Homöopaatia tapab – Sylvia Millecami juhtum

Sylvia Millecam. Pilt: ANP/PALugu ise on päris vana – aastast 2001, kuid viimane teade selle juhtumi kohta tuli alles 19. juunil, mil Hollandi kohtus otsustati, et kahe Sylviat ‘ravinud’ alternatiivikutest arstide litsentsid tühistatakse igaveseks ja ühel peatati arstina tegutsemine aastaks.

Juhtum algas sellest, kui kuulsal Hollandi näitlejataril Sylvia Millecamil diagnoositi rinnavähk ja soovitati parimat võimalikku ravi kemoteraapia ja operatsiooni näol. Sylvia aga otsis ‘abi’ alternatiivikute käest. Talle tehti kasutu ja mitte midagi näitav homöopaatide lemmikute hulka kuuluv vegatest (naha takistuse mõõtmine), millega diagnoositi hoopis bakteriaalne nakkus ning mida hakati ravima registreerimata ravimitega. Sellega lükkus adekvaatne vähivastane ravi kuude võrra edasi, mis Sylvia puhul osutus saatuslikuks.

Vähk arenes muidugi edasi ja hakkas valusid põhjustama. Sylvia pöördus järjekordse peretuttavast alternatiivmeediku poole (samuti litsentsiga arst), kes selle asemel, et pakkuda tõenduspõhist valuravi või suunata haige õige eriala spetsialisti poole, hakkas Sylvia verd mingi magnetaparaadiga (dark field microscopy) testima ning homöopaatilisi ‘ravimeid’ ja toidulisandeid pakkuma.

Päris diagnoos tehti Sylviale 2000. aasta mais, 2001. aasta augustis oli 45-aastane Sylvia surnud haigusesse, millest tervenemise väljavaated varase diagnoosi ning adekvaatse ravi korral on päris kõrged (88% elavad enam kui 10 aastat peale diagnoosi saamist, allikas).

Siin polnud küll tegu ainult homöopaatidega, kuid üks irratsionaalne meetod kipub ikka teist samasugust toetama nagu maffia. Kuigi Sylvia Millecam oli ise üsna tuntud koolimeditsiini vastane, pidanuks teda ‘alternatiivselt ravinud’ arstid teatama, et ainus võimalik viis rinnavähist terveks saada on tõenduspõhine meditsiin. Seda aga ei tehtud, patsienti hoiti infovaeguses, tema peal rakendati kahtlasi ning teaduslikult põhjendamata diagnoosimis- ja ravimeetodeid.

Sylvia oli serial-alternatiivpatsient, ta kasutas kõike soolateraapiast ja homöopaatiast hiileriteni, kokku ligi 30 erinevat uduajajat, nende hulgas New Age ravitseja ja nõustaja Jomanda, kes selgesõnaliselt soovitas kemoteraapiat mitte ette võtta ja lohutas, et pole see vähk ega midagi. Aga arstide vastutust see patsiendipoolne kalduvus loomulikult ei vähendanud ja kohus on oma otsused teinud.

Lisalugemist ajakirjast British Medical Journal:
http://www.bmj.com/cgi/content/full/328/7438/485-c?ijkey=586118fb1f8506c11770a6bfc1148f6e03a059a6&keytype2=tf_ipsecsha

http://www.bmj.com/cgi/content/full/332/7547/929-a?ehom

10 Replies to “Homöopaatia tapab – Sylvia Millecami juhtum”

  1. uskumatu, et üks inimene, olgu ta siis skepik, on võtnud teatud elualad kritiseerimise alla. parem uurigu, kas neid, kes on saanud ravist abi, on rohkem kui neid, kes pole saanud.ja palju on nn. teduspõhine ravi mürgitanud ja lihtsalt lasknud surra inimesi…
    ikka väga pealiskaudne ja ajuvaba koduleht see siin.

  2. kallis naine, kas sa oleksid ehk nii lahke ja vihjaksid mõnele inimesele kellepuhul oleks tõestatud, et homöopaatiast abi oli?

  3. kallis naine, mu küsimusel oli rõhk sõnal “TÕESTATUD”, ehk siis sinu puhul võis seal olla mitmeid muid tegureid mis selle elundi säästsid

  4. vaat just nimelt on see asi MINU JAOKS TÕESTATUD ja jutul lõpp. las igaüks räägibki omadest kogemustest ja iseenda eest.

  5. Kulla naine, mis küll saaks, kui “vihatud” tõenditel baseeruv meditsiin, ehk siis usklike poolt “tavameditsiiniks” kutsutu ka “it worked for me” alusel töötaks…

  6. Hollandi kohus tegi otsuse seoses posijaga Jomanda, keda süüdistati selles, et ta takistas Sylvia Millecamil korraliku ravi saamist, mille tulemusel näitlejanna suri rinnavähki. Jomanda ütles Millecamile, et pole tal mingit rinnavähki, vaid hoopis bakteriaalne nakkus ja soovitas sellele vastavat ravi (muu hulgas homöopaatiat!).

    Kohus leidis, et pakkudes Millecamile tuge tema usus, ei takistanud Jomanda Millecamil ligipääsu regulaarsele ravile ja pole selle eest vastutav. Küll aga ei pakkunud ta piisaval tasemel hoolet.

    Spiritual healer acquitted in death of Dutch actress

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga