Pseudoteaduste paraad üldhariduskoolis (Harmoonia Päevad®)

14. ja 15. märtsil toimuvad kaheksandat korda Harmoonia Päevad (registreeritud kaubamärk).

Harmoonia Päevad ühendavad alternatiivmeditsiini arstide kogemusega.

Tegelikult on tegu täielise pseudo- ja parateaduste kogunemisega ühe katuse alla.

Olgu siinkohal ära nimetatud mõned esinejad ja tsiteeritud nende sõnad, mis ehk annab väikese sissevaate maailma, millel side objektiivse reaalsusega, mida teadus uurib, kahtlaselt õhukeseks on sulanud nagu järvejää kevadpäikese käes.

  • REET PRIIMAN, Ph.D. Teadmistest, emotsioonidest, eneseregulatsioonist ja -tervendamisest. Šiva tants.

    Kvantfüüsika paneb tõsiselt arvestama kontseptsiooni, mille kohaselt vaatleja on sama oluline universumi loomisel kui universum on oluline vaatleja loomisel.

  • Kvantfüüsika küll selliseid arvestusi ei tee, seda enam aga kvantmüstika – kvantfüüsika mõnede efektide makromaailma ekstrapoleerimisest tuletatud metakvantfüüsiline usuliikumine.

  • VELDA PURIN-LAANESAAR
    Loodusega tõbede vastu.

    Universum ja temas toimuvate kindlate tasakaalus olevate muutuste seaduspärasus, alates aatomi tuumast kuni galaktika tasandini on õnneks siiamaani veel paigas, aga kui me oma vale mõtlemise, loodusseaduste pideva rikkumise ja loodusest eemaldumisega iga päev mõjutame universumi põhitugesid, siis tahtmatult seame oma saatuse siin maa peal küsimärgi alla.

  • Jälle üks kvantmüstiline tunnetus, millel tegelikkusega mingit seost pole. Inimese mõtlemine ei muuda galaktilises või universumi plaanis küll mitte kui midagi. Muud arvata on lihtsalt üks tühine eneseimetlus ja mania grandiosa.

  • MAI-AGATHE VÄLJATAGA
    Vanade energiate vabastamine ja uute vastuvõtmine. Elu õppetunnid.

    Enamik inimesi ei saa aru, mis on nende elu väljakutsed ja lähevad ühiskondliku hoiaku lõksu. Nad ei saa aru, et nad ei ole siin maa peal selleks, et näiteks karjääri teha, raha teenida, ameteid õppida vms. Inimesed on siin maa peal kasvatamas oma sisemist jumalat. Hinged õpivad siin elus ja ajavad oma rada. Variante, mida hing siia ellu õppima tuleb, on tohutult palju: mõni tuleb õppima kannatlikkust, mõni püsivust, mõni andestamist.

  • Vastandus “enamik inimesi = ebateadlikud – vähene meie = kõrgelt teadlikud” on taas üks viis oma naba imetleda.

  • KALJU PALDIS ja KAJA JAKOBSON
    Kodu energeetika ja selle puhastamine.

    Maakiirgused on maa seest välja kiirguvad nõrgad madalsageduslikud elektromagnetilised lained, mis mõjutavad inimest ning teda ümbritsevat ruumi. Need kiirgused võivad olla inimesele kahjulikud aga ka kasulikud.
    Maakiirgusi uurivat teadust nimetatakse geobioloogiaks.
    […]
    Leiame vastuse küsimusele: Kuidas vältida kahjulikke kiirgusi või kuidas end nende eest kaitsta?

  • Sellisel kujul maakiirgusi, millest “geobioloogid” pajatavad, pole olemas. Geobioloogia kui teadus on olemas, aga see ei tegele käevärina võimendamisega vitsa abil.

  • Teadliku vanemaksolemise bioloogia –
    Dr. BRUCE H. LIPTON “Uus teadus lapse iseloomu ja võimete kujundamisest”

    Teadus on seni kinnitanud, et inimese loomuomadused on programmeeritud tema geenidesse. Ometi tõestavad hiljutised avastused rakubioloogias, et vanemate hoiakud ja uskumused avaldavad järeltulijate geneetilisele programmile sügavat mõju. […] Kuidas mõjutavad vanemate emotsioonid ja tõekspidamised laste geneetilise koodi väljavalimist?

  • Et siis vanemad peavad sugu tegemise ajal mediteerima, pea peal seisma või mingit muud vaimset praktikat harrastama, et laps saaks võimalikult soodsa geneetilise koodi?

  • CRYSTAL RA LAKSHMI
    Kuidas võib praeguses ajas aidata arusaam energiatest ja energeetilisest evolutsioonist, Auratransformatsioonist™ ning uue aja lastest (indigo –ja kristall-lapsed) ja luua meie
    unistuste elu?

    Auratransformatsioon™ võib aidata inimese indigoenergiatesse, kus inimeses aktiviseerub maksimaalsed iseeneslikud puhastusprotsessid, et iga hetk saaks luua ruumi vaimenergia sisenemiseks kehasse.

  • “Sellist jama on raske kommenteerida.”

  • Ja nii edasi…

Huumorit kogu raha eest (päevapilet 90 kr, kahe päeva pilet 140 kr), kuigi osade esinejate nägemise eest tuleb eraldi maksta.

Eksponentide sekka on siiski ka mõni asjalikum asi ära eksinud, näiteks Terviseleht, kohalikud meetootjad ja mahepõllundajad.

Ja mis katus see on, mille all see kõik toimub?
Kadrioru Saksa Gümnaasium

PÕHIMÄÄRUS
1. ÜLDSÄTTED

1.1. Kadrioru Saksa Gümnaasium (edaspidi gümnaasium) on munitsipaalkool üldkeskhariduse omandamiseks. Gümnaasium on linna asutus.
[…]
1.3. Gümnaasiumi kõrgemalseisvaks organiks on Tallinna Kesklinnavalitsus (edaspidi kõrgemalseisev organ).

2.1. Gümnaasiumi tegevuse eesmärgid on:
[…]
2.1.2. anda teadmised, oskused, ja vilumused ning kujundada väärtuste ja käitumisnormide süsteem, mis loob eeldused õpingute jätkamiseks, põhihariduse omandamiseks ning üldkeskhariduse omandamiseks gümnaasiumis ning loob võimaluse jätkata õpinguid;

Miks just seal koolis?
Aga seepärast, et selle kooli matemaatikaõpetaja Kaja Jakobson on ühtlasi ka Harmoonia Päevi (registreeritud kaubamärk) korraldava firma Javar OÜ juhatuse liige.

Samas ütleb Kaja Jakobson ajakirjas Naised:

Igapäevatöö matemaatikaõpetajana ning oma hobi hoiab Kaja selgelt lahus, sest kuidas muidu saaks teda mõlemil alal profesionaalina võtta.

Harmoonia Päevade (registreeritud kaubamärk) korraldamisega oma koolis on see piir minumeelest küll reipalt ületatud ja järelikult ei saa teda kummalgi alal tõsiselt võtta?

Kaja on füüsiku haridusega, just nagu tema abikaasa Aivargi. Peale probleemide lahendamise müstilisel viisil oskavad nad ka maisemaid taktikaid. Nimelt teevad nad aurapilte, millel pole ainult meelelahutuslik otstarve. “Elusorganismide ümber olev väli on võimalik kõrgsageduslikus elektriväljas nähtavaks teha,” selgitavad abikaasad füüsikud.

Aurapilt ja maisem taktika? Ise füüsikud ja räägivad lapse juttu! (Vabandust, lapsed, teie räägite tihtipeale targemat juttu.) (Lugu aurast skeptik.ee lehel.)

Kaja Jakobson ajab oma para-asja ka muul ajal ikka seesama kooli ruumes:
KARMA JA SELLE PARANDAMINE 30. mai
RAKENDA OMA VARJATUD VÕIMED 25. aprill
KÜLLUS 28. märts

Minu meelest ei ole õiglane kasutada ära üldharidusliku kooli head nime selleks, et hankida pseudoteaduslikele ideedele usaldusväärsuse muljet.

Selliste ürituste tarbeks ruumide andmine (rentimine?) on ilmselt “õppekavaväline tegevus”, kuid veel pole leidnud, millised määrused selliseid tegevusi reguleerivad. “Hinnad ja tariifid kehtestatakse kõrgemalseisva organi poolt kooskõlastatult hinna- ja konkurentsiametiga;” – seega peaks Tallinna Kesklinnavalitsus asjaga kursis olema?

71 Replies to “Pseudoteaduste paraad üldhariduskoolis (Harmoonia Päevad®)”

  1. Kui mõtelda näiteks USA kreatsioniseerunud haridussüsteemile, mis valitseb ametlikult tervetes piirkondades ja isegi osariikides, siis on meil veel hästi läinud. Aga kuidas sa paned käe ette, kui kogu see uidumine tugineb ühtede inimeste ihale ühtustunde järele ning teiste võimuihale ning oskusele kollektiivsuse tungi ära kasutada? Kui inimene astub parteisse või tunneb vajadust osaleda “harmoonia päevadel” (kaubamärk!kaubamärk!panite ikka tähele?), on need küllalt sarnased emotsionaalsed mustrid (või ma eksin?).

    Selle juhtumi juures on kindlasti olemas avalik huvi. Murega haridussüsteemi rolli pärast tasuks pöörduda otse kooli juhtkonna poole, on see ju esmatasand, kus sedalaadi olukordi saab lahendada. Siis oleks olemas ka ajakrijanduslik baas: sündmus, kooli juhtkonna hoiak ja sellele vastavalt võiks omakorda teha järelepärimise haridusministeeriumisse.

  2. Tähendab… mõnedel inimestel on liiga palju vaba aega. Nagu mul hiljuti – huumoriga – üks tuttav ütles. “no tehku revolutsiooni siis, kui eluga rahul ei ole, nemad teevad aurasid”.

  3. Oli kord üks Priit Aimla humoresk, kus selgitati, kuidas kahepoolne koostöö piirilepingu asjas välja näeb: “Teie poolt pitser ja meie poolt peer.”

    Seda nimekirja vaadates näeb kahepoolne koostöö meditsiini ja meditsiinialternatiivide vahel välja nii, et meditsiini poolt respekt ja alternatiivide poolt jama. Kas mõni pärisarst üldse kutsutud on?

  4. Ometi tõestavad hiljutised avastused rakubioloogias, et vanemate hoiakud ja uskumused avaldavad järeltulijate geneetilisele programmile sügavat mõju.

    Lõssenkoism polegi surnud :)

    Tegelikult lugesin küll hiljuti sarnasest uuringust aga hoiakute ja uskumustega seal ei tegeldud. Viide.
    Võimalik, et siin on “telefonimäng” toimunud, kus edasirääkimistega on lugu järjest fantastilisemaks muutunud.

  5. Vähe sellest, et muusikatunnis on hullus. Nüüd selgub, et udu on kõvasti rohkem. Muidugi tuleb rõhutada proua direktrissi tugevat juhtimist.

  6. KSG lapsevanemana edastasin suure küsimärgi hoolekogule, vaatame mis teha annab.

    Samas tuleb see Auratransformatsioon™ mulle kuidagi tuttav ette, kusagilt just jooksis läbi… ah jah, kes te juhtumisi telekat vaatate siis seal promotakse innoaastaga seoses saiti IN.ee, mis on saanud igat masti “mõttejõul töötava viirusetõrjetarkvara” arendajate kogunemiskohaks – olles mitte lihtsalt kellegi mitte-kõige-parem-idee koopiapaberi fondi veidi raha teenida, vaid lausa EL-rahastatud ettevõtmine. Alustagem siis aadressilt http://in.ee/blog_item.php?bid=164 ja küsigem, et kust oleks võimalik leida kokkuhoiukohti ja kust raha innovatsiooni edendamiseks…

  7. Huvitav, kas see on erakool, või miks seal sihukese plämaloogiaga tegeldakse, selmet lapsi õpetada. Plämaloogide vastu iseenesest mul polekski midagi, aga koolis, see ajab väheke harja punaseks. Järgmisena hakkavad seal ehk mormoonid oma loenguid pidama, nemad küll ilma rahata ja nõnda edasi. Kui see peaks aga kroonu kool olema, siis tuleks haridusministrile paljustki pajatada ja ehk isegi vastu kulmu lajatada, nagu laulusalm ütleb.

  8. See auratransformaator võtab küll sõnatuks, nii jabur on see. Samas “teenuse” hinnad nagu tippadvokaadil.
    Võibolla nii asjad käivadki, et kui ajad niisama jama, peetaks külahulluks, küsid aga 2k tunnise konsultatsiooni eest, oled guru ja suur autoriteet.

  9. Eesti Päevalehe blogide küljel on loo lingi juurde ilmunud selline kommentaar:

    Nyckö
    11. märts 2009 23:51:47
    Selles koolis käiva lapse vanemana olen ma juba mitu aastat mõelnud, et reageerin kuidagi. Sest õppealajuhataja tegeleb karmade puhastamisega ja angazeerib oma paraerafirma tarbeks kooliruume. Sest aktiivseim õpetaja tegeleb numeroloogiaga ja leiab sõnumilehest kliente. No pole ju soliidne, eriti ühe pealinna nn eliitkooli kohta! Lihtsalt nõutuks võtab.

    Paistab, et asi on tõsisem kui esmapilgul tundus.

    Kaja Jakobson on tõepoolest III kooliastme ja gümnaasiumi õppealajuhataja. Matemaatika, majanduse ja füüsika õpetaja siis muidugi ka.

    Viidatud numeroloogiks paistab olevat eesti keele õpetaja Irene Pukk, kes vastab Õhtulehe lugejatele:

    Kas tõesti korteri number mõjutab elanike elu selles ruumis, kus nad elavad? Hakkasin sellele mõtlema pärast ühe Teie artikli lugemist.

    Ka selle kohta on kirjandust olemas. Vaadake viimasel ajal ilmunud Doreen Virtue ” Tervendamine inglite abiga”.

    Olen lugenud, et osadel inimestel on sündides kaasa antud karmavõlg. Kuidas sellest vabaneda, ka ei tea ju, mille eest see on saadud? Mida teha?

    Karma-küsimustega tegeleb väga hästi Kaja Jakobson. Vaadake viimase “Tervendaja” tagakaant, siseküljel on tema kursus. Või tulge harmoonia-päevadele. Sealgi võite teda kohata.

    Ristturundus ja vandeselts käib täie hooga. Ütle veel, et vandenõusid ja salaseltse pole olemas :-)

  10. Kas korüfee Arno “Klamüüdia, klamüüdia, klamüüdia” Joala polegi kutsutud?? No siis on niikuinii tegemist tühikargamise, mitte tõsiseltvõetava üritusega.

  11. Selge, et need teemad ja esinejad neil Harmoonia päevadel on nagu nad on. Aga… Kuidas nende teadmisi nii lihtsalt saab nimetada parateaduseks, aga seda, mida õpetatakse koolis igapäevaselt, peetakse teaduseks. Minu arvates on see sageli, lausa pahatihti, samasugune uhhuundus, mis aina muutub, ennast kummutab ja vägagi sageli on ka täiesti mõttetu. Lisaks sellele pole see “teadus” suutnud tänaseni selgeks teha, milles seisneb inimese õnn ja kuidas nii elada, et inimene oleks õnnelik. Samuti ei suuda teadus seletada, miks ei tohi tappa, varastada jne. Eks ole ju suurimad “teadussaavutused” ikka massihävitusrelvastuse vallast.
    Nii et pigem tasuks mõelda, miks meil Eestis on Euroopa Liidus esimene koht vangide hulga poolest 10000 inimese kohta. Kas ehk koolides õpetatu pole liiga küündimatu, selleks et inimesi kasvatada, õpetada korralikult elama. Selleks pole siinustest ja koosinustest abi. Ehk on nendes “parateadustest” siiski mingi kasu?

  12. Martin Vällik ütles:

    Ristturundus ja vandeselts käib täie hooga. Ütle veel, et vandenõusid ja salaseltse pole olemas :-)

    loomulikult on. aga seekord ilmuvad need välja just sellest leerist, kus suurem osa auru nende paljastamiseks ja nende vastu võitlemiseks kulub.

  13. Kas tõesti korteri number mõjutab elanike elu selles ruumis, kus nad elavad? Hakkasin sellele mõtlema pärast ühe Teie artikli lugemist.

    Kuna väiksema numbriga korterid on tavaliselt alumistel ja suurema numbriga korterid ülemistel korrustel, siis on arvatavasti olemas teatav korrelatsioon inimeste elukeskkonna ja korterinumbrite vahel. Kuidas see korrelatsioon just välja näeb, sõltub loomulikult piirkonnas domineerivast elumajakõrgusest, sellest, kas lifte kasutatakse ja kas nad sageli rikkis on — ning muuhulgas ka sellest, kui ohtralt sudu kõnealuses linnas täheldada võib ning kas märkimisväärne hulk maju on piisavalt kõrged, et sudukihist kõrgemale ulatuda.

    Ainult et numeroloogiaga pole sellel kõigel vähimatki pistmist.

  14. kuid olen näinud filmi Teadliku vanemaksolemise bioloogiast –
    Dr. BRUCE H. LIPTON , mida ülalpool saadab ka kommentaar. Ei nõustu absoluutselt kommentaariga selle juurde.
    Filmis on tegemist on rakubioloogi, õppejõu ja inimrakkude kloonimisel osalenud teadlase 2-tunnise loenguga (populaar)teaduslikus vormis, mis jõuab välja üldistuste tasandil inimeseni ja lapseni. See on üsna sisutihe ja mõtteid äratav loeng.
    Soovitav vaadata kõigil, eriti uudishimulikel, sest teema on üldinimlik.
    Miks me arvame, et see, mida me teame täna, on lõplik ja vastuvaidlematu?

  15. Kaak ütles:

    Kas korüfee Arno “Klamüüdia, klamüüdia, klamüüdia” Joala polegi kutsutud?? No siis on niikuinii tegemist tühikargamise, mitte tõsiseltvõetava üritusega.

    Ta suri ära ju…

    Kuigi see ei pruugi olla mingi eriline takistus, kindlasti on sellel üritusel tegelasi, kes temaga siiski ühendust võtta suudaksid.

    Peab ka ütlema, et Eesti sportlaste viimase aja edukus tiitlivõistlustel tuleb suure üllatusena. Kõik senised medalid olid ju teatavast võidetud Joala abiga, kes kodus teleka ees pendliga klamüüdia ja teiste nõidade needused maha võttis. Aga mine tea, vahest jõudis poja välja õpetada.

  16. Kaak ütles:

    Kas korüfee Arno “Klamüüdia, klamüüdia, klamüüdia” Joala polegi kutsutud?? No siis on niikuinii tegemist tühikargamise, mitte tõsiseltvõetava üritusega.

    Suri möödunud aasta septembris…

  17. võibolla olen ma millestki valesti aru saanud aga selline pisiasi ei tohiks ju küll sellistele oma ala meistritele takistuseks olla. kui ikka vaja, küll tulevad kohale kas vaimsel kujul või taassündinuna mõne imikuna.

  18. kui ikka vaja, küll tulevad kohale kas vaimsel kujul või taassündinuna mõne imikuna.

    Aga muidugi – käkitegu! Siin artikliski figureeriv Mai Agathe Väljataga on korduvalt silma paistnud kadunud Luule Viilma edastet (teispoolsuses viibiva isiku kohta äraütlemata banaalsete, muuseas) sõnumite kanaldajana.

  19. Peab ka ütlema, et Eesti sportlaste viimase aja edukus tiitlivõistlustel tuleb suure üllatusena. Kõik senised medalid olid ju teatavast võidetud Joala abiga, kes kodus teleka ees pendliga klamüüdia ja teiste nõidade needused maha võttis. Aga mine tea, vahest jõudis poja välja õpetada.

    See variant ei tule kuidagi kõne alla, et hoopis Joala ajas tegelikult jampsi suust välja, eks?

  20. luuleviilma hauatagusest läkitusest:

    Kallis rahvas!
    Siin ma siis olen. Mina olen. Teie olete. Meie kõik oleme. Selles olemises peitubki kogu asjade võti.

    ei oskagi kommenteerida kohe…aga jättes selle üleüldise sügavamõttelisuse hetkeks kõrvale, siis tundub algus kuidagi kahtlaselt tuttav, kas mitte üks suur rahvamees ei alustanud just nende sõnadega oma kuulsat pöördumist eesti rahva poole? :-)

  21. @ac – Kahjuks see Päevalehes olev link aga mõnede veebibrauseritega ei tööta, kuna veebiaadressis olevat (R)-märki tõlgendatakse mingi muu sümbolina.

  22. Vaatasin hommikul terevisooni ja süda hakkas kloppima. Nii suuri rumalusi rääkis stuudiosse kutsutud geobioloog. Muudkui seletas ja seletas ilma, et toimetaja midagi kahtluse alla oleks seadanud. Eelmise aasta lõpul oli see au Veberitel, kes oma traadist riidepuuga pääsesid mitte üksnes Toompeale Padarit lollitama,vaid ka Mihkel Raua Värskesses ekspressi. Just toimetajate ebakriitilisus on selle asja juures kõige imelikum, gurule vahitakse suhu ja püütakes iga sõna kui viimase instantsi tõde. Saatsin terevisiooni pahase kirja. Kasu sellest pole aga kindlasti mitte. Nagu varem öeldud – kogu see kamarajura ei õilmitse mitte kahtlase väärtusega kollases pressis, vaid on leidnud endale mugava pesa esinduslikeks peetud väljaannetes. Kas näiteks Mang pole mitte koguni Maalehe palgal?

  23. Eesti Päevalehes on loole klikitud umbes 3000 korda, mis on blogiloo kohta vist päris palju.

    Ilmunud on ka teine kommentaar:

    unkass
    12. märts 2009 21:09:14
    Selles koolis käiva lapse vanemana olen ma juba mitu aastat mõelnud, et …

    Väga hea, et on eesrindlike, aktiivseid pedagooge vastukaaluks kibestunutele. Materjalismuse ja akad.teaduse traagelniidid hakkavad lahti hargnema. Kes sellest vee aru ei jääb üle vaid kaasa tunda!

  24. No nii. Nüüd on ette võetud need, kes julgevad teistmoodi mõelda ja ehk on avatumad maailmas kiiresti levivale uuemale teabele. Olen Harmoonipäevadel ikka käinud ja ei ole sugugi nõus kõikide seal välja öeldud teooriate ja arvamustega. Aga selleks see koht vast ongi – mõtete, ideede paljususe esitamiseks. Ja küll tõene ja elujõuline teooria lõpuks ikkagi ka skeptikutele “pärale jõuab”. Nii on ennegi olnud.
    Me oleme kasvanud materialistlikus maailmas ja arvame, et määrab kõik, mida saame n.-ö. katsuda, vaadata. Kas ikka on nii? Kui raskemad ajad (sõda, õnnetused …) käes, siis on väga selgelt näha olnud, mis tegelikult määrab – inimeste vaim, hingetugevus. Küsige nende inimeste käest, kes on kriitilistest oludest eluga välja tulnud ja mismoodi nad peale seda ümbritsevat maailma nägema on hakkanud. Mul on olnud õnne mõnega “ellujäänutest” suhelda.
    Aga tänu tõhusa reklaamikampaani eest – olen kindel, et nüüd tuleb hulgem inimesi, kes enne sellest üritusest suurt kuulnud ei ole.

  25. syl pajatas:

    No nii. Nüüd on ette võetud need, kes julgevad teistmoodi mõelda …

    Whattaya mean, “nüüd”? Skeptikud on juba iidamast-aadamast viltu vaadanud inimestele, kes julgevad mõelda, et õunapuude otsas kasvavad porgandid või, et käest lahti lastud kruvikeerajad mitte maha, vaid taevasse kukuvad.

    … ideede paljusus …

    Pluralismiprintsiip rakendub arvamustele. See, mida seal tehakse, on faktide osas jama ajamine. Ja kui arvamus võib olla igaühel oma, siis faktid on kõigil samad, ideede paljusus ei puhu siin küll mingit pilli.

  26. Siin mu kiri:
    ——————

    Lugupeetud Tallinna Haridusameti juhataja hr Andres Pajula,
    Kadrioru Saksa Gümnaasiumi direktor pr Ann Mändveer,

    14. ja 15. märtsil toimub kaheksandat korda Kadrioru Saksa Gümnaasiumi ruumes üritus nimega Harmoonia Päevad(Registreeritud kaubamärk).

    Harmoonia Päevade korraldamisega tegeleb osaühing Javar, mille juhatuse liikmed on äriregistri B-kaardi andmetel Kaja Jakobson ja Aivar Jakobson. Kaja Jakobson on ühtlasi Kadrioru Saksa Gümnaasiumi matemaatika, majanduse ja füüsika õpetaja.

    Miks MTÜ Eesti Skeptik, kelle esindajana Teile kirjutan ja mille
    eesmärkide hulgas on “uurida paranormaalseteks nimetatud nähtusi ja väiteid, […] alternatiivmeditsiini ning väiteid, mis pretendeerivad teaduslikkusele”, sellele sündmusele tähelepanu juhib, on asjaolu, et Harmoonia Päevade(R) näol on tegemist üritusega, mille suund on vastupidine teadmistepõhisele haridusele, sisaldab hulganisti paranormaalseteks nimetatud nähtusi ja võimeid, alternatiivmeditsiini ning väiteid, mis pretendeerivad küll teaduslikkusele, aga lähemal uurimisel üldjuhul ei kannata sellist kriitikat välja.

    Mõned näited kooli ruumes toimuvate Harmoonia Päevadel(R) esinejate ja ettekannete kohta:

    CRYSTAL RA LAKSHMI
    Kuidas võib praeguses ajas aidata arusaam energiatest ja energeetilisest evolutsioonist, Auratransformatsioonist™ ning uue aja lastest (indigo –ja kristall-lapsed) ja luua meie unistuste elu?

    AURATRANSFORMATSIOONI TUBA
    Auratransformaator™ ja homöopaat Krista Koppeli ja Auratransformaatori™ Ilona Lilleoru loeng ‘Uue Aja lapsed ning
    täiskasvanud ja AuraTransformatsioon™.’

    KRISTA KOPPEL: AuraTransformatsioon™ tõstab keha vibratsioonitaset ja sellele järgneb puhastumine mitmel tasandil. Homöopaatia abistab keha puhastuse protsessi ajal, ta ei suru haigust alla vaid aitab haigusel seestpoolt (raku ja hinge tasandilt) väljapoole tulla ja haigusest vabaneda. AuraTransformatsioon™ ja homöopaatia täiendavad teineteist kuna mõlemad toetavad inimese loomulikku tervenemist, tasakaalustavad ja annavad organismile tõuke end ise tervendada. Oma töös homöopaadina näen, et lapsed on haiged ja kannatavad oma vanemate suutmatuse pärast oma eluga, tööga, iseendaga ja oma suhetega toime tulla. Vanemad ei saa oma lastest aru ja vastupidi. See on sellepärast, et vanemad inimesed on vanas energias ja lapsed uues.

    AURA-SOMA
    Aura-Soma – on süsteem, mille aluseks on värvide, kristallide ja taimede tasakaalustava energia toime inimesele kui tervikule. Aura-Soma süsteemi põhitööriistaks on sädelevad kahevärvilised Equilibriumi pudelid, mida hetkel on 107. Nende taskaalustatud pudelite abil, mis annavad edasi teatud värvidele omaseid võnkeid on võimalik maha võtta erinevaid blokeeringuid, ebakõlasid, kaitsta ja tasakaalustada nii inimese füüsilist keha kui ka tema energiavälja tervikuna.

    MAI-AGATHE VÄLJATAGA: “Oleme evolutsioonilises ajajärgus, kus tuleb üles kõik vana rämps, mida aja jooksul oleme kogenud. Enamik inimesi ei saa aru, mis on nende elu väljakutsed ja lähevad ühiskondliku hoiaku lõksu. Nad ei saa aru, et nad ei ole siin maa peal selleks, et näiteks karjääri teha, raha teenida, ameteid õppida vms. Inimesed on siin maa peal kasvatamas oma sisemist jumalat. Hinged õpivad siin elus ja ajavad oma rada.”

    KALJU PALDIS: “Maakiirgused on maa seest välja kiirguvad nõrgad madalsageduslikud elektromagnetilised lained, mis mõjutavad inimest ning teda ümbritsevat ruumi. Need kiirgused võivad olla inimesele kahjulikud aga ka kasulikud.
    Maakiirgusi uurivat teadust nimetatakse geobioloogiaks. Geobioloogiat ehk „elava maa teadust“ kasutasid juba meie esiisad. Elukoha valikul jälgiti kaugust veekogudest, ilmakaari ning koduloomade käitumist valitud paigas. Kaevu või kaevandusekoha pani paika vitsamees.”

    Dr.BRUCE H. LIPTON
    Kuidas mõjutavad vanemate emotsioonid ja tõekspidamised laste geneetilise koodi väljavalimist? Kuidas aidata kaasa oma laste võimete avaldumisele? Dr. Liptonit peetakse uue bioloogia üheks juhtisikuks.

    REET PRIIMAN, Ph.D: “Kvantfüüsika paneb tõsiselt arvestama kontseptsiooni, mille kohaselt vaatleja on sama oluline universumi loomisel kui universum on oluline vaatleja loomisel.”

    Allikas: http://javar.infoguru.ee/index.....38;keel=ee

    Lisaks kogunevad kooli ruumidesse mitmed niinimetatud alternatiivmeditsiini esindajad, tõendamata toimega diagnoosi- ja ravivahendite müüjad ning esoteerilise ehk vaimse kirjanduse kirjastajad.

    Esitan siinkohal küsimused:

    * Kas on olemas reeglid, milliseid üritusi kooli ruumes võib läbi viia? Millised need reeglid üldjoontes on ja kas ülal kirjeldatud Harmoonia Päevad(R) kui mitteteaduslik, mittehariduslik, õpilaste omaloomingut mitteedendav kommertsüritus on ühele koolile “otstarbekas” (kooli põhimäärus p 8.2.1.)?

    * Kas sellisele üritusele ruumide rentimine on kooli vara “sihtotstarbeline kasutamine” (kooli põhimäärus 9.1.)?

    * OÜ Javar Kaja Jakobsoni isikus (matemaatika, majanduse ja füüsika õpetaja KSG-s) kasutab kooli ruume ka muul ajal oma kursuste läbiviimiseks: http://javar.infoguru.ee/index.....38;keel=ee
    KARMA JA SELLE PARANDAMINE (600 kr)
    RAKENDA OMA VARJATUD VÕIMED (600 kr)
    KÜLLUS (750 kr) Pingetest vabanemine elus tagasimineku teel (REGRESSIOON) (Individuaalne seanss)
    (Olgu mainitud, et nimetatud tegevused ei ole teaduslikult tõendatud toimega ja liigitatakse pseudoteaduse kirjusse seltskonda.) Kas selline kommertstegevus kooli ruumes on “otstarbekas” ja kooskõlas kooli vara “sihtotstarbelise kasutamise” põhimõttega?

    Teie vastused võivad leida avalikustamist skeptik.ee kodulehel.
    —————————————————-

    Põhikirja järgi avalikes huvides tegutsev MTÜ Eesti Skeptik väljendab muret, et ülal kirjeldatud Harmoonia Päevade(R) lubamine üldharidusliku munitsipaalkooli ruumidesse loob eraettevõtliku kommertsürituse ümber väära mulje, nagu oleks tegu teadust ja haridust edendava ettevõtmisega, kuid kahandab hoopis koolihariduse usaldusväärsust, kuna üritus propageerib aktiivselt ebakriitilist, mitteteaduslikku, müstilist, esoteerilist, pseudoteaduslikku suhtumist, mis on silmnähtavas vastuolus teamistepõhise hariduse eesmärkidega.

    Näide aastast 2006: üks usuorganisatsioon (muunid, ingl Moonies) soovis pidada Intelligentse Disaini (religioosne loomisteooria, mis omasõnul konkureerib evolutsiooniteooriaga) alast konverentsi algul Tartu Ülikooli füüsikahoones ja hiljem ülikooli raamatukogus, kui nad füüsikahoonest välja visati, siis ka raamatukogu ei pidanud võimalikuks sellise sisuga konverentsi oma ruumidesse lasta.

    Lugupidamisega,
    Martin Vällik
    tel 508 9328
    MTÜ Eesti Skeptik
    http://www.skeptik.ee
    e-kiri: martin.vllk@gmail.com

  27. Ja kooli direktori vastus:

    Lugupeetud hr.Martin Vällik,

    Kadrioru Saksa Gümnaasium ei ole Harmoonia Päevade organiseerija ning ürituse sihtgrupiks ei ole meie kooli õpilased.

    Kadrioru Saksa Gümnaasium rendib õppetöövälisel ajal omatulu teenimise eesmärgil OÜ Javarile ruume lepingu alusel, lähtudes seejuures Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga kinnitatud tunnihindadest. Hetkel kehtivad 24.jaanuari 2007 käskkirjaga nr 1-2/38p kehtestatud tunnihinnad. Tunnihindade kinnitamise aluseks on Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 44 lg 2, Tallinna Linnavolikogu 29.mai 2003 määrusega nr 34 kinnitatud Linnavara kasutusse andmise korra p 2.2 ja Tallinna Linnavalitsuse 30. oktoobri 2002 määruse nr 117 Hindade kehtestamine linna asutustes p 2.

    Arvestades kooli eelarvevahendite vähesust, on täiendava tulu teenimine koolile väga oluline. Lisalaekumiste saamine kooli majandustegevusest on kooskõlas Kadrioru Saksa Gümnaasiumi põhimäärusega p 10.4.

    Lugupidamisega,
    Ann Mändveer
    Kadrioru Saksa Gümnaasiumi direktor

  28. “Harmoonia päevad” võitlevad seega kurja Materialismuse vastu võngete, esoteerika, aurade, indigosinise ja värviliste pudelitega?!

    Ning “Harmoonia päevade” eesmärgiks on siis Materialismuse (loe: raha) tekitamine koolidele ja tõenäoliselt ka iseendale?

  29. Ühesõnaga, Ann Mändveerel on absoluutselt ükskõik, mis seal koolis toimub. Huvitav, kui mõni kuritegelik organisatsioon talle maksaks, et seal kokkusaamist korraldada, kas siis proua Mändveer suhtuks samamoodi?

  30. @Oudekki – OÜ Javar on ju igati legitiimne asutus – maksab makse ja puha.

    Ses mõttes meenutasingi oma kirjas seda kreatsionistide üritust Tartu Ülikooli ruumidesse pääseda ja kuidas nad siiski sellest aust ilma jäeti. Kõigile ei ole ükskõik, kes nende ruumides mitmesuguseid asju korraldavad ja omale seeläbi võõrast aupaistet peale lasevad paista.

  31. Tallinna Haridusameti juhataja Andres Pajula poolt kinnitatud käskkiri nr 1-2/38p 24. jaanuarist 2007:

    1. Kehtestada alates 1. veebruarist 2007 Kadrioru Saksa Gümnaasiumi mitteeluruumide kasutusse andmise ühe tunni hinnad järgmiselt:
    1.1 võimla kasutamine 300 krooni
    1.2 võimla kasutamine õpilaste spordiklubidele 180 krooni
    1.3 aula kasutamine 300 krooni
    1.4 aula kasutamine õpilasüritusi korraldavale juriidilisele isikule 180 krooni
    1.5 aula helitehnika kasutamine 100 krooni
    1.6 klassiruumi kasutamine 150 krooni
    1.7 klassiruumi kasutamine õpilasüritusi korraldavale juriidilisele isikule 100 krooni
    1.8 klassiruumi tehniliste vahendite kasutamine 50 krooni

  32. LINNAVARA KASUTUSSE ANDMISE KORD
    KINNITATUD
    Tallinna Linnavolikogu 29. mai 2003
    määrusega nr 34

    2. Korras sätestatut ei kohaldata:
    […]
    2.2 mitteeluruumide lühiajalisel kasutusse andmisel ühekordsete ürituste (näitus, etendus, kontsert, spordivõistlus, treening, koosviibimine, jne) läbiviimiseks, samuti mitteeluruumide muudel tunnitasu alusel kasutusse andmise juhtudel ja rajatiste kuni üheks kuuks kasutusse andmisel. Sellistel puhkudel rakendatakse Tallinna Linnavalitsuse (edaspidi linnavalitsus) poolt kehtestatud korras kehtestatud hindu.

  33. Nüüd on ette võetud need, kes julgevad teistmoodi mõelda ja ehk on avatumad maailmas kiiresti levivale uuemale teabele.

    Ei, teisitimõtlemise ja teabevahendamise eest ei võeta kedagi “ette”. Küsimus on selles, kuskohas ja mis moodi oma teabevahendamise üritusi korraldada. Kool on asutus, mille funktsioon seisneb lastele akadeemiliselt tunnustatud teadmiste andmises akadeemiliselt tunnustatud meetodite alusel.

    Sellesse asutusse ei sobi üritused, millel vahendatakse teavet, millel ei ole seost objektiivse reaalsusega ja mille allikaks on väljamõeldised ja folkloor. Sellist teavet võiks koolis küll käsitleda kui moodsa rahvaluule näidet, aga see on midagi muud. Antud juhul teeb asja veel eriti ebameeldivaks fakt, et tegu on kooli õppealajuhataja isikliku äriprojektiga.

  34. Tahate ebausu konverentsi ?

    “Särtsakat laupäeva õhtut,

    Mastermindides olen saanud väga head tagasiside meie kodulehe suurimsaladus.ee kohta.

    Paljud teist on öelnud, et ootavad suure huviga Kaido Pajumaa uusi blogisid.

    Täna on mul teile SUUREPÄRANE uudis. Kaido Pajumaa, suurimsaladus.ee kodulehe alustaja ja looja andis nõusoleku osaleda teisipäevases konverentskõnes 17.märtsil kell 20:00.

    Nimelt jagab ta kuulajatega oma laialdasi teadmisi iseenda kogemustest. Konverentskõne teema on “Kuidas lasta lahti soovimatutest mõtetest”.

    Kõigile mastermindikatele on kõnes osalemine tasuta.

    Kui tahad kõnes osaleda anna mulle teada helina@suurimsaladus.ee ja ma saadan sulle juhendi kuidas kõnesse saada.

    Tervitades,
    Helina

    Litsenseeritud LifeSuccess konsultant
    Dünaamikud H&T UÜ tegevjuht

    See kogu jama keerleb selle ümber, et mõned inimesed propageerivad seda nn. The Secret filmis nähtud jama.Tahate osa võtta, laske aga käia :D

  35. Kadrioru Saksa Gümnaasiumis käiva lapse vanemana tänan sind, Martin, selle teema tõstatamise ning järelpärimiste laialisaatmise eest!
    Kahjuks on kooli direktori vastus aga tõelises JOKK-stiilis. :( Kas Haridusamet on midagi vastanud?
    Nagu Oudekkiligi, tekkis mulgi kiusatus vaadata, kui kaugele kool oma rahaahnuses läheb: põhimõtteliselt võiks ju mingi suva riiulifirmaga üritada koolilt ruume rentida pornomessiks, kanepi legaliseerimist propageerivaks ürituseks või satanistide konverentsiks (Disharmoonia päevad (R)) :D Millegipärast arvan, et selliste ürituste puhul direktor nii vastutulelik poleks…

  36. Costello, kirjutame KSG-le firma “Kalade Kosmoseekspordi Ühing” poolt läbiviidava disharmoonia päevade kava (alanimega: kanep, kala ja cannabis) ja vaatame, kas KSG annab oma ruume :)

    Noh, võib ka natuke vähemläbipaistvama programmi teha, mis sisaldaks siiski absurdseid asju ja vaadata, mis saab.

  37. Harmoonia päevad sobivad igasse kooli, sest kahel päeval jagatakse suuri ja väikseid teadmisi ääretult humaanses ja eetilises õhkkonnas, kus lektoriteks kui ka kuulajateks on, sümboolselt väljendudes, nii esimese klassi junsu kui ka väga haritud ja teadlik inimene. Vastavalt ka reageeringud. Kui skeptik loeks läbi kasvõi väikese osa (interneti) viidetest Harmoonia päevadel esitatud tõsiteaduslikele materjalidele, kõige uuematest uuringutest (nt. teleportatsiooni tõestus, valguse kiirusest suurema kiiruse tõestus, mõtte mõju ülitundlikele eksperimentidele, elementaarosakeste (lainete) kummalised omadused jne.) ja lükkaks need ka teaduslikult ümber, siis ma usuks skeptikuid.

  38. @Peeter Marvet
    Vaimustav… Lugesin viidatud lehelt sõnumi läbi ja sain teada, et ma ei olegi juhuslikult seal.. ei ole jah, sest kahjuks (või õnneks?) olen sattunud just sellesse auratransformaatorite/selgeltnägijate seltskonda. Ja kuna mul on juhtumisi selline tühine puudus nagu MSc biol, siis on mul vahel raske ennast talitseda. Kuigi hea lastetuba on õpetanud vanemate inimeste suhtes aupaklik olema.

    Väga valus ja hirmutav on näha, kuulda ja lugeda, et suur hulk inimesi, kes ometi õppisid koolis lugema ja kirjutama ja kellele püüti õpetada ka mõnda loodusteadust, ei oma vähimatki ettekujutust sellest, mis tegelikkuses on teadus. Nutt tuleb peale, kui järjekordne negatiivsetel sagedustel võnkuvate ajuvooludega sell sulle seletab, et teadlased justkui arvavat, et nemad justkui teadvat tõde ja väitvat, et neil ja ainult neil on õigus… See on nii põhimõtteliselt vale, et ei oskagi midagi kosta. Kui teaduse põhiolemus ju on just nimelt kahtlus – uudishimu, kahtlus, hüpoteeside püstitamine, nende tõestamine ja ümberlükkamine. Teadust aga eristab pseudo- ehk ebateadusest see, et teadlane peab oma väiteid suutma tõestada kas teoreetiliste arvutuste ja modelleerimise või läbiviidud katsete tulemustega. Kenasti on seda selgitanud Carl sagan oma geniaalselt lihtsas raamatus “Deemonite käes vaevlev maailm”, kus ta toob näite nähtamatust (ja vist ka kaalutust) dinosaurusest garaazhis.

    Ainukesed, kellel näikse olevat tõe monopol, on needsamad auratransformaatorid ise – neil pole vaja ka midagi tõestada, nad usuvad. Uskumine ja teadmine on aga kaks eri asja, nagu keegi siin ka tabavalt märkis – arvamusi võib olla palju ja keegi ei saa keelata sulle sinu arvamust. Kuid faktid jäävad faktideks ja nendega lollitamine ja nende teadlik väärkasutamine on juba kurjast. Suurem osa noist ettekandeistki on ju tegelikult, olgem ausad, teaduslike faktide moonutatud ja asjatundmatu esitamine täiesti vales kontekstis. Viidates jällegi Carl Saganile – inimestel on huvi teada saada, nad ihkavad teadmisi, kuid tänapäeva teadus on arenenud nii kaugele, et sellest arusaamiseks on vaja pingutada. Ebateadus aga ei vaja pingutamist – tuleb vaid lugeda ingliraamatut või maksta kursuse eest, kus õpetatakse inglitega rääkima, 6-8 tuhat krooni, või tellida endale interneti teel vee molekulaarstruktuuri muutvad kritsallpulgad (8 tuhat komplekt) ja – ongi lõpmatu tarkus käes!

    Härra Sagan ütleb, et ei tohi naerda selliste inimeste üle, kuna nad tegelikult on avatud hingega ja särasilmsed olendid, neile lihtsalt on vaja pakkuda seda, mida nad otsivad, ja arusaadavas keeles. Kahjuks on hea populaarteaduslik kirjandus eesti keeles viimasel ajal nii halvasti kättesaadav, aga esoteerilist pahna trükitakse küll, mõtlemata hävivatele metsadele. Ja autorite paisuvatele pangaarvetele, mis kuidagi “mittemateriaalsusega” kokku ei lähe… nagu ka “kujustamise”-hullus, mis vahepeal möllas – kujuta aga endale rahahunnikuid ette ja sa saadki need! :) Ullo Toomi olla oma tantsijatele ütelnud: “Tehke ikka minu sõnade, mitte tegude järgi!” (kippus teine sõnades üht ja sammudes teist tantsu õpetama) – nii ka lp esoteerikud…

    Ise õpetajana ütlen – koolis selliste ürituste korraldamine ei sobi. Nagu ei sobinud omal ajal sinna ka meditatsioonikursustele värbamine ja USA-st saabunud karismaatiliste kristlaste kihutustöö (viimast kogesin ise õpilasena ühes teises Saksa Gümnaasiumis ja mis jättis tohutult halva maigu suhu juba siis, teismelisena – meid aeti saali kokku nagu kariloomi). Innovatsiooniaasta olgu ka teadmiste ja teaduse aasta – selleta innovatsiooni ei ole ega tule. Kahjuks ei taju lp esoteerikud, et isegi nende aluspesu on pikaajalise teadustöö ja arenduse tulemus, aspiriinist rääkimata. Seda viimast aga läheb kahtlemata vaja, kui liiga pikalt jääda kuulama neid arutelusid sinisest aurast ja kõrgetest võngetest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga