote autoriks on Eesti leiutaja, Rahvusvahelise leiutajate olümpiaadi “Genius” laureaat ja Est Bioelectron juhataja Valeri Aljas.

    Kiibi valmistamisel on kasutatud maailmas aina enam populaarsust saavutavat NANO tehnoloogiat. Kiibis olev kristallidest spiraalkeeris levitab aktiveerudes loodusega harmoonias olevaid lained sagedusel 65GHz (4,6mm).

    Micro Fa kiip aktiveerub mobiiltelefoni eketromagnetväljas
    ja muudab kahjuliku välja füsioteraapilise mõjuga millimeeter
    laineteks. S.t., et kiibiga varustatud mobiiliga rääkimine ei ole
    enam kahjulik vaid hoopis kasulik…

    ABM kiipide abil saab neutraliseerida kõrgsageduslained,
    mis mõjuvad hävitavalt just inimese immuunsüsteemile. Kiip on
    mõeldud kasutamiseks arvutite jm koduelektroonka kahjulikkuse vähendamiseks.

    Üks teate saatja on meid hoiatanud:

    Üks väike hoiatus: ärge sisestage aadressi http://www.sysadmin.ee/
    Teie ilumeel võib tõsiselt kannatada saada ja chakrad paigast ära minna :-)

    Teine teate saatja meenutab möödanikku:

    kui nostalgitseda, siis tuleb see kunagine intelligent design’i “konverents” meelde

    Kui keegi juhtus kohal olema, palun andke märku.

  9. Edastan lingi füüsikute omavahelisele jutuajamisele seoses imekiibi promoüritusega Tartu Teaduspargis:
    fyysika.ee

    Nüüd ka paar kokkuvõtvat arvamuspunkti, miks mina arvan, et sellistele müügimeestele ei tohiks kehtida sõnavabadus ülikooli katuse all:

    1. Tegemist on ülikooli maine kuritarvitamisega, et müüa inimestele rämpsu. (Ma ei tea, kas see on kõige adekvaatsem näide, aga tooksin võrdluse olukorraga, kus turvatöötaja riietes inimene varastab poest kaupa. Kas antud tegevus kahjustab turvateenistuse mainet? Kas turvateenistus peaks selle eest seisma, et tema usaldusväärsuse ühte sümbolit ei kuritarvitataks niimoodi? Otsustage ise. Mina arvan, et vähemalt meie ise ei tohiks enda kostüümi niimoodi rüvetamiseks jagada.)

    2. Antud ürituse teeb eriti koomiliseks asjaolu, et esinejad proovisid tõesti leida meie hulgast diplomeeritud lolli, kes nende veskile vett lisaks ning aitaks mõne teadusinstitutsiooni nimel EASi innovatsiooniosakute raha põletada. Kas tegemist oli lihtsalt taktikaga diskussiooni veeretamisel, et oma head tahet ülesse näidata, või nad tõsimeeli uskusid tehtud pakkumisse, ei oska öelda.

    3. Kui argumendid saavad otsa, siis ägestutakse ning minnakse väljaütlemistega isiklikuks. See on intelligentses väitluses lubamatu.

    Head lugemist!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga