Seatinast kulda – püramiidiga pähe saanud?

Alkeemik17. mai Eesti Ekspressis ilmutati ilusal läikival kriitpaberil lugu väärismetallide rafineerimisega tegelevast ettevõtjast Margus Langist, kes lisaks tavalisele keemikuksolemisele on oma elule ka erilise alkeemilise või metafüüsilise mõõtme juurde mõelnud.

Olgu tal selle teistele inimestele hea meele tegemise või iseenese sisemise rikkusega kuidas on, aga väide, nagu teeks ta akuklemmide küljest võetud seatinast (plii, plumbum, Pb) alkeemilisel moel kulda (aurum, Au), on muidugi täielik udujutt ja ta ise teab seda suurepäraselt. Ajakirjanik Maris Sander on metafüüsilise mesijutu peale veidi segaduses, aga küllap tuleneb see sellest, et kooli ajal oli füüsikatunnis muudki teha kui õpetajat kuulata.

Iseküsimus on muidugi see, miks üks täiskasvanud ja erialaselt haritud mees hakkab segast peksma või inimesi teadlikult lollitama. Kas tõesti mõjub püramiidikujulises majas elamine ajusid pehmendavalt? Või on ajude teatudviisiline pehmus hoopis eelduseks, et asuda elama püramiidmajja püramiidkülas? Kumb on põjus, kumb tagajärg?

Igatahes on seal Keila-Joa püramiidkülas tal vähemalt üks samaväärne naaber, keda näitas meile viimane Pealtnägija, millest oli siingi hiljuti juttu. Tore, et mõttekaaslased üksteist leidnud on :-)

Kuidas jätta muljet, et pliist kuld tekib, võib lugeda selle loo Delfis ilmunud kommentaaridest.

Selleks, et päriselt seatinast kulda meisterdada, tuleks tuumareaktoris plii aatomist kolm prootonit ja neli neutronit välja kõksida, aga meetodi saagis on liiga väike ja kulutused suured, et see end ära tasuks.

Seda niinimetatud alkeemilist trikki on korduvalt ka varem tehtud. Näiteks 1970. aastatel kogus kuulsust prantslane Richard Chanfray, kelle kullategemise trikki näidati korduvalt teles ja kes kulla tegemise vahepeal suhtles surnute hingedega ja äratas surnuid ellu.

Ja veel varem muidugi alkeemikute kuldajal, millest võib pikemalt lugeda sellest artiklist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga