Kas magnetid aitavad ravida? BEMER 3000 juhtum.

Bemer 3000 hobuse seljas. Pilt Bemer PartnerKui edastasin siin Ravimiameti hoiatuse ‘alternatiivsete’ meditsiiniseadmete kohta, siis kommentaarides viidati ühele Eestis ja mujalgi maailmas müüdavale magnetraviseadmele Bemer 3000, mida Eestis turustab OÜ Mirtalis.

Oma kommentaaris avaldasin kahtlust, et selle seadme kirjeldus vastab väga mitmes punktis Ravimiameti hoiatussõnadele ja lubasin uurida, mida Ravimiamet selle peale kostab. Veel pole sealt poolt konkreetselt midagi kostetud, küll aga vastas OÜ Mirtalis esindaja Erko Vaks, kellele siis püüan siin oma jõududega vastata. Kui siin lugejate seas on asjatundjaid, kes ka omalt poolt oskaksid ja viitsiksid midagi mõistlikku sekka öelda, siis oleksin väga tänulik.

Kirjutab Erko Vaks:

http://www.sam.ee/11221 – (ravimiamet) võite lugeda järgmist teksti: “Euroopa Liidus turule lastud või kasutusele võetud meditsiiniseadet võib Eestis müüa ilma sellest Ravimiametit teavitamata *). Alati võib vabatahtlikult teavitada kõigist Eesti siseturule jõudvatest toodetest.”

Loomulikult on see põhimõte ka seadustesse kirjutatud. Samuti on BEMER3000 seadmetel olemas kõik vajalikud sertifikaadid. Nii, et enne kui kellelegi “ära panema” tõttate viige ennast teemaga kurssi.

Etteheide asjaga kursis mitteolemise kohta on igati õigustatud. Ja tõesti pole mul ega kellelgi teisel tavakodanikul ligipääsu Euroopa meditsiiniseadmete andmebaasile EUDAMED. Eesti Ravimiameti andmebaas BEMER3000 seadet ei sisalda, samuti ei õnnestunud mul leida ühtki viidet BEMER3000 aparaadile nendelt saitidelt, mida meditsiinimaailmas usaldusväärseteks peetakse:
BMJ
Pubmed
Cochrane
FDA
Bandolier
Relemed
The Lancet

Kui aga uurida, mida antud andmebaasid räägivad magnetite kasutamise efektiivsusest terviseprobleemide lahendamisel, siis avaneb pilt, mida oleks kasulik tutvustada.

British Medical Journali juhtkiri aastast 2006 kirjutab sedasi:

Magneteid kiidavad edukad sportlased, magneteid on lubatud laialdaselt reklaamida ja müüa ilma piiranguteta, seega pole üllatav, kui tavainimesed arvavad, et magnetite tervistavad omadused on igati põhjendatud. Vaatamata sellele – isegi teoreetiliselt – näib magnetteraapia ebareaalne. Kui inimese kude oleks magnetite poolt mõjutatav, siis oleks oodata väga võimast efekti nende ülitugevate magnetväljade poolt, mida MRI aparaat produtseerib. Siiski pole MRI palju tugevamad magnetväljad näidanud ei tervist kahjustavat ega tervist edendavat efekti.

Patsientidele peaks ütlema, et magnetteraapial ei ole tõestatud kasulikku toimet. Aga kui nad siiski jätkuvalt soovivad magnetseadmeid kasutada, siis peaks soovitama osta odavaim – see vähemalt vähendab nende valu rahakotis.

Erko Vaks kirjutab edasi:

Ma ei mõista millest selline agressiivsus toote vastu millega ma usun Teil pole mingeid kokkupuuteid olnud. Minu arust oleks Te võinud tulla magnetteraapia seminarile ja kõigepealt endale selgeks millega tegu ning oleksite saanud ka kohe esitada küsimusi või seal esitatud väiteid ümber lükata.

Sellest tootest polnud ma tõesti enne siinset kommentaari mitte midagi kuulnud. bemer.ee kodulehel nähtu aga aktiviseeris bs-detektori ja siin me siis nüüd oleme. Väited on ju suurepärased, kui need tõeks osutuksid, toodete hinnad on siiski piisavalt kõrged, et asjale ka kriitilisest küljest läheneda ja siis igakülgselt informeeritud otsus teha.

Kui neil väidetel, mida BEMER3000 müügil kasutatakse, pole taustal korralikke teaduslikke uuringuid, kaksikpimedaid kliinilisi teste, siis mismoodi seda ettevõtmist nimetama peaks?

Edasi:

Pole ka keegi kuskil väitnud, et BEMER3000 mingi “imeaparaat” on mis hetkega kõik probleemid lahendab. Küll on tegemist aparaadiga mille kasutamine eraldiseisvalt või komplekteeritult ükskõik millise muu ravimeetodiga (Teie rahustuseks ka tablettide võtmisega) aitab lühendada raviaega, vähendada ravimite doose (loomulikult arstiga kooskõlas) jne.

Nn ‘imeaparaadiks’ kvalifitseerub ta seepärast, et sellel väidetakse küljes olevat võimet väga paljude haiguste korral toeks olla: krooniline valu, sporditraumad, haavad, unehäired, astma, peavalud, vererõhuhäired, vanusega seotud hädad, diabeet, depressioon, menstruaalhäired, tähelepanuhäired ja hüperaktiivsus, seedeelundkonna tõved, osteoartriit, kasvajad…
(allikad: http://www.afb.li/cms/info-en.0.html ja http://www.bemeruk.co.uk/10062/info.php?p=7&pno=0)

Paneme siia kõrvale Ravimiameti hoiatussõna:

Järgnevalt lisame mõned punktid, mille ilmnedes peaks kahtlustama, et on tegemist nn “imeaparaadiga”:

Seadet reklaamitakse kui efektiivset vahendit laiale hulgale vaevustele, puudub konkreetne näidustus;

Isiklik märkus: miks Te arvate, et mul peaks mingi eriline side tablettidega olema, et selle eraldi välja toote?

Ja millistel uuringute käigus on kindlaks tehtud väide, et BEMER3000 abil lüheneb raviaeg ja on võimalik vähendada ravimidoose? Meditsiiniuuringute andmebaasidest ei leidnud viiteid sellistele uuringutele.

Midagi BEMER3000 tööpõhimõtte moodi on leida brittide kodulehelt. Siit on lugeda segasevõitu lugu, mille analüüs veniks liiga pikaks ja ületaks kindlasti minu kompetentsi, aga juba päris alguses saame lugeda, et iga haiguse alus on energia defitsiit. Ja seda energia defitsiiti peaks magnetaparaat kompenseerima.

Ja lõpetuseks:

Teie viide Quackwatch’le on ka üsna kohatu- juba aastal 2003 on nad kohtus “maatasa” tehtud, aga igaüks võib lugeda lisa klikates linkidele:

http://herballure.com/…
http://www.quackpotwatch.org/…

Palun vabandust, aga need viidad ajavad itsitama :-D
Stephen Barretti asjus Tim Bolenit tsiteerida oleks umbes sama kui uskuda našistide jutte pronksöö kohta.

Stephen Barrett on oma ala asjatundja, keda on mitmel korral meditsiinialaste pettuste uurimisel eksperdina kasutatud. Quackwatch.org, millel on autoreid mitmekümne ringis, on saanud korduvalt erinevate väljaannete (sh Journal of the American Medical Association – JAMA, Forbes) auhindu usaldusväärse meditsiinialase teabe levitamise ja patsientide harimise eest.

Teie viited olid tõesti kohatud.

Magnetteraapia kohta leiab täiendavat lugemist veel kodulehelt ebm-first.com (ebm – evicence-based medicine – tõenduspõhine meditsiin).

Loe veel

14 Replies to “Kas magnetid aitavad ravida? BEMER 3000 juhtum.”

  1. Erko,
    võtke, palun, hoogu veidi maha.
    .
    Palun nähke veidi vaeva nende linkide taga oleva teabe emakeelde ümberpanemisega. Kasvõi mõni sõnagi, millest juttu on.
    .
    Muidu märgin linkide pommitamise spämmiks.

  2. 2006.aastal ilmus vene keeles tõlkeraamat, mis on saadaval vähemalt Tallinna keskraamatukogus, seal on põhjalikult käsitletud elekti-ja magnetväljade mõju inimesele ning samuti magnetitega ravimist ehk magnetteraapiat: Rodzer Koill; Magnitoterapija dlja vseh.
    Tasub sellega tutvuda, ja asi saab selgemaks. Niisama lahmida pole ilus, härrad skeptikud sellelt kodulehelt.

  3. Veidi ka positiivsemaid tulemusi seoses magnetitega:

    Magnetravi sai rohelise tule

    TMS on protseduur, mille ajal patsiendi pea kohal hoitava elektromagnetilist mähise abil stimuleeritakse ajukudesid. Magnetvälja muudetakse pidevalt, et peaajus tekiks nõrk elektrivool.

    New Scientistist aga loeme, et mõned on vaatamata FDA loale siiski skeptilised, kuna praegused uuringumeetodid ei võimalda patsienti piisavalt pimendada, kas ta saab päris või libamagnetravi, et võimalikku platseeboefekti välja taandada.

  4. Kasulik on tähele panna, et
    1. selleks, et magnetväli saaks kudedele mingitki mõju avaldada, peab ta muutuma — ja see mõju seisneb siis nõrga vahelduvvoolu indutseerimises;
    2. nõrk vahelduvvool teeb midagi terapeutiliselt põnevat peaaegu ainult närvirakkudega.

    Enamikes kontekstides, kus elektrist terapeutilist kasu võiks olla, on toda elektrit traadiga parem kohale viia. Aga ajus on traatide kasutamine seotud märkimisväärsete riskidega; kui magnetväli asja ära ajab (mis tahab veel uurimist), võimaldab see mitut sorti ajuprotseduuride toimetamist mitteinvasiivsel, madalama riskitasemega viisil.

  5. Huvitav, kas patsiendid siis tunnevad magnetvälja või miks neid pimendada ei anna?

    Kõikide asjade jaoks muidugi ei saagi põhimõtteliselt platseebokatset teha. Mis ei ütle midagi nende toimivuse või mittetoimivuse kohta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga